Rooney trest nedostal. Nadržuje FA velkým klubům?

28.02.2011, 18:54
Názory a komentáře
Fotbalová asociace oznámila, že útočník Manchesteru United nedostane za zákrok na Jamese McCarthyho žádný trest. Jedná se o další případ nadržování velkým klubům? Ne tak docela.

V tomto ročníku se v zápasech Manchesteru United událo několik hned incidentů, v nichž vedoucí tým tabulky těžil ze špatného výroku rozhodčího. Gary Neville unikl vyloučení proti Stoke City. Stejný fotbalista proti WBA v pozici posledního hráče fauloval protihráče ve vlastním pokutovém území. Jasná penalta a červená karta, ale rozhodčí nepískal. Rafael v utkání s Blackpoolem taktéž udělal faul, po němž se měla kopat penalta, opět se nic nedělo. Všechny tyto hrubé chyby výrazně ovlivnily vývoj utkání.

V úvodu sobotního utkání s Wiganem přišel další kontroverzní moment. Horkokrevný Wayne Rooney udeřil protihráče Jamese McCarthyho loktem do hlavy. Rozhodčí Clattenburg nařídil přímý kop pro Wigan, ale útočníka Red Devils nijak nepotrestal. Fotbalová asociace brzy pohřbila naději, že by Rooney dostal dodatečný třízápasový trest na základě videa.

Sir Alex Ferguson si byl vědom závažnosti situace, a tak po zápasu kromě zmínění mediální kampaně řekl tu nejpodstatnější věc. Jednalo se o nehodu, kterou Mark Clattenburg viděl. Ve skutečnosti tam byl jasný úmysl, ale zkušený manažer moc dobře věděl, co dělá. V případě, kdy rozhodčí incident vidí a vyřeší ho na hřišti, Fotbalová asociace hráčům dodatečné tresty nedává. Precedentů je mnoho. Velice podobný případ se odehrál v minulé sezoně. Steven Gerrard udeřil loktem Michaela Browna z Portsmouthu, rozhodčí odpískal faul, ale kapitán Liverpoolu z incidentu vyšel bez vyloučení a třízápasového trestu. Nemusí se jednat jen o souboje bez míče. William Gallas oběma nohama zajel do Marka Daviese, opět kvůli chybě rozhodčího z toho vyšel bez suspendace.

Hráči samozřejmě mohou být potrestáni na základě videa, stalo se to mnohokrát. Jenže pouze v těch případech, kdy jejich zákroky unikly pozornosti rozhodčích. Pokud však sudí incident viděl a učinil rozhodnutí, tak FA dále netrestá. Současné směrnice skutečně nahrávají hráčům. Ti mají možnost odvolávat se a jejich tresty mohou být zmírněny. Opět, takových příkladů nalezneme plno. Jenže zatímco chyby rozhodčích v neprospěch hráčů mohou být v otázce suspendace napraveny, chyby v jejich prospěch nikoliv.

Proč tato nelogická situace vlastně existuje? Fotbalová asociace vyjadřuje rozhodčím podporu. Tímto jim říká, že má důvěru v jejich rozhodování, které by mělo být finální. Lidské chyby jsou součástí fotbalu. Týmu není odečtěn gól, který byl dosažen z jasného ofsajdu. Některé minely sudích by si skoro až zasloužily opakování zápasu, viz Anglie na MS v Jižní Africe, ale něco takového není reálné.

V každém zápase se odehraje několik sporných momentů. Měla by tedy existovat nějaká komise, která by u videa rozebírala každý zákrok a dodatečně opravovala výroky rozhodčího? Hloupost. Nabízí se jiné řešení. Stálo by za úvahu přehodnocení současné praxe a povolení trestů za násilné chování i v případě, kdy ho sudí vyhodnotil jinak. FA má možnost zasáhnout v extrémních případech typu útok Bena Thatchera na Pedra Mendese, ale to je málo. Fandové nyní cítí velkou nespravedlnost a s přihlédnutím k dalším událostem tvrdí, že hráči z velkých klubů mají protekci a projde jim více věcí než ostatním.

Je otázkou, co přesně Mark Clattenburg viděl. Míč byl zrovna jinde, a tak hlavnímu sudímu ani jeho asistentům nemusel Rooneyho zákrok z jejich pozice připadat tak závažný, jako když se na něj podíváme v opakovaném záběru. Jenže v momentě, kdy rozhodčí zapískal a nařídil přímý kop pro Wigan, svázal Fotbalové asociaci ruce. Wayne Rooney z tohoto incidentu vyšel bez trestu a my to můžeme považovat za skandální. Nelze však vůbec mluvit o dvojím metru. V těchto případech se měří všem stejně.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (344)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele