Skotská Premier League - preview 16. kola

19.12.2009, 09:04
Previews
Rangers v týdnu jasně vyhráli v Dundee a vrátili se na první místo, to budou dnes potvrzovat doma proti Motherwellu. Hibernian jede do Aberdeenu, St. Johnstone hostí St. Mirren. Poslední Falkirk bude o body bojovat na půdě předposledního Kilmarnocku.
Rangers FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Vedoucí tým skotské ligy, Rangers FC, má před sebou další důležitý zápas, v sobotu totiž na Ibrox Park přijede pátý Motherwell a domů si bude chtít odvést minimálně bod.

Rangers v minulém kole nezaváhali na hřišti Dundee United, které porazili hladce 3:0. Dobrou zprávou pro kouče Waltera Smithe je návrat gólmana Allana McGregora, který se uzdravil po zranění kolenní šlachy a do plného tréninku se zapojil i záložník Kevin Thomson. Blízko návratu je také Maurice Edu, další středopolař Pedro Mendes bude ale pravděpodobně ještě měsíc mimo hru.

Rangers si kvůli svému dluhu 31 milionů liber nemohou dovolit příliš utrácet a také manažer Smith je s aktuálním kádrem spokojený, v lednu se tak posilovat podle všeho nebude. "Tým, který teď máme, je dost široký, pokud nás nepostihne vlna zranění." Smith se také vyjádřil k Jeromemu Rothenovi, jenž je na Ibrox Parku jen na hostování a už v zimě hodlá odejít. "Můžeme ho nechat jít, dohodneme se s ním. Tohle je jedna z těch věcí, které nám nedělají dobrotu, ačkoliv je chlapec v tento moment nemocný," dodal Smith.

Motherwell hrál v zatím posledním kole s dalším glasgowským velkoklubem, Celticu ale na vlastním hřišti podlehl 2:3. Hosté mají před odjezdem do Glasgowa kompletní tým. Shaun Hutchinson a Chris Humphrey jsou fit a po operacích se do hry vrací i Paul Slane, Marc Fitzpatrick a Darren Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 6.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Johnstone FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
St. Johnstone může napravit svoji prohru z minulého kola v sobotním zápase proti St. Mirrenu, který má aktuálně v tabulce o bod více, než domácí St. Johnstone.

Ligový nováček dostal v patnáctém kole silné Rangers, na které nestačil a podlehl jim 0:3. Problémy v tréninku měli tento týden Stuart McCaffrey, Danny Grainger a Steven Anderson. Manažer Derek McInnes se navíc bude muset obejít bez útočníka Collina Samuela, jenž se v Londýně podrobil operaci kolena.

McInnes řeší problém se zraněními, která tým minulý týden postihla, přesto věří, že St. Johnstone nezklame. "Třetina týmu je mimo hru. Ale hráči kteří tady jsou, chtějí dát do hry vše, do zápasu se St. Mirrenem proto půjdeme se sebedůvěrou a zkusíme tuto situaci překonat. Máme tři týdny před otevřením přestupového okna, budeme tak sledovat jak se vyvine situace se zraněnými a v jaké formě budeme," sdělil McInnes.

St. Mirren hrál v minulém kole s Falkirkem, výhodu domácího prostředí ale nevyužil a s poledním týmem tabulky pouze remizoval 1:1. Manažer hostů, Gus MacPherson do sobotního zápasu podle všeho nasadí stejnou zahajovací jedenáctku, jako v minulém zápase. Dlouhodobě mimo hru jsou stále Andy Dorman a Allan Johnston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kilmarnock FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Také souboj předposledního týmu tabulky SPL s posledním nabídne šestnácté kolo soutěže, v němž se proti sobě představí na vlastním hřišti Kilmarnock s Falkirkem.

Kilmarnock v minulém kole překvapil, když dokázal o body obrat suverénní Hibernian, se kterým remizoval 1:1. V sobotním zápase možná dostane v bráně domácího celku šanci nezkušený Lee Robinson, Mark Brown totiž zápasí s nemocí a zranění jsou Cammy Bell a Alan Combe. Z infekce se pomalu zotavuje Jamie Hamill, ale stejně jako záložník Iain Flannigan do utkání ještě nenastoupí.

Jedním z nejdůležitějších hráčů domácího týmu je podle Dannyho Invincibila útočník Mark Burchill, bývalý hráč Celticu, jenž se zotavil po zranění achilovky. "Mark Burchill je někdo, kdo nám dříve chyběl. Je obtížné ho udržet, neustále si nabíhá a stále vám dodává energii. V posledních dvou hrách udělal pořádný kus práce. Je rychlý, velmi inteligentní a opravdu dobrý je v běhu bez míče. Právě to nám možná chybělo," myslí si Invincibile.

Poslední tým ligové tabulky v minulém zápase zajížděl na hřiště St. Mirrenu, kde dokázal uhrát remízu 1:1. Po zranění slabin bylo ve Falkirku ukončeno hostování Alexi MacDonaldovi, který se vrátil do Burnley. Mimo hru jsou navíc Sean Lynch, Mark Stewart, Jackie McNamara, Burton O'Brien a Tam Scobbie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Jednou si dole, jednu nahoře. Přesně takové časy zažívá skotský Aberdeen, který v sezóně tápe a excelentní výkony střídají ty naprosto hrozivé. Začalo to už na začátku sezóny, kde vypadl ostudně v předkole Evropské Ligy s Olomoucí a pokračuje to i v SPL. Aberdeen je sice na šesté pozici, jenže do pohárů je daleko předaleko díky zbytečně ztraceným bodům. Jenom blázen by vydřené tři body proti Rangers následně odevzdal tápajícímu Hamiltonu.

Aberdeen totiž dokázal udolat Jezdce z Rangers a sesadit je z prozatímní první pozice, ovšem po očekávaném úspěchu v Celtic parku přišel duel s Hamiltonem. A po naprosto bídném výkonu předloňskému nováčkovi podlehl. A takhle to jde celou sezónu. Nyní si opět může zadělat ne překvapení, Hibs totiž letošní sezónou prolétají jako kulový blesk a jsou třetí s minimálním odstupem na oba glasgowské rivaly.

Ovšem i jinak neomylný celek může udělat malou chybičku, zbytečnou ztrátu totiž hosté přivezli ze hřiště Kilmarnocku. Po dvou výhrách v řadě dlouho drželi vedení i v Rugby parku, avšak po ofenzivním koncertě domácího mančaftu neodolali. Oba sobotní sokové se utkaly před měsícem v poslední říjnový den, kdy však Aberdeen absolutně nestačil a podlehl 0:2. Naposledy na Pittodrie Stadium ale Hibs zdolal nejtěsnějším poměrem 2:1.

Domácí kouč Mark McGhee měl velké problémy, aby vůbec nominoval 18 statečných, sužuje ho totiž velká marodka. Na ni se nacházejí zranění Sone Aluko, Peter Pawlett, Fraser Fyvie, Zander Diamond a Maurice Ross, vykartovaný je Jerel Ifil a otazník visí též nad startem Marka Kerra, který také není ještě zcela zdravotně v pořádku. Mezi oběma rivaly panuje velké soupeření, proto budou na stánek povolány speciální jednotky: "Policie zajistí ochranu po celý průběh, nemělo by se nic stát," věří v šťastný konec hlavní organizátor bezpečnosti Bob Cameron.

Hibs nemohou stále počítat se zraněnou brankářskou jedničkou Grahamem Stackem, jenž má bolesti zad, mimo je i další opora Kevin McBride. Ovšem na druhou stranu je zpátky forvard Derek Riordan, tewn se vyléčil ze zákeřné chřipky. "Potřebujeme se před novým rokem udržet na špici a vítězit a vítězit. Pro mě je nejdůležitější, abychom klání zvládli a Hibs se pokusilo co nejdříve zaútočit na titul," nechal vyplavat na povrch své emoce Abdessalam Benjelloun, bývalý hráč Barcelony a Realu, který by měl ovšem začít jen na lavičce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hamilton Academical - Dundee United  (sobota 16:00)
Hamilton je stále považován za kandidáta sestupu, jeho výkony však šly v poslední době hodně nahoru. V tabulce přeskočil všechny konkurenty a je na sedmém místě, prozatím daleko od nelichotivého posledního místa. Jenže nyní bude mít situaci velice obtížnou, přivítá totiž Dundee United. To si v letošní sezóně počíná v duchu neomezeného panovníka a až na pár výjimek sbírá jeden bodík za druhým.

Avšak minulá vystoupení nebyla zrovna to pravé ořechové, a tak bude chtít malinko zmlsanému nováčkovi předložit pořádně pálivé jídlo. Hamilton je ale opět ve své plné síle, po lehkém zranění by se totiž měl do základní jedenáctky vrátit důležitý článek Tomáš Černý. Český brankář vynechal minulé kolo kvůli poraněnému koleni, nyní by ovšem mělo být vše v pořádku.

Hamilton získal na svou stranu minulá dvě utkání, a proto opustil hranici úspěchu a neúspěchu. Přitom kdyby někdo před dvěma lety srovnával mančafty, které zdolal, každý by měl jasno. Aberdeen i Hearts mají v Evropě alespoň částečně věhlas. Dundee potkal v minulých pěti utkáních těžký los, ze silné čtveřice Rangers, Hearts, Motherwell, Celtic dokázal zdolat jen posledně jmenovaného, naposledy proti Rangers to byl výbuch.

Letos v dubnu dokázalo Dundee v New Douglas Park udolat nabuzený domácí tým 1:0 a podobný výsledek by se mu jistě líbil i teď. Kouč Hamiltonu Billy Reid nemá na marodce žádnou novou tvář, naopak se z ní zvedl Derek Lyle a James Gibson, trest si již odpykal také útočník Leon Knight. "Za doby, co dělám práci v Hamiltonu, jsem neustále šťastný, protože se nám povedly velké věci. Naše ohromná bojovnost a rodinná morálka z nás dělá lepší mančaft a na hřišti to je znát," sálá z Reeda sebevědomí na stovky mil.

Dundee před závěrečným předvánočním kláním nemůže počítat s se zraněnými Lee Wilkiem a Francisco Sandazou, potrestaného Morgara Gomise by měl zastoupit Scott Robertson. Po absenci s Rangers se do základní sestavy vrací Andy Webster. "Všechny naše myšlenky směřují do Hamiltonu, je to pro nás veledůležité střetnutí a může rozhodovat o našem dalším pokračování v ročníku," nebere nic na lehkou váhu Craig Levein. "K tomu, abychom udělali krok zpátky a začali se trápit, chybí málo. Musíme vzhůru!" burcuje své svěřence.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.25 - 2.10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC15104129:934
2.Celtic FC15103233:1633
3.Hibernian FC1585222:1029
4.Dundee United1576221:1527
5.Motherwell FC1548319:1920
6.Aberdeen FC1546512:1618
7.Hamilton Academical1544715:2416
8.Heart of Midlothian1535713:1814
9.St. Mirren FC1535718:2414
10.St. Johnstone FC1534820:2913
11.Kilmarnock FC1534811:2013
12.Falkirk FC1516812:259
Zbývající zápasy
20.12. 13:30Heart of Midlothian - Celtic FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám že Rangers ztratěj a budou s bouřlivákama z Motherwellu alespoň remizovat, ale moc tomu neveřim St.Johnstone budou remizovat se St.Mirren, Kilmarnock vyhraje o dva góly, Hibs udržej formu a vyhrají na půdě Aberdeenu, a Dundee po prohře s Rangers vyhrají nad Hamiltonem o gól. A my musíme porazit Heartsky aby nebyl až moc velkej rozdíl bodů mezi námi a jezdci. Typuju 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

dobre tYpy chlapce

Reagovat
smazaný uživatel

No jo chybička se vloudila

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele