Ruská Premier Liga preview - 13. kolo

13.07.2008, 08:07
Aktuality
Krátce po poledni začíná nedělní program ruské nejvyšší soutěže. Tom Tomsk hostí nebezpečný Spartak Nalčik, o chvíli později startuje utkání mezi moskevskými Dinamem a Lokomotivem. FK Moskva hostí Těrek Groznyj, v podvečer pak Zenit Petrohrad cestuje na půdu Chimek.
Spartak Moskva - CSKA Moskva  (sobota 14:00)
Ostře sledované moskevské derby stojí za dveřmi. Před bouřlivou atmosférou na stadionu Lužniki se proti sobě postaví Spartak a CSKA, dva nejúspěšnější kluby ruské Premier Ligy. A podle předzápasových prognóz v základní sestavě nastoupí dva Češi - Radoslav Kováč a Martin Jiránek.

Týden před derby musely oba týmy zkousnout hořkou pilulku. Spartak si odvezl z Těreku Groznyj potupnou porážku 1:3, CSKA podlehlo Dinamu Moskva 0:2. Podle názoru bývalého skvělého ruského fotbalisty Andreje Kančelskise bude mít vyhráno ten, kdo se rychleji oklepe z těchto porážek a přivykne si nově položenému umělému trávníku na stadionu Lužniki.

Je patrné, že větší problémy jsou uvnitř CSKA a duel s Dinamem to jen potvrdil. Hráči armádního klubu působili podrážděně. Hvězdný útočník Vágner Love neunesl brzké střídání, odběhl do útrob stadionu a neobtěžoval se ani počkat na své spoluhráče. Za trest byl na několik tréninků přeřazen do rezervního mužstva, kde však dlouho nepobyl.

Náladu uvnitř týmu nezlepšila ani oznámená rezigance trenéra Valerije Gazzajeva, který se pro tento krok rozhodl po rozhovoru s prezidentem Jevgenij Ginerem. Zkušený trenér povede CSKA do konce roku 2008, pak ho nahradí nový trenér. Jako důvod odstoupení Gazzajev uvedl ztrátu motivace a potřebu odpočinku. Jubilejní 450. zápas na trenérské lavičce si určitě představoval jinak.

Ikona Spartaku Jegor Titov tyto věci bere na lehkou váhu, podle něj je CSKA silné za každých okolností. Pozor by si jeho klub měl dávat především na Jurije Žirkova. "Musíme neutralizovat Žirkova, v současnosti je nejlepším levým záložníkem na světe, je v báječné formě," říká zkušený tvůrce hry.

Podle názoru trenéra Spartaku Stanislava Čerčesova ale není CSKA tým jednoho nebo dvou hráčů. " Fyzický stav hráčů je dobrý. Zápas s Těrekem je zapomenut. A nikdo se k němu nehodlá vracet. Nyní přemýšlíme jen o derby proti CSKA. Nemůžu říct, zda budeme hrát na jednoho nebo na dva útočníky. Můžu vám třeba prozradit, že budeme hrát útočně a ve skutečnosti tomu bude jinak. Dá se říct, že všechno ukáže až samotný zápas. Ano, CSKA má problémy s útokem: Jô odešel, Vágner Love se nemůže sehrát. Oba dva jsou špičkoví, ale tým jako CSKA nespoléhá na jednoho nebo dva hráče. Musíme zachovat plnou koncentraci, nedopustit se hloupých chyb," varuje trenér, o jehož odvolání v případě dalších špatných výsledků se nahlas spekuluje.

Čerčesov se v derby nemůže spolehnout na umění svého nejlepšího střelce Brazilce Wellitona, který spolu s Maidanou a Gorbatěnkem do utkání nezasáhne. K triu marodů přibyl také Alexandr Pavlenko, který musel být kvůli problémům s močovým měchýřem hospitalizován a na fotbal může na jeden měsíc zapomenout.

Brazilský driblér Daniel Carvalho, který toho v této i minulé sezóně vinou zranění moc neodehrál, tvrdí, že výhra jeho tým nakopne. "Utkání proti Spartaku, to je klasické derby. Osobně bych chtěl hrát od první minuty, i když o všem samozřejmě rozhoduje trenér. Pokud odehrajeme proti tak silnému soupeři povedený zápas , bude to velmi důležité, tím spíš pro nás. Jsem si jist, že výhra se Spartakem by náladu v týmu zlepšila. Jsem ochoten udělal vše, aby se to povedlo."

Trenér Gazzajev nemůže počítat s Aldoninem a Grigorjevem. Oba stojí kvůli kartám.

Spartak naposledy v nejsledovanějším derby v Rusku porazil CSKA 31. března roku 2001. Stejně jako na titul čekají už sedm let hráči Spartaku na vítězství v derby. "Spartak nevyhrál s CSKA už sedm let? To jsem nevěděl, takže je třeba zvítězit," řekl v rozhovor krajní bek Spartaku Malik Fathi. V předcházejícím derby se oba týmy rozešly smírně, bylo to čtvrté nerozhodné derby v řadě. Prodlouží se série nebo ji protrhne jeden z týmů? Bojovat se bude na hřišti i na poli fanouškovském, rivalita mezi tábory obou celků je obrovská.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa – Jiránek, Kováč, Stranzl, Fathi – Bystrov, Моzart, Коvalčuk, Тitov, Kaliničenko – Pavljučenko
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev – V.Berezuckij, Ignaševič, А. Berezuckij – Оdiah, Rahimič, Šemberas, Кrasič, Žirkov – Vágner Love, Ricardo Jesus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amkar Perm - Luč-Energija Vladivostok  (sobota 14:00)
Amkar Perm bude chtít v sobotním utkání proti Luč-Energiji Vladivostok potvrdit, že na druhém místě není náhodou.

Jugoslávským derby se dá titulovat souboj těchto dvou celků z opačných pólů tabulky. Amkar vede Černohorec Miodrag Božovič, Luč-Energiji zase Chorvat Zoran Vulič. Oběma jde o hodně, Amkar se může přiblížit vedoucímu Rubinu, Vladivostok se zase odpoutat ze sestupových vod.

Červenočerní v minulém kole zaskočili favorizovaný Lokomotiv Moskva, připsali si už sedmé vítězství v tomto ročníku a vyšvihli se v tabulce na druhou příčku, navíc mají zápas k dobru. Výborným výkonem se blýskl debutující brankář Sergej Narubin: "Spoluhráči z týmu měli radost a blahopřáli mi k úspěšnému debutu. Před utkáním jsem viděl Miodraga Božoviče, jak je ze mě znepokojený, ale po zápase jsem si od něj vyslechl slova chvály."

Velkou šanci odlepit se ze sestupových vod měl Vladivostok proti posledním Chimkám. Mužstvo z primorského kraje ale vyhořelo v koncovce a z drtivé herní převahy vznikla jen remíza 1:1. Vladivostok si tak na svou první výhru od 29. března musí počkat. Během utkání si zlomil ruku zadák Igor Kralevski a spolu s vykartovaným Damjanovičem do utkání nezasáhne. Luč-Energija se už může spolehnout na náhradu za své odešlé ikony, podepsala totiž s pěticí nových posil - Andrejem Strelcovem, Draganem Stojkičem, Josipom Lukačevičem, Leandrem a Alvesem.

V posledním vzájemném měření sil byl šťastnější Perm, když po proměněné penaltě nejlepšího střelce týmu Martina Kuševa zvítězil 1:0. Trefí se bulharský kanonýr znovu?
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin – Sirakov, Belorukov, Popov, Gaál – Peev, Drinčič, Dujmovič, Grišin – Volkov, Kušev
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
М. Čech – Novkovič, Begovič, Černogajev, Dacosta – Gvazava, Bulyga, Dancev, D.N.Smirnov – Ševčenko, N.Burmistrov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Šinnik Jaroslavl - Křídla Sovětů Samara  (sobota 17:00)
S Janem Kollerem jakožto největší hvězdu cestuje Samara do Jaroslavle. Český obr je připraven nastoupit od první minuty.

Špatným výkonem, především v defenzívě, se prezentoval Šinnik Jaroslavl v minulém kole proti Spartaku Nalčik. Jaroslavlské mužstvo zaslouženě prohrálo a propadlo se na první nesestupovou pozici. Teď bude Šinnik čelit ambiciózní Samaře, která je po čtyřzápasové šňůře remíz hladová po třech bodech. Tým trenéra Leonida Sluckého už může počítat s útočníkem Janem Kollerem, který se bude v útoku doplňovat s rychlonohým Savinem. "Jan Koller je významným krokem v budování silného i ambiciózního týmu. Je to fotbalista světové třídy se zaručenou herní kvalitou. Jeho přestup je potvrzení pravdivosti směru nových Křídel," chlubil se generální ředitel klubu Jurij Makajev na oficiálních stránkách klubu.

Domácím chybí zraněný Bočkov. Hostům zase Skvernjuk a vykartovaný Ruslan Adžindžal, který proměněnou penaltou v 82. minutě zajistil Samaře minulý týden proti Rubinu Kazaň bod za remízu 2:2. Nutno poznamenat, že duely mezi Šinnikem a Samarou jsou v posledních letech hodně vyrovnané, ale v posledních pět letech se nestalo, že by zápas skončil remízou.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
А.Stepanov – Semočko, B. Bastu, Ricardo, Džordževič – Gorawski, Laizans, Burčenko, Bojarincev – Chazov, Buznikin
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos – О Bum Suk, Booth, Belozerov, Budylin – Escobar, Jarošík, Bober, О.Ivanov – Koller, Savin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.00 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tom Tomsk - Spartak Nalčik  (neděle 13:30)
Na patnáctitisícovém stadionu v Tomsku se utká místní Tom se Spartakem Nalčik. Zatímco domácí už dlouho na výhru čekají, Nalčik sbírá body jako na běžícím pásu.

Odlišnou herní pohodu dokumentují také výsledky obou celků proti Zenitu Petrohrad. O víkendu byl Tom Tomsk na Petrovskij Stadionu zostuzen pětigólovým debaklem. Uprostřed týdne na stejném stadionu proti stejnému soupeři Spartak Nalčik šokoval vítězstvím 4:3. "Jsem rád, že se nám to podařilo. Vychází mi z toho, že jsme silnější než Bayern nebo Marseille. Ale teď vážně, splnili jsme, co jsme si před zápasem řekli. Dokonce ani první branka nezměnila hru, jelikož jsme pokračovali v námi stanovené taktice," radoval se po zápase Oleg Samsonov.

Tom Tomsk je v tabulce dvanáctý a z výhry se naposledy radoval v osmém kole. Hostující Spartak Nalčik je na tom podstatně lépe. Se čtyřmi výhrami v řadě se vyšvihl na šestou příčku. Do sibiřského Tomsku neodcestuje tri fotbalistů Nalčiku. Siradze a Patjak dostali virózu a Gogita Gogua má blíže neurčené osobní problémy. Karetní trest nepustí do hry Kisenkova. Domácí nemůžou počítat se zraněným triem Jevsikov, Mladenov a Strojev a trest za červenou kartu si odpykává Catînsus.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin – Vejič, Jokič, Radosavljevič, Bugajev – Klimov, Мičkov, B.Adžindžal, Skobljakov – Archipov, Širko
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič – Jatčenko, Džudovič, Аmisulašvili, Filatov – Geterjev, Mašukov, Каlimullin, Samsonov – Dzachmišev, Bikmajev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Lokomotiv Moskva  (neděle 14:00)
Jedním z taháků 13. kola bude moskevské derby mezi Dinamem a Lokomotivem.

Dinamo už hrálo derby před týdnem. Porazilo v něm CSKA 2:0. Hvězdou utkání byl reprezentační záložník Semšov, který jeden gól dal a druhý připravil. Bez dalšího reprezentanta se bude muset Dinamo obejít. Proti CSKA šel totiž po druhé žluté kartě pod sprchy obránce Denis Kolodin, což je citelný ztráta pro zadní řady Dinama, zvláště když za žluté karty stojí polský bek Kowalczyk. Na marodce je Dimidko, Siseru, Pimenov a Granat. Dinamo je aktuálně třetí, ale špička tabulky je tak vyrovnaná, že jakékoliv zaváhání může Dinamovce poslat směrem dolů.

Lokomotiv počítá s jednou ztrátou a tou je neúčast rumunského záložníka Razvana Kocise, kterého trápí namožená třísla. Železničáři nejsou v optimální formě a ve špatném závěru první části soutěže pokračují i po reprezentační pauze. V utkání 12. kola proti Amkaru Perm podal Lokomotiv matný výkon a zaslouženě prohrál 0:1. Po prohře klesl Lokomotiv na pátou příčku, ale má zápas k dobru.

Jen na lavičce náhradníků se objevila útočná hvězda Lokomotivu Odemwingie, na kterého nemají fanoušci Dinama dobré vzpomínky, v posledním derby totiž tři minuty před koncem vyrovnal na 2:2.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov – Klimavičius, Тоčilin, Fernandéz, Tanasijevič – К. Коmbarov, Chochlov, Semšov Danny, D.Kombarov – Кеržakov.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Pelizolli – Janbajev, Sennikov, Аsatiani, Spahič – Pereyra, Мaminov, Тоrbinskij, Biljaletdinov – Odemwingie, Syčev
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Moskva - Těrek Groznyj  (neděle 16:00)
FK Moskva hostí na stadionu Eduarda Strelcova Těrek Groznyj. Dočká se poprvé v sezóně vítězství nad svém hřišti.

Oleg Blochin není v lehké pozici. Jeho FK Moskva zatím nehraje to, co by si ukrajinský stratég představoval. S dvanácti uhranými body jsou z "měšťané" až dvanáctí. Blochinovi navíc do sestavy začíná mluvit vedení klubu, majitel Moskvy Michal Prochorov mu údajně nařídil, aby dával více příležitostí dvěma Argentincům Bracamontemu a Barrientosovi a to kvůli jejich vysokým mzdám.

V utkání proti Saturnu podala FK Moskva především v ofenzívě ustrašený výkon. A remíza 0:0 tak byla objektivním důsledkem toho, co se dělo na hřišti. Příležitost tak možná dostanou nové posily. Kupříkladu střídající Ricardo Lago hru moskevských dost oživil. Blochin proti Těreku nebude mít k dispozici dlouhodobě zraněného Okoronkwa a vykartovaného Kalešina.

Úspěšným debutem na lavičce Těreku se blýskl Vjačeslav Groznyj. Jeho celek totiž porazil věhlasný Spartak 3:1 a teď mají fotbalisté z Kavkazu spadeno na další moskevský tým. "Miluji Spartak, navždy zůstane v mém srdci. Lituji, že můj debut na lavičce Těreku odstartoval zápasem proti Spartaku," řekl Groznyj, který v minulosti dělal ve Spartaku asistenta.

Těrek však na hřištích soupeřů není ani zdaleka tak silný jako doma. Venku totiž vyhrál jen jednou.

Do hry v dresu hostujícího týmu nezasáhne krajní obránce Těreku Dmitrij Dolgov, kterého čeká operace třísel. Vjačeslav Groznyj naopak může počítat s triem rumunských posil Petre, Margaritesku a Panku a jejich start nevylučuje.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov – Kuzmin, Jop, Godunok, Nababkin – Čížek, Еpureanu, St. Ivanov, Кrunič – R.Lago, Stavpec
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika – Zabavník, Džabrajlov, Dudnik, Iljev – Bouli, Zemčenkov, Serdjukov, Kuzmičev - Dinjar – Lachijalov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Zenit Sankt-Petěrburg  (neděle 18:15)
Odčinit zaváhání se Spartakem Nalčik chtějí fotbalisté Zenitu Petrohrad v duelu proti posledním Chimkám.

FK Chimki uzavírají prvoligovou tabulku ruské Premier Ligy a nic na tom nezměnil ani zápas s předposledním Vladivostokem. Za konečnou remízu mohlo být mužstvo nového trenéra Sergeje Jurana rádo, podstatnou většinu zápasu se totiž bránilo. V závěru však vystřelil Chimkám bod Eldar Nizamutdinov, který je se sedmi brankami nejlepším střelcem ruské ligy.

Sergej Juran může počítat s kompletním kádrem a už i novými posilami. Připraven nastoupit je Slovák Jakubko ze Saturnu, obránce Danielson z Rio Ave a čtveřice bývalých hráčů Spartaku Moskva.

Zenit uprostřed týdne nezvládl dohrávku 11. kola a překvapivě nestačil na podceňovaný Spartak Nalčik. Přestože měl většinu zápasu utkání pod kontrolou, inkasoval čtyřikrát a po prohře 3:4 bylo v kabině petrohradského mužstva krušno. Dick Advocaat se vyjádřil k prohře i nadcházejícímu duelu s Chimkami.

"Při vší úctě k Chimkám a novému trenérovi je pro nás důležitá výhra. Po prohře s Nalčikem prostě nemáme jinou možnost, jinak si značně zkomplikujeme postavení v ligové tabulce. Hlavním důvodem prohry byla koncentrace v obraně, což fotbal vyžaduje. Zenit hrál dobře, když měl míč na kopačkách, vytvořili jsme si hodně zajímavých momentů, ale soupeř získal body z ničeho. Pokud budeme hrát tímto způsobem, tak nás nevyhnutelně postihnou problémy. Všechny čtyři branky plynuly z individuálních chyb našich hráčů. Musíme se těchto chyb vyvarovat," řekl uznávaný nizozemský kouč pro oficiální stránky Zenitu Petrohrad.

Na marodce Zenitu je slovenský zadák Hubočan, který má angínu. Pavel Pogrebňak má problémy s kolenem. Dobrou zprávou pro petrohradské mužstvo je návrat Križanače, který si odpykal trest za červenou kartu a uzdravení Fajzulina.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij – Drozdov, Тrivunovič, Kudrjašov, Jovanovič – Golovatenco, Pilipčuk, N.Čeh, Peršin – Аntipenko, Nizamutdinov
Zenit - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Širokov, Križanač, Šírl – Zyrjanov, Denisov, Tymoščuk – Dominguez, Aršavin – Текке.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1282219:1126
2.Amkar Perm1171313:622
3.Dinamo Moskva1263317:1421
4.Spartak Moskva1255221:1620
5.Lokomotiv Moskva1154214:819
6.Spartak Nalčik1261515:1519
7.Křídla Sovětů Samara1245317:1317
8.CSKA Moskva1043311:915
9.Těrek Groznyj1150612:1715
10.Saturn Moskevská oblast1234511:1113
11.FK Moskva1226412:1412
12.Tom Tomsk1233610:1812
13.Zenit Sankt-Petěrburg824215:1210
14.Šinnik Jaroslavl1223714:209
15.Luč-Energija Vladivostok111559:158
16.FK Chimki1215616:278
Zbývající zápasy
16.07. 17:00Rubin Kazaň - Saturn Moskevská oblast

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
milan78

vagner love, dobrej oddíl

Reagovat
smazaný uživatel

ten nalčik sa mi začína páčiťzapas s tomskom by mali mali zvladnuť nakolko ťahajú peknu víťaznu šnuru a naopak tomsk sa trápi verím že to bude dvojka

Reagovat
smazaný uživatel

tak uvidime dal sem 02...ale verím že vyhrají ..sice mají na konte 5poražek ...ale naopak1 remízu a 6výher ...Tomsk se trosku trapi ...uvidíme !!!

Reagovat
Shevchenko

Já dal 2.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele