Skotská Premier League preview - 16. kolo

08.12.2007, 09:18
Previews
Vedoucí duo skotské nejvyšší soutěže nemohly čekat o moc snazší zápasy - Celtic hostí předposlední St.Mirren a Rangers jedou na hřitě beznadějně poslední Gretny. Třetí Hibernian se představí v Inverness, čtvrté Dundee ve Falkirku, Hearts hostí Motherwell a Aberdeen se střetne s Kilmarnockem.
Aberdeen FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Velmi vyrovnaný zápas bude k vidění na Pittodrie Stadionu, kde domácí Aberdeen, jenž hájí šestou pozici, bude hostit osmý Kilmarnock, který na domácí tým ztrácí pět bodů.

Aberdeen minulý týden odehrál slušný zápas, ve kterém porazil s Hibernian 3:1 a nyní ztrácí na edinburghský tým, stejně jako na Motherwell a Dundee, pět bodů. Motherwell podstoupí těžkou zkoušku na půdě Hearts a Hibernian vyrazí k nelehkému utkaní proti Invernessu.

Manažer domácích Jimmy Calderwood si tak myslí, že tohle utkání je vynikající příležitost, jak stáhnout body na soupeře před nimi. "Tento zápas pro nás bude velice důležitý, stejně jako budou důležité zápasy tento víkend pro ostatní týmy z horních pater tabulky. A mohla by to být skvělá příležitost, jak stáhnout nějaký ten bodík," prohlásil Calderwood.

Aberdeen stále zůstává bez spousty klíčových hráčů. Jamie Smith a Jackie McNamara mají problémy se zadním stehenním svalem. Darren Mackie nenastoupí kvůli potížím s kotníkem a Dan Smith je nemocný.

Hosté minulý víkend odehráli velice těžké utkání na horké půdě v Glasgow. Na Ibrox Parku podlehli Rangers 0:2. Kilmarnock bude v zápase také postrádat několik hráčů. Granta Murrayho trápí zraněné koleno. Nejistý je i start Simona Forda kvůli potížím se zadním stehenním svalem. Gary Locke, Garry Hay, David Lilley, Allan Johnston a Eric Skora – ti všichni také stále zůstávají mimo hru. Do sestavy se po vypršení trestu vrací Frazer Wright.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Celtic, který i přes zaváhání v minulém kole stále vede skotskou ligu, přivítá na svém stadionu St. Mirren. Černo-bílí se propadli na jedenácté místo poté, co minulý týden doma překvapivě prohráli s Falkirkem vysoko 1:5.

Glasgowskému týmu se nevydařil poslední zápas, kdy na půdě Hearts of Midlothian uhrál pouze remízu 1:1. Zaváhání Celtiku okamžitě využili jejich rivalové z Rangers, kteří stáhli ztrátu na katolíky na jediný bod. The Bhoys prožili radostný týden, když i přes prohru v Itálii proti milánskému AC, postoupili do osmifinále Ligy mistrů. Celtiku stačilo k postupu ze skupiny "D" pouhých devět bodů, které nasbíral třemi výhrami na Celtic Parku. Bohužel se v úterním zápase Champions League poranila dvojice hráčů Scott McDonald a Scott Brown. Oba scházeli na tréninku, ale manažer domácích Gordon Stratchan doufám, že budou na zápas v pořádku. To se ovšem nedá říct o brankáři Arthuru Borucovi. Polský reprezentant bude muset podstoupit operaci kolene a v zápase ho nahradí Mark Brown.

Do sestavy Saints se vrací obránce Will Haining, který už v pátek trénoval. Další obránce Ian Maxwell byl kvůli zranění kolena celou sezonu ze hry, ale v týdnu odehrál celých devadesát minut za rezervu a pro dnešní zápas bude k dispozici. Craig Dargo a Richard Brittain jsou díky dlouhodobému zranění stále ze hry venku. Brankář hostí Chris Smith sice obdržel v posledním zápase pět branek, ale prohlásil, že St. Mirren bude chtít favoritovi na Celtic Parku pořádně zavařit: "Musíme zapomenout na utkání z minulého víkendu, za který jsme právem schytali hodně kritiky, protože náš výkon proti Falkirku vážně nebyl dobrý. Musíme jít do zápasu proti Celtiku se sebedůvěrou a jsem si jist, že do toho dáme všechno."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Falkirk v rámci šestnáctého kola Scottish Premier League přivítá ve svém stánku čtvrtý tým tabulky Dundee United. Domácí poposkočili po vysoké výhře z minulého týdne na desátou pozici.

Falkirk rozdrtil v minulém zápase St. Mirren na jeho půdě 5:1. Manažer John Hughes nemá žádné nově zraněné hráče a teď když se po problémech s kýlou vrací do sestavy Jack Ross by měla být soupiska domácích kompletní.

Lodivod United Craig Levein přivítá zpátky po vypršení trestu kapitána Barryho Robsona a obránce Seana Dillona. Oba by měli být zařazeni do základní sestavy. I útočník Noel Hunt se zbavil problému s lýtkem a je fit.

Naopak Christian Kalvenes nebude moct ukázat divákům své fotbalové umění. Levý obránce má problémy se zadním stehenním svalem. Na seznamu zraněných jsou ještě Jon Daly, Steven Robb, Prince Buaben. Lukasz Zaluska a Craig Conway. S návratem velkých opor mohou hosté pomýšlet na lepší výkon. "Minulý týden jsme měli hodně zraněných hráčů, a to mělo velký vliv na zápas, ale slibuji fanouškům, že se zlepšíme," uklidňoval své příznivce Levein.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hearts of Midlothian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Asistent trenéra Hearts Stevie Frail věří, že jeho klub dokáže zastavit rozjetý Motherwell a ukončí tím jeho vítěznou sérii. Motherwell zvítězil ve třech posledních zápasech a svoji sérii nehodlá přerušit ani na Tynecastle Stadium.

Kouč Motherwellu Mark McGhee přišel do týmu v létě a v klubu panuje velká spokojenost. Nedávno to už vypadalo, že McGhee dokonce převezme skotský národní tým a před pár dny byl vyhlášen manažerem měsíce listopadu. Motherwell hraje už delší dobu fantasticky, v listopadu to byly výhry nad Invernessem a Kilmarnockem, a začátek prosince se týmu vydařil také skvěle. Gretnu hladce přehrál a vítězstvím 3:0 si prodloužil sérii výher. McGhee věří, že pokud se jeho tým nezastaví, předvede, že má před sebou skutečně skvělou budoucnost. "Teď nás teprve budou čekat důležité zápasy; Aberdeen, Hibs, Dundee United, Celtic a Rangers, to vše budou důležité zápasy. Pokud budu zvolen manažer měsíce znovu, pak teprve budu šťastný," řekl McGhee.

Hearts v posledních dvou zápasech pokaždé uhráli remízu. Nejprve nedokázali porazit Gretnu, ale v minulém kole potrápili vedoucí Celtic. Stevie Frail chválí soupeřova trenéra a ví, že ho čeká těžký zápas. "Z toho, co jsem o Motherwellu slyšel, nebo když jsem je viděl hrát, bylo mi hned jasné, že Mark McGhee odvádí v klubu dobrou práci. Jsem zklamaný z toho, kde se tuto sezónu nacházíme, proto nutně potřebujeme body," uvedl.

Domácí minulý týden remizovaly s Celtikem 1:1 a Frail své svěřence za předvedený výkon pochválil. "Minulá sobota byla určitě úspěšná. V rozporu se zprávami, které jsem slyšel, si myslím, že jsme předvedli dobrý výkon a vytvořili jsme si lepší šance než soupeř," myslí si. Frail už může využít služeb Michaela Stewarta a Eggerta Johnsona, jen Laryea Kingston ještě není v kondici pro utkání s Motherwellem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inverness Caledonian Thistle - Hibernian Edinburgh  (sobota 16:00)
Inverness v posledních dvou utkáních ukázal, že je ve formě. Poradil si se St. Mirren a v posledním zápase dokázal porazit i Dundee United. Hostům se naopak poslední ligové kolo nevydařilo podle plánů a podlehli 1:3 Aberdeenu. Chuť by si tedy chtěli napravit v tomto utkání, fanoušci Invernessu ale očekávají prodloužení vítězné šňůry.

Inverness v posledním kole porazil silné Dundee United 1:0 gólem Blacka z 20. minuty a stejný výsledek by tým jistě bral i v zápase s Hibs. Inverness má starosti se zraněným Dennisem Wynessem, nejlepším střelcem týmu. Útočník má problém se zadním stehenním svalem a do zápasu s největší pravděpodobností nevyběhne. Zápas bude sledovat jen z hlediště i Ross Tokely, který je v trestu. Trenéra ale může potěšit zpráva, že dlouhodobě zranění Steven Watt a Markus Paatelainen se pomalu zapojují do tréninku.

Hibernianu se poslední zápas nepovedl, prohrál s Aberdeenem 1:3 a nápravu chystá na utkání s Invernessem. Obránce Kevin McCann sdělil manažerovi Johnu Collinsovi, že je připravený nastoupit kdekoliv v sestavě. V minulém utkání se McCann předvedl jako střední záložník a nevedl si vůbec špatně. "Záložník je velmi těžká pozice, čím víc rolí ale zvládnete, tím jste cennější. Je mi jedno na jaké pozici nastoupím, pokud budu hrát, vydám ze sebe vždy maximum," svěřil se McCann. Trenér John Collins bude postrádat oporu svého týmu, Roba Jonese a hledá, kdo by ho mohl zastoupit. Podle Collinse připadá v úvahu dvojice McCormack – Joneleit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Celtic FC14102238:1232
2.Rangers FC14101335:1231
3.Hibernian Edinburgh1575324:1826
4.Dundee United1582521:1526
5.Motherwell FC1582519:1526
6.Aberdeen FC1563622:2321
7.Hearts of Midlothian1555525:2520
8.Kilmarnock FC1544715:2116
9.Inverness Caledonian Thistle1551917:2816
10.Falkirk FC1443723:2915
11.St. Mirren FC144289:2514
12.Gretna FC15121210:355
Zbývající zápasy
09.12. 17:00Gretna FC - Rangers FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no vida jak to hned hezky vypadá.....nebyly ty vaše nablblé řeči kolem toho zbytečné?...a hlavně trapné?

Reagovat
smazaný uživatel

Na totéž bych se rád zeptal tebe... ....je v tom teď opravdu takový rozdíl? Myslíš si, že teď, když je to konečně opravud správně, je každému jasné ,že nejde o šachy? Pokud ano, tak ti to uspkojení přeju, bouchni si šampus

Reagovat
smazaný uživatel

ti kteří tomu rozumí, tak ti ten rozdíl bytostně cítí....a ti kteří o tom hovnno vědí, tak těm prostě není pomoci a budou si žít ve své blažené nevědomosti i nadále....

Reagovat
smazaný uživatel

A pak jsou tu ti hnidopiši, kteří nedokážou nic ocenit a nustále si na něcco stěžují, čímž možná uspokojí tu svou nepochopitelnou touhu někoho neustále tepat, ale moc popularity si tím nezískají a svým postojem si vyslouží tak akorát posměch

Btw. Gratuluji ti k prosazení pravdy, jsem rád, že už nejsem oblbován chybnými názvy týmů z Glasgow .....

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jasné,Celtic opět za tři body.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele