První kroky Villase-Boase špikuje říz

28.06.2011, 09:28
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Dlouhé pátrání Chelsea po novém kormidelníkovi je dávno u konce. A my už teď můžeme ze rtů Ancelottiho nástupce zřetelně odezírat jeho nejbližší úmysly. Ty se prozatím točí okolo reorganizace plánu letní přípravy i zaměstnanecké struktury. Zdá se tedy, že trenéra na Stamford Bridge střídá skutečný manažer. Jménem André Villas-Boas...

V Anglii je zcela běžné nazývat lodivody nejen prvoligových klubů "manažery", protože takoví pánové mají zpravidla daleko větší záběr než běžní trenéři například ve střední Evropě. O Carlu Ancelottim se nicméně takto nemluvilo - anglická média italskému veteránovi s oblibou říkala prostě "kouč". Na zahrádce Villase-Boase, teprve 33letou trenérskou kometu loňské sezony, ovšem takovému posměšnému přízvisku pšenka těžko pokvete. Alespoň to tak tedy zatím vypadá. Portugalský talent totiž v Londýně rozjíždí jakousi malou revoluci.

Začal od píky - personálem, který by jej měl v příštích letech obklopovat. Jeho dosavadní složení mu patrně dvakrát nevyhovovalo, takže brzy začal s celoplošnou obměnou. Okamžitě osiřely posty prvního asistenta (Paul Clement; v Chelsea od roku 1994), kondičního trenéra (Glen Driscoll; ve funkci od sezony 2007/08) a klubového doktora (Bryan English; v této roli i v klubu od roku 2005). Momentálně se tak shání noví odborníci na tři velmi choulostivá místa, která byla obsazena víceméně uznávanými kapacitami svých oborů. Přesto se úmysly Robsonova či Mourinhova učně o faktickém přestěhování FC Porto do centra Londýna daly snadno předpovídat. A nejspíš o nich také budeme moci nadále mluvit, jakkoliv se Boasův osvědčený asistent Vítor Pereira nedávno stal jeho nástupcem u Dragões a vedení portugalského mistra vydalo prohlášení, že žádný hromadný odliv zaměstnanců nepřipustí.

Pořád by tu měl být eminentní Boasův zájem na přetažení kondičního trenéra Josého Maria Rochy i vrchního skauta Daniela Souzy. Celkově se zatím ale hovoří spíše o jménech, které by mohly posílit "monitorovací sektor". Na rozdíl od druhého jmenovaného muže z Porta budou v nejbližších dnech zcela jistě podepsáni dva jiní protřelí skauti - Roger Smith, kdysi stěžejní pozorovatel londýnského Arsenalu a zatím stále ještě zaměstnanec Cardiffu, spolu s Ewanem Chesterem ověnčeným zkušenostmi s glasgowskými Rangers a čerstvě i z Norwiche. Zároveň se dá předpokládat, že si Villas-Boas stáhne k sobě i svého bývalého skautského parťáka z Mourinhovy éry v Chelsea, Micka McGivena. Sledovatelská síť tak podle všeho nebývale zhoustne. O potenciálních nástupcích dvou odvelených lékařů se každopádně nemluví, alespoň prozatím.

Právě tyto aktivity portského rodáka jsou nicméně zřejmým důkazem toho, že čerstvě jmenovaný manažer doopravdy hodlá v budoucnu operovat na téměř nekonečném prostranství. Sám ve svém prvním rozhovoru pro oficiální klubový web koneckonců prohlásil, že abyste byli úspěšní, musíte být vedle jiného rovněž "inovativní a bádaví". To je vlastně jakési poznávací znamení, když přijde řeč na pána jménem André Villas-Boas. Muž, jenž před deseti lety startoval svou trenérskou kariéru na Britských panenských ostrovech, totiž působí nesmírně svěžím dojmem. Patrně ho i lze považovat za vnímavějšího jedince, než jakým v začátcích své dráhy býval José Mourinho.

O něm minimálně jeho bývalý učitel informatiky neprohlásil: "Vzpomínám si na jeden školní projekt, který mi předal jako vyčerpávající rozbor Porta, jeho taktiky a střídání s mnoha statistickými údaji." Mourinho také, aspoň co je mi známo, nevkládal již ve svých 16 letech samotnému Bobbymu Robsonovi do schránky obsáhlé analýzy jednotlivých výkonů "Portistas". V té době vlastně budoucí "Special One" už nějaký čas dělal Sirovi tlumočníka, přičemž předtím svými postřehy nikoho zrovna neokouzloval. Zato André byl Robsonem v sedmnácti protlačen na trenérský kurz do samotného Lilleshallu, kde má jednu ze svých klíčových základen Fotbalová asociace (FA) a kde tak byli pro velký fotbal vychováni Michael Owen, Scott Parker nebo Jamie Carragher. A ve stejném věku ještě okoukával chod klubu Ipswich Town, kde mu týdny cenné praxe zařídil kdo jiný než opět Sir Bobby Robson. Takovým výkazem se Mourinho skutečně pochlubit nemůže, leč se o jeho zvídavosti a snad i vrozených předpokladem rovněž hodně psalo.

Právě s nynějším koučem Realu Madrid ovšem tak jako tak bude Villas-Boas srovnáván nejspíš celý svůj život. Přestože po něm "nezdědil" ani herní filozofii (to spíš po Robsonovi) ani nezměrnou aroganci. Ba naopak - když byl nedávno požádán, aby čtenářům serveru chelseafc.com přiblížil své vlastní fotbalové přesvědčení, nikdy nehovořil v první osobě jednotného čísla, nýbrž množného. Úvodní větu začal slovy "Jsme technickým personálem, který se hlavně soustředí na odhalování potenciálu", aby si i dále vystačil jenom s týmovým podmětem "my".

Během toho týdne, který zatím stihl uplynout od Boasova jmenování, se nicméně portugalská naděje rozhoduje akorát z vlastní vůle. A to vskutku rázným způsobem. Včera například neváhala zrušit exhibici se spřáteleným nizozemským celkem Vitesse Arnhem. Boasovi se totiž nelíbilo, že by takto jeho noví svěřenci měli sehrát úvodní přípravný duel jenom pět dní po nástupu do letního tréninkového cyklu - tedy v sobotu 9. července.

Během pár desítek hodin si tak nadělal hned několik eventuálních nepřátel. Nespokojenost vládla především napříč celým vedením Vitesse. Tam se čertí, že teď těžko pro stejný termín narychlo seženou jiného podobně atraktivního soupeře a věrným permanentkářům tak nebudou moci poskytnout populární bonus v podobě volného vstupu na toto střetnutí. Určitě je pak neuklidní ani gesto Londýňanů, podle něhož by se toto utkání mohlo odehrát jiného večera. Očekávaná 11tisícová návštěva by se už totiž klidně nemusela opakovat.

André Villas-Boas každopádně docílil svého. Stejně jako se mu to zřejmě povede i v otázce překopání osazenstva, které mu na jeho vysněné štaci má být po ruce. A i kdyby se mu nakonec nepovedlo dotáhnout do konce třeba ono plánované rabování Porta, stále se bude zdát, že mu Abramovič a spol. nechávají volné horní končetiny. Což by pro další příznivý vývoj Chelsea mohlo být beze zbytku klíčové...

Autor: Tomáš Daníček / guardian.co.uk, telegraph.co.uk, chelseafc.com

Komentáře (392)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele