Preview evropské kvalifikace o MS 2014 - pátek 12.10.

12.10.2012, 08:45, aktualizováno 12.10.2012, 08:45
Previews
Další blok kvalifikačních utkání o MS 2014 jako už tradičně načnou na východě, do Ruska zavítá k zajímavému měření sil Portugalsko. Od šesti jdou do boje čeští fotbalisté, dále pak z programu vyčnívají například duely Srbsko-Belgie, Irsko-Německo, Řecko-Bosna a Hercegovina, jedno britské derby či klíčový zápas naší skupiny mezi Bulharskem a Dánskem...
Skupina A
Makedonie - Chorvatsko  (pátek 20:30)
Už po dvou kvalifikačních kolech je poznat, že ve skupině A to bude velká bitva o dvě postupové příčky. První tři týmy tabulky mají shodně po čtyřech bodech včetně Chorvatska. To po cenné remíze uhrané na půdě Belgie zajíždí nyní do Skopje, kde vyzve nevyzpytatelnou Makedonii během krátké chvíle. Domácí přitom naposledy remizovali ve Skotsku.

Oba celky se střetly hned na úvod kvalifikace, Chorvatsko v Záhřebu porazilo svého soupeře před měsícem těsně 1:0 díky Nikicovi Jelavičovi. Makedonci tak mají svému jihovýchodoevropskému kolegovi co vracet. Ten ale rozhodně hodlá pokračovat v nastoleném tempu pod vedením nového trenéra Igora Štimace.

Naposledy Štimac svými slovy příliš respektu k soupeři nevázal. Teď ale mluví přece jenom o trochu jinak. "Bude to o dost těžší. Makedonie je povzbuzena o dobrý výsledek získaný ze Skotska, i u nás ukázala, že je kvalitní tým," říkal. "Přesto chceme tři body. Myslím si, že jsme se od posledních dvou zápasů ještě zlepšili."

Pokud by Makedonci chtěli ještě promluvit v zajímavé konkurenci do bojů o postup, právě teď je ta vhodná doba, aby se do nich zapojili a neztratili zbytečně kontakt s předními pozicemi. "Za uplynulý rok soupeř hodně pokročil, nepříjemný je zejména doma," pochválil záložník Ognjen Vukojevič. "Mít čtyři body z dvojzápasu z Makedonií bych nebral jako zklamání," dodával Štimac.

Největší hvězda týmu kouče Čedomira Janevskiho je pevně nohama na zemi. Goran Pandev má přece jenom s těmito typy střetnutí možná jako jediný solidní zkušenosti. "Musíme hrát trpělivě a s rozumem, abychom uspěli. Dost brzdím euforii, která se čeká na stadionu Filipa II.," uvedl. Jeho spoluhráč Boban Grnčarov je o něco odvážnější.

Nynější obránce bulharského Botevu Plovdiv si na Chorvaty, které při poslední návštěvě Skopje v roce 2007 Makedonie porazila 2:0, hodně věří. "Sice jsme teď v Záhřebu i Glasgow ztratili, ale na hřišti jsme jim byli rovnocennými partnery," burcoval. "Věřte, že s podporou našich fanoušků můžeme zvítězit teď i v úterý nad Srbskem."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.50 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Srbsko - Belgie  (pátek 20:30)
Dost možná nejvyrovnanější skupina ze všech vylosovaných, tedy skupina A, má na pátečním programu další velmi zajímavý zápas. Jak Srbsko, tak Belgie jdou do kvalifikace s velkými plány a hodlají navýšit své dosavadní bodové zisky.

Oba týmy se nachází téměř v totožné situaci, neboť doposud získaly čtyři body ze dvou zápasů. Na stadionu Marakana se tak dá očekávat vyrovnané střetnutí. Srbsko prošlo velkou proměnou od nástupu trenéra Sinisy Mihajloviče, a tak je logické, že současný výběr je stále ve fázi sehrání a naplnění potenciálu. "Orlové" si zatím přesto vedli dobře, po cenném bodu ze skotské půdy doma převálcovali Wales, ovšem zápas s Belgií bude první opravdu ostrý test.

Domácí se budou muset obejít bez zraněné brankářské jedničky Stojkoviče, kterého pravděpodobně nahradí Zeljko Brkič, gólman Udinese. Otazníky visí také nad zdravotním stavem Sulejmaniho.

Podobně jako Srbsko má i Belgie daleko k tomu, aby definitivně stmelila tým schopný porážet jednoho soupeře za druhým. Papírově vypadá soupiska Rudých ďáblů opravdu jako souhrn jmen světových parametrů, ovšem na hřišti spolupráce chvílemi stále drhne. Důležitá výhra ve Walesu a remíza s Chorvatskem poskytují slušný základ pro další úspěch. A mohlo být ještě veseleji, neboť v domácím utkání s balkánským soupeřem měli Belgičané velkou převahu a jen s přispěním velké smůly ji nedokázali zužitkovat ke konečné výhře.

Do Bělehradu však ani neodcestovali zranění Lukaku s Fellainim. Na kraji obrany za suspendovaného Gilleta pravděpodobně zaskočí obránce Ajaxu Toby Alderweireld. Dobrou zprávou je, že se na poslední chvíli dokázali dostat do pořádku alespoň další klíčoví hráči Kompany s Witselem.
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Brkic - Ivanovic, Bisevac, Nastasic, Kolarov - Fejsa, Ignjovski - Tosic, Tadic, Markovic - Djuricic
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen - Defour, Witsel - Mertens, Dembele, Hazard - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wales - Skotsko  (pátek 20:45)
Zajímavé ostrovní derby čeká na diváky ve Walesu. Domácí se od tragické smrti trenéra Garyho Speeda potýkají s příšernou formou a o moc lépe na tom nejsou ani Skotové; momentálně to u obou soků vypadá, že případný postup by se v konkurenci Srbů, Belgičanů a Chorvatů rovnal spíše zázraku.

Velšský trenér Chris Coleman skutečně příliš důvodů k optimismu nemá: jeho týmu po dvou odehraných zápasech svítí nula v kolonce bodů a osmička u inkasovaných branek. Skotové sice bodovat dokázali, ale ani dvě remízy doma v Hampden Parku nenaplňují kouče Craiga Leveina lehkostí.

Hosté, kteří se mohou utěšovat alespoň unikátním historickým záznamem šesti účastí na MS ze sedmi pokusů mezi lety 1974 a 1998, tak přijíždějí do Cardiffu v pozici lépe postaveného týmu, ale o žádném favoritovi se zde mluvit nedá. O motivaci však nebude nouze; kdyby nic jiného, tak pozice obou trenérů se nezdají být zrovna neotřesitelné. Levein nicméně svému týmu věří. "Máme v kádru kluky, kteří hrají nejlepší soutěže na světě, týden co týden, před miliony televizních diváků, a dokážou se s tím vyrovnat. Nemyslím si, že by s nimi něco provedl tlak tohoto zápasu."

Zatímco ve Walesu se s postupem asi ani nepočítá a chodí se hlavně na Garetha Baleho, Skotové jsou ambicióznější. Pomoci ke kýženým výsledkům jim má i Steven Fletcher, zkušený forvard, který se do týmu vrací po dvou letech. Fletcher, za kterého Sunderland neváhal vysázet Wolverhamptonu 12 milionů liber, dnes pravděpodobně nastoupí hned od začátku a bude na něj upřeno hodně pozornosti.

I velšské vody se poslední dobou dočkaly podobného zčeření, když Coleman odebral kapitánskou pásku Aaronu Ramseymu a přiřkl ji Ashley Williamsovi. "S Aaronem jsem mluvil a pogratuloval mi," okomentoval situaci Williams, kapitán Swansea, který svoji zemi vedl do boje při různých příležitostech už čtyřikrát. "Zasmáli jsme se, nebyl žádný problém."

Jinak ale Velšanům do smíchu po čtyřech porážkách v řadě není. "Po takových výsledcích budete vždy kritizováni," glosuje nový kapitán týmu. "To platí zejména pro našeho manažera. Nám se s ním pracuje dobře a chceme pro něj vyhrát. Kritika padá hlavně na něj, přitom my jsme ho na hřišti v poslední době zklamali, a teď to chceme napravit."
Wales - pravděpodobná sestava:
Brown - Blake, Williams, Nyatanga, Gunter - Allen, Ledley, Ramsey, Bale - Morison, Vokes
Skotsko - pravděpodobná sestava:
McGregor - Hutton, Caldwell, Berra, Mulgrew - Forrest, Brown, D. Fletcher, Morrison - Commons - S. Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko21106:14
2.Belgie21103:14
3.Chorvatsko21102:14
4.Skotsko20201:12
5.Makedonie20111:21
6.Wales20021:80
Skupina B
Česko - Malta  (pátek 18:00)
Čeští reprezentanti stojí před pátečním kvalifikačním utkáním s Maltou před dvěma jednoznačnými výzvami. Chtějí ukončit střelecký půst a získat první vítězství v bojích o postup na mistrovství světa. Historicky první zápas národního týmu v Plzni si hráči v duelu s outsiderem nechtějí zkomplikovat. "Povinnou" výhrou by se rádi naladili na úterní duel s Bulharskem, kterým uzavřou kvalifikační podzim.

Čekání Čechů na vstřelenou branku trvá už 378 minut, probuzení reprezentace má nyní odnést Malta. "Nedělejme z té série vědu, po pátku už bude minulostí," prohlásil sebevědomě obránce Michal Kadlec, paradoxně nejlepší střelec aktuálního výběru s osmi brankami. Tým kouče Michala Bílka naposledy skóroval 16. června ještě na evropském šampionátu proti Polsku, od té doby se táhne ofenzivní trápení.

Malta je po dvou prohrách s Arménií (0:1) a v Itálii (0:2) bez bodového zisku poslední ve skupině B.

Samotní čeští hráči dobře vědí, že teď by se jim jakákoliv ztráta mohla vymstít. "Ve vyrovnané skupině, jako může být ta naše, je zvládnutí domácích zápasů rozhodující. Kdo v nich uspěje, bude mít výhodu. Nám to teď jasně velí získat všech šest bodů. To bude cesta k prvnímu, nebo druhému místu skupiny," prohlásil brankář Petr Čech.

Národní tým se od pondělí také učí trpělivosti a chystá se na nekonečné dobývání maltské obrany. Jihoevropané, kteří samostatnou českou reprezentaci už v letech 1994 a 2000 dvakrát zaskočili získanou remízou, především ve venkovních zápasech sázejí na pevný obranný blok. Češi jej už pošesté za sebou budou překonávat bez stále zraněného kapitána Tomáše Rosického. Stejně tak dál chybí další ofenzivní eso Václav Pilař.

Reprezentace také vzývá ke střeleckému procitnutí útočníka Tomáše Pekharta, který ani jednou z předchozích 16 startů neskóroval. Pekharta by proti Maltě mohl jako druhý útočník podporovat Jan Rezek. Bílek si dost slibuje od jeho aktuální formy, protože Rezek v kyperské Famagustě dal gól v posledních třech utkáních. Na šanci čeká také David Lafata, nejlepší střelec posledních dvou ročníků české ligy.

Malta má podobný problém jako Češi, také její tým v kvalifikaci čeká na premiérový střelecký zápis. Kouč Pietro Ghedin je přesvědčený, že v silách jeho mužstva je udeřit už v pátek ve Štruncových sadech. "Před každým zápasem se mluví jen o tom, jak nás soupeř musí porazit; to nás zlobí. My neříkáme, že jsme do České republiky přijeli vyhrát, ale chceme ze sebe vydat všechno. Proč bychom třeba nemohli dát gól. Každopádně zápas pro nás bude dalším z velkých zážitků," řekl italský kouč v maltských službách na dnešní tiskové konferenci.

Vůbec prý nehledí na to, že český celek je také v posledních zápasech v útoku neškodný. "Na tom vůbec nezáleží. Viděl jsem Čechy na mistrovství Evropy a vážně tam na mě udělali dojem. I v Dánsku měli své šance, jen měli smůlu v koncovce. Mají (Češi) moje velké sympatie," prohlásil Ghedin.

Před třemi lety český národní tým v domácí přípravě s Maltou porazil "trpaslíka" jen 1:0, záložník Tomáš Hübschman nevylučuje možné opakování podobného scénáře. Češi navíc v posledních čtyřech vzájemných duelech nedokázali Maltu porazit o více než jednu branku.

"Samozřejmě bychom se i s Maltou chtěli prezentovat dobrou hrou, lidi chtějí, aby se na zápas také dalo koukat. Ale nevadilo by nám vyhrát ani tím nejtěsnějším rozdílem. Vítězství prostě nesmrdí nikomu," prohlásil Hübschman. Malťané poslali českému výběru varování už při svém posledním vystoupení: na půdě italských vicemistrů Evropy prohráli "jen" 0:2 a domácí potvrdili výhru druhým gólem až v samém závěru.

Zápas mezi ČR a Maltou začne v pátek v 18:00 v přímém přenosu ČT Sport.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Petržela, Jiráček, Rezek - Pekhart
Malta - pravděpodobná sestava:
Hogg - Borg, Dimech, Agius, Muscat - Herrera, Sciberras, Briffa, Cohen, Schembri - Mifsud
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arménie - Itálie  (pátek 19:00)
Vicemistři Evropy Italové pocestují ve třetím kvalifikačním zápase na nepříjemnou půdu Arménie. Po úvodní ztrátě v Bulharsku a nepříliš přesvědčivé výhře nad Maltou chtějí Prandelliho hoši naplno bodovat v Jerevanu. Cokoli jiného by znamenalo velkou ztrátu a komplikaci v cestě na světový šampionát.

Arménská fotbalová reprezentace představuje jeden z nejnevyzpytatelnějších národních týmů, koneckonců své by o tom mohli vyprávět Slováci, kteří od nich uržili nečekaný debakl. Vstup do této kvalifikace ale Arménii nevyšel podle představ. Povinnou výhru na Maltě si sice připsali, ale v Bulharsku určitě chtěli vytěžit více než hubenou porážku 1:0. Mimo bodového zisku přišli domácí i o vyloučené Marcose Pizzeliho a Gevorga Ghazarjana.

Domácí se nyní střetnou s posledními finalisty evropského šampionátu Italy. Je jasné, že Squadra Azzurra je v zápase velkým favoritem, ale Arménci se rozhodně ničeho nebojí. "Arménie je připravena a to i přes naše zranění a celkové postavení. Italové jsou silní a vždycky byli silní. Praktikovali defenzivní styl catenaccio, ovšem Prandelli přidal více kreativity a teď jsou směrem dopředu mnohem nebezpečnější. Budeme se snažit získat dobrý výsledek, budem ale potřebovat notnou dávku štěstí," prohlásil před utkáním trenér domácích Vardan Minasyan.

Také Italové si představovali start do šampionátu jinak. Trenér Cesare Prandelli se nechal slyšet, že v úvodních dvou duelech chtěl jeho tým získat jednoznačně šest bodů. To se ale nepovedlo, neboť Squadra Azzurra neudržela vedení v Bulharsku a jen remizovala 2:2. Ve druhém zápase pak nebylo pochyb, že si Italové poradí s Maltou, výhra 2:0 ale přeci jenom není nic zázračného, zvláště když druhou branku vsítili až v nastaveném čase. "Arménie je vyvíjející se moderní tým, který je dobrý směrem dopředu," prohlásil na adresu soupeře trenér Cesare Prandelli.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Berezovsky - Mkoyan, Arzumanyan, Hovsepyan, Yedigaryan - Edigaryan, Mkrtchyan, Hayrapetyan, Badoyan, Mkhitaryan - Movsisyan
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Maggio, Barzagli, Bonucci, Criscito - De Rossi, Pirlo, Marchisio - Montolivo - Balotelli, Osvaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 4.75 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bulharsko - Dánsko  (pátek 20:00)
I pro českého diváka bude jistě zajímavé sledovat duel mezi domácími Bulhary a hosty z Dánska. Oba týmy chtějí postoupit, lepší výchozí pozici mají ale domácí hráči.

Výhodou hostí je fakt, že odehráli teprve jedno utkání. Stejně jako naši borci budou tedy hladoví po úspěchu. Za jednoznačného favorita naší skupiny byla považována italská reprezentace. Její suverenitu ale narušili hned v prvním utkání Bulhaři, jejichž sebevědomý výkon přispěl k málo očekávané remíze se squadrou Azzurrou. Výsledek napověděl, že v naší skupině je máloco jisté. S tímto názorem přijedou do Sofie také Dánové.

Nebudou to ale mít vůbec lehké. Bulharský trenér Penev po utkání s Itálií, v němž hráli jeho svěřenci s favoritem přinejmenším vyrovnanou partii, sdělil novinářům vyhlídky svého týmu: "Jsem perfekcionista a dávám si nejvyšší cíle, teď musíme pracovat na tom, abychom jich dosáhli," říká stratég.

"Nejpodstatnější jsou pro nás výsledky, musíme vyhrávat. Proti Itálii se to nepodařilo, ale musíme přijmout i bod," dodává Penev. Podle projevu z posledních zápasů by se sen o postupu do hlavní části soutěže vůbec nemusel rozplynout po základních skupinách kvalifikace.

Poslední zápas se Bulharům již podařilo získat tři body, jedinou branku utkání vstřelil obránce Stanislav Manolev, který je poslední týdny ve skvělé formě. Bulharský tým je ale před zápasem s Dány značně oslaben. Za strkanici ze zmíněného utkání s Arménií si dva zápasy nezahraje obránce Veselin Minev. Zranění jsou záložníci Emil Gargorov, Georgi Sarmov i obránce Petar Zanev.

Poslední zápas Dánů netřeba nijak představovat, neboť oponentem byl výběr České republiky. Bezgólovou remízu bral trenér Bílek jako malé osobní vítězství, tím tedy uznal velkou kvalitu soupeře. Je pravda, že Dánové doma v minulé kvalifikaci všechny zápasy vyhráli. Nyní je ale čeká těžký zápas v Sofii.

Hosté mají dvě esa v rukávu. Trenér Morten Olsen přivedl dánskou reprezentaci na velký turnaj už dvakrát, nyní má šanci zkompletovat hattrick. Dalším plusem je návrat střelce Bendtnera, který zatím neprožívá úplně šťastné období. Po krušných časech v dresu londýnských Gunners přišel seřizovat svá kopací mířidla do Turína. Mistrovský Juventus hledal prvotřídního střelce a jméno Bendtnera nakonec v síti vedení skončilo. A nyní nastává čas ukázat, že volba vedení Bianconeri nebyla náhodná.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie21104:24
2.Bulharsko21103:24
3.Arménie21011:13
4.Dánsko10100:01
 Česko10100:01
6.Malta20020:30
Skupina C
Kazachstán - Rakousko  (pátek 18:00)
Na první pohled snadná záležitost čeká Rakousko, jež si před cestou do Kazachstánu nepřipouští jiný, než vítězný scénář. Svěřenci Marcela Kollera potřebují v nabité skupině body jako sůl, avšak evropsko-asijský celek se dozajista nevzdá bez boje.

Do nezáviděníhodné role byl při losu kvalifikačních skupin o mistrovství světa v Brazílii postaven Kazachstán, jenž dostal vyjma jednoznačných favoritů Německa a Švédska další dva velice silné společníky Irsko a Rakousko, kteří se budou snažit také promluvit do boje o postup, což nedává domácí straně takřka žádné naděje na úspěch. Minimálně na domácí půdě však Kazaši pravidelně vzdorují...

Ambiciózní Středoevropané však určitě nebudou chtít opakovat Irské počínání (Irové v Astana Areně po většinu utkání dotahovali, nakonec ale utkání díky brankám Keana a Doylea, během posledních dvou minut řádné hrací doby, otočili). Koneckonců zaváhání si ani Rakušané po porážce s Německem dovolit nemohou, pokud chtějí i nadále reálně pomýšlet na postup.

Takřka na den přesně (Kazachstán se v kvalifikaci na ME rozešel 11. 10. 2011 s Rakouskem bez branek) rok starou dělbu bodů domácím nepomůže zopakovat Heinrich Schmidtgal, jehož trápí žaludeční problémy. Rakušané přicestují už bez Paula Scharnera, ale jinak se všemi oporami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Faerské ostrovy - Švédsko  (pátek 18:00)
Před očekávaným duelem na berlínském Olympiastadionu si odpočinou také švédští hráči, kteří však ze souostroví v Atlantickém oceánu neplánují odjíždět bez tříbodové jistoty. Faerské ostrovy se pokusí "nepřekonat" tříbrankový příděl od Německa.

Tradiční trpaslík evropské nebo světové kvalifikace opět plní předem jasně definovanou roli a vyjma jednoho světlého momentu (ostrovní tým dokázal v průběhu kvalifikace na mistrovství Evropy do Polska a na Ukrajinu nečekaně přehrát na domácí půdě Estonsko) sbírá povětšinou to samé - porážky, častokrát i drtivé.

Stejně tak i Švédsko má na svém kontě prozatím jediné vystoupení, ovšem svoji úlohu favorita dokázalo proti Kazachstánu splnit na jedničku a po snadné výhře si zapsalo premiérové body, jež by nyní před dost možná klíčovým utkáním (vzhledem na účast Irů a především Rakušanů) s Nationalelf jistě rádo znásobilo. Při jisté konstelaci hvězd se hosté dokonce mohou (minimálně) na chvíli ocitnout na špici.

Ola Toivonen si na středečním tréninku poranil koleno a nebude tak jistojistě k dispozici. Obdobný scénář čeká také Kima Källströma, minimálně on by však měl určitě stihnout ostře sledovaný šlágr s Německem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 23.00 - 9.00 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Irsko - Německo  (pátek 20:45)
Jednoznačným šlágrem pátečního programu bude utkání na Aviva Stadium v Dublinu, kam namíří své kroky Německo. Svěřenci Joachima Löwa nemají před sebou snadnou úlohu - Irsko naposledy dobyli před dlouhými 33 lety!

Velezkušený bard Giovanni Trapattoni ostrovní celek výrazně pozvedl, přestože svoji premiérovou misi o mistrovství světa 2010 v JAR nezvládl (i díky nechvalně známé brance Williama Gallase, jíž předcházela ruka Thierry Henryho). Na následující evropské mistrovství už se Irové přes zrádnou baráž protlačili, avšak ve výsledku spíše propadli, přesto dostal 73letý Ital další úkol - dovést Iry na MS do Brazílie.

Na rozdíl od Německa za sebou mají Boys in Green pouze jediné vystoupení a zrovna dvakrát pozitivně se po něm cítit nemohou: Ostrované po většinu času v Kazachstánu dotahovali, nakonec však díky skvěle zvládnutému finiši mohli slavit důležité tři body, na což by nyní rádi navázali. "Budeme se snažit vyhrát. To je pro nás přirozené, ale přesto bychom se nezlobili ani za remízu," prohlásil asistent trenéra Marco Tardelli.

Velkou nepříjemností je však pro domácí zaplněná marodka. Chybět bude zejména kapitán a irská ikona Robbie Keane, jenž hlásí problémy s achillovkou. Zraněné jsou však i další opory Dunne, St. Ledger, Whelan, McClean a v neposlední řadě další ofenzivní stálice Doyle.

Stejně jako předešlé dva kvalifikační cykly (Německo se na mistrovství světa 2010 v JAR i na nedávné ME kvalifikovalo bez ztráty kytičky!) si zatím Nationalelf počíná jistě a všechno nasvědčuje tomu, že si jeden z největších favoritů na postup do Brazílie svoji úlohu skutečně s přehledem pohlídá... Ostatně, napovědět by výrazněji měly už nadcházející dva zápasy v Irsku a zejména pak na Olympiastadionu proti Švédům.

Přesto není z hostujícího pohledu zdaleka všechno tak růžové: Faerské ostrovy sice ještě německou defenzivní hráz neprověřily, ale už utkání ve Vídni ukázalo četné mezery v obraně, přičemž zejména benjamínek Marcel Schmelzer se později stal jakýmsi "hromosvodem". "Proti Argentině hrál v přáteláku skvěle. Zřejmě potřebuje delší čas, aby si přivyknul na mezinárodní fotbal a především větší tlak," neláme nad mladým bekem hůl Löw. "Nesmíme věřit, že by se Irové, bez ohledu na situaci, ve které se nachází, vzdali bez boje," nabádá své ovečky vyhlášený taktik.

Jestliže domácí výběr má k dispozici pouze torzo ideální sestavy, tak zdaleka bezchybná situace nevládne ani na opačné straně. Mimo hru je trojice z Borussie Dortmund Mats Hummels (nárt), Sven Bender (oko) a Ilkay Gündogan (záda). Hrát nemůže ani další stabilní člen defenzivy a především kapitán Philipp Lahm, jemuž pro změnu vystaví stopku disciplinární trest.
Irsko - pravděpodobná sestava:
Westwood - Coleman, O'Shea, O'Dea, S. Ward - Fahey, Andrews, McCarthy - Cox, McGeady - Walters
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Boateng, Mertesacker, Badstuber, Schmelzer - Khedira, Schweinsteiger - T. Müller, Özil, Reus - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo22005:16
2.Švédsko11002:03
3.Irsko11002:13
4.Rakousko10011:20
5.Kazachstán20021:40
6.Faerské ostrovy10010:30
Skupina D
Turecko - Rumunsko  (pátek 19:30)
V Istanbulu se o další tři body poperou domácí Turci s Rumuny. Ti začali kvalifikaci tím nejlepším možným způsobem, domácí naopak už jednou prohráli a případná ztráta v tomto duelu by je v konečném účtování mohla hodně mrzet.

Polehčující okolností pro Turecko je fakt, že ona porážka přišla na půdě největšího favorita skupiny z Nizozemska. Vše se navíc povedlo napravit pohodlnou výhrou 3:0 nad Estonskem.

Turci před sebou mají hned na úvod jednu z klíčových fází kvalifikace. Po Rumunsku je čeká utkání v Maďarsku a pokud by ani v jednom z těchto duelů nevyhráli, mohla by se opakovat situace z předchozí kvalifikace na ME 2012, na které se nakonec nepodívali.

Rumunsko přicestovalo do Istanbulu se šesti body na kontě, rovněž ono vyhrálo nad Estonskem, v tomto případě na půdě soupeře, doma pak porazilo 4:0 Andorru, i když ještě v devadesáté minutě vedlo pouze o dvě branky.

"Kvalifikaci jsme rozehráli dobře, ale to nejtěžší nás stále ještě čeká," uvědomuje si rumunský kouč Victor Piturca, jehož tým v úterý vyzve Nizozemsko.

Oba celky mají ve svém středu řadu hráčů z domácích nejvyšších soutěží. Hosté budou sázet na Adriana Mutua, po problémech s tříslem by měl hrát další útočník Ciprian Marica, jehož jméno se objevilo v nominaci.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estonsko - Maďarsko  (pátek 20:30)
Maďarsko bylo dlouhá léta ve stínu své zašlé slávy, ovšem v poslední době se začíná přeci jen prosazovat do bojů o postup na velké turnaje a určitě v tom chce pokračovat také v této kvalifikaci. V té minulé doplatilo na velkou konkurenci Švédska a Nizozemska, bylo z toho nakonec jasné třetí místo. Letos má situaci možná ještě o něco složitější, kromě Nizozemska se musí totiž vypořádat s konkurencí Turecka a Rumunska.

Maďarsko nejprve na úvod snadno zdolalo trpaslíka z Andorry a na jeho půdě mu nasázelo pět branek, ovšem před vlastními fanoušky se příliš nepředvedlo a muselo skousnout porážku 1:4 od Oranjes. Pokud nyní chce myslet alespoň na baráž, musí zvládnou utkání v Estonsku, které je v této skupině považováno za druhého jasného outsidera. Estonsko je po dvou zápasech bez bodu se skóre 0:5, po prohře 0:2 s Rumunskem podlehlo též 0:3 Turecku.

Oba výběry spolu v poslední době neměly tu čest a dá se proto v úvodu očekávat velice vyrovnaný souboj. Zkušený dvaašedesátiletý maďarský trenér Sándor Egervári tuší, v čem by mohl být hlavní problém. "Čekají nás mrazivé podmínky a navíc neznámý styl. Hráči mohou být z těchto okolností velice nervózní a navíc nás v úterý čeká velice důležitý duel s Tureckem, což na sebevědomí v žádném případě nepřidá," je si jistý Egervári.

Dále ale upozorňuje, že bez výhry v Estonsku by mohla být další snaha o postup marná, a proto přikládá tomuto duelu velkou důležitost. "Chceme být v utkání s Tureckem v dobrém rozpoložení a bez získaných bodů by se navíc ve velké konkurenci prosazovalo těžko. Dobře víme, že soupeř se bude spoléhat na defenzívu a rychlé překvapivé protiútoky, proto bychom potřebovali vsítit rychlou branku. Pokud se nám to nepodaří, tak musíme být až do závěrečného hvizdu trpěliví," představil závěrem svůj recept na úspěch.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nizozemsko - Andorra  (pátek 20:30)
Andorra dnes večer okusí špičkovou fotbalovou atmosféru na slavném stánku Feyenoordu Rotterdam a na De Kuip si to rozdá s hostitelskými vicemistry planety, kteří jsou v utkání absolutními favority a fanoušky by nepříjemně překvapila i jakákoliv výhra pod tři branky.

V srdci nehostinných horských masívů Pyrenejí se nachází trpasličí stát, na jehož fotbalovou reprezentaci spadá přísné informační "embargo" a která je ve světě kopané považována za jednoho z největších outsiderů. Ostatně v celé, ani ne dvacetileté historii kopané v Andoře místní fanoušci nepamatují výraznější úspěchy, ačkoliv za ně lze považovat tři historická vítězství proti Makedonii, Albánii a Bělorusku, ovšem pouze proti Makedonii v mistrovském klání.

Zůstaneme-li u statistik, holandský národní tým proti Andoře nikdy nezklamal, pokaždé si připsal na své konto několik branek a v současnosti ani v koutku mysli nelze uvažovat o tom, že by tomu bylo jinak. Ostatně úspěšnější léta má andorská kopaná dávno za sebou, úspěšnější éru zaznamenala před šesti lety.

Oranjes mají vynikající příležitost potvrdit velmi dobrý vstup do kvalifikace, v níž zaznamenali dvě vítězství a částečně dali zapomenout na zbabraný evropský šampionát. Největší favorit skupiny ponejprv nic nedaroval Turecku (2:0) a posléze deklasoval snažící se Maďary (4:1), oba soupeři jsou přitom spolu s Rumunskem považováni za největší konkurenci v bojích o postupové pozice.

Louis van Gaal na utkání nemůže počítat s Wesley Sneijderem, Arjenem Robbenem a Timem Krulem, kteří mohou v pohodě domácností relaxovat a léčit bolístky. Do branky se tak navrací Maarten Stekelenburg, Robbena a Sneijdera nahradí Kevin Strootman, respektive Nigel de Jong.

V sestavě by neměl chybět ani střelec dvou branek z utkání s Maďarskem Jermaine Lens, po jehož boku dostane příležitost Ruben Schaken. Do sestavy Kolda Alvaréze se vrací Marc Vales, jenž nebyl připuštěn k minulému zápasu z disciplinárních důvodů. Při vší úctě k soupeři, holandský národní tým napěchovaný mnoha hvězdami evropského formátu nebude mít s Andorrou žádné potíže a bez větších obtíží zvítězí. Jakákoliv ztráta by byla jedním z největších překvapení fotbalové historie.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 26.00 - 126.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rumunsko22006:06
2.Nizozemsko22006:16
3.Maďarsko21016:43
4.Turecko21013:23
5.Estonsko20020:50
6.Andorra20020:90
Skupina E
Albánie - Island  (pátek 19:00)
O dalším rozložení sil ve skupině E může hodně napovědět utkání v Tiraně, kde domácí celek přivítá bojovníky z Islandu. Oba celky si doposud zapsaly tři body, avšak shodně na domácí půdě, mírná výhoda by tak měla být na straně Albánců.

Jak už bylo nastíněno, skromný celek dokázal vybojovat tři body proti Kypru, ten se však ukázal pro svěřence Giovanni de Biasiho více než vyrovnaným protivníkem a dlouho sahal po remízovém výsledku, nakonec však vinou poslední desetiminutovky odjížděl s prázdnou. Hned o čtyři dny později však přišla očekávaná porážka pod Alpami, čímž se domácí vracejí na startovní rovinku.

Navlas stejnými pocity si prošla také druhá strana. Island hned na úvod příjemně šokoval a po výhře nad Norskem, jedním z favoritů skupiny, konečně naznačil doposud skryté vlohy - okamžitě na zem ale hosty vrátilo střetnutí v Larnace, odkud po brance Makridese odjížděli s nepořízenou. Vzhledem k blížícímu se duelu se Švýcary tak povinnost velí jasně a Islanďané potřebují nejlépe bodovat...

Pohled do historie vzájemných soubojů nezůstává bez záznamu: koneckonců zápasy o mistrovství Evropy 1992 se držely výše zmíněného schématu, kdy oba týmy bodují výhradně na domácí půdě, tehdy se tak body rovnoměrně dělily.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švýcarsko - Norsko  (pátek 20:30)
Hodně očekávaný souboj se rozhoří mimo jiné pod Alpami, kde místní Švýcaři poměří síly s oblíbeným Norskem. Svěřenci Ottmara Hitzfelda dávají zapomenout na poslední zklamání a na čele by se rádi drželi i po tomto utkání.

Tradiční účastník závěrečných turnajů (poslední roky minimálně na evropské scéně) schytal velkou facku a nepovedená kvalifikace na evropské mistrovství do Polska a na Ukrajinu zřejmě neutrální stát definitivně probrala. Švýcarsko neponechalo nic náhodě a od první chvíle drží otěže skupiny E, ovšem premiérový zatěžkávací test na program teprve přichází...

...stejně bychom mohli mluvit o Norsku: Seveřané se hned prvním vystoupením na Islandu postarali o velkou senzaci a nečekanou porážkou se tak již od první chvíle dostali pod tlak, který alespoň rozmělnilo nadcházející utkání se Slovinskem. Ani tady však svěřenci velezkušeného lišáka Egila Olsena nepřesvědčili a těsnou výhru 2:1 zajistil přímořskému státu až ve čtvrté minutě nastaveného času z pokutového kopu John Arne Riise.

Doslova nekončící výčet vzájemných střetnutí nabízí mimořádně vyrovnanou bilanci a pravidelně je tím pádem velmi těžké určovat jednoznačného favorita. Většina utkání má sice již starší datum výkopu (rozmezí let 1976 až 1997, kdy se všechna utkání odehrála v rámci kvalifikace na mistrovství světa!), ale dvakrát se hrálo relativně nedávno: Švýcaři nejdříve opanovali přátelák na norské půdě a druhá strana tuto výsadu o čtyři roky později vrátila, kdy zásluhou Carewa vyhrála v Ženevě.

Zatímco domácí skvadra by měla vyběhnout v plném počtu, hosté se budou muset vinou bolesti zad obejít o největší útočnou hvězdu a postrach soupeřových obran Mohameda Abdellaoueho, jenž po konci Carewa znamená pro Olsena alespoň nějakou záruku ofenzivní potence.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Kypr  (pátek 20:45)
Bezpodmínečnou nutnost bodového zisku před sebou drží Slovinsko, před kterým se po dvou porážkách začíná nebezpečně vznášet pověstný Damoklům meč. Ten by mohl alespoň na čas odvrátit tříbodový zápis nad Kyprem.

Jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie neprožívá dvakrát povedenou kvalifikaci, avšak problémy se ze slovinského pohledu daly tušit už po losu. Domácí totiž hned na začátek "chytli" to nejtěžší a výsledný nulový zisk se dal po utkáních se dvěma očekávanými favority ze Švýcarska a Norska tak trochu očekávat. Nyní tak středoevropský stát čekají klíčové souboje s Kyprem a hned nato v Albánii.

Konečně odechnout si mohou na Kypru, domácí miláčci dokázali po velmi dlouhé době opětovně poznat radost z vítězství a tříbodovým ziskem proti Islandu dokázali umazat takřka tříleté (!) čekání na soutěžní výhru (Kypřané naposledy v soutěžním utkání triumfovali na závěr světové kvalifikace na MS 2010 v JAR, kdy udolali Bulharsko).

Důvěru na stranu domácích však kloní i dřívější střetnutí mezi oběma stranami. Slovinci jasně opanovali jediný domácí zápas, jakožto kvalifikaci na mistrovství Evropy do Portugalska (2004) a radovali se i v přátelském měření sil na kyperské půdě o dva a půl roku později. Zbývající třetí utkání nabídlo čtyři branky a remízu 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko22004:06
2.Island21012:13
3.Albánie21013:33
4.Norsko21012:33
 Kypr21012:33
6.Slovinsko20021:40
Skupina F
Rusko - Portugalsko  (pátek 17:00)
Souboj dvou favoritů na postup ze skupiny F nabídne páteční zápas v Moskvě, kde Rusko přivítá Portugalce. Oba týmy jsou doposud stoprocentní, když dokázaly zvítězit v prvních dvou kvalifikačních zápasech.

Třináctý říjen 2004 je rozhodně mementem pro domácí, neboť právě tehdy utrpěli od Portugalska zdrcující porážku 1:7. Tehdy podstatně méně známý Cristiano Ronaldo k ní přispěl dvěma brankami. Ačkoli je silně nepravděpodobné, že by se historie tento pátek opakovala stejným způsobem, budou se svěřenci Fabia Capella snažit ze všech sil strhnout vítězství na svou stranu a získat dost možná tři klíčové body pro celou kvalifikaci. Pokud totiž budou pokračovat v suverénních vítězstvích jako doposud, stanou se právě vzájemné zápasy oním jazýčkem vah, který rozhodne o přímém postupujícím z prvního místa ve skupině.

Paulo Bento může jít do zápasu s vysokým sebevědomím, neboť potvrdil, že Cristiano Ronaldo již dokázal vyléčit vykloubené rameno, které jej zlobilo v posledním ligovém kole s Barcelonou, a bude připraven naskočit do základní sestavy. Vrásky na čele portugalského kouče ale vyvolává Ronaldův spoluhráč z Realu Madrid Pepe, jenž sám potvrdil, že jeho start je přinejmenším nejistý.

V domácím táboře došlo pod taktovkou italského stratéga ve výběru hráčů hned k několika zajímavým změnám. Úplně opominuti byli na začátku kvalifikace např. Aršavin nebo Pogrebnyak. Capello se možná potýká s potížemi adaptovat se na ruskou kulturu, ovšem na hřišti odstartoval cestu Ruska na MS do Brazílie bezchybně. Ani jeden inkasovaný gól a pohodlné výhry nad Severním Irskem a Izraelem vlévají Rusku potřebnou důvěru ve vlastní činy i do střetu s Portugalskem. Ti doposud dokázali přemoci Lucembursko a Ázerbájdžán.
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfeev - Anyukov, Berezutskiy, Ignashevich, Kombarov -Denisov, Shirokov, Faizulin - Dzagoev, Kerzhakov, Bystrov
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Rui Patricio - Pereira, Pepe, Alves, Coentrao - Moutinho, Veloso, Meireles - Nani, Postiga, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lucembursko - Izrael  (pátek 21:00)
Fotbalisté Lucemburska sbírají body v kvalifikacích jen velmi sporadicky, ovšem nyní se jim to povedlo už ve druhém zápase a díky několika shodám okolností se nacházejí na třetím místě tabulky s jedním bodem. Nyní narazí na Izrael, který v úvodu také příliš nezářil. Na úvod totiž pouze remizoval 1:1 na půdě Ázerbájdžánu, následně doma utrpěl debakl 0:4 od Ruska a s jeho vyhlídkami to nevypadá nijak valně.

Ve skupině se totiž ještě nachází silné Rusko a vedoucí duo má po dvou kolech na své zbývající čtyři protivníky neuvěřitelný náskok pěti bodů. Lucembursko v loňské kvalifikaci skončilo na posledním místě se čtyřmi body - dokázalo dokonce jednou zvítězit, určitě by něco podobného zopakovalo i teď. Izrael se naopak pokusil dostat do baráže, ovšem ve skupině se suverénním Chorvatskem a Řeckem skončil v tabulce třetí se šestnácti body.

Lucembursko se jeví zatím ve velice dobrém světle a určitě má v duelu s Izraelem šanci na úspěch. V úvodní zápase totiž dokázalo uhrát dobrý výsledek s Portugalskem, když mu v domácím prostředí podlehlo až po boji 1:2. Dobrou formu přeneslo také do duelu se Severním Irskem, na jehož půdě předvedlo opravdu nadstandardní výkon a nakonec dokázalo uhrát cenný bod po remíze 1:1 - skórovalo tři minuty před koncem.

Oba páteční protivníci se spolu naposledy utkali v minulé kvalifikaci na MS a tehdy ještě jasně dominoval Izrael. Ten totiž v domácím prostředí zvítězil 7:0 a v prvním utkání si odvezl z půdy trpaslíka tři body po výhře 3:1. Nyní se čeká o něco vyrovnanější souboj, Lucembursko se totiž výrazně zlepšilo co se týče taktické stránky a určitě má zájem o to, aby získalo v domácím prostředí nějaký ten bod, který by znamenal opět posun nahoru ze "země trpaslíků."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko22006:06
2.Portugalsko22005:16
3.Lucembursko20112:31
4.Severní Irsko20111:31
5.Ázerbájdžán20111:41
6.Izrael20111:51
Skupina G
Lichtenštejnsko - Litva  (pátek 19:30)
Fotbalisté Lichtenštejnska se v úvodních dvou zápasech příliš nepředvedli a se skóre 1:10 jsou zatím na jasně posledním místě tabulky. Litva tradičně nepatří mezi aspiranty postupu na světový šampionát, nicméně v relativně hratelné skupině má určitě šanci. V úvodních dvou kolech narazila na těžké protivníky a nyní nutně potřebuje vítězství. V tuto chvíli je s jedním bodem na čtvrtém místě a další ztráta by její cíle výrazně snížila.

Litva totiž dokázala nejprve v prvním utkání remizovat 1:1 se Slovenskem a určitě to byl velice dobrý výsledek, ovšem následně nestačila na půdě Řecka a podlehla mu 0:2. To její páteční protivník utrpěl hned na úvod debakl od Bosny a určitě se za tento výsledek musí stydět. Prohra se čekala, ovšem v poměru 1:8 spíše ne. Ve druhém zápase to bylo přeci jen o něco lepší, jenže porážce 0:2 na půdě Slovenska se nedalo zabránit.

Oba páteční výběry se spolu utkaly v poslední kvalifikaci, kde působily společně s Českou republikou, a tam překvapivě vládlo Lichtenštejnsko. To nejprve dokázalo v domácím prostředí porazit Litvu 2:0 a následně uhrálo na její půdě bezbrankový výsledek 0:0, což předpovídal málokdo. Nyní ale bude jasným favoritem hostující tým, který soupeři chce tyto dva nepříliš lichotivé výsledky vrátit. Její maďarský trenér s rumunskými kořeny Csaba László nebere nic jiného.

"Pochopitelně nás porážka z Řecka mrzí a rozhodně jsme měli na to odvést si alespoň bod. Musíme jít ale dále a doufáme, že mu to v domácím utkání oplatíme. Nyní se však soustředíme pouze na Lichtnštejnsko a nic jiného než tři body nás nezajímají. Je to podmínka pro to, abychom měli šanci dostat se alespoň do baráže této kvalifikace. Chceme tvořit hru a doufám, že se nám podaří proměňovat šance. Bez toho totiž můžeme mít velké problémy," uvedl László.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovensko - Lotyšsko  (pátek 20:15)
Důležité kvalifikační utkání mají před sebou Slováci, kteří hostí Lotyšsko. Oba soupeři na sebe už jednou narazili, a sice v kvalifikaci o Mistrovství světa v Německu 2006. Slováci domácí zápas zvládli a v odvetě remizovali, k postupu jim to ale nestačilo.

Naši sousedé nevstoupili do kvalifikačního cyklu příliš dobře, remíza 1:1 v Litvě je spíše ztrátou a hubená výhra 2:0 nad trpasličím Lichtenštejnskem také zrovna není přesvědčivá. Svěřence trenéra Stanislava Grigy teď čeká veledůležitý zápas s Lotyšskem a Řeckem.

"Čaká nás ďalší z duelov, v ktorom sme favorit. Súper má vyššiu kvalitu, ako ten, ktorého sme tu privítali pred mesiacom (Lichtenštajnsko, pozn.). Ak chceme držať krok zo spolufavoritmi skupiny, potrebujeme získať tri body s Lotyšmi. Musíme sa však vyvarovať herným výpadkom z predchádzajúcich dvoch zápasov. Potrebujeme byť iniciatívni, aktívni a najmä musíme byť efektívnejší. Myslím si, že to bude zápas o dvoch - troch šanciach a my z nich potrebujeme skórovať," uvedl Griga, jenž následně pokračoval. "Vieme, že Lotyši majú rýchlych hráčov. Rozhodujúce bude, aby bolo u našich hráčov odhodlanie od prvej do poslednej minúty. Verím, že keď diváci budú vidieť chuť z našej strany, tak nám pomôžu."

Slováci budou mít k dispozici prakticky kompletní kádr. Trenér Stanislav Griga tak může vybírat ideální jedenáctku. Jak už bylo řečeno, Slováci nic jiného než tři body neberou, vše ostatní by byla nepříjemná komplikace.

Lotyšsko cestuje do Bratislavy s jasným cílem: prolomit výsledkovou krizi a konečně získat bod. V prvních dvou duelech prohrálo s Řeckem, respektive Bosnou a Hercegovinou, a společně s Lichtenštejnskem je zatím bez bodu. Pro svěřence trenéra Alexandrse Starkovsa je to jedna z šancí, jak se vrátit do boje o vysněný postup.

Na Pasienky přitom lotyšský výběr přijede právě bez svého trenéra kouče, který se v minulých dnech podrobil náročné operaci. "Bohužel se společné cesty s lotyšskou reprezentací nezúčastním. Chci však uklidnit všechny fanoušky i zástupce médií, že můj zdravotní stav je dobrý," prohlásil Alexandrs Starkovs.

Oba celky na sebe narazily v kvalifikaci na mistrovství světa do Německa a úspěšnější bylo Slovensko. V domácím prostředí si s pobaltskou republikou poradilo 4:1 a v odvetě pak remizovalo 1:1, načež se ale žádný z týmů na závěrečný šampionát nepodíval. Zápas na Pasienkách začne ve 20:15 SEČ a řídit jej bude nizozemský sudí Danny Makkelie.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Kuciak - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Pečovský, Sapara - Weiss, Hamšík, Stoch - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Bosna a Hercegovina  (pátek 20:45)
Atraktivní souboj nabízí v pátek večer skupina G, síly změří dva zatím stoprocentní týmy. Řecko si to doma s Bosnou a Hercegovinou rozdá o průběžné vedení v tabulce.

Řekové se na evropském šampionátu naladili na pozitivní vlnu a pohodu si přenesli do úvodní části kvalifikace o MS 2014. Nejprve si přivezli výhru 2:1 z Lotyšska, kterou následně doma potvrdili proti Litvě. Zvedli si tak sebevědomí před prvním opravdu těžkým testem ve skupině.

Zvláštní utkání to bude především pro Giorgose Karagounise. Zkušený záložník se nyní dělí o řecký rekord v počtu startů za národní tým s Theodorosem Zagorakisem, oba mají na svých kontech 120 duelů v reprezentaci. "Je to obrovský úspěch. Za reprezentaci jsem debutoval v roce 1999 a tehdy mi bylo už 22 let. Nemohl jsem ani snít o tom, co se následně stalo skutečností. Jsem ohromně pyšný," řekl.

Karagounis mohl svého spoluhráče ze zlatého týmu z ME 2004 překonat už na evropském šampionátu v Polsku a na Ukrajině. V posledním zápase ve skupině rozhodl o výhře nad Ruskem, vinou trestu ovšem nemohl zasáhnout do čtvrtfinále s Německem.

Řekové budou muset lepit sestavu, zranění jsou Kyriakos Papadopoulos a José Holebas, k nimž se přidali i další a v pátek určitě nenastoupí Lazaros Christodoulopoulos a obránce Lukas Vyntra. To ovšem nemusí být vše, otazník pak visí nad startem Georgiose Tzavellase, jenž onemocněl. Kouč Fernando Santos mezitím dodatečně nominoval Georgiose Fotakise a Kostase Stafylidise.

Bosna se stále nemůže dostat na velký turnaj, v posledních dvou případech se ji osudnou stala baráž a konfrontace s Portugalskem. Tým ovšem nějaké beznaději nepropadá a tuto kvalifikaci začal skvěle. Na úvod vyhrál 8:1 na půdě Lichtenštejnska, které nedávno trápilo i český tým, následně doma porazilo 4:1 Lotyšsko.

Tým střelecky znovu táhne Edin Džeko, který bude na hrotu útoku operovat i tentokrát. Střelec Manchesteru City dal v této kvalifikaci už čtyři branky, stejně jako záložník Zvjezdan Misimović, o jeden zásah méně má na svém kontě Vedad Ibišević, vedle této trojice se pak gólově prosadil už jenom Miralem Pjanić.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina220012:26
2.Řecko22004:16
3.Slovensko21103:14
4.Litva20111:31
5.Lotyšsko20022:60
6.Lichtenštejnsko20021:100
Skupina H
Moldavsko - Ukrajina  (pátek 20:00)
Fotbalisté Ukrajiny hodlají navázat na poslední skvělý zápas v Anglii, kde uhráli hodně cenný bod za remízu 1:1. A to přitom ještě tři minuty před koncem málem došlo na senzaci v podobě vítězství. Jedině pro tři body nyní cestují do moldavského Kišiněvu. Jenže v nedaleké metropoli nebudou svěřenci trenéra Olega Blochina v úplně nejlepším rozpoložení.

V ukrajinskému mužstvu se toho za posledních několik týdnů událo hodně. Pro Olega Blochina bude tenhle a následující duel loučením s kormidlem reprezentace. Na konci září se totiž rozhodlo, že nového lodivoda Dynama Kyjev nahradí osmapadesátiletý Mykola Pavlov, jenž během let 1992 a 1994 vedl národní tým jako dočasný trenér ve třech utkáních.

Lékař týmu Leonid Mironov má aktuálně hodně práce. Jevgen Konopljanka se dostal čerstvě na marodku, zůstal v Kyjevě a Blochin doufá, že se dá do pořádku do následujícího utkání s Černou Horou. Jenže naneštěstí není jediným, kdo působí hlavnímu stratégovi problémy utvořit ideální jedenáctku. Byť proti slabému Moldavsku.

Konopljanka se stal již čtvrtým hráčem, který musel nevynuceně mančaft opustit. První špatná zpráva přišla už z Moskvy, kde místní Spartak oznámil, že brankář Andrij Dikan má poraněné rameno. Blochin tak musel povolat náhradu v podobě Oleksandra Bandury. Do tréninku se sice zapojil Jaroslav Rakyckyj, jenže stejně ho zraněná achilovka nakonec vyřadila.

Posledním do party marodů se stal Vitalij Mandzjuk, jehož postihlo virové onemocnění. Možná nejhůře je ale na tom trenér brankářů Jurij Romenski. Ten do Kišiněva rovněž neodletěl, jelikož mu doktoři naměřili příliš vysoký tlak - stejně jako před pár dny samotnému Blochinovi. Doporučeno mu bylo zapojit se do práce až po příjezdu do Kyjeva zpátky.

Ukrajina si lepší start do kvalifikace ani nemohla přát. Ve Wembley vedla až do 87. minuty 1:0, až o konečném nerozhodném výsledku rozhodl Lampard z penalty. Moldavsko patří společně se San Marinem k jasným outsiderům skupiny, doma Anglii podlehlo 0:5, venku Polsku 0:2. Jeho poslední výhra za uplynulých několik měsíců se datuje na minulou kvalifikaci právě proti San Marinu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.50 - 4.75 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Anglie - San Marino  (pátek 21:00)
Tohle by skutečně neměla být žádná překážka. Ať už jsou ambice Hodgsonovy Anglie jakékoliv, domácí zápas se San Marinem si přímo říká o zvednutí sebevědomí nějakým debaklem. Alespoň v to doufá 90,000 fanoušků, kteří zcela vyprodali slavné Wembley.

Poslední střetnutí těchto dvou soupeřů se odehrálo v kvalifikaci na MS 1994; Anglie tehdy doma vyhrála 6:0 a čtyři góly dával David Platt. Něco podobného by se Three Lions hodilo i nyní, protože nálada v týmu po neuspokojivé remíze 1:1 v přátelském utkání s Ukrajinou není zrovna optimální. Možná kdyby si Tom Cleverley lépe seřídil mířidla, mohlo být v hrdém Albionu veseleji; to se však nestalo, a pozápasová slova kouče Roye Hodgsona vyvolaly slušnou odezvu: "Nejsem ochoten akceptovat, že tohle nebyl skvělý výkon."

Dnes se neočekává nic jiného než vysoká výhra, a Cleverley by měl být opět u toho. Mladý záložník Manchesteru United nabral v poslední době slušnou formu, a s absencí Franka Lamparda se zřejmě objeví v základní sestavě. Pokud ho podle předpokladů doplní Michael Carrick se zaskakujícím kapitánem Wayne Rooneym, staženým hlouběji do středu hřiště, bude střed zálohy čistě záležitostí MU.

Zdá se však, že Hodgson nemůže při výběru základní jedenáctky šlápnout vedle - na San Marino by mělo stačit cokoliv. Reprezentanti malé zemičky uprostřed Itálie vyhráli zatím jediný mezistátní zápas, a to v roce 2004 nad Lichtenštejnskem. V žebříčku FIFA se nacházejí na posledním, 207. místě, společně s výběry Bhútánu a ostrovů Turks a Caicos. Kvalifikace na letošní Euro pak vůbec nepoznala sanmarinského střelce, zato brankář Aldo Simoncini lovil míč ze sítě dvaapadesátkrát.

Kdyby se snad hostům povedlo domácího favorita potrápit, či mu dokonce sebrat body, šlo by bezesporu o největší fotbalový úspěch v dějinách země. Podepsat se pod něj mohou dvě nejvýraznější jména - Andy Selva, šestatřicetiletý útočník, který v dresu La Serenissima dokázal skórovat už šestkrát, a trenér Giampaolo Mazza, jenž vede tým nepřetržitě od roku 1998.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart - Walker, Jagielka, Lescott, Cole - Milner, Carrick, Cleverley, Chamberlain - Rooney, Defoe
San Marino - pravděpodobná sestava:
A. Simoncini - F. Vitaoli, D. Simoncini, Della Valle, Brolli - Matteo, Cervellini - Gasperoni, Marani, M. Vitaoli - Rinaldi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 26.00 - 126.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Černá Hora21108:24
2.Anglie21106:14
3.Polsko21104:24
4.Ukrajina10101:11
5.San Marino10010:60
6.Moldavsko20020:70
Skupina I
Finsko - Gruzie  (pátek 17:30)
Finsko čeká v kvalifikaci na mistrovství světa 2014 již druhý domácí zápas, po Francii nyní přivítá poněkud lehčího protivníka. Byť svěřenci kouče Mixu Paatelainena nemají postupové ambice, nechtějí ve skupině skončit ostudně. A právě Gruzie je ten tým, se kterým by měli hrát o dost vyrovnanější partii.

Helsinský stadion asi nebude tak zaplněný, jako při minulém zápase. Tehdy o vítězství hostujícího ceku rozhodla jediná trefa Diabyho z 20. minuty utkání. Gruzie rozhodně není tak atraktivní celkem, jakými byli Galští kohouti. Ovšem pozor - v posledních kvalifikacích prokázala, že i s ní se může do budoucna počítat.

Vždyť právě ona se vrhne také do bojů o pořadatelství EURO 2020. V Gruzii jde fotbal nahoru a je to vidět. Naposledy kavkazská země sehrála střetnutí s všemocným Španělskem a to s ní mělo velké problémy. Až čtyři minuty před koncem zařídil konečnou těsnou výhru 1:0 Roberto Soldado.

Oba mančafty si tak na úvod této kvalifikace připsaly po jedné shodné porážce. A byť jsou Finové povzbuzeni o poslední skalp Česka v rámci přátelského střetnutí, Paatelainen tuší, co ho proti aktuálnímu soupeři čeká. "Gruzie je nebezpečná, to každopádně," uvedl na tiskové konferenci. "Pořád však budeme hrát na vítězství."

Hosté hrají především zezadu a spoléhají na brejky. V minulé kvalifikaci vsítili jen sedm branek, přesto i díky nim dokázali nasbírat hned deset bodů. "Soupeř dobře brání, to je pravda," ví Paatelainen. "Potřebujeme rychle skórovat, aby více otevřel hru. Čím déle gól nedáme, tím hůře ho pak budeme dávat."

Domácím nakonec nebude chybět záložník Mika Ojala, hrající za Interu Turku, problémy nakonec nemá ani třetí nejzkušenější hráč týmu Roman Eremenko. "Svalové potíže jsou za námi. V Rubinu Kazaň má výtečnou formu a teď jde vše také podle plánu. I únava ho přešla. Normálně sestavu neříkám, ale v pátek Eremenko nastoupí," dodal Paatelainen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bělorusko - Španělsko  (pátek 20:00)
Vládci kulaté planety z jihozápadního cípu Evropy dnes večer okusí běloruskou tvrdost, odhodlání a tradiční nepřívětivé počasí, jež bude po čas duelu v Minsku panovat. Pyrenejští kouzelníci chovají sérii třiadvaceti vítězných klání ve světových kvalifikacích v řadě a tuto suverénnost od roku 2007 chtějí potvrdit i proti prozatím poslednímu celku skupiny.

Na rozdíl od Španělska mají běloruští fotbalisté za sebou již dvě klání, která ovšem nedopadla dobře. Před měsícem nejprve podlehli domácí Gruzii (0:1) a posléze odjeli s prázdnou i ze Stade de France (1:3). Georgij Kondratěv byl zejména po prohře s Gruzií velice nespokojený, což vyplývá z velkého běloruského snu poprat se u druhou, barážovou pozici.

Ve Francii se Kondratěvovi hoši neprezentovali nikterak špatným výkonem, po obrátce dokonce Dragun spálil obrovskou příležitost na vedoucí trefu, ale Lloris byl pohotový a své družstvo nakonec podržel a nasměroval jej k vůbec prvnímu vítězství v historii vzájemných měření.

La Roja má s východoevropským celkem o poznání lepší bilanci, nikdy ještě neprohrála a ani tentokráte nemůžeme předpokládat, že by tomu bylo jinak. Od již zmiňovaného roku 2007 La Roja odehrála v kvalifikacích či na samotném světovém vrcholu jednatřicet klání, z nichž pouze jednou ztratila body a prohrála - proti Švýcarsku v zahajovacím klání jihoafrického šampionátu.

Tato úctyhodná série skutečně budí respekt, Bělorusové to budou mít proti šikovným středopolařům a útočné mašinérii obzvláště složité, nicméně výhoda domácího prostředí, určitá shoda příznivých náhod a vynikající výkon mohou červeno-zeleným zajistit alespoň bod.

Konratěv nemůže počítat s trojicí Leonid Kovel, Anton Putsila a Timofei Kalachev. Osu mančaftu bude tvořit ekipa z klubu BATE Borisov, jenž si v Lize mistrů zatím počíná fantasticky a na první příčce skupiny shlíží na Bayern Mnichov, Lille a Valencii. Prvé dva jmenované týmy dokonce dokázal porazit shodně 3:1.

Vicente Del Bosque opět opomněl Juana Matu, jenž i přes velmi dobrou formu na počátku sezóny nemá moc příležitostí, jak se nasoukat do elitními fotbalisty napěchované jedenáctky, tvořené z drtivé většiny hráči, kteří kopou v Realu Madrid a Barceloně.

Bosque se stejně jako Tito Vilanova musí obejít bez dvojice stoperů - Carles Puyol i Gérard Piqué nemohou nastoupit kvůli rozličným svalovým zraněním. Jako alternativu pravděpodobně zvolí posun Sergia Ramose a Sergi Busquetse na post stopera, k dispozici jsou ještě Raúl Albiol a Javimar. Na hrotu útoku nastoupí Fernando Torres, nejlepší střelec španělské historie David Villa pravděpodobně zasáhne do zápasu později.

Jak již bylo řečeno, série a suverénnost španělského celku jsou natolik pádným argumentem, že nelze pochybovat o favoritovi tohoto utkání. Jakákoliv ztráta by pro španělský celek znamenala velkou nesnázi, plynoucí z předpokladu, že Francie bude španělskému družstvu více než vyrovnaným soupeřem a s podobnými celky ztrácet nebude. Naopak prohra by Bělorusku takřka definitivně zhatila plánovaný atak druhé pozice.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 8.50 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie22004:16
2.Španělsko11001:03
3.Gruzie21011:13
4.Finsko10010:10
5.Bělorusko20021:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
madridcan

Da sa dneska vybrat! Zajtra na obed vyberam vo fortune trinasty plat!!!

Reagovat
Puskas

Neví někdo, jestli nedával Vízek na Anglii a Holandsko? Na jejichcsoupeře je krásný kurs, dát to v tom případě za litr by se vyplatilo

Reagovat
smazaný uživatel

Hm na Bosnu pekný kurz to b ysom si neodpustil ak by som ich nedal na tiket :O

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně aby Madari vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

Ak slováci dnes nevyhrajú, alebo nebudem vidiet že makajú, tak ma v utorok neuvidia na pasienkoch!!!! a potom možu plakať do médií že bude málo divákov! nech sa na mna nehnevaju ale hrat s lichtenstajnskom doma 2:0 je prinajmensom hanba!

Reagovat
smazaný uživatel

dnes to tipujem na 0:0 ale naši su nevyzpytateľný sú schopný aj prehrať

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ak ked dnes bude 0:0 tak nech idú do PČE, a nie na MS!!!

Reagovat
GarethBaleCZ

Taky jsme je doma porazili 2:0 a pak měli podařený šampionát

Reagovat
smazaný uživatel

No ale je rozdiel mat 10 šancí a tlačiť lichtensteinsko celý zápas ako mať 4 akcie a v druhom polčase naťahovať čas a nahrávať si medzi stopérmi

Reagovat
smazaný uživatel

Dal sem za 1000,- Švýcary a Albánce neprohru !

Reagovat
smazaný uživatel

slabota

Reagovat
smazaný uživatel

... a Třinec neprohru,abys to měl komplet. Stačí.

Reagovat
smazaný uživatel

to už je lepší

Reagovat
smazaný uživatel

nic no

Reagovat
Mercury

Já dnes zkusím

Rusko-Portugalsko oba gol,

Argentina-Uruquay over,

Kolumbie 1,

Zlín-ČB hokej 1

@7 za 500,- ...děj se vůle boží :)

Reagovat
smazaný uživatel

Digisport ide vysielať Albánsko-island???

Akože nerozumiem čo za debila vyberá tie zápasy

Reagovat
Shevchenko

Buď nějaký Albánec nebo krleš.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hm no nic moc,ale budiž. Stejně sem v práci.

Reagovat
domingo

Haha, ale zrovna na tenhle zapas bych se klidne kouknul

Reagovat
smazaný uživatel

no na druhý poločas mrknu, horší než náš dnešní zápas to nebude

Reagovat
GarethBaleCZ

Dobrý preview, ale je tam několik nesrovnalostí, například remíza Anglie 1:1 s Ukrajinou nebyla v přáteláku, ale v kvalifikaci. A Izrael doma dostal debakl 0:4 od Ruska, né od Portugalska, nemám to celé přečtené, tak je možné že to ještě není všechno

Reagovat
domingo

Sorry, Anglie opravena

Reagovat
GarethBaleCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Sulejmani je etnický Albánec ?

Reagovat
smazaný uživatel

Len upozornenie na malú chybu v článku-Slovensko nie je kompletné, ale chýbajú Hubočan,Jakubko a Švento.

Reagovat
smazaný uživatel

+ aj Jendrišek odriekol pre tehotenstvo manželky.

Reagovat
DieFohlenBMG

Německo je tutovka. Irům budou chybět:Keane,Doyle,McClean,Dunne,,Gibson,St Ledger a Whelan.

V repre skončili opory Duff a Shay Given. Chytat bude Westwood- dvojka průměrnýho Sunderlandu. Jasnej HCP

Reagovat
madridcan

Rui Patrício, João Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrão, Miguel Veloso, Ruben Micael, João Moutinho, Nani, Cristiano Ronaldo a Hélder Postiga

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika, snad vyhrajou!

Reagovat
-Carles-

Coentrao nie je zranený?

Reagovat
madridcan

Preco by mal?

Reagovat
-Carles-

V lige odohral len 90 minut, som myslel že 30 miliónová posila nehráva kvôli zraneniu

Reagovat
smazaný uživatel

Však mal trest a potom sa chytil Marcelo

Reagovat
madridcan

Ale aspon si ohrial polievocku

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v tom Rusku je to totální peklo zatim Všechno. Jestli tam Portugalci něco uhrajou, tak budou asi fakt rádi. Rusáci vypadaj maximálně nahecovaně. A ty podmínky, no, blbě se to bude otáčet.

Reagovat
smazaný uživatel

prosim vas, Slovenska repre dnes neni na nejake verejnopravni slovenske tv?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele