Serie A se začíná stávat ligou druhého sledu, míní Gandini

30.03.2011, 20:54
Aktuality
Serie A zažívá v posledních letech především na evropské scéně významný úpadek a ředitel AC Milán Umberto Gandini varuje, že se z italské nejvyšší soutěže začíná stávat liga druhého sledu. Problémem je zejména nezájem fanoušků, kterých chodí stále méně...

Se svou nepříliš pozitivní prognózou přichází Gandini po dalším špatném roce v evropských soutěžích, kde italskou vlajku drží již jen Inter Milán. Serie A kvůli tomu v sezoně 2012/2013 ztratí čtvrté kvalifikační místo do Ligy mistrů, které připadne Německu.

"Italský fotbal má hodně velký problém," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Gandini. "Fanouškům se nechce chodit na stadiony a stále více zápasů sledují v televizích. Možná bude muset Itálie změnit svojí roli a stát se více ligou druhého sledu než jednou ze třech nejlepších," uvažuje Gandini, jenž zároveň zastupuje funkci místopředsedy Evropské klubové asociace.

Zatímco televizní stanice vysílající Serii A si díky nový kolektivním smlouvám přijdou na zisky o 20 procent vyšší, stadiony při zápasech zejí prázdnotou. Loni byla průměrná návštěvnost v Itálii 24 603, což je výrazně méně než v Bundeslize (42 441), Premier League (34 150), i La Lize (27 699).

"Problém je v tom, že sice máme dobré televizní kontrakty, ale zásadně strádáme při zisku ze zápasů, stadionů a dalších obchodních aktivit včetně reklamy. Tady máme obrovskou ztrátu zejména na Anglii nebo Španělsko," přiznává Gandini. Můžeme si tedy položit otázku, kde bude Serie A za pár let?

Autor: Ondřej Holzman / sports.yahoo.com

Komentáře (610)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele