ROZJÍŽDÍ SE PŘESTUPOVÝ VLAK

03.12.2003, 14:58
Aktuality
Jakmile v pondělí skončilo poslední podzimní utkání v naší nejvyšší soutěži, začalo se horlivě diskutovat nad možnými přestupy, výměnami, prodeji a dalšími obchody s hráči nebo trenéry. Pokusím se tedy shrnout, co se prozatím chystá na českém trhu.

Stejně jako loni i letos odejde spousta hráčů do Ruska. Nebude to zřejmě tak silný odliv, jako loni, ale očekává se, že po úspěších českých hráčů v Rusku budou chtít bohatí ruští manažeři další. Rozšířit již tak velmi početnou československou kolonii v Petrohradě má jako první Marek Kincl. Trenér Vlastimil Petržela potřebuje nějakého vysokého útočníka a vybral si právě Kincla. Obě strany jsou již dohodnuty, Kincl se zatím rozmýšlí, zda přestoupí. Vše ale směřuje k tomu, že ano. Ovšem Kincl zřejmě nebude jediná posila Zenitu z české ligy. Na zdravotní testy by tam měl odletět makedonský reprezentant Veliče Šumulikoski z 1. FC Synot, o kterého už měla zájem Rubin Kazaň. "Ale hotového zatím rozhodně nic není," řekl pro deník Sport sportovní ředitel 1. FC Synot Jaroslav Hastík..

Velký zájem je o dva velmi nadějné obránce Zlína Jiřího Koubského a Vlastimila Vidličku. Prvně jmenovaný má zamířeno do zahraničí, sám vyvrátil spekulace, že by měl namířeno do Sparty či do Slavie. Jednání o přestup se rozběhne v nejbližších týdnech, zájem o Koubského projevilo také Marseille. Naopak Vidlička zřejmě v jednom z pražských "S" skončí, vypadá to na Slavii, ale všechno může být jinak.

Na týdenní testy do druholigového anglického West Hamu United, kde už působí Tomáš Řepka odletěl v neděli brněnský dlouhán Libor Došek. Pokud by přestup nevyšel, ve hře o Doška je také Zenit Petrohrad (to už nikoho nepřekvapí) a také jeden nejmenovaný belgický klub.

Zájem je také o liberecké hráče. O Miroslava Holeňáka se velice zajímá vedení Rapidu Vídeň a je velice pravděpodobné, že právě tam se stoper reprezentace a Slovanu Liberec usadí. Velký zájem je také o brankáře Antonína Kinského, kterého do svého klubu chce trenér Saturnu Ramenskoje Oleg Romancev. Ovšem Kinského chce také Košťál ve Spartě a to v případě, že odejde Spartě další brankář, Jaromír Blažek.

Také Libor Sionko se snad konečně dočká zahraničního angažmá. Chtějí ho v Olympique Marseille, kde pomalu vzniká početná česká kolonie, a také v rakouském Grazeru AK.

K velkému přestupu se schyluje také čistě na českém poli. Podle deníku Sport je Václav Koloušek již jednou nohou ve Slavii Praha! Manažer Slavie Jinoch prý také láká Josefa Csaplára a již v neděli Slavia získala na hostování 22-letého brazilce Marco Tulia z druholigové Paulisty. Fanoušci Slavie můžou být tedy alespoň trochu rádi, že peníze, získané z přestupů Vachouška, Skácela, Petrouše či Dostálka aspoň zčásti budou investovány do příchodů.

Věci se dějí ale také na trenérských postech. Werner Lička, který po nepovedené baráži reprezentace do 21 let odstoupil z funkce jejího trenéra, zvažuje prý nabídky dvou zahraničních klubů. O novém trénerovi by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech. Horkými favority jsou Ladislav Škorpil, Dušan Fitzel, Milan Bokša... Prvně jmenovaný je zatím v Liberci, kde by se také brzy mělo rozhodnout, zda ve funkci spolu s Csaplárem zůstane či ne. Do Liberce má už prý namířeno Zdeněk Ščasný, ve hře je ale také Jozef Jarabinský. Nabídku Dynama Minsk z Běloruska odmítl Vítězslav Lavička a má namířeno na lavičku rezervy Sparty Praha, kde mu uvolňuje místo Václav Kotal, který odchází spolu s Jaroslavem Hřebíkem do Dynama Moskva.

Do druholigového německého Burghausenu odcestoval na testy plzeňský Petr Smíšek. Naopak novou posilou Plzně se zřejmě stane slovinský útočník Robert Marušič, který působil v nižší rakouské lize.

Všechno může být ale jinak, nechme se překvapit.

Autor: Jiří Slavík

Komentáře (939)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele