Skotská Premier League - preview 19. kola

02.01.2010, 08:33, aktualizováno 03.01.2010, 08:33
Previews
Dva zápasy, dvě derby, takový je nedělní program skotské ligy. Čeká nás druhé Old Firm v sezóně, doma tentokrát hraje Celtic, který se bude snažit snížit ztrátu na vedoucí Rangers. Druhé derby je z Edinburghu - Hibernian versus Hearts.
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
A je to tady, diváci v Glasgowě se konečně dočkají. Druhé Old Firm v sezóně je důležité hlavně pro Cletic. Pokud totiž zelenobílí nenáviděnému soupeři podlehnou, jejich ztráta se navýší na deset bodů, což Celtic dlouho nepamatuje.

Má sice duel k dobru, to ovšem nemusí nic znamenat. Celtic má v tuto chvíli určitě o motivaci postaráno, ve tvrdých podmínkách by však mělo mít větší šanci Rangers, protože většinou umí zabrat v ten pravý moment.

Co se týče formy, nemůže být pochyb o tom, kdo je větším kandidátem na cenné vítězství. Jezdec Boyd totiž v předchozím zápase naprosto zdecimoval Dundee pěti brankami. Nicméně to není všechno,. Dát 17 gólů během tří zápasů nepamatuje tradiční skotská historie hodně dlouhou dobu. Vše se odstartovalo debaklem Motherwellu (6:1), pokračovalo neskutečným otočením skóre na půdě Hibs (4:1) a skončilo to zatím s Dundee (7:1).

Celtic sice také zbytečně neztrácí, jenže v útoku tak suverénní není. A zastavit rozjetou modrobílou mašinu se zdá být přímo nadlidským úkolem. Celticu se nevyvedl pouze duel s Hearts, kde vznikl největší odstup od Rangers, dohánění náskoku nepomohlo ani odložené utkání těsně před nově započatým rokem. Naposledy se v Celtic Parku oba výběry rozešly smírně bez branek, předtím uspělo Rangers v divokém zápase v poměru 4:2.

Pozitivní zprávou pro kádr Tonyho Mowbraye je návrat důležitého beka Garyho Caldwella, který si už odpykal karetní trest. Jinak má však charismatický trenér kompletní sestavu a do hry možná pošle i nově příchozího Ki Sung-Yuenga, pravděpodobně ale začne ještě na lavičce. Plán pro zápas je jasný: "Rangers mají hráče, kteří dají branku z jakékoliv pozice. Hlavně tomu musíme zabránit. Navíc v obraně je drží a řídí David Weir, takže se zdají být v tuto chvíli nepřemožitelní. Několik jejich hráčů hodně respektujeme, bude hodně záležet na individuálních schopnostech," uznává současnou formu protivníka Mowbray.

Nicméně Jezdci se budou muset vypořádat s několika absencemi. Potrestán je důležitý hrot Kenny Miller za zbytečný faul, na Africký pohár odjel bek Madjid Bougherra. Další opory Nacho Novo a Sasa Papac bojují s nemocí a jejich start je ohrožen, dlouhodobě mimu hru zůstávají Kevin Thomson, DaMarcus Beasley a Steven Naismith. "Old Firm dělá z obou soupeřů lepší týmy, všichni makají na 150%. Proto je tak speciální a výsledek je vždy ošemetný. V posledních duelech jsme se opravdu rozstříleli, ale plně náš prověří až Celtic," nečeká vůbec snadnou práči šéf Jezdců Walter Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hibernian FC - Heart of Midlothian  (neděle 16:00)
V neděli jsou ve Skotsku na programu hned dvě sledovaná derby, větší pozornost je sice přisuzována Old Firm mezi Celticem a Rangers, pozadu ale nezůstává ani souboj v Edinburghu, kde změří síly Hibernian proti Heart of Midlothian.

Hibernian zatím úspěšně bojuje o evropské poháry a před svými soupeři má na třetí příčce tabulky už čtyřbodový náskok a nedělní zápas k dobru. Zaváhání přišlo až v minulém kole, kdy Hibernian na vlastním hřišti podlehl 1:4 vedoucím Rangers. Nyní má ale dobrou šanci vrátit se na vítěznou kolej, ze třech posledních soubojů s Hearts slavil dvakrát Hibernian výhru a v listopadu se oba týmy rozešly bez branek.

Domácím budou v zápase chybět tři důležití hráči, záložník Kevin McBride stále čeká na svůj návrat po zranění, stejně jako Kevin McCann, jenž ale bude brzy zcela zotaven. Obránce Sol Bamba je na Africkém poháru národů. Manažer Hibernianu, John Hughes si je vědom síly svého soupeře a Heart of Midlothian nehodlá v derby podcenit.

"Mám k Hearts úctu. Vždy jsem tvrdil, že je to tým, který na začátku jen neměl formu, vždycky se nakonec dostanou do nejlepší šestky. Je jisté, že jsou schopni přijet na Easter Road a získat tady tři body. Ale naší prací je jim v tom zabránit a předvést naši nejlepší formu," řekl v rozhovoru Hughes.

Ten si je vědom toho, co říká, Hearts byli totiž v posledních třech zápasech neporaženi, postupně získali skalp Celticu, Falkirku a v minulém kole po výhře 1:0 také Motherwellu. Momentálně jsou Hearts na páté ligové pozici, stále ale mají velké potíže s marodkou. Mimo hru jsou Craig Thomson, Laryea Kingston, Callum Elliot, Jason Thomson, Jamie MacDonald a Andrew Driver a nejistý je návrat Jamieho Molea. Suspendován je navíc obránce José Goncalves.

"Pokud vstřelíme gól a žádný nedostaneme, budu spokojený. Viděl jsem, jak Rangers dali na Easter Road čtyři góly, to nám dává šanci dokázat to stejné. John Hughes neměl dobrou sezónu s Falkirkem, ale Hibs je zcela nový tým, hráči, kteří do klubu přišli, přinesli čerstvý vítr a kvalitu. A jestli máte kvalitu, máte i úspěch," prohlásil trenér Hearts, Csaba Laszlo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Mirren FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Oba sobotní protivníci nezažívají v poslední době zrovna pohádkové časy a body jim utíkají jako na běžícím pásu. St. Mirren kleslo na desáté místo, sestup je tak hodně blízko a tým potřebuje zabrat. Kilmarnock střídá špatné série s těmi dobrými. Je načase, aby tu lepší také načal, pokud se chce zachránit.

St. Mirren čeká na ligovou výhra od půlky října, tedy bez 14 dnů neuvěřitelného čtvrt roku! Šňůra špatných zápasů se protáhla na 8 kol, tři remízy z osmi utkání je hodně slabá bilance. St. Mirren se mohlo naladit na správnou frekvenci v minulém klání, ovšem souboj s nováčkem ze St. Johnstone nezvládlo a prohrálo 0:1. Předtím si rozdělilo bod s posledním Falkirkem a teď má totiž zřejmě jedinou šanci, jak se odrazit k výšinám proti relativně slabšímu soupeři.

Kilmarnock je na tom velmi podobně. Naposledy totiž uhrál pouze bezbrankovou remízu s Dundee, předtím ale podlehl v domácím Rugby Parku též Falkirku. Nicméně s formou je na tom přeci jen o trochu lépe než soupeř, o bod obral i Hibernian a pak také vyhrál v St. Johnstone. Vzájemné vazby se teď propojí v tomto duelu a ukáže se, kdo má pevnější nervy. Předchozí dvě utkání skončily remízou a podobný výsledek se dá čekat i dnes.

Největší ztrátou pro domácí výběr může být absence obránce Simona Forda, kterému totiž lékaři vyndali stehy u roztrženého obočí a čeká ho možná menší pauza. Jinak je však domácí výběr kompletní a kouč Jim Jefferies si dobře uvědomuje důležitost utkání: "Máme během sezóny dva, tři zápasy, kde můžeme opustit zónu sestupu a zvednout si sebevědomí. A nyní nás jedno z těch důležitých vystoupení čeká," chce Jefferies za každou cenu vyhrát.

St. Mirren nehlásí žádná nová zranění s má tedy také ideální předpoklady k tomu, aby se z krize vyhouplo blíže ke středu tabulky. Potrestán je pouze důležitý hrot Michael Higdon, který bude pykat ještě jednozápasovým distancem. Dlouhodobě vyřazen ze zdravotních důvodů je Andy Dorman (svalové problémy) a Allan Johnston (poraněné tříslo). "Náš čas se naplnil. To co se nám nepovedlo na konci minulého roku, chceme zlomit na počátku toho nového," vzal si předsevzetí trenér St. Mirrenu Gus MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Poslední celek ligy Falkirk FC čeká v sobotu těžký zápas s překvapením sezóny, nováčkem St. Johnstonem. Tomu se v posledních dvou kolech dařilo a na hřiště Falkirku jede s cílem vyhrát.

Falkirk v minulém kole neuspěl, na vlastním hřišti přivítal Heart od Midlothian, kterému ovšem podlehl 0:1. Za domácí už může do sobotního zápasu nastoupit nová posila z West-super-Mare, křídelní záložník Jack Compton. Po zranění kolene se navíc zotavil Jackie McNamara, podle všeho ale nebude hrát od začátku utkání. Mimo hru tak zůstávají pouze zranění Tam Scobbie, Mark Stewart a Sean Lynch.

St. Johnstone vyhrál už dva zápasy v řadě, v tom posledním si dokonce odvezl překvapivou výhru 3:1 z Motherwellu. Kvůli zranění slabin nezasáhne na straně hostí do zápasu Stuart McCaffrey, stejně jako dlouhodobě zranění Collin Samuel, Kevin Rutkiewicz, Andy Jackson a Martin Hardie. Kouč St. Johnstonu, Derek McInnes věří, že jeho tým současné formy využije a z Falkirku si odveze už třetí vítězství v řadě.

"Potěšilo nás vítězství v Motherwellu, hráči si ho zasloužili. Bylo to pro nás další na sebe navazující vítězství, na čemž chceme nyní budovat. Naší motivací je začít rok výhrou, ale víme, že to proti Falkirku bude obtížné. Po minulé prohře 1:3 na našem hřišti budou odhodláni nás zastavit. Zkusíme v sobotu předvést dobrý výkon, třetí vítězství v řadě by nás moc povzbudilo," řekl McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.38 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dundee United - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu by si v novém roce konečně měli zahrát, dva jejich předchozí zápasy totiž byly kvůli mrazivému počasí odloženy. Nicméně čeká je vcelku těžký soupeř, Dundee se totiž i přes krizi stále nachází na čele tabulky a potřebuje se už probudit.

Aberdeen je na tom velmi podobně, 3x za sebou prohrál a na tři body čeká už od konce listopadu. A nutno podotknout, že letošní účastník evropských pohárů na to rozhodně není zvyklý.

Dundee v minulém utkání inkasovalo hodně "nepříjemnou injekci", ovšem v podobě obdržených branek. Černou můrou se stal Kris Boyd, který po delší době ukázal své umění. Naprosto zdecimoval sebevědomého protivníka pěti brankami a podílel se na skvostné jízdě s výsledkem 7:1. Dundee naposledy zdolalo St. Mirren na začátku prosince, pak se urodily pouze remízy s Hearts a Kilmarnockem a dvě jasné prohry od Jezdců s celkovým skóre 1:10.

Avšak na sobotního soupeře se mu celkem daří, remizoval zde pouze loni, předtím nedal soupeři naději a udolal ho 4x v řadě. Navíc Aberdeen se nedokázal vzpamatovat z porážky od Celticu a následně v domácím prostředí na Pittodrie Stadium nestačil ani na Hearts, ani na Hamilton. Hostům se podařilo hned na začátku přestupního termínu přivést na hostování Paula Marshalla z Manchesteru City a proto klubové vedené doufá, že se vyřeší registrační záležitosti a Marshall si tak odbude premiéru.

Do sestavy by se mohl vrátit také obránce Maurice Ross, který už vyléčil svalové problémy a pomaličku se dostává do formy, měl by se tedy ukázat po dvouzápasové absenci. Karetní trest si už odpykal také Jerel Ifil, naopak střevní chřipka nepustí na trávník Sone Aluka a zlomenina nosu pro změnu Zandera Diamonda. V současnosti oba výběry udržují spíše přátelské vztahy, Dundee by totiž rádo do svých řad získalo beka Charlie Mulgrewa, který právě hájí barvy Aberdeenu.

Dundee se konečně může spolehnout na Andyho Webstera, jenž chyběl v minulém klání s Rangers a na obranné činnosti to bylo znát. S Dundee se rozloučí brankář Nicky Weaver, jemuž vypršela krátkodobá smlouva a vrátí se ke svému zaměstnavateli.

Zranění na hřiště nepustí Lee Wilkieho (bolavé koleno), Francisco Sandazu (problémy s tříslem) a Scotta Robertsona (též poraněné tříslo). "Naši hráči mají svou cenu a dělají co můžou. Až na polsední zápasy je to povedená sezóna a já pevně věřím, že se zvedneme," nevidí druhou půlku sezóny v černých světlech prozatímní kouč Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC18134146:1243
2.Celtic FC17113336:1836
3.Hibernian FC1795325:1432
4.Dundee United1777322:2228
5.Heart of Midlothian1865717:1923
6.Motherwell FC1848621:2920
7.St. Johnstone FC1754824:3019
8.Aberdeen FC1646612:1818
9.Hamilton Academical1644815:2616
10.St. Mirren FC1635818:2514
11.Kilmarnock FC1735912:2214
12.Falkirk FC1726914:2712
Zbývající zápasy
02.01. 16:00Motherwell FC - Hamilton Academical (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dundee neprohra, tady fakt váhám jestli čistou 0 nebo 1, gola asi nedostanou, ale jestli nějakýho daj

Reagovat
smazaný uživatel

Hibs 1 a Celic - Rangers - oba daji gol

Reagovat
smazaný uživatel

Dundee dnes 1, S.Mirren 1 a Falkirk 0

Reagovat
smazaný uživatel

zápas za stotisíc eur: hibernian - hearts 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Queens Park, Third Lanark

Reagovat
Yanek

Celtic!

Reagovat
smazaný uživatel

Joooo... oba dali gol...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Rangers získali bod a my jsme 2 ztratili Šance Samarase, břevno Robsona atd. a nic z toho... špatná koncovka. První poločas byl z naší strany fakt dobrej Rangers jsme k ničemu nepustili a sami jsem si vytvářeli šance. Druhá půle už začali Rangers hrát asi měli vítr v šatně Jinak celkové pěknej match jen škoda že jsme nevyhráli, určitě jsem byli lepší a měli na to

Reagovat
smazaný uživatel

JOOO Hibernian !!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele