Prezident PSG Al-Khelaïfi kritizuje Finanční Fair Play

03.09.2014, 21:01
Aktuality
Paris Saint-Germain se před třemi lety ocitlo v katarských rukou a od té chvíle se dere v evropském fotbale nahoru. Úřadující francouzský mistr se ale v poslední době potýká s omezeními skrz Finanční Fair Play a do kritiky tohoto pravidla se nyní pustil Nasser Al-Khelaïfi...

Klub z francouzské metropole byl kvůli provinění proti předpisu Evropské fotbalové unie UEFA v květnu pokutován a stejně jako další hříšníci z Manchesteru City musel zaplatit šedesát milionů eur, což se Al-Khelaïfimu pochopitelně nelíbí.

"Budeme s tím pracovat, ale zároveň doufám, že to pravidlo bude v příštím roce změněno. Finanční Fair Play není fair, chrání velké kluby a může za to, že malé kluby zůstávají malými," prohlásil čtyřicetiletý prezident celku, který letos v létě udělal jen jednu výraznou investici a z Chelsea vykoupil za padesát milionů eur brazilského obránce Davida Luize.

"Pravidla zabraňují příchodu nových investorů, kteří si pak najdou jiný sport a to pro fotbal není dobrá zpráva," pokračoval Al-Khelaïfi v rozhovoru pro agenturu AFP. "Náš cíl, vybudovat jeden z nejlepších a nejkonkurenceschopnějších klubů Evropy, ale tato opatření nezhatí," dodal.

Autor: Petr Vaněček / spox.com, transfermarkt.de

Komentáře (200)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
mesyas

pořád smutnej, že mu inikl AdM?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemohli si ho dovolit ani kdyby FFP nebyla.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak ten klub prodej a tahni

Reagovat
smazaný uživatel

"kvalitni" nazor

Reagovat
smazaný uživatel

"názor"

Reagovat
Posledni Kovboj

diky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nevím no má i nemá pravdu...

Reagovat
Woods

Man Utd mozu cele FFP ignorovat po tych mega kontraktoch s Adidasom a Chevroletom mozu 100 mega minut kazde leto

Reagovat
smazaný uživatel

a proto pridsel Falcao jen na hostovani, aby neprekrocili FFP

Reagovat
smazaný uživatel

dobre si ho setrel

Reagovat
Woods

minuli aj tak 250 milionov dolarov pride ti to malo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Woods

co som povedal zle?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě ne no.

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel má pravdu, FFP je zakonzervování stávajícího systému, stokrát lepší by byly platové stropy pro hráče ve všech soutěžích. To je to co sráží kluby nejvíc dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vzdyt by brecel zas kvuli platovym stropum

Reagovat
Miguel19

Tak zaveď všude stejné daně a můžeme se bavit o stropech..

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě tam by to bylo pořád nerovné pořád ale i tak by to mělo na hospodaření klubů obrovský vliv.

Reagovat
Miguel19

Mělo no. Ale fotbal by šel do prdele, protože by všichni hráli v Rusku.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby měl každý tým stejnou částku kterou může vydat na platy byla by ta soutěž o dost zajímavější a v přestupu hráčů by hrála role opět historie klubu ,fanoušci a možnost s týmem něco dokázat.

Reagovat
Grahf

čiže by to bolo tak, jak aj teraz. Však on sa sťažuje, že velkí sú velkí a malí ostanú mali, práve kvôli ffp.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se bude platový strop počítat z peněz po zdanění a je po problému.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
onze

Držím palce pán prezident ! ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
RealC.F.

Jo finanční fair play je sračka, fakt totální Ani se nedivim, že kritizuje

Reagovat
janinho

teba vychovavali nejaki cigosi? co je na tom srackove ze by kluby nemali minat viac nez si dokazu zarobit????? kluby ako PSG, Machackala a pod. akurat tak ku*via trh.

to tie dnesne velkokluby sa nimi stali zo dna na den? nech drzi <> a buduje klub odspodu.

ked sa mu tie FFP nepaci tak nech si nabuduce rozmysli kolko zaplati za takych jak je Luiz!

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Real vlastně nezačal kurvit trh

Reagovat
janinho

by ma zaujimalo kolko mesiacov si uz fanusikom toho famozneho klubu ty smiesko... trosku sa zamysli nad tym co som pisal a coho sa vlastne tie pravidla FFP tykaju chlapce. ak si na to klub zarobi (nie tak ze sejk co sa vie narodit vypise sek) tak nech si minu aj miliardu kazde leto.

a ak mas problem s pisanym textom, tak sa kludne opytaj na zakladnej skole, iste ti budu vediet pomoct.

Reagovat
TopinB

Fanoušek Realu si stěžuje na ostatní jak kurví trh

Reagovat
janinho

Real si na tie svoje prestupy zarobi, na rozdiel od nakupov tvojho cara Romana!

Reagovat
smazaný uživatel

No já mám za to, že Real si několikrát půjčil peníze, aby mohl nakoupit. Barcelona, ta je zadlužená jak prase, ale vyhrávali trofeje, byly u všelijakých peněžních ústavů důvěryhodní, proto se vesele můžou zadlužovat. Nebuď směšný s takovým názorem. Komu dluží peníze Real? Sám to nevíš ..... A komu dluží PSG, když je to prostě dar od majitele? Už chápeš, kdo se tu zadlužuje?

Ty jediné, co teď můžeš napsat sou 2 věci. Ta první - napíšeš narážku na můj nick. Tím rozhodně nezklameš. Ta druhá - začneš tu točit kraviny typu - Real má ty peníze zpátky za 2 týdny z prodeje dresů , ale že prodávají dresy i ostatní kluby už vás tady nenapadne?

To se vždycky směju nad tou diskuzí tady ....

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle domněnka, jak je Barcelona zadlužená jako prase, je zakořeněná, ale mylná. Barca svoje dluhy má v podobné výši, jako ostatní velkokluby. A svoje dluhy splácí.

A Real by měl mít dluhy ještě vyšší, než Barca.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky je má vyšší. Ovšem jeho fanoušek tu odpoledne napíše totéž. Vlastně závěr je úplně jednoduchý - dluhý splácí každý

Reagovat
X-bano-X

Ide tu o to, že Barcelona každoročne znižuje svoj dlh o 30-50 miliónov a aj napriek tomu je každoročne 10-30 miliónov v zisku. Ročne ma na prestupy vyčlenených 50 miliónov a aj keď tento prestupák minuli o 30 melčo viac, stále vykážu zisk aj keď zmažú opäť 30-50 miliónov z dlhu. Paradoxne je pre Barcelonu ekonomicky výhodnejšie nič nevyhrať(ideál skončiť vo finále), keďže má zmluvy s hráčmi postavené na vysokých bonusoch za výhry v lige a LM. Budúci rok nemôžu nikoho kupovať, tak môžu zmazať dvojnásobok bežnej splátky dlhu.

Samozrejme toto všetko padne pri podpise nového rozdelenia tv práv, kde počítam že Barcelone aj Realu ubudne tak 70 miliónov z rozpočtu.

Reagovat
PJ

Jenže mezi "mít dluhy a bez problémů je splácet penězma vydělanýma fotbalem" a "sice nemít dluhy, ale mít hráče nakoupení za nevydělaný, ale darovaný stovky miliónů" je tak trošku rozdíl. Ten rozdíl, o kterej v celym FFP jde předevšim, a kterej ty a tobě podobný z nějakýho pro mě záhadnýho důvodu nejste schopný chápat...

Reagovat
janinho

presne tak. priklad Machackala a Monaco (iste, mozu vyskakovat ze "projekt Monaco" stale funguje, ale jedine taki co maju zalepene oci) presne ukazuju co je vysledkom takeho spravania.

a Monaco je pritom klub ktory nie tak davno hral finale LM a to aj bez penazi nejakeho Ryboleva.

Reagovat
smazaný uživatel

protože je dotovala knížecí rodina a využívali faktoru Monaka jako daňového ráje, na jejich jízdu v LM se ostatní kluby ve Francii dívaly skrze prsty, nikdo z nich by si nemohl dovolit hostovačku Morientese.

Reagovat
janinho

neviem co tu meles nieco o tvojom nicku, ale urovnaj si to v hlave kym tresnes taku hlupost.

to ze ma klub dlhy (zavazky) je absolutne nepodstatne. dolezite je ci ich dokaze splacat a ak myslis ze Real s tym ma problemy, tak ti odporucim ucebnicu ekonomie pre zaciatocnikov (alebo pre "momentalne zavostalejch")

je v pohode ze sa smejes, sak aj ty sam si pomerne dost na smiech

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

drž hubu čmoude!

Reagovat
didosh

A ty si z kama?Máš zajímavý výběr klubů.

Reagovat
blade115

Minimálně má pravdu v tom, že to má negativní dopad na menší kluby, které tím pravidlem měly naopak získat. Ale těžko říct, jestli to vůbec jde nějak udělat, aby velké kluby byly donuceny zdravě hospodařit a slabší kluby to nehrozilo. A jestli už na to není pozdě.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nevím no má i nemá pravdu... já jsem asi pro zrušení...

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem co sa tu cudujete ved ma dost pravdu . FFP je proste blbost . A dost to brzi futbal . Radsej keby niaky financny strop vytvorili .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
janinho

ja nechapem ze niekomu mozu vadit pravidla normalneho udrzatelneho hospodarenia...

to tebe sa pacia "projekty" a la Machackala?

alebo ten ultraprojekt Monaco, ktory skoncil vdaka tomu ze pan Rybolev ma rad mlade kundicky a kvoli tomu bude platit najdrahsi rozvod v historii?

taky Sachtar Doneck je tiez na tenkom lade... keby Achmetovovi zablokovali zahranicne ucty tak by asi skoncili 10milionove nakupy brazilcanov...

pokial by sa nejake pravidla nezaviedli tak si kopu znamych klubov (napr. Atletico, Valencia atd) mozes skrtnut z mapy. minat viac nez si dokazes zarobit len preto ze na dlh (ktory nemas realnu sancu splatit) sa nakupuje najlahsie.

Reagovat
fenixLFC

Tak spanielske kluby su na tom zle vdaka dvom klubom ktore ani nevlastni sejk. Tymto sa ale zamedzuje tomu se by do tychto klubov prisiel bohaty investor ktory by ich mohol dostat vyssie

Reagovat
janinho

to sa zdaleka netyka iba spanielskych klubov. taky Leeds ti v PL nechyba? lebo mne ano. skus sa zamysliet ci by Leeds ktory hral nie tak davno v LM a vychoval nemalo vybornych hracov by skoncil takto ak by to hospodarenie klubov bolo kontrolovane poriadne!

a to iste co spanielskych timov sa tyka aj mnohych talianskych. ved tam tie kluby nemaju takmer ziadny majetok, skoro vsetky hraju na stadionoch vo vlastnictve mesta a tak to aj vyzera.

co sa tyka toho nespravodliveho rozdelenia penazi v Spanielsku... aj ked som cely zivot fanusikom Realu, ani pol slova by som nepovedal ak by to zmenili po vzore Anglicka a vsetky kluby by tie marketingove peniaze vyrokovali ako celok. Real by viac investoval do mladeze a menej nakupoval, ale hospodaril by stale vo velkej pohodicke. ich prijmy nie su zavisle od toho aby kazdy rok hrali finale LM.

Reagovat
Pinturicchio

Má pravdu. Jednou z výhod těhle bohatých je i to, že si kupují každý rok nové pokemony, z čehož těží finančně míň silné týmy, které získavají velmi kvalitní hráče za mnohem menší částky.

Fotbal jde do prdele tak, jako tak, co se vytáčení těhle sum týče a na nějaké zastavování je řekl bych už dost pozdě.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy není pozdě. Snad ...

Nicméně - zase nemůžeš trestat klub za to, že má obchodní model postavený jinak, než ostatní kluby? Pokud to funguje, a ten klub je finančně soběstačný, tak je jejich věc, jak ty peníze vydělají (to poslední slovo třikrát podtrhuju).

Reagovat
Pinturicchio

Já myslím, že u fotbalu už jo, to se roztočilo takovým způsobem, že tohle nezastaví nic - pořád přichází noví investoři, fotbal získává víc a víc fanoušků, atd., atd.

S druhým odstavcem souhlasím, pokud si na něco vydělám, nikdo nemá právo mi říkat, jak a kolik můžu utratit.

K příspěvku níž - nevím, mně to nepřijde nějak hrozný. Jak píšu v tom příspěvku "21:14", z tohodle těží menší kluby, které získají, byť třeba je na rok, na dva, slušné hráče, které by si třeba jinak nemohli dovolit a z těhle hostovaček "žijou".

Reagovat
smazaný uživatel

Myšlenkou tohohle pravidlo by bylo, že by ty menší kluby ty hráče měly stejně, akorát by je neměly na hostování. Větší kluby by si prostě nemohly dovolit nakupovat tolik hráčů, takže by ti nekoupení hráči někde hrály tak jako tak. Vynikla by víc identita těch klubů a ti hráči by nesli tuhle identitu dýl a byla by v nich víc zakořeněná. Dneska je to o tom, že je nějaký klub vychová, a než ten hráč nasaje tuhle klubovou identitu, tak už přestupuje do většího klubu. Jenže než se rozkouká, klub se rozhodne hráče poslat na hostovačku, takže ten hráč nenaseje identitu ani toho klubu, kterému patří, tak ani klubu, kde je na hostování. A z hráčů se stávají čistí profesionálové, kteří hrají tam, kde dostanou víc peněz.

Reagovat
Pinturicchio

To je pravda a já s tím souhlasím (Juve bude mít konečně vlastní akademii, za což jsem moc rád), ... ale myslím, že na to oba koukáme moc romanticky.

Reagovat
smazaný uživatel

A jen ještě dodám, že daleko horší, než to, co dělá B+R, je to, co dělá Chelsea. 20 (nebo kolik ..) hráčů na hostovačkách po celý Evropě s tím, že s drtivou většinou z nich stejně do budoucna nepočítá ... To je ten pravý fotbalový humus.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni jim přece pomáhají ve vývoji panebože

Reagovat
smazaný uživatel

čím? Kolik (a hlavně kteří) hráči se dál prosadili, pokud je jejich mateřský klub poslal někam na hostování?

Reagovat
smazaný uživatel

To byla ironie, ale asi ne moc povedená, když ti ji musím vysvětlovat

Reagovat
smazaný uživatel

sorry

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
blade115

"Pokud to funguje, a ten klub je finančně soběstačný, tak je jejich věc, jak ty peníze vydělají (to poslední slovo třikrát podtrhuju)."

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, tak teď mě Čukotkář přišel přesvědčit, že rozeslat hráče na hostovačky po celý Evropě je ekonomickej model. A pak mě začne ještě přesvědčovat, že tenhle model dokonce udělal nějakej tým soběstačným ...

Reagovat
blade115

Já tě o ničem přesvědčovat nebudu, protože vím, že to je předem marný. Je jen tvoje minus, že meleš blbosti a přitom o dané věci nemáš páru. Ale v jednom příspěvku napíšeš jednu věc a v druhém ji hned popres, což mi přijde dost dementní i na tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

....

Reagovat
smazaný uživatel

A ze treba Parma jich ma na hostovackach 60-70, to netizi tvoji spravedlivou dusicku ?

Reagovat
smazaný uživatel

"Finanční Fair Play není fair, chrání velké kluby a může za to, že malé kluby zůstávají malými,"

Jinými slovy, snaží se zabraňovat vytvoření velkého klubu jen díky penězům, a to se samozřejmě někomu nelíbí...dneska se totiž už nikdo nekouká na sportovní cestu a chtějí si všechno koupit, prachy, všude jen prachy.

Přitom Dortmund nebo Atlético se dokázali vypracovat mezi TOP kluby. Jasně, nebyly to malé kluby, ale předtím to rozhodně nebyly ty top kluby, kterými jsou dnes. Proč tedy pane pretidente nezkusíte tuto cestu? Ještě mě napadá třeba Plzeň, která se v rámci českých možností vypracovala mezi velké české kluby.

Oni maj totiž prachy a myslí si, že díky penězům si udělaj z průměrnýho klubu megaklub...a pak ještě budou říkat, že to pravidlo (ikdyž ani není nijak dokonalé) jim v tom brání,což není fér a co ostatní kluby, ktereé se sportovní cestou snaží dostat na vrchol a pak přijdou tyhle prachama nadopovaný kluby, nabídnou jejich hvězdám miliony a celá práce je v uvozovkách pryč. To je podle PSG asi fér.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a já jsem jinak taky proti tomu pravidlu, podle mě to je stejně docela k ničemu, jak už bylo řečeno, chtělo by to zavést nějaké platové stropy např.

Reagovat
smazaný uživatel

Dormund ani Atletico su neni Top kluby . Keby boli tak Atletico posle Chelsae do prdele .

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím herně. Ty kluby patří mezi nejsilnější, jsou schopní porazit kohokoliv. Jasně, že peněžně na to nemají, o tom ale taky píšu, přijde Chelsea a je konec. Přestože Atlético nemá ty finanční prostředky, tak tu Chelsea porazili, byli ve finále LM, teď získali Superpohár (Dortmund taky). Ono pak už taky záleži na definici top klubu, velkoklubu atd. Atlético nebo Dortmund možná nejsou nadopované penězma jako PSG, City atd., ale herně jsou rozhodně top.

Btw "su neni"

Reagovat
smazaný uživatel

Tak herne su samozrejme top kluby . Ale myslim ze ta Financna stabilita je viac ako herna . A financna stabilita sa neda dosiahnut bez penazi . Pretoze napr . keby tento rok vyhrala Borusia LM . Tak prideme My . Chelsea , FCB . a dame na stol 50 m ponuky a oni proste tych hracov musia pustit . A kazdy rok skladat novych hracov nie vzdicky to moze sadnut . Takze v tomto je FFP dost smiesne . Aj tak si proste myslim ze peniaze zvysuju kvalitu futbalu .

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to je pravda, to se mi právě nelíbí, oni nemají na vybranou. Peníze bohužel tu kvalitu zvyšují, to je fakt, ale chtělo by to něco, aby to bylo spravedlivé. Přijde mi směšné, že tu PSG mluví něco o férovosti. Ale to je otázka pro pány nahoře a řekl bych, že ti změnu asi moc nechtějí.

Reagovat
Talker

Na druhou stranu, Dortmund je pravidelně v LM, vydělává slušné peníze a stabilní prostě je. I finančně. Jestli to ještě pár let vydrží, vyhrají nějakou tu trofej, zvedne se i základna fanoušků a můžou se dostat na úroveň těch úplných top klubů, co se týče financí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to s tim dortmundem a atletikem mas pravdu a mozna proto si tyhle tymy ziskavaji tolik fandu ty ceny za nektery hrace jsou absolutne ujety viz luis myslim ze by se nasla daleko levnejsi alternativa a stejne kvalitni

Reagovat
blade115

Dortmund je právě příkladem toho, že dnes už to jinou než peněžní cestou nejde. Sešla se jim silná generace hráčů, s tou udělali úspěch a měli se dostat nahoru. Jenže přišly velké kluby, hráče nalákaly na víc peněz, Dortmundu zavřeli hubu tučnou částkou, Kterou Borussie nepohrdla, případně využili různých smluvních vychytávek, a Dortmund šel zas dolů.

Tím, že se zamezí přístup investorů do fotbalu, se zamezí i vzestupum slabších týmů. Je to smutné, ale buď zůstane hierarchie porad stejná, nebo se bude měnit, ač finanční "umělou" cestou. Třetí možnost nevidím...

Reagovat
Woods

Dortmund su pre mna v prvom rade amateri ... skvely klub, super hraci ale ako to prekaucovali v kazde Lewandovski ktoreho mohli rok pred tym predat za 30 a on im odisiel zadarmo ..... alebo Gotze, Reus kde su ich vykupne klauzuli mrte nizke ..... za to Barcelona a Porto si daju pomaly na kazdeho hraca klauzulu aspon 50 mega .....

Reagovat
smazaný uživatel

Tie vykupky nie vzdicky zaberu .

Reagovat
smazaný uživatel

No o tom právě mluvím.Tohle je podle PSG fér...hnus. Chtělo by to změnu, ale jakou, to je otázka. Každopádně momentálně je to špatné.. Mě se prostě nelíbí, že si každej šejk řekne, že bude mít fotbalový klub a automaticky musí mít top klub hned první rok a nacpe do toho miliony a co pak ostatní kluby, které se snaží, ale ten přísun peněz nemají.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja na tom prave nic nevidim zle . Zober si napr . Teraz by kupil niaky sejk napr. Newcastle . A zacal by skupovat hracov napr Arsenalu by kupil Wilshera za 50 m e . Je potom iba na Arsenale ako vyuzili tych 50 m e . Za ktore by mohol kupit aj 2-3 tak istych kvalitnych hracov alebo niakych mladych . Nehovoriac o tom ze to proste zvysuje kvalitu LM .

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to máš pravdu, ale Arsenal by disponoval stále jen těmi 50 mega plus něco ze svého a Newcastle by toho měl mnohem víc. Navíc Newcastle by mohl nabízet daleko větší platy apod. Ale jako já souhlasím, že to zvyšuje kvalitu v LM, prostě v uvozovkách čím víc peněz, tím to bude lepší. Nebo lepší v uvozovkách, Je pak otázka, jestli je tahle cesta, kterou se fotbal vydává , dobrá.

Zlé nezlé...je to nefér a PSG tu píše něco o férovosti, na to narážím. Mě se prostě jen nelíbí, jak se to zrovna v PSG dělá.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ale vůbec není.. Dortmund se chce dostat na vrchol. ale nebrání se odchodům hráčů, kteří už v klubu dosáhli všeho a nemají motivaci. tak se dají brát odchody: Sahina, Kagawy, Lewy.. Nicméně se snaží tyto odchody redukovat na hráče ročně a dostatečně posilovat... žádní otloukánci to určitě nejsou..

Reagovat
Talker

Tak nebrání... Oni ani v jednom z těch přestupů neměli žádné slovo, když se aktivovaly výkupky, respektive skončila smlouva Lewu nechtěli prodat za žádnou cenu před koncem smlouvy a radši ho nechali odejít zadarmo.

Reagovat
smazaný uživatel

s Gotzem to celý bylo na hovno.. ty kdybys fandil BVB, tak už tady píšeš, jak Gotze odchovanec Bayernu se vrátil domů atd atd.. já říkám, že to byl provar, že Gotze je krysa, ale my jsme to královsky pojebali.. jsem dokonce toho názoru, že Gotze s Illkayem a Lewou byli naši nejdůležutější hráči a kdyby Mario zůstal, tak by Lewa odešel o rok dřív už..

a k tomu odchodu zadarmo.. to je to tak na palici, že jsme ho nechali u nás do konce smlouvy? od čeho ty smlouvy taky jsou.. nevěřím, že by za něj někdo dal 30mega a takhle se to BVB prostě vyplatilo..

Reagovat
db18

k tomu odchodu Lewy zadarmo: blbost byla jenom mu navýšit plat, když ve smlouvě podepsal něco jiného a k prodloužení to stejně nevedlo (a tehdy snad ani nikdo nabídku nepodal ne? Bayern rozhodně v létě zůstal jen u slov, což vadilo myslím Watzkemu)

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem ten plat taky nepochopil..

Reagovat
smazaný uživatel

ledaže by to byla reakce klubu na ty jeho výlevy jak v poháru mlel, jak je mu BVB u prdele a jak se těší až bude v Bayernu.. tak, že by to bylo zacpání huby a získání aspoň nějaké motivace..

každopádně mi to nepřišlo jako dobrý napada.

Reagovat
blade115

Zavřely a využily, vole...

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

BVB ani Atletico nedokazují absolutně nic. Oba dva kluby se do sraček, ve kterých byly, dostaly samy svým nekompetentním vedením. Dortmund vpodstatě zbankrotoval a Atletico přes velké sumy vynaložené na hráče nepodávalo dlouhou dobu odpovídající výsledky, dokonce i na začátku miléni hráli rok ve druhé lize. Nyní se vrací zpět na ztracené pozice a pokud bude u obou fungovat vedení, tak se do evropské elity vrátí zpět. Třeba na konci 90. let, patřily mezi kluby, které měly mít automaticky zajištěnou účast v lize, kterou si chtěly místo LM vytvořit kluby.

Reagovat
db18

to, že se z bankrotu za nějakých 6 let dokázali vyhrabat a vyhrát zase ligu a o pár let později hrát finále LM snad není důkaz toho, že to jde i bez investorů?

Reagovat
smazaný uživatel

ne není. Copak to nechápeš?

Ty kluby mají tradici, fanouškovskou základnu a ve své zemi dost mimořádné postavení, díky čemuž se při alespoň trochu kompetentnímu vedení budou vždy držet nahoře a z těch sraček se dostanou. Pro kluby jako je třeba Getafe nebo Mainz jejich úspěchy neznamenají absolutně nic, oni nemají tradici a sílu těch dvou. Třeba v La lize může vyhrát titul Depor ale dlouhodobě se držet na špici vedle Realu a Barcy a alespoň trochu jim konkurovat mohou jen Vale a Atleti, v Německu je BVB jediný klub, který může konkurovat Bayernu. Nikdo jiný na to nemá, oba nejsou běžné kluby, oni můžou mít dluhy, které by klub středu tabulky poslaly ke dnu.

U nich nejde o to, že se dostaly z nuly na vrchol, je to jen NÁVRAT NA ZTRACENÉ POZICE a v tom je oproti tomu se tam vydrápat poprvé a udržet kurva velkej rozdíl. Navíc je to i o zemi. V Anglii už je ta konkurence taková, že to je skoro nemožné.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy není pozdě ale všichni začnou hostovat a je to happy :) třeba ronaldo v arsenalu, messi v AC mila nebo ronney v barce atd .)

Reagovat
smazaný uživatel

Nic není fér a navíc je to jen obchod nic víc nic mín

Reagovat
smazaný uživatel

Komunistický pravidlo Kapitalismus

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

komunistickej kapitalismus v současnosti vládne celému světu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Heretic

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas At si kazdy kupuje koho chce a za kolik chce...

Reagovat
terry

Něco na tom bude. Stačí se podívat, jak s FFP točí Manchester United, ale i další kluby. Je to jen taková berlička pro ty nahoře, aby mohli říct, že s těma penězma ve fotbale něco dělají, ale přitom si to každý průměrně inteligentní člověk dokáže spočítat a obejít to.

Reagovat
Talker

Tak ony ty přestupy tak špatné nejsou - tečou z toho prachy těm menším týmům, které si pak můžou z toho zaplatit nové hráče.

Spíš by měli řešit to, kde utíkají peníze z fotbalu - agenti (omezit ty jejich bonusy, respektive změnit to tak, že budou placeni z peněz hráčů - třeba 5% hráčova platu), případně omezit nárůst platů (dávat 15 mega liber ročně hráči je šílenost)...

Reagovat
Talker

Jinak fakt nevím, co bys chtěl dělat jinak... Ono pokud neomezíš přestupy a platy, bude to takhle pokračovat.

Reagovat
terry

Právě že platy omezené nejsou, ne?

Reagovat
DelPiero137

zamerat sa aj na agentov.

Reagovat
fenixLFC

Nic moc by sa tym nezmenilo...keby si agenti vyjednali % tak by proste nutili kluby a hracov k ovela vyssim platom

Reagovat
soukup

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rešpektujem takýchto šejkov, ktorí neopustia klub po 1 sezóne.

Reagovat
smazaný uživatel

6 mil eur je pro něho asi jako pro mě 6 Kč

Reagovat
smazaný uživatel

lahváče za 6mil eur jsem ještě neviděl

Reagovat
Infi

já pomalu už ani za 6 kč

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem proti FFP, když tolik chcou utratit ať to utratí a ať se ti navrchu serou do důležitějších věcí...

Reagovat
smetos

Tak zkus FM

Reagovat
smazaný uživatel

jedinej normální názor a zrovna od Araba, toho bych zvolil za prezidenta FIFA a ne tu demenci, jaká vládne EU a všem senilním organizacím

Reagovat
smazaný uživatel

Ma naprosto pravdu. Pokud ty prachy tak proc by je nemohl vyuzit? To pravidlo je postavene na hlavu.

Reagovat
DelPiero137

Este ze futbal je o investoroch, to sme dopadli...

Reagovat
smazaný uživatel

zakázať hrať v Európe tímom, ktoré majú v základoch 1 alebo 2 hráčov z krajiny, kde klub funguje: Manchester City, PSG, Šeriff Tiraspol, celá cyperská liga a kopa ďalších ... nad týmto nech sa zamyslia... prachy posrali futbal na plnej čiare...

Reagovat
smazaný uživatel

Prachy posrali fotbal? Od jakziva se ve fotbale a obecne ve sportu toci obrovske prachy a kdyz do nej chce nekdo investovat tak je to zase spatne co?

Reagovat
Ferguson6

City majú Harta, SInclaira, Lamparda a Wrighta. Navyše odkedy je tam šejk, vždy mali v tíme relatívne dosť Angličanov.

PSG má Doucheza, Digneho, Camaru, Cabayeho, Matuidiho, Baehebecka, ...

Takže neviem aké problémy máš s nimi. Ale máš pravdu ohľadom Tiraspoľu, Razgradu, APOELu, atď.

Reagovat
smazaný uživatel

vravím o základnej zostave vo väčšine zápasov...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
DelPiero137

Prachaci si to tiez predstavuju ako FM. Pridu a do dvoch rokov by chceli vyhrat LM. Keby isli pomalsou cestou, postupnym nakupovanim a hladanim talentov ktorych by mohli bez problemov platovo udrzat.

Praveze investori su najvacsie zlo, giganti maju zmluvy o akych sa inym ani nesniva. Mozu si dovolit minat 100mio a nijak sa ich to nedotkne. Hlavne prijmy klubov by mali tvorit vystupenky, merchandising a prijmy z UEFA za uspechy v poharoch/domacich sutaziach. Aby kluby nemohli minat 80mega za hraca, ked par sezon nedosiahli vyrazny uspech. Nech uspech zavisi od sikovnosti a hospodareni klubu. Ak vyhram LM dostanem 50M navyse a mozem si dovolit minat.

Reagovat
DelPiero137

Stropy by sa mali nastavit na zmluvy so sponzormi a TV prava. Ziadne kedy a vykrucacky ze my bavime futbalo viac nez vy. Kazdy pod UEFA hlavickou by mal strop za TV prava a spozorske rovnake. Zakonite by sa kvalita vyrovnala, sutaze boli napinavsie, neboli o tych istych 2-4 kluboch.

Reagovat
fenixLFC

Akoze chces obmedzovar vysku tv prav? Ved to je blbost cela anglicja liga napruklad by na tom tratili kvoli taliansku alebo francuzsku pricom hy s nimi nemali nic spolocne

Reagovat
DelPiero137

Prave o to ide, aby giganti nemohli este viac zarabat nez zarabaju. Priklad, strop pre kazdu ligu by bol 3miliardy, ale to neznamena ze media daju 3miliardy za SA. Za PL mozna, dosiahla by strop. Aspon by to viedlo k tomu ze by boli aj ine sutaze viac sledovane. Viac penazi, lepsi hraci, treneri atd = vyssia sledovanost.

Urcite by som pouvazoval aj nad rovnocennym rozdelenim TV prav za kazdu ligu. Na zaciatku by natom tratili velkokluby ale po par rokoch by bola liga vyrovnanejsia a viac by zalezalo na sikovnosti klubu a praci s hracmi.

Jasne ze sa to nepaci tym ktori z toho najviac teraz tazia. Mnoho inych ciest nevedie k tomu aby si giganti mohli dovolit strelit za prestupak 150mega, za rok-dva predaju tych hracov pod ceny a nakupia znova za 150mga. Pricom za prava a sponzorske zapliatia polku prestupaku.

Reagovat
Zaschrona

Jo, tohle nastaveni tech penez by bylo super, uplne by to stacilo, jenze to je skoro nerealne... V zamorskych ligach (alespon v NBA) funguje system celkoveho prerozdelovani penez z obratu klubu. Priblizne polovina penez, ktere kazdy klub vydela se da do spolecneho banku a pak se rovnomerne klubum prerozdeli. I tenhle system by podle me byl idealni. Je to sice porad nerealne, ale zase uz by to nebylo uplne nemozne provest, prohlasovat by se to aspon treba v PL podle me dalo...

Reagovat
r.mrazik

To fakt nedalo

Reagovat
Zaschrona

Dalo, je potreba, aby s tim pripadnym navrhem souhlasilo 13 klubu z 20. Krome top 6 by s tim urcite souhlasil cely zbytek.

Reagovat
r.mrazik

tak to samozrejme dokud bude mit vetsi vahu slovo "socek" pred tema,kdo "vydelavaji",tak se da prerozdelit vsechno...

snad tahle situace v PL nenastane,protoze tam ani neni potreba,kdyz ty samotny "socky" maji penez dostatecne...

Reagovat
Zaschrona

Oproti klubum v jinych fotbalovych ligach ano, oproti klubum v jinych sportovnich ligach ani nahodou. V NBA taky Lakers vydelavaji jak blazen. A jsou porad jasne nejbohatsi franchise i pres tohle rozdelovani. United by meli to same ve fotbale. Neco takoveho je potreba, uz jen pro zajimavost souteze. Uz ted je to relativne dost velka nuda, furt bojuji ti stejni na cele, zadna zmena za poslednich 10 let, krome City, ktere se pridalo. Jenze rozdil oproti NBA/NHL/NFL/MLB/MLS je ten, ze tam i ta nejbohatsi franchise, kdyz ma krizi, tak realne a skutecne prohrava, je mezi poslednimi. Ve fotbale, kdyz ma nejaky takovy tym krizi, tak si nakoupi dalsi hrace a je po krizi... Je to nuda, z tohohle pohledu.

Reagovat
r.mrazik

a co mi je ale do basketu,americkyho fotbalu,kdyz to jsou jiny sporty a naprosto jine vedeni souteze se svymi pravidly a drafty...

takhle ten fotbal proste fungovat nemuze a tahani to konverzace je dost zbytecny...

v tom pripade to je nuda celou dobu,protoze ty uspesny kluby se moc nemeni v zadne soutezi...obcas nekdo vyletne a chvili se udrzi,ale stejne ty "klasicke" kluby budou mit navrh...

jako fakt nechapu smysl prerozdelovani zrovna v PL,kde ty tymy maji prachu jak sracek...

vlastne to prerozdelovani ze zisku samotnych klubu nechapu nikde,kde ta soutez neni uzavrena typu americkych soutezi...

kdyz evropske kluby jsou vlastne 'konkurencni firmy"...proc by sakra meli ti lepsi chtit,aby jejich misto zabrali jini a jen tak aby jim davali prostredky...at se tam dostanou vlastni praci...

jo...je to tezky a narocny...ale co je mi sakra do toho? pracuj tvrdeji...prostredku mas i tak dost

Reagovat
Zaschrona

Fotbal takhle fungovat muze, funguje takhle v MLS, coz je momentalne jasne nejvice rostouci liga na svete, vsechny financni cisla kolem ligy litaji nahoru o strasne moc procent.

A dneska se prave uz ty kluby v soutezich nemeni, protoze top kluby maji tolik penez, ze kdyz prijde krize, tak se z ni hned dostanou diky tomu, ze si koupi nove hrace. Uz jen kdyby fungoval aspon z nekolika procent revenue sharing, tak to posune fotbal uplne nekam jinam, ligy budou mnohem, mnohem vyrovnanejsi a zajimavejsi. V zamorskych ligach, vcetne MLS je kazdy zapas necim zajimavy, vzdy zapas ma byt papirove vyrovnany. To ve fotbale absolutne nikdy neni.

Ty rozdily v PL jsou naprosto nechutne. Kluby jako ManU, Chelsea nebo Arsenal maji mnohem, mnohem vic penez nez kluby typu Newcastle, Southampton, nemluve treba o Burnley nebo Crystal Palace. Co je na tom, ze v jinych ligach to maji jeste horsi. A samozrejme, ze tam muze fungovat system revenue sharing - kdyz muze fungovat FFP, kdyz muze fungovat system prerozdelovani penez z tv prav vcetne treba zlatych padaku, tak muze v klidu fungovat i tohle. Uplne by stacilo, kdyby se do toho pocitali jen komercni prijmy a treba 50% z nich se spravedlive prerozdelovalo. Ligu by to udelalo mnohem zajimavejsi, protoze by se zmensili rozdily mezi kluby, zaroven by tim PL jeste vic zvetsila svoji silu proti ostatnim soutezim, priteklo by jeste vic penez z TV prav atd., velkym klubum by se to vratilo i treba v podobe toho, ze mensi kluby by meli vic penez na nakup jejich nepotrebnych hracu apod. V zamorskych ligach vytvoreni tohohle pravidla melo podobny efekt, napr. v NBA - cela liga diky tomu roste a nakonec na tom zase nejvic profituji nejbohatsi, nicmene odpovidajicne na tom profituji i nejchudsi a liga zustane celkove zajimavou.

A vlastni praci se praveze na ty mista je temer nemozne dostat. Prave i kvuli FFP a to je presne to, na co narazi predseda PSG v tomhle clanku. Soucasna PL a cely fotbal s FFP speje k tomu, ze se v nem vytvori nekolik obrovskych gigantu, kteri si to budou jen rozdavat mezi sebou a bude realne absolutne nemozne je diky jejich neuveritelne dobre financni pozici sesadit dolu, tu pozici budou mit navzdy. A to je podle me strasne spatne, protoze to velmi brzo bude absolutni nuda a brzo zacne zajem o fotbal klesat, jedinou sanci, jak tohle v soucasnem systemu nejak zmenit je vytvoreni jakesi evropske superligy, ale i tam velmi brzo nektere tymy zacnou totalne dominovat a dostaneme se k podobnemu problemu... Zamorsky system dela ligy pri dobrem rizeni dlouhodobe zajimave a dava kazdemu sanci vyhrat, i proto je ta liga dlouhodobe zajimava pro fanousky vsech tymu. To ve fotbale cim dal tim vic chybi, jak se mezi kluby zvetsuji financni rozdily...

Reagovat
r.mrazik

a zas nejaky priklad z ameriky,kde to funguje proste jinak s ohledem na nizsi souteze/drafty/nove kluby v lize a podobne...sakra uz...evropa s mnoha statama a vlastnima pravidlama takhle fungovat nemuze a nebude...

navic i tam mas bohaty kluby a takovy LA/NY je trochu jinde nez ostatni...

a co mi je do toho,ze nejaky burnley nikoho nezajima...je to proste provincni klub...a nechapu,proc by melo takovy MU jim davat neco ze sveho zisku z komerce...

kdyby ty kluby nevydelavaly,tak se nedivim,ze se k tomu socialnimu pristupu sahnout musi (viz NHL a podobne,kde ty klulby prodelavaji a ta liga se celkove chce udrzet)

ale sakra...v PL ma i hloupy everton na to,aby koupil hrace za 28 mega liber...ostatni taky utraci mraky penez...jako fakt nasrat na nejaky prerozdelovani

jinak takova superliga je vlastne liga mistru...po skupinach jsou tam take porad stale ty same tymy,akorat se obcas da cuchnout ten trpaslikum do skupin a da se jim par mega ecek...

to,ze to v ligach funguje jinak je fatk,se kterym nikdo nic neudela...rozhodne by nebylo fer,aby MU dotoval ze svych obrovkych komercnich aktivit treba takove city,ktere temer zadne nema a spoleha na prachy z ropy...je nerealny uz z tohodle pohledu

jasne...FFP omezuje i chude kluby...ale aspon by mely mit ty trpaslici jistotu,ze PL a dalsi ligy nebudou narvany umelyma klubama s majitelama v turbanech,kde by ty maly tymy nemely uz sanci zadnou...

Reagovat
db18

Reagovat
Sandstorm

No má pravdu. Hlavně v tom, že "Finanční Fair Play není fair, chrání velké kluby a může za to, že malé kluby zůstávají malými" A to s těmi investory má taky hodně do sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

nevím no, nechci se unést, ropáky a plynaře nenávidím ale žádné kloudné řešení mě nenapadá

ať si ti zmrdi udělají vlastní superligu a tam ať se s těma svýma "hračkama" dělají co chtějí

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, tieto "milionárske" kluby nech si spravia svoju ligu a bude pokoj, futbal nech nechajú pre tých, ktorí sa futbalom bavia a nie, tým, ktorí na ňom zarábajú...

Reagovat
eder

Jenže ono je to spíš obráceně. Tihle šejkové nebo Abramovič apod. si klub koupí jako hračku, na které si mastí svá ega, ale ekonomicky je to pro ně spíše ztrátové. Což je při jejich bohatství asi ani netrápí, ale to je věc jiná.

Reagovat
fenixLFC

A co sa tym zmeni? Tie najbohatsie kluby by si aj tak skupili to najlepsie na trhu a tie chudobne vo vlastnej sutazi by nikoho nezaujimali

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobře, že tohle přičmoudlý prase kvičí. Evidetně to pravidlo funguje moc dobře

Reagovat
Zaschrona

Cely ten fotbalovy system je ale enormne nefer... nejen FFP. Kdyby do evropskeho fotbalu byla zavedena zamorska pravidla, ktera tu jednotlivou ligu systemove vyrovnavaji, fotbalu by bylo lip. Tam kdyz nejaka, i ta nejmensi franchise pracuje skvele, pak ma sanci na to, ziskat tam titul, byt tou nejlepsi... Ve fotbale vzdycky vyhraval ten, kdo mel penize. V minulosti ty rozdily mezi kluby byly celkove o dost nizsi nez dnes, proto ten fotbal byl zajimavejsi, mene pravdepodobny a mohli se vubec stat soky typu Nottingham Forest apod. V dnesni dobe jsou "soky" typu lonske Atletico nebo vyhra Montpellier v Ligue 1 cim dal tim mene pravdepodobnejsi a cim dal tim mene se stavaji. V dnesni dobe je sezonu co sezonu ve vsech ligach konecne tabulka prakticky obrazem toho, jaky rozpocet kluby maji a kolik vydavaji penez na platy a za posily. Porad dokola vyhravaji ti sami, tabulky a zaverecne pavouky lig se meni jen malinko, ty souteze jsou furt to same dokola. Velkokluby z dnesniho systemu neustale bohatnou, i proto je temer nemozne je z tech hornich pater sundat, slabi na tom zustavaji spatne a cim dal tim vic klubu se stava realne jen farmama tech velkych, temer az skoro bez ohledu na to, jak dobrou praci tam management tech klubu odvadi dobrou praci, nejake velke posuny se stejne bez vnejsich investic nedaji delat. V LM jsme kazdy rok svedky tech stejnych souboju, porad se tam toci par klubu, kteri se v tech jarnich bojich utkavaji mezi sebou, je velika vyjimka, pokud se tam nekdy dostane nekdo novy.

S timhle nazorem predsedy PSG se neda nesouhlasit. FFP zakonzervovalo soucasne pozice klubu ve fotbale a je temer nemozne se posunout vzhuru. Pokud FFP prezije a nebude zruseno, zadna zmena v tomhle nenastane. A kdyz uz teda se zakonzervovavaji soucasne pozice klubu a mame ve fotbale porad ty same viteze furt dokola, tak se to stejne driv nebo pozdeji pak presuneme k vytvoreni fotbalove superligy, protoze uz bude uplne zbytecny hrat nejaky domaci souteze s trpaslicima farmama a akorat to bude financne nevyhodny, stejne tem trpaslikum fandi jen hrstka. Zasadni asi bude, az nektere z anglickych velkoklubu prestane bavit, ze se kazdy rok nedostanou do LM a prichazeji tim o obrovske penize... Aspon ta superliga, ktera nekdy, brzo, v budoucnu nastane, snad bude mit spravedlivejsi system po vzoru americkych sportovnich lig, tohle zacina byt nuda...

Reagovat
pytlerLFC

Reagovat
fenixLFC

Tak aj to atletico vo finale bolo porazene peniazmi no ked real proste vyuzil ze mal aj na lavicke svetovych hracov ktorych si mozu dovolit len najbohatsi

Vytvorenie superligy bude strasny pruser. Tie bohate kluby budu aj nadalej skupovat to najlepsie od malych ale pre tych to bu likvidacne podbne ako napriklad ked siel slovan do khl- o tu ,,nizsiu" sutaz sa nebude skoro nikto zaujimat a nebudu teda tazit zo stretov s velkymi xi uz peniazmi zo vstupu alebo aj sponzormi

Reagovat
DelPiero137

Toto je dalsi bod ktory zabija futbal. Mat spicku na lavicku, kazdy chce mat siroky kader na TOP urovni.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Četli ste to někdo celý?můžete napsat tak zhruba ve dvou větách o čem píše?

Reagovat
Infi

ne, nemůžem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
soukup

V Evropě si neumím představit systém franchise, na nějakým podobným systému, jak to funguje v USA. To by se hrozně pobilo kvůli rozdílným pravidlům a zákonům v jednotlivých státech a především, jak bys tu zničehonic zavedl něco tak složitýho a komplexního jako draft?

Jediná šance by byla možná paradoxně ta superliga, kde by třeba 30 týmů v té superlize tvořilo ty hlavní týmy a měli po Evropě svý farmářský týmy, odkud by mohli brát. Kdo by nebyl v superlize a ani nebyl farma, tak by hrál svoje národní profesionální ligy.

Třeba v ČR by nám to mohlo být asi všem fuk, tady by žádnej tým nebyl ani hlava franchise a nejspíš ani farma a liga by vypadala furt stejně, ale neumím si to představit v těch "velkých" ligách. Co když by třeba MU chtělo Everton jako farmu, nebo Arsenal chtěl West Ham? Tam je taková týmová tradice, že si to neumím představit, jak se ty minor league tvoří a fandové by to nikdy nepřijali

Reagovat
Zaschrona

Samozrejme, ze system franchise by v Evrope neuspel, kdyz tu jsou zavedene superznacky, to by urcite bylo cestou vstupu klubu do urcite nove souteze. Navic je otazka, jestli by to mela byt soutez vedle narodnich lig, ktera by treba nahradila LM v ramci UEFA nebo by to byla soutez uplne mimo, pod vlastnim vedenim. Draft si v evropskych fotbalovych podminkach taky uplne neumim predstavit. Farmarske tymy by taky takhle fungovat nemohli, do toho by kluby takhle nikdy nesli.

Teoreticka sance mozna je, ze by se jednou udelala "evropska fotbalova liga" a vedle systemu narodnich lig by se vedle toho plne objevil jeden velky fotbalovy kolos. Evropska unie by z neceho podobneho jiste byla totalne nadsena ( ). Treba v Brazilii to funguje tak, ze se ze zacatku sezony hraji oblastni ligy v kazde oblasti Brazilie (stylem skupiny a pak playoff s 18 hernimi daty v kazde oblasti) a pak teprve v druhe casti zacina liga s pohary. Soucasna LM ma od 3. predkola 19 hernich dnu, tak kdyz by se teoreticky data, v kterych se ted hraje LM, vyuzilo pro narodni souteze a data, v kterych se ted hraje treba PL, vyuzila pro evropskou superligu treba i s postupy a sestupy do nizsich lig te superligy, nebyl by s tim myslim teoreticky zadny problem, dali by se do toho integrovat vsechny kluby v Evrope, podobne jako to je treba v Anglii, tak od 6. ligy se to pak uz taky zacina delit do oblasti, to by myslim slo i v tehle silene evropske superlize. Otazka je, jestli takovy system by byl vic ziskovy nez ten soucasny - jestli by fanousci byli ochotni chodit treba na 4. ligu evropske superligy vic, nez ted na predkola LM nebo zakladni skupinu EL... a jestli integrace Evropy prostoupi natolik, ze se dockame az neceho podobneho... Snad ne.

Reagovat
Zaschrona

Akorat si teda aktualne moc neumim predstavit, jak se bude chtit PL klubum zdrhat od brzo minimalne 120 mega rocne liber pro kazdeho z tech velkych klubu za TV prava, kdyz z LM to aktualne porad bude jen 45 mega... Jsem zvedavy, co se vymysli od toho roku 2018, kdy konci dohoda klubu s UEFA o aktualni podobe LM...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

"Budeme s tím pracovat, ale zároveň doufám, že to pravidlo bude v příštím roce změněno. Finanční Fair Play není fair, chrání velké kluby a může za to, že malé kluby zůstávají malými,"

"Pravidla zabraňují příchodu nových investorů, kteří si pak najdou jiný sport a to pro fotbal není dobrá zpráva," to je právě že výborná zpráva...

Reagovat
Ferguson6

Tiež s FFP celkom nesúhlasím. Pokiaľ ten majiteľ na to má, neviem prečo by mu niekto mal brániť míňať svoje prostriedky na niečo, čo ho baví. A taký Metz ťažko kúpi hráča aj za 10 mega, keď toľko nezarobí predajom hráčov ani toľko nedostane od sponzorov alebo bude musieť predať 6 hráčov na kúpu jedného.

Skôr by to chcelo nejaké záruky, že ten majiteľ nenechá po sebe klub v sračkách. Podpíše veľké zmluvy a o rok odíde a klub je na pokraji zrútenia.

Reagovat
db18

právě, že to FFP má být jakousi zárukou...

...a i dříve kluby jako Metz neměli takovou možnost a stejně se nahoru dostali i bez investorů

Reagovat
smazaný uživatel

Má trochu pravdu. FFP zabraňuje, aby se velkýma investicema dostávaly průměrné kluby na výsluní, což omezuje konkurenci. To je jasný mínus tohohle pravidla.

Ale novou formou rakoviny ve fotbalu je hostování. Jak je možné, že kluby mají na hostování 5 i daleko víc fotbalistů? K čemu to je a čemu to má sloužit.

Zkusil bych se zamyslet nad pravidlem, který by omezovalo šíři kádru klubů a to tak, že by se DO KÁDRU počítali i hráči, kteří odešli na hostovačku. To by nutilo kluby, aby hráče ihned prodávali a nevláčeli by je po hostováních s tím, že s něma do budoucna stejně nepočítají. Dále by to omezilo nákupy fotbalistů, protože by si kluby setsakramentsky rozmýšlely, které fotbalisty koupit a které fotbalisty opravdu budou potřebovat a které ne. A pokud by měl klub v kádru hráče, kterého by nikdo nechtěl, ale kterého nechce ani ten dotyčný klub? A koho to zajímá? Proč ten klub kupoval hráče, kterýho nepotřeboval?

Samozřejmě má tohle pravidlo svoje mouchy, ale stejně jako u FFP - klady by převážily.

Reagovat
smazaný uživatel

gratuluju, vymyslels ještě debilnější pravidlo než je FFP

Reagovat
smazaný uživatel

Důvod?

Reagovat
soukup

no minimálně to pravidlo na hostování musí mít věkovej limit, aby mohli hostovat mladí hráči

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo jinak - tam by se muselo jasně specifikovat, jací hráči jsou opravdu členy kádru áčka. Hráči, kteří se nedostanou do áčka by omezení v hostovačkách nebyli.

Reagovat
db18

Reagovat
Miguel19

Hostování rakovina fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Hostování rakovina fotbalu není, to je pravda, ale to, co předvádí Chelsea s hostovačkama je kentus...

Reagovat
blade115

Mrtě, no. Chelsea nabídne hráči dlouholetý plán s tím, že na jeho konci se buď prosadí, nebo bude prodán do jiného klubu - což záleží čistě na něm a jeho výkonech - a hráč má právo se svobodně rozhodnout, jestli ten plán přijme nebo ne. Já neříkám, že to není zvláštní druh obživy, a nepopírám, že několik hráčů už si na tom přibrzdilo kariéru, ale v první řadě je to přeci jejich blbost, že do toho šli, ne? Mimo to je to jirkovo pravidlo naprosto debilní - debilnější než FFP, jak bylo výše poznamenáno. Nehledě na to, že si ke všemu protiřečí. A ve fotbale je daleko víc urgentnějších věcí k řešení než systém hostování.

Mimochodem, víš, kolik hráčů na hostování má taková Parma?

Reagovat
CHONG

Má pravdu ten chlapec, to pravidlo smrdí komunismem na sto honů, máš víc, tak tě pěkně srazíme, abys nevyčuhoval, bolševici zasraní.

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda. Tohle pravidlo má za cíl naučit kluby finanční samostatnosti. Má je naučit, že nemůžou dlouhodobě utrácet víc, než si vydělají.

V životě taky přece nemůžeš dlouhodobě utrácet víc, než si vyděláš, ne? Samozřejmě pokud nemáš bohatýho tatíka ...

Reagovat
CHONG

To má být věcí každého klubu, pokud neumí hospodařit a věčně budou v mínusu, tak prostě dřív nebo později vyhlásí bankrot, pokud si ale jako podnikatel koupím klub, tak mi nikdo nemá co diktovat, kolik do něj můžu vrazit peněz a jak mám nakládat se svým majetkem, to nemá nic společného s kapitalismem, je to odporný bolševismus.

Reagovat
smazaný uživatel

A to je právě to, čemu chce vedení fotbalu zamezit.

Reagovat
CHONG

A to je právě to, co je v přímém rozporu s kapitalismem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak UEFĚ prospěje, když popadá pár klubů?

Ono - já s tebou víceméně souhlasím, že tyhle omezení by neměly mít význam. Ale tady jde o to, že prostě managementy klubů jsou nepoučitelné a neví, kde mají strop. Proto je potřeba je držet v nějakých mantinelech a chránit před sebou samými. Je třeba ochránit klub a jeho fandy.

Podívej se na to takhle - ještě pár levicových vlád, a jsme v hajzlu. Proč? Protože levičáci dokáží parádně rozhazovat a slibovat. Ono je to pěkné, že každýmu přidají, ale už ti neřeknou, kde na to budou brát. Já bych taky uvítal nějaké restriktivní pravidlo proti tomuhle rozhazování a falešným slibům.

Reagovat
CHONG

UEFĚ to pochopitelně nijak neprospěje, ale takový je zkrátka trh, umíš hospodařit fajn, neumíš, tak končíš a je mi prostě krajně proti srsti, že ti nějaká organizace diktuje, jak máš nakládat se svým majetkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ne všude tohle zřejmě funguje. Ono mít třeba taková F1 neomezené rozpočty a všechno možné, tak tam už nejezdí nikdo. Takhle by to ve fotbale dopadlo stejně...i když jsem taky proti jakémukoli omezování, tak tady to prostě fungovat nebude, možná ropákům to bude jedno, bo ti budou mít peněz plno, ale další týmy, budou kupovat na dluh, aby se jim snažily vyrovnat a tím pádem můžou buď skončit úplně, nebo budou nekonkurenceschopní a jak by to vypadalo už můžeme vidět dnes na Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

s tou F1 je to pěkný případ.

Prostě sport není vhodný pro plnou implementaci tržních pravidel. Už jen proto, že prostě na trhu jde o to, že musíš urvat co nejvíc fandů a to třeba i provedením fůzí či řázených likvidací konkurentů. To prostě ve fotbale dělat nemůžeš. Majitel MCity si prostě nemůže koupit MUnited s tím, že ho řízeně zlikviduje, a tím schlamstne fandy MU, kteří budou přát City ...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím.

Akorát prostě tohle není trh jako takový. Tady prostě nemůžeš vyměnit produkt ze dne na den. Spotřebitelé jsou většinou věrní jednomu dodavateli, a pokud by ten zkrachoval, tak by velmi těžko mohli spotřebitelé začít odebírat produkt od jinýho dodavatele.

Reagovat
CHONG

Souhlasím, že sportovní prostředí je specifické, ale fakt, že ti někdo diktuje, co můžeš, a co nemůžeš dělat se svým vlastním majetkem, to prostě nepřekousnu.

Reagovat
smazaný uživatel

chápu, nicméně plno těch lidí, co řídí kluby, nejsou vlastníci, ale manažeři, kteří přicházejí a odcházejí. A ne vždycky je racionálně chovající se manažer oblíbený. On ví, co si může klub dovolit, ale fanoušci toho vědomi nejsou, a vytváří na manažera tlak. A ten prostě může podlehnout a začít se chovat iracionálně výměnou za to, že ho budou fandové milovat.

Jenže ... tenhle manažer odejde a zůstanou po něm nejen výhry a tituly, ale hlavně dluhy. Říká se tomu, že po zabíjačce přichází sračka ...

Reagovat
bobis21

není lepší omezit výši dluhu. Pak by opravdu utráceli jen tolik, kolik mají ...

Reagovat
smazaný uživatel

jenže problém ve fotbale je to, že existují u všech klubů vstupy, které ty kluby nemůžou změnit nijak jinak, než obřími investicemi. A ty jim FFP zakázalo. Podívej se, kdo je za podobná opatření nejvíc-fandové klubů, které mají největší příjmy a souhlasí s tím proto, aby se na tom nicc nezměnilo, aby jim příjmy rostly a nůžky se zvětšovaly.

Místní fandové Serie A furt řeší koeficiet, ale kdyby Neapol vyhrála LM a postavila na 6 let dominantní tým v Itálii, tak budou prskat, a nebude je zajímat, že má liga zpět 4 týmy v LM. Sparťany taky sere vzestup Plzně, protože jinak by měli ligu pro sebe.

Reagovat
db18

A mně třeba vzestup BVB nenasral, protože se díky tomu postavil nejsilnější Bayern, který pak válcoval LM

Reagovat
smazaný uživatel

Ale BVB není to, co jsem myslel. O jeden titul by Bavori přišli tak jako tak protože Gaal je cvok a musel se s kabinou časem rozhadat, navíc ten druhy byl kompenzován LM. Představ si to tak, ze by za 6 let byl třeba jen jeden pokal, zadna LM, kterou by Dortmund vyhrál třeba dvakrát, žádný Lewa, Gotze, Reus, naopak by do Dortmundu chodili lidi jako AdM či Pogba. By tě to pěkně stalo, to mi zase netvrd, nebo ti nevěřím, ze fandis Bavorum, protože me vedle Pepka sere každá trofej v Německu, kterou Bayern nezíská.

Reagovat
db18

Bez BVB by Bayern tu LM nikdy nevyhrál A pro nezískání titulu v BL neexistuje kompenzace... retrospektivně je to ale to nejlepší, co Bayern mohlo potkat...

...a Pogba by mne zrovna nesral

Reagovat
smazaný uživatel

A jen dodám, že zavedení výuky finanční gramotnosti do škol (a klidně na první stupeň) by vyřešilo spousty problémů.

Reagovat
smazaný uživatel

Malí zůstali malými a velcí velkými, šejci přestanou kluby kupovat a co se změní? Vůbec nic...to dokazuje nesmyslnost tohoto socialistickýho pravidla...

Reagovat
bobis21

jediné, co bych omezil je zadlužování klubů (např. maximální dluh ve výši ročního obratu). Kdo má peníze, ať nakupuje, kdo nemá, nakupovat nebude. Problém je jen to, když nakupuje někdo, kdo ty peníze nemá

Reagovat
smazaný uživatel

zastropovat by se měla jen Premier League aby do ní "neteklo"

Reagovat
smazaný uživatel

moja reč. možno by sa z nej konečene stala anglicka liga

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by měl bečet kvůli platovým stropům? Vždyť tím lépe pro klub, když nebudou hráči dostávat přehnané ceny. Ale stejně, něco na tom pravidle bude. To je tak di Mária výjímečný, že stál Manchester tolik peněz? Četl jsem tu, že Hernandez jde do Reálu. To si pomohl. Z jedné lavičky do druhé, ovšem třeba mu Španělská liga více sedne, ale pak posadí na lavičku některou z těch hvězd a ona bude trucovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele