"Psycho Co" se snad vrací na scénu! A s ním přijde zákon

17.06.2011, 09:21
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Snad pro žádného nizozemského trenéra nenacházejí jeho kolegové krajané tolik slov uznání jako pro Co Adriaanseho. Muž, který dříve proslul svéráznými tréninkovými metodami, ale i dech beroucími výkony na trenérské lavici, je přitom odhodlán jít po šesti letech opět vyučovat celou Eredivisii. Alespoň to tvrdí jeho blízcí kamarádi z branže i vybraná média...

Dnes již 63letý veterán, jenž před časem skončil své angažmá v Kataru, si za těch 27 let trénování říkal o pozornost vlastně průběžně a různými prostředky. Nikdy však nesvolil ze své výsostné filozofie - praktikování ryze ofenzivního pojetí fotbalu, neohlížení se na soupeřovu taktiku a zdánlivě bohapustého demolování cizích obran. Chytřejších a efektivněji pracujících trenérů tu ovšem v minulosti mnoho nebylo. Co Adriaanse třeba mohl během tréninkové jednotky nechat své svěřence celou hodinu hledat velikonoční vajíčko, přičemž záhy sám mužstvu oznámil, že předtím nikam žádné neschovával. Taky mu nedělalo problém přinutit borce z Tilburgu celých 13 kilometrů běžet před autem, které on sám řídil. A v samotných začátcích své kariéry, kdy ještě v Ajaxu dohlížel na vývoj budoucích hvězd, dokonce občas přikázal svým ovečkám zalehnout na zem a vybraný jedinec se pak v normálních kopačkách po této "lidské cestě" bez ústupků proběhl. To například neopomněl ve své autobiografii zmínit i samotný Patrick Kluivert. Ve finále si tak Co Adriaanse vysloužil přiléhavou přezdívku "Psycho Co". Ani to každopádně nikomu v Adriaanseho okolí nebránilo v bezmezném respektování jeho osoby.

Vždyť také úspěchy slavil takřka nepřetržitě, napříč svou předlouhou kariérou. Jeho první trenérská anabáze ve Zwolle rovnala se hned po dvou letech vytouženému postupu do nejvyšší soutěže. Ta druhá pod křídly Den Haagu pak znamenala dokonce povýšení okamžité! Nejlepší léta zažil v Tilburgu, kde více než všechno dokázal vymačkat z Argentince Bombardy a ten pak v sezoně 1998/99 provinční klub odtáhl 17 góly na historické úpatí piedestalu. Tím se dokonce Willem II kvalifikoval do bojů v Lize mistrů. V Alkmaaru, jenž se dvě sezony před Adriaanseho příchodem umístil na 10. a 13. příčce, mu pak stačil jediný rok vytrvalé práce a další umístění na pokraji elitní desítky, aby příště outsidera dotlačil až na páté místo - tedy do Poháru UEFA, kde záhy AZ vypadlo až v semifinále! A to ještě zvládlo držet krok s favority i v lize, kde nakonec urvalo cenný bronz. S Portem vyhrál roku 2006 rovnou double a bůhví jak by jeho tamější angažmá pokračovalo, kdyby jej okamžitě nezlákal ukrajinský Metalurg Doněck. Posléze se ještě výrazně podepsal pod Jankovu životní sezonu v Salcburku (2008/09 - 39 gólů v 34 zápasech), s nímž rovněž dokráčel za titulem, aby se vzápětí hned uklidil do odstrčeného Kataru.

Zde možná i mohl trenérský dožít, konec jeho kariéry se klidně dal odhadovat. Jenže podle všeho se tak nestane. Adriaansemu totiž do úplné špičky pořád něco chybí - titul z rodné krajiny. A za ním by se teď mohl vrátit do Twente, kde jakoby návdavkem momentálně působí "jeho" Marc Janko. Situace je totiž zcela jiná než před časem, kdy dvakrát návrat do vlasti odmítl. Roku 2007 dospěla Adriaanseho jednání s vedením Feyenoordu tak daleko, že si rotterdamský mecenáš Wim Janssen už pomalu mnul ruce. Nakonec včas si nicméně "Psycho Co" uvědomil, že už dříve své srdce zasvětil Ajaxu, takže by teď nebylo fér kývnout na nabídku jednoho z rivalů.

Avšak i když mu po dvou letech přistála na stole výzva od samotného giganta z hlavního města, zase byl nerozhodný. Nahrazovat měl totiž zrovna Marca Van Bastena, s nímž měl dříve v Ajaxu velké spory. Jednou dokonce prohlásil, že "dobrý kůň automaticky nedělá dobrého jezdce", čímž dal holandské legendě najevo, že ač byla Amsterdamem odkojena, on ji zatím do vedení klubu nechce. Přišlo mu to tedy jako zbytečná provokace, a tak opět s těžkým srdcem vyslovil "ne".

Teď ale proti Adriaansemu u "Tukkers" nehovoří vůbec nic. Sice opět na dálku stane proti Van Bastenovi, jehož jméno je nyní v souvislosti s Twente také často skloňováno, ovšem to mu tentokrát v kladném vyjádření nemůže bránit. Tím spíš, že přichází po Michelu Preud’hommeovi - pracovitém buldokovi, který byl celou kariéru učen vyhrávat a tohoto cíle se vždy coby trenér (v Lutychu či Gentu) snažil dosahovat především pomocí útoku, ne obrany. Potom se tedy Adriaanse jeví jako Belgičanův logický nástupce. Navíc pokud si hvězda týmu, Kostaričan Bryan Ruíz, v průběhu uplynulé sezony pochvalovala, že Preud’homme konečně vnesl do kabiny vítěznou mentalitu, mohla by si být zatraceně jistý Adriaanseho ještě hutnější injekcí tohoto typu.

V Twente ke všemu duo McClaren-Preud’homme vybudovalo zajímavé perspektivní mužstvo a Adriaanse svou zálibu v cepování talentovaných mladíků nikdy nezapřel. "Někteří lidé Coa kritizují, že jde po penězích, ale o tom to u něj nikdy nebylo. Jen vyhledává nové výzvy a rád zkouší odlišné věci. Miluje práci s mládeží, takže klidně znenadání vezme práci trenéra juniorky na Blízkém východě. Typický Co. Jeho hnacím strojem je ovšem fotbal. Ne peníze," zastává se legendárního kouče Jan Olde Riekerink, jeho někdejší pobočník a donedávna manažer uznávané mládežnické akademie Ajaxu.

"Co chce klubu hlavně prospívat a odevzdá vám 100 procent, pokud mu tohle dovolíte. Když mu ukážete nějaký strategický plán a umožníte mu, aby dodal pomyslnou třešničku na dortu, můžete se propracovat k jeho srdci," dál charakterizuje svého kamaráda Riekerink. A i pro tenhle recept by bylo nasnadě si s představenstvem východního celku plácnout. To se totiž skutečně ohání dlouhodobým konceptem a opřít se může také o ikonické trio zodpovědných vůdců ve složení van Halst-Mulder-Munsterman. Zrovna tomuto projektu by tedy ona třešnička parádně slušela.

"S Coem je to vždycky o tom, s jakými lidmi pracuje. Když se můžeš zlepšovat, bude pro tebe i hory přenášet. Když progres dělat nemůžeš nebo nebudeš, zanevře na tebe," rozvíjí ještě Riekering své tvrzení o Adriaanseho lásce k broušení mladých a snad i nadějných drahokamů. Své si zároveň přisadí i Toon Gerbrands, nynější ředitel AZ Alkmaar. "Pokud si Co vybere Twente, zbytek země si toho hnedka všimne. V dobrém slova smyslu. Co je tím šachovým hráčem, který vždy hraje s bílými figurkami. Bude útočit a bude vítězit," metaforicky a ve zkratce líčí Adriaanseho trenérskou filozofii.

Například ředitel Feyenoordu Martin Van Geel potom vnáší do diskuze ještě jinačí světlo - a dodává tak další potenciální přínos Adriaanseho návratu do víru domácího fotbalu. Prý by se totiž úplně klidně mohl zasloužit o delší setrvání nadějných teenagerů, kterých je nyní v Nizozemsku pořád jako máku, ovšem kteří zároveň ve velkém prchají "za lepším". Jenom letos utekl do Sportingu Ricky Van Wolfswinkel, právě jedna z nejzářivějších holandských komet, a to už ve věku 22 let. Ještě dříve pak rodnou zem opustil například 18letý Luc Castaignos - zrovna shodou okolností od 14 let působící ve Van Geelově Feyenoordu. Tohle se přitom Adriaansemu nikdy nedělo; mladí, ale i staří hráči k němu zpravidla vzhlíželi jako k dokonalé autoritě. Za vše hovoří i slova Tomáše Galáska, který si na rozjezdu vlastní trenérské kariéry zvolil za svůj vzor - kromě Karla Brücknera - i někdejšího zadáka Utrechtu, pod jehož dohledem si na západě Evropy odkroutil čtyři báječné sezony.

"Psycho Co" tedy může být svéráz, jakých po světě běhá přemalé množství, ale kouč to vždycky byl výjimečný. Ať už berete v úvahu jeho motivační nadání, za každých okolností atraktivní pojetí fotbalu nebo evidentní talent tvořit z původně průměrných borců hvězdy a vůbec dostávat z mužstva vždy jen to nejlepší. Pro Twente, ale i celou holandskou kopanou by tak návrat 63letého světoběžníka mohl mít klíčový přínos. Na to klidně vezměte jed!

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (58)

Přidat komentář
indy

bohovsky clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasnej článek, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Logan

Podle toho popisu bych ho bral do Realu kazdopadne paradni clanek

Reagovat
fantomas

Tak to zase ne, do světovýho velkoklubu bych ho nebral.

Reagovat
Logan

Tam by se nehodil jo? No prace s mladymi, to by bylo potreba, motivace a dostat z kazdeho to nej, to taky, a utocny styl, to je neco na co v Madridu slysi ale kdyz rikas ze ne kazdopadne i tak zajimavy trener

Reagovat
fantomas

Tak třeba bránit standardky vůbec neumí, podle mě by to s nim určitě byla hrozná zábava, ale ty úspěchy by bůhvíjaký nepřinesl. On vždycky dokonale pasoval do menších týmů a vysoký ambice naplňoval leda v menších ligách s tamějšími velikány (viz Porto a Salcburk). Na druhou stranu v top lize ještě netrénoval no, ale bůhví jestli by vůbec chtěl.

Reagovat
AjaxFans

Jj,fakt sper článek

Reagovat
AjaxFans

Ale do Twente by nemusel

Reagovat
Stiksxx

takovýho bychom potřebovali my.aby hráči věděli, že dostávat goly v 90.minutě prostě nejde a aby si uvědomili, že se jezdí i když se vyhrává

Reagovat
AjaxFans

Tak čumím,že vám sporting vyfoukl Schaarse.Nechcou posilovat konkurenci asi.Az musí být asi zoufalé,když jej prodali za 850 000 Problém byl jeho vysoký plat.

Reagovat
Stiksxx

nejvíc směšná cena..ale oni na to doplatí..pochybuju, že Wolswinkel a Schaars tam budou hrát...Schaars možná ale Wolswinkel se podle mě neprosadí...neni žádna extratřída

Reagovat
fantomas

Jinak ještě malý ochutnávky Adriaanseho...

Zápas ze skupiny Poháru UEFA s Auxerre:

http://www.youtube.com/watch?v=L3mjpP9zRjE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=aoX2E0Ppki0&feature=related

Nešťastná odveta semifinále - za stavu 3:1 AZ postupovalo...

http://www.youtube.com/watch?v=zn-MOBOgiN8

Delší sestřih 3. kola s Cáchama:

http://www.youtube.com/watch?v=Q9mFDJlpgV0

Reagovat
smazaný uživatel

Ten první gól je nádherný. Takové rychlé akce na pár přihrávek přes celé hřiště miluju.

Reagovat
fantomas

A to je přesně jeho styl.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že od podobného stylu ustoupil SAF. Aji když v letošní sezóně se mi zdá že se k tomu alespoň částečně vrátil.

Reagovat
DelPiero137

Dobry clanok

Reagovat
fantomas

"Nizozemec Stijn Schaars přestoupil za 850 tisíc eur z Alkmaaru do Sportingu Lisabon. S portugalským klubem sedmadvacetiletý záložník podle agentury AFP podepsal tříletou smlouvu. Člen stříbrné holandské reprezentace z loňského šampionátu v Jihoafrické republice se v Lisabonu potká s krajanem a spoluhráčem z národního týmu Rickym van Wolfswinkelem. Schaars za Oranjes odehrál celkem 15 zápasů a na kontě má mimo jiné i mistrovský titul s Alkmaarem."

A další blbost! Ten Sporting se mi přestává líbit. Navíc ta cena je vysloveně směšná.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se moc není čemu divit. Portugalská liga jde nahoru, oba národy mají podobnou fotbalovou mentalitu, jsou přirozeně technicky nadané a milují útočnou hru. Holanďani do západoiberské ligy pasují jak prdel na hrnec

Reagovat
Stiksxx

a já stále četl že půjde k nám místo Engelaara

Reagovat
AjaxFans

Já že místo klobásky

Reagovat
Stiksxx

i to je možný..u nás je to ted docela pracuje..pryč mají jít Isaksson, Rodrigez, Pieters by chtěl někam výš, Engelaar a Toivonena by taky pár týmů chtělo ale tak to se ví

Reagovat
smazaný uživatel

ahoj stiksxx :) fakt má jít pryč Issakson ? To by byla paráda, navíc, když Gomes chce z5 :) Ale Balasz zklamal...

Reagovat
smazaný uživatel

ahoj stiksxx :) fakt má jít pryč Issakson ? To by byla paráda, navíc, když Gomes chce z5 :) Ale Balasz zklamal...

Reagovat
Stiksxx

chtěli ho do Galatasaraye, právě kdyby se vrátil Gomes, tak by to byla bomba..ale právě znáš tyhle spekulace

Reagovat
smazaný uživatel

teď jsem to četl, pokud za něj PSV dostane od Galatasaraye 5 mega jak píšou, tak by to byla velká výhra

Reagovat
Stiksxx

tak to každopádně

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem zase četl článek z 6.6. že už h nechtějí, já fakt nevím... ale měl by odejít...Za 3-4 roky velice nic neukázal, tak snad čao :D

Reagovat
Stiksxx

tak to víš že tam asi nepude...nakonec to dopadne nejhůř jak může..zůstane Isaksson a Gomes nepříjde.

Reagovat
Stiksxx

a Balazs by stejně jednou přestoupil a aspon přivedl nějaké peníze..to je ted dost důležité, když je nemáme..právě proto se chtěj zbavovat hráčů, který maj ty smlouvy nabitý a jsou nahraditelný.viz Engelaar.Kdo ví, jestli by Balazs měl přistí rok takovou cenu.stát se může všechno a 14 mega si myslim že jsou za něj akorát..neni to žádná směšná částka a nevim jestli by nějaký klub dal víc..asi ne, když se o to nikdo nepokusil.

Reagovat
smazaný uživatel

Těch 14 je jistých? Mně se zdálo těch 9 málo...Engelaara ať klidně prodají, někdo mladý a dravý by byl lepší. Chce to změny a asi bohužel šetřit. Tak jsem zvědavý na příští sezónu...

Reagovat
Stiksxx

http://www.psvfans.net/nieuws-3593_Anzhi:-Er-is-een-contract-getekend-met-Dzsudzs%C3%A1k.html

četl jsem to no..Tak Engelaar nebyl špatný. Mít takovou hromadu v týmu budilo respekt. Ale chce to náhradu na post defenzivního záložníka..oni pořád pokukují po těch brazilcích do ofenzivi, ale bych přivedli nějakýho pořádnýho zadáka to ne

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně..na druhou stranu ta obrana je až na boumu co se týče základu perspektivní, měli by se zlepšovat, jsou to vesměs mladí kluci. A Bouma je kvalitní, půjde ještě nahoru s výkonem, i přesto bych tam viděl rád nějakou opravdovou oporu typu Alexe..

Reagovat
Stiksxx

mluvíš mi z duše.

Reagovat
AjaxFans

Tak spekulací je hodně všady.Pieters má podepsanou novou smlouvu,né?

Toivonen by mohl přestoupit tak do vale tuda,za ty zákroky někdy

Reagovat
Stiksxx

má podepsanou novou no..ale i tak může přestoupit. Toivonenovi zákroky mi taky kolikrát nevoní, ale bohužel ted to na něm bude stát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Ta cena je fakt šílená.Za Kolbeina chcou po nás 5 mga a tohoto střelí za 850 000

Reagovat
Biozdenda

moc pekny clanek! Divim se, ze to tu nenapise vic lidi, protoze se to pekne cte a zaroven obsahuje spoustu informaci

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn článoček. Takže ďalší adept na lavičku. No osobne by som jeho príchodom až tak nadšený nebol, je síce pravda, že úspechy dosahoval hlavne v menších ligách s veľkými mužstvami, no jeho najväčšou špecialitou bolo posúvanie menších mužstiev smerom hore, a nie udržiavanie ambicióznych statusov na výslní. Za Míšou mi je hodne smutno, s ním by Twente mohlo siahať na ešte väčšie méty, zanechal za sebou skvelú prácu, tak uvidíme čo prinesie čas a aké mená sa budú skloňovať. BTW, je zaujímavé , že práve Ruíz bol Preudhommeom pretransformovaný z hroťáka na útočného záložníka , kde mu to hlavne prvú polovicu sezóny šlo výborne, a Janka ani komentovať nebudem. Ale dám mu čas.

Reagovat
cubinho

"Co Adriaanse třeba mohl během tréninkové jednotky nechat své svěřence celou hodinu hledat velikonoční vajíčko, přičemž záhy sám mužstvu oznámil, že předtím nikam žádné neschovával."

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek Tome

Reagovat
raduinho

Zajímavé jak je tady málo komentářů Většine lidí asi dělají delší texty problém. Jinak článek

Reagovat
homeles8

Reagovat
kardous

do naší repre s ním

Reagovat
smazaný uživatel

To by někteří nepřežili ....

Reagovat
kardous

aspon bychom věděli kdo na to sere a kdo chce hrát

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo krutý zjištění ....

Reagovat
kardous

aby tam vůbec někdo zbyl

Reagovat
smazaný uživatel

No, masér určitě .....

Reagovat
kardous

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš je zvyklý, když se mu někdo šlape po zádech.

Reagovat
domingo

Presne timhle pohledem Richard Burton shazuje letadla a zapaluje katedraly, pod nim bych teda hrat nechtel.. brr..

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelej film Jako malej jsem se ho bal vic nez jakyhokoli horroru.

Reagovat
domingo

A ze je to presne ten pohled!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Marveaux v Newcastlu !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele