Ruská Premier Liga souhrn - 15. kolo

25.07.2008, 19:04, aktualizováno 30.07.2008, 17:57
Komentáře a souhrny
Lokomotiv porazil FK Moskva jasně 3:0, stejným výsledkem skončil i duel Spartaku s Vladivostokem, v němž se trefil Radoslav Kováč. V sobotu se střelci příliš neukázali - ve třech zápasech padl jen jeden gól. Radovalo se z něho Dinamo Moskva, které tak porazilo nejtěsnějším rozdílem v taháku kola obhájce titulu Zenit Petrohrad. V dohrávce Samara deklasovala Saturn...

FK Chimki - Spartak Nalčik 2:0

25.07.2008 17:00

Góly: 21. Florin Şoavă (pen.), 53. Serhij Pylypčuk

Podmoskevské Chimki porazily Spartak Nalčik 2:0 a výhrou se odrazili z posledního místa ligové tabulky.

Domácí začali aktivně. Jovanovičova orazítkovala břevno branky Chomiče, který je v Nalčiku na hostování ze Spartaku Moskva. Nutno dodat, že právě Chomič míč na břevno vyškrábl, a uchránil tak svůj tým od inkasované branky. Ve 21. minutě přišel klíčový moment pro další děj utkání. Slovák Jakubko v pokutovém území obelstil Amisulašviliho a ještě než stihl vystřelil, vrazil do něj zezadu Džudovič. Kopala se penalta a Džudovič šel po druhé žluté kartě pod sprchy. Exekutor Šoava o minutu později poslal míč z pokutového kopu do levého dolního rohu Chomičovy svatyně. Chimki vedly 1:0 a těšili se z početní výhody.

Spartak Nalčik se do konce prvního poločasu snažil o vyrovnání, domácí podnikali protiútoky. Ale stav zůstal po první pětačtyřicetiminutovce nezněměn. Během poločasové přestávky poslal trenér Chimek Sergej Juran na hřiště nejlepšího střelce ruské Premier Ligy Eldar Nizamutdinova, který nahradil zraněného Fedora Kudrjašova.

Střídání se Juranovi vyplatilo. Eldar Nizamutdinov postupoval sám na Chomiče, gólman Nalčiku mu sice míč sebral z pod noh, ale při zákroku se zranil. Míč se odrazil k nabíhajícímu Pilipčukovi, který zapomněl na principy fair play a přidal druhý gól Chimek do odkryté branky.

Rozhodčí Maxim Lajuškin rád rozdává žluté karty, drží také rekord v utkání Amkar – Šinnik. V tomto utkání jich rozdal rovných dvanáct a navrch jednu červenou kartu. Často působil rozpaky nejen u provinilců, ale také u hráčů soupeře.

Chimki nakonec vedení 2:0 udrželi do samotného konce a loď kormidelníka Sergeje Jurana odplula z posledního místa tabulky. Uvidíme, zda bude v cestě vzhůru pokračovat.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - CSKA Moskva 0:0

26.07.2008 12:00

Góly: -

CSKA Moskva hrálo s Rubinem Kazaň nerozhodně. Přestože Rubin popáté v řadě jen remizoval, drží se stále na čele tabulky.

V úvodu měl Rubin výbornou šanci skórovat. Hasan Kabze postupoval na brankáře Igora Akinfejeva, ale na poslední chvíli mu míč ukopl skvělým obraným zákrokem Vasilij Berezuckij. CSKA dirigoval Vladimir Ševčuk, trenérovi Gazzajevovi se totiž hodinu před utkáním udělalo zle.

Kazaň si vytvořila další gólový moment. Sergej Semak centroval z levé strany a nikým nehlídaný Hasan Kabze z pěti metrů mířil do nebes. Nevýrazný byl Jurij Žirkov, kterého si pečlivě strážil Cristian Ansaldi. Po půlhodině hry se však přes svého strážce prosadil a byla z toho velká šance. V koncovce proti Ryžikovi neuspěl Vágner Love a následně pak Miloš Krasič.

V koncovce vyhořel také další Brazilec ve službách CSKA Lage Ramón. Rubin odpověděl střelou Rebrova – vedle. Útočník hostů Vágner Love dnes ne a ne dát gól - z devíti metrů nastřelil břevno. Během poločasové pauzy se na hřiště dostal mladíček v barvách armádního mužstva Alan Dzagojev, ale moc hru neoživil. Aktivnímu Turkovi Hasanu Kabzemu se dokonce podařilo skórovat, byla to očividně regulérní branka, ale pomezní měl na situaci opačný názor a po konzultaci s hlavním rozhodčím Pettajem dostal Kabze žlutou kartu.

S přibývajícími minutami domácí zvýšili tempo a hosté hasili jejich útočné akce za pomocí žlutých karet. Rubin si přesto žádný další zajímavý moment nevytvořil a tak se oba týmy rozešly po bezbrankové remíze.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - Zenit Petrohrad 1:0

26.07.2008 14:00

Góly: 88. Kirill Kombarov

Stíhací jízda Zenitu dostala další ránu. Obhájce titulu ve šlágru patnáctého kola prohrál na hřišti Dinama Moskva, které se posunulo na druhou příčku. Hosté hráli dvě třetiny zápasu v deseti, Dinamo výhodu jednoho muže využilo dvě minuty před koncem.

Hrálo se ve velkém vedru, což ubližovalo především Zenitu Petrohrad, který má v posledních týdnech našlapaný program. První gólovou příležitost měli hosté, roh Domingueze po chybě brankáře Gabulova málem zužitkoval ve vedoucí branku chorvatský zadák Ivica Križanač, ale ač neobsazen, mířil jen do tyče. Zenit hrál svůj fotbal, diktoval tempo hry, působil sebevědomě.

Dinamo se probralo a převzalo iniciativu po půlhodině hry. Danny, Kolodin, bratři Kombarovovi, Semšov a Genkov – z této šestice šla obraně Zenitu hlava kolem. Domácím navíc nebyla uznána zřejmě regulérní branka. Do konce prvního poločasu tak branka nepadla. Červená karta však ano. Horkokrevný Turek Fatih Tekke až nebývalé často diskutoval z rozhodčím a když v 36. minutě chtěl nasimulovat penaltu, sudí Alexej Kovalev jej po druhé žluté kartě poslal pod sprchy. Zenit musel hrát celý druhý poločas o deseti.

V druhém poločase začalo Dinamo podle očekávání aktivněji. Dvě nebezpečné střely měl Igor Semšov, brankář Malafejev byl připraven. V polovině druhého dějství se hra uklidnila, Dinamo nemohlo najít cestičku k brance Zenitu. Hosté se kupředu nehnali, za daných okolností remízu brali.

V závěru utkání zahrál unfair Andrej Aršavin, když dobíhal míč a kopačkou trefil Gabulova do hlavy. Aršavin měl také fotbalový moment, spolu s Radkem Šírlem to zkoušeli zdálky. Zdálo se, že utkání skončí bezbrankovou remízu. Ale opak byl pravdou. V 88. minutě našel Dmitrij Kombarov na zadní tyči svého bratra Kirilla, který nekompromisně zakončil pod břevno, Malafejev jen rezignovaně zvedl ruce. Vítězství posunulo Dinamo na druhou příčku v tabulce, za vedoucí Rubin.

Více informací k zápasu

Amkar Perm - Tom Tomsk 0:0

26.07.2008 15:00

Góly: -

Amkar Perm nedokázal na domácím hřišti překonat obranu Tomsku. Utkání skončilo 0:0 a domácí se připravili o možnost vyhoupnout se do čela tabulky.

Oba týmy nezačaly zrovna aktivně. Jako by se navzájem přehnaně respektovaly, bojovalo se tak uprostřed hřiště. Po uplynutí čtvrthodiny se Amkar uvědomil, kdo má být favoritem tohoto utkání a mírně přidal. Ke konci poločasu se tak konečně naskytly i nějaké šance a to na obou stranách. První poločas však skončil 0:0 a dá se říct, že ani jeden z celků si skórovat nezasloužil.

Také v úvodních minutách druhého poločasu moc fotbalové krásy k vidění nebylo. Střídání, žluté karty, ale zajímavé momenty nikde. Čas se krátil a branka pořád nikde. Oba týmy měly spíše poloviční šance. Skutečné gólovky však ne. V závěru utkání bylo k vidění nespočet osobních soubojů, na podstatu fotbalu se zapomínalo. Tomsk uhájil bezbrankovou remízu, pro kterou si do Permu přijel. Domácí přišli o skvělou možnost předběhnout vedoucí Rubin Kazaň.

Více informací k zápasu

FK Moskva - Lokomotiv Moskva 0:3

27.07.2008 14:00

Góly: 8. Peter Odemwingie, 32. Denis Glušakov, 55. Peter Odemwingie

Moskevský Lokomotiv si v utkání 15. kola poradil s městským rivalem FK Moskva 3:0. Dvakrát se trefil nigerijský útočník Peter Odemwingie. Lokomotiv se výhrou přiblížil k vedoucí trojici Rubin, Amkar a Dinamo.

Lokomotiv měl před utkáním s FK Moskva vážné ztráty v kádru. Ivan Levenec má poraněné koleno. Nenastoupil ani reprezentant Dmitrij Syčev, který se do sítě FK Moskva trefil v posledních čtyřech předcházejících duelech.

Domácí začali aktivně, Ivan Pelizzoli měl v brance Železničářů hodně práce. Obrovskou tutovku spálil Ricardo Bayano, jehož nájezd vytěsnil Pelizzoli na roh. Nedáš – dostaneš. V 9. minutě si na Torbinského centr z levé strany příkladně naskočil Odemwingie a hlavičkoval tak, že brankář Ževnov neměl žádnou šanci. Další možnost měl obránce hostů Rodolfo, z přímého kopu míč poslal centimetry vedle tyče. Přesto se Lokomotiv dostal do dvoubrankového vedení. Aktivní mladíček Glušakov obelstil tři protihráče a těsně za hranicí pokutového území střílel tak přesně, že Lokomotiv vedl 2:0.

V druhé půli se na hřiště dostal Argentinec Hector Bracamonte, ale kýžený efekt to nepřineslo. Naopak Lokomotiv zvýšil na 3:0. V 56. minutě si Glušakov pohrál se zadáky FK Moskva, se štěstím vysunul nabíhajícího Odemwingieho, který následně vstřelil svou druhou branku v utkání. Svěřenci Olega Blochina byli bezradní a kontaktní gól byl pro ně velkou neznámou, nevytvářeli si totiž šance. Lokomotiv s přehledem a lehkostí dovedl zápas do vítězného konce a přiblížil se vedoucímu triu. Ač si FK Moskva krizi nepřipouští, jeho postavení v ligové tabulce mluví jinak. Trenér Oleg Blochin je v nezáviděníhodné situaci.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Luč-Energija Vladivostok 3:0

27.07.2008 16:00

Góly: 39. Radoslav Kováč, 66. Aleksandr Prudnikov, 89. Mozart (pen.)

Spartak Moskva porazil Luč-Energiji Vladivostok 3:0. Góly vsítili Radoslav Kováč, Alexandr Prudnikov a v závěru Brazilec Mozart. Roman Pavljučenko navíc neproměnil penaltu. Český brankář ve službách Vladivostoku Marek Čech byl v závěru utkání vyloučen.

Do sestavy Spartaku se vrátil defenzivní štít Mozart, který byl po drtivé prohře s CSKA 1:5 přeřazen do B týmu. Spartak od prvních minut útočil, většinou však neúspěšně. Vladivostok také vytahoval růžky, gólman Pletikosa měl co dělat, aby vyrazil střelu Leandra. Jiránek v poslední chvíli sebral míč z pod noh Igoru Ševčenkovi. Pletikosa měl další práci, musel zneškodnit nebezpečného přihrávku Strelcova.

Vladivostok byl nebezpečnější a rozlícení fanoušci Spartaku opět rozbalili plakáty proti vedení klubu. Spartak uprostřed poločasu nepatrně zvýšil obrátky a vytvořil si několik zajímavých momentů. Pro penaltu si šel Paršivljuk, ale píšťalka sudího Bezborodova zůstala po zásluze němá. Ještě předtím Bystrov střílel z hranice pokutového území, ale Marek Čech vytáhl z rukávu perfektní zákrok.

Skóre otevřel v 39. minutě Radoslav Kováč. Na jeho hlavičku po rohovém kopu Šiškina byl Marek Čech krátký. Do konce poločasu Spartak nepůjčil soupeři míč.

V 51. minutě se prezentoval dalším zákrokem Marek Čech, když zneškodnil dalekonosnou střelu Bystrova. Luč odpověděl útokem zleva, Dancev jen těsně minul vzdálenější tyč. Aktivní Bystrov o chvíli později nasimuloval po souboji s Dacostou penaltu a rozhodčí Bezborodov už pokutový kop odpískal. Exekutor Pavljučenko ale mířil vedle. Také Vladivostok měl šance, po přihrávce Vujoviče postrádala střela Bulygy razanci. Z dálky to dvakrát zkoušel Lukačevič.

Do dvoubrankového vedení se dostal Spartak v 66. minutě, když Prudnikov odebral míč obránci Damjanovičovi a prostřelil Marka Čecha. Byla to třetí branka Alexandra Prudnikova v ruské Premier Lize, všechny tři dal do sítě Vladivostoku. Trenér Stanislav Čerčesov dobře věděl, proč má mladíčka postavit.

V 80. minutě málem Igor Ševčenko zkorigoval, když se pokusil hlavičkou přehodit Pletikosu. Chorvatský reprezentant se ale zaskočit nenechal. V závěru utkání Marek Čech fauloval Mozarta a byl vyloučen. Sám postižený nařízený pokutový kop proměnil. Igor Ševčenko, který v brance Vladivostoku zaskočil za vyloučeného gólmana, vystihl směr střely, ale brance přesto nezabránil. Spartak vyhrál 3:0 a první polovinu soutěže zakončil na pátém místě.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Těrek Groznyj 1:1

27.07.2008 18:15

Góly: 81. Anton Chazov - 26. Vladislav Kulik

Šinnik Jaroslavl doma uhájil remízu s Těrekem Groznyj a opustil poslední místo v ligové tabulce. Těrek otevřel v prvním dějství skóre po gólu Kulika. Devět minut před koncem vyrovnal Chazov.

Před poloprázdnými tribunami se proti sobě postavily týmy z druhé poloviny tabulky. V úvodních minutách chtěl Těrek vstřelit rychlou branku. Po centru Zabavníka střílel bez rozmyslu Kulik a jen tyč zachránila Šinnik. Těrek v následujících minutách přišpendlil svého soupeře na jeho polovině, Šinnik hrál na protiútoky.

Do vedení se dostal Těrek v 27. minutě. Po dlouhé přihrávce Margariteska z hloubi pole obešel Kulik špatně vyběhnutého Pesjakova a už tak tiché publikum ještě více oněmělo. Zaskočený Šinnik se do konce poločasu na nic podstatného nezmohl.

Ve druhém poločase, narozdíl od toho prvního, podnikli první útok domácí. Po spolupráci nebezpečného dua Bojarincev – Buznikin vyslal kapitán Šinniku přízemní střelu, Lika si s ní poradil. Šinnik hrál lépe, především Bojarincev byl hodně aktivní a domácí měli rázem několik příležitostí na vyrovnání. V 81. minutě se to Šinniku podařilo. Bojarincev našel Kudrjašova, který následně vysunul Chazova a ten střelou do dolního rohu branky nedal Likovi šanci. Vyrovnávací branka znásobila aktivitu domácích, ale vítězné branky už se svěřenci trenéra Ivana Ljacha nedočkali.

Více informací k zápasu

Křídla Sovětů Samara - FK Saturn 4:0

30.07.2008 16:00

Góly: 10. Anton Bober, 41. Jevgenij Savin, 52. Jevgenij Savin, 89. Dzjanis Kowba

Samara porazila matný Saturn 4:0. Hrdinou utkání se stal útočník Jevgenij Savin, který vsítil dvě branky. Pod výhrou domácích se také výrazně podepsal Jan Koller, který byl u dvou branek. Křídla se po šesti remízových zápasech v řadě konečně dočkala vítězství.

Domácí nastoupili s českými fotbalisty Jiřím Jarošíkem a Janem Kollerem. Jarošík hrál netradičně na postu středního obránce, musel totiž zalepit díru po distancovaném Boothovi.

První o sobě dal vědět Saturn. V 7. minutě zneškodnil dvě střely Karjaky chilský brankář Eduardo Lobos, který dnes oslavil své 27. narozeniny. Naproti tomu první vážnější útok Samary už brankou skončil. Jan Koller našel Escobara, který následně přihrával Boberovi a ten otevřel skóre. Hosty inkasovaná branka nepoložila a před brankou Lobose si vytvořili tlak. Protiútoky Samary však byly nebezpečné. Šance na obou stranách však k vidění nebyly, za zmínku stojí rohový kop Escobara, který zakroutil míč tak šikovně, že Antonín Kinský měl co dělat, aby jej na poslední chvíli zneškodnil.

Zdálo se, že poločas skončí 1:0, když se gólem do šatny v 43. minutě prezentoval Jevgenij Savin, který po přihrávce od svého parťáka Jana Kollera obehrál Gusina a překonal Kinského. Těsně před přestávkou si mohl Koller připsat další asistenci, nicméně s tvrdou střelou Olega Ivanova si Kinský už poradil. Vlastní branku si málem dal Jiří Jarošík, ale Lobos byl ve střehu.

Druhý poločas začal dalekonosnou střelou Bobera, Kinský neměl větší problémy. Střela zadáka Samary Leiltona jen těsně minula tyč. Jeden z nejspolehlivějších gólmanů ruské Premier Ligy se výrazně podepsal pod třetí inkasovanou brankou, jeho chybu potrestal Jevgenij Savin. A div, že krátce nato nepřekonal Kinského Oh Bum Suk.

Pouze v 58. minutě zahrozili hosté, po přihrávce Kiričenka střílel kostrbatě Topič. Útočníka Kiričenka poté nahradil Leonid Kovel. Pro běloruského fotbalistu to byl debut a mohl ho kořenit gólem, jeho přesnou trefu však sudí pro ofsajd neuznal. V závěru pečetil výhru Samary střídající Denis Kovba, který zvyšoval na konečných 4:0 po rohovém kopu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1585219:1129
2.Amkar Perm1583418:1127
3.Dinamo Moskva1583422:1727
4.Lokomotiv Moskva1566322:1524
5.Spartak Moskva1566327:2324
6.Křídla Sovětů Samara1557322:1422
7.CSKA Moskva1455419:1520
8.Spartak Nalčik1562716:1920
9.Tom Tomsk1554614:1919
10.Zenit Sankt-Petěrburg1346322:1518
11.Těrek Groznyj1453613:1818
12.Saturn Moskevská oblast1545615:1517
13.FK Moskva1537514:1716
14.Luč-Energija Vladivostok1526710:2012
15.Šinnik Jaroslavl1525815:2511
16.FK Chimki1525820:3411

Autor: EuroFotbal.cz / bundesliga.de

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

FK Chimki - Nalčik

Těch žlutých karet, co tam padlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak vs. Luč-Energia 1:0 v polovině - zní to prapodivně, ale gól dal Kováč.

(možná chce odčinit klubu tu pokutu, co za něj zaplatili...)

Reagovat
smazaný uživatel

Kaloudo Kaloudo

Reagovat
smazaný uživatel

Chuděra Luboš Si nezahraje. I když za ty prachy bych tam seděl taky!

Reagovat
smazaný uživatel

Marek Čech vyloučen po faulu ve vlastní šestnáctce.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře mu tak! Chacharovi!

Reagovat
smazaný uživatel

Ty fandíš komu, zoufalče?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslel jsem to zle, samozřejmě! V Rusku fandím CSKA.

Reagovat
smazaný uživatel

A Shevchenko za nej musel chytat penaltu .... a malem chytil

Reagovat
smazaný uživatel

Spartaku rozhodčí tlačí pěkně, kopali dvě penalty. Ta první vůbec nebyla.

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak.

Reagovat
Arne

Stuttgart - Saturn 1:0, 3:0 po pr.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm. Saturn byl tak blízko.

Reagovat
Arne

Njn.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem si v posledním finále LM říkal taky,akorát v souvislosti s jiným týmem.

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň že Šimák ukázal,proč ho VfB kupovali.

Reagovat
smazaný uživatel

V nevhodnou dobu.

Reagovat
Arne

Jsem zvědavej, jestli bude hrát, až se vrátí Hitzlsperger.

Reagovat
smazaný uživatel

To asi ne,když byl Thomas zvolenej novým kápem nebo možná bude nastupovat na jiném postu,zas tolik VfB nesleduju.

Reagovat
Arne

No, myslel jsem na jiném postu, samozřejmě... Uvidíme, ale jestli bude VfB hrát stále 4-1-2-1-2, tak bych byl hodně překvapenej, kdyby se tam Šimák přes Bastürka či Hilberta napravo nějak dostal.

Reagovat
smazaný uživatel

Hitzlspergera mám jako jednoho z mála hráčů z Německa rád. Určitě, jeho nevytlačí, jak už napsal dole kolega.

Reagovat
Arne

Viz. nahoře.

Taky patří k mým oblíbeným, s tím rozdílem, že ne jako jeden z mála.

Reagovat
smazaný uživatel

odemwingie je drsný !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Koller byl aktivní, jeho podpis nesou dvě branky Saturnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Na jakým postu hrál Jarošík? To dle souhrnu zápasu vypadá,jako kdyby hrál levého obránce.

Reagovat
smazaný uživatel

Jarošík hrál na postu středního obránce, kde nahradil vykartovaného Bootha.

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně Kováč dal goola

Reagovat
smazaný uživatel

příští kolo Křídla sovětú proti CSKA dobry zapas sesty proti sedmemu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele