Ruská Premier Liga preview - 7. kolo

25.04.2008, 08:14, aktualizováno 26.04.2008, 22:18
Previews
Nedělní program ruské ligy začíná už před polednem středoevropského času - Tom Tomsk hostí Saturn. Odpoledne pak přijdou na řadu další dva zápasy. Spartak Moskva vyzve městského rivala FK a Lokomotiv Moskva hostí Spartak Nalčik.
Dinamo Moskva - Rubin Kazaň  (pátek 17:00)
Dva dosud neporažené celky se střetnou v páteční předehrávce 7. kola. Druhé Dinamo Moskva hostí ve šlágru kola Rubin Kazaň.

Rubin Kazaň vyhrál již šest duelů v řadě a vyrovnal tak rekord svého nadcházejícího soupeře, stejný kousek se totiž Dinamu povedl v roce 1995. "Intenzivně se chystáme na tento zápas, hráči dobře ví, že pokud Rubin vyhraje, odtrhne se nám o sedm bodů, ale v případě, že je porazíme my, jejich náskok bude těsný. Proto nezávisle na jejich sérii chceme vyhrát," nechal se slyšet obránce Dinama Aleksandr Tochilin.

Dinamo vstoupilo do soutěže nad očekávání dobře, z šesti zápasů čtyřikrát vyhráli a dvakrát remizovali, naposledy na půdě FK Moskva 1:1. Tam si vybral slabou chvilku talentovaný Anton Šunin, jehož fatální chyba vedla k inkasovanému gólu. Bývalý úspěšný fotbalista Dinama Valerij Maslov si však myslí, že by hrubka neměla stát Šunina místo v sestavě, podle něj je totiž mladý gólman jedním z nejlepších brankářů v Rusku a dvojka Karčemarskas se mu zkrátka nevyrovná.

Poprvé v sezóně se trefil Aleksandr Keržakov, zimní posila z FC Sevilla a branka to nebyla ledajaká, ruský reprezentant se trefil z dvaceti metrů přímo pod břevno. Jeho branky bude Dinamo v následujících kolech potřebovat a kouč Dinama Andrej Kobelev by si jistě přál, aby jeho hvězda navázala na první branku proti dosud neporaženému Rubinu Kazaň.

Nejistý je start záložníka Dmitrije Chochlova, který si přivodil zranění minulý týden proti FK Moskva. Trenéra domácích Kobeleva může těšit uzdravení útočníka Genkova, který se potýkal s virózou. V dresu Dinama do utkání určitě nezasáhne duo Cícero a Ruslan Pimenov, oba trápí zranění.

Kdo se stane prvním přemožitelem Kazaně v tomto ročníku? Tuto otázku si pokládá nejeden fotbalový fanoušek v Rusku. Rubin zvítězil ve všech šesti zápasech domácí soutěže, vsítil dvanáct branek, inkasoval pouze dvě. Nutno však podotknout, že Rubin zas není tak suverénní, jak se na první pohled může zdát, herně je to střídavě oblačno. Třeba minulý týden se v zápase proti Amkaru Perm vyloženě protrápili, přestože zvítězili 1:0. "Je to příjemné překvapení. Nikdo z nás takový přesvědčivý start nečekal. Ale zároveň nemáme hlavu v oblacích. Čeká nás ještě mnoho zápasů, připravíme se na každý zápas, ale je pochopitelné, že vítězit v jednom kuse není možné," řekl tahoun mužstva Sergej Semak, který momentálně hraje v reprezentační formě.

Rubin v následujících týdnech čeká těžký los, nastoupí proti ambiciózním moskevským celkům – Dinamu, Spartaku a FK Moskva. Tato utkání dozajista napoví, zda má Rubin opravdu sílu bojovat o titul. Hosté přijedou na stadion Dinama bez Bucharova, Vasiljeva a Revišviliho.

Ze vzájemných duelů obou celků vyšel minulou sezónu vítězně Rubin Kazaň, doma zvítězil 2:1, venku 1:0.

Páteční předehrávka a zároveň šlágr kola startuje od 17:00 CET. Upevní si Kazaň vedoucí pozici nebo se konkurence začne pomalu dotahovat?
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Šunin, Fernandéz, Kolodin, Tanasijevič, Kombarov, Chochlov, Semšov, Danni, Kombarov, Keržakov, Genkov.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov, Kvirkvelja, Tomas, Šaronov, Ansaldi, Salukvadze,Rjazancev, Sibaja, Semak, Karadeniz, Rebrov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.85 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Luč-Energija Vladivostok - CSKA Moskva  (sobota 09:00)
CSKA chce na hřišti Luč – Energije Vladivostok protrhnout třízápasovou šňůru bez vítězství, ale svěřence velezkušeného kouče Gazzajeva nečeká jednoduchý úkol. Vladivostok je dlouhodobě na domácí půdě silný a tuto sezónu zatím doma neprohrál.

Vladivostok může těšit fakt, že RFPL přehodnotila své původní rozhodnutí a uznala terén stadionu Dinamo za způsobilý, domácí si tak nebudou muset hledat azyl. V minulém kole podlehla Luč 1:2 Těreku Groznyj a tým z pobřeží tichého oceánu klesl na čtrnáctou pozici. "Chceme na toto utkání zapomenout. Tým odehrál dobré utkání, ale nedosáhli jsme příznivého výsledku," řekl po utkání zadák Vladivostoku Vladimir Vujovič.

Vladivostoku se pomalu vyprazdňuje marodka. Obránce Akés Da Costa a také brankář Aleksandr Čichradze se připojili k týmu. Dmitrij Smirnov se ze zranění stále zotavuje. Trenér Zoran Vulič se vyjádřil ke nadcházejícímu soupeři pro oficiální webové stránky klubu: "Nálada v týmu je bojovná. Sobotní zápas je pro nás důležitý. Jsem od přírody optimista, byl jsem jím jako hráč a je to ve mně pořád. Na porážku s Těrekem jsem už zapomněl. V sobotu proti CSKA musíme předvést lepší výkon a budeme usilovat, aby se tak stalo."

Jestliže Vladivostok může, CSKA bezpodmínečně musí. Armádní tým nevyhrál již tři ligové zápasy v řadě a to je pro nejúspěšnější ruské mužstvo posledních let velký nezvyk. A přestože se může pyšnit ofenzivními esy jako Jo Alvés nebo Vágner Love, co se týče vstřelených branek, je nejhorším mužstvem v soutěži! CSKA je momentálně osmé se stejným počtem bodů na kontě, na první Kazaň ztrácí už deset bodů.

V minulém kole se CSKA utkalo s městským rivalem Lokomotivem Moskva, utkání sice skončilo bezbrankovou remízou, ale jednalo se o velmi pohledné utkání. Ukázalo se, že CSKA si umí vytvořit šance, ale koncovka ofenzivních es je prachmizerná.

Není divu, že klubu se nelíbí fakt, že RFPL nakonec povolila Vladivostoku hrát na domácí půdě. Právě domácím bude terén vyhovovat určitě více než technikům z CSKA. "CSKA s úctou přijímá rozhodnutí na shromáždění a samozřejmě, bude jej respektovat. Ale říct, že jsme spokojeni, nemůžeme. Problém terénu ve Vladivostoku se řeší každý rok, ale od slov k činům to jde velmi pomalu. Zástupci Luče si myslí, že trávník je v dobrém stavu. My jsme však viděl fotografie z jejich posledního utkání a myslíme si proto něco jiného – že není připraveno. Vždyť na tom hřišti budou hrát reprezentanti Ruska a co když si nedej bože někdo z nich přivodí zranění? Bohužel zástupci některých klubů uvažují takto: Hráli jsme tam my, tak ať tam hrají i oni," řekl generální ředitel CSKA Roman Babajev.

Kvůli zranění třísel stále absentuje Alexej Berezuckij, marodí i Polák David Janczyk. Trenéru Gazzajevovi se naopak pomalu vrací do týmu dlouhodobě marodící Brazilec Ramón. Do Vladivostoku odletí hráči a realizační tým v pátek.

Tří ze čtyř soubojů mezi CSKA a Vladivostokem skončily 4:0, čtyřbrankovým rozdílem vyhrál jednou i Vladivostok, k velkému překvapení došlo v červnu loňského roku právě na domácím stánku Luče. Utkání mezi Luč Energijí Vladivostok a CSKA Moskva začíná v 9:00 CET a především hostům půjde o hodně, trenérské křeslo Gazzajeva nemusí být tak pevné, jak se na první pohled může zdát...
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
M. Čech - Novkovič, DN Smirnov, Šešukov, Da Costa - Vujovič, Damjanovič, Gvazava, Bulyga, Bazajev - Tichonoveckij.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Ignaševič, V. Berezuckij, Grigorjev, Odiah - Krasič, Rahimič, Žirkov, Aldonin - Jo, Vágner Love.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.00 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amkar Perm - Šinnik Jaroslavl  (sobota 11:30)
V sobotním utkání 7. kola se utkání Amkar Perm s Šinnikem Jaroslavl. Favority jsou domácí, ale Šinnik si zvedl sebedůvěru v minulém kole, kdy se proti FK Chimki dočkal premiérového vítězství.

Přestože Amkar naposledy nestačil na vedoucí Rubin Kazaň, úvod soutěže se klubu nadmíru povedl. Se čtvrtým místem a deseti uhranými body vládne v klubu spokojenost a zatím je Amkar příjemným překvapením soutěže. Kouč domácího celku Miodrag Božovič navíc nemá problémy se marodkou svých oveček, uzdravil se také útočník Vitalij Volkov, který už trénuje s týmem, ale nad jeho startem proti Šinniku Jaroslavl visí otazník.

Hostující Šinnik se připravuje na utkání s Amkarem na umělém trávníku, jelikož stadion soupeře disponuje právě tímto povrchem. Mladý kouč Sergej Juran se spolu s celým Šinnikem mohl minulý pátek radovat z prvního vítězství v lize v této sezóně, když jeho tým porazil FK Chimki ve vypjatém duelu 3:2 a díky výhře se posunul na nesestupovou 13. pozici. Radost však nemá Sergej Juran při pohledu na marodku. Mimo hru je polský fotbalista Daman Gorawski, kterého trápí poraněný stehenní sval, dalším marodem je Maxim Burčenko a také zkušený obránce Igor Stepanovs.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Gabulo - Gaal, Belorukov, Sirakov, Popov - Grišin Dujmovič, Drinčič, Peev -Kušev, Žiljajev.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pravkin - Basto, Silva, Čerkes, Semočko - Lazarov, Kudrjašov, Laizāns, Bojarincev – Buznikin, Chazov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.90 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Krylja Sovětov Samara  (sobota 16:30)
Poslední FK Chimki se pokusí vylepšit špatnou ligovou bilanci proti Křídlům Sovětů Samara, kteří v tabulce stoupají každým kolem.

Sedmnáctkrát, tolikrát už obrana FK Chimki za šest kol stihla kapitulovat. Že je to nezvykle velké číslo dokládá i fakt, že druhý nejvíce inkasující tým má o sedm obdržených branek méně. Není proto divu, že je FK Chimki v tabulce poslední se dvěmi body za stejný počet remíz. Od minulého kola vede FK Chimki Igor Juščenko, ten nezažil zrovna nejlepší debut, s dalším aspirantem na sestup Šinnikem Jaroslavl jeho svěřenci prohráli 3:2. "Doufejme, že v utkání se Samarou bude štěstí na naší straně," věří urostlý útočník Antipenko.

Do víkendového utkání proti Samaře zřejmě nezasáhne duo Mijajlovič a Eromoigbe, naopak se vrací obránci Artem Radkov a Igor Stepanov. Miodrag Jovanovič v týdnu odcestoval do rodného Srbska, protože se mu narodil syn, ale ve čtvrtek se opět hlásil na tréninku.

Hostující "Křídla" v minulém kole s přehledem porazila Tom Tomsk rozdílem třídy 3:0 a v posledních třech utkáních získala sedm bodů, což ambiciózní tým vyneslo na pátou pozici. Jedinou kaňkou na utkání proti sibiřskému týmu je zranění Taranova v závěru utkání, talentovaný obránce se tak proti FK Chimki na hřišti neobjeví. Ani do jednoho zápasu Samary zatím nezasáhl český fotbalista Jiří Jarošík, ten je totiž stále na marodce spolu s Skvernjukem a Kalačevem.

FK Chimki by rádo navázalo na poslední vzájemné měření sil, vyhrálo totiž doma vysoko 4:1. Jestli se krize FK Chimki prohloubí nebo naopak, se dozvíme od 16:30 CET.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Jovanovič, Trivunovič, Dancev, Čeh - Nizamutdinov, Drozdov, Peršin, Pilipčuk - Antipenko, Blatnjak.
Krylja S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Leiton, But, Belozerov, Oh Bum – Suk - Kovba, Tichonov, Adžindžal, Ivanov - Rodriquéz, Savin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tom Tomsk - FK Saturn  (neděle 11:30)
V neděli od 11:30 CET sibiřské mužstvo Tom Tomsk přivítá FK Saturn.

Tom Tomsk sbírá body především z domácího prostředí, všech sedm bodů totiž uhrál v Sibiři. V minulém kole prohrál Tomsk vysoko 3:0 na hřišti Samary, ze zápasu si odnesl zranění útočník Širko, který si natrhl sval. Za karty stojí Mladenov a Klimov.

Saturn v dosavadním průběhu soutěže tápe, patří mu až dvanáctá příčka. Nicméně výkonem proti Zenitu ukázal Saturn, že se s ním musí do první poloviny tabulky rozhodně počítat. Zatím je však bilance Saturnu bídná, pouhých pět uhraných bodů za jedno vítězství a dvě remízy. "Kdybych znal odpověď, proč se nám nedaří, vše by bylo snadnější," usmála se jednička Saturnu Antonín Kinský. Hosté přiletí do Tomsku bez zraněné pětice Shilla, Jevsejev, Petráš, Gerek a Jurčenko. S týmem už začíná trénovat po operaci menisku brankář Alexej Botvinev.

Utkání bude přihlížet trenér mládežnické reprezentace Boris Stukalov, který se zaměří na obránce Viktora Strojeva a záložník Dmitrije Tarasova. V minulé sezoně se oba týmy dvakrát rozešly smírně.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Bugajev, Vejič, Jokič, S. Skobljakov - Strojev, Radosavljevič, Mičkov, B. Adžindžal, V. Volkov - Maznov.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbva, Ďurica, Zelăo, Nachušev - Česnauskis, Al.Ivanov, Igonin, Loskov, Karjaka - Topič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Moskva - FK Moskva  (neděle 14:00)
Jedním z nejzajímavějších utkání 7. kola je moskevské derby Spartak – FK Moskva. Obě mužstva se o formu opřít nemůžou, ale podstatně hůř jsou na tom hosté, v tabulce jsou poslední, mají však zápas k dobru.

Na stadionu Lužniki se střetnou týmy, které zatím nenaplňují ambice, se kterými vstoupily do tohoto ročníku. Před sedmým kolem okupoval Spartak šestou pozici, FK Moskva patnáctou. V minulém kole Spartak zvítězil na hřišti Spartaku Nalčik 2:1, ale celým zápasem se vyloženě protrápil. FK Moskva remizovali s Dinamem 1:1.

Do obrany Spartaku se vrací český reprezentant Radoslav Kováč, který o víkendu debutoval za mládežnický tým a vsítil branku. "Spolu s hlavním trenérem jsme se rozhodli, že je nutné, abych odehrál dva zápasy. Je potřeba získat herní praxi – přeci jenom jsem byl mimo hru šest týdnů," řekl Kováč. Po zranění se vrací také Kovalčuk a Bystrov. Na marodce je naopak stále Kaliničenko a Šiškin.

Budoucnost Olega Blochina na lavičce FK Moskva se za pevnou rozhodně označit nedá, turecký list Sabat přinesl informaci, že vedení ambiciózního klubu jedná s koučem tureckého národního týmu Fatihem Terimem, který je ochoten po Euru s představiteli FK Moskva jednat. Blochin nahradil v zimě Leonida Sluckého, ale cíl momentálně vypadá uskutečnění pohárových ambicí hodně nereálně.

Blochin má po celý dosavadní průběh sezóny problémy se zraněnými hráči, marodka se však pomalu vyprazdňuje, Barrientos a Bystrov už naplno trénují a nic jim nebrání v tom nastoupit proti Spartaku. Zranění do hry nepustí nigerijského obránce Okoronkwa, Ivanova a českého legionáře Hubníka.

Minulou sezónu vyhrál Spartak v Lužnikách 3:1, kdyby se v neděli od 14:00 CET historie opakovala, FK Moskva by bylo po sedmém kole na poslední místě tabulky. Úsměvné je, že v minulé sezóně skončil v FK Moskva Leonid Sluckij, dotáhl klub na čtvrtou pozici...
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Stranzl, Jiránek, Kováč, Fathi - Bystrov, Mozart, Pavlenko, Maidana - Welliton, Pavljušenko.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Jop, Godunok, Stoica - Čižek, Rebeža, Epureanu, Kalešin - Adamov, Bracamonte.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.25 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Spartak Nalčik  (neděle 17:00)
Sedmé kolo uzavře nedělní souboj Lokomotiv – Spartak Nalčik. Jasným favoritem je domácí celek, hostům se však podařilo jednoho moskevského favorita pořádně zaskočit, v Lužnikách porazili CSKA 1:0.

Paradoxně s CSKA remizoval Lokomotiv v minulém kole 0:0, v šestém kole to byla jeho první remíza v soutěži, zatím mají Lokomotivy bilanci čtyř výher, jedné remízy a jedné prohry, vstup do soutěže se tak dá označit za výborný, co by za něj dali třeba fotbalisté FK Moskva...

V Lokomotivu panuje pohodová atmosféra, na jednom z tréninků se fanoušek zeptal nigerijského kanonýra Odemwingieho, jestli dá Nalčiku dvě branky. "Samozřejmě, že dám," odpověděl bleskurychle. Kouč Rachimov nemůže počítat Guillermo Pereyrou a Denisovem.

Spartak Nalčik jede na stadionu Lokomotivu Moskva překvapit, stejně jako se mu to podařilo dva kola zpátky proti CSKA. Nalčik minulý týden prohrál doma se Spartakem 2:1 a v tabulce je zatím jedenáctý s šesti body za dvě vítězství. Hostům se vyhýbají zranění, proti Lokomotivu nastoupí v nejsilnější možné sestavě a s odhodláním předvést na stadionu Lokomotiv lepší výkon než v minulé sezoně, kdy prohráli 3:1, inspirací jim může být předloňský vzájemný duel na půdě moskevského celku, vyhráli totiž 3:2. Čas utkání je naplánován na 17:00 CET.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Levenec - Janbajev, Sennikov, Rodolfo, Spahič - Kociš, Gurenko, Torbinskij, Biljaletdinov - Odemvingie, Syčev
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Jatčenko, Džudovič, Amisulašvili, Kisenkov - Geterjev, Gogua, Mašukov, Kažarov - Dzahmišev, Siradze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.80 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň660012:218
2.Dinamo Moskva642011:514
3.Lokomotiv Moskva64118:313
4.Amkar Perm63128:410
5.Krylja Sovětov Samara63129:610
6.Spartak Moskva623110:99
7.Těrek Groznyj63036:109
8.CSKA Moskva62224:38
9.Zenit Sankt-Petěrburg61417:77
10.Tom Tomsk62135:87
11.Spartak Nalčik62045:86
12.FK Saturn61236:75
13.Šinnik Jaroslavl61238:105
14.Luč-Energija Vladivostok61234:65
15.FK Moskva60335:103
16.FK Chimki60247:172
Zbývající zápasy
16.07. 14:00Zenit Sankt-Petěrburg - Těrek Groznyj

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Puste tam Kaloudu!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Kazan tam dostane min. 2:0.

Reagovat
smazaný uživatel

No a zatim to vypada presne naopak 2:0 pro Kazan.Oni jsou snad osviceni?

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu. Jsem si myslel, že proti druhému na jeho půdě už nemůžou vyhrát, ale jdou si pro sedmé vítězství v řadě...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele