Ruská Premier Liga preview - 23. kolo

27.09.2008, 09:55, aktualizováno 28.09.2008, 09:24
Previews
Kazaň doma hostí FK Moskva a v případě výhry může na čele tabulky odskočit na deset bodů. Perm bojuje o evropské poháry, další body bude chtít vybojovat na hřišti lepšícího se Saturnu. V posledním zápase tohoto kola hostí Těrek doma Chimki...
Křídla Sovětů Samara - Dinamo Moskva  (sobota 12:00)
Křídla Sovětů Samara hostí zraněními zdecimované Dinamo Moskva. Trenér hostujícího celku Andrej Kobelev musí mít plnou hlavou starostí především nad složením útoku.

Křídla i Dinamo se pohybují v předních místech tabulky, Dinamo má na pátou Samaru šestibodový náskok. Domácí Křídla Sovětů Samara nemají moc dobrou aktuální formu, po prohře na hřišti Amkaru Perm byl ambiciózní klub vyřazen v osmifinále Kubok Rossiji druholigovým Novosibirskem. Naproti tomu Dinamo po třech ligových ztrátách zabralo proti Šinniku, který porazilo 2:0 a navrch si vychutnalo postup v Kubok Rossiji mezi nejlepších osm, když v nepohledném utkání zdolalo Rostov.

Velkou překážkou v prodloužení vítězné šňůry je pro trenéra Kobeleva zranění klíčových hráčů. K jedničce Dinama Gabulovi se přidali další marodi – Keržakov, Chochlov a Genkov. Na hrotu Dinama se objeví teprve 18letý mladíček Smolov, do středu zálohy se posune Wilkshire a důvěru na kraji obrany se pokusí trenérovi splatit Polák Kowalczyk.

Pilíř zadních řad Dinama Moskva Denis Kolodin ví, že i Samara si brousí zuby na první tři místa zaručující Ligu mistrů. "Samozřejmě, stejně jako každý jiný klub z první osmičky. Všechny týmy jsou vyrovnané, proto si nemůžeme dovolit v Samaře prohrát," řekl Kolodin.

Domácí Samara také řeší několik absencí klíčových hráčů, zranění nepustí do hry Escobara, Kalačeva a Tichonova. Kvůli kartám stojí ruský reprezentant Oleg Ivanov. Urostlého útočníka Jana Kollera bude opět doplňovat rychlonohý Jevgenij Savin, nejlepší střelec Samary minulé kolo vynechal.

Český fotbalista v dresu Křídel Jiří Jarošík si nemyslí, že by se Dinamo prodejem Portugalce Dannyho do Zenitu Petrohrad nějak výrazně oslabilo. "Když ho prodali, myslel jsem si, že tým musí být oslaben. Ale poslední zápas ukázali, že i bez něj hrají dobře," řekl Jarošík. Bývalý hráč pražské Sparty či CSKA Moskva také dodal, že jeho tým po vypadnutí z Kubok Rossiji ztratil jednu z možností kvalifikovat se do Poháru UEFA, o to víc Křídla budou chtít stanovený cíl splnit v domácí soutěži.

Dinamu Moskva se na stadionu Metallurg moc nedaří, poslední dvě střetnutí tam prohrálo. V této sezóně se oba kluby rozešly smírně, remízu 2:2 zachraňoval v 90. minutě obránce Křídel Budylin.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Budylin - R. Adžindžal, Jarošík, Bober, Leilton - Savin, Koller.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Karčemarskas - Kowalczyk, Kolodin, Fernandes, Granat - K. Kombarov, Wilkshire, Dimidko, Semšov, D. Kombarov - Smolov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.70 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Šinnik Jaroslavl - Spartak Moskva  (sobota 13:00)
Spartak Moskva se v Jaroslavli utká se Šinnikem. Domácí jsou na posledním místě a další možná ztráta by je opět o něco přiblížila druhé lize.

Utkají se staří známí, ve středu Spartak vyřadil Šinnik v osmifinále Kubok Rossiji. Šinnik však nenastoupil v kompletním složení, trenér Sergej Pavlov šetřil Buznikina, Laizanse, Monareva, Vješticu a Bojarinceva. Prioritou Šinniku je totiž pouze udržení v nejvyšší soutěži.

Dres Šinniku v minulosti oblékalo několik hráčů dres Spartaku Moskva, je mezi nimi i zkušený útočník Maxim Buznikin. "Jejich tým se za tu dobu úplně změnil. Odchodem Titova a Kaliničenka definitivně ztratil svou bývalou tvář. Nyní je to běžný klub," řekl hráč se zkušenostmi z ruského národního týmu.

V Šinniku jsou si vědomi, že na Spartak Moskva prostě neumí. V devatenácti utkáních s ním ani jednou nedokázali naplno bojovat. S oblibou tak vzpomínají na senzační vítězství na hřišti Zenitu Petrohrad a věří, že podobný husarský kousek se jim podaří zopakovat i teď. "Chceme pomocí křídelní hry zaskočit červenobílé rychlým přechodem do útoku. Vidíme, že v takové pozici se obránci Spartaku nestačí zorientovat. To je naší výhodou," prohlásila největší hvězda Šinniku Denis Bojarincev.

Spartak Moskva je v lize až šestý a dánský trenér Michael Laudrup má ve zbytku soutěže, vzhledem k aktuální formě týmu, velmi těžký úkol – dotáhnout Spartak do Ligy mistrů. Spartak totiž v lize nevyhrál šest ligových utkání v řadě a poslední prohrou proti Rubinu Kazaň ztratil i zbytek naděje na titul.

O utkaní proti Šinniku přijdou kvůli zranění český fotbalista Martin Jiránek a brazilský útočník Welliton. Zranění trápilo i záložníka Vladimira Bystrova. "Pro příští zápas už budu v pořádku," ujistil Bystrov. Čtyři žluté karty ve čtyřech zápasech nasbíral Ivan Sajenko.

Záložník Spartaku Ivan Sajenko vítězství v Ruském poháru nad Šinnikem moc nepřeceňuje. "V Sobotu podle mě Šinnik přidá, setrvání v ruské lize je pro něj důležitější."

Šinnik navíc chystá odplatu, v květnu Spartaku v kontroverzním utkání podlehl 2:4 a největší hvězdou Spartaku byl rozhodčí Vitalit Dorošenko, který spornými rozhodnutími poslal tým z gumárenského města do kolen.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Semočko, Djordjevič, Vještitca, Polovinčuk - Ušenin, Laizans, Kudrjašov, Bojarincev - Buznikin, Chazov.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Filipenko, Kováč, Fathi - Bystrov, Mozart, Ryžkov, Maidana - Dzjuba, Prudnikov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.20 - 3.55 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lokomotiv Moskva - Zenit Petrohrad  (sobota 14:00)
Nejzajímavějším utkáním 23. kola ruské ligy bude souboj Lokomotivu Moskva a Zenitu Petrohrad. Kdo by čekal, že v této fázi sezony budou okupovat osmou, respektive sedmou příčku. Oba týmy však stále touží po Lize mistrů, vzájemný souboj hodně napoví o jejich šancích.

Trenér Zenitu Dick Advocaat ví, že jeho mužstvo musí proti Lokomotivu zabrat. Nizozemec slíbil, že hráči před Ligou mistrů proti Realu Madrid nic nepodcení. "Nemám o tom žádné pochyby. Pokud se chce hráč v následující sezóně setkávat s evropskými top kluby, tak je vítězství proti Lokomotivu jednoduše jediná možnost. Stejně jako Loko, bojuje Zenit o účast v evropských pohárech."

Advocaata a ostatně celý Zenit však straší špatná bilance na stadionu Lokomotivu, úřadující ruský mistr v Moskvě nevyhrál od roku 2004.

Kormidelník Lokomotivu Moskva Rašíd Rachimov, který ustál velký tlak spojený s jeho možným odvoláním, si je vědom, že se mužstvo dostává do formy. Lokomotiv vyhrál v lize dvakrát v řadě a uprostřed týdne si zajistil postup do čtvrtfinále Kubok Rossiji proti Vitjaz Podolsk. "Zatím je předčasné hovořit o předních místech v ligové tabulce. Teď jsme na sedmém místě, ale před námi je ještě hodně zápasů, které mohou změnit situaci. Myslím si, že se věci zlepší. Jestli se nám to povede nebo ne, se uvidí po skončení sezóny," řekl Rachimov.

Bez zraněného brankáře Levenece a obránce Fifinha nastoupí Lokomotiv proti Zenitu. Otazník visí nad startem Marka Baši, kterého trápí zranění, naopak zdravotní stav Dinijara Biljaletdinova se rapidně zlepšil a nic mu nebrání nastoupit od první minuty. Kvůli čtyřem žlutým kartám stojí defenzivní štít Gurenko.

Největší ztrátou pro Zenit je absence útočníka Andreje Aršavina, který pyká za čtyři žluté karty. Právě Aršavinova chytrá trefa v prodloužení rozhodla o vítězství Zenitu v ruském superpoháru proti Lokomotivu. Další absence už pro Zenit tak citelné nejsou, zranění vyřadilo ze hry Širokova a Lombaertse, kteří by se jen stěží prosadili do základní sestavy. Podle sportdaily měl poprvé v této sezóně hájit branku Zenitu Slovák Kamil Čontofalský. Dick Advocaat to ale pro oficiální stránky Zenitu vyvrátil. "Malafejev zítra bude chytat," odvětil.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Baša, Rodolfo, Sennikov - Kocis, Glušakov, Torbinskij, Biljaletdinov - Odemvingie, Syčev.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Križanac, Puygrenier, Šírl - Zyrjanov, Tymoščuk, Denisov - Danny, Dominguez - Pogrebňak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 2.75 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Nalčik - Luč-Energija Vladivostok  (sobota 15:15)
Luč-Energija bude o ligovou příslušnost bojovat na hřišti Spartaku Nalčik. Hostující Vladivostok straší fakt, že v lize dosud venku vyhrál pouze jednou.

Spartak Nalčik se pohybuje ve středu ligové tabulky, po čtyřech ligových ztrátách si zvedl pošramocené svědomí na hřišti FK Moskva, kde zvítězil 3:1. Kavkazský Spartak se bude muset obejít bez útočníka Davida Siradzeho, který jednou brankou přispěl k poslednímu vítězství svěřenců uznávaného trenéra Jurij Krasnožana.

Luč-Energija se připravovala na utkání s Nalčikem v Moskvě. Klub z dálného východu potřebuje bodovat, drží se sice na první nesestupové příčce, ale pronásledovatelé Šinnik a Chimki mu dýchají na záda. Vladivostok navíc nepoznal už pět utkání chuť tří bodů, v posledních dvou duelech podlehl moskevským gigantům CSKA a Lokomotivu, přitom proti Železničářům byl alespoň bodu hodně blízko, ještě v 60. minutě vedl 2:1. Chorvatský trenér Zoran Vulič nemůže počítat s vykartovaným zadákem Rade Novkovičem.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Džudovič, Amisulašvili, Jatčenko - Gogua, Samsonov, Mašukov, Šjarnas, Gošokov - Kalimullin.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Stojkič - Leandro, D. N. Smirnov, Pavljuček, Kristič - Bulyga, Damjanovich, D. A. Smirnov, Gvazava, Dancev - Asildarov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.55 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - Tom Tomsk  (sobota 17:30)
CSKA Moskva stále sní o titulu, v rámci 23. kola hostí Tom Tomsk a od moskevského gigantu se nic jiného než tři body nečekají.

Armádní muži jsou ve formě, v lize nepoznali hořkost porážky devět zápasů v řadě a stále můžou snít o kýženém titulu. O víkendu se o tom přesvědčil Zenit Petrohrad, který ač byl lepším týmem, musel strávit porážku 1:3. V osmifinále Kubok Rossiji si CSKA poradilo s Baltikou Kalingrad, rozhodla o tom kontroverzní proměněná penalta Dzagojeva. Právě mladičký záložník je jedním z největší tahounů CSKA posledních měsíců a nahlas si říká o reprezentační pozvánku, spolu s nejlepším střelcem ruské ligy Vágnerem Lovem tvoří úderné útočné duo.

Trenér Valerij Gazzajev postrádá jen zadáka Antona Grigorjeva, který šel v duelu se Zenitem po druhé žluté kartě pod sprchy. Naproti tomu má Tomsk výrazně větší ztráty. Mladenova, Kolesnikova, Jevsikova a Mandrykina nepustí do hry zranění a Janotovskij stojí kvůli kartám.

Tomsk si sice od sestupových příček drží solidný odstup, ale poslední výsledky klubu jsou bídné. Vzestup nastal až poté, co přišel trenér Valerij Nepomniačij, který ve svém prvním utkání na lavičce Tomsku porazil Těrek Groznyj 2:0 a následně si zajistil postup do čtvrtfinále Kubok Rossiji přes Volga Nižnij Novgorod.

Vzhledem k aktuální formě a kvalitě je CSKA jasným favoritem.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, V. Berezuckij, Ignaševič, A. Berezuckij - Krasič, Šemberas, Mamajev, Žirkov - Dzagojev, Vágner Love.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Katynsus, Jokič, Vejić, Stoica - Klimov, Tarasov, Koncedalov, Skobljakov - Širko, Archipov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Saturn Moskevská oblast - Amkar Perm  (neděle 13:00)
Saturn se pod novým trenérem Jurgenem Röberem zvedl a výkonností vzestup má v plánu potvrdil proti Amkaru Perm, který se odvážně pere o nejvyšší příčky tabulky.

"Röber nás učí odlišný fotbal, více dbá na pressing. A právě proto jsme se během přestávky usilovně fyzicky připravovali," řekla jednička Saturnu Antonín Kinský. S Röberem přišly výsledky, německý trenér se může pyšnit bilancí dvou výher a jedné porážky. První klopýtnutí přišlo v minulém kole na hřišti FK Chimki. Saturn má v této sezóně tradičně rozsáhlou marodku, proti Amkaru nenastoupí Gerk, Shilla, Vorobjov a Gadžijev. Pravého obránce Angbwu zastavily žluté karty.

Amkar ve středu podlehl Rubinu v Kubok Rossiji 0:1 a nezopakuje tak famózní cestu až do samotného finále. Nyní před týmem Miodraga Božoviče stojí jasný úkol, probojovat se mezi nejlepších pět, Amkaru je ve více než skvělé pozici, s třiceti osmi body je čtvrtý. Jedinou vážnou ztrátou pro Amkar je zranění obránce Miklose Gaála.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Nachušev, Zelao, Ďurica, Igonin - Al.Ivanov, Loskov, Eremenko, Nemov - Okoronkwo, Topič.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Čerenčikov, Bělorukov, Fedorov - Peev, Drinčič, Dujmovič, Volkov - Sikimič, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rubin Kazaň - FK Moskva  (neděle 16:00)
Prodlouží Rubin Kazaň šňůru šesti ligových výher v řadě? V neděli se utká s FK Moskva, které je jedním ze žhavých kandidátů na cenu pro největší zklamání ruské Premier Ligy 2008.

Rubin je stále blíž k senzačnímu titulu, na čele se může těšit z komfortního náskoku a jen zázrak ho může o první titul v historii klubu připravit. Kapitán Sergej Semak ale stále zůstává při zemi. " Všichni, kteří už nás korunovali, ve skutečnosti nechtějí, aby byl Rubin mistr. Proč? To je jiná věc. Možná někdo přeje jinému týmu. Někomu se nelíbí, že je Rubin tým z Kazaně," prohlásil.

Před náročným zápasem proti FK Moskva, které je venku mnohem lepší než doma, nechybí kormidelníkovi Berdijevovi žádný důležitý hráč. Na marodce je pouze náhradní brankář Sergej Kozko.

Hosté ve středu s lehkostí vyřadili z Kubok Rossiji Těrek Groznyj. Trenér Oleg Blochin byl s výkonem svého mužstva spokojen, ale jedno negativum našel – výkon Maxiho Lópeze. "Tým žádal Lópeze, aby se pohyboval, ale on pořád stál jako sloup a chtěl míč. Tak jsem mu dal v šatně míč, aby ho pocítil. Měl by si zasloužit své peníze. Zřejmě není FK Moskva mužstvo pro něj, možná se vrátí do Barcelony. Co to je za útočníka, který se schovává za obránce? Strelkov byl na rozdíl od Lópeze aktivní a zařídil penaltu," hněval se trenér. Blochinovi bude chybět český záložník Tomáš Čížek, kterému bylo operováno koleno a odpočine si od fotbalu přibližně měsíc.

"Měšťané" mají Rubinu co oplácet, v první polovině sezóny vedoucímu týmu smolně podlehli 1:2, vítěznou branku vsítil v 82. minutě Sergej Semak, pro zkušeného fotbalistu to byl speciální gól, minulou sezónu totiž v FK Moskva působil. Dvojnásobnou motivaci bude mít útočník Rubinu Roman Adamov, který v průběhu sezóny přišel z FK Moskva, opačným směrem se stěhoval Alexej Rebko.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Šaronov, Tomas, Kvirkvelija - Noboa, Sibaya, Semak, Rebrov - Karadeniz, Bucharov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Šešukov, Godunok, Kalešin - Samedov, Rebko, A.Ivanov, Ricardo Lago, Česnauskis -Bracamonte.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.35 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Těrek Groznyj - FK Chimki  (neděle 18:15)
Těrek Groznyj hostí na stadionu Sultana Bilinhanova o záchranu bojující FK Chimki.

Domácí ve středu prohráli s FK Moskva vysoko 0:3 a byli vyřazeni v osmifinále Kubok Rossiji. V lize jim patří dvanáctá příčka. Trenér Groznyj nemůže počítat se stále zraněným obráncem Dolgovem a rumunským záložníkem Florentinem Petrem, který obdržel čtyři žluté karty.

Minulý týden FK Chimki poprvé hrály na svém novém stadionu Arena – Chimki, v malém moskevském derby porazili Saturn 2:1, o góly se postarali Jakubko a Antipenko. Trenéra Sergeje Jurana trápí marodka a karetní tresty. Celkem Chimkám chybí šest hráčů, trio Nizamutdinov, Kudrjašov, Pilipčuk nepustí do hry karetní tresty a Javanoviče, Radkova a Stepanova zase zranění. Chimkám zatím patří patnáctá příčka.

První vzájemné utkání v této sezóně patřilo Těreku, který zvítězil 1:0. Postaral se o to slovenský obránce Radoslav Zabavník, který však v posledních týdnech musí spolknout roli náhradníka.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Romanovič, Džabrajlov, Iliev, Omeljančuk - Essame, Bendz, Margaritecu, Kuzmičev - Adiev, Serdjukov.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Danielson, Trivunovič, Gabriel, Sabitov - Dinejev, Rebeja, Titov, Soava - Antipenko, Jakubko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.20 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň22146232:1548
2.Dinamo Moskva22116529:2139
3.CSKA Moskva22108434:1738
4.Amkar Perm22115624:1638
5.Křídla Sovětů Samara2289531:1833
6.Spartak Moskva2289534:3033
7.Zenit Petrohrad2187637:2831
8.Lokomotiv Moskva2187627:2331
9.Spartak Nalčik22841022:2428
10.FK Moskva2268823:2626
11.Tom Tomsk22741119:3025
12.Těrek Groznyj22741119:3325
13.Saturn Moskevská oblast2166920:2324
14.Luč-Energija Vladivostok22391018:3218
15.FK Chimki22381124:4417
16.Šinnik Jaroslavl21361220:3315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

CSKA-Tomsk 2-0

Reagovat
smazaný uživatel

Snad už Zenit skoncuje s tím festivalem zahozených šancí, je nejvyšší čas.

Reagovat
Slejdy

taky doufam dal sem dvojku cistou

Reagovat
Mr.Jindros

Jak je to v Rusku s postupem do LM? Kolik týmů?

Reagovat
smazaný uživatel

3

Reagovat
smazaný uživatel

Snad CSKA a Nalčik vyhrajou, mám vsazeno : )....

Reagovat
smazaný uživatel

Sazet na CSKA? ... v takovym kurzu?.... proc?

Reagovat
One-Real

Titul u Zenitu nejspíše nebude, ale o to druhé místo by se mohli úspěšně poprat. Kláánovice .

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám v bodový zisk Chimek,kluci pojďme do toho záchrana je v dohlednu! Stačí jen dneska porazit Těrek a jsme před Vladivostokem.I remíza by nebyla špatná

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele