SAMUEL ETO'O V BARCELONĚ

15.08.2004, 22:45
Aktuality
Přestup tohoto kamerunského fotbalisty by asi proběhl v klidu, kdyby v tom nebyl "namočen" Real Madrid. Dnes, když vášnivé diskuze a dohady jsou minulostí, se mnozí začínají zamýšlet nad otázkou, zda Samuel Eto'o je opravdu tak výraznou posilou pro Barcelonu a zda Michael Owen nebyl jen dalším zbytečným vrtochem a rozmarem Realu Madrid a jeho prezidenta...



Ale je dobojováno a Samuel Eto'o se již objevil v šatně azulgrana, kde mu jako první podal ruku Víctor Valdés. Ronaldinho splnil svá slova o tom, že: "Samuel je velký hráč a bude přivítán tak, aby se zde cítil jako doma!" Jinak Ronaldinho zůstal v Číně o jeden den déle než celá výprava Barcelony, protože natáčel pro televizi reklamní pořad. A tak nejen David Beckham je manekýnem televizních show!

Laporta září spokojeností. Ještě na asijském turné řekl: "Real Madrid má strach, že jim Eto'a ukradneme!" Dnes mu nezbývá nic jiného, než věřit, že se Samuel stane platným členem kolektivu a pomůže Barce k zisku titulu. Frank Rijkaard má o dalšího muže na palubě více a bude mít, na rozdíl třeba od trenéra Slavie Praha Csaplára, opravdu z čeho vybírat. Mimo jiné, Rijkaard čelil mnoha kritikám ohledně základní sestavy, která by dnes již měla být jasná. Na výtky odpověděl takto: "Nehledám v přípravě základní jedenáctku. Liga a další soutěže se nevyhrávají s jedenácti hráči. Všichni z kádru dostanou příležitost a musí vědět, že se s nimi počítá."

Samuel Eto'o Fils (Nkon, 1981), se tedy rozloučil s Mallorkou. Za všechny, dnes již bývalé, spoluhráče, trenéry, funkcionáře a fanoušky "rojillos de balear" ho naposledy objal Fernando Niño a se slovy: "Stal se nejlepším fotbalistou v 88leté historii tohoto klubu!" ho vyprovodil naposledy z bran stadiónu.

Eto'o přišel do Mallorky v roce 2000 a jeho bilance je opravdu úctyhodná a stojí za zaznamenání: Copa del Rey, dvakrát Africký pohár národů, zlaté medaile z OH 2000 v Sydney, Zlatý míč pro nejlepšího afrického fotbalistu roku 2003... V minulé sezóně dal 17 branek, což je jeho osobní rekord v Primera división. Ale bilance je ještě o něco lepší. Přidal jeden gól v Supercopa, čtyři v Poháru UEFA. Hrál celkem 43 utkání a v nich 3 033 minut, sedm míčů z jeho kopačky nebo hlavy skončilo na tyči, neproměnil dvě penalty. Za svého působení v Mallorce dal Eto'o 70 branek, v lize za jednotlivé sezóny postupně 6, 11, 6, 14 a 17 gólů. A pro fanoušky Realu Madrid je tu jedna krušná vzpomínka. Poslední dvě sezóny, s Mallorkou 1:5 a 2:3, tři góly Samuel Eto'o!

Příchod tohoto fotbalisty komplikuje život Javiera Savioly. Prakticky si o to říkal sám. Start za Argentinu na COPA AMÉRICA a zejména na právě probíhajících Olympijských hrách, nebyl pro vedení tohoto klubu důkazem chuti hrát za Barcu a zejména odevzdat vše pro toho, kdo ho platí. "Conejito" dokonce již sám přiznal, že je blíž startu za Monako, než za Barcu. A tak zatímco Saviola hraje, a dobře, na OH 2004, Eto'o si oblékl dres azulgrana s číslem 9 a prohlásil: "Budu běhat jako černoch, abych mohl žít jako běloch!" Po představení na tiskové konferenci pokračoval a jeho výroky byly zajímavé: "Děkuji také prezidentu Mallorky Alemanymu, i když jsme se v poslední době často hádali. Musím uznat, že za to, čím dnes jsem, vděčím především jemu. Má ve mně přítele. Fanouškům Mallorky jsem dal vše, nyní budu rozdávat radost příznivcům Barcelony. Měl jsem jasno, kam chci přestoupit a i když jsem vedl jednání s Emiliem Butragueñem, věděl jsem dobře, že radost a štěstí se nedá koupit ani zaplatit. I kdyby mi Real nabízel milióny, nešel bych tam, protože by se mi tam nelíbilo, necítil bych se dobře a nebyl bych šťastný. Frank Rijkaard je výborný trenér, jsem zde abych plnil jeho příkazy. Nemyslím dnes na oba zápasy s Realem, sezóna nejsou jen tato dvě utkání."

Závěrem Eto'o vzpomenul na nedávné 1. výročí smrti Marca Viviena Foeho, který zemřel 26. června 2003 při semifinálovém zápase Poháru konfederací: "Před více než jedním rokem jsem ztratil velkého kamaráda. V těchto dnech jsem mluvil s jeho ženou, která byla velice znepokojena situací okolo mého přestupu, a řekl jsem jí, ať je klidná. Od této chvíle vše v mém fotbalovém životě bude věnováno památce Marca a pro radost a klid jeho ženy!"

Samuel Eto'o poprvé trénoval v pátek, ale o samotě, na stadiónu La Masía pod dohledem Henka Ten Cateho, který je pověřen vedením rezervy Barcelony. Co dodat závěrem? Snad jen slova Franka Rijkaarda: "Luis García a Javier Saviola jsou stále hráči FC Barcelona!" a sestavu Barcy v přípravném zápase proti italské Parmě (1:0): Valdés, Belletti (46. Gabri), Márquez (64. Oleguer), Puyol, Van Bronckhorst (85. Fernando Navarro), Edmílson, Motta (64. Gerard), Xavi (64. Iniesta), Giuly (64. Luis García), Ronaldinho, Larsson. Chyběli tedy zraněný Deco a Samuel Eto'o...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (83)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, koukám, že Barceloňáci si dupnou a hned mají článek. Zajímalo by mě, zda by to šlo i naopak.

Reagovat
PJ

Zkus to

Reagovat
HOST*yarda

Dup, dup!

Reagovat
HOST*alegre

Zadupej Yardo, zadupej, třeba něco vypadne....Jinak na titulní stránce jsou : 2x Owen, Camacho, Wisla nebo Galacticos,Viera do Realu, Real Madrid v Japonsku. Sedm článků o Realu.Zdá se Ti to málo?

Reagovat
HOST*yarda

Jsi se špatně vyspal, že nepoznáš, že si dělám srandu.

Reagovat
HOST*alegre

Já jsem jen konstatoval. Jinak spím dobře a rád.....

Reagovat
HOST*yarda

No tak to jsme dva, chrrrrr.............................

Reagovat
HOST*

Reagovat
antimadrista

Konečně si už něco napsal...

Reagovat
HOST*alegre

Nenapsal....usnul......

Reagovat
smazaný uživatel

Vy toho máte, vy si ani dupat nemusíte, za to my když si nedupnem..

Reagovat
smazaný uživatel

SUPER!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona má nyní skvělej tým-utok a záloha perfektní,o obrane moc přehled nemám,ale je asi taky kvalitní. Bude s Realem bojovat o titul a myslím,že vítezně...

Reagovat
smazaný uživatel

utok neni vubec dobrej meli by si poridit kvalitniho stredniho utocnika a to ani larrson ani etoo popripade ronaldinho neni a guily hraje spis v zaloze takze potrebujou stredniho utocnika jako je adriano nebocisse

Reagovat
smazaný uživatel

I kdybych si přál,aby La ligu vyhrali Galacticos........

Reagovat
antimadrista

Ta věc se Saviolou... nevěřim.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky ne. Txiki říká,že ho nepustíme,je to blost. Jinak Eto'o je asi nejlepší hráč,co jsme koupili.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, že my neumíme hospodařit. Za Saviolu jste dali 36 mil., teď ho nabízíte pomalu půlce Evropy, a to skoro zadarmo! Místo něho přišel Eto´o za 24 mil., který je zhruba na stejné úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

až na to, že saviola půjde na hostování na jednu sezonu, pak skončí Larsson a hrát bude právě saviola.

Reagovat
smazaný uživatel

A jaký to jako má mít smysl???

Reagovat
smazaný uživatel

No úplně jednoduchý, Saviola se vyhraje a přijde ve skvělé formě, nechápu, čemu se směješ

Reagovat
HOST*yarda

Ale vždyť Saviola byl podle tvých barcelonských pobratimů nejlepší útočník na světě (stejně jako Riquelme záložník) Tak proč najednou to vykopnutí, pardon, hostování

Reagovat
smazaný uživatel

To je vážně bez komentáře.

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ale to jsem NIKDY neřekl a s tím Riquelmem taktéž, nevím, co si to vymýšlíš.

a vykopnutí asi těžko, když chce jít sám

Reagovat
HOST*yarda

Hm, já si nic nevymýšlím, to ty sis možná špatně přečetl můj příspěvek.

Reagovat
smazaný uživatel

To si snad děláš srandu, ne? Nenapsal, že podle mých barc.keců je Saviola nejlepší útoč. na světě???

Reagovat
HOST*yarda

Hm, abych to konečně uvedl na pravou míru, O TOBĚ jsem nikdy netvrdil, že jsi to říkal. V prvním příspěvku jsem napsal "PODLE TVÝCH BARCELONSKÝCH..." To, že se neozývají oni (zřejmě špatné svědomí) je jiná věc.

Reagovat
antimadrista

Já žádný špatný svědomí nemám.

Reagovat
HOST*yarda

Ale měl bys mít, říkal jsi to totiž ty...

Reagovat
antimadrista

Řikal jsem, že jednou určitě bude, ne že je teď.

Reagovat
antimadrista

To všechno teprve bude...

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě nechápu,proč Rijkaard říkal že Luis García je stále hráč Barcy,on má odejít? To by yla chyba! Je lepší než Giuly,nesmíme ho prodat!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem se dočetl,že by Luis García mohl jít do Liverpoolu,ale on sám o tom nic nevím. Pak Saviola možná do Atlétika. Představte se duo Javier Torres!! Nebo Oscar do Lazia. Ale překládal jsem se to ze španělštiny,takže nevim to jistě.

Reagovat
smazaný uživatel

Luise Garcíu si vysnil Rafa Benítez a nabízel asi 6 mil. García ale řekl, že nikam nepůjde. Chce hrát v Barce do konce kariéry.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že ho neprodají, to radši Saviolu!!!

Reagovat
antimadrista

Luis García neodejde, vedení mu samo řeklo, že ho chce mít.

Reagovat
HOST*Joekoski

Real? Barca? Na co si to tady furt hrajete! Chelsea je vsechny smete at maji Etoa ci Owena!!

Reagovat
alegre

Chelsea proti v neděli nic moc, a to Manchester hrál vlastně s půlko náhradníků.

Reagovat
alegre

To proti tam samozřejmě nepatří.......

Reagovat
smazaný uživatel

A to teď jako máme fandit Chelsea jen proto, že všechny porazí?

Reagovat
smazaný uživatel

Carvalha za 30 mil. na lavičku, to snad není pravda. Viděli jste Makeleleho? Neuvěřitelný hráč!

Reagovat
HOST*yarda

To jen potvrzuje moje opakované tvrzení, že Abramovič je ropný čur.. Ale že nepostaví svého krajana Mourinho, kvůli kterému vlastně Carvalho do Chelsea šel, to už je moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní je, že hrál Abramovičův krajan

Reagovat
alegre

A Smertin hrál velice dobře!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je rozhodně horší než Parker, Robben nebo J.Cole. Jsem zvědav, jestli si do toho nechá Mourinho kecat.

Reagovat
alegre

Ale nechá! Přesně podle hesla:” Čí chleba jíš, toho píseň zpívej!” A musím opakovat. Smertin hrál velice dobře, rychlý, důrazný, byl téměř vždy dříve u míče a rozehrál pár akcí. Nevím v čem by mohli být ostatní lepší. Snad podle jména, nebo zemí odkud pocházejí?

Reagovat
smazaný uživatel

Až se uzdraví Robben, tak si moc nekopne. Proti MU hrála záloha Chelsea ve strašně def.složení, tak moc často hrát nebude. Mě tedy Smertin nikdy nepřesvědčil. Loni mu to moc nešlo, o Euru raději nemluvím. A na levou stranu zálohy se vůbec nehodí. Raději by měl zdvojovat Makeleleho, i když tam zase bude hrát Tiago.

Reagovat
antimadrista

Je to blbost pouštět Saviolu!

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a je blbost pouštět Luis Garcíu. A co je s Oscarem? Něco jsem četl,že že snad jde na rok do Lazia.

Kdyby nebylo Abramoviča,ne ani Smertina. Není to hráč,který má na základ Chelsea,a to se o Robbenovi či Coelovi říct nedá. Ne kvůli jména,ale kvůli výkonům. smertino se povedl 1 zápas,to uznávám,ale ti 2 zmiňovaní tak hrajou skoro pořád. Abramovič určitě bude kecat do tranováni Joseho,to je jasné. Bylo to tak i s Ranierim.

Reagovat
smazaný uživatel

aha,tak sem si to teď přečetl,Oscar jde pryč,ale hostování je vpohodě.

Reagovat
antimadrista

Oscar Lopez skutečně odchází na rok do Lazia.

Reagovat
smazaný uživatel

To není zas taková zrtáta. Ale celkem nechápu,že nám odešlo asi 10 hráčů a moc nám z to nedali. Většinou to byl bohužel konec smlouvy.

Reagovat
HOST*yarda

Pánové barcelonští, co je na tom pravdy???

Reagovat
antimadrista

Mluvilo se o tom (nebo spíš mluví), ale vedení po něm chce, aby zůstal.

Reagovat
smazaný uživatel

A on sám CHCE taky zůstat,takže si Rafa bude muset najít někoho jiného. ale je pravda,že odchod Heskeyho,Owena,Dioufa nenahradí jen Cissé.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by ne? Diouf hrál STRAŠNĚ, Heskey je nejhorší reprezentační útočník Anglie za posledních 10 let. Kolikrát jsem myslel, že raději umřu, než abych sledoval jeho pokus o pohyb. Owenovi už chyběla motivace, což se o Cissém rozhodně říci nedá. A pak tu máme zdravého Baroše. Liverpool bude určitě lepší než loňský rok.

Reagovat
smazaný uživatel

Klub jako Liverpool potřebuje minimálně 4 utočnky! Máme tady Baroše,Cissého akdo dál? Sinama Pongole? Težko!

Reagovat
smazaný uživatel

Sinama Pongole je skvělý!!! Viděl jsem ho hrát na vlastní oči a byl jsem z něho unešen! Jestli se Baroš konečně neprobere, tak ho postupem času vytlačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš dal naposledy gól Dánům

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda,je skvělý,ale má asi 19. Tak mladý hráč nemůže hrát pravidelně. Nezdládal by to.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravidelně budou hrát Cisse A baroš, Sinama Bude dobrý náhradník.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu to! Po těch řečech,že neodejde,že chce hrát až do konce kariéry u nás odchází! Byl to taky on,kdo nám zajistil 2. místo. Byl skvělý na konci loňské sezony,i v přípravě! Adios Luis García!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
antimadrista

Reagovat
smazaný uživatel

Co naděláme. Aspoň má Javier o 1 konkurenta méně. Liverpoolu jsem nikdy moc nepřál,ale teď začínam!

Reagovat
smazaný uživatel

Tebe to snad taky mrzí?

Reagovat
smazaný uživatel

Moc!

Reagovat
HOST*yarda

Merenguesi, nezačínáš přebarvovat? Azul už tam máš opovaž se ještě grana!

Reagovat
smazaný uživatel

No neblázni

Reagovat
alegre

Merengues znamená "sněhové pusinky". Budiž, sníh by měl mít barvu bílou. Ale viděli jste jeho barvu v Praze, Ostravě a pod.? A jedná-li se o ony cukrářské výrobky, tak potravinářské barvivo dokáže zázraky! A když se z do červena zabarvených Beckhama a Owena mohli stát běloučcí andílci z Madridu, proč by se merengues nemohl obarvit na azulgrana?! Bienvenido sea!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*petr

Reagovat
HOST*nikdo

Merengues přestupuje de Barcy!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, že to říká zrovna někdo, kdo je napůl bílej taky! A totéž platí pro "nikdo" o dva příspěvky níže. Galicijci škodolibí! Opovažte se nás ještě jednou lanařit

Reagovat
HOST*alegre

Prohlašuji tímto na svou čest a svědomí, že v české lize jsem opravdu napůl bílej (druhou barvu si Yardo doplň, já se nepřiznám ani kdyby mě "rudé kůže" mučili!). Ve Španělsku je pro mne bílá barva stejně lákavá, jako pro býka červená!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, v té bílé ti ještě něco pěticípého plave, ne? A pokud se nepletu, tak ve Španělsku jsi napůl bílý napůl modrý.

Reagovat
HOST*alegre

Váš odhad je 100% milý Watsone...... , ale věř, neni to nemoc. Já to v tom dresu rozpůleném a pak zase "sešitém" vydržel již odporně dlouhých 46 let. Kvůli Pohřební službě a.s. Leška a spol.a.s., nebudu kabát převlékati.....

Reagovat
smazaný uživatel

Lus garcía zahrál výborný zápas řekl bych že byl asi nejlepší hráč Liverpoolu. A ten gol co dal měl pltiti,určitě!

Reagovat
HOST*akh

tu foussssssss

dimitr yde

Reagovat
HOST*

etoo es feisimo

Reagovat
HOST*

etoo me la come todas las noxes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele