Sbohem, Jendo Veliký!

20.06.2008, 16:37
Názory a komentáře
Loučí se s reprezentační kariérou snad v tu nejnevhodnější chvíli, tedy po kolapsu Čechů v utkání s Turky. Lidové rčení "V nejlepším je třeba skončit" zřejmě Janu Kollerovi naštěstí nic neříká. Kdyby totiž ano, tak by to znamenalo, že by populární Dino neoblékl reprezentační dres s lvíčkem na prsou od úspěšného Eura 2004, tedy o čtyři roky dříve než se rozhodl přestat svou vlast reprezentovat, což by byla převeliká škoda.

Bůh ho sice neobdaroval hordou fotbalového nadání a taky, přiznejte se, kdo o něm alespoň jednou jedinkrát nezapochyboval? Tipuji, že vás, skeptiků, bude dost a ani já nejsem výjimkou. Přesto vyrostl v neodmyslitelného tahouna české reprezentace. Čím to? Jednoduše – jeho gigantická postava nedává soupeři příliš šancí obrat ho o balon, občas zadáky zase Jenda vypeče jednoduchým sklepnutím balonu spoluhráči přibíhajícímu z druhé vlny.

V prvém případě, tedy když se rozhodne ponechat si mičudu pro sebe samotného, soupeřova defenziva může rovnou začít bít na poplach. Kollera totiž zdobí i vytříbený čich na góly, jinak si totiž snad ani nelze vysvětlit jeho 55 gólů v reprezentačním dresu. Pravdou sice je, že většinu svých branek v "nároďáku" vsítil hlavou, párkrát však český výběr podržel i přesnou trefou nohou. Tak například za jeho gól proti Irsku v kvalifikačním cyklu na letošní Euro, který určil remízu 1:1, by se nestyděla řada předních evropských střelců.

V případě druhém se takřka jistě rodí také nepříjemná situace pro soupeřovu obranu. Není žádným tajemstvím, že Karel Brückner stavěl svou hru právě na Janu Kollerovi a jeho nemalé postavě. Dlouhé nakopávané míče, sklepnutí od českého obra do druhé vlny, jedna přihrávka, druhá a střela. Podobně jednoduchou rovnici často český národní výběr vyznával a nejednou také slavila úspěch, ač si na Kollera dával soupeř sebevětšího "majzla". Jako důkaz vám může posloužit překrásná gólová trefa Milana Baroše z utkání s Nizozemci na minulém Euru právě po obratné hře Jana Kollera hrudníkem.

Ať se projevil tak nebo onak, jedno je jisté: Neslavným utkáním s Turky se rozloučila s reprezentačním dresem ikona české reprezentace, leckdy odepisovaná, jindy zase vynášená do nebes. Každopádně o jeho důležitosti pro tým svědčí jeden nepopíratelný fakt. Na prvním vystoupení na mistrovství světa v historii samostatné České republiky, předloni v Německu, naši začali skvěle. Proti USA vedli gólem koho jiného než Jana Kollera 1:0, po více jak půlhodině hry zvyšoval krásnou ranou z dálky Rosický, jenže pak, těsně před koncem první půle, to přišlo. Jan Koller se z ničeho nic v pokutovém území skácel k zemi. Někdo to bral jako chabý pokus o penaltu, zbylá část tušila, že je zle. Český velikán se totiž nikdy jen tak pro nic za nic neválí po zemi a už vůbec nemáchá zběsile rukou, jako by si žádal střídání. To nakonec také potřeba bylo a odstartovalo český krach na šampionátu. Česká výprava už bez Kollera ještě dotáhla duel s Američany do vítězného konce, pak však po porážkách od Ghany a Itálie balila kufry. Bez Kollera to zkrátka nešlo.

Jan Koller pochází ze Smetanovy Lhoty, což je obec situovaná do oblasti jižních Čech. Zde také fotbalově vyrůstal a hodlá tu mimochodem též kariéru ukončit. Do Prahy, konkrétně Sparty, přišel roku 1994 z Milevska a prozatím se stal leda tak terčem škodolibých posměšků opírajících se zejména o jeho postavu (měří 202 cm). Krom svého vzhledu zaujal Pražany i svým víceméně komickým vystoupením před kamerami televize Nova, když po vydařeném vystoupení v rudém dresu proti Bohemce, které navíc přikořenil vítěznou trefou, jen těžko odpovídal na otázky Václava Tittelbacha. Tenkrát zkrátka zapůsobil jako pravý nefalšovaný kluk z vesnice, na hřišti však byl poté, co se přestěhoval z Čech do Belgie, k nezastavení.

V Lokerenu vydržel tři roky a za 97 utkání stihl belgickým soupeřům nastřílet 43 branek, což je vskutku úctyhodná bilance. Těsně před svým přestupem do věhlasnějšího Anderlechtu si také odbyl debut v reprezentačním dresu, když si v únoru roku 1999 zahrál proti Belgii. S národním týmem pak cestoval na Euro 2000 a se spoluhráči z "nároďáku" se rozloučil až po osmi letech. Ale zpátky k jeho klubové kariéře – Koller ve fialovém trikotu Anderlechtu skóroval za mnohem menší porci zápasů tolikrát, kolikrát v Lokerenu a vysloužil si lukrativní angažmá v Borussii Dortmund. Zde se setkává s krajanem Tomášem Rosickým, s nímž zanedlouho vytvoří obávanou ofenzivní dvojici mužstva. V očích fanoušků Schwarzgelben se stal miláčkem a ikonou klubu a ten opustil až po pěti letech v roce 2006 spolu s Tomášem Rosickým, aby se upsal Monaku. Od té doby se na klubové úrovni trápí, je však známo, že z něj Karel Brückner vždy dokázal vymáčknout mnohem víc než klubový trenér. Za reprezentaci tak válel dál a neustále představoval ohromnou hrozbu pro obranu soupeřů.

Teď je třeba si uvědomit jednu podstatnou věc. Generace právě okolo populárního Jendy ze Smetanovy Lhoty opouští scénu a přepouští místo mladším. To však neznamená, že bychom měli na persony, jakými byli "nemotorný" Jan Koller, "pomalý" Tomáš Galásek, "nevlastenecký" Nedvěd či v neposlední řadě často kritizovaný kouč Karel Brückner, zapomínat. Tito lidé si zaslouží nespornou úctu za to, co pro český fotbal odvedli za skvělou práci a co na tom, že pro Českou republiku nevybojovali žádnou zlatou medaili. Pro nás to totiž, vážení, byla ona pověstná zlatá generace, o kterou teď přicházíme, a přesto na ni nepřestáváme plivat špínu.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (96)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nikdy nezapomenu na jeho překrásnej gól ve finále poháru UEFA, Jendo si fakt borec, ať si říká, kdo chce co chce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

blbče skvělý článek... sice se ted národáku moc nedařilo, ale jenda byl pro něj nepostradatelný...

Reagovat
smazaný uživatel

diiiiky honzo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

taky odemě ti patří velký dík hráčů jako ty se moc nerodí, to co si dokázal v repre, dokáže málokdo

Reagovat
smazaný uživatel

Krasny clanek...!

Reagovat
smazaný uživatel

Ikona našeho fotbalu. Těžko se bude nahrazovat tento sympatický chlapík...Zaslouží si velký respekt a obdiv. Škoda jen, že míří do Ruska ...Ale ať se mu daří...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo klikne na neco jineho nez na : ikona českého fotbalu tak je mag.or

Reagovat
smazaný uživatel

no ja som dal jeho zenu

Reagovat
milan78

kliknul jsem na ikonu fotbalu, ale bez legrace i ta jeho manželka je zapsaná.., jesi se nepletu tak ji vytrejdoval s pavlem horvátem

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Smetanova Lhota - zřejmě slušnej oddíl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

super futbalista a sympatak k tomu

Reagovat
smazaný uživatel

Ikona české fotbalové historie, nikdy si na nic nehrál. Takovej "dobrej českej kluk"... Uznání a všechna čest...

Reagovat
forrest

Co si vybavim, kdyz se rekne Jan Koller? Nic.

Reagovat
fantomas

Chá.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, to je polichocení hodné...tím opravdu naznačuješ svou fotbalovou inteligenci...

ale co, taky názor...

Dneska však "borče na konec" dostaneš palec dolů

Reagovat
fantomas

Byl vždycky svůj, což je vidět i na tom rozhovoru s Poulíčkem. Sympaťák a především ikona českého fotbalu, nechce se mi ani přemýšlet, kde bychom bez něj byli. Ještě jednou, díky za vše, Honzo!

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš nebyli, fantomasi, spíš nebyli...

Reagovat
fantomas

Taky se to tak dá říct no.

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá cenu nic velkého psát, soudný fotbalový fanda přece ví co Honza Koller pro českou reprezentaci znamenal. Takže díky za všechno !!!!!!!!!!!!! A doufám, že na klubové úrovni ještě ukáže, že fotbal umí a hl. že ho baví !!! Nejvíc se mi líbilo, že se nikdy na nic nehrál a vystupoval zpříma.

Reagovat
smazaný uživatel

Honza Koller je prostě Honza Koller, každý ví, každý zná, kdo ne, pozná... Těchto lidí a fotbalistů bychom si měli vážit...

Reagovat
smazaný uživatel

Je treba vzdat temto lidem hold. Jenda udelal pro cesky fotbal opravdu mnoho.. Nema smysl tady vypisovat vsechny mozne dulezite branky. Vsichni co o nem skpticky mluvi tem bych chtel czkazat: ze teto geneaci hracu by jsme meli ric: hosi dekujem, byli jste skveli!! (a néé dekujeme, odejdete)

Reagovat
smazaný uživatel

Ikonou českého fotbalu podle mě nikdy nebyl,vždy byl ve stínu větších hvězd - ať to byl Nedvěd na začátku nebo Rosický. Nikdy sice nebyl tou nejzářivější hvězdou reprezentace,ale vždy byl jedním z největších nebezpečí pro branku soupeře. A za to mu patří dík. Sbohem

Reagovat
fantomas

V utoku ho nikdy nikdo nezastinil (snad jen Baroš na EURU 04, ale i tam by byl bez Honzy zřejmě poloviční) a už jen to, že je našim nej. střelcem v historii, jasně dokazuje, že mezi ikony naší kopané patří.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě patří, ale Talkers má pravdu v tom, že zde byli vždycky jiní, kteří byli těmi ikonami, těmi na které se "když už né Honza" spoléhalo... Ať už Nedvěd, Poborský, Rosický, "Ujfaluši a Jankulovski" či Petr Čech...

Reagovat
fantomas

"Ikonou českého fotbalu podle mě nikdy nebyl" - já reaguju na toto, s tim se prostě nedá souhlasit. Mimochodem naše hra pokaždé stála na Kollerovi, když hrál. Nedvěd s Rosickým tvořili, ale Koller byl ten, kdo zakončoval, ležela na něm tíha veškeré naší střelecké potence, sváděl stovky těžkých hlavičkových souboju, on byl ten, na kterého se nadávalo, když nepřesně sklepl míč do druhé vlny, ač by si kdokoliv uvědomil, že v tu chvíli vlastně i hvězdy Rosický s Nedvědem chybovali, protože si dobře nenaběhli apod. Přesto v této roli obstál...

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, vždyť s tím souhlasím!!!

Reagovat
fantomas

Oukej.

Reagovat
fantomas

*aniž

Reagovat
smazaný uživatel

Ve stínu Rosického teda určitě nebyl. Možná v médiích. Na hřišti ne.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom máš pravdu...určitě...

Reagovat
smazaný uživatel

Neřešme to, kdo byl kdy v jakém stínu... Je to naprosto zbytečný... Koller byl, ano, jednou z ikon naší zlaté generace... !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co se vám vybaví, když se řekne jméno Jan Koller?jednoznačně neohrabaný obr,který nám však v několika zápasech celkem pomoch,a nedá se zapomenout jak nakop národní dres

Reagovat
fantomas

To se teda zapomenout dá...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm u mně teda ne,to by měla být hrdost mít na sobě národní dres,a ne ho takhle ,,špinit,,

Reagovat
fantomas

Tak přesně si nepamatuju, kdy to bylo, ale rozohdně tak učinil v afektu a to bys mohl vědět, že v takovém stavu není možné se ovládnout, at chceš sebevíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebylo to náhodou po střídání??? Nebo dostal kartu??? Ne, myslím, že šel střídat...

Reagovat
smazaný uživatel

myslim že to bylo v zápase na Islandu(kvalifikace MS 02) po čercený kartě,ale nejsem si úplně tak jistej.ano máš pravdu,v afektu je těžké se ovládat ale člověk co hraje na takovýdle úrovni a vidí ho x lidí po celém světě by se to naučit měl,a to není případ jen Kollera ale i dalších

Reagovat
fantomas

Je dokázáno, že v afektu se člověk ovládat prostě nemuže...

Reagovat
smazaný uživatel

myslim že se alespoň částečně ovládat může,rozhodně aspoň tak aby nekopal do národních symbolů...

Reagovat
fantomas

Tak si to v tu chvíli neuvědomil no...

Reagovat
smazaný uživatel

stejně tak nemlátit soupeře,plivat na ně,dávat jim hlavičku.. Člověk to v sobě neudrží vždycky prostě...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak...

Reagovat
fantomas

Jo jo jo, to prostě neovlivníš...

Reagovat
smazaný uživatel

Horsi je, kdyz to nekteri delaj rozhodcimu.. to uz neni afekt.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkat, kdy hrál za Němce???

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jseš strašně komický s tím nickem. Ale jednou z toho vyrosteš.

Reagovat
smazaný uživatel

sranda musí bejt ne? ikdyž todle jako srandu každej nebere:(

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v tom máš opravdu pravdu...

Reagovat
smazaný uživatel

"v několika zápasech celkem pomohl"? Na něm hra reprezentace 8 let stála. Ale i kdyby těch gólů dal 100, tak ti to bude málo.

Jinak za tvůj "nick" se silně nacistickým motivem bych se skoro styděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak za tvůj "nick" se silně nacistickým motivem bych se skoro styděl. ...pokuď se to bere s jistou nadsázkou tak není třeba:)

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou témata, která lze brát s nadsázkou hodně složitě. Ale chápu, že někomu to přijde strašně vtipné...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s druhým tvým názorem souhlasím...tohle mě pohoršuje a trochu mě to...jaksi štve...

Reagovat
forrest

Je to pekne poslouchat, bez nej bychom nebyli nikde, nikdo nikdy nebyl lepsi, nez Jan Koller...

Reagovat
fantomas

Vid, roztomilá nostalgie.

Reagovat
smazaný uživatel

V počtu vstřelených branek za národní tým nikdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Koller je dobrej hrac , ale nelibila se mi hra vsechno na kollera takze jsem zvedav co vymysli bez nej a doufam ze to bude pekny kombinacni fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Jo Jo, Koller forever

Reagovat
smazaný uživatel

Jendo dik za vsechno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Ramos černá ovce španělského nároďáku! Nejen, že podává podprůměrné výkony, navíc se stihl pohádat s trenérem Aragonesem. Odtrhnout je musel Carlos Marchena.

Reagovat
rufus

V dnešním Sportu je Ramos v sestavě základních skupin Eura. Jeho hodnocení: Dopředu létá jako o závod, vzadu si stihne splnit své.

Reagovat
smazaný uživatel

Týden si nekoupím Sport...

Reagovat
smazaný uživatel

zas to nezveličuj bola to len normálna výmena názorov a ne thajský box počas ktorého musel marchena vytiahnut niečo zo svojho umenia

Reagovat
rufus

Jendo díky!

Reagovat
smazaný uživatel

Co se vám vybaví, když se řekne jméno Jan Koller?

"Jeho manželka".

Reagovat
smazaný uživatel

No, je to směšne...ale kočka to je, to ne že ne :-)

Reagovat
fantomas

No jo no...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten váš Honzík je tiež niečo ako náš Chára: rešpektovaný obr , ale rozhodne gut fotbalista

Reagovat
smazaný uživatel

Nooo, řekl bych, že tohle přirovnani je uplně nepřirovnatelne...porovnavat Jeňu Kollera s Charou??? jo, vyšku maji podobnou, ale to je kamarade abolutně všechno po sportovni strance jsou diametralně jinde

Reagovat
smazaný uživatel

prečítaj si môj komentár ešte raz a potom reaguj

Reagovat
smazaný uživatel

Přečetl jsem si ho ještě jednou, a reakce ktera mě napdala, je uplně stejna...

Reagovat
smazaný uživatel

Charu k němu nemužeš přirovnavat a to ani ironicky,, kdyby se tvoje přirovnani tykalo Chary a Lokvence, neřikam ani bu, ale tohle

Reagovat
smazaný uživatel

on porovnáva z hladiska ich výšky vdaka ktorej si robia rešpekt u supérov a nie podla osobných úspechov

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna ma mikita pravdu..porovnat sa daju..obidvom sa najprv smiali ale teraz ich uznavaju

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Daníček poprve od prave probihajiciho EURA sem si precetl opravdu vlastenecky clanek.Paradni prace a me nezbyva vic nez se jen pripojit z gratulaci.Jenda je zijici legenda ,skromny muz ,pohodovej pri vystupovani proste pro me a doufam ze pro vsechny opravdove Cehy Great One kdyby ho tak slo aspon z casti naklonovat .Autor me potesil take diky pro pana Brucknera,Galaska,Nedveda ci Poborskeho Panove diky za krasnych 12let od Eura 96 a ten nadherny vrchol v Portugalsku kde jsme byly jasne nejlepsim tymem ale bohuzel jsme potkali k nasi smule antitalenty z Recka a take pana Colinu ktery nam opet zavaril neodpiskanym pokutovim kopem a myslim ze ne jednim,ale to je davno a ted se nezbyva nez jen tesit co nam predvedou dalsi Rosicky,Kalouda,Fenin a buh vi kdo jeste.

Panove diky

Reagovat
fantomas

Díky ti, díky!

Reagovat
smazaný uživatel

skvelej clanek.....parada

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkně napsaný a vyvážený článek, tentokrát nebudu ani vrtat, že by tam mohlo být víc humoru , ono to ani nejde, naše "zlatá" generace se opravdu rozpadá, přinejmenším pro mě je to taková malá katastrofa, i když uznávám, že naděje na nové talenty není úplně mrtvá. Jen se pořád nemůžu vzpamatovat z toho, že spousta toho dobrého, co Koller, Brückner a další udělali pro celý český fotbal, se jaksi rozpadlo naprosto nepochopitelně v posledních 15 minutách na EURU. Přesto pro mě tahle parta kolem Jeníka bude znamenat špičkovou kapitolu historie českého fotbalu - srovnatelnou s partami kolem Panenky, Masopusta nebo Pláničky. Tomáši, moc pěkně jsi napsal, jak to Jenda kopal - nebo spíše hlavičkoval. Budu vzpomínat v hluboké úctě.

Reagovat
fantomas

Děkuji, Muzi, od tebe to těší dvojnásob.

Reagovat
smazaný uživatel

je to nej. hlavickar

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

děkujeme

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek. Díky.

Díky samozřejmě i Tobě Jane Kollere.

Reagovat
smazaný uživatel

jéééj, to psal fantomas, jsem si všiml až z komentářů

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Honzo Doufám, že tě Rada přinutí k návratu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele