Preview pro AS Monaco

07.08.2013, 16:44
Názory a komentáře
Jasný cíl vyhlásilo před sezonou Monaco - mohutně posilující klub by rád do Ligy mistrů, a pokud by se podařilo zaútočit rovnou na titul, zlobit se určitě nikdo nebude. Cokoliv jiného než umístění v první trojce však bude neúspěchem.

AS Monaco (Claudio Ranieri)

Změny v kádru: Hned jednadvacet (!!!) nových tváří se přes léto objevilo v monackém kádru; knížecí klub za ně celkově utratil téměř 150 milionů eur a zaznamenal tak letošní evropský rekord, přičemž jediným borcem, který kabinu neopustil zadarmo, je alžírský obránce Carl Medjani (1,5 milionu eur, Olympiakos). Slušná statistika..

Největší porci z gargantuovského objemu peněz ukrojil samozřejmě Radamel Falcao, podle mnohých jeden ze tří nejlepších hrotových útočníků světa, za jehož služby putovalo do kasičky Atlética Madrid celých 60 milionů; kolumbijský křídelník James Rodríguez (Porto) přišel mecenáše Rybolovleva na 45 milionů, jeho spoluhráč Joao Moutinho pak na 25. Kromě této "velké trojky" však monačtí posilovali i za levno - jako skvělé nákupy se mohou ukázat mladý stoper Nicolas Isimat-Mirin (za 4 miliony z Valenciennes) a zejména Jérémy Toulalan, druhdy nejlepší defenzivní halv soutěže, který se po úspěšné anabázi v Málaze vrací s pětimilionovou cenovkou.

Obranu posílila zadarmo dvojice matadorů, stoper Ricardo Carvalho (Real Madrid) a levý bek Éric Abidal (Barcelona), naopak sázkou do budoucna je angažmá talentovaného útočníka Anthony Martiala z Lyonu (dalších 5,5 milionu). Defilé hráčů, kteří mohou s trochou štěstí pomýšlet na základní sestavu, uzavírají mladý stoper Borja López z Gijonu (2,2 miliony) a levý křídelník Chris Malonga, navrátilec z hostování v Lausanne.

Kromě zmíněného Medjaniho vyklidili kabinu především fotbalisté širšího kádru, pro které u nově se rodícího giganta zkrátka nezbylo místo - za zmínku stojí dvojice propuštěných Adriano - Stéphane Dumont, Alexandros Tziolis, kterého si zadarmo stáhl PAOK, a také šikovný odchovanec Nampalys Mendy, který bude svoji kariéru nadále rozvíjet v dresu konkurenčního Nice.

Přednosti a slabiny: Mohutné posilování udělalo z Monaca klub, který papírově patří ke světové elitě - střed zálohy s Toulalanem a Moutinhem je geniální, stejně jako kolumbijská útočná vozba James - Falcao; sám Falcao je přitom schopen jakémukoliv týmu zajistit přísun obrovského množství gólů. To je největší monacká výhoda, a zároveň pádná odpověď na jakoukoliv námitku.

Kouč Claudio Ranieri má k dispozici hned tři možnosti složení zálohy - na jediné pozici, nad níž se vznáší taktický otazník, mohou nastoupit hluboko stažený dispečer Delvin N'Dinga, energický a atletický Mounir Obbadi, či talentovaný argentinský štírek Lucas Ocampos, klasický playmaker a první z řady výrazných Rybolovlevových posil. Tato taktická variabilita by měla Monaku zajistit dostatečnou pružnost a nečitelnost..

..jenže nejasností je skutečně hodně. V první řadě je tu "čekání na gólmana" - podaří se knížecímu klubu ulovit hvězdu do brány (aktuálně to vypadá na Ruie Patrícia ze Sportingu), nebo se spolehne na bezejmenného Danijela Subašiće? Obrana vůbec vypadá jako slušný "kočkopes" - levá strana ve složení Carvalho - Abidal je sice zásobárnou zkušeností, ale s rychlostí a perspektivou je to už mnohem horší, zatímco napravo panují nejasnosti o personálním složení (nalevo může nastoupit Kagelmacher či Raggi, pro nějž je alternativou i pozice stopera, na niž si však brousí zuby také Isimat-Mirin a dosavadní kapitán Wolf).

Noví a starší hráči k sobě navíc mají kvalitativně poměrně daleko - jak by fungovala spolupráce křídel James - Malonga, když jsou jejich fotbalové myšlení i reálné schopnosti úplně jinde? Případné zranění Falcaa, Moutinha či podobně výrazného hráče navíc bude automaticky znamenat obrovský výkonnostní výkyv na té dané pozici - hráči, kteří Monaku postup vybojovali, na Ligue 1 bez problémů mají, ale na boj o Ligu mistrů už stěží. Období nutného sehrávání je tradiční bolestí podobných týmů; otázkou není, jestli se s tím Monaco bude potýkat, ale jak dlouho to bude trvat.

Hráč ke sledování: Jérémy Toulalan
Když byl prošedivělý Toulalan ještě v Lyonu, platil za jednoho z nejelegantnějších (a povšechně nejlepších) hráčů soutěže - tichý gentleman středu pole, kterého si nevšimnete do doby, než geniálním pasem přes 40 metrů založí gólovou akci, byl vždy na svém místě a díky své mimořádné inteligenci četl hru téměř guardiolovským způsobem. V Málaze tomu nebylo jinak - a nyní se devětadvacetiletý záložník vrací zpět na "místo činu". Fanoušci napříč Francií už se nemohou dočkat.

Prognóza: 2. místo
Toť otázka: Monaco má objektivně druhý nejlepší tým soutěže, ale podaří se mu dokázat to už letos? Marseille i Lyon mohou (a budou) kousat, nedá se vyloučit ani nějaké překvapení, ale věřím tomu, že přítomnost Falcaa bude rozhodující a Ranieriho celek kýženou Ligu mistrů nakonec urve i bez nutnosti probíjet se předkolem.

Tip na sestavu: (4-3-3) Danijel Subašić - Gary Kagelmacher, Andrea Raggi, Ricardo Carvalho, Éric Abidal - Jérémy Toulalan, Mounir Obbadi, Joao Moutinho - James Rodríguez, Radamel Falcao, Yannick Ferreira-Carrasco

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad se Monako vyrovná špičce Ligue 1 ... Ten tým co mají mi přijde osobně sympatický ... Držím palce

Reagovat
-Carles-

Ja len toľko že z tých 60 mega určite nešlo všetko do kasy Atletica, ale výrazne menej. Inak skvelá práca, kiežby sa niekto podujal na takéto preview L1 a BL aj pod Primerou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele