Priske po losu: Galatasaray má vysokou kvalitu a skvělé individuality

18.12.2023, 18:58
Aktuality
Brian Priske (© AFP)

Sparťané považují Galatasaray, s nímž se utkají v úvodním únorovém kole play off Evropské ligy, za atraktivního a těžkého soupeře. Podle trenéra Briana Priskeho má turecký celek velkou ofenzivní sílu a skvělé individuality. Pražané se těší na bouřlivou kulisu v Turecku, zároveň jsou ale rádi, že odvetu sehrají doma na Letné. Uvedli to na klubovém webu. Úřadujícího tureckého mistra dnes Letenským přidělil los ve švýcarském Nyonu.

Obhájci českého titulu v této pohárové sezoně vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň. Poté zvládli závěrečné předkolo Evropské ligy s Dinamem Záhřeb a postoupili do skupinové fáze, kde v konkurenci Glasgow Rangers, Betisu Sevilla a Arisu Limassol obsadili druhé místo. Galatasaray zase přešel do nižší soutěže díky třetí příčce ve skupině Ligy mistrů, v níž narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United.

"Už před losem jsme věděli, že náš čeká těžký soupeř a že, nehledě na to, koho nám vylosují, poměříme síly s top mužstvem, které na podzim hrálo skupiny Ligy mistrů. Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami," konstatoval Priske.

"V Istanbulu nás zároveň bude čekat fantastická kulisa, na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv. Na obě únorová utkání se tedy moc těšíme," uvedl šestačtyřicetiletý Dán.

Záložník Jakub Pešek je s losem spokojený. "Když jsem viděl možné soupeře, tak se přiznám, že jsem tipoval Galatasaray. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a že se budeme moci porovnat se skvělým týmem. Nečeká nás nic jednoduchého, ale věřím, že uděláme maximum a budeme úspěšní. Těším se i do Turecka, kde bude skvělá atmosféra. Věřím, že odveta v Praze bude taky dost pekelná a že nám naši fanoušci hodně pomůžou," řekl čtrnáctinásobný český reprezentant.

"Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray je několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále," prohlásil slovenský křídelník Lukáš Haraslín.

Galatasaray je s 23 ligovými tituly nejúspěšnějším tureckým klubem, díky triumfu v Poháru UEFA v roce 2000 navíc jediným tamním vítězem evropského poháru. Ve stejném roce ovládl i Superpohár UEFA. Nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže, jeho nejhorším umístěním je 13. příčka z předminulé sezony. Z českých hráčů zanechal v klubu z evropské části Istanbulu nejvýraznější stopu Milan Baroš, dres Galatasaraye oblékli také Pavel Horváth, Marek Heinz a Tomáš Ujfaluši.

První utkání dvou úřadujících mistrů svých zemí je na programu 15. února v Turecku, odveta o týden později v Praze.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby, soupeře dnes ale poznala jen Sparta. Slavia v Evropské lize a Plzeň v Evropské konferenční lize totiž vyhrály své skupiny a prošly rovnou do osmifinále. Los jim určí soupeře až 23. února z vítězů úvodního kola vyřazovací části.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
Pablos

Míč je kulatý

Reagovat
monty25

Tak třeba si sparťani vzpomenou na tenhle výkon...

https://youtu.be/djOz1mAKRd4?si=7M8T8GmeSP1hhn-w

BTW: Čapoun byl tehdy komentátorská extratřída.

Reagovat
Uwe háže buly

o dost lepší styl než Bosák a ty po nich.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
ACSeRw!n

a v odvete krasne zavesil Nedved

Reagovat
md92

Dnešní Sparta má vyšší návštěvnost v prosinci proti Jablonci než v srpnu proti Galatasaray v evropském poháru v půlce devadesátek, kdy padaly divácké rekordy.

Snad to nadšení fanoušků chodit na stadion vydrží co nejdéle, ideálně se přenese i na ostatní stadiony, kde ty návštěvy moc nejsou.

Reagovat
dave30

Návštěvy u nás jsou (snad kromě top3 a Baníku) o tom, kdo zrovna hraje. Na týmy středu chodí konstantních 2-4 tisíce diváků (na Hradec možná o trochu více - ale jak dlouho?), když přijede topka nebo Baník, tak je tam o něco více. To není jako Schalke v 2. BL...

Reagovat
ratusek

U Baníku je to taky o soupeři

Reagovat
dave30

Je jasné, že na topku je tam +10, nebo vyprodáno. Ale i na Zlín tam je 7 a na Pardubice 9 tisíc. O tom si jinde mohou nechat zdát...

Reagovat
hornito

Reagovat
Čenda

ta sestava tvl, to byla kurva železná sparta ještě.

Reagovat
dave30

Také jsem hleděl (dokonce jsem si to i pamatoval), kdo tam v tu domu hrál.

Reagovat
Čenda

Reagovat
Cafú

přesně, řikal jsem si to samý a hodně mě překvpailo, že Jarabinský stavěl dvě věže vedle sebe, to muselo být docela těžký bránit při standardkách..

Reagovat
Pablos

nejlepší je ten kustod co vypadá, že si odběhl od kolotoče jen

Reagovat
delfin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele