SERIE A PREVIEW - 19. KOLO (NEDĚLE)

13.01.2007, 15:47
Previews
V neděli je na programu zbývajících osm zápasů italské nejvyšší soutěže. Velkou pozornost bude poutat duel mezi Sampdorií a Fiorentinou. O další přiblížení se k první čtyřce se proti Reggině bude snažit AC Milán, mistrovské naděje zase bude v Messině živit AS Řím.

Sampdoria - Fiorentina (neděle 15:00)
Janovský tým vstupuje do ligového roku 2007 posílen pohárovou výhrou 1:0 nad Chievem, kterou dokázal udržet i přes dvojnásobné početní oslabení. Sampdoria sice v posledním ligovém utkání prohrála 2:4 v Catanii, jinak ale podzim zvládla skvěle a po slabé loňské sezóně se nyní drží na vynikající šesté příčce. Brankář Gianluca Berti bude ještě tři měsíce marodit se zlomeným zápěstím, další gólman Daniele Padelli se sice vrátil z hostování v Crotone, obratem však zamířil do Liverpoolu. Sampdorii opustil i útočník Salvatore Foti, naopak přišel Saíd Kadáffí.

Rovněž ve Fiorentině již došlo k pohybu v kádru, do Spezie zamířil Guilherme Do Prado a podle sportovního ředitele Pantelea Corvina to byl poslední zimní transfer. "Hráči pracovali opravdu dobře, jsem velmi spokojen. Jenom málo týmů bude pro zbytek sezóny připraveno tak dobře, jako my," pochvaluje si trenér Cesare Prandelli. Jeho tým se po bodovém odečtu dere tabulkou vzhůru, v Janově možná bude chybět obránce Kroldrup.

Pravděpodobné sestavy - Sampdoria: Castellazzi - Zenoni, Sala, Falcone, Maggio - Franceschini, Volpi, Palombo, Franceschini - Bonazzoli, Flachi. Fiorentina: Frey - Potenza, Ujfaluši, Dainelli, Pasqual - Donadel, Liverani, Blasi - Santana, Toni, Mutu.



Palermo - Udinese (neděle 15:00)
Palermo v zimní přestávce utrpělo citelnou ztrátu. Útočník Amauri si v posledním utkání proti Sieně poranil kolenní vazy, podrobil se operaci a do konce sezóny bude mimo hru. Vedení klubu mělo od Realu Madrid nabídku na hostování Antonia Cassana, jenomže ji nevyužilo a dalo důvěru Andreovi Caracciolovi. "Jsem přesvědčen, že smůla posledních měsíců mě opustila. Teď mám šanci hrát a chci všem dokázat, že jsem platným členem tohoto týmu," těší se na návrat do sestavy vysoký útočník. Palermo mělo v minulosti v kádru především vynikající obránce, ti ale pomalu odcházejí. Do Interu v létě zamířil Grosso a na odchodu jsou pravděpodobně i další reprezentanti Zaccardo a Barzagli.

Udinese za sebou má přípravný kemp v Barceloně, který byl možná posledním pro Vincenza Iaquintu, o něhož má zájem AC Milán. Na odchodu je možná i finský obránce Roman Eremenko, kterého sledují právě v Palermu. "Jsou třetí v tabulce a to o mnohém vypovídá, ale i my máme dobrou formu a já jsem přesvědčen, že pokud budeme hrát naši hru, odvezeme si odtud tři body," věří Eremenko. Trenéru Giovanni Galeonemu bude chybět potrestaný Sulley Muntari, otazníky visí nad starty Gyana Asamoaha a Felipeho.

Pravděpodobné sestavy - Palermo: Fontana - Zaccardo, Barzagli, Cassani, Pisano - Diana, Corini, Simplicio, Bresciano - Di Michele, Caracciolo. Udinese: De Sanctis - Zenoni, Natali, Zapata, Dossena - Eremenko, Obodo, Pinzi - Barreto, Iaquinta, Di Natale.



AC Milán - Reggina (neděle 15:00)
Pokud bychom po podzimní části měli prstem ukázat na jeden tým, který nejvíce zůstal za očekáváním, pak by většina z nás označila AC Milán. Červenočerní se nedokázali vyrovnat s trestem za korupci a většinu podzimu se potáceli u dna tabulky. Dojem si napravili až v závěru, kdy porazili Catanii a Udinese a vyhoupli se na dvanáctou příčku. "Tým nyní hraje s větší rychlostí a zaujetím, a to je pozitivní znamení. Moji hráči trénovali poctivě a splnili všechno, co jsem od nich očekával. Teď je čas předvést to také na hřišti," těší se na další zápasy trenér Carlo Ancelotti. Tomu budou chybět zranění obránci Nesta s Kaladzem a brankář Dida, naopak poraněný stehenní sval vyléčil Kaka. Svůj první start v Serii A vyhlíží mladý argentinský obránce Grimi.

Stejně jako AC Milán, rovněž Reggina byla potrestána za korupční jednání a přišla o 15 bodů. Nezávislá arbitráž italského Olympijského výboru jí sice poté čtyři body vrátila, i přesto čeká Regginu těžký boj o záchranu. Pokud by se jí podařilo na San Siru uspět, mohla by se poprvé v sezóně odpoutat od sestupových příček. "Naším cílem je uhrát dobrý výsledek s jakýmkoliv soupeřem. Víme, že se AC Milán dostává do bývalé formy, ale to nás nezastraší," troubí do boje trenér Mazzarri. Tomu zřejmě nebude k dispozici nachlazený Aronica.

Pravděpodobné sestavy - AC Milán: Kalac - Cafu, Simic, Maldini, Jankulovski - Pirlo, Brocchi, Seedorf, Kaka - Gilardino, Oliveira. Reggina: Pelizzoli - Lanzaro, Lucarelli, Giosa - Mesto, Amerini, Tedesco, Modesto, Leon - Amoruso, Bianchi.



Messina - AS Řím (neděle 15:00)
Zápasy Messiny s římským AS bývají obvykle bohaté na branky, v posledních čtyřech duelech těchto týmů jich padlo 17. V možných dalších střeleckých dostizích bude domácím chybět sedmigólový Rigano, který si na začátku týdne poranil stehenní sval. Vedle něho se na hřišti neobjeví ani potrestaný obránce Zoro, naopak k dispozici již budou posily Manolo Pestrin a Andrea Giallombardo. "Myslím si, že nové tváře nám pomohou splnit cíl a vyhnout se záchraně," věří záložník Daniele De Vezze.

Římané za sebou mají povedenou necelou první část sezóny, v osmnácti zápasech získali 41 bodů, ani to jim ale nestačí na vedoucí příčku. "Musíme věřit, že je to možné. Sedm bodů je dost, ale stále je v boji o Scudetto můžeme porazit," burcuje své nové spoluhráče posila z Valencie Francesco Tavano. "Jsem nadšený z toho, že jsem v Římě a už se těším na spolupráci s Franceskem Tottim. Budu se snažit nezklamat důvěru trenéra Spallettiho a fanoušků," nemůže se Tavano dočkat svého prvního zápasu v novém dresu. Několik minut si na něj však bude muset počkat, od úvodních minut na něj totiž s největší pravděpodobností zůstane jenom místo na lavičce.

Pravděpodobné sestavy - Messina: Storari - Rea, Zanchi, Iuliano, Parisi - Lavecchia, Pestrin, De Vezze, Cordova, Masiello - Floccari. AS Řím: Doni - Panucci, Ferrari, Chivu, Tonetto - De Rossi, Pizarro - Taddei, Perrotta, Mancini - Totti.



Chievo - Catania (neděle 15:00)
Hodně krušné jaro čeká Chievo. Štika předchozích ročníků letos tápe a zatím je až sedmnáctá. O vylepšení této pozice a záchranu v Serii A by se měli postarat především dva muži. Tím prvním je starý známý trenér Luigi Del Neri, který malý klub dovedl v roce 2001 mezi tamní elitu a dlouho s ním válčil o evropské poháry. Druhým mužem, od něhož si ve Veroně hodně slibují, je Erjon Bogdani. "Chtěli mě a podařilo se jim to v krátkém čase. Jsem nadšený z toho být v Chievu, je to velký klub, který toho v předchozích letech hodně dokázal. Teď ale bojuje o záchranu a já jsem tady, abych mu v tom pomohl. Chci zůstat v Serii A," vyhlašuje posila Sieny. Albánský útočník není jedinou novou tváří v kabině Chieva, to získalo ještě záložníka Vincenza Italiana, naopak do druholigového Lecce odešel útočník Simone Tiribocchi.

Catania je zřejmě nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku Serie A. S jedním zápasem k dobru jí zatím patří čtvrtá příčka a její dosavadní tažení v mnohém připomíná první rok Chieva mezi elitou. Velký podíl na tom má především útočník Gionatha Spinesi, autor dosavadních jedenácti branek. "Neměli jsme opravdovou přestávku, stále jsme pracovali a věříme, že právě tohle je ta pravá cesta k úspěchu," doufá v další pokračování úspěšné jízdy Spinesiho parťák z útoku, Giuseppe Mascara.

Pravděpodobné sestavy - Chievo: Sicignano - Malagò, Mandelli, D'Anna, Marchese - Sammarco, Zanchetta, Brighi, Semioli - Cossato, Pellissier. Catania: Pantanelli - Sardo, Sottil, Stovini, Vargas - Baiocco, Edusei, Caserta, Colucci - Spinesi, Millesi.



Cagliari - Ascoli (neděle 15:00)
Cagliari letos ztrácí překvapivě hodně bodů na domácím hřišti a trápí se především v koncovce. Za celý podzim dalo jenom čtrnáct branek a v posledních čtyřech zápasech pak pouze jednu. Duel proti nejhoršímu celku na hřištích soupeřů by tak měl být prvním odrazovým můstkem. "V neděli musíme vyhrát a konečně potěšit naše fanoušky. Musíme vyhrát za každou cenu," uvědomuje si důležitost zápasu trenér Franco Colomba. Tomu bude až do konce sezóny chybět zraněný Mauro Esposito.

Nováček z Ascoli je na tom ještě hůře než Cagliari. Dal dokonce o jednu branku méně a z cizích hřišť si přivezl jenom dva body. Možný obrat v průběhu sezóny ale již naznačil poslední zápas loňského roku, v němž Ascoli porazilo Chievo a zaznamenalo svou první výhru v soutěži. O další takovéto záznamy by se měly zasloužit především tři zimní posily - zkušený Luigi Di Biaggio, Massimo Bonanni a Matteo Melara. Hostující trenér Nedo Sonetti nemůže pro duel v Cagliari počítat se zraněným Paolem Fogliem a distancovaným Gaetanem Fontanou.

Pravděpodobné sestavy - Cagliari: Fortin - Pisano, Lopez, Bianco, Agostini - Colucci, Capone, Conti, Biondini - Langella, Suazo. Ascoli: Pagliuca - Cudini, Vastola, Nastase, Minieri - Fini, Di Biagio, Zanetti, Perrulli, Paolucci - Bjelanovič.



Atalanta - Livorno (neděle 15:00)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky bude k vidění v Bergamu, kam zavítá Livorno. Jeho fanoušci si v posledních dnech dělají starosti především o brankáře Ameliu. Ten sice prodloužil smlouvu do léta 2011, přesto by z klubu chtěl odejít, zájem o něho mají Liverpool, Arsenal a Spartak Moskva. Livorno se na přestupovém trhu zatím činí a již získalo dva fotbalisty - z Messiny ofenzivního záložníka Carmine Coppolu a z FC Kodaň dalšího středopolaře Martina Bergvolda. "Tohle je důležitý moment mé kariéry. Jsem velmi šťastný, protože budu hrát v nejkvalitnější soutěži na světě. Livorno je silný klub s vysokými ambicemi, stále má šanci na Pohár UEFA. Snad se mi tady bude dařit," říká Bergvold. Jeho nový trenér Daniele Arrigoni by měl mít k dispozici kompletní kádr, po zranění holenní kosti je již fit i Vidigal.

Atalantě v létě mnozí předpovídali rychlý návrat do Serie B, jenomže tým Stefana Colantuona zatím udivuje Itálii a drží se na jedenáctém místě. Velký podíl na tom má po trápení v Mallorce znovuzrozený Doni, daří se i dalšímu zkušenému borci Zampagnovi. Dobře hrají i další fotbalisté a právě to je trnem v oku pro ředitele klubu Carla Ostiho. "Nebudeme nikomu bránit v odchodu, pokud se tak někdo rozhodne, pomůžeme mu dosáhnout jeho cíle. V našem klubu není místo pro fotbalisty, kteří zde nechtějí hrát." Po zranění je již v pořádku Ferreira Pinto, naopak k prvnímu zápasu stále není připraven Christian Vieri.

Pravděpodobné sestavy - Atalanta: Calderoni - Adriano, Rivalta, Loria, Bellini - Ferriera Pinto, Migliaccio, Doni, Arriatti, Donati - Zampagna. Livorno: Amelia - Grandoni, Rezaei, Galante - Pfertzel, Morrone, A. Filippini, Coppola, Pasquale - Vigiani, C. Lucarelli.



Lazio - Siena (neděle 20:30)
Tečku za 19. kolem udělá v neděli večer zápas Lazia se Sienou. Domácí jsou v tabulce zatím pátí a útočí na Ligu mistrů. Na tom, zda se jim to nakonec podaří, bude mít velký dopad fakt, jestli v týmu zůstane Massimo Oddo. Kapitán Lazia má již delší dobu nakročeno do AC Milán, jednání o přestupu se však zadrhla a není vyloučeno, že skončí neúspěchem. "Lazio vnímá Oddovy problémy a bude se snažit najít řešení, jedině však v případě, že z toho bude profitovat i klub. Já jsem ho na trh neumístil a je to Milán, kdo se ho snaží získat, v tuto chvíli však žádnou nabídku nemáme," zpochybnil transfer prezident římského týmu Claudio Lolito. Do utkání se Sienou určitě nezasáhne distancovaný Siviglia, drobné šrámy ještě doléčují Mauri a Pandev.

V Sieně se na podzim rozstřílel Mario Frick a v kabině tak nezůstalo místo na Erjona Bogdaniho, který odešel do Chieva. Tým vedený Mariem Barettou měl vynikající vstup do sezóny a dlouho okupoval příčky zajišťující účast v evropských pohárech, poté ale přišla krize a Siena již od 29. října čeká na ligovou výhru. "Lazio je velice dobrý tým. Dokázali překonat bodový odečet a podle mého názoru mají velkou šanci na to skončit mezi nejlepšími čtyřmi," chválí nedělního soupeře trenér Baretta, který má k dispozici kompletní kádr.

Pravděpodobné sestavy - Lazio: Peruzzi - Oddo, Belleri, Stendardo, Zauri - Mudingayi, Ledesma, Mutarelli - Mauri - Rocchi, Pandev. Siena: Manninger - Bertotto, Portanova, Gastandello, Molinaro - D'Aversa, Codrea, Vergassola, Locatelli, Cozza - Frick.

Autor: Tomáš Pavlík / soccernet.com, gazzetta.it

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ricky zítra nehraje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele