SERIE A - SOUHRN 1. KOLA

03.09.2003, 17:09
Aktuality
Úvodní kolo italské Serie A se obešlo bez větších překvapení. Všichni tři nejvážnější kandidáti na titul, tedy Juventus, AC Milán a Inter, nezaváhali a připsali si tři body. K vidění byl také vysoký počet branek – 32.

Juventus – Empoli 5:1 (1:0). Obhájce titulu vstoupil úspěšně do nové sezony, cesta za prvním vítězstvím však nebyla především v prvním poločase snadná. Na sklonku úvodní patnáctiminutovky přežila “Stará dáma“ šanci Buscéra a z následné akce ji po centru Zambrotty poslal netradičně hlavou do vedení Del Piero. Pak však měl dvě velmi dobré příležitosti srovnat stav Di Natale, obě mu ale zneškodnil Buffon. Ještě do poločasu mohl pojistit domácí vedení po centru Nedvěda Trezeguet, jenomže Bucci předvedl proti jeho hlavičce skvělý reflex. Po změně stran se už Juventus pevně ujal taktovky. Trezeguet nejprve sice pouze zatřásl břevnem, ve 49. minutě se ale trefil z trestného kopu znovu Del Piero. Domácí kapitán tak vstřelil po třetí za sebou dva góly v úvodním utkání sezony. O jedenáct minut později přidal po Nedvědově rohu třetí branku Trezeguet a o vítězi utkání bylo definitivně rozhodnuto. Francouzský útočník se pak ještě střelecky vyrovnal Del Pierovi, jehož mezitím nahradil Di Vaio. Ten byl pět minut před koncem faulován v pokutovém území, rozhodčí Pellegrino nařídil penaltu a Di Vaio s přehledem zvýšil na 5:0. Čestného úspěchu se hosté dočkali v 89. kdy využil nepozornosti obránců Di Natale.

Inter – Modena 2:0 (0:0). V útoku domácího mužstva nahradil Hernana Crespa, který odešel do Chelsea, teprve osmnáctiletý Nigerijec Martins. Hosté se v průběhu utkání soustředili hlavně na obranu a za celý zápas ani jednou nevystřelili přímo na branku Interu. První půle příliš zajímavou podívanou nepřinesla a šance se začaly množit až po návratu z kabin. Nejprve šel sám Martins, ale Ballotta mu včasným vyběhnutím šanci sebral. Po něm mířil ve výborné pozici nepřesně van der Mayde, a po pěkném uvolnění se nerozvlnil síť ani kanonýr Vieri, jehož střela skončila na tyči. Favorit se tak prosadil až v 86. minutě, kdy se Vieri sám před Ballottou už nemýlil. V 94. si pak postavil míč k trestnému kopu obránce Materazzi a střelou z třiceti metrů vymetl pavučinu hostující brány.

Reggina – Sampdoria 2:2 (2:0).K úvodnímu utkání nové sezony nastoupili na Stadio Oreste Granullo domácí fotbalisté proti nováčkovi z Janova. Reggina měla raketový start a už v 5. minutě ji dostal do vedení záložník Cozza. Sampdoria působila v první půli hodně nervózně ve 41. ji po pasu Mozarta zasadil druhou ránu Di Michele. Na začátku druhé půle vstřelil tentýž hráč patičkou třetí branku domácích, jeho radost však zastavil zdvižený praporek rozhodčího. Hosté se poté osmělili a v 64. minutě vykřesal naději na bodový zisk hlavou Fabio Bazzani. Reggina od tohoto momentu vypadla z tempa a vyrovnávací brankou ji mohl potrestat Yanygisawa, jehož střelu ale vytlačil Belardi na roh. Zaslouženého vyrovnání se tak hosté dočkali v 73. minutě. To se po trestném kopu ocitl na malém vápně osamocený bývalý hráč Regginy Diana a hlavou stanovil konečné skóre.

Brescia – Chievo 1:1 (0:1). Domácí nastoupili do utkání bez Roberta Baggia, i přes tuto absenci v útoku si však dokázali vypracovat brankové příležitosti. V 10. minutě ale překvapil brankáře Castellazziho dalekonosnou střelou Lanna a hosté vedli. O vyrovnání se snažil především aktivní Maniero, jeho pokusy však po většinou postrádaly přesnost. Brescia srovnala krok až v 58. minutě, kdy se po správně nařízené penaltě radoval ze vstřelen branky Filippini. Gól platil i přesto, že hned několik hráčů předčasně vběhlo do pokutového území. Účastník letního Poháru Intertoto pak mohl překlonit pomyslné misky vah na svoji stranu, střídající Curacciolo ale v koncovce selhal.

Lazio – Lecce 4:1 (3:0). Soupeř Sparty v základní skupině Ligy Mistrů rozhodl o svém vítězství nad nováčkem Serie A během prvního poločasu, po němž měl už tříbrankový náskok. První gól dal ve 20. minutě Albertini, který se uvolnil v šestnáctce a přesně vypálil. O tři minuty později dorazil Stankovičovu střelu do sítě Corradi a skvělý nástup domácích zakončil parádní ranou z osmnácti metrů Fiore. Po změně stran Lazio pod dojmem rozhodnutého utkání polevilo, čehož využil ke snížení Konan. Tentýž hráč poté mohl vsítit dokonce kontaktní branku, podobně jako Chevanton ale zacílil nepřesně. Definitivu dal domácím v 84. Oddo, jehož tečovaná střela zapadla přesně k tyči. V závěru ještě trefil tyč hostitelské brány Ledesma.

Perugia – Siena 2:2 (2:1). Nováček Serie A nastoupil do utkání v podobných dresech. Jaké nosí fotbalisté Juventusu Turín. Od 9. minuty však po Tadescově přiťuknutí a zakončení Vryzase prohrávali. Překvapivého vyrovnání se hosté dočkali velmi brzy. O deset minut později totiž odcentroval Chiesa, od Diamouteneho se míč odrazil do břevna a následně k Arditovi, který srovnal stav. Ve 27. se ale důrazem prosadil anglický útočník Bothroyd a podruhé v zápase dostal domácí do vedení. Ani z toho se však neradovala Perugia dlouho, protože čtyři minuty po změně stran stanovil na konečných 2:2 parádní ranou Taddei.

Udinese – AS Řím 1:2 (1:1). V silném dešti začali domácí lépe a po nepřesné střele Manfrediniho je o chvíli později poslal do vedení Sensini. Pro předchozí faul však rozhodčí Trefolini tuto branku k nevoli hráčů a fanoušků Udinese neuznal. Ve 13. minutě našel Mancini v malém vápně Delvecchia, který převzal kapitánskou pásku po zraněném Tottim, a hosté vedli. Netrvalo to ale dlouho a bylo vyrovnáno, když se ve 27. minutě po rohu prosadil Kroldrup. V první půli ještě zahrozil Delvecchio, jemuž připravil pozici aktivní Mancini. Po návratu z kabin se na hřišti trochu přiostřilo, výsledkem čehož byli dvě červené karty pro Berlotta a Dacourta. Rozhodující okamžik utkání přišel dvacet minut před koncem, kdy se do vápna vřítil Cassano a předložil tutovku střídajícímu Montellovi, který efektní patičkou rozhodl o majiteli tří bodů.

Bologna – Parma 2:2 (1:1). Na Stadio Della´Ara se v neděli večer hrál kvalitní fotbal. Domácí se ujali vedení už v . minutě, kdy dorazil míč do prázdné brány Guly. Hosté poté rozpoutali ofenzivní smršť, a po tyči Adriana se jim ve 20. minutě podařilo vyrovnat. To se z hranice zhruba dvaceti metrů trefil právě Brazilec, který je v Parmě na hostování z Interu Milán. Po obrátce mohl stavem pohnout hostující Bresciano, ale z akrobatické pozice mířil nad. Na druhé straně vyrovnal počet nastřelených tyčí domácí kapitán Signori. Toho vystřídal 13 minut před koncem Locatelli a už po jedenácti vteřinách svého pobytu na hřišti se mohl radovat ze vstřelené branky. Spravedlivou remízu pak zajistil v 87. minutě přesnou hlavičkou opět Adriano, který navíc chvíli předtím trefil podruhé tyč.

Ancona – AC Milán 0:2 (0:1). Domácí sice nezačali proti slavnému AC špatně, jenomže ve 30. minutě je pořádně zmrazil Ukrajinec Ševčenko, který svým přímým kopem ze třiceti metrů překvapil Scarpiho. Po změně stran zaujala především 58. minuta, kdy se ve vápně hostí chytli Bilica s gentlemanem Maldinim a sudí Collina je oba vyloučil. Poté se vyznamenal domácí brankář Scarpi, který vyrazil pokus Laursena, odražený míč poslal do tyče Ševčenko a další dorážku Laursena Scarpi ztlumil ve svém náručí. Gólové pojistky se tak favorit dočkal až čtvrt hodiny před koncem po přihrávce Cafúa a chladnokrevném zakončení Ševčenka.



KRONIKA SERIE A – 2003/2004

BILANCE: 3-4-2, skóre: 19:13
BRANKY: 32
DIVÁCI: 247000, nejvíce Inter – Modena (51000), nejméně Brescia – Chievo a Perugia – Siena (12000)
ŽLUTÉ KARTY: 11:19
ČERVENÉ KARTY: 2:2 (Berlotto, Dacourt, Maldini, Bilica)
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: Toldo (Inter), Dida (AC Milán)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Inter,Inter,Inter!

Reagovat
PJ

Jasně, FORZA INTER!

Reagovat
$dolar$

Doufam ze ti to zustane navzdy

Reagovat
Tsigi

ty jses vybarvil

Reagovat
$dolar$

ses

Reagovat
jtbs

Reagovat
HOST*TIFOSI

FORZA SIENA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
HOST*jira

Forza AC

Reagovat
HOST*Vitto

Forza vecchia signora,forza juve....

Reagovat
HOST*

Forza Roma, vaffankulo Lazio

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele