PREVIEW KVALIFIKACE - 2.6.

02.06.2007, 02:43
Previews
Nejen fotbalisté Walesu a České republiky se dnes poperou o body do kvalifikace o postup na Euro 2008. Možná klíčový souboj bude k vidění ve Finsku, kam zavítají Srbové, důležitý zápas čeká Francii s Ukrajinou, v severském derby změří síly Dánsko se Švédskem, Španělé jedou pro povinné body do Lotyšska. V druhém utkání "naší" skupiny D si Němci budou chtít vylepšit skóre na San Marinu.






Kazachstán - Arménie (sobota 14:00)
Souboj šestého s posledním příliš velkou pozornost nepřitahuje, jedna strana ale může být před zápasem spokojena. Kazachstán již dokázal jednou vyhrát, když senzačně přehrál Srbsko, a ze šesti zápasů prohrál jenom třikrát. Arménie je na tom o poznání hůře, v pěti zápasech nedala ani jednu branku a na svém kontě má pouze jeden bod za remízu s Finskem. I proto budou favority domácí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.65
Tip eurofotbal.cz: 1
Wales - Česko (sobota 16:00)
Česká fotbalová reprezentace si bude moci v klidu užít léto, pokud v sobotu odpoledne porazí národní tým Walesu. Tříbodový zisk v posledním zápase sezóny by nás dočasně posunul na první příčku a zajistil by odpoutání se od nebezpečného Irska, jakákoliv ztráta by znamenala další komplikaci...
Celé preview tohoto zápasu najdete zde.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.20 - 3.30 - 1.65
Tip eurofotbal.cz: 2
Rusko - Andorra (sobota 17:00)
Souboj Ruska s Andorrou snad ani nemůže skončit jinak, než výhrou domácích. Ti mají stále dobré vyhlídky co se postupu na evropský šampionát týče a v tomto utkání by jim neměl chybět ani brankář Igor Akinfejev, který kvůli vážnému zranění kolena přijde o téměř celý fotbalový rok 2007.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.02 - 10.50 - 41.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Ázerbájdžán - Polsko (sobota 18:00)
Utkání v Baku má jasného favorita. Poláci posbírali již šestnáct bodů a se slušným náskokem kralují celé skupině A. To Ázerbájdžán na svém kontě má pouhou čtvrtinu, pro Poláky však nepůjde o snadnou záležitost. Domácí totiž nastoupí povzbuzeni březnovým vítězstvím nad Finskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 13.00 - 6.50 - 1.15
Tip eurofotbal.cz: 2
Island - Lichtenštejnsko (sobota 18:00)
V souboji předposledního s posledním dostane Island šanci trochu si napravit pošramocenou reputaci a poskočit na pátou příčku. Oba týmy na svém kontě mají tři body, Lichtenštejnsko poprvé bodovalo v minulém kole, kdy doma porazilo tápající Lotyšsko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 13.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Finsko - Srbsko (sobota 18:15)
Finské mužstvo čekají v tomto kvalifikačním bloku dva klíčové duely. Nejprve si to Finové rozdají na Olympiastadion v Helsinkách se srbským výběrem, o čtyři dny poté čeká severský tým bitva na stejném stadionu s Belgií.

Trenér domácích Roy Hodgson má k dispozici kompletní kádr, v němž nechybí ani dva veteráni Jari Litmanen a Sami Hyypia. Litmanen, bývalý hráč Liverpoolu a Barcelony, který nyní hraje ve švédské lize za klub Malmö, v nedávné době trpěl častými zranění, ale nyní už je prý stoprocentně připravený.

Finsko je v tabulce na třetím místě s jedenácti body, na vedoucí Poláky ztrácí již pět bodů, ovšem naši sousedé mají na svém kontě o jedno utkání navíc. Seveřané si svoji pozici ve skupině A zkomplikovali v minulém kole, když překvapivě podlehli podprůměrnému Ázerbájdžánu.

Srbové jsou také téměř kompletní, z opor bude chybět jen útočník Nikola Žigič, který pyká za vyloučení v utkání z Kazachstánem. Absentovat bude ještě zraněný obránce Stepanov.

"Utkání v Helsinkách nemusí být klíčové jen pro nás, " řekl na tiskové konferenci trenér Srbů Javier Clemente. "Je to velmi důležité utkání, zvláště po zápase s Kazachstánem," připomněl trestuhodnou porážku s Kazachstánem.

V nominaci dal Clemente přednost Milanu Jovanovicovi před zkušeným Sašou Iličem. "Každý den se někdo ptá, proč není Ilič v týmu. Já jednoduše odpovím, že jsem to zhodnotil tak, že my potřebujeme Jovanoviče," vysvětlil trenér Srbska.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.40
Tip eurofotbal.cz: 0
Německo - San Marino (sobota 19:00)
David a Goliáš se v sobotním duelu střetnou na stadiónu v Norimberku a Joachim Low touží pokořit nejvyšší vítězství německé reprezentace, kdy při Olympijských hrách 1912 porazila Rusko 16:0. V San Marinu od toho jeho svěřenci nebyli daleko, minulý rok vyhráli 13:0.

Místo šetření svých klíčových hráčů na středeční těžký test v Hamburku, kam přijedou Slováci, se Low proti trpaslíkovi skupiny chystá postavit nejsilnější. "Je úžasné mít tolik možností," říká kouč, kterému bude chybět Michael Ballack a jeho bývalý spoluhráč z Bayernu Bastian Schweinsteiger. Fit jsou naopak Miroslav Klose a Kevin Kuranyi, německý útok tedy bude smrtící i s absencí Lukase Podolského, nejelšpího střelce kvalifikace. Domácí nebudou moc přemýšlet nad defenzivní činností, jejich první útočná lajna bude obrana.

Německo vede skupinu D a už se téměř vidí na finálovém turnaji, San Marino jim cestu nejspíš pouze zpříjemní. Za pět předešlých zápasů dostalo rovných třicet gólů, jediný vstřelený zaznamenali při domácí prohře s Irskem 1:2.
Pravděpodobné sestavy: Německo: Lehmann - Lahm, Mertesacker, C. Metzelder, Jansen - B. Schneider, Frings - Hilbert, Hitzlsperger - Klose, Kuranyi.  San Marino: A. Simoncini - C. Valentini, Bacciocchi, Della Valle, Albani, D. Simoncini - Vannucci, Domeniconi, Gasperoni, Bugli - Ma. Marani. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 11.00 - 51.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Makedonie - Izrael (sobota 19:30)
Souboj Makedonie s Izraelem bude ze všech sobotních ve skupině E nejvyrovnanější a může dopadnout prakticky jakkoliv. Hosté jsou stále ve hře o postup a potřebují nutně vyhrát, domácí ovšem ztrácejí pouze čtyři body a výhra by je mohla přiblížit k senzaci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.20
Tip eurofotbal.cz: 0
Bělorusko - Bulharsko (sobota 20:00)
Bulharsko nastoupí poprvé pod vedením Stanimira Stoilova, který ve funkci hlavního kouče vystřídal Christa Stoičkova. Ten dal raději přednost angažmá ve španělské Celtě Vigo a nyní svého kroku možná lituje. Stoilov si ihned udělal několik nepřátel, když nenominoval Valerije Božinova. Důvěru nedostali ani Blagoj Georgijev a Svetoslav Todorov, pro duel v Bělorusku je suspendován Čavdar Jankov. Domácí budou mít o motivaci postaráno, případná výhra by je totiž v tabulce posunula právě před Bulhary.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.10 - 2.20
Tip eurofotbal.cz: 2
Dánsko - Švédsko (sobota 20:00)
Severské derby rozhodne o tom, zda budou moci Dánové i nadále pomýšlet na postup. Domácí mají zatím pouze sedm bodů a k oživení nadějí potřebují nutně vyhrát, nečeká je však nic lehkého. Porazit v kvalifikaci Švédsko se nepodaří každý den, tím spíše, když se do sestavy vracejí Freddie Ljungberg a Zlatan Ibrahimovič. Mimo hru je naopak Kim Kallström.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.20
Tip eurofotbal.cz: 10
Bosna a Hercegovina - Turecko (sobota 20:00)
Bosna a Hercegovina stále drží naživu postupové naděje a může je řádně přiživit, pokud porazí Turecko. Hosté zatím kralují skupině C, případná ztráta by ale znamenala pořádnou komplikaci na zatím poklidné cestě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.30 - 3.20 - 1.80
Tip eurofotbal.cz: 2
Litva - Gruzie (sobota 20:00)
Litva rozjela kvalifikaci senzační remízou v Itálii, po níž přišla i výhry nad Ukrajinou, jinak ale za silnějšími celky stále o kousek zaostává a tři prohry znamenají konec snu o postup na evropský šampionát. O tom si mohou nechat zdát rovněž v Gruzii, slabou náplastí na bolístku jim může být alespoň fakt, že jsou nejlépe střílejícím týmem skupiny. To se ale zřejmě brzy změní, reprezentační kopačky totiž pověsil na hřebík Šota Arveladze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.40
Tip eurofotbal.cz: 1
Norsko - Malta (sobota 20:05)
Norům sice bude chybět Ole Gunnar Solskjaer, i bez něho ale půjde o snadnou záležitost. Malta sice působí sympaticky a v souboji se silnějšími celky příliš často neinkasuje, i tak by ale ze severu Evropy měla odjet s prázdnou. Norům může svazovat nohy fakt, že musejí vyhrát, jinak se mohou definitivně rozloučit s vidinou účasti v Rakousku a Švýcarsku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 15.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Řecko - Maďarsko (sobota 20:30)
Řekové společně s Turky kralují skupině C a nejinak tomu zřejmě bude i po utkání s Maďarskem. To stále hledá zašlou slávu z poloviny minulého století a ani tentokráte se na závěrečný turnaj nepodívá. Očekává se výhra domácích, těm by mohl svazovat nohy jenom poslední duel před vlastními fanoušky, v němž vysoko podlehli Turecku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Albánie - Lucembursko (sobota 20:30)
Albánie sice zatím prohrála jenom dvakrát, jenomže ještě ani jednou nezvítězila a tak jí patří až předposlední příčka. To by se mělo brzy změnit, Lucembursko stále čeká na svůj první bod a domácí jistě udělají vše pro to, aby se nedočkalo ani v šestém zápase.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 15.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Estonsko - Chorvatsko (sobota 20:30)
Před soubojem v Tallinnu jsou karty rozdány jasně. Domácí ještě nezískali ani jeden bod, nevstřelili ani jednu branku a poslední nejsou jenom díky tomu, že mají lepší skóre, než Andorra. Chorvaté se třinácti body kralují tabulce skupiny a v Estonsku budou hrát o udržení své pozice. Pokud zvítězí, utrhnou se na pět bodů od Anglie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.40 - 1.35
Tip eurofotbal.cz: 2
Lotyšsko - Španělsko (sobota 20:30)
Španělsko cestuje do Lotyšska, aby pokračoval v záchraně tragicky rozjeté kvalifikace. Tentokráte to bude o to těžší, že týmu z Pyrenejského poloostrova chybí kanonýr Torres a většina hráčů má v hlavách spíše blížící se vyvrcholení ligy. Lotyšsko příliš šancí na postup nemá, zvláště po ostudné porážce s Lichtenštejnskem, nicméně právě tato prohra by mohla sloužit jako správná motivace.

Španělsko je momentálně třetí, čtyři body za vedoucím Severním Irskem a s tříbodovou ztrátou na druhé Švédy. Celá situace se pro svěřence kouče Luise Aragonese zkomplikovala porážkami právě se dvěma momentálně vedoucími celky, nálada se poté o něco zlepšila těsnými výhrami nad Dánskem a Islandem, ale nic jiného než tři body ani tentokráte nepřipadá v úvahu.

Již zmiňovanou absenci Fernando Torrese vyřešil Luis Aragones povoláním Roberta Soldada z Osasuny, pro kterého by případný start byl premiérou. Pokud by nastoupil, vytvořil by útočné duo s Davidem Villou, nabízí se však i varianta s Andrésem Iniestou, při které by Soldado zůstal pouze na lavičce. Sám Soldado hýří před zápase sebevědomím: "Jsem zde, abych nahradil torres, všichni víme, co pro tuto reprezentaci znamená, ale jsem připraven hrát stejně dobře nebo i lépe. Navíc musí být skvělé hrát vedle hráče takových kvalit, jakými disponuje David Villa." Další nejasností v sestavě pak je levá strana zálohy, ve výtečné formě hrajícího Davida Silvu trápí zdravotní problémy, alternativou je opět Andrés Iniesta. Co se týče strany pravé, tam by měl své místo mít zajištěné Joaquín, který by se měl postarat o roztáhnutí lotyšské obrany.

Lotyši do této chvíle nasbírali pouhopouhé tři body, když si po fantastickém výkonu poradili s Islandem 4:0, ale jinak třou bídu s nouzí, což dokumentovala porážka 0:1 v Lichtenštejnsku, která také znamenala střídání stráží na lotyšské lavičce. Ke kormidlu byl povolán starý známý Aleksandrs Starkovs, pod jehož vedením dosáhli Lotyši historického úspěchu kvalifikováním se na Euro 2004. Je otázkou, jak příchod Starkovse ovlivní celkový výkon mužstva, jelikož proti Španělsku povolal stejné hráče jako jeho předchůdce. Svou šanci k završení stovky reprezentačních startů díky tomu dostane i záložník Imants Bleidelis.
Pravděpodobné sestavy: Lotyšsko: Aleksandrs Kolinko - Deniss Ivanovs, Dzintars Zirnis, Arturs Zakresevskis, Igors Stepanovs - Vitalijs Astafjevs, Juris Laizans, Imants Bleidelis, Andrejs Rubins - Maris Verpakovskis, Andrejs Prohorenkovs.  Španělsko: Iker Casillas - Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila - Joaquin, Xavi, David Albelda, David Silva - Andres Iniesta, David Villa. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip eurofotbal.cz: 2
Slovinsko - Rumunsko (sobota 20:45)
Slovinci jasou obrovským zklamáním, jejich výkony mají klesající tendenci a šance na postup na šampionát jsou téměř nulové. Rumunsko je na tom o mnoho lépe a ještě lepší to bude, pokud z dvojzápasu se Slovinskem vytěží šest bodů. Doma zřejmě nebude mít problém, důležitý proto bude zápas venku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.20 - 1.85
Tip eurofotbal.cz: 02
Belgie - Portugalsko (sobota 20:45)
V jednom ze čtyř zápasů skupiny A se představí Portugalsko na půdě v krizi se zmítající Belgie. Domácí už ztratili reálnou šanci na postup, když na svém hřišti remizovali v úvodním zápase s Kazachstánem a poté prohráli s Polskem. Portugalci se po pozvolnějším začátku dostávají zpět do bývalé formy, která jim vynesla úspěch jak na domácím Euru, tak i na loňském mistrovství světa v Německu.

Domácím zřejmě bude chybět jejich největší hvězda Daniel van Buyten, který má problémy se zraněním kolene, které utrpěl při úterním tréninku. Belgický kouč Rene Vandereycken se stále bude muset obejít bez talentovaného obránce Hamburgeru SV Vincenta Kompanyho.

Brazilský trenér portugalské reprezentace Luiz Felipe Scolari se proti Belgii bude muset obejít bez Cristiana Ronalda, který je suspendován. Kvůli zranění nenastoupí Ricardo Carvalho z Chelsea ani dvojice hráčů Benficy Lisabon - Nuno Gomes a Simao Sabrosa. Proto také Scolari povolal defenzivní dvojici Jose Bosingwa - Bruno Alves z týmu portugalského mistra FC Porto, záložníka Dudu ze Sevilly a útočníka Joa Tomase z All Rayn.

Domácí se budou snažit odčinit hostům potupnou prohru 0:4 z Lisabonu.

Pravděpodobné sestavy: Belgie: Stijn Stijnen - Philippe Clement, Jelle Van Damme, Peter Van der Heyden, Thomas Vermaelen - Mark De Man, Maarten Martens, Timmy Simons, Gaby Mudingayi - Emile Mpenza, Francois Sterchele   Portugalsko: Pereira Ricardo - Luis Miguel, Jorge Andrade, Marco Caneira, Paulo Ferreira - Cardoso Tiago, Armando Petit - Ricardo Quaresma, Deco, Nani - Helder Postiga 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4,75 - 3.30 - 1.70
Tip eurofotbal.cz: 0
Faerské ostrovy - Itálie (sobota 20:45)
V zatím nejdramatičtějí se vyvíjející skupině B se v jednom ze zápasů představí vysoce favorizovaní mistři světa z Itálie na půdě Faerských ostrovů. Italové se musejí obejít bez několika obvyklých opor, k dispozici nebudou Nesta, který dal přednost svatbě, Gilardino (nedávno podstoupil operaci kolene), Totti (reprezentační pauza), Toni (po operaci), Iaquinta (problémy s prstem u nohy) a Mauro Camoranesi je taktéž zraněný. Mimo hru je také Gianluca Zambrotta, který by měl být připraven až na středeční zápas. Ambrosini navíc bojuje s nataženým lýtkem.

I přesto by měl být zápas jednoznačnou záležitostí ve prospěch hostí. Italové jsou zatím až na čtvrtém místě skupiny B s deseti body, ale na první Francii ztrácí pouhé dva body a oproti druhému Skotsku navíc mají zápas k dobru. Mistři světa si nesmí dovolit podobné zaváhání jako v úvodu kvalifikace, kdy v domácím prostředí pouze remizovali s Litvou. "Podcenit soupeře by byla chyba, kterou si nemůžeme dovolit," prohlásil italský trenér Roberto Donadoni, který bude postrádat i Fabia Cannavara, který pyká pro karetní trest.

Naopak do týmu se vrací Filippo Inzaghi, který dvěma góly rozhodl finále Ligy mistrů. Faerské ostrovy inkasovali během šesti utkání už třiadvacetkrát a tak je velká šance, že se "SuperPippo" prosadí i tentokrát. Faerským sotrovům bude chybět suspendovaný obránce Frodi Benjaminsen.

Pravděpodobné sestavy: Faerské ostrovy: Jakup Mikkelsen - Oli Johannesen, Marni Djurhuus, Atli Danielsen, Mortanur Horg - Mikkjal Thomassen, Suni Olsen, Jakup Borg - Christian Jacobsen, Andrew Flotum, Rogvi Jacobsen   Itálie: Gianluigi Buffon - Massimo Oddo, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Manuel Pasqual - Daniele De Rossi, Gennaro Gattuso, Simone Perrotta - Fabio Quagliarella, Alessandro Del Piero, Filippo Inzaghi.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 51.00 - 11.00 - 1.01
Tip eurofotbal.cz: 2
Francie - Ukrajina (sobota 21:00)
Bitva o první místo ve skupině se v sobotu odehraje na Stade de France. Zápas dvou nejlepších obran skupiny B bude postrádat útočné hvězdy obou týmů. Francouzům bude chybět Thierry Henry, Ukrajina přijede bez Andreje Ševčenka. Pro domácí bude o to těžší zlepšit svou bilanci, když se za tři společná utkání dokázal v dresu Francie trefit jen Zinedine Zidane v přípravném zápase na Euro 2004.

"Zápasy proti velmi defenzivním týmům jsou vždy obtížné. Je riskantní nechat se odlákat pryč a vzápětí být překvapen protiútokem," očekává těžký boj trenér Domenech. "V takových situacích nesmíme táhnout míč, ale rychle přihrávat." Zatímco Henry nemůže nastoupit kvůli svému zranění, David Trezeguet je stále přehlížen reprezentačním trenérem, který dává přednost Djibrilu Cissému a Nicolasi Anelkovi. Zranění jsou i obránce Willy Sagnol a kapitán francouzské reprezentace Patrick Vieira.

Na druhé straně bude chybět Andrej Ševčenko, Domenech však žádnou ztrátu Ukrajiny nevidí: "Oni budou mít útočníka, který může předvést stejně dobrou hru jako Ševčenko, navíc bude mít velkou motivaci." Blochin nebude moct postavit ani Rebrova a Milevského. "Andrej Voronin nehrál od konce sezony v Bundeslize. To jsou skoro tři týdny," vidí další problém s útokem ukrajinský trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.60 - 7.50
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: - / eurofotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*

Tak na Nemce jsem hodne zvedavej kolik tam toho nasypou San Marinu, ale sazka na to ze daj 10 a vic je zajimava

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Kluci Jedný Ukrajinský doufam že nebudete dělat chyby jakje zvykem v defenzivě a uhrajeme dobrý výsledek. Do toho věřím vám i když se bojím, že bude klepec

Reagovat
HOST*

Francie kdyz vyhraje tak max. o gola

Reagovat
HOST*host

Jsem spíš zvědavej jestli ty Belgičani budou hrát tužku jako v tom prvnim zápase

Reagovat
HOST*

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Co to tam proboha vyváděl Abidal?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele