River Plate padá. A celá Evropa se diví

28.06.2011, 12:13
Aktuality
Zaujalo nás
Prudký vítr se letos v létě prohání a ještě bude prohánět napříč argentinským River Plate. To kvůli špatným výsledkům v poslední tříletce prvně za svou více než stoletou historii sestoupilo z první ligy a v Buenos Aires okamžitě vypukly hromadné nepokoje. Klub navíc začíná pociťovat nástup těžkých časů i zevnitř.

Střety rozzuřených fanoušků s policisty v neděli skončily desítkami zraněných. Okamžitě po sestupu třiatřicetinásobného mistra do nižšího podlaží rezignoval Juan José López, kterého nahradil do tohoto léta aktivní fotbalista Matías Almeyda. Klub stále dluží 18 milionů argentinských pesos (zhruba tři miliony eur) svým hráčům, které navíc z většiny příští ročník už ani nebude zaměstnávat. To by se mělo týkat hlavně Lamely, o něhož se perou v Itálii, ale i tří ze čtyř elitních obránců River Plate - Maidany, Romana a Arano. Ani to přitom není zdaleka vše. Brankář Carrizo se například vrátí z hostování do Lazia, Buonanotte se již v lednu upsal Malaze a na odchodu se zdají být i Ferrero, Acevedo či Caruso, jediný spolehlivý útočník týmu. Tyto veškeré změny - včetně té na trenérském postu - sice na jednu stranu otevřou dveře do A-týmu mladíkům typu Pireze a Cirigliana, mohly by však zároveň minimálně načas zatarasit vchod do nejvyšší soutěže. Tam by se přitom v Buenos Aires stoprocentně rádi vrátili co možná nejdříve. A nejlépe hned za rok.

Osud River Plate teď kromě fotbalového Boha a paní štěstěny leží ještě v rukou zdánlivě nenápadné figurky. Její jméno zní Néstor Sivori a jde shodou okolností o zástupce všech pomalu uhasínajících hvězd, které by se i za razantního snížení platu byly ochotny ve druhé lize prát za návrat tradičního mužstva mezi elitu. Taková charakteristika sedí například na Ariela Garcého (vzpomínáte - senzační součást Maradonova výběru pro MS 2010), Germána Luxe (naopak překvapivě scházejícího v Pekermanově nominaci o čtyři roky dříve), Alejandra Domíngueze (který na sebe upozornil v Rusku, ale pak se příliš neprosadil ve španělské Valencii) či Fernanda Cavenaghiho (jednoduše zoufale potřebného hrotového útočníka s bohatými zkušenostmi z francouzské Ligue 1). Vzhledem ke zvuku těchto jmen potom asi nepřekvapí, že všichni tito čtyři borci v River Plate kdysi startovali své květnaté kariéry - pouze Domínguez není přímým odchovancem "La Banda Roja", ale zrovna z Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti odcházel do Kazaně.

Jenže jakkoliv může kdekomu tenhle plán znít jako rozumný, sázkou na jistotu nebude ani náhodou. Vždyť v Buenos Aires za poslední léta nepamatují žádný povedený návrat nějakého odchovance - s čestnou výjimkou zrovna v osobě Matíase Almeydy, dnes již kouče River Plate. Navíc pořád zůstává ve hvězdách, nakolik by Lux a spol. slevili ze svých platových požadavků. Protože finanční situace klubu z buenosaireského sousedství Belgrano je momentálně více než tíživá, mohl by být i tento faktor zásadní. Kromě zmíněného dluhu hráčům se totiž dají očekávat třeba mnohonásobně menší zisky z televizních práv. A nikdo pak River Plate určitě nezaručí, že v druholigovém "pralese" nesetrvá déle než tu jednu povinnou sezonu. Všeobecně se totiž ví, že se z druhého podlaží zpátky mezi elitu dostává hodně ztěžka. Vždyť dvojnásobný vítěz Poháru osvoboditelů příští rok pocestuje třeba i do promrzlé Patagonie.

Vyhlídky "Los Millonarios" na postup zpět mezi smetánku ale pochopitelně budou v první řadě determinovány pro Evropany zcela neobvyklým stylem prolínání první a druhé nejvyšší soutěže. Kluby v Argentině - ale i jinde v Jižní Americe - totiž padají a zase stoupají jenom na základě průměrného počtu získaných bodů na každý jednotlivý duel, a to se vždy berou v úvahu poslední tři sezony. Proto například na konci sezony 2002/03 hořce polykali sestupovou pilulku v celku Talleres de Cordoba, přestože se v tabulce jinak umístili na krásné třetí příčce. A také River Plate koneckonců letos skončilo v Apertuře (od srpna do února) čtvrté a v Clausuře (od února do června) deváté. Vzhledem k předešlým dvěma mizerným ročníkům nicméně ze 17. příčky upravené tabulky muselo do baráže s Belgranem, kterému už totálně rozložené podlehlo v součtu 1:3.

River Plate přitom letos sestupuje jako jeden z pouhých tří celků, kterým k umístění vně poslední čtyřku nestačil ani průměr přesahující 1,2 bodů na zápas. Dříve se to povedlo akorát Lanúsu a Argentinos Juniors - oba však nakonec oproti letošnímu River Plate v sezonách 2001/02, respektive 2005/06 první ligu udržely. Paradoxní navíc je také skutečnost, že když byl roku 1983 po senzačním sestupu San Lorenza systém "promedios" zaveden, odevšad se ozývaly hlasy, že se tak stalo jenom za účelem ochrany tzv. "velké pětky". Její součástí byl přitom samozřejmě i klub, který později pro světový fotbal vychoval takové hráče jako Pabla Aimara, Javiera Saviolu, Gonzala Higuaína, Javiera Mascherana či Radamela Falcaa. Ano, ten klub, jenž se teď stal obětí pozoruhodného principu, který je možná relativně lehký na pochopení, ale o to těžší je pak výpočet pravděpodobnosti sestupu toho či onoho celku...

Autor: Tomáš Daníček / hastaelgolsiempre.com, southamerican-futbol.blogspot.com, EuroFotbal

Komentáře (160)

Přidat komentář
ACSMan

Příští rok budou zpět ne? ale taky čumim

Reagovat
fantomas

Od toho je tu právě ten článek, aby ses o jejich situaci dozvěděl víc.

Reagovat
smazaný uživatel

No není to tak jistý. Druhá liga v Argentině je v mnohém jiná, než ta první. River bude cestovat po celé zemi (a Argentina je hodně velká země s rozmanitým podnebím), dále tam platí zákaz pro hostující fandy, odejde těch pár dobrých hráčů, nehraje se systém apertura, clausura ale 38 zápasů, v druhé lize taky platí promedios...... To jsou všechno důležité faktory. River to nebude mít s návratem lehké, stačí se podívat na Rosario Central.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

co je to promedios?

Reagovat
fantomas

Název toho systému.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jo, Rosario Central - kde je jim konec?

Reagovat
smazaný uživatel

12. místo, druhá liga.

Reagovat
smazaný uživatel

No to bude ještě práce .... Dík za info.

Reagovat
smazaný uživatel

OT : Kdy začíná ta Coppa América ?

Reagovat
smazaný uživatel

Díkes

Reagovat
DelPiero137

Nahodou nemas info ci to bude davat nejake TV v regione? Digi, Sport pripadne Eurosport? Keby to islo v TV to by bolo super, aspon zaznam.

Reagovat
Zajda

Sport TV

Reagovat
rufus

Parádní.

Reagovat
Tomanatura

Na Slovensku to bude dávat třeba http://www.youtube.com/copaamerica

Reagovat
smazaný uživatel

A u nás ne?

Reagovat
Fedro

Sport 1

Reagovat
DelPiero137

dik za info vsetkym, niektore zapasy si urcite pozriem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se nedivim, ted se to tam pekne procisti a River do dvou sezon pujde opet nahoru

Reagovat
Filip12

River Plate spadnul to je jako kdyby sestoupil Man. United

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Bayern

Reagovat
Filip12

slabší

Reagovat
JIMMY-PO

aké slabší? je to presne to isté

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
frank

Reagovat
smazaný uživatel

no elitní obránci hlavneze sestup :D co sem tak mel moznost sledovat tak vsichni ti hraci krom dvou tri patri do druhe ligy a golman carrizo ani tam .

Reagovat
fantomas

"ale i tří ze čtyř elitních obránců RIVER PLATE" - Nauč se číst nebo chápat psanej text. Nemluví se tam o rámci celý ligy, ale jen toho jednoho týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

ja to chapu ale pro to nejsou ani ELITNI obranci RIVER PLATE.

Reagovat
smazaný uživatel

pro me *

Reagovat
fantomas

A kdo teda?

Reagovat
smazaný uživatel

no asi nikdo momentalne na tom nejsou nejlip s kadrem tak se hraje s cim se da to ale jeste neznamena ze by se musel pouzivat pojem elitni obrance toho danyho klubu kdyz evidentne na neho nemaji,to je jako kdyz slavia mela plnej kadr dobrejch fotbalistu a dnesni sezonu tam hral treba koubský taky bys nepouzil termin jeden z peti elitnich obrancu

Reagovat
fantomas

PANEBOŽE! Elitní v rámci klubu můžou bejt i totální nešikové, který ale pořád ještě čněj nad ostatními. To to fakt nechápeš?

Reagovat
smazaný uživatel

lol ja vim ze se to pouziva takhle ale davat jim prizvisko elitni i v ramci klubu je si myslim vysmech a konec,nebudem to resit ocividne mame na fotbalovou terminologii jinej nazor

Reagovat
Tomanatura

Tak to si se zřejmě díval špatně.

Reagovat
fantomas

http://southamerican-futbol.blogspot.com/2011/03/promedios-argentine-relegation-system.html

To když tak pro zájemce-angličtináře. Je tu ten systém krásně a názorně vysvětlenej.

Reagovat
smazaný uživatel

Ač mam raději Bocu, tak River Plate je mi líto...

Reagovat
Kongo

". Kluby v Argentině - ale i jinde v Jižní Americe - totiž sestupují a postupují jenom na základě průměrného počtu získaných bodů na každý jednotlivý duel za poslední tři sezony."

Reagovat
kubys

Dal jsem Independiente, ale nejraději mám Veléz, ten mi tam chybí.

Reagovat
fantomas

No jo, tak výčtem trofejí se s těma třema pořád nemůže měřit. Ale být tam asi mohl a měl.

Reagovat
kubys

Tak to rozhodně ne, to je nezpochybňuji. Nebo možná tam mohla být celá velká pětka, ale nevím, jaký maximální rozsah mají tyto ankety.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně by tam měl být Racing a San Lorenzo. + ty tři v anketě = velká pětka.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentinos Juniors !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ti nepatří do velké pětky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prosim Tě .....

1. River Plate

2. Boca Juniors

3. Independiente

4. Argentinos Juniors

5. Racing Club

.... pak možná Velez Sarfield, Huracán, Quilmes a další ......

Reagovat
Kongo

Estudiantes

Reagovat
smazaný uživatel

River Plate a to za celou sezónu, zaslouženej sestup.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je Lombardi? V útoku hrál Pavone - Caruso nejčastěji

Reagovat
fantomas

Nechápu, že se mi tam přimotal...

Reagovat
fantomas

Resp. že sem to napsal takle...Carusovo celý jméno končí právě Lombardi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ricardo Caruso Lombardi, kterému je 49 let? Ten co hraje za River je Leandro Rubén Caruso

Reagovat
fantomas

Hm, tak to už bude chyba ve zdroji. Tam to tak opravdu bylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně članek výbornej. Díky

Reagovat
DelPiero137

Pripajam sa, dobry clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Se podívej, kolik dal gólů, navíc je tam na hostování z Udine. Neměli žádného spolehlivého, jen talenty jako Funes Mori a Villalva, blbce jako Pavone a Carusa, který dal 2 góly za sezonu ( a to ještě v jednom zápase, ve kterém se trefil po 2 letech). Oni právě vůbec nedávali góly a kvůli tomu spadli. hra jim stála na dvou AM (Lamela-Lanzini) kteří postupem času znervózňovali. Hlavně Lanzini, který to pak už nedával a musel sedět a stálo to na 18ti letém Ericovi, který to prostě nemohl unést.

Reagovat
fantomas

A to neměl ani jinačí přínos než ty góly? O tom dost pochybuju..

Reagovat
Tomanatura

Tak samozřejmě, že měl, je to bojovník a v Clausuře se nezraňoval, čili přínos měl už jen tím, že hrál, ale podívej, kolik dali gólů. Strašně málo.

Reagovat
fantomas

No, tak tak to asi ten zdroj zrovna myslel. Že na něj byl aspoň takovej spoleh na rozdíl od ostatních. A myslim, že z toho i takhle je cítit, že celkově pořádnym útočníkem nedisponovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde asi skončí Lamela.

Reagovat
Pipo123

AS ?

Reagovat
smazaný uživatel

Snad u nás. Příští týden letí Sabatini do Jižní Ameriky a má prej slib od Lamelova otce.

Reagovat
smazaný uživatel

Až tak jo ?

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc prej klesne jeho cena díky tomu sestupu, čímž se zvojnásobil počet zájemců. Ale furt se mele o tom slibu no..já tomu ale moc nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

A jaká je stanovená cena?

Reagovat
smazaný uživatel

Byla 20, ale asi spadne na polovinu teď

Reagovat
smazaný uživatel

Je dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Až tak jo ?

Reagovat
Kluivert9

Ac

Reagovat
Pipo123

River Plate

Reagovat
smazaný uživatel

Boca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robbie

jak hrál letos Diego Bounanotte ?

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš bude vědět Tomanatura

Reagovat
Tomanatura

Špatně. Nehrál ani v základu, Lamela je o třídu výš. Diegovi ta změna do Malagy jenom prospěje, on je od té nehody naprosto nulový.

Reagovat
Pipo123

Kto by nebol že

Reagovat
smazaný uživatel

Buonanotte v Malaze ožije. Tomu věřím. Pellegrini z něj v Malaze udělá to, co z D'Alessandra v Riveru. Dá ho k lajně přes nohu. To mu bude vyhovovat.

Reagovat
Robbie

díky. jsem na něj zvědavý v Malaze jestli pro něj bude místo

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak super, že se tu takovej článek objevil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Jj, nečekal jsem to.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za něj, zase jsem o něco chytřejší...

Reagovat
Tomanatura

Mimochodem, na Almeydu jsem strašně zvědavý, ten s jiným než superkádrem nepostoupí. Asi al ejinou možnost neměli.

Reagovat
fantomas

Podle některých zdrojů se prej dokonce zadarmo měl nabízet Ramón Díaz. Ale minimálně to "zadarmo" byla asi kachna nakonec, no...

Reagovat
Tomanatura

Myslím, že kdyby byl k dispozici on, tak to Almeyda nepřebere. Ten je taky zajímavá postavička, srdcař jako kráva. V derby proti Boce dostal redku a pak šel před fanoušky Boky a políbil odznak Riveru. Blázen.

Reagovat
fantomas

No tak k dispozici - River si ho asi jen tak dovolit nemůže, a pokud nakonec chtěl plat úměrnej jeho schopnostem, radši holt vsadili na úplnýho nováčka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ale pořád ste mi tam našli dost chyb. Holt sem se vesměs všechno dozvěděl až dneska no, musel bych na tom dělat dýl, abych to vychytal. Ale dík.

Reagovat
Ligter

Hned o tom vím něco víc.

Reagovat
smazaný uživatel

ale stejně je ten jejich systém šílený, myslím že většina lidí o tom nemá ani páru (taky jsem neměl), aspoň můžu machrovat

Reagovat
smazaný uživatel

já jo,já to četl ve fotbalovém atlasu světa

Reagovat
rufus

Reagovat
didosh

konečně článek z Argentiny,Argebtínská,Brazilská a PO mi tu chybí....

Reagovat
smazaný uživatel

River Plate su o rok spat, musiaaaa

Reagovat
Robbie

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat jak chytal Carrizo? Nahradí Musleru?

Reagovat
smazaný uživatel

No, když řeknu strašně, tak budu ještě hodnej

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jen ať táhne do Sportingu

Reagovat
Tomanatura

Npár zápasů jim ale vychytal jen on. Jen prostě nervy nejsou jeho nejsilnější stránka a když tě on jako kapitán vede v baráži, tak šance na záchranu padají o 50%.

Reagovat
Pipo123

Ale na čiare je skvelý on robil kapitána ?

Reagovat
fantomas

To ty seš Roman Dufek?

Reagovat
Pipo123

Dufek ?

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pipo123

Jednoho poznám na sk má dosť ludí také meno

Reagovat
Tomanatura

těsně vedle.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím o koho jde.

Reagovat
smazaný uživatel

ale odhaduju, že to bude Tomanatura

Reagovat
Pipo123

On to nebude určite, Lotito mu dalšiu šancu nedá. Marchetti to istý.

Reagovat
smazaný uživatel

Z něj mám fakt dost obavu. Vždyť rok nechytal.

Reagovat
Pipo123

Aj já, ale kvalita tam je, škoda že sme nechceli Ochou, teraz čítam že za darmo ide do PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Přeceňovaný

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové chci se zeptat na ten systém průměrných bodů na zápas za 3sezony. To se Riveru bude po příští sezone počítat průměr z jedné druholigové a dvou prvoligových sezon? Mají tam nějaké koeficienty nebo jak je to?

Reagovat
Tomanatura

Ne. Kdyby River postoupil, tak začíná od nuly. A ty body se dělí počtem zápasů už od první sezony, takto třeba letos spadlo Quilmes (39 bodů děleno 38 zápasy)

Reagovat
smazaný uživatel

aha,díky za vysvětlení.

Reagovat
danko10

Je mi z toho smutno, uz len preto, ze buducu sezonu nebude Superclasico. Ale aj podla umiernenejsich tamojsich fanusikov sa uz dlho vedelo, ze z RP sa stal obor na hlinennych nohach, ktory skor, ci neskor proste padnut musel.

Reagovat
FC Porto FC

Chudáci Radamel Falcao je určitě taky smutnej

Reagovat
Filipow

Myslím si, že Falcaovi je to úplně jedno.

Reagovat
FC Porto FC

já myslím že ne

Reagovat
Tomanatura

100. pro Boku a její vítězství v lize v příští sezoně.

Reagovat
Filipow

A 101.pro návrat Riveru zpátky do první ligy.

Reagovat
RC

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
RC

Pro mě vždy jen River!I hate Boca

Reagovat
Xavi

Můžete mě někdo vystvělit ten systém sestupu?

Talleres de Cordoba skončila v ročníku 2002/03 třetí a sestoupili?

Reagovat
danko10

Vsetkym tymom sa pocita bodovy priemer na zapas z poslednych 3 sezon. 4 tymy s najnizsim priemerom hraju baraz s druholigistami.

Reagovat
Xavi

To je teda systém. Ale díky.

A jak je to s nováčky? Těm se počítá jaký průměr?

Jak je možný, že ta Talleres de Cordoba sestoupila?

Reagovat
fantomas

Byla tragická v těch předchozích dvou sezonách. Logicky.

Reagovat
Xavi

Tak to mně je jasný.

Myslel jsem, že je tady k tomu třeba někdo něco schopný říct.

Reagovat
fantomas

Máš snad wikipedii, ne? Tam ty tabulky najdeš hned.

Reagovat
Xavi

Nj. a taky mám diskusi, kde mně normální člověk napíše zajmavost okolo toho třeba, která na wiki není a taky si rád popovídám. Navíc souvisí to s článkem.

Reagovat
fantomas

No tak zpočátku si položil otázky a jednoho nepochopitelně vykulenýho smajlíka, na který byla normální (i když stručná, samozřejmě) odpověď v článku. Pokud si chtěl rozšíření, mohl ses snad zeptat jinak, ne?

Reagovat
Xavi

Já jsem se divil těm skutečnostem. Otázky jsem položil normálně a slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

A jaktoze nesestoupili uz v sezone predtim, kdyz museli mit logicky jeste horsi prumer, nez v sezone, kdy skoncili treti.

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
fantomas

Protože se zachránili v baráži.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Xavi

Reagovat
fantomas

No zrovna tohle mi fakt nepřijde špatně vysvětlený.

Reagovat
JozkokozleJ

On to proste necital ... je to diskuter profesional.

Reagovat
Xavi

Neuvěřitelný tohle.

Reagovat
Filipow

V článku to máš napsané. Já sám třeba nevím na 100% jak to je, ale pochopil jsem to zhruba takhle:

Je to tříroční tabulka. A týmy které získají za ty 3 roky nejméně bodů, tak jdou do té baráže, ale tohle ti lépe osvětlí Tomanatura.

Reagovat
Filipow

*průměrně na zápas nejméně.

Reagovat
Xavi

Já jsem to tak taky pochopil, ale nechtěl jsem tomu uvěřit.

Reagovat
Al Capone

El Clásico už nemá konkurenta

Reagovat
smazaný uživatel

Takže najskôr až o tri roky sa môže River dostať naspäť?

Reagovat
smazaný uživatel

Odesel Sumsky a jsou v hajzlu

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud vím, hrál naposled v Argentinos Juniors. Chtěl přestoupit někam do Brazílie a to mu FIFA zatrhla. Teď válí za Bohemku. BTW: V přípravě už dal i gól. Bylo by zajímavý kdyby zůstal a hrál ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ha, a Pavone odchází do Tijuany do Mexika..

Reagovat
didosh

Boca,Boaca,Boca..... LaDOCE

Reagovat
smazaný uživatel

jak to teda je,počítá se průměr bodů na zápas za těch 6 půlročníků nebo se počítají vzájemné zápasy s každým klubem,co v tom posledním ročníku je a pak se z toho počítá tabulka,jak to mají vysvětleno zde?

Reagovat
fantomas

Takle to tu ale vysvětleno neni.

Reagovat
smazaný uživatel

ale asi spíš tak,to prostě bude,že se počítá bodový průměr na 1 zápas z těch 6 půlročníků

Reagovat
fantomas

Jo, tak to je, a snažil sem se to stejně vysvětlit i v článku.

Reagovat
adalbertus

crespo pry by mohl hrát za videoton

Reagovat
smazaný uživatel

Pro slavné River Plate je to ohromná rána, ale již delší čas si o tento klub koledoval. Návrat bude těžký, ale fans nic jiného nepřipustí. Pokud by se rychlý návrat do nejvyšší soutěže nepovedl a River Plate by museli hrát II. ligu ještě další rok, byla by to velká škoda pro celý argentinský fotbal!!!

Ač přeji v Argentině jinému klubu, přeji River Plate rychlý návrat do 1. ligy a též konsolidaci klubu.

Reagovat
raduinho

Boca !!!

Reagovat
smazaný uživatel

je to velka skoda ale ten tituluk sa mi paci

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,takže u nás by v tomto systému sestoupilo místo Brna Slovácko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele