ŠÉF FOTBALOVÉ EVROPY SLIBUJE REVOLUCI

29.01.2007, 10:02
Aktuality
Zaujalo nás
Po dlouhých sedmnácti letech dochází v čele Evropské fotbalové unie (UEFA) ke změně. Švéd Lennart Johansson nedokázal obhájit svou funkci a může zamířit do fotbalového důchodu. Ve svém věku jistě zaslouženého. Na XXXI. kongresu konaném v německém Düsseldorfu byl zvolen jednapadesátiletý Francouz Michel Platini.

Těsné výsledky těchto voleb ukazují na možné rozdělení fotbalové Evropy. Silné země, v čele s mocnou skupinou G14, se bouří, ty ostatní se radují?

Kongres ve Veletržním paláci začal řešením důležitých otázek týkajících se hospodaření svazu a jeho budoucího směřování. Vedení UEFA s velkou hrdostí veřejnosti sdělilo své finanční výsledky. Čistý zisk organizace za loňský rok byl 32 milionů eur. Ještě ve své funkci Johansson stihl ujistit média, že předpokládané příjmy pro příští rok se minimálně ztrojnásobí. Klíčovou položkou bude příjem za televizní práva z mistrovství Evropy 2008. Další diskuze se týkala rozvoje fotbalové unie a několika drobných změn v legislativě.

Na prvním místě düsseldorfského kongresu byla volba nového předsedy. Již několik měsíců se v Evropě čile diskutovalo o programech obou kandidátů. Dosavadní předseda byl přesvědčen, že je třeba pokračovat v nynějším kurzu. Fotbalovým velmocím by i nadále měla zůstala možnost do základních skupin LM nasazovat čtyři týmy. Tento systém Johansson považuje za velmi výhodný. Obrovské zisky ze společné kasy se totiž přerozdělují všem, včetně fotbalových trpaslíků.

Udržení tohoto scénáře ovšem odporuje základnímu heslu UEFA, které říká, že klíčová evropská soutěž je stejná pro všechny členy svazu. Není tomu tak, avšak jakákoliv zásadní změna stávajícího systému či rozšíření soutěže by jistě znamenalo úbytek příjmů. A to se pochopitelně nelíbí skupině G14.

Platini ke svému úspěchu zvolil poněkud jinou strategii. Mnozí komentátoři ji pojmenovali jako "fotbalovou revoluci 21. století", Karl-Heinz Rummenigge dokonce Francouze nazval komunistou. Ve svém volebním programu si Michel Platini vytyčil několik zásadních bodů. Prosazování posílení menších svazů na úkor těch větších, platové a přestupové stropy.

Klíčovým, a pro samotného Francouze zřejmě i vítězným, byl cíl reorganizace evropských soutěží. Někdejší slavný fotbalista by totiž rád pozměnil dosavadní schéma Ligy mistrů, které naopak fotbalovým velmocím naprosto vyhovuje. V plánu pro rok 2009 by nový předseda UEFA chtěl omezit počet týmů z jedné země na tři. Pro Španělsko, Itálii či Anglii to znamená uvolnit své místo menším státům. Již tento fakt může ve fotbalové Evropě vyvolat diplomatický konflikt. Jednou z dalších idejí nového předsedy je naprostá fotbalová rovnost. Ze sportovního hlediska jistě bohulibá myšlenka, z toho finančního naprostý nesmysl.

Každý z 52 členů evropské fotbalové federace měl jeden hlas. Jednotlivé hlasy mají stejnou váhu, takže velikost země či její koeficient při volbě předsedy UEFA nehrály žádnou roli. Drtivá většina fotbalových velmocí dala svůj hlas Lennartu Johanssonovi, koncept francouzského kandidáta se zase líbil ostatním. Platini zvítězil hned v prvním kole, kdy dostal 27 hlasů, jeho soupeř dostal o čtyři hlasy méně. Hlasy dvou delegátů byly neplatné. "Remízový" výsledek jen potvrzuje dosavadní názory, že nikdy před tím fotbalová Evropa nebyla tak rozdělena, jako dnes.

Zjednodušeně lze říci, že Johansson sázel na peníze, Platini na fotbal. Švéd se nikdy netajil tím, že by nebylo od věci LM částečně uzavřít, což by pro velkokluby přineslo zvýšení zisků. Francouz ji chce naopak rozšířit pro všechny evropské země a k tomu rozšířit mistrovství Evropy z 16 na 24 účastníků.

Ve svém projevu k delegátům Platini poukázal, že je třeba zatraktivnit fotbal a vrátit do něj "romantické prvky", jinak evropský fotbal přijde o své diváky. "Jdu k volbám, protože rozumím, že fotbal je spíš hra než zboží, víc sport než trh a víc show než byznys. V našich rukou je cenný poklad - nejjednodušší, nejpopulárnější a zároveň nejkrásnější sport na světě. Sport, o kterém sní děti na všech kontinentech. Proto dejme jim šanci své sny uskutečnit!" emotivně prohlásil Francouz ve svém projevu. Pod vedením Johanssona se fotbal značně změnil. Z masového sportu se z něj postupně stává byznys jen pro vyvolené. Michel Platini tuto situaci chce změnit a hlavní šanci vidí v rozšíření soutěží.

Kritici poukazují na to, že Platini v oblasti marketingu a financi nemá takové zkušenosti jako Lennart Johansson. Nemají ale pravdu, protože Platini má za sebou velký podíl na uspořádání mistrovství světa ve Francii a dlouholetou praxi z Mezinárodní fotbalové asociace (FIFA). Navíc je velmi dobrým přítelem Seppa Blattera, který ho ve svém čtvrtečním projevu k delegátům podpořil.

A koho volili čeští zastupitelé? Narozdíl od většiny evropských asociací český svaz jen mlží. "Volba byla velmi těsná. Obáváme se, že se Evropa rozdělí. Nejsme v pozici velkých států, které si můžou leccos dovolit. Všechny malé federace se dohodly, že svou volbu nezveřejní," alibisticky prohlásil český předseda Pavel Mokrý. Musíme ho pochopit, lepší je se naoko kamarádit se všemi, než si to u někoho rozházet.

A co bude s Johanssonem? Na poklidný důchod to zatím nevypadá. Michel Platini mu složil poklonu. "Potřebuji vás, musíme dál pracovat společně," prohlásil čerstvý šéf fotbalové diplomacie. Poté byl na Francouzův návrh švédský manažer zvolen čestným předsedou UEFA. "To je přece normální. Vždycky jsem o něm říkal, že je velmi odvážný. Obdivuji ho," dodal Platini. Na realizaci svých vizí a koncepci nový boss fotbalové Evropy potřebuje čas. Proto mu ho dopřejme, a až poté hodnoťme jeho kvality.

Autor: Igor Mahal / uefa.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*españa

dají se někde zjistit hlasy těch zemí, které svoje volby zveřejnily?

Reagovat
HOST*alex

Pokud se nemylim jde o tajne hlasovani a zalezi na konkretni zemi jak s tim nalozi. Media ve vetsine zapadnich statu od svych svazu informace ziskala, jak to dopadlo u nas, vite sam:-(

Reagovat
HOST*ital

Myšlenka přístupu do LM menším státům je sice chválihodná,ale bude to mít spíš negativní efekt.Sníží se atraktivnost-míň diváků,míň peněz za TV práva.Navíc možnost úspěchu,kterou měli tyto malé země,se sníží i v poháru UEFA.Tato mužstva mohla uspět,protože hrála pouze s průměrnými celky z velkých zemí.Tím,že se jim odeberou místa v LM se do poháru UEFA dostanou lepší týmy,které budou menší země opět hodně převyšovat.

Reagovat
HOST*

souhlas,mě se líbí liga mistrů,jak je teď,nic neměnit!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Že sa veľké krajiny búria, je jasné, úbytok peňazí nevyhovuje nikomu. Argument , že bude aj menej kvalitných zápasov takisto neobstojí, pretože teraz má možnosť fanúšik za jeden týždeň vidieť minimálne 5-6 výborných zápasov, čo je v prepočte 9 hodín futbalu, a to je myslím si dosť aj na koňa. Takže fanda si vždy vyberie, aj keď bude počet z TOP krajín menší, sú tu ešte ligy, iné poháre a pod.

Myslím, že celý problém je v tom, čomu sa hovorí špirála. Bohužiaľ špičkové kluby vrážajú neskutočné peniaze do prestupov, do platov , proste do samotných hráčov. Ako to jedine môže dopadnúť chápe každý normálny človek, čo si vie ustrážiť peňaženku. Prišli na to v NHL, NBA, skrachovalo aj pár euroklubov. Z tohoto pohľadu tiež Platini vidí dopredu, či sú jeho pohnútky už také alebo onaké. Je nenormálne a odporuje to zdravému rozumu, keď sa do 1 fubtlaistu vrazí niekoľko desiatok mil. eur, čo je teraz v praxi bežná vec. G14 a spol. si za to môžu sami.

Reagovat
smazaný uživatel

lepší v LM čtvrté týmy z anglie, itálie a španělska než mistr Litvy.

Reagovat
HOST*

lepší mistr Litvy, než 4. z anglie!! Nebo to přejmenovat na Liga čtvrtejch míst.

Reagovat
HOST*

presne tak, Liga Mistru (PMEZ tehdy) se odjakziva hrala tak, ze do ni postoupili mistri evropskych zemi a hral se hned system K.O., mozna bych to zavedl i ted

Reagovat
HOST*ruud9

Platini není jediný, co chce udělat z fotbalu opravdu fotbal. Zaslouží si velké uznání. K té poslední poznámce zareaguju tak, že by ji nejen Platini přepl, ale i dalších stovky fotbalových nadšenců, co mají rádi pravý fotbal a ne moneyfootball

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele