Preview sobotních zápasů kvalifikace na MS 2010

28.03.2009, 10:18, aktualizováno 28.03.2009, 10:18
Previews
Češi se představí ve Slovinsku, tento zápas nás pochopitelně bude zajímat ze všech nejvíc, hraje se ale také v ostatních osmi skupinách a koneckonců i v té naší. Poláci se představí v Severním Irsku. Z dalších duelů vyberme střety Portugalska se Švédskem v první skupině, Španělska s Tureckem v páté a Nizozemska se Skotskem v deváté...
Skupina 1
Malta - Dánsko  (sobota 20:00)
Stadion Ta Qali na Maltě bude místem, kde se v sobotní večer proti sobě postaví týmy z teplého Středomoří a studené Skandinávie. Poslední Malta totiž hostí vedoucí Dánsko.

Maltská reprezentace začala kvalifikaci na mistrovství světa katastrofálně. Po děsivých výsledcích, kdy během prvních tří zápasů inkasovala deset branek, se zlepšila alespoň před domácími fanoušky. Přesto mají po pěti zápasech jediný bod za remízu s Albánií a stále se hledá první úspěšný střelec. K boji s Dánskem by měla být k dispozici i trojka, která právě při prvním bodovém zapsání chyběla. Do sestavy se tak vrací Caruana, Bogdanovic a Barbara. Ke gólu by měl také přispět Michael Mifsud, největší hrozba v barvách domácích, který svou rychlost projevuje v druhé nejvyšší anglické lize, kde prošel týmy Coventry a Barnsley.

To tým ze severní Evropy odehrál velmi dobrá utkání na horkých půdách Maďarska a Portugalska, ze kterých si přivezl čtyři body. Když v říjnu potvrdil své schopnosti proti Maltě tříbrankovou výhrou, ujal se v kvalifikační skupině těsného vedení. Na Ta Qali má navíc velmi dobré vzpomínky. Naposledy zde hrál takřka na den přesně před osmi lety a svému soupeři uštědřil pověstného bůra.

Trenér Marten Olsen se bude muset proti outsiderovi ze Středomoří obejít bez trojice Bogelund, Kristensen a Laursen. Naopak o nebezpečí před Haberovou brankou by se měl starat Nicklas Bendtner, který se podepsal i u divoké přestřelky v poslední desetiminutovce v Portugalsku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 12.50 - 6.50 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Albánie - Maďarsko  (sobota 20:30)
Maďarsko s Albánií, které v posledních desetiletích mnoho úspěchů nezaznamenaly, ještě neztratily v konkurenci zkušenějšího Švédska nebo Portugalska naději na účast v Africe. Maďaři jsou druzí se sedmi body, zatímco Albánci jen o příčku níže. Navíc půjde také o souboj dvou nizozemských trenérů.

Oba celky navíc zdobí pěkné a překvapivé výsledky ze skupiny. Albánie třeba senzačně remizovala v Portugalsku a se Švédskem, Maďarsko zase s lídrem skupiny Dánskem. V kvalifikaci na sebe již narazily a vítězně z duelu vyšlo Maďarsko. "Nejlepší by bylo, kdybychom zůstali do druhého místa. K tomu je potřeba šest bodů, nic jiného nás nezajímá. Musíme nejprve nezaváhat v Albánii, abychom ji nevrátili do hry," říká nizozemský kouč Erwin Koeman, jehož pak čeká další klíčové utkání s Maltou.

Albánie přitom měla v únoru jedinečnou možnost dostat se dokonce do čela skupiny. Jenže na půdě bezzubé Malty pouze remizovala 0:0, takže je stále za Maďarskem o bod. "Musíme být opatrní. V Evropě nemá Maďarsko jméno, ale znám tam hráče, kteří v ní hrají," nepodceňuje nic kouč domácích Arie Haan, původem stejně jako Koeman z Nizozemska. Do médií jako by se možná trochu vyjadřoval, že i s remízou by byl spokojený: "Jak říkám. Musíme být opatrní. Takže zřejmě nastoupíme s defenzivní taktikou 4-3-2-1."

Ani Haan nemá v kádru žádné neznámé hráče, Cana je třeba kapitánem v Marseille, brankář Beqaj chytal letos excelentně za kyperskou Famagustu, která proplouvala pohádkově Ligou mistrů. Jenže jeho start je podobně jako v zápase proti Maltě nejistý. "Je to velká šance ukázat se. Kdybych nenastoupil, samozřejmě bych se nudil," usmíval se náhradník Hidi. Pokud by však nastoupil, musel by opravdu předvést parádní výkon. Vzájemný zápas s Maďarskem je totiž před střetnutím v Dánsku hodně důležitý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko - Švédsko  (sobota 21:45)
Portugalsko přivítá v Portu v kvalifikačním zápase skupiny 1 o postup na Mistrovství světa 2010 Švédsko a určitě nepůjde o běžné utkání. Situace obou reprezentací totiž není úplně ideální.

Portugalci, před startem kvalifikace hlavní aspiranti na postup, jsou na čtvrtém místě s dvoubodovou ztrátou na vedoucí dvojici Dánsko, Maďarsko. Bod před Portugalskem je ještě Albánie, ale ta má o jeden zápas více, naopak Dánové mají ještě zápas k dobru. Švédové jsou na tom podobně jako jejich sobotní soupeř s tím rozdílem, že mají o odehraný zápas méně.

Domácí výběr navíc už dlouho nezažil chuť vítězství, alespoň ne v soutěžním utkání. Svěřenci trenéra Carlose Queiroze by tak chtěli navázat na poslední vyhraný přípravný duel s Finskem a proti Švédům naplno bodovat. V posledních čtyřech zápasech kvalifikace se tak stalo jednou. Švédové však nastoupí bez své největší hvězdy Zlatana Ibrahimoviče.

"Procházíme těžkým obdobím a potřebujeme získat body, ale všichni jsme plně koncentrováni na zápas," prohlásil obránce Portugalců Bruno Alves. "Skutečnost, že Ibrahimovič nehraje je určitě potěšitelná, ale myslím si, že Švédové mají i další hráče, kteří půjdou za vítězstvím. My jsme ale připraveni, máme dobrý tým a myslím, že vyhrajeme."

Spekulace panují kolem startu záložníka Deca, jenž měl poraněný stehenní sval, ale léčba podle všeho probíhá dobře a středopolař Chelsea by měl být připraven.

Ztratit body si nemohou dovolit ani ve Švédsku, čehož si je vědom kouč Lars Lagerback. "Musíme se soustředit na svůj výkon, nedávat jim zbytečné šance a zbytečně nefaulovat v blízkosti vápna, protože mají několik specialistů na trestné kopy," odhalil Lagerback a zároveň upozornil na možnou slabinou Portugalců. "Místy až příliš útočí, vpředu často zůstávají i oba krajní obránci. Pokud se nám podaří jim při těchto výpadech vzít míč a rychle zaútočit, může to fungovat," vysvětlil Lagerback.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.65 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko32106:27
2.Maďarsko42114:27
3.Albánie51313:26
4.Portugalsko41216:35
5.Švédsko31202:15
6.Malta50140:111
Skupina 2
Lucembursko - Lotyšsko  (sobota 17:00)
I když by to před startem kvalifikace málokdo očekával, Lucembursko stále bojuje o kvalifikaci na mistrovství světa. V tabulce má ovšem stejně bodů jako Lotyšsko, jeho následující soupeř.

Důvodem dobrého umístění Lucemburska je zázračná výhra nad Švýcarskem. Zda však domácí celek naváže na fantastický výsledek, se dá zatím jen hádat. Klíčovým hráčem domácího týmu bude bezpochyby obránce Jeff Strasser, nejlepší hráč historie maličké země. I když se blíží konec jeho kariéry, stále je pro mužstvo kouče Hellerse velkým přínosem.

Lotyšsko má shodně jako Lucembursko v tabulce čtyři body a má tak reálnou šanci na postup na mistrovství světa. Pokud ji chce mít však nadále, nesmí proti Lucembursku zaváhat. Lotyšsko bude tak jako v ostatních zápasech spoléhat hlavně na útočníka Marise Verpakovskise, jehož 23 gólů v reprezentaci je úctyhodný počet. I když aktuálně hraje Verpakovskis ve druhé španělské lize, v minulosti nastupovat například za Getafe, Dynamo Kyjev, nebo Hajduk Split.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.45 - 1.70
více informací
Moldavsko - Švýcarsko  (sobota 17:45)
Na první pohled jsou jasným favoritem tohoto utkání Švýcaři, kteří na trozdíl od domácích mohou stále přemýšlet o cestě do Afriky. Jenže první pohled může často klamat.

Moldavci hrají poprvé v kvalifikaci na domácí půdě a tam dokázali v nedávné minulosti několika favoritům nepříjemně zatopit. Jediný bod, který přivezly v říjnu z Lucemburska, však není reálným ukazatelem. Poslední dvě utkání moldavské reprezentace s Litvou a v Makedonii skončila shodně remízou 1:1. Kádr domácích postrádá známější jména. Pro českého fanouška může být zajímá alespoň nominace obránce pražských Bohemians Valeriu Andronice.

Švýcaři jsou v tabulce druhé skupiny zatím na třetím místě a to zejména díky vítězství v Řecku. Dvoubodová ztráta na jediné postupové místo není nijak tragická, ovšem pokud chtějí Švýcaři opravdu příští rok objevovat černý kontinent, pak musí v Kišiněvě bezpodmínečně zvítězit. Pokud zopakují výkon z Řecka, mají velmi slušné šance. V kvalifikaci se už ale představilo také úplně jiné Švýcarsko. To, které prohrálo s Lucemburskem, ale při vší úctě nemá na světovém šampionátu co pohledávat.

Švýcaři budou spoléhat hlavně na špičkové útočné duo Alxandre Frei a Blaise N'Kufo, které zařídilo již zmiňované vítězství v Řecku. Oporou záložní řady je Tranquillo Barnetta z bundesligového Leverkusenu.

Podle jmen tedy papírově jednoznačná záležitost. Nedočkáme se ale náhodou překvapení?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.85 - 1.45
více informací
Izrael - Řecko  (sobota 20:00)
V Ramat Gan se odehraje nepochybně jedno z nejdůležitějších utkání druhé kvalifikační skupiny. Neporažený Izrael přivítá na vlastním stadionu vedoucí Řecko.

Izrael na domácím hřišti zahájil kvalifikaci remízou se Švýcarskem, a poté se hned třikrát vydal na půdu soupeřů. Po vítězství v Moldavsku a Lucembursku přišla nečekaná trhlina v cestě za prvním mistrovstvím světa po čtyřiceti letech. Minutu před koncem totiž Lotyšsko odpovědělo na vedoucí branku kapitána hostí Benayouna a favorizovaný Izrael si odvezl pouhý bod. Právě střelec posledního kvalifikačního gólu Izraele však dělá starosti svým fanouškům, jelikož o jeho startu bude rozhodnuto až před výkopem.

O své historicky třetí vítězství nad Řeky tak bude tým Drora Kaschtana nejspíše bojovat bez svého kapitána, za to ale se všemi ostatními hráči již počítat může. Mimo jiné i s Benem Saharem, velkou nadějí Izraele, který by měl soupeře po lajně pořádně prohánět a vést tak silnou záložní řadu domácích.

Hosté z Balkánu mají co vracet svým fanouškům. Po výhrách v Lucembursku a Lotyšsku sice potvrdili roli favorita i v domácím zápase s Moldavskem, ale poté přišla nečekaná prohra se Švýcarskem, která vlila znepokojení i do krve defenzivního taktika Otto Rehhagela. Tomu se nelíbila především nepřesnost a malá důslednost v osobních soubojích při finální fázi útočného snažení. I přes nečekanou prohru se ovšem vítěz EURO 2004 udržel na prvním místě ve skupině s jediným bodem náskoku na svého dnešního soupeře z Izraele.

Další domácí, tentokrát přátelská, střetnutí ale také moc důvěry ve vlastní reprezentaci nepřinesla. Na svém stadionu totiž remizovala s Itálií a v únoru s Dánskem. Ve veledůležitém zápase bude Řekům chybět Giourkas Seitaridis, kterého v sestavě nejspíše nahradí Loukas Vyntra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko43019:29
2.Izrael42208:58
3.Švýcarsko42117:67
4.Lotyšsko41124:64
5.Lucembursko41123:74
6.Moldavsko40132:71
Skupina 3
Severní Irsko - Polsko  (sobota 18:15)
Jedna z nejvyrovnanějších skupin, ve které se nachází i naše reprezentace. Severní Irsko sbírá body hlavně na domácím stánku, kde třeba remizovalo právě s Českem, na venkovních hřištích je úspěšnost mnohem menší. Mančaft z Britských ostrovů má už za sebou obě klání s trpaslíkem ze San Marina, a tak zisk jakýchkoliv bodů se bude považovat za úspěch.

Polsko bylo jedním z nejaktivnějších národů v zimní pauze a sehrálo hned čtyři přátelská utkání, navíc všechny úspěšně. Tři výhry a jedna remíza je velmi dobrá bilance, navíc se jedná o skalpy Irska, Walesu a Srbska. Zaváhání se zrodilo pouze v Litvě. Poláci měli výborně našlápnuto po vítězství nad českým výběrem, avšak prohra v sousedním Slovensku jeho plány mírně zkomplikovala.

Severní Irsko naopak toho moc neodehrálo a pouze doma prohrálo s Maďarskem, v nedávném kvalifikačním duelu porazilo již zmiňovaného trpaslíka ze San Marina. Domácí mají problém hlavně se střílením branek, proti silným soupeřům se trefili jen jednou, což stejně na body nestačilo. S Poláky mají velmi negativní statistiku, před čtyřmi lety s nimi doma prohráli jasně 0:3.

Domácí výběr se bude muset obejít bez dvojice Kyle Laffertyho a Martina Patersona, parťákem Davida Healyho v útoku tak zřejmě bude Warren Feeney. Suspendovaný je Steve Davis, šest týdnů už je zraněný také George McCartney. Výjimečné bude utkání pro kapitána Damiena Johnsona, který oslaví svůj jubilejní padesátý zápas s kapitánskou páskou: "Velice mě to těší, dodá nám to více sebedůvěry," vyjádřil se k historickému počinu svého šéfa kouč Nigel Worthington.

Ten navíc vidí šance svého týmu velmi reálně:"Zatím není čas na to, abychom mohli slavit. Zápasy se San Marinem nás určitě moc neprověřily. Každý hráč ví, že pokud zvítězíme, můžeme postoupit na šampionát a přepsat historii našeho národního výběru. To je pro nás ta největší motivace."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.15 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovinsko - Česko  (sobota 20:45)
Při pohledu na žebříček FIFA by měli být čeští fotbalisté v sobotním utkání kvalifikace pro mistrovství světa ve Slovinsku jasným favoritem. Aktuální tabulka třetí kvalifikační skupiny i vzpomínka na podzimní zápas v Teplicích však papírové předpoklady vyvracejí. Trenér Petr Rada i jeho svěřenci si uvědomují, že je v Mariboru čeká nevyzpytatelný soupeř.

Slovinci jsou ve světovém žebříčku o čtyřicet míst níže, ale v tabulce skupiny zaostávají jen o jediný gól. A v domácím prostředí se v říjnu Češi hodně nadřeli na nejtěsnější výhru 1:0. "Všichni si dobře pamatujeme, jak se Slovinci u nás předvedli. Je to kvalitní tým, který zvlášť v domácím prostředí umí překvapit," mírní všeobecný optimismus trenér Petr Rada.

Možná je rád, že v prvním souboji soupeř hrál tak dobře. Alespoň se nemusí bát, že by ho jeho svěřenci teď podcenili. Pohled na soupisku by k tomu mohl svádět. Slovinci nehrají ve špičkových evropských klubech, ale to nemusí nic znamenat. "Nezapomínejte na to, jak se daří Novakovičovi v Kolíně nad Rýnem," vyzdvihl kouč největší oporu Slovinska a čtvrtého nejlepšího střelce bundesligy. Ten své kvality prokazuje i v reprezentaci, v pěti posledních zápasech dal pět branek.

Slovinsko dokáže být skutečně nebezpečné favoritům, ale často také hráči potvrdí pověst balkánské mentality a zcela propadnou. Svědčí o tom i bilance posledních let - opravdu velké vítězství Slovinci slavili naposledy v roce 2004, kdy porazili Italy. V minulé kvalifikaci od nich odjížděli se třemi body Bulhaři, Rumuni i Nizozemci. Na podzim v Mariboru vyšli naprázdno Slováci, ale v přípravě tam vyhrál i průměrný tým Bosny a Hercegoviny.

Český tým si je dobře vědom toho, že o výsledku rozhodne především jeho vlastní hra a přístup. Hráči si věří, že by mohli oplatit soupeři podobnou mincí, jakou se on prezentoval v Teplicích. "Bylo by dobré využít formy našich útočníků a hrát se dvěma hroty, ale současně musíme hrát především zodpovědně odzadu," naznačil možnou taktiku s rychlými brejky kapitán mužstva Tomáš Ujfaluši.

Pokud bude trenér Rada odvážný, vsadí na rozestavení 4-4-2. Zatím nechtěl odkrýt karty. "Možností máme celou řadu, ale nejvíce kombinací je v záloze," řekl mnohoznačně. Jak se však zdá z vyjádření hráčů, ofenzivní varianta zvítězí. "Musíme hrát na dvě vítězství, nemůžeme příliš taktizovat," míní například Radoslav Kováč.

Právě on by měl ve středu hřiště rozbíjet slovinský úvodní nápor. Je ale otázkou, zda mu v tom bude sekundovat Polák, nebo zda trenér pošle středopolaře Anderlechtu na levou stranu na úkor Šírla a do středu nevyšle tvořit hru Plašila.

Útočnou formaci by mohli tvořit Baroš se Svěrkošem, kteří spolu v základní sestavě ještě nehráli. "Není to vyloučené, vždyť Svěrkoš v klubu hraje spíše podhrotového hráče, který šance připravuje," připustil možnou kombinaci už v úterý Rada.

Zatímco českému týmu až na dlouhodobě zraněného Tomáše Rosického žádná významná opora neschází, soupeř od prvního dne soustředění sčítá mohutné ztráty v defenzivě. Trenér Matjaž Kek přišel o brankáře Samira Handanoviče, který dva roky nevynechal jediný kvalifikační zápas. Kvůli trestu chybějí další dva nepostradatelní Mišo Brečko a Marek Šuler. Zraněni jsou Branko Ilič, který v kvalifikaci nevynechal ani minutu, i nováček Dominic Maroh, který ho měl nahradit.

Domácí jsou přesto bojovně naladěni a věří, že s podporou hlučných fanoušků dokážou konečně v důležitém utkání zvítězit.

Zápas začne ve 20:45, přímo ho vysílá ČT2. Rozhodovat budou Portugalci - jako hlavní Pedro Proenca, asistovat mu budou Manuel Cardinal a José Tiago.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.15 - 1.95
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovensko43018:59
2.Severní Irsko52128:47
3.Česko42115:27
4.Polsko42116:47
5.Slovinsko42115:37
6.San Marino50051:150
Skupina 4
Rusko - Ázerbájdžán  (sobota 15:00)
Co jiného než vítězsví a tři body mohou chtít Rusové od souboje s bývalými "poddanými" z Ázerbajdžánu? Nová bitva o náhorní Karabach má jednoznačného favorita.

126 míst rozdílu v žebříčku FIFA mezi osmým Ruskem a 134. Ázerbajdžánem celkem jasně a zřetelně vymezuje favorita tohoto souboje. Od rozdělení Sovětského svazu se ještě mužstva nesetkala, pravděpodobně kvůli politickým křivdám z minulosti, ale dost možná také kvůli značnému rozdílu v kvalitě.

Dá se předpokládat, že hlavně v Baku bude atmosféra hodně hustá, ale v Moskvě se mohou Rusové porazit jedině sami. Jména jako Aršavin Pavljučenko, nebo Žirkov nemají na druhé straně rovnocenné protivníky. Dá se předpokládat, že trenér Hiddink rozloží zátěž na více hráčů, třeba mladého Alana Dzagojeva z CSKA Moskva, byť ani druhý díl tohoto dvojzápasu nepostaví proti sborné soupeře zvučného jména - Lichtenštejnsko.

Pokud si Rusko nepřipíše do tabulky během následujících dvou utkání šest bodů, pak si postup do Afriky nezaslouží.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 9.00 - 26.00
více informací
Wales - Finsko  (sobota 16:00)
Wales nerozjel své vystoupení v kvalifikaci úplně na jedničku, nicméně stále může bojovat alespoň o druhé místo. Avšak ve skupině se o to snaží také Rusko a Finsko, bez tvrdé práce to určitě nepůjde. Jedno z těch veledůležitých klání je na programu právě v sobotu, kdy domácí na Millennium Stadiu v Cardiffu přivítají právě severského soupeře.

Hlavně uhlídat Forsella! Tak asi zní hlavní úkol Walesu. Kanonýr totiž kosí jednoho soupeře za druhým a hlavně díky němu střílejí Finové branky. Rozhodl například i v kvalifikaci, když v utrápeném utkání proměnil penaltu proti Ázerbajdžánu. Finsko hned na úvod uhrálo bodík s Německem a vykročilo tou správnou nohou, prohra v Rusku ovšem naděje malinko snižuje. Špatnou formu potvrdily těž přátelské duely. Neúspěchy v Japonsku, Portugalsku a Švýcarsku na sebevědomí nepřidaly.

Wales má sice o dva body více než Finsko, body ale vyválčil proti Ázerbajdžánu a Lichtenštejnsku. Naopak v prověřovacích zápasech s Německem a Ruskem neuspěl, v obou utkáních však měl trochu smůly a o body z ruské půdy přišel až v závěrečných minutách. Pokud hráči Walesu naplno zabodují proti Finsku, jejich naděje rozhodně vzrostou. Přátelské zápasy ukázaly celkem dobrou formu, výhru v Dánsku však malinko kazí porážka v Polsku.

Domácí výběr bude stále postrádat Jacka Collisona a hráče West Hamu United Dannyho Gabbidona. Naopak skvělou zprávou je návrat Jamese Collinse, tento stoper totiž nehrál od začátku ledna. Fit bude také útočník Craig Bellamy, který se lehce zranil minulý týden.

"Sobotní zápas je jeden z nejdůležitějších v celé kvalifikaci. Pokud uhrajeme solidní výsledek, naše ambice jen porostou. Je to teď mezi námi, Ruskem a právě Finskem, snad budeme my na tom druhém místě," pronesl zkušený waleský záložník kanadského Toronta Carl Robinson. Trenér hostů Stuart Baxter může počítat s kompletním kádrem, mezi tři tyče se navíc vrátila důležitá opora Jussi Jaaskelainen a zcela v pořádku je i záložník Roman Eremenko.
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Williams, Collins, Rickets, Bale - Koumas, Ramsey, Robinson, Ledley - Bellamy, Earnshaw.
Finsko - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Pasanen, Tihinen, Hyypia, Kallio - Eremenko, Heikkinen, Sjolund - Johansson, Forssell, Kuqi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Lichtenštejnsko  (sobota 20:00)
Těžko se zrodí překvapení v tomto utkání, kde hraje opravdový trpaslík proti velkému gigantovi a jednomu z největších favoritů celého šampionátu v JAR. Německo zatím s přehledem vede čtvrtou skupinu a pouze jednou remizovalo. Nyní na domácím Zentralstadiou v Leipziu přivítá naopak soupeře, jenž sice získal bod, ale ještě neskóroval.

Poslední vzájemný duel obou soků se datuje do loňského roku, kdy hned v prvním zápase kvalifikace MS 2010 deklasovali Němci domácí tým 6:0 a skóre mohlo určitě ještě růst. Jinak na německé půdě se v poslední době nehrálo, scénář ovšem bude zřejmě velmi podobný.

Lichtenštejnsko odehrálo zatím jen tři zápasy, proti Walesu rozhodně nepředvedlo vůbec špatný výkon a těsná prohra 2:0 na britské půdě byla celkem příjemným překvapením. Lichtenštejnsko se snažilo vyladit formu v přátelských zápasech na Slovensku (porážka 4:0) a na Islandu (porážka 2:0), s hrou byl švýcarský kouč Hans-Peter Zaugg docela spokojen.

Naši západní sousedi sehráli též dvě přátelská klání, avšak s mnohem věhlasnějšími soupeři. Výsledek byl ale stejný, před vlastními fanoušky podlehli Anglii 1:2 a podcenili i duel s Norskem (0:1). Německo by mělo zvítězit nejméně o tři branky, tradičně ale domácí nechtějí nic podcenit.

Lichtenštejnsko bude postrádat čtveřici suspendovaných Michele Polverino, Fabio d’Elia, Franze Burgmeiera a Martina Buchela, nemocný je Mathias Christen. Po zranění se vracejí Marco Ritzberger a Benjamin Fischer, pozitivní zprávou bude i návrat Christopha Biedermana.

"Hrozně se na utkání těšíme, je to vždycky výjimečný pocit hrát proti takovému soupeři. Chceme se předvést v dobrém světle, abychom splnili to, co si před utkáním řekneme. I tak to bude neskutečně těžké," vyjádřil se kouč Zaugg.

Trenér Joachim Löw nemůže nasadit hned trio hráčů, mimo je především kanonýr Miroslav Klose, jehož trápí přitahovač svalu. Zranění nepustí na trávník také dvojici Torsten Frings - Arne Friedrich. Trochowskiho by v sestavě měl nahradit Marcell Jansen, do branky by se místo René Adlera (poraněné rameno) měl postavit gólman Hannoveru Robert Enke.

"Myslím si, že každý soupeř si zaslouží respekt a to i Lichtenštejnsko. Možná budeme mít trochu v hlavách spíše další zápas s Walesem, ale dokud nezazní konečný hvizd, nic pro nás neskončí," upozorňuje se vztyčeným varovným prstem asistent Hansi Flink.
Německo - pravděpodobná sestava:
Enke - Beck, Mertesacker, Westermann, Lahm - Schweinsteiger, Ballack, Hitzlsperger, Jansen - Gomez, Podolski.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Jehle - Vogt, Ma. Stocklasa, Mi. Stocklasa, Oehri - Ritzberger, R. Büchel, Gerster, Rohrer - Frick, T. Beck.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 21.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo431012:410
2.Rusko32016:36
3.Wales42024:36
4.Finsko31114:64
5.Ázerbájdžán30120:21
6.Lichtenštejnsko30120:81
Skupina 5
Arménie - Estonsko  (sobota 17:00)
Arménie ani Estonsko podle očekávání o postup na mistrovství světa bojovat nebudou, prozatím jsou oba národní týmy na dně skupiny 5. Oba celky ale berou zápas vážně a hodlají ve vzájemném souboji ukázat svoji sílu.

Arménie je na poslední příčce páté skupiny a málokdo očekává, že by se na tom něco změnilo i po zápase s Estonskem. Ze zatím posledního kvalifikačního zápasu si Arménie v říjnu přivezla porážku 1:4 z Bosny. Oba celky se v minulosti setkaly dvakrát. V přátelském zápase v roce 1998 vyhráli na stadionu v arménském Abovianu domácí a následující rok tomu bylo stejně i v Parnu, kde vyhrálo domácí Estonsko.

Estonsko se o mnoho lépe než Arménie doposud neprezentovalo, ovšem na rozdíl od svého soupeře má v tabulce bod, za překvapivou remízu s Tureckem. První zápas v novém roce se však týmu nepodařil, Estonsko v přátelském zápase podlehlo 0:2 Kazachstánu. Arménie má největší hrozbu v útoku a tou je Ara Hakobjan z klubu Mika Jerevan. Hosté se budou opírat o obránce Raia Piiroju, jednoho ze šesti členů týmu, kteří hrají v Norsku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55
více informací
Belgie - Bosna a Hercegovina  (sobota 20:45)
Belgie v posledních letech výrazně omladila svůj tým a ten od MS 2002 na účast na vrcholné akci čeká. Současný kádr s hráči jako Fellaini, Defour, Witsel, Dembele nebo Hazard má na to, aby čekání ukončil, byť možná ne hned v této kvalifikaci.

Konkurence Španělska, Turecka a koneckonců i Bosny je pro mladý tým trenéra Rene Vandereyckena zatím nejspíš příliš tvrdá. Přesto. Za suverénním Španělskem vypadá situace následovně. Turecko 8 bodů, Belgie 7, Bosna 6. I proto je bruselský duel pro vývoj skupiny takřka klíčový.

Bosna našla v duu z bundesligového Hoffenheimu Ibiševičovi a Salihovičovi tahouny týmu, když k nim přidáme ještě v Česku dobře známého střelce Edina Džeka z Wolfsburgu, je tu nevídaná útočná síla. Problém balkánského týmu je ovšem na opačné straně. Pokud však zadní řady zahrají obstojně, může i Bosna pomýšlet na druhé místo a postup do baráže.

Obě mužstva se spolu v historii utkala dvakrát a každé slavilo jedno vítězství. Střelecká bilance vyznívá v poměru 4:2 lépe pro Belgii.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.45 - 4.50
více informací
Španělsko - Turecko  (sobota 22:00)
Ve skupině E svedou velmi pikantní souboj prvního s druhým domácí Španělé se silným Tureckem. Španělsko vede tabulku se slušným náskokem čtyř bodů právě před Turky. Jasným favoritem utkání jsou domácí mistři Evropy ze Španělska.

Španělsko stále prodlužuje svou sérii zápasů bez porážky, na kterou po odchodu trenéra Aragoňése navázal jeho nástupce Vicente Del Bosque. Poslední prohraný zápas Španělska se odehrál v listopadu roku 2006. Od té doby drží Španělé 29 zápasovou neporazitelnost, která se vztahuje i na EURO 2008. I proto je Španělsko pasováno na jasného favorita skupiny a také je první v žebříčku FIFA.

Trenér Del Bosque postrádá jednoho z klíčových mužů sestavy Andrése Iniestu, kterého trápí zranění. Chybět bude také Francesc Fabregas. Dá se předpokládat hra na jednoho útočníka a jeden podhrot. V útoku by měl dostat přednost uzdravený David Villa před Fernandem Torresem.

Turecko po vyřazení na EURU podává nevyrovnané výkony a se dvěma výhrami a dvěma remízami si drží druhou pozici v tabulce. Mrzet může Turky remíza v Estonsku, kde byli hosté jednoznačně lepší, ale urvali pouze bod.

Trenér Turecka Fatih Terim má četné problémy se zraněními. Chybět kvůli zranění budou Halil Altintop, Yildiray Basturk, Selcuk Sahin, Gokhan Zan a pravděpodobně také Servet Cetin. Turecko bude nejspíše hrát na dva hroty s Nihatem a Senturkem vepředu. Je tu však také varianta pěti záložníků.
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Albiol, Capdevila - Marcos Senna; Cazorla, Xabi Alonso, Xavi, Silva - Villa
Turecko - pravděpodobná sestava:
Demirel - Sarioglu, Kas, Emre Asik, Balta - Turan, Mehmet Aurelio, Akman, Tuncay Sanli - Senturk, Nihat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 4.85 - 8.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko440010:112
2.Turecko42205:28
3.Belgie42117:57
4.Bosna a Hercegovina420212:46
5.Estonsko40132:131
6.Arménie40041:120
Skupina 7
Rumunsko - Srbsko  (sobota 19:45)
Sedmá evropská skupina je hodně zamotaná. Možná jí trochu překvapivě vede s devíti body jen díky lepšímu skóre tým Srbska, který pozici lídra bude hájit v balkánském derby proti Rumunsku. Domácí tým ovšem není v nejlepší náladě.

"To, co jsem měl možnost číst v rumunských médiích, mě přesvědčilo, že v táboru našeho soupeře to nevypadá dobře. Ale nebudu komentovat jejich problémy uvnitř. Soustředíme se jen na náš zápas, který je nesmírně důležitý. Víme, že jsou i přesto kvalitní mužstvo," prohlásil trenér Srbska Radomir Antič.

Srbové zatím ze čtyř utkání získali devět bodů. Prohráli pouze na půdě Francie, kde se ale samozřejmě žádné velké výsledky neočekávaly. Zatím mají k cestě do Afriky dobře našlápnuto. Pokud se jím podaří zvítězit v Rumunsku, odskočí mu na rozdíl osmi bodů. Třeba Litvě se podobný kousek podařil bez větších problémů. "Jestli teď nezvítězíme, nebudeme mít již šanci postoupit," hledí pesimisticky rumunský forvard Adrian Mutu. "Ale již mnohokrát jsme ukázali, že jsme silný tým."

Měl na mysli jak remízu s Francií, která se klidně mohla přetavit ve výhru, tak třeba dobrý výkon na EURO 2008 proti Nizozemsku (0:1). Rumunská veřejnost je ze zápasu v totální euforii. V televizi neustále vysílají tréninky reprezentace, v médiích se nemluví o ničem jiném než o střetnutí se Srbskem. "Se sestavou problém nemám. Každý můj hráč je připraven nastoupit po všech stránkách," říká přesto Antič a věří, že psychicky na tom bude jeho mužstvo v Constantě hodně dobře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Litva - Francie  (sobota 20:45)
Litva, překvapení sedmé kvalifikační skupiny, má šanci řádně zkomplikovat naděje Francie na postup. V případě výhry by totiž odskočila zemi galského kohouta již na osm bodů a nasměrovala by se tak zároveň směrem na Jižní Afriku.

Francie tentokrát hraje skutečně o své přežití a zároveň krk kouče Raymonda Domenecha. Po třech odehraných zápasech má totiž na kontě jen čtyři body a díky svým chabým výsledkům jí patří ve skupině až třetí místo s pětibodovou ztrátou na vedoucí Srbsko a druhou Litvu. Jediným pozitivem je, že má zápas k dobru.

Domenech skutečně nezažívá na lavičce Francie zrovna ideální časy. Kromě špatných výsledků se totiž bude muset vypořádat s několika zraněními. Především ofenzívu mužstva drtí jedna absence za druhou. Jisté je, že do utkání nezasáhnou útočníci Anelka a Briand. K tomu všemu hrozí, že mimo hru bude Gignac. Podobná situace panuje taktéž u stopera Boumsonga. Francouze navíc bude čekat v Kaunasu těžký terén, takže na nějaký líbivý fotbal plný kombinací a parádiček mohou fanoušci už nyní zapomenout. Utkání dokonce hrozilo, že bude pro nezpůsobilý terén odloženo.

Litva zatím skutečně válí a během úvodních zápasů se z ní stal černý kůň skupiny. O všechny tři body dokázala již obrat Rakousko, Rumunsko a v posledním zápase také fotbalového trpaslíka z Faerských ostrovů. Nad její síly bylo pouze Srbsko, které Litvě udělilo lekci v podobě výsledku 3:0. Dvojzápas s Francií bude ale teprve pro svěřence kouče Couceiroa pořádnou zkouškou.

Ten, kdo by si ale pomyslel, že budou mít z fotbalového velikána nějaký strach, se šeredně mílí, což jasně portugalský trenér dokazuje. "Naším cílem je získat více bodů než Francie. Samozřejmě, ideální by bylo, kdybychom oba zápasy vyhráli, ale s remízami se také spokojíme. I přesto, že jsme v tabulce před nimi, jsou to pochopitelně favorité," dodal Couceiroa. Ten bude postrádat záložníka Mariuse Stankeviciuse. Kromě toho ještě v Litvě nezačala fotbalová liga, a tudíž některým hráčům bude chybět zápasová praxe.
Litva - pravděpodobná sestava:
Karcemarskas; Deruda, Alunderis, Klimavicius, Zelmikas; Semberas, Zaliukas, D. Cesnauskis; Mikolinas; Pilibaitis; Danilevicius
Francie - pravděpodobná sestava:
Mandanda; Sagna, Evra, Squillaci, Gallas; L.Diarra, Toulalan; Ribery, Henry, Gourcuff; Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.60 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko43019:39
2.Litva43016:39
3.Francie31115:64
4.Rakousko41125:74
5.Rumunsko31113:54
6.Faerské ostrovy40131:51
Skupina 8
Kypr - Gruzie  (sobota 19:00)
Kypr i Gruzie toužily být ve své skupině co nejvýše, jenže zatím se ani jednomu celku nedaří podle představ. Zaujímají totiž poslední dvě příčky v tabulce, o vylepšení svých současných pozic budou usilovat ve vzájemném zápase.

V osmé skupině jsou karty rozdány jasně. První a druhá příčka patří Irsku a Itálii, třetí Bulharsko na ně ztrácí již sedm bodů. Podobně jsou na tom také Kypr a Gruzie, která má na kontě jako jediná ze skupiny již pět odehraných zápasů. Během nich ovšem nijak nezazářila. Stále totiž nedokázala vyhrát ani jeden duel a uhrála pouze dvě remízy, obě doma (proti Bulharsku a s Kyprem). Favoritem tedy nyní rozhodně není.

Ovšem ani Kypr se nemá s čím vytahovat. Je totiž s jediným bodem poslední. V případě výhry by se ale klidně mohl dostat až na třetí příčku před Gruzii i Bulharsko, které se mělo podle předpokladů rvát o postup. Právě s hráči z Balkánu se Kypřané střetnou v dalším zápase, kde budou jasnými outsidery. Hlavně proto by měli nyní bodovat, pokud chtějí pomýšlet na lepší pozici, než na jaké se nyní nacházejí. První zápas s Gruzií na její půdě dovedli do remízového konce, a tak věří, že úspěšní budou také tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Itálie  (sobota 20:45)
Italové ochuzeni o řadu hvězd se v sobotu představí v metropoli Černé Hory, Podgorici. Tam cestují jako jasní favorité, jinými slovy, coby vedoucí mužstvo osmé skupiny evropské kvalifikace. Domácí pro změnu chtějí potvrdit slušný vstup do prvního kvalifikačního cyklu své historie.

Zoran Filipovič, někdejší člen legendární ofenzivní vozby Crveny Zvezdy Bělehrad sedmdesátých let, má k dispozici mix fotbalistů zkušených i talentovaných. Ze zručně poskládané skvadry dosud vyždímal dvě remízy, jen jednou jeho svěřenci nebodovali, a to shodou okolností právě v Itálii (1:2). Teď jsou Černohorci v poněkud optimističtějším rozpoložení. Vědí, že soupeře kosí četná zranění opor a že oni mají dostatek sil pro uhrání alespoň jednoho bodíku. Pravděpodobně budou chtít vycházet především z dobře zajištěné defenzivy, již čerstvě vyztuží navrátilci Batak s Tanašijevičem, oba v nedávné době marodící.

Italové přijíždějí na Balkán se třemi nováčky v nominaci, jmenovitě jde o Bocchettiho, Mottu a Pazziniho, přičemž o místo v základní sestavě opět usilují i dlouze opomíjení borci jako Del Piero či Cassano. O nezkušenosti Azzurri jasně vypovídá rovněž fakt, že se v jejím středu nachází dalších deset borců s osmi nebo méně odehranými zápasy za národní výběr. Na druhou stranu Itálie si podobné experimenty zřejmě může dovolit, i když se o první příčku pouze dělí s Irskem. Právě s ním si to Lippiho ovečky rozdají příští týden, tam se teprve bude rozhodovat. I když každá ztráta bodů nepříjemná.

Filipovič může pro sobotní klání počítat s víceméně nejsilnější sestavou, jakou vůbec může sestavit. Trápí ho snad jen karetní trest pro Vučiniče. Černohorci asi před výkopem upřou své zraky na mladíka Jovetiče, jenž působí ve Fiorentině a italské prostředí mu tak není vůbec cizí.

Rozpadlá kostra Squadry Azzury už zmíněna byla. Stačí jen dodat, o kom že to je vlastně řeč. Tak tedy - chybí dva středopolaři, Gattuso a Perrotta, a také dvojice spolehlivých střelců, Toni s Gilardinem. Práci posledních dvou jmenovaných by měl zastoupit Iaquinta, který má s velkým fotbalem ze všech italských útočníků, pomineme-li veterána Del Piera, asi největší zkušenosti.
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Poleksic; Basa, Tanasijevic, Batak, Pejovic; Vukcevic, Boskovic, Bozovic, Drincic; Jovetic, Djalovic.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon; Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso; De Rossi, Pirlo, Palombo; Di Natale, Quagliarella; Iaquinta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.85 - 3.50 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Irsko - Bulharsko  (sobota 20:45)
Tento souboj může být klíčový pro celý další průběh skupiny. Pokud se totiž druhému Irsku podaří zvítězit nad třetím Bulharskem, odskočí a o první místo se ve zbytku kvalifikace bude zřejmě prát jen s vedoucí Itálií. Bulhaři na tom s novým koučem v čele navíc nejsou nejlépe a hrát nebude ani největší hvězda Berbatov.

Velkou ztrátu utržili hosté v posledním zápase skupiny, kdy pouze remizovali na půdě Gruzie. V současnosti ztrácejí na druhé Irsko již sedm bodů, i když mají o jeden odehraný zápas méně. Irové naopak dvakrát s Gruzií a s Kyprem nezaváhali, remíza z Černé hory není rozhodně špatným výsledkem. "Každý bod je cenný pro postup do Afriky," ví moc dobře kouč Trapattoni.

Pro Iry to ale vlastně bude první velký test kvalifikace. Se vší úctou přece jenom reprezentace Gruzie či Kypru nepatří k těm lepším v Evropě. A Bulharsko, jež od konce ledna vede nový trenér Stanimir Stoilov, platí za nepříjemného soupeře. Přesvědčit se o tom mohla Itálie, která v Bulharsku remizovala. "Nemusím se znepokojovat, že by je příchod nového trenéra nenabudil. Přijeli si sem pro vítězství a já to nesmím přehlížet," říká irský stratég.

Domácí bohužel nemohou zařadit do sestavy tahouna Damiena Duffa, nejistý je start také u Aidena McGeadyho. Fit je alespoň brankář Given a i Hunt může nastoupit. Bulharsku chybí Martin Petrov, trápí ho ovšem ještě větší ztráta. Kapitán a ostrostřelec Dimitar Berbatov definitivně nemůže kvůli zranění nastoupit. "Z něho by šel strach. Může ale do Irska pouze sledovat utkání," smutnil nový muž na bulharské lavičce Stoilov.

Ten byl do funkce hlavního trenéra reprezentace dosazen teprve nedávno a po debaklu v přátelském utkání proti Srbsku uhrál přijatelnou remízu v další přípravě proti Švýcarsku. "Tento zápas opravdu nabízí možnost odskočení," přál by si Trapattoni. Toho mimochodem ve středu čeká s týmem zkouška největší, a to na půdě mistrů světa z Itálie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie43106:210
2.Irsko43105:210
3.Bulharsko30302:23
4.Černá Hora30213:42
5.Gruzie50233:72
6.Kypr30122:41
Skupina 9
Nizozemsko - Skotsko  (sobota 20:45)
Jeden ze šlágrů mezi sobotními kvalifikačními zápasy. Skotové jedou do Amsterdamu hrát o naději. Pokud by domácí zvítězili, budou mít už po polovině odehraných zápasů ve skupině osmibodový náskok a postup na světový šampionát prakticky zajištěn.

Zatím neztratili Nizozemci v boji o Afriku ani bod. Vyhráli postupně v Makedonii, doma s Islandem i v Norsku a pokud prodlouží vítěznou sérii i doma se Skotskem, pomalu mohou začít balit. Poslední přátelské utkání v Tunisku se oranžovým příliš nevyvedlo a skončilo remízou 1:1, když jde ale o body umí tým Berta van Maarwijka zabrat.

Oranjes bude chybět zraněný John Heitinga, Ujfalušiho spoluhráč z Atlétika Madrid. Naštěstí se uzdravil Andreé Ooijer a očekává se, že proti Skotům nastoupí.

Na opačné straně barikády to se zraněními vypadá o mnoho hůř. James McFadden, Shaun Maloney a Barry Robson chyběli už při oznámení nominace, pak se ale s omluvenkami přímo roztrhl pytel. Stephen McManus, David Weir, Paul Hartley, Kirk Broadfoot a Kris Commons také v amsterdamské Areně na trávník nevyběhnou. Nejistý je také start Alana Huttona, který se sotva zotavil ze zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.25 - 13.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko33005:19
2.Skotsko31112:24
3.Island41124:64
4.Makedonie31022:33
5.Norsko30212:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (112)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Musime vyhrat !!!!!!!!!!!!

Reagovat
božský John

Máš pravdu předsedo.

Reagovat
Riijkark

vidim to na bezgolovou remizku..snad se mylim

Reagovat
smazaný uživatel

skupina 6 vubec nehraje????

Reagovat
božský John

Taky na to koukám,jsou v ní Angláni,Chorvati,UKáčka a potom už asi jenom nějakej póvl..hrajou až v červnu..

Reagovat
Arne

Středa bude 1. duben, nikoliv červen.

Reagovat
božský John

Jo pardon já se překouk ..samozřejmě až ve středu...nějak jsem to 1.4. přehlíd

Reagovat
smazaný uživatel

Belorusy nepodcenovat vzpomenme na BATE v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinsko vyhraje

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je správnej českej fanda

Reagovat
smazaný uživatel

jeden pohled je pohled fanouška, druhej je pohled sázkaře.. aspoň tak sem pochopil bommparyho příspěvěk

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Srbsko - Rumunsko , jako předkrm vyhecované Rusko s Ázerbajdžánem

Reagovat
smazaný uživatel

O, to já se první asi podívám na Slováky a potom na Němce...

Reagovat
smazaný uživatel

Pak mi dáš info o Frickovi

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem neřekl, že stoprocetně budu...

Reagovat
smazaný uživatel

Budeš se dívat na Rumusnko? Dáš mi info o Codreovi, jak hrál...a může i o Mutuovi

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně budu sledovat Krasiče od nás, z Rumunů se pak určitě těším na Mutua

Reagovat
smazaný uživatel

Nop to budou vážně nádherné zápasy

Reagovat
stas87

veri nekdo bosne v belgicku?

Reagovat
Lorcan

vlastně docela jo

Reagovat
stas87

tak dik celkom sa mi paci over alebo 02...a verim izraeli ze porazi betonarov

Reagovat
smazaný uživatel

to teda neporazi... tam je to minimalne remiza pro reky..

Reagovat
herbage

Bez Salihoviče a Ibiševiče to budou mtí těžké, přesto za ně hrají Misimovič, Džeko, Pjanič, Muslimovič a další. Belgie má rovněž mladý nadějný kádr, možná nejvíc z celé Evropy. Je škoda, že mají ve skupině mistry evropy a silné Turecko, zatímco řeči s izraelcema a švýcarama jsou vysmátí

Reagovat
stas87

ten koniec som nepobral vysvetli

Reagovat
herbage

Že oproti skupině č.2 mají neskutečně těžkou skupinu, přitom jsou to pomalu dva nejnadějnější celky Evropy

Reagovat
stas87

tj za to take holandsko to ma dobru skupinu bosenska a ceskoslovenska su tazke a francuzska+chorvatska zbytok je to rozdelenie favorit a tim co by mal ist do baraze

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc z celé Evropy? To nemyslíš vážně? Třeba právě Srbsko, my, a samozřejmě Španělsko mají větší potenciál než Belgie..

Reagovat
herbage

Tak nemyslím kategorii hráčů do 17 let, ale tak ročník +/- 1988. Na olympiádě se umístili z Evroských celků nejvýšše. Mají do brány Logana Baillyho, do obrany Kompanyho, Vermaelena, Vertonghena, Pocognoliho, Vanden Borra, do zálohy de Mula, Fellainiho, Defoura, Witsela, Martense, útok Mirallas, de Sutter, Dembélé, všichni do 23 let věku, hrajicí na svůj věk ve velcích celcích a mohli by něco spolu dokázat. Bosna to samé. Samozřejmě že Španělsko je v součanosti někde jinde, ale i tak mají velmi nadějný nároďák, kam se hrabem my

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko je na tom taky hodně podobně a my zase máme naděje právě v těch 17-18-ti letých hráčích doplněných v obraně s těmi 21-22- letými.. Což má velký potencál, protože je lepší, když je zkušenější obrana a dravější mladý útok.. Navíc vlastně ve všech kategoriích jsme Belgii poráželi, nebo jim byli vyrovnaným soupeřem..

Reagovat
herbage

Bohužel na klubové úrovni už naši fotbalisté svůj potenciál ztrácí. Naše devízy jsou na svlj věk taktická vyspělost a týmový výkon, jneže Belgičané k tomu přidávají i velké individuální technické kvality a proto mají nadějnější kádr, tím neřikám, že je nemůže porazit právě díky té taktické stránce. Rozdíl se vždy projeví, až když Fellaini odejde do Evertonu, Defoura a Witsela chce půlka Evropy a zbytek hraje v dobrých klubech jako Stadard Lutych či AZ Alkmaar. To naši nemaj prakticky kde na sebe upozornit a tak takový Fillo teď hnije někde v Norsku

Reagovat
smazaný uživatel

S tím nejde než souhlasit.. Mylím ale že jsme se nepochopili.. Odborníci předpokládají, že největší ambice a talent je teď v našich 17-kách.. Fantiše, Kadlece, Folprechta (Jakubov v Portu taky nedělá vůbec žádnou ostudu a uvidíme co se vyklube ze Šumskýho) chce taky v podstatě půlka Evropy. a taktickou vyspělost obstarávají hlavně naše obrana, která až dozrají tihle hráči bude zkušenější a sehranější což znamená, že třeba když Fantišovi bude na útočníka skvělých 23 let, tak Šimůnkovi bude v tu dobu na obránce vynikajících 27-28..

Reagovat
stas87

marty lenze ty to vidis strasne ruzovo...problem bude az ti hraci zo 17 ci 18 budu mat treba 19-20 aky zvoli dalsi klub vo svojej kariere to u belgicanov nehrozi lebo ti im daju sancu v domacej lige co bude treba s kadlecom?kam ho predate a kde mas istotu ze tam hrat bude?to tym mladym belgicanom nehrozi oni budu hrat vo westerlu lokerenu genku lutychu ale co bude s cechmi??

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale snad se bavíme o potenciálu, ne? To jestli se chytnou už závisí taky i o štěstí, nebo i jiných faktorech, který my jako fanoušci ani nemůžeme vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

Problem je v tom,že práce s mládeží u nás a v belgii je nebe a dudy. Pravidelně se dostáváme na juniorských akcích daleko a pravidelně z toho vzejde max jeden hráč,který se uchytí v základu nějakého většího klubu. U nich hrajou 20tiletí hráči normálně v základu,u nás je těch 20tiletých málo.

Pokud se už někdo chytí,tak ho klub pustí do itálie a vrátí se za 2-3 roky s tím,že je to zmařený talent a nedá se mu tak velká šance.

Reagovat
smazaný uživatel

Hable nebyl tak velký talent.. I z Hradce se ozývaly hlasy, že sice byl opravdu dobrý nicméně mu velice pomohlo, že na svůj věk byl abnormálně fyzicky vyspělý.. Fantiš dostává v Příbrami šanci dost často.. Kadlec ve Spartě dostává šancí tolik, že si to nikdo ani tak dobře nepředstavoval, Suchý je v mladým věku druhý nejlepší stoper ligy, Morávek je nejlepší hráč 2. ligy, Mareček hraje v základu pořád, Řezník nebýt zraněný taky, a je toho víc.

Horší je to, že naše liga není tak dobrá jako je tomu třeba v Belgii.

Reagovat
herbage

Co Švec, jak se mu vede v Holandsku? Ve Slávce nastupoval už od 16ti, byl to celkem dobrý hráč. O to víc mě mrzí, že hráči jako Fillo a Rajtoral se s U21 neprobojovali na MS, protože se dávala šance mladším. A Fillo ani nemohl zazářit na MS U20. Stejně tak Frejlach měl smůlu, že se před ME U21 zranil a doteď se plácá v Liberci

Reagovat
stas87

hrava stabilne uz dal 2 goly tuto sezonu fillo tam siel s cielom ze tam bude 1-2 roky a potom ho kupi neaky anglicky klub ale asi sa prepocital

Reagovat
smazaný uživatel

Švec si prý vede dobře a Filla v Norsku bych taky nezatracoval, z Norska máš dobrou průpravu do PL.. Vem si Mikela..

Reagovat
herbage

No, Mikel bych s Fillem zrovna nesrovnával, to už spíš Pedersena

Reagovat
smazaný uživatel

No tak třeba.. Myslel jsem jako, že v podstatě byl připravený na tu tvrdou hru co se tam hraje.. I když Mikel to hodně přeháněl, pravda

Reagovat
stas87

potencial je len polovica druha je herna prax a schopnosti mozes byt v mladeznickych repre hviezda ale co potom az skoncis a prejdes do dospeleho futbalu? a herbage pisal o mladych v podstate hotovych hracoch a ty si vytiahol 17

Reagovat
herbage

Nevíš kde je Šumskýmu konec? Před pěti lety velký talent, nyná jakoby se po něm slehla zem a to by mu mělo být 16. Ale na stránkách Monaca jsem ho nenašel a články co jsme vygooglil jsou několik let staré.

Reagovat
stas87

tusim ze argentina

Reagovat
smazaný uživatel

Stopa končí v River Plate. Odkud chtěl jít rovnou do Barcy.

Reagovat
smazaný uživatel

do konce roku 2011 by měl hrát za mládež River Plate, na konci roku 2011 dosáhne plnoletosti a měl by postupně dostávat šanci v A týmu, pak se uvidí na kolik se dokáž prosadit a jestli o něj projeví zájem nějakej evropskej velkoklub

Reagovat
herbage

Ty krávo A daří se mu tam? Jakou hrjae vůbec pozici, špílmachr?

Reagovat
smazaný uživatel

Očekávám, že se ze mě stane ofenzivní zabiják s hladem po úspěchu,“ prohlásil Nicolas.

Reagovat
Tomanatura

Jj, proto odešel z Monaca kamsi do Caenu. Dřív než on půjde do Barcy, já se stanu manažerem United.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nepředpokládám, že jsi tam byl na 14-ti denní stáži a že se o tebe jako managera zajímají od 13-ti let

Reagovat
Tomanatura

Tak nepředpokládám, že všechna tvrzení jeho a jeho otce se zakládají na pravdě, že... Na stáž můžeš jít i kdybys byl nemehlo. Prostě si jenom domluvíš trénink v mládežnickém týmu, na tom absolutně nic není.

Reagovat
smazaný uživatel

Jiný informace nejsou.. Já sám nevím jak to je, ale když s nimi dělala dokument čt, tak si nemyslím, že by se to nemělo zakládat na pravdě. Ale musím říct, že ten jeho fotřík byl hodně nesympaticej a vypadal jak kdyby si na klukovi léčil komplexy.

Reagovat
Tomanatura

Jeho fotřík taky není žádný lůzr...

No, zakončil bych to tím, že upřímně velmi pochybuji, že si ten kluk zahraje derby Boca - River Plate na dospělé úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Co sem slyšel, tak jeho fotřík měl taky talent, ale do fotbalu nedával nikdy všechno.. a na Nicolasovi si ten neúspěch chce vyléčit. takhle na mě působí. Ty jsi ho viděl hrát, že takhle soudíš?

Reagovat
Tomanatura

Ano, dokonce na celém turnaji, takže nějaké 4 zápasy. Takový talent prostě není. Jen se u něj "tahá za nitky".

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli znáš poměry na takovýhle úrovni musíš uznat, že někdy to tahání za nitky bývá strašně důležité.. Ale já ho nikdy hrát neviděl, proto jen povídám co jsem slyšel..

Reagovat
Tomanatura

Je to strašně důležité. Třeba kdysi měl jít kamarád do Synotu. Byl to fakt výborný talent, jeden z nejlepších, které jsem kdy v takovém věku viděl. Ve Synotě hrál půl roku, než došel jiný kluk, který sice tak dobrý nebyl, ale jeho rodiče sponzorovali akademii...

Reagovat
Tomanatura

Tím chci říct, že z velké části se toto děje u Nicolase...

Reagovat
stas87

http://www.carefreechris.com/images/mock/lampard-in-09-10-kit-mock.jpg pokial vies po polsky udivila ma ta potencionalna hodnota

Reagovat
herbage

Myslím že to nebude ten odkaz

Reagovat
stas87

tak mne je to sumak ani nvm preco som to hladal je to na velky h ten odkaz uz by som sa mal zamyslet

Reagovat
herbage

Tuším že ses kochal krásnými novým drey Chelsea na novou sezónu a přemazal jsis tím cos měl v paměti

Reagovat
stas87

nn som hladal diely dr.house odpisoval na icq odpisoval na mobil do toho som ti hladal toho sumskyho a mam uvarenu vodu na polievku sakra mam toho nejak moc

Reagovat
Tomanatura

My rozhodně větší potenciál nemáme. To ani náhodou. Belgie má opravdu úžasný potenciál. Jak to již vypsal Herbage.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že útok Itálie bude asi ve znamení bianconeri. Chtěl jsem se zeptat, proč nebude hrát Zlatan proti Portugalsku? Jediný důvod mě napadá, že stojí kvůli kartám. V tom zápase zrovna nevím, komu fandit, protože bych přál postup oboum týmům. V ostatních skupinách držím palce Itálii, Srbsku, Turecku a samozřejmě nám, snad to se Slovinskem nějak ukopem na 3 body.

Reagovat
Bakary3

Jj, karty..

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael Izrael do toho, Izrael je nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Palestína je lepšia : A Irán najlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Palestína patří Izraeli

Reagovat
božský John

Izrael je fajn fajn fajn je fajn fajnový..vozí s sebou hráče tutový

Reagovat
herbage

spíš bombový

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zohan?

Reagovat
božský John

Zoltán!

Reagovat
Tomanatura

Bude tady ještě někdo dělat preview a souhrny jihoamerické kvalifikace? Docela by se to šiklo...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se primlouvam

Reagovat
Lorcan

i já se přidávám

Reagovat
smazaný uživatel

EUROfotbal - specialista na evropský fotbal

Reagovat
Tomanatura

Alegre tu psával o tom.

Reagovat
smazaný uživatel

Problem je,že Alegre zrovna moc nepíše a další odborník na jižní ameriku tu není...

Reagovat
Kily

tohle dělal vždycky alegre, ale je pravda, že by neuškodilo, kdyby to tu bylo. V úterý s tim něco zkusim udělat

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

osobně bych radši zvednul palec pro nakouknutí do jihoamerického klubového fotbalu..., konkrétně Argentiny

Reagovat
Tomanatura

To už by ale zřejmě bylo moc. Když si o tom vyhledávám já, tak mám opravdu zřetelné problémy s překladem a tak. To by musel někdo jako Kyslík, co umí španělsky. Ale to je zřejmě utopie...

Reagovat
smazaný uživatel

je jasný, že by to nebyl žádnej med..., ale představa je to pěkná. zase bych měl o něco blíže k River Plate.

Reagovat
Tomanatura

K River Plate nikdy nesmíš mít blíže, to Tě ještě neučili?

Reagovat
smazaný uživatel

tyhle kecy si nech na koledu..., Boko Juniore

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak sestava na Slovinsko je poměrně jasná...

Čech - Grygera, Ujfaluši, Kováč, Jankulovski - Polák - Necid, Baroš, Svěrkoš, Fenin, Bednář.

Při formě našich útočníků a záložníků se nevyplatí nasazovat více záložníků než jednoho..

Reagovat
smazaný uživatel

zpestřením by jistě bylo naměřit Polákovi po zápase naběhané kilometry

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím,že by jich měl více než pět útočníků dohromady... I když jsem ve své sestavě váhal,jestli Rozehnala do obrany a Kováče na DM místo Fenina. Ale to by ubylo hráčů v pokutovém území,což by mohl být problem,protože každý ví,že čím více útočníků,tím pohlednější hra

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší obrana je útok..., nebál bych se toho

Reagovat
smazaný uživatel

tak tahle sestava asi nehrozí

Reagovat
smazaný uživatel

Byla by ideální Jen škoda,že v nominaci není Lokvenc s Kollerem

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinsko do toho!!!!!!!!!!!!musíme vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

dneska to vidím na remízu a ve středu jasná výhra

Reagovat
smazaný uživatel

jo a není tam ani Bednář

Reagovat
Xavi8

pome Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Máš v p..i nejaky priateľák..O tyzden si ani nespomenieš na to, ze sme hrali s nejakym Anglickom..

Najdolezitejsi je teraz pre nas zapas s Ceskom ..

Reagovat
božský John

....kterej stejně projedete,takže se soustřďte na Anglii:)

Reagovat
Xavi8

ja viem, ale je dobre sa dobre naladit na cechov...

Reagovat
smazaný uživatel

Po tom, co som videl od nas dneska som takmer 100 percentne presvedceny, ze ziadne "naladzovanie" nepomoze..Toto proste skonci hanbou, ako v podstate stale..

Reagovat
smazaný uživatel

Snad vyhrajem....

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro BARCU

Reagovat
božský John

Jestli si myslel mýho pejska(Barču),tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Wales - Finsko, parádní zápas

Reagovat
stas87

po zhlednuti 2 polcasu ruska s azerbajdzanom som neskutocne nastvany a sklamany z vykonu ruska byt rusom pozadoval bych vratit vstupne azebajdzan nei je bohvieaky super ale cakal som vyhru aspon 4:0 bola to strata casu a navyse som dal do tipovacky 5:0 som idiot

P.S. namaz anukova bol paradny este ze z toho bola len tyc

Reagovat
smazaný uživatel

pome CESI pome do toho hej pome do toho hej pome do toho musime hosi musime

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci pustili ostudný gól. Boruc při odkopu netrefil míč, který skočil o drn a dále už to bylo v jeho bráně...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele