S trenéřinou klidně začnu u amatérů, hlásí se o šanci Campbell

09.07.2017, 20:23
Aktuality
Zaujalo nás
Bývalý střední obránce Arsenalu Sol Campbell se ve 42 letech může pochlubit reputací skvělého internacionála i trenérskou licencí, přesto má prozatím o nabídky na odstartování nové kariéry velkou nouzi. Campbell přitom zpočátku nemíří příliš vysoko, neštítí se začít ani úplně od píky...

Sol Campbell uzavřel aktivní kariéru v květnu 2012 s třiasedmdesáti reprezentačními starty na kontě a dvěma ligovými tituly, aby následujících pět let poctivě sbíral trenérské odznaky.

Skrze velšský fotbalový svaz si Campbell udělal profesionální licenci UEFA a letos v únoru souhlasil s pozicí asistenta kouče trinidadské reprezentace. Svému známému Dennisi Lawrencovi u ní pomáhá především s defenzivní složkou a novou výzvu si zatím nemůže vynachválit.

Mimoto Campbell objížděl Spojené státy americké, kde pozoroval metody svého někdejšího spoluhráče Patricka Vieiry, který vede New York City, a zároveň se snažil leccos odkoukat na trénincích Sampdorie či AC Milán. Ani práce na rozšíření jazykové výbavy o italštinu, španělštinu, portugalštinu a francouzštinu však Campbellovi doposud žádné nabídky nepřihrála.

"Ukazuje se to být složité, a pokud mám začít úplně odspodu, tak začnu. Lidé si možná myslí, že chci trénovat pouze v Premier League, ale já jsem ochoten jít klidně do neprofesionálního klubu, a jestli si nemohou dovolit mě platit, spokojím se s bonusy za vítězství. Nejsem proti. Budu proti za čtyři až pět let, ale určitě ne ve svém prvním roce," prohlašuje Campbell.

Aktuálně Campbell pracuje jako ambasador pro svůj milovaný Arsenal a preferuje setrvání v Anglii, kde se stará o svou poměrně mladou rodinu. "Spolupracoval jsem s několika agenty ve snaze dostat se na trh, ale doteď jsem obdržel jen opatrné dotazy ohledně mé situace," krčí rameny Campbell, kterého si dosud nikdo nepozval ani na řádný pracovní pohovor.

Campbell se v minulosti dvakrát otevřeně vyjadřoval o rasové diskriminaci, která podle něho vládne anglickému fotbalovému prostředí, a kvůli níž by prý mohl být donucen k rozjezdu kariéry v zahraničí.

Současná situace přitom Campbellovi v tomto zřejmě dává zapravdu. Z celkového počtu 92 anglických profesionálních klubů nyní trenéry černé pleti zaměstnávají všehovšudy dva - Brighton & Hove Albion (Chris Hughton) a Carlisle United (Keith Curle). Zrovna před měsícem kvůli takovému stavu Heather Rabbatts rezignovala na svou vysokou pozici v rámci anglické fotbalové asociace.

"Nechci to už nikomu vmetávat do tváře. Dostal jsem se do fáze, kdy nechci dál pořád mluvit o tom samém. Chci se do toho zkrátka pustit. Ať už jsou vůči mně jakékoliv předsudky nebo stereotypní představy, chci je zlomit," pronáší odhodlaně londýnský rodák, který se předloni neúspěšně ucházel o nominaci konzervativců na starostu hlavního města.

A jak že by se ideálně prezentoval Campbellův budoucí tým? "Byl by velmi defenzivně laděný a senzační v protiútocích. Jako starý Arsenal," pousmívá se závěrem rozhovoru jediný Angličan, který svou zemi reprezentoval na šesti po sobě jdoucích mezinárodních turnajích.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (333)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele