Rok 2007 pěkně podle abecedy

25.12.2007, 14:38
Komentáře a souhrny
Rok 2007 se řítí do svého konce a již za několik dní budeme na konci letopočtu psát osmičku. Pojďme si tedy připomenout nejdůležitější momenty tohoto roku a vezmeme to pěkně podle abecedy...

A jako Atény - Hlavní město Řecka bylo v květnu svědkem finále Ligy mistrů mezi AC Milán a Liverpoolem a vidělo dvě branky Filippa Inzaghiho. Ten se tak významně dotáhl na nejlepšího střelce v historii evropských pohárů Gerda Müllera, jehož na podzim trefou do sítě Celticu z tabulek definitivně vymazal.

B jako Ballotta - Brankář Lazia Řím Marco Ballotta je hotovým unikátem a dokazuje to každým týdnem. Na svém kontě má řadu rekordů včetně toho pro nejstaršího hráče Ligy mistrů - k utkání proti Realu Madrid nastoupil, když mu bylo 43 let a 241 dní.

C jako Capello - Fabio Capello zažil hodně podivný rok. V létě byl propuštěn od kormidla Realu Madrid, přestože španělský klub po čtyřech letech opět dovedl k mistrovskému titulu. Následně pracoval jako komentátor, před několika dny zase získal prestižní angažmá u anglické reprezentace.

D jako David - Nikoli ale Beckham, nýbrž Healy. Útočník Severního Irska se stal nejlepším střelcem kvalifikace o postup na ME 2008. Jeho třináct branek je skutečně úctyhodným počinem.

E jako eight - Eight v angličtině znamená osm a právě tolik branek inkasoval Besiktas na půdě Liverpoolu. Turecký klub tak drží smutný rekord Ligy mistrů, 0:8 ještě nikdo neprohrál.

F jako Francesco - Francesco Totti udělal tlustou čáru za svou reprezentační kariérou a v Římě si tento tah svého kapitána pouze pochvalují. Totti dovedl Giallorossi na druhou příčku Serie A, když nastřílel 26 ligových branek, čímž si vysloužil Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra Evropy.

G jako góly - Ty nejznámější kopíroval Lionel Messi, který dal hned dvakrát zavzpomínat na Diega Maradonu. V utkání proti Getafe prokličkoval polovinou hřiště a své sólo zakončil střelou do prázdné brány. Proti Espanyolu pak po vzoru svého legendárního krajana poslal míč do sítě rukou.

H jako Henry - Thierry Henry po dlouhých letech opustil Arsenal a přestoupil do Barcelony, v našem výběru je ale kvůli něčemu jinému. V říjnu dal svou 44. reprezentační branku a z francouzských dějin tak vymazal historický počin Michela Platiniho.

I jako Inter - Inter Milán využil korupční aféry a stal se jednoznačným králem Serie A. Ligovou soutěž vyhrál o parník a podobně si vede i letos.

J jako Jose - Jose Mourinho po třech letech a několika měsících odešel z Chelsea, s níž vyhrál dva mistrovské tituly. Brzy by se mohl vrátit zpět do klubového fotbalu, hodně hlasitě se mluví především o Barceloně.

K jako Kaká - Brazilský záložník AC Milán se stal suverénem roku 2007. AC Milán dovedl k triumfu v Lize mistrů, za což si vysloužil snad všechny možné i nemožné ceny pro nejlepšího hráče roku.

L jako Lyon - Olympique ve Francii opět neměl konkurenty a vytvořil rekord renomovaných evropských soutěží, když získal šestý mistrovský titul v řadě. Dokáže vůbec někdo Lyon zastavit? Ani letos to příliš reálně nevypadá.

M jako Maldini - Ikona AC Milán Paolo Maldini pokračuje ve své kariéře a stále získává klubové trofeje. Ta za triumf na světovém šampionátu klubů je jeho již 26. v kariéře.

N jako Norimberk - Německý klub konečně přerušil velice dlouhé čekání na nějakou trofej. Na konci sezony získal Německý pohár, první trofej od roku 1968.

O jako Olympiakos - Rovněž řecký klub přerušil jednu dlouhou sérii, když vyhrál na půdě Werderu Brémy 3:1 a ukončil 32 zápasů dlouhé čekání na triumf na hřišti soupeře v Lize mistrů. Olympiakos navíc zvítězil i na hřišti Lazia a přidal třešničku v podobě postupu do osmifinále nejprestižnější klubové soutěže.

P jako Puerta - Letošní sezona Primera Division se nesla ve znamení slz. Záložník Sevilly Antonio Puerta zkolaboval během utkání s Getafe a po několika dnech v nemocnici dokonce zemřel. Nikdy nezapomeneme.

Q jako Queen - Královna Alžběta II zmeškala slavnostní otevření Emirates Stadium, hráčům Arsenalu ale vše vynahradila, když je pozvala na čaj do Buckinghamského paláce.

R jako regenerace - Krutá rána osudu zasáhla Ivana Klasniče, který se musel podrobit hned dvěma transplantací ledviny. Útočník Werderu Brémy se i přes varování lékařů nevzdal, tvrdě pracoval a na konci podzimu se vrátil na hřiště. V utkání s Leverkusenem se s první polovinou sezony rozloučil dvěma góly.

S jako shootout - Neboli penaltový rozstřel. Rekordy lámalo semifinále evropského šampionátu hráčů do 21 let mezi domácím Nizozemskem a Anglií. Fotbalisté pořadatelské země se z postupu radovali až po šestnácté sérii.

T jako tituly - Stuttgart, Real Madrid a PSV Eindhoven se mistry svých zemí staly až po posledním kole. Obzvláště dramatické to bylo v Nizozemsku, po zkratu Alkmaaru rozhodla ve prospěch PSV jenom jediná branka. Obrovské zklamání tak zavládlo v kabině Ajaxu Amsterdam.

U jako úžasné triumfy - Kdo by to před začátkem roku čekal. Sochaux se prokousalo až k zisku Francouzského poháru, v Řecku v této soutěži dominovala Larissa. Gretna pokračovala v neuvěřitelném vzestupu postupem do skotské nejvyšší soutěže, Lucembursko zase porazilo Bělorusko a ukončilo 55 zápasů dlouhou sérii porážek v kvalifikacích o postup na ME.

V jako Veh - Armin Veh se stal hrdinou Stuttgartu, VfB dovedl k prvnímu bundesligovému titulu od roku 1992.

W jako Wembley - Konečně zrekonstruované Wembley otevřel zápas anglického týmu do 21 let se stejně starými Italy a především pak rychlý gól. Giampaolo Pazzini skóroval po 28 vteřinách, zápas nakonec skončil remízou 3:3.

X jako X-factor - Neuvěřitelné kousky předváděl Afonso Alves. Útočník Heerenveenu v sezoně 2006/2007 nasázel v 31 zápasech 34 branek a skvěle rozjel i novou sezonu, do níž kvůli únavě a sporům s vedením vstoupil o několik týdnů později. Poprvé v základní sestavě se objevil až v zápase s Heraclesem a na výhře 9:0 se podílel sedmi brankami.

Y jakou youth - Další slovíčko z angličtiny, které tentokráte znamená mládí. To se prosazuje především v útocích Barcelony a Lyonu. Na Nou Campu řádí Bojan Krkič, Lionel Messi a Giovani dos Santos, v Lyonu zase Karim Benzema a Hatem Ben Arfa.

Z jako Zenit - Hodně dlouho čekali fotbalisté Petrohradu na další mistrovský titul, dočkali se až letos. Ruskými šampiony se hráči stali poprvé od roku 1984.

Autor: Tomáš Pavlík / uefa.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrej článek...mám radost že mi nic přes rok neušlo...teda aspoň nic zajímavýho

Reagovat
smazaný uživatel

super clanok,slavia mala stastie ze nema ona neslavne slavny rekord :D s arsenalom

Reagovat
smazaný uživatel

neprohrála jako jediná v LM 7-0 , i Olympiakos v Juventusu prohral 0-7

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

..."G jako góly - Ty nejznámější kopíroval Lionel Messi, který dal hned dvakrát zavzpomínat na Diega Maradonu. V utkání proti Getafe prokličkoval polovinou hřiště a své sólo zakončil střelou do prázdné brány."...len s podstatným rozdielom, gól nedal rukou...

Reagovat
jtbs

co ti nesedi? 1. gol dal po preklickovani a zakonceni do prazdnej brany a 2. gol dal naozaj rukou

Reagovat
jtbs

chyba tam anglicko a jeho zavahanie v kval. na EURO

Reagovat
smazaný uživatel

presne to bol sok!

Reagovat
smazaný uživatel

A co stříbro z Kanady???

Reagovat
smazaný uživatel

Je to opsáno z uefa.com a tam jsme se s tím stříbrem nevešli...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele