Ruská Premier Liga preview - 28. kolo

07.11.2008, 09:07, aktualizováno 10.11.2008, 08:06
Previews
Derby mezi CSKA a FK Moskva uzavře v pondělí program osmadvacátého ligového kola. Armádní klub si může vítězstvím definitivně zajistit účast v příštím ročníku Ligy mistrů.
FK Chimki - Tom Tomsk  (pátek 16:00)
Osmadvacáté kolo nejvyšší soutěže v pátek otevřou týmy, které se nacházejí těsně nad hranicí sestupu. Chimki i Tomsk touží po výhře, pro hosty by už mohla znamenat definitivní záchranu.

Domácí jsou zatím třetí od konce s tříbodovým náskokem na sestupové příčky. Chimkám se v poslední době konečně dařilo vyhrávat, v posledních čtyřech zápasech podlehly jen silným CSKA a Zenitu.

Trenér Sergej Juran věří ve výhru, která by klub z moskevského předměstí znovu přiblížila k vytoužené záchraně. Hrát nemůže Artem Radkov, který si proti Zenitu zlomil nos. Zraněný je také Andrej Stepanov.

Tomsk přijíždí do Moskvy se sérií tří remíz. Pokud dnes vyhraje a zároveň o víkendu nevyhraje Vladivostok, bude Tom zachráněn. Tři body jsou cílem, se kterým tým trenéra Valerije Nepomnjaščije přijíždí.

Nepomnjaščij do branky nepostaví Venjamina Mandrykina. Ten v týmu jen hostuje a kouč nechá hrát pouze hráče, se kterými může počítat i pro příští sezónu. Osmou žlutou kartu minule dostal Tarasov a bude mít stop, na marodce je trio Strojev, Mladenov a Kornilenko.

Úvodní střetnutí sezóny vyhrál v červenci tehdy domácí Tomsk 3:1, Chimki se pokusí od šestnácti hodin o odplatu.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Golovatenko, Trivunovič, Gabriel, Kudrjašov - Sabitov, Šoava - Blatnjak, Titov, Nizamutdinov - Jakubko.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Katynsus, Vejić, Jokič, Skobljakov - Radosavlevič, Janotovskij - Klimov, Tarasov, Volkov - Maznov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.26 - 4.85 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amkar Perm - Zenit Petrohrad  (neděle 12:00)
Zenit Petrohrad čeká první ze série klíčových zápasů závěru letošní ligové sezony. V posledních třech kolech se Zenit v přímém souboji utká se všemi třemi konkurenty v boji o třetí příčku zajišťující předkolo Ligy mistrů.

Neúspěch v těchto zápasech naopak může znamenat i ztrátu veškerých evropských pohárů pro příští rok. Momentálně ztrácí na místa zajišťující alespoň Pohár UEFA jeden bod.

Zenit se v posledních zápasech v lize trápí výsledkově i herně. Po drtivém vítězství nad Vladivostokem nemůže najít herní pohodu a výsledkově se chytil až v minulém zápase, kdy porazil Chimki těsně 1:0. Proti Permu ale nastoupí Zenit psychicky posílen po výhře v Lize mistrů nad BATE Borisov a s podpisem Dicka Advocaata jako hlavního trenéra pro příští sezonu. Vzruch v mužstvu naopak způsobuje Andrej Aršavin, který otevřeně prohlásil, že příští rok už v Zenitu hrát nechce a nebude.

Amkar Perm letos prožívá obrovsky úspěšnou sezonu a k překvapení všech se do konce ligy drží na nejvyšších příčkách. Amkar rovněž touží po evropských pohárech a úspěch proti loňskému mistrovi by k nim mužstvo hodně přiblížil. Mužstvo z Uralu bude tradičně spoléhat na svou vyhlášenou obranu, kterou tentokrát čeká těžká zkouška. Zenit má naopak v lize jasně nejlepší ofenzívu a dokazuje to letošní vzájemný zápas, který Zenit bez problémů vyhrál 2:0.

V minulém kole dostali tři hráči Zenitu žlutou kartu a ta pro všechny znamená stop pro duel s Permem - jen z tribuny budou zápas sledovat obránci Križanac s Puygrenierem a také záložník a hvězdná letní posila Danny. Na straně domácích bude ze stejného důvodu chybět kapitán Kušev.

Zápas začíná v neděli ve 12:00 našeho času a řídit ho bude hlavní arbitr Aleksandr Gvardis z Kaliningradu.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Čerenčikov, Kalašnikov, Belorukov - Peev, Dujmovič, Drinčič, Starkov - Žiljajev, Sikimič.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Šírl, Hubočan, Širokov, Aňukov - Zyrjanov, Tymoščuk, Denisov - Fajzulin, Aršavin - Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.00 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Spartak Moskva - Lokomotiv Moskva  (neděle 14:00)
Osmadvacáté kolo ruské Premier Ligy nám dává možnost shlédnout zajímavé moskevské derby, a to mezi celky, které jsou v tabulce ve velmi blízkém kontaktu. Domácí Spartak Moskva přivítá na svém stadionu v Lužnikách Lokomotiv Moskva.

Spartak se zotavuje po nevydařeném výkonu v Poháru UEFA, ve kterém podlehl italskému Udinese Calcio 1:2. V domácí soutěži však naposledy zaznamenal úspěch v podobě skalpu CSKA Moskva, když z jeho půdy si přivezl vítězství 1:0. Spartak hájí aktuálně sedmou pozici a to právě před nynějším soupeřem Lokomotivem. Domácí mají v kádru četná zranění a do utkání nenastoupí Mozart, Ryžikov, Welliton a Sajenko, kterého stále trápí zranění lýtkového svalu.

Lokomotiv, kde aktuálně působí český brankář Marek Čech, se bude snažit, aby jeho fanoušci zapomněli na selhání, které předvedli v domácím zápase proti Dinamu Moskva (0:1). Touto prohrou Lokomotiv stoprocentně přišel o možnost zahrát si v pohárové Evropě, kterou silně usiloval. Na horké půdě v Lužnikách to ale nebude vůbec lehké. Lokomotiv ke všemu bude postrádat reprezentanta Torbinskiého a zadáka Spahiće, který se zotavuje z operace třísel. Ostatní hráči by měli být připraveni do utkání zasáhnout.

Městské derby nebude lákat pouze soubojem obou celků z Moskvy, ale také soubojem Spartaku o pohárovou Evropu. V případě vítězství by se domácí mohli posunout na čtvrtou pozici zajišťující účast v Poháru UEFA, musí ale doufat v současné zaváhání hned tří celků - Zenitu, Permu a Samary. Spartak Moskva je však namlsaný z vítězství nad CSKA, které porazil po dlouhlých sedmi letech.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Paršivljuk, Dědura, Jránek, Fathi - Maidana, Kováč, Pavlenko, Bystrov - Baženov, Prudnikov.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Kambolov, Rodolfo, Baša, Janbajev - Gurenko, Kocsis, Glušakov, Biljaletdinov - Syčev, Odemwingie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Luč-Energija Vladivostok  (neděle 14:30)
Sezóna v Rusku finišuje a Dinamo dělí jen krůčky od splnění cíle, a tím je třetí místo zaručující třetí předkolo Ligy mistrů. Svěřenci trenéra Andreje Kobeleva hostí Luč-Energiji Vladivostok, který už pomalu vyhlíží příští sezónu. V druhé lize.

Modrobílí neměli před utkáním moc klidné spaní, tým z ruské metropole trápí četné absence v obraně. Osmou žlutou kartu obdrželi pilíři zadních řad Kowalczyk a Fernandéz. Ze stejného důvodu nenastoupí záložník Kirill Kombarov a už delší dobu marodí klíčový zadák Denis Kolodin. Kormidelník Dinama Andrej Kobelev musí překopat takřka celou obranu a to je úkol nezáviděníhodný. Podle všeho vsadí na čtyřku Wilkshire, Tanasijevič, Klimavičius a Dmitrij Kombarov.

Z krize měl Vladivostok vyvést zkušený trenér Altman, ale tři kola před koncem je postavení Vladivostoku takové, že jen zázrak mu zachová prvoligovou příslušnost. V Moskvě se hráči z dálného východu musí obejít bez kapitána Dmitrije Smirnova, což je citelný zásah do zadních řad. Pro kormidelníka Altmana to bude speciální zápas, na přelomu devadesátých let Dinamo vedl a pod ním hrál i jeho protějšek Andrej Kobelev.

Dinamo se na třetím místě těší z tříbodového náskoku na ostatní pronásledovatele a je hodně nepravděpodobné, že by si hráči vybrali slabší chvilku proti Vladivostoku. Zvláště po vyhraném moskevském derby na hřišti Lokomotivu. To Vladivostok se neradoval z výhry od 8. srpna, ale právě na Dinamo má příjemné vzpomínky. Jednu z mála výher v této sezóně si Vladivostok připsal proti svému nadcházejícímu soupeři, rozhodla o tom trefa Ševčenka z 90. minuty.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Karčemarskas - Wilkshire, Tanasijevič, Klimavičius, D. Kombarov - Chochlov, Semšov, Karpovič - Kokorin, Genkov, Keržakov.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Poljakov - Leandro, Pavljuček, D. A. Smirnov, Černogajev - Damjanovič, Michejev, Gvazava, Dancev - Bulyga, Asildarov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rubin Kazaň - Těrek Groznyj  (neděle 17:00)
Čerství ligoví šampióni z Rubinu Kazaň už můžou ve zbývajících kolech hrát na půl plynu. Ale v neděli je čeká speciální zápas a ten určitě nevypustí. Domácímu publiku budou chtít ukázat, jak hrají opravdoví mistři, a po zápase navíc zvednou kapitán Sergej Semak a spol. nad hlavu ligovou trofej. Do Tatarstánu přicestuje Těrek Groznyj, který Rubinu jako první pogratuloval k titulu.

Centralnij Stadion v Kazani bude praskat ve všech, do několika sektorů můžou jít fanoušci zcela zdarma. A jen málokdo si nechá ujít příležitost vidět v akci své nové hrdiny, fotbalisty Rubinu Kazaň, kteří poprvé v padesáté historii klubu získali titul. Rubin nastoupí ve speciálních zlatých dresech. Šanci od první minuty dostanou i hráči, kteří se na hřišti objevovali sporadicky nebo vůbec. Což je příklad zkušeného Andreje Fjodorova, který po sezóně ukončí kariéru. O utkání naopak určitě přijde vykartované duo Rebrov a Kvirkvelija.

"Jsem rád, že jsem se stal opět šampiónem v naší zemi. Nebylo to snadné vítězství, protože mnoho lidí nás až do samého konce kritizovalo za předvedenou hru, která nebyla hodná mistra. Ale nakonec jsme všem ukázali, že náš fotbal není tak špatný, jak se snažilo mnoho fanoušků a expertů namluvit," smlsl si na kriticích kapitán Sergej Semak.

Utkání se pravděpodobně bude vést v přátelském duchu, Těrek má totiž s Rubinem velmi dobré vztahy. Od obou celků se očekává útočný fotbal, taktickou svázanost můžou hodit stranou.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Orechov, Fjodorov, Salukvadze - Noboa, Sibaya, Semak, Kobenko - Karadeniz, Adamov.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Omeljančuk, Junior Lopez, Bendz - Petre, Džabrajlov, Essame, Vlasov - Zemčenkov, Serdjukov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Moskva - CSKA Moskva  (pondělí 17:00)
28.kolo ruské ligy uzavře pondělní dohrávka FK Moskva – CSKA Moskva. Hostující Armějci mají o motivaci postaráno. Případným vítězstvím si upevní druhou příčku a FK Moskva mají co oplácet, první vzájemné měření sil vyhráli "Měšťané" 2:0.

Červencové vítězství FK Moskva nad CSKA vystříleli Ivanov s Čížkem. Od té doby se však hodně změnilo. CSKA se veze na vítězné vlně, tu sice přerušil poslední ligový zápas, kdy prohráli v metropolitním derby se Spartakem 0:1, ale svěřenci trenéra Valerije Gazzajeva si spravili chuť vítězstvím v Poháru UEFA na hřišti Feyenoordu Rotterdam. FK Moskva je v tabulce deváté, jeho poslední tři ligové duely skončily remízou.

Domácím se vrací hned tři karetní hříšníci Samedov, Epueranu a Okoronkwo. Marodku opustil brankář Jurij Ževnov. Trenér Blochin, který si v týdnu odskočil do Kyjeva oslavit 90. narozeniny své matky, je ve skládání sestavy hodně nevyzpytatelný, jen stěží se dá odhadnout, komu dá svou důvěru pro těžký duel s CSKA. Na marodce hostujícího celku je stále zadák Chidi Odiah. Jednozápasový distanc dostal Jurij Žirkov, který byl v derby vyloučen kvůli hrubému uražení rozhodčího. V sestavě ho pravděpodobně nahradí turecký mladík Caner Erkin.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Šešukov, Godunok, DaCosta - Samedov, Rebko, Epueyanu, Pjotr Bystrov - Strelkov, Bracamonte.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - A. Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij, Grigorjev - Krasič, Mamajev, Aldonin, Erkin - Dzagojev - Vágner.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.30 - 3.35 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň27186342:1760
2.CSKA Moskva27148545:2250
3.Dinamo Moskva27138636:2847
4.Amkar Perm27128726:2044
5.Zenit Petrohrad271110654:3443
6.Spartak Moskva271110640:3343
7.Křídla Sovětů Samara271011640:2541
8.Lokomotiv Moskva27108931:2938
9.FK Moskva27811828:2935
10.Spartak Nalčik27871228:3431
11.Těrek Groznyj27871222:3731
12.Saturn Moskevská oblast276101124:2928
13.Tom Tomsk27771322:3528
14.FK Chimki27581430:4923
15.Luč-Energija Vladivostok273111322:4620
16.Šinnik Jaroslavl27461724:4718
Zbývající zápasy
08.11. 13:00Křídla Sovětů Samara - Spartak Nalčik
08.11. 15:30Šinnik Jaroslavl - Saturn Moskevská oblast

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Slejdy

zenit by mel vyhrat

Reagovat
smazaný uživatel

Měl ale to už bylo řečeno asi před dvěma zápasy a nich remizovali s mnohem slabšími soupeři

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas v Permu bude strasne tezkej. S tim jejich antifotbalem a betonem budeme mit problem... navic Zenit ma ted tezkou pozici v tom, ze posledni zapasy hraje vsechny v primym souboji se svejma nejblizsima souperema a v zadnym uz nesmi zavahat

Reagovat
stas87

caf som teraz na sk oslavujem narodky dufam ze vyhrame ale nestihnem podat na zenit ty sa mas ako?

Reagovat
smazaný uživatel

.... ja se mam normalne... sem jenom na skok na ctvrt hodky doma a letim do sobotni noci. Na Zenit vsazeno nemam a ani vetsinou nesazim-at pak neuspechy nebolej dvakrat

Reagovat
irik

Však vy to zvládnete Doufám, že se Arshavin předvede

Reagovat
Murtago

Reagovat
Murtago

Reagovat
Murtago

Reagovat
Murtago

Reagovat
Murtago

Reagovat
Murtago

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele