Šéf Boltonu volá po revoluci v Premier League

25.10.2008, 10:39
Aktuality
Předseda Boltonu Wanderers Phil Gartside si myslí, že Premier League potřebuje zásadní změnu. Volá po rozšíření do dvou divizí a zmrazení sestupů. Mimo jiné opět oživuje otázku platových stropů.

Radikální změny v Premier League by si přál v blízké budoucnosti Phil Gartside, předseda Boltonu Wanderers a člen úzkého vedení Football Association. Rozdíl mezi Premier League a Championship v současné struktuře je podle něj příliš velký.

Gartside navrhuje Premier League rozšířit na 36 mužstev, která by hrála ve dvou divizích. Premier League One a Premier League Two. Z nejvyšších dvou soutěží by se u nesestupovalo do Football League jako je tomu teď, což by pomohlo k ekonomické stabilitě.

"Současný rozdíl mezi příjmy klubů v Championship a Premier League je příliš velký. Obvykle tedy dochází k tomu, že tři mužstva postoupí, ale prakticky okamžitě, za rok nebo za dva se zase vracejí zpátky," říká Gartside. Nový systém by byl i pro fanoušky zajímavější, protože soutěže by měly společný marketing, takže rozdíl mezi první a druhou ligou by se výrazně snížil.

Současný rozdíl je zhruba mezi osmi a deseti miliony liber. Pokud by ale Bolton sestoupil, může to pro něj znamenat ztrátu až 31 milionů liber, což je neúnosné. Podobně jsou na tom také další kluby.

Gartside tak znovu otevřel otázku platových stropů, ačkoliv byl v minulosti odpůrcem zavedení platových omezení. "Změnil jsem názor. Platové stropy jsou potřeba. Pokud je Manchester City schopen utratit za hráče 50 milionů liber a pak mu dát plat tak vysoký, jak si jen řekne, zvedne laťku i pro ostatní anglické kluby, které ale nemají tolik prostředků. Možná je na čase pokusit se zavést platové stropy jako je to v USA nebo v Austrálii," řekl Gartside.

Autor: Jiří Fišara / soccernet.com

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Neco by byla mozna dobra zmena,ale je to nerealny .

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě by to mohli hrát na divize jako NHL. Tradiční kluby, chudé kluby, rychlokvašky a zbytek.

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Uzavrit ligu aby kluby nesestupovali je uplna blbost! vzdyt to by pak nebyla vubec zadna motivace pro kluby z nisich lig vyhrat svou soutez stim at jde do pr... uzavrit ligu chce jen proto ze Bolton ma velkou pravdepodobnost ze spadne a tenhle grazl nechce prijit o prachy

Reagovat
smazaný uživatel

nevím jak s tím uzavřením soutěže aby se nesestupovalo, ale platový strop bych zavedl

Reagovat
vodka

To se mi zdá jako blbost, jestli sem to správně pochopil, tak ty kluby z FL by neměli šanci se dostat do PL... Takže by se už nerodily překvapení jako Hull, Wigan, Wimbledon atd. Navíc by ve FL zůstal třeba Leeds...

Spíš je to takový výkřik do tmy od chlápka, který ví, že Bolton do pár let spadne do Championship..

Rozdíl mezi PL a Championship je věc druhá, bohužel je takový jaký je (přitom herně je ten fotbal hezčí než třeba zrovna hra Boltonu)... S platovýmy stropy by se dalo souhlasit..

Reagovat
smazaný uživatel

sci-fi

Reagovat
hawk

tak uzavrete ligu az bolton sestoupi

Reagovat
hawk

jinak uzavrit ligu je kravina, kdo pak bude chtit sponzorovat apod kluby z nizsich lig, kdyz uz nikdy nebudou moci hrat PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Sponzoring neprobíhá zdaleka jen na celostátní úrovni, ale i regionální a i ty je pro sponzory výhodné. Společnosti které sponzorují kluby z nižších lig to nedělají proto, že doufají že ten tým postoupí výše.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, i na nižší úrovni je vo fotbal obrovskej zájem... ale jinak může mít hawk trochu pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

ten prvy napad je sialenstvo,nech sa pozrie na wigan alebo hull a potom vravi o tom ze sa novacikovia nemozu udrzat,keby sa jeho Boltonu darilo tak ako pod Allardyom tak by ho taka myslienka ani len nenapadla..a s tym platovym stropom mozem len suhlasit.

Reagovat
smazaný uživatel

čau lidi neznáte někdo nějakou dobrou stránku s online video přenosy??

Reagovat
smazaný uživatel

www.myp2p.eu

Reagovat
smazaný uživatel

tak anglické profesionální fotbalové soutěže jsou stejně uzavřené, takže na úplné dno stejně spadnout nemůžou, musí jen více makat a nekupovat jen levný odpad, případně volné hráče, které zrovna nikdo nechce - to je největší problém Boltonu

Reagovat
smazaný uživatel

Možná jo. Ale i to je problém, kterej začína u peněz. Prostě je fakt, že momentálně je systém takovej, že z druhé ligy (respektive ze slabých týmu PL) se můžou prosadit jen ti nejschopnější. A to finanční riziko je velké.

Reagovat
smazaný uživatel

nicméně uzavření první ligy by způsobilo katastrofální následky pro anglický fotbal......jak říkám, díky uzavřenosti profi lig nikdo nemůže spadnout až na úplné dno, a každý hraje na úrovni svých možnostíi, pokud Bolton nemá na současnou úroveň, tak půjde o úroveň níž, přijde mi to jako normální postup......to by pak kluby, které se dostanou do momentálních problémů (leeds, Nottingham) nikdy už neměly šanci na cestu nahoru a zároveň amiciózní kluby (Reading, Wigan, Swansea, Hull) by neměly šanci prorazit nahoru - a to jen proto, aby trotli jako Trotters měli svou upocenou jistotu

Reagovat
smazaný uživatel

No cesty skrz ligy by existovaly následně asi jen přes odkupy práv, takže šance by stále byla - bohužel zas spíš pry ty majetné.

Gartside však mluvil o zaručení větší finanční stability, k čemuž by případně došlo. A s tím si myslím je potřeba něco dělat - alespoň ty stropy asi. Protože od té doby co se PL osamostatnila od Championship s příjmy z vysílacích práv, tak je ten rozdíl (tudíž i skok) mezi ligami opravdu velký. A docela dost klubů s tím má velké problémy.

Vůči ambicím klubů z nižších lig by to však bylo nefér, proto se mi uzavření PL zatím nezdá vhodné. Nicméně nemyslím si, že by to pro PL mělo mít nějaké katastrofální následky.

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem nepsal, že by to mělo katastrofální následky pro PL ale pro anglický fotbal, no a pro old school fans není mezi těmito dvěma termíny rovnítko tak jak to je asi mezi těmi moderními "fanoušky"

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jistě, to jsem přehlíd. Pro fotbal v anglii jako celek se mi to zdá taky mírně nevhodné.

Ale ty sis zase nevšiml toho co jsem řikal já - že Gartside mluví hlavně o finanční propasti mezi PL a Championship. Uzavření ligy je jedna z možností, jak to podle něj řešit. HLAVNÍ téma a kámen urazu je ale právě ta finanční propast.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ta finanční propast je zřejmá, ale uzavření soutěže není cesta jak z toho ven, to je tak maximálně cesta do pekla.....chce to nějaké komplexní systémové řešení

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je největší blbost co kdy řekl

Reagovat
smazaný uživatel

si este potom necital fergusona. vraj chelsea - liverpool nie je velky zapas

Reagovat
smazaný uživatel

je jasne ze kazdorocne zostupom ohrozene timy volaju po niecom takom ako je uzavretie ligy.

suhlasim s Gartsidom. pockajme kym Bolton vypadne a potom ju uzavrime.

Reagovat
smazaný uživatel

Chestase jak vul a mrdi a Bolton hraje hovno tak az sestoupi a nemele takove sracky

Reagovat
smazaný uživatel

no jistě zajimavý nazor ale tak on je členem boltonu takže je jasné kam tím míří tím zmrazením sestupů, a taky např portsmouth taky postoupil teprve před par lety a stale se drží v PL, to same asi čeká i hull, podle mě i sunderland. každý tým prostě musí určit spravnou politiku klubu - ovšem je jasné že penize je kličové slovo.

a ed mimo tema: mužete mi sem někdo napsat jestli taky mate problemy s nova sport? ti kreteni tam vysilaji normlaně ale jak je zapas tak je obrazovka černa.. ted je třeba everton man u a taky nic ....... to je naprosto k bllití. mělo by se s tím něco udělat nova kurví všecko co jde. fotbal hokej media i mozky starších žen (ulice ordinace apod.)

Reagovat
irik

Zmrazení sestupů??? a bude se jn postupovat, že?

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
smazaný uživatel

tak fotbalu by to určitě pomohlo, kdyby se část příjmů z TV dávala do Championship, ale určitě ne zmražení sestupů nebo platový stropy. platový stropy budou znamenat (1) obrovskej odliv hráčů do zemí bez platovýho stropu a pád úrovně anglický ligy někam na úroveň ukrajiny a (2) ty bohatý kluby už nebudou muset vydávat tolik na platy, takže v krátkym období budou ještě mnohem, mnohem bohatší a ty rozdíly budou mnohem větší, protože ty příjmy z prodejů suvenýrů a vstupenek se jen tak hned nezastaví, zatímco výdaje na platy rapidně klesnou.

Reagovat
smazaný uživatel

vedení klubů by mělo být samo dost inteligentní na to, aby nedávala přemrštěné platy, protože se tak za čas zvednou další platy a pak si budou kluby stěžovat na nedostatek peněz...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele