Richard Sukuta-Pasu, německá hrozba budoucnosti

27.07.2008, 13:43
Životopisy
Zaujalo nás
Klose, Gomez, Podolski, Kuranyi. To jsou největší útočná esa německé reprezentace současnosti. Ovšem za pár let k nim s velkou pravděpodobností přibude další jméno, a to Richard Sukuta-Pasu, jenž má našlápnuto k hvězdné kariéře.

Teprve nedávno 18letý talent sice nevypadá jako typický Němec, a to přesto, že se u naších západních sousedů narodil. Důvodem jeho černé barvy kůže jsou jeho předci. Rodiče Sukuty-Pasu totiž do Německa přišli před více jak 40 lety z dalekého afrického Konga. Ovšem samotný útočník Bayeru Leverkusen už několikrát prohlásil, že se cítí jako Němec.

Sukuta-Pasu měří 184 centimetrů, váží 81 kilogramů. Je to atletický typ fotbalisty, čímž nad svými vrstevníky získává velkou výhodu, což potvrzují také trenéři, kteří si váži i jeho povahy. "Richard je opravdu milá osoba a strašně rád se učí nové věci," pochvaluje jej bývalý hráč a nynější kouč Jurgen Gelsdorf.

"Je velmi silný fyzicky, skvěle vybavený technicky a k tomu i neuvěřitelně rychlý. Všechny tyto schopnosti z něj dělají nebezpečného hráče a zabijáka," pokračuje Gelsdorf. O jeho slovech jsme se mohli přesvědčit také na nedávno skončeném mistrovství Evropy hráčů do devatenácti let, kde se Sukuta-Pasu stal se třemi brankami nejlepším střelcem německého celku. Svou pověst kanonýra navíc potvrdil v tu nejlepší dobu. Gól vstřelil v semifinále i finále.

Sukuta-Pasu se narodil ve Wuppertalu, v tamním klubu také udělal své první fotbalové kroky, i když vše nebylo tak jednoduché. "Můj otec po mě chtěl, abych konečně začal dělat něco užitečného, tak jsem se přestal potloukat po ulicích. Nejprve jsem začal hrát basketbal, ale později přešel k fotbalu," vysvětlil útočník, který začal pravidelně kopat do míče až v pozdějších letech.

Jeho neobyčejného talentu si všimli skauti prvoligového Bayeru Leverkusen a od začátku věděli, že před nimi stojí skutečně výjimečný hráč. Proto Wuppertalu zaplatili slušné peníze a přivedli si jej do své fotbalové akademie, kde působí dodnes. Sukuta-Pasu není žádná namyšlené hvězda, o čemž svědčí i fakt, že se neštítí pracovat jako normální člověk. Aby si vydělal peníze, tak ve svém volném čase pracuje jako prodavač sportovních potřeb.

Na svůj první start za A-tým sice ještě stále Sukuta-Pasu čeká, ovšem pokud bude předvádět stejné výkony jak za reprezentaci, tak i dorost Leverkusenu, brzy se zcela jistě dočká. A zřejmě to bude už v nadcházející sezóně. V té by se už měl připravovat po boku Gekase, Kießlinga nebo Bulykina, tedy svých soupeřů o místo v základní sestavě.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele