Shrnutí zimního přestupového období Ligy Portugal: Z velké trojky nejaktivnější Benfica

04.02., 13:44
Názory a komentáře

Zimní přestupové okno dospělo v největších evropských ligách ke svému konci. Kádry mají do léta zkompletované také v Portugalsku, kde došlo k řadě zajímavých přestupů. Své ambice na obhajobu mistrovského titulu prokázala Benfica. Hromadně pak posilovaly zejména týmy, kterým hrozí, že budou bojovat ve zbytku sezony o udržení...

Benfica myslí na titul i na budoucnost

Jednoznačně nejaktivnější týmem z velké trojky byla Benfica. Ta obhajuje mistrovský titul, ale hlavně na začátku ročníku za další ligovou trofejí nevyrazila. Tým Rogera Schmidta trápila efektivita v útoku, a tak německého trenéra bezpochyby potěšilo, když tým posílil za 18 milionů eur Marcos Leonardo z brazilského Santosu. Dvacetiletý útočník nastřílel v poslední sezoně brazilské Série A 13 gólů a jako dobrý střelec se zatím ukazuje i v Portugalsku. Ve čtyřech zápasech, do kterých naskočil z lavičky, dal už tři góly.

Marcos Leonardo není jedinou lednovou posilou, která do Benficy přišla z Jižní Ameriky. Krátce nato se k němu připojil osmnáctiletý argentinský útočník Gianluca Prestianni z Vélezu Sarsfield, za kterého Benfica zaplatila 9 milionů eur a také jeho krajan Benjamín Rollheiser z Estudiantes, který dorazil za částku o půl milionu vyšší. Tři ofenzivní posily doplnil dvacetiletý krajní obránce Álvaro Fernández, který dorazil na hostování z Manchesteru United.

Fernándezův příchod bohužel pro českého fanouška znamenal odchod Davida Juráska. Ten odešel na hostování s opcí do bundesligového Hoffenheimu. Nepovedené angažmá v klubu zažil také jeho odchovanec Guedes, který stráví druhou polovinu sezony ve španělském Villarrealu. Snahu propracovat se do základní sestavy vzdalo také brazilské duo stoperů Veríssimo a Victor. První jmenovaný odešel do Kataru, druhý se vrátil do domoviny.

Odešli také dva hráči, kteří na podzim nasbírali slušný počet minut. Tím prvním je Chiquinho, jenž rozšířil portugalskou kolonii v Olympiakosu. Druhým je Petar Musa, kterému nepomohlo ani pět ligových gólů. Chorvatský reprezentant se stal za 10 milionů eur novou posilou Dallasu.

Skromné přestupové období pro Sporting, Porto i Bragu

Nejvážnější konkurenti Benficy v domácích soutěžích tak aktivní na trhu nebyli. Součet částek jejich lednových nákupů je nižší než u momentálně druhého týmu ligové tabulky. Dokazuje to zaprvé to, že Benfica je momentálně ekonomicky nejsilnějším klubem v zemi, a zadruhé to, že pro ostatní týmy bylo větší výzvou udržet své nejlepší hráče v kádru.

To platí zejména pro ligového lídra Sporting. Kolem jeho největších hvězd krouží týmy z předních evropských lig, a tak kádr udržela pohromadě zejména vidina úspěchu v letošním ročníku. Prvním příchodem se pak stal jednadvacetiletý Rafael Pontelo z druholigového Leixões. Mladý obránce, za kterého Sporting zaplatil jen 700 tisíc eur, by měl být posilou hlavně pro nadcházející sezony. Druhým novým hráčem je středopolař Koba Koindredi z Estorilu. Ten stál 4 miliony eur a také není pravděpodobné, že by se okamžitě propracoval do základní sestavy. Málo aktivní byl Sporting také v odchodech. Tým opustil mladík Essugo, který bude sbírat prvoligové zkušenosti v Chavesu a na hostování s opcí do Nottinghamu Forest odešel osmnáctiletý Ribeiro.

Ještě méně aktivity na přestupovém trhu předvedlo Porto. Přesto se mu povedlo posílit post, na kterém má tuto sezonu největší problémy. Po vážném zranění Marcana a konfliktu Carma s trenérem Conceiçãem sestavě kriticky chyběli stopeři. Tento problém by měl vyřešit příchod jednadvacetiletého Otávia za 12 milionů z Famalicãa. Brazilský stoper hlavně v letošním ročníku předvádí výborné výkony a měl by po boku zkušeného Pepeho růst. Pryč alespoň na hostování se tedy vydal David Carmo, kterého vzal zpět pod svá křídla lodivod Olympiakosu Carlos Carvalhal. S Carmem se do řeckého klubu vydal také Fran Navarro, jemuž se první půlrok v Portu nevydařil.

Po aktivním létě nechala svou pokladnu odpočívat i Braga. Ta přivedla pouze Chera Ndoura na hostování z PSG. Devatenáctiletý záložník posílil Arsenalistas opravdu jen na půl roku, protože součástí hostování není opce na přestup. Tým naopak opustil bratr největší hvězdy kádru André Horta, jenž se stal dalším hostujícím hráčem z portugalské ligy v Olympiakosu.

Všichni se chtějí zachránit

Není překvapením, že vůbec nejvíc hráčů přivedly týmy, které jsou ohroženy sestupem. Šestnáctý nováček ligy Estrela Amadora přivedl deset nových tváří. Mezi nimi i opravdu velké zkušenosti v podobě jmen známých i z větších portugalských klubů jako Rodrigo Pinho, Nanu nebo Rúben Lima.

Dalším významně posilujícím týmem se stalo sestupem ohrožené Rio Ave. To přivedlo také deset nových posil, přičemž většina hráčů dorazila na hostování. Mezi převážně neznámými jmény vyčnívá šestadvacetinásobný portugalský reprezentant Adrien Silva. Ten byl po konci angažmá ve Spojených arabských emirátech bez klubu a nakonec podepsal smlouvu s Rio Ave.

Když nebudeme počítat Farense, které je s momentálním sedmým místem spokojeno a neprovedlo v kádru jedinou změnu, nemá za sebou žádný z týmů nějak speciální přestupové období. Hlavním tématem se tak staly hlavně dobře zpeněžené odchody a podpisy zkušených známých jmen s průměrnými ligovými týmy.

V první kategorii vyčnívá prodej jednadvacetiletého Rafaela Fernandese z Aroucy do Lille. Francouzský tým za něj zaplatil 2,5 milionů eur, což je krásná finanční injekce pro Aroucu. Lille hodně pomohlo také v dluzích se topící Boavistě. Ta dostala 3 miliony za dvacetiletého Tiaga Moraise. Naopak lepší peníze nejspíš chtěla vyinkasovat Vitória za záložníka Daniela Silvu, který odešel do Hellasu Verona jen za 1,5 milionu.

Do druhé kategorie bezpochyby patří již výše zmíněný Adrien Silva. Jeho podpis s Rio Ave je v klubu podobně velkou události jako příchod Fábia Coentrãa před více než pěti lety. Posílení o mistra Evropy se těžko ostatním klubům překonává, ale v Moreirense určitě panuje spokojenost nad příchodem zkušeného Castra z Bragy, který by měl pomoci klubu zabojovat o evropské poháry. Kvalitně svou obranu posílil Estoril, jehož řady rozšířil na hostování ze Santosu Joao Basso ještě loni hrající za Aroucu, kde patřil mezi nejlepší obránce celé ligy. Dalším bývalým reprezentantem, který se vrátil do ligy, je útočník Nelson Oliveira, který přišel na hostování do Vitórie SC. Sedmnáctinásobný reprezentant se na portugalské trávníky vrátil po více než deseti letech. No a posledním jménem, které je důležité zmínit, je Samuel Essende. Francouzský útočník sice působí ve Vizele již od začátku sezony a povedlo se mu vsítit už devět ligových gólů, ale teprve nyní je kmenovým hráčem klubu, který bude muset tvrdě bojovat o záchranu v lize.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (12)

Přidat komentář
FC Porto FC

Škoda že Porto je teď finančně v prdeli, a s absenci LM bude jen hůř

Reagovat
Benfica

Netreba si platit gestapo a tahat cez neho peniaze z klubu.. era Pintinha konci, potom sa to zlepsi, uvidis

Reagovat
Seydou Doumbia

Superliga vás zachrání snad

Reagovat
JackDaniels.

Len ma to zaujima. Ako môže byť práve Porto s ich neskutočnými prestupmi finančne v prdeli?

Reagovat
FC Porto FC

Protože poslední dobou takový přestupy dělá Benfica a ne Porto, a odchází dost hráčů zadarmo jako Taremi nebo předtím Herrera atd. Už to takto je 3 sezóny po sobě

Reagovat
JackDaniels.

dik

Reagovat
Benfica

Super prestupak snad sa zmeny prejavia pozitivnenco najskor

Reagovat
Noustress

Boavista je znovu finančne v zadku ? Som mal za to, že skrachovali a následne založili nový klub, ktorý sa vyštveral hore ale ono to je asi inak

Reagovat
Han střelil první

Boavista je ve velkém srabu a jestli to letos neudrží, tak je pravděpodobný řízený sestup do třetí ligy. Možná ani záchrana jim nepomůže.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kucka

Ten Ribeiro ze Sportingu je nějaký velký talent? Zatím toho mezi chlapama moc neodkopal a už jde do Forrestu.

Reagovat
Han střelil první

Je to talent. Opce by měla být na 12 milionech eur, ale Nottingham by jí neměl mít právo aplikovat kvůli banu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele