Skotská Premier League preview - 15. kolo

01.12.2007, 10:08, aktualizováno 02.12.2007, 09:33
Previews
Hned v prvním víkendovém utkání se fanoušci ve Skotsku mají na co těšit, Hearts se totiž doma pokusí obrat o body lídra soutěže, když přivítají Celtic. O poznání snadnější úkol čeká na druhé Glasgow Rangers, kteří doma přivítají Kilmarnock...
Hearts of Midlothian - Celtic FC  (sobota 13:30)
Suverén letošní sezony Celtic sehraje utkání na Tynecastle Stadium v Edinburghu. Domácí Hearts of Midlothian se zatím nacházejí na šesté pozici. Katolíci z Glasgow mají na prvním místě tříbodový náskok před Rangers.

Manažer Celticu Gordon Strachan plánuje v zimním přestupovém období přivést do týmu nějaké obránce. Rozhodl se tak učinit poté, co se ve středečním zápase Ligy mistrů zranili dva defenzivní hráči, Lee Naylor a John Kennedy. Prvně jmenovaný bude Celticu chybět zhruba tři týdny kvůli nataženému lýtku. Hůře je na tom Kenedy, který v utkání proti Šachtaru utrpěl zranění kolene a nezahraje si tři měsíce. Mimo hru stále zůstávají i obránci Mark Wilson a Jean-Joel Perrier-Doumbe. Otazník visí i nad startem Darrenem O’Dea. Tyto velké absence v hostující obranné řadě možná přinutí Strachana nasadit Paula Hartelyho na post levého beka. Nicméně poslední zranění dokazují, že Strachana nákup defenzivního hráče v přestupovém termínu nemine. "I přes absence obránců si dáváme pořád stejné cíle, naše cíle se nezmění. Víme, co by se mohlo stát, nemáme teď prakticky žádné beky, a tak nemůžeme na nic čekat," prohlásil Strachan. Brankář Boruc překonal problém s prstem na noze, ale pravděpodobně bude muset polský reprezentační gólman ještě před koncem sezony na operaci kolene.

Hráči Hearts ví, že to proti Celticu, který je navíc povzbuzen středečním vítězstvím v Champions League, bude těžký zápas, ve kterém se budou chtít vyhnout inkasované brance v prvních minutách zápasu. Navzdory úspěšnému odvolání proti trestu za udělení červené karty z minulého týdne k zápasu nenastoupí Michael Stewart a na hřišti se neobjeví ani Mikoliunas s Pinillou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Inverness Caledonian Thistle  (sobota 16:00)
Čtvrté Dundee United na svém stadionu přivítá v rámci patnáctého kola desátý Invreness. Domácí by vítězstvím v tomto zápase prodloužili svou sérii neporazitelnosti na svém hřišti už na šest zápasů.

United zatím nasbírali na Tannadice Parku devatenáct bodů z jednadvaceti možných a inkasovali pouze jediný gól. V tabulce se nacházejí na pěkném čtvrtém místě. Manažer Dundee Craig Levein bude pravděpodobně postrádat Prince Buabena, jenž má potíže se žebrem a Noela Hunta, který má pohmožděnou nohu. Barry Robson a Sean Dillon jsou potrestáni a do hry také nezasáhnou. Dlouhodoběji je zraněn, kvůli problémům s kotníkem, Jon Daly. Zatímco na hřiště se po vypršení trestu vrací Jordan Robertson a nastoupit by mohl i Greg Cameron, který se vrátil z hostování z Particku.

Hosté z Invernessu jsou třináct bodů za Dundee. Manažer hostů Craig Brewster ví, že hlavním důvodem, proč je Dundee na domácí půdě tak úspěšné, je jeho obrana. "Každý ví, že United hrají v letošní sezoně velmi dobře," prohlásil Brewster. Lodivod hostí doufá, že budou jeho hráči schopni proti Dundee skórovat. Inverness se bude muset obejít bez Dennisa Wynesse. Útočník, který v této sezoně ve všech soutěžích nastřílel sedm gólů, má problémy s podkolenní šlachou. Dále se na hřišti neukážou Steven Watt, jenž má problémy s kotníkem, Markus Paatelainen, který má potíže s Achillovkou a Ross Tokely, který je v trestu. Naopak Graham Bayne se po stopce, která mu byla udělena na jeden zápas, vrací do sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Gretna FC  (sobota 16:00)
Motherwellu se v poslední době daří, v minulém kole si poradil s Kilmarnockem a stejný výsledek by tento tým jistě bral i v následujícím utkání. Gretna takovou formu jako nemá, její poslední ligový zápas ale skončil remízou s Hearts of Midlothian.

Motherwell svými výkony všechny překvapuje, v poslední době ho nedokázaly porazit Inverness a v minulém zápase ani Kilmarnock, na jehož stadionu Motherwell zvítězil 1:0 gólem O'Donnella. Gretna je o poznání horší, je na dně tabulky celé ligy s pouhými pěti body a bude mít co dělat, aby ji nepostihl sestup. Manažer Gretny Davie Irons očekává ze zápasu dobrý výsledek, který by jeho tým dostal na vítěznou vlnu. Pomoci Gretně bude moct i navrátivší se Craig Barr a do zápasu bude moct naskočit i uzdravený Ryan McGuffie. "Motherwell hraje dobrý fotbal, proti Celticu a Hibs jsme ale předvedli dobrý výkon a v následujícím zápase můžeme uhrát dobrý výsledek," řekl před zápasem McGuffie. Gretně se minulý zápas podařil a remizovala s Hearts 1:1, i když gól nedal nikdo z Gretny, ale soupeřův záložník Kingston. Motherwell může narozdíl od Gretny, které chybí Martin Canning, využít služeb všech hráčů a bude mít velkou příležitost na vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.70 - 6.50
více informací
Rangers FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Domácí Glasgow Rangers se budou snažit vytěžit ze zápasu proti Kilmarnocku plný bodový zisk, čímž by se stále udrželi v těsném závěsu za vedoucím Celticem a v případě neúspěchu vedoucího týmu ligy by se mohli posunout na první příčku. Kilmarnock je v tabulce na osmé pozici.

Glasgow Rangers nejenže prohráli v Lize mistrů se Stuttgartem 2:3, navíc budou postrádat zraněného DaMarcuse Beasleyho. Pětadvacetileté křídlo Rangers se vrátí do jeho rodných Spojených států, a to kvůli operaci poškozeného kolenního vazu. Beasley se zranil při kolizi s brankářem soupeře Schaferem a svému klubu bude chybět delší dobu. Manažer Walter Smith hodnotí ztrátu rychlonohého Američana jako velkou ránu pro svůj tým: "Beasley bude mimo hru delší dobu, potvrdilo se, že odjede do Spojených států na náročnou operaci kolenního vazu. Do doby, než se vrátí, musíme na jeho místo najít odpovídající náhradu. Jak dlouho bude bez fotbalu ještě jistě nevím, našemu týmu bude ale hodně chybět." Smith také nebude moci v následujícím zápase využít služeb Stevena Naismithe a do zápasu nebude připraven ani Nacho Novo.

Kilmarnock v minulém ligovém kole podlehl na svém hřišti Motherwellu 0:1, záložník Gary Locke ale vzhlíží k zápasu s Rangers optimisticky: "Dobrý výsledek s Rangers by mohl být přelomový pro naši hru, věřím, že by se nám tím mohlo vrátit ztracené sebevědomí. V poslední době jsme byli zklamáni našimi výkony, pokud ale podáme dobrý výkon, může nás dostat na vítěznou vlnu."

Hráči Kilmarnocku si proti Rangers věří, domácí ale mají ve skotské lize slušnou formu a nebudou chtít pustit ani jeden bod zadarmo. Přestože Rangers trápí velká marodka, očekává se jasné vítězství domácích.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 11.00
více informací
St. Mirren FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
V patnáctém kole Scottish Premier League zavítá předposlední Falkirk na půdu devátého St. Mirrenu. Hosté si v letošní sezoně nevedou vůbec dobře. V tabulce už je za nimi pouze bezmocná Gretna. V poslední vzájemném utkání těchto dvou klubů zvítězil St. Mirren 1:0.

Manažer Falkirku John Hughes nemá na zápas hlášena žádná zranění. Má k dispozici kompletní sestavu a bude usilovat o vítězství. Obránce Jack Ross se po návratu na soupisku poté, co nemohl nastoupit k zápasu proti Rangers, zcela soustředí na následující utkání. Hotující tým se určitě nebude v tomto střetnutí ohlížet na posledních pět venkovních zápasů, ve kterých dostal hrozivých osmnáct gólů.

St. Mirren bude postrádat tři hráče, kteří nenastoupili ani minulý týden proti Invernessu. Musí se obejít bez Maxwella, který má problémy s podkolenní šlachou, Craiga Darga, jenž laboruje s kolenem a Richarda Brittaina, který má zlomenou nohu. Alex Burke, který měl problémy s lýtkem, už během týdne nastoupil za rezervní tým.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - Hibernian Edinburgh  (neděle 15:00)
Souboje Aberdeenu s Hibernian bývají vždy velmi vyrovnané a napínavé až do poslední chvíle. Poslední tři vzájemné zápasy obou soupeřů skončily vždy remízou, zajímavý zápas se dá očekávat i tentokrát. Hosté mají v současnosti větší formu než soupeř, Aberdeen prohrál tři poslední zápasy a nelichotivou sérii bude chtít přerušit právě v tomto utkání.

Aberdeen má velmi širokou marodku. Na listině zraněných jsou Derek Young, Barry Nicholson, Derek Soutar, Steve Lovell, Lee Mair, Jackie McNamara a Jamie Smith. Manažer Aberdeenu Jimmy Calderwood přesto odmítá být pesimistický a svému týmu dál věří, jako příklad dává vyhraný zápas nad Dundee ze začátku listopadu: "Máme mnoho zraněných hráčů, rozsáhlá marodka ale dává příležitost prosadit se i jiným hráčům, tak jako proti Dundee." Calderwoodovi dělá největší starost zranění McNamary a Smithe, dvou opor jeho klubu, oba nedohráli tento týden zápas s Atleticem Madrid: "Ztráta McNamary se Smithem pro nás byla velkou ranou, úplně se nám tím rozpadla hra a druhý poločas jsme bez nich nezvládli."

V jednom z posledních zápasů v dresu Hibs možná uvidíme Stevena Fletchera. Nejlepší střelec týmu pravděpodobně odejde v lednovém přestupovém okně do většího klubu. Jeho partner z útoku Clayton Donaldson doufá, že Fletcher se ještě rozhodne v klubu nějakou dobu zůstat: "Steven je opora nejen pro nás, ale také skotskou reprezentaci do 21 let. Je ještě hodně mladý a má se co učit, doufejme, že se ještě rozhodne zůstat. Jednou může hrát i v seniorské reprezentaci, má na to ale ještě hodně času a bude pro něj lepší, když z klubu odejde později s většími zkušenostmi. Ale jedině on sám musí vědět, kdy přijde čas k jeho odchodu." Manažera Hibs Johna Collinse může uklidnit zotavení několika hráčů základní sestavy. Guillaume Beuzelin se vrací po zranění kolenní šlachy, Morais se zotavil z nemoci. K dispozici pro tento zápas nebude jen Alan O'Brien, který má problémy s kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Celtic FC13101237:1131
2.Rangers FC1391333:1228
3.Hibernian Edinburgh1475223:1526
4.Dundee United1482421:1426
5.Motherwell FC1472516:1523
6.Hearts of Midlothian1454524:2419
7.Aberdeen FC1453619:2218
8.Kilmarnock FC1444615:1916
9.St. Mirren FC134278:2014
10.Inverness Caledonian Thistle1441916:2813
11.Falkirk FC1333718:2812
12.Gretna FC14121110:325

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Frick

DISKUZE O MS V HOKEJI 2018

Reagovat
Frick

Zatím žádnej velkej shock. ty kecy o tom, jak se to vyrovnává, jsou jen kecy. Rusové nedali čuchnout Žabožroutum, Švédové zase Luakšenkovcum.

Stejně by ty výsledky dopadly třeba před 20 lety.

Reagovat
Stannis Baratheon

Francouzům to bylo jedno, zaberou až proti týmům jako Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko.. Vypustí to i se Švédama, a pravděpodobně i s náma.

Reagovat
Malresi

Koho favorizujete na zisk zlata? Včera som mal možnosť vidieť USA - Kanada a Švédsko - Bielorusko a aj keď išlo len o prvé zápasy všetkých tímov, ako najlepší sami javili Švédi. Mix skúseností, kvality i mladých hráčov. U USA detto i keď s Kanadou ich podržal najmä Kinkaid. Tá utočná sila je ale defacto asi rozhodujúci faktor, prečo USA spolu s Kanadou budú hrať o najvyššie miesta.

Reagovat
Frick

Ok. Fakt jsem nevěděl, že to budete zavádět v takovymto předstihu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele