RUSKY VYHRÁLY ME DO 19 LET

22.09.2005, 13:46, aktualizováno 22.09.2005, 13:46
Aktuality
V neděli 31. července v maďarském Zalaegerszegu skončilo osmé mistrovství Evropy žen do devatenácti let. Z triumfu se nakonec radovaly Rusky, které v nervy drásajícím finále porazily mladé Francouzky. Zároveň byl tento turnaj i kvalifikací na ženské mistrovství světa do dvaceti let, které se v roce 2006 bude konat v Rusku.

Turnaje se zúčastnilo osm ženských reprezentací do devatenácti let, které byly rozděleny do dvou čtyřčlenných skupin. První dva týmy z každé skupiny pak postoupily do semifinále, z něhož pak vzešly dva finalisté.

Do skupiny A byly k domácímu Maďarsku vylosovány výběry Německa, Švýcarska a Finska. První zápas obstaraly týmy Finska a Švýcarska, kde padlo hned šest branek. V 68. minutě to už vypadalo na debakl Švýcarek, když prohrávaly 0:3. V 76. minutě se však podařilo Švýcarkám snížit na 1:3, v závěru však už jen každý tým přidal po jedné brance, a tak se Finky mohly radovat z vítězství 4:2. Maďarky se na úvod střetly s Němkami. Po bezbrankovém poločase vstřelily Němky v první čtvrthodině druhé půle dvě branky a prakticky tak rozhodly o svém vítězství 2:0. Stejným poměrem pak ve svém druhém vystoupení podlehly Maďarky i Finsku. Finky pak společně s Německem mohlo slavit předčasně postup do semifinále, protože Němky přehrály jasně Švýcarky 5:2. V posledních zápasech se hrálo už jen o konečné pořadí ve skupině. Vítězství ve skupině A si zajistily fotbalistky Německa, které zdolaly Finky 3:1. O tom, že domácí Maďarky skončí na posledním místě bez jediného bodu, rozhodla porážka se Švýcarkami 1:4. Do semifinále tak postoupily Němky společně s Finkami.

Skupinu B tvořily fotbalistky Francie, Ruska, Anglie a Skotska. V prvním zápase hned uštědřily Francouzky debakl 4:0 Ruskám a to už po první půli byl stav 3:0. V ostrovním derby pak podlehly Skotky Angličankám 1:3, přitom každý z týmů přidal po jedné brance až v posledních minutách utkání. Druhou porážku 1:3 utrpěly Skotky od Francouzek, přitom téměř po celý první poločas vedly 1:0, ale do kolen je srazil vlastní gól do šatny. Rusky, které pomýšlely na postup musely pak bezpodmínečně porazit mladé fotbalistky Anglie, což se nakonec také podařilo, když rozhodující branka na 2:1 padla v 87. minutě z penalty. Obě branky zařídila Elena Danilova. V posledním kole si Francouzky pohlídaly vítězství ve skupině remízou 1:1 s Angličankami. Rusky pak rozstřílely Skotky 5:0, což znamenal postup do semifinále z druhého místa. Hattrick si na své konto připsala Elena Danilova.

Jak již bylo řečeno tento šampionát byl zároveň kvalifikací na mistrovství světa do dvaceti let, které se bude konat příští rok v Rusku. Účast na něm si zajistí nejlepší čtyři týmy turnaje. Mohl však nastat problém, kdyby se do semifinále probojovaly Rusky, které měly účast na světovém šampionátu dvacetiletých zajištěnu jako pořadatelská země. To se také stalo, a tak se musel sehrát ještě dodatečný zápas o páté místo mezi týmy, které skončily ve skupinách na třetích místech. To se týkalo fotbalistek Švýcarska a Anglie, které sehrály velmi vyrovnaný zápas. Na konec se po vítězství 2:1 radovaly z postupu na mistrovství světa do dvaceti let mladé Švýcarky.

První semifinále se odehrálo mezi Německem a Ruskem. Němky byly sice mírným favoritem, ale jejich finálový sen sestřelila svým druhým hattrickem na turnaji, kdo jiný než, Elena Danilova. Rusky po vítězství 3:1 se tak mohly těšit na finále. Ve druhém semifinále bojovala Francie s Finskem. Utkání rozhodla 75. minuta, kdy se podařilo Francouzkám vsítit jedinou, ale i vítěznou a zároveň postupovou branku.

Stejně tak jako na mužském evropském šampionátu do devatenácti let se ve finále střetly týmy, které celý šampionát zahajovaly ve vzájemném zápase. I zde se do finále probojovaly zástupci Francie, ale proti nim tentokrát stál jiný soupeř. V zápase ve skupině zvítězily Francouzky vysoko 4:0 a mohlo se zdát, že stejně snadno si poradí s Ruskami i ve finále. To se však nestalo, samotné finále bylo velmi vyrovnané a v závěru nebylo nouze o dramatické okamžiky. Na první branku se muselo čekat do úplného závěru první půle, kdy se trefila Elena Terekhova. Francouzkám se podařilo srovnat v 66. minutě, zásluhou Elodie Thomis. Rusky strhly opět své vedení na svou stranu v 77. minutě, kdy se už po deváté na šampionátu trefila nejlepší kanonýrka Elena Danilova. Šest minut před koncem se Francouzkám podařilo i podruhé v zápase vyrovnat, když úspěšnou střelkyní byla Morgane Courteille. V prodloužení pak branka nepadla, a tak musely rozhodnout střely se značek pokutového kopu. Pevnější nervy prokázaly Rusky, které zvítězily v rozstřelu poměrem 6:5. Propukla obrovská ruská radost.

Celý šampionát ukázal, že i ženský mládežnický fotbal stoupá svou úrovní stále výš a výš. Bude tedy velmi zajímavé sledovat příští rok mistrovství světa do dvaceti let, které bude hostit země čerstvých mistryň Evropy do devatenácti let.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*dominik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele