PŘICHÁZÍ NOVÁ ÉRA CHELSEA?

06.07.2003, 18:48
Aktuality
Fotbalová Anglie se pomalu probírá z mírného šoku, který jí způsobil ruský obchodník Roman Abramovič. Ten totiž koupil majoritní podíl v londýnské Chelsea, jednom z největších anglických klubů, a stal se tak jejím majitelem. Tento překvapivý obchod - který Abramoviče zatím přišel na 60 miliónů liber - je největším v anglické historii...

Psal se rok 1982, když Chelsea, neúspěšný klub na pokraji bankrotu, za symbolickou jednu libru převzal milionář Ken Bates. Vyrovnal dluh ve výši 1.5 miliónu liber a z klubu udělal dobře fungující společnost a jeden z nejrespektovanějších klubů v zemi kolébky fotbalu.

V současné době ale finanční situace klubu není příliš růžová - jeho celkové dluhy se odhadují na 80 miliónů liber. Ovšem ropný magnát Abramovič, jehož celkové bohatství se odhaduje na 3.6 miliardy liber, s vyrovnáním dluhu zřejmě nebude mít problémy a netají se smělými plány. "Jsem nadšen tímto obchodem, díky kterému jsem získal jeden z předních evropských klubů. Máme prostředky a ambice na to, abychom dosáhli ještě výš, vzhledem k velkému potenciálu klubu," prohlásil 36letý Abramovič.

Obchod u anglické veřejnosti vyvolal rozporuplné názory, ale sám Ken Bates, dlouholetý prezident klubu, jej považuje za to nejlepší, co mohlo klub potkat. "Je to skvělý obchod pro Chelsea Village [společnost, která vlastní klub], pro klub i pro fanoušky. Za posledních 21 let jsme dosáhli neskutečného pokroku - máme fantastický stadión a výborný tým, který se usadil mezi předními evropskými kluby. A na dnešním velmi konkurenčním fotbalovém trhu přinese nový majitel s hlubšími kapsami klubu prospěch, posune Chelsea na vyšší úroveň," uvedl 71letý Bates, který by měl z prodeje získat 18 miliónů liber a měl by i nadále zůstat prezidentem.

Hlavním motivem, proč Abramovič koupil podíl v Chelsea, je prý touha po úspěchu, po trofejích a hlavně zábava. "Mohl jsem investovat s mnohem menším rizikem, než takto. Nechci jen tak vyhodit peníze, ale opravdu je to o zábavě, to jsou trofeje a úspěchy," uvedl v interview pro BBC. "Někdo může pochybovat o mých motivech, někdo mě může považovat za blázna. Ale vlastnit fotbalový klub - to byl můj sen, který se mi splnil," řekl dále Abramovič. "Rozhodli jsme se pro Anglii, protože je to nejvíce konkurenční liga v Evropě. Vybírali jsme z několika možností a vybrali jsme Chelsea. Částečně také proto, že byla na prodej," dodal. Fotbal Abramoviče baví a rád by byl na každém zápase, ale dobře ví, že to nebude realizovatelné. "Mohu si dovolit každý týden létat do Anglie a zpět ke své práci do Ruska, Anglie se mi líbí a rád bych viděl každý zápas Chelsea, ale to asi nebude možné."

Také na ruské scéně vyvolal Abramovičův vstup do Chelsea pozdvižení. Pozastavil se nad ním i šéf ruského fotbalu Vjačeslav Kološkov, který by raději viděl investici do domácího klubu. "Samozřejmě bych preferoval, kdyby koupil ruský klub. Obzvlášť proto, že své peníze vydělal díky ruskému nerostnému bohatství. Na druhou stranu jsou to ale jeho peníze, takže je plně na něm, jak je investuje," uvedl v rozhovoru s agenturou Reuters. Vidí v tom však také jednu pozitivní stránku: "Chelsea je jedním z nejlepších anglických klubů, má skvělou infrastrukturu a nejlepší vedení a ostatní personál. A nyní, když je tam ruský majitel, mohlo by to vyvolat užší kontakt mezi námi a Chelsea, mohli bychom se od nich hodně naučit."

Nový majitel nezahálí a už prozradil, které hráče by ve svém klubu rád přivítal. Prvním měl být obránce Alessandro Nesta, AC Milán však nabídku 50 miliónů eur odmítl. Přesto se Abramovič nevzdává a prý chystá druhou nabídku. Kromě něj by rád získal například Patricka Kluiverta z Barcelony, Edgara Davidse z Juventusu, nebo Rivalda a Andreje Ševčenka z AC Milán. Podle francouzského tisku se zajímá i o Ronaldinha z Paris Saint-Germain. Kromě hráčů by však nový majitel rád uvítal i nového trenéra - prý už nabídl těžko odmítnutelné podmínky Fabiu Capellovi z AS Řím.

Abramovič ke svému majetku přišel především díky obchodu s ropou, je majoritním vlastníkem společnosti Sibneft, pátého největšího ruského producenta ropy. Mimo to má tento absolvent moskevské právnické univerzity podíly v letecké a televizní společnosti a má kontakty mezi politiky - jeho přítelem je i prezident Vladimir Putin. V roce 1999 byl dokonce zvolen do Státní Dumy, dolní komory ruského parlamentu.

Dá se čekat, že se Chelsea bude na přestupovém trhu činit více než kdo jiný, pravděpodobně zastíní i Real Madrid, který už má svůj největší letošní obchod za sebou, a Manchester United, od kterého se velké přestupy teprve čekají. A pokud Abramovičovi vystačí peníze a elán, mohla by Chelsea v příštích sezónách vážně promluvit nejen do boje o anglický fotbalový trůn, ale i o triumf v Lize Mistrů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Byl bych jedině rád. Někdo by už měl MU a Arsenal pořádně prohnat, Liverpool už na to dávno nemá.

Reagovat
HOST*Adam

Mne udivuje, jak si každý myslí, že kde jsou Rusové, tam to smrdí mafií, špinavými penězi atd...Myslím si, že tenhle týpek má sporty docela rád a dá to toho dost peněz (Hlavně že má z čeho). Podivejte se třeba na hokejový Avangard Omsk, provinční klub, teď jeden z nejlepších r Rusku. Navíc si musime uvědomit, že z Ruska teď bude směřovat na Západ hodně obchodníků, protože se chtějí zviditelnit i v Evropě. Chelsea mám hodně rád a jenom doufám, že ji tento obchod pomůže a ne zlikviduje, jak si mnozi myslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale pokus o Nestu nebyl příliš šťastný počin. Gallas, Terry, Desailly - takové tři stopery v Anglii nikdo jiný nemá.

Reagovat
antimadrista

A kde si myslíš, že ty peníze vzaly? Z našeho uranu!

Reagovat
PJ

Mno sem na to zvědavej, každopádně po létě se uvidí, jak moc bude Chelsea konkurovat. Pokud dobře nakoupí, mohla by Arsenal a MU hodně prohnat... Já jen doufam, že dobře nakoupí i United, hlavně by to chtělo to pravý křídlo, pak by se hodil nějakej ten hrot a nezlobil bych se ani za pořádnýho stopera...

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíš, zatím ti koupili lehce nadprůměrného dříče Djembu Djembu a nezajímavého amerického gólmana. Alex peníze má, tak čeho se bojí?

Reagovat
PJ

Jooo tak to by mě taky zajímalo. Nejbohatší klub na světě (nebo možná druhej za Realem ;-)) a posily nikde. Na Djembu sem zvědavej, ten gólman myslim že nic moc nebude, ale hlavně mě zajímá Bellion, hned v prvnim zápase dal gól, třeba z něj něco vyroste. Konec přestupů je sice eště daleko, ale fakt už by to chtělo nějakýho pořádnýho hráče...

Reagovat
antimadrista

Tak jedno z toho už se ti brzo splní. Ronaldinho už je z 99% váš. Barca boj o něho vzdala.

Reagovat
antimadrista

Tak změna, jestliže včera byl favorit na Ronaldinha Manchester, tak niní je to zase Barca, je v tom bordel, hodinu poté co Laporta řekl, že se ho Barca zdává, tak prezident PSG zase řekl, že si je jistej, že Ronaldinho skončí v Barce.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně spíš připadá, že ho ve skutečnosti nikdo pořádně nechce. Např. Real zájem jen předstíral, jen aby vyšponoval cenu a připravil tak Barcu nebo MU o co nejvíc peněz. Barca už asi stejně nikoho kupovat nebude, mužstvo je podle mě uzavřené.

Reagovat
antimadrista

Ronaldinho bude poslední posila Barci před novou sezonou. Docela velmi slušně posílila- Marquez, Quaresma, Rustu, Luis Garcia a teď Ronaldinho, k tomu se ještě vrátil z hostování Alfonso, i když klub by se ho nejradši zbavil. Laporta se vyplatil. A díky bohu za to, že k nám nešel Beckham. Styděl bych se za něho.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, zda se víc prosadí Beckham nebo Ronaldinho. Jak to prosím tě vypadá s P.Anderssonem? Po odchodu Christanvala vám to vzadu nějak moc prořídlo, klasickým středem je jen Marquez. Možná budete hrát vzadu jen na tři, každopádně Puyol může na kraj zapomenout.

Reagovat
antimadrista

Andersson zůstane, i když bude jen na lavičce. Já bych to taky tipoval na 3-4-3, tím pádem by byla obrana jasná Puyol-Marquez, Fernando. Ale zase na druhou stranu, když se jeden z reportérů zeptal Rijkaarda jaká bude filozofie týmu, tak řekl, že tým v posledních 4 letech dostal až moc golů a že prioritou pro něho bude právě tenhle problém. Logický by bylo 3-4-3 ale jak je na tom Rijkaard s logikou to vážně nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

Na 3-4-3 nemáte po odchodu Mendieta se Sorínem krajní záložníky.

Reagovat
antimadrista

Na pravo by mohl bejt Luis Enrique a na levo Overmars- to je jen jedna z mnoha variant.

Reagovat
smazaný uživatel

U 3 - 4 - 3 L.Enrique může hrát pravý kraj a taky Gabri, nalevo Cocu nebo Motta, ale ty je tam škoda. Overmars by musel hrát v útoku.

Reagovat
antimadrista

Nevidim jedinej důvod, proč by musel bejt Marc u systému 3-4-3 v útoku. Mohl by klidně dělat toho svýho of. pr. záložníka.

Reagovat
smazaný uživatel

U Brazílie na MS to hrál Cafú a v Barce Overmars. To nemyslíš vážně, R.Carlos by měl cestu k brance volnou!

Reagovat
antimadrista

Na Nou Campu tak klidně může hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Po neplodných čtyřech letech už si ujasněte systém, to zase budete hrát pokaždé jinak?

Reagovat
antimadrista

S jinym trenérem jinej systém.

Reagovat
PJ

Jo Barca posílila dobře, Laporta mě překvapil, nejen kecy, ale nakonec i činy. Štve mě Quaresma, doufal sem že ho získaji United...

Reagovat
antimadrista

Já sem ti to před nedávnem řikal, dej mu čas a uvidíš. No a vidiš nemáte ani Quaresmu ani Ronaldinha :-)

Reagovat
PJ

To nemáme... Ale stejně sme lepší :-)

Reagovat
antimadrista

To uvidíme 3. srpna

Reagovat
PJ

Mno, tak co mi povíš? Kdo vás zaříz tentokrát? :-)

Reagovat
HOST*antimadrist

No jo no :-(

Reagovat
HOST*antiligistacz

Ronaldinho nedávno vyzrál pro český fotbal, protože takovejch kopyt tu máme spoustu.Viz Dostálek a spol. Ještě že odešel simulant uplynulého fotbalového ročníku SVĚRKOŠ. V Německu ho naučí padat na hubu.

Reagovat
HOST*antiligistacz

a vůbec ty vaše připitomělý názory vy antimadristi. Děláte jak kdybyste do toho kdovíjak viděli. Fotbal znáte akorát tak z jedoucího rychlíku. Někde si něco přečíst a pak dělat chytrýho dokáže každej idiot z fofrškoly. Asi tam patříte i vy!!!

Reagovat
antimadrista

Hm, zajímaví, to sem se ale o sobě dozvěděl věcí :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Ty se asi fotbalem moc bavíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Don Vito Corleone

Tim Howard - ten gólman rozhodně neni žádná sračka!!!!! Mohl by být jedním z deseti nejlepších světových gólmanů.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme v LM.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele