Proč Hertha není velkoklub a proč se jí přesto daří

19.09.2016, 13:52
Názory a komentáře
Kromě Bayernu je jen jeden klub, který má v Německu po třech kolech stoprocentní bodový zisk. Hertha BSC. Za 3. kolem německé nejvyšší soutěže se s využitím textu na www.bundesligafanatic.com ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma.

Hertha nezaváhala ani ve třetím zápase na začátku Bundesligy a zaznamenala tak nejlepší ligový start ve své historii. Výhra proti týmu z Gelsenkirchenu se nerodila snadno, typicky remízový zápas rozhodly až hrubé chyby nových posil Schalke Stambouliho a Bentaleba. Ve čtvrtém kole tak bude hrát v mnichovské Allianz aréně s Bayernem o první místo v tabulce.

Bývá to pravidlo, že kluby z hlavního města patří k těm nejlepším na fotbalové mapě dané země. V Česku Sparta se Slavií, jinde Real Madrid či Chelsea. Německo je výjimka. Proč?

Z části jsou to historické a politické důvody. V roce 1963, kdy vznikla Bundesliga, bylo již Německo rozděleno na západní a východní část. Hertha v Západním Berlíně sice jako výraz podpory od svazu dostala právo startu v nejvyšší soutěži, ale svou šanci pohřbila o dva roky později, kdy byla vyloučena kvůli úplatkům, což nebyl jediný skandál. Klub tak dostal nálepku, které se těžko zbavoval. V roce 1986 Hertha spadla až do třetí ligy, nemohla hrát na svém stadionu a byla spíše pro smích.

Berlín nikdy nebyl takovou metropolí, jako jiná hlavní města. V době rozděleného Německa sídlily západní firmy, a s nimi jejich kapitál, jinde. Mnichov, Frankfurt, Hamburk, Stuttgart. Tam byly ty největší peníze a po sjednocení Německa se toho zase tolik nezměnilo.

Herthu navíc nikdy nehnala dopředu žádná rivalita. Žádné pořádné derby. S Unionem či jinými geograficky blízkými kluby se z důvodu rozděleného Berlína nestřetávala, klub byl svým způsobem ve vzduchoprázdnu. Ostatní berlínské, ale i jiné východoněmecké kluby mají dodnes pevnější základnu.

Dalším důvodem je stadion. Hertha hraje na olympijském stadionu a je otázka, zda se lze cítit doma tam, kde proběhla olympijská sportovní oslava nacismu. Z praktického hlediska je pak stadion příliš velký na to, aby ho fandové zaplnili. V budoucnu se to možná změní, ale dřívější návštěvy v obrovském kolosu zanikly. Diváci to mají na hřiště daleko, příliš dobrou pověst (z hlediska projevů fanoušků) pak neměla svého času ani Ostkurve.

Klubu se nepovedlo podchytit ani tureckou komunitu, která by bývala mohla znamenat výraznou podporu. Yildiray Bastürk v klubu hrál už za svým zenitem, navíc se narodil v Německu. 200 tisíc potenciálních tureckých fanoušků tak nebylo nikdy pořádně využito.

Hertha dříve nesloužila ani jako příklad práce s mládeží, navíc když už někoho pořádného vychovala, rychle ho prodala, jako třeba Jeroma Boatenga, dnes možná nejlepšího obránce, za milion eur do Hamburku.

V posledních dvou sezónách ale prochází klub obměnou. Zůstaňme jen u současného A-týmu. Ten drží pohromadě, přitom v něm nejsou žádné přeplácené superhvězdy. Vedad Ibišević přišel před sezónou ze Stuttgartu jako volný hráč. Trenér Pál Dárdai, svého času jeden z nejvýraznějších hráčů klubu (odehrál 297 zápasů), dokázal hře vtisknout pečeť. Tam, kde byla před dvěma lety pouze snaha, je dneska kromě vzorného přístupu hráčů i vlastní herní styl, sehranost a sebevědomí.

Rovnocenná brankářská dvojka Kraft Jarstein si vzájemně kryje záda. Fyzicky výborně disponované hráče na krajích jako jsou Pekarík, Plattenhard, Weiser nebo Haraguchi, doplnil v středu pole ambiciózní, ale poctivý Darida. Hra ve středu pole, která ještě před dvěma třemi lety byla podprůměrná, je najednou jednou ze silných zbraní Herthy. Rychlá kombinace, vzájemné zastoupení hráčů. A především pak onen vzorný přístup.

V zápase se Schalke tým odmakal celou hodinu na hranici svých možností bez výsledku. I takový hráč jako Ibišević pracoval pro tým, bránil a běhal bez míče tak, jak jsem to u něj snad ještě neviděl. Dokonce s kapitánskou páskou na rukávu. Rčení "jít štěstí naproti" je sice klišé, ale tady zafungovalo. V 64. minutě vyrazil slovenský obránce Pekarík odhadem možná přes čtyřicet metrů za zdánlivě ztraceným míčem. Byl to však rozhodující moment zápasu, protože obehrál trestuhodně laxního Stambouliho a rozhodující gólová akce byla na světě.

Hertha nebyla výrazně lepší, ale byla vytrvalá, držela se svojí hry a dočkala se odměny. Právě pracovitost a úspěch dobře poskládaného týmu dává naději, že by se mohla Hertha nahoře udržet dlouhodobě. Z pohárů letos vypadla v předkole, ale o to více sil jí zbude na domácí soutěže. Už další kolo na hřišti Bayernu ukáže, jestli si může dávat i ty nejvyšší cíle. Když se v Mnichově postaral o vyrovnaný zápas Ingolstadt, proč by to tam, třeba se štěstím, nějak neskoulela i Stará Dáma?

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (90)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ty tituly uz sou pomerne staryho data teda..

Reagovat
adalbertus

Pali

Reagovat
smazaný uživatel

To pretoze tam hra Ondrej Duda.

Reagovat
Noustress

nechcem byť skeptik ale prvé dva zápasy proti papierovo snád najslabším mančaftom bundesligy, nehovorím, že nemohli prehrať ale tie dve výhry nijak neprekvapia, tretí zápas proti mimo formy hrajúcemu schalke ktoré v lige ešte ani raz neskórovalo opäť raz žiadne senzačné víťaztvo, naopak trošku zahambujúce vypadnutie z EL a vydreté víťaztvo na penalty proti tretoligistovi z regensburgu v DFB Pokali, osobne je mi Hertha sympatická a fandím im ale myslím si, že tá kvalita kádru nieje postačujúca čo sa vlastne aj ukázalo v závere minulej sezóny kde namiesto kvalifikovania sa do LM ledva uhrali miestenku do predkola EL. Myslím si, že Bayern zvládne zápas suverénnym výsledkom 3:0 a Berlín začne postupne klesať tabulkou

Reagovat
Spasitel

Tú LM by mohli ukopať a hádam aj s Dudom v základe ale či po sezóne udržia káder je otázne.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle talentovaný Ondrej Duda ještě pořádně nekopl za Herthu do míče, ale už ji nasměroval do LM

Reagovat
icka

Reagovat
Spasitel

Jo radšej som mal napísať prehypovaný mladý talent, ktorý sa radšej zranil aby nehral bude leštiť lavičku pri záchrane Herthy v BL.

Reagovat
samson192

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Majk91

trochu mimo

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Spalovač šancí

Protože vždycky přepálí začátek

Reagovat
widlak

Zaujala mě věta: "Bývá to pravidlo, že kluby z hlavního města patří k těm nejlepším na fotbalové mapě dané země." Úplně se mi to nezdálo a tak jsem si udělal malý průzkum u deseti nejvýše postavených lig současného žebříčku. Jako kritérium jsem si vzal počet titulů v dané zemi a hledal týmy z hlavního města.

ESP: Real

GER: Bayern -> 12. Hertha

ENG: ManUtd -> 3. Arsenal

ITA: Juventus -> 7. AS Řím

FRA: Saint-Etiénne -> 6. PSG

RUS: Spartak

POR: Benfica

UKR: Dynamo

BEL: Anderlecht

TUR: Galatasaray -> Ankara bez titulu

Takže pouze v polovině případů jsou kluby z hlavního města nejúspěšnější - to mi nepřijde jako pravidlo. V té druhé polovině jsou často kdesi v zádu se semtam-titulem.

Reagovat
Uwe háže buly

V minulosti SSSR: Dynamo Kyjev

Reagovat
smazaný uživatel

Kyjev a hlavní město sajuzu ? To su mi věci...

Reagovat
Uwe háže buly

To jsem nenapsal n?

Reagovat
smazaný uživatel

to ne, ale napsal si to hned pod vzor, který psal první vždy kluby z hlavního města... jako kdyby jsi to napsal, SSSR: Dynamo Kyjev -> 2. Spartak Moskva, tak nic nepíšu

Reagovat
Uwe háže buly

ok

Reagovat
smazaný uživatel

si widlak, takze chapu, ze si chtel to tvrzeni vyvratit

Reagovat
Znalec

Reagovat
bayern987

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
bobis21

takže Arsenal, AS Roma a PSG nepatří mezi nejlepší kluby v zemi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No minimálně Arsenal v posledních letech určitě ne

Reagovat
bobis21

rozdhoně nejsem fanoušek Arsenalu, ale klub, který za posledních 20 let vždy skončil v TOP4 prostě mezi nejlepší patří. Nikde v článku není napsané že je nejlepší, ale jeden z nejlepších!

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji

Reagovat
smazaný uživatel

Ale neberes v potaz tymy z hlavniho mesta, ktere maji take tituly, ty bys mel pripocist..

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Herny tam máš Londýn, kterej je specifickém obrovským množstvím tradičních kvalitních klubů a Arsenal, Chelsea jsou velkokluby. Potom Řím, kde Lazio s AS sice mají oba jen dva tituly, ale pořád je to po Miláně s Turín třetí fotbalové nejzajímavější město v zemi a římské derby je událost. Paris SG je zase velkoklub, kterej má nyní všechno, kromě stoleté historie a to stejně mladí fanta netuší. Ankara se počítat nedá, to je hlavní město jenom na papíře, v Istanbulu je Gala, Ceně i Besitkas. A když půjdeš do dalších zemí zjistila, že nejčastěji hraje 1. ligu několik týmů z hlavního města a aspoň jeden je top. Rumunsko, Skotsko, Rakousko, ČR, Nizozemsko, Dánsko, Bulharsko, Ukrajina atd., atd. Jde o to, že Berlín je v Německu tak 10. nejfotbalovejsi město a kromě H erthy, která je průměr v BL je tam max. Union ve 2. lize a to je na hlavní město strašně málo a je tomu tak dlouhodobě.

Reagovat
smazaný uživatel

SKvelé vedenie klubu má BSC. Arne musí mať isto radosť,a aj ja. Fajn klub.

Reagovat
smazaný uživatel

FC-BAYERN.CZ

Reagovat
smazaný uživatel

BAN

Reagovat
cink

Reagovat
vladino10

Chodím, čítam :)

Nech vám to vydrží..

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že se tam Darida chytnul. Otázka je,kam by se v rámci Německa mohl posunout výš. U nás je na dlouhou dobu přetlak, Bayern je na něj moc a v ostatních klubech by si asi nepolepšil. Pak už jedině odchod jinam a docela by mě mrzelo, kdyby to byl třeba Watford nebo podobný jebky, jen kvůli prachům. Ja osobně bych ho rád viděl třeba v Arsenalu, Chelsea apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som ho prezmenu rád videl v Kolíne, treba nám takto kreatívny podhrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Koln a Herta jsou asi stejnej level...to by se neposunul.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je tiež pravda. Ale na druhú stranu Hertha a Koln majú slušný potenciál na najbližšie roky... keď sa chce posunúť, možno Gladbach, Schalke alebo Leverkusen

Reagovat
Mönchengladbach

Daridův strop je někde na pomezí základu/lávky v Leverkusenu.

Reagovat
smazaný uživatel

To nemůžeš vědět ještě. Je spousta hráčů, kteří se ještě vyšvihli nahoru...

Reagovat
Mönchengladbach

Já to nevím, jen odhaduji. Za dva může bejt i v tom Realu, co po něm tak baží, nebo naopak Plzni/Spartě.

Reagovat
smazaný uživatel

Vladimír Darida kariéra:

2010-2013 Viktoria Plzeň

2013-2015 Freiburg

2015-2018 Hertha BSC

2018-2020 Real Madrid

2020-2021 Pakistan Army

2021-2026 Bayer Leverkusen

2026-2028 1. FC Koln

2028-2030 Pakistan Navy

2030-2031 Slavia Praha

Tréner:

2033-2035 Togo

2035-2036 FSV Zwikau

2036-2040 Hertha BSC

2040-2043 Benfica

2043-2050 Australia

2050-2051 Boca Juniors

2051-2053 Sudán

Dlho to na EF nikto nepísal, tak dúfam že som sa veľmi nestrápnil.

Reagovat
off-olda

Na tebe? Přiměřeně.

Reagovat
smazaný uživatel

ináč futbalový klub Pakistan Army fakt existuje.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Že si to nedávno kritizoval a teraz sa toho sám dopúšťaš ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jaaj... no len to dávno nikto nepísal a keď nemám čo robiť tak čítam všetky sekcie, či už komentáre normálnych a trollov. Tak som to chcel mierne spestriť a napísal som niečo pre srandu... ale klub Pakistan Army je, bez srandy.

Reagovat
Rudnevs

Najlepšia je BL sekcia z obdobia 2011-2015, tomu sa nič nevyrovná. Najlepší zabiják času cez nudu, oveľa lepšie ako sa tu snažiť "trollovať".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen

Reagovat
osobnostx

Víš moc nikam. Hraje na co má.

Reagovat
Cipinho

Chelsea

Reagovat
Pospovič

Reagovat
Cipinho

No vypsat týmy,které jsou z hlavního města a jsou nejlepší v zemi a dát tam Chelsea...

Reagovat
Pospovič

a ne snad?

Reagovat
Cipinho

Ne. Chelsea není nejlepší tým v Londýně.

Reagovat
Pospovič

A kdo? Arsenal, který nevyhrál ligu 12 let?

Reagovat
smazaný uživatel

I když nehrají na typickém fotbalovém stadionu, bývá tam dobrá atmosféra. Hertha má potenciál.

Reagovat
Jardman

OT: Tréner Manchestru City Pep Guardiola by do svojho nového tímu rád priviedol Juana Bernata z Bayernu. Ten je so svojou pozíciou pod vedením Carla Ancelottiho nespokojný, keďže do zápasov nastupuje z lavičky. Jeho prestupová čiastka by sa mala pohybovať na úrovni 25 miliónov eur.

Už nic neříkej a prodávej!

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
bayern987

Reagovat
Jeňa

Dejte na něj mašli a kupte mu letenku na první letadlo do Manchesteru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Aby tam nedopadl jako Fuchs

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
bayern987

Titul asi získá.

Reagovat
TonCZek

Bernat za 25 ten trh je fakt v háji.

Jestli je toto pravda, tak to nejde odmítnout

A ideálně vytáhnout někoho z juniorky, přece jen přes levého obránce se do A týmu dostalo dost hráčů

Reagovat
vladino10

Škoda, že vtedy odišiel weiser, zaskok by určite zvládol..

Reagovat
Rudnevs

Weiser je ale RB a tam má Bayern Lahma a Kimmicha.

Reagovat
vladino10

Aj rafinha je rb a jeden čas lahm hrával lb..neviem či to v prípade lahma bolo ideálne,ale bola škoda si nechať újsť takého hráča..

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmmmmm, preco nie!

Reagovat
db18

Pepku poooojd

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Záložník Augsburgu Dominik Kohr se podrobil operaci holeně, jejíž zranění mu v utkání s Mainzem způsobil José Rodríguez. Kohr by neměl chybět dlouho, ze střetu si totiž neodnesl zlomeninu, jak se v první chvíli v klubu obávali. (dfb.de). Prajem skoré uzdravenie, Dominik.

Reagovat
db18

Stejne to bude asponna mesic, kdyz se mu nezaniti jizva... (ale porad lepsi nez ten pulrok se zlomeninou...)

Reagovat
Rudnevs

Mimochodom, Mainz zverejnil takúto fotku - https://pbs.twimg.com/media/Cst33BAWgAAo0uS.jpg. Teda zraniť ho síce nemusel, ale je to od nich pekné gesto.

Reagovat
db18

oni ten faul kritizovali hned... Rodriguez by mel dostat nejaky trest od klubu a pry ani poradne neslavili vyhru.

Reagovat
Rudnevs

Čo sa vlastne stalo? Videl som iba prvý polčas.

... inak na Twitteri to dostalo aj vlastný "hashtag" >> #HardKohr

Reagovat
db18

Ten hashtag uz ma dlouho jinak do nej vletel po odehrani balonu podrazkou napred... nastesti ho poradne netrefil, ale jen "riznul"

Reagovat
Rudnevs

Chudák ... ešte, že som to nevidel. Ale blbé to musí byť aj pre Rodrigueza, išiel do toho ako blázon, ale určite to nechcel a má to aj následky ...

Reagovat
db18

Kdyztak to je na livesportu u zapasu v zalozce videi... ale detailne to tam taky videt neni (jen, jak do nej vletel)

Reagovat
smazaný uživatel

ináč mal si vidieť po tom zákroku Donatiho, slzy mal v očiach.

Reagovat
Arne

Je samozřejmě blbost mít hlavu v oblacích, zvlášť když se porazily dva týmy z pomyslného spodku tabulky a Schalke, který je zatím mimo... Ale myslím, že ten tým je oproti loňsku zase o kus dál a ty kombinace, ovládání středu hřiště, to bylo úplně jinde než ve většině domácích zápasů minulé sezóny.

Trochu se musím ohradit proti tomu "historickému" okénku - v roce 1965 se nesestoupilo kvůli úplatkům, ale kvůli příliš vysokým prémiím - hranice tehdy byla měsíčně pro celý tým 1200 marek a peníze mimo, na ruku, dávaly svým hráčům prakticky všechny kluby. Jen jediný byl ale "usvědčen" a potrestán. Ten rozsáhlý korupční skandál přišel až začátkem 70. let.

Plus by mě Michale zajímalo to s tou Ostkurve a její pověstí?

Reagovat
smazaný uživatel

Ako vidíš v stredu vaše šance v Mníchove? Máte na to odohrať vyrovnaný zápas-lebo to by mal byť asi reálny cieľ. Pokiaľ to dokázali Schalke a FCI snáď aspoň boda urvete.

Reagovat
Arne

Bod by byl super, ale počítám s klasickým naším zápasem v AA, takže 2:0 nebo 3:0... Cokoliv navíc bude příjemný překvápko.

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ještě ti dlužím odpověď. Jak jsem psal, část informací je z pramenů na bundesligafanatic.com, kde to tak zhodnotili v souvislosti s "rasistickým" chováním části hlavní tribuny v minulosti.

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo i loni a ke konci prohrali co mohli, letos jede Lipsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele