Preview evropské kvalifikace MS 2014 - pátek 6.9.

06.09.2013, 08:56, aktualizováno 06.09.2013, 08:56
Previews
Německo, Itálie a Nizozemsko se výrazně mohou přiblížit přímému postupu, jejich dnešními soupeři jsou výběry Rakouska, Bulharska a Estonska. Velmi horko bude v Bělehradě, kde Srbové přivítají Chorvaty, o první místo na dálku nadále bojují Španělé s Francouzi či Černohorci, Angličané a Ukrajinci...
Skupina A
Makedonie - Wales  (pátek 19:00)
Ani jeden z pátečních soupeřů už v podstatě nemá reálnou šanci alespoň na baráž MS 2014 a nyní se tak společně se Skotskem a Srbskem porvou o konečné umístění. Domácí Makedonie je zatím ve skupině poslední šestá se čtyřmi body, avšak společně s Walesem má oproti ostatním účastníkům skupiny o zápas méně. Hosté jsou na tom o dvě příčky lépe a mají o dva body více, ovšem na horké balkánské půdě to budou mít velmi složité.

Svěřenci kouče Čedomira Janevskiho mají před sebou relativně snazší los, dvakrát se totiž utkali se suverény této skupiny Chorvatskem a Belgií a nezískali ani bod. V domácím prostředí dokázali porazit silné Srbsko a předtím uhráli cennou remízu na půdě Skotska. Právě atmosféra může domácímu výběru hodně pomoci, hráče dokáže vyhecovat k hodně nadstandardním výkonům.

Kouč Janevski věří, že si národní výběr připíše druhou výhru ve skupině. "Wales je hodně silný a to potvrdil v obou zápasech proti Skotsku. Má ambice skončit na třetím místě a určitě může této mety dosáhnout. My mu v tom chceme zabránit a předvést skvělý výkon. Soupeř má výborné individuality a hraje jako většina ostrovních výběrů agresivní fotbal, na což si musíme dát v obraně pozor," uvedl Janevski s mírnými obavami.

"Velký pozor si musíme dát na Garetha Balea, toho musíme bránit osobně. Podle mého názoru máme dostatečnou kvalitu, sílu i ambice a pevně věřím, že splatíme důvěru našemu fantastickému publiku," dodal vzápětí.

Hosté kromě nového hráče Realu Madrid bude spoléhat na Aarona Ramseyho, který působí v londýnském Arsenalu. Na Wales čeká v Makedonii teplota kolem osmadvaceti stupňů Celsia, na což hosté rozhodně nejsou zvyklí. Jejich cesta do Skopje navíc nebyla zrovna růžová, let byl zpožděn o hodinu a půl a navíc trenér Chris Coleman letěl kvůli problémům s pasem až následujícím letadlem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Srbsko - Chorvatsko  (pátek 20:45)
Jedním z magnetů tohoto kvalifikačního dne bude souboj mezi Srbskem a Chorvatskem. Ne proto, že ve skupině A je o dvou postupujících vlastně rozhodnuto. Jeden z nejrizikovějších zápasů Evropy totiž má slibovat velkou vřavu dvou nesmiřitelných národů. Tyhle dvě země si mezi běžnými občany nepřejí zhola nic.

První vzájemné utkání, které spatřilo světlo světa po dlouhých 14 letech, se obešlo bez naprostých problémů. Srbové sportovně uznali, že na svého soupeře neměli, a jak při cestě do Záhřebu, tak zpátky do Bělehradu nezaznamenali komplikace. Samozřejmě že pravidlo o nevpuštění hostujících fanoušků na stadion bude platit i nyní.

Co se týče aktuálních sportovních úspěchů, jsou na tom lépe fotbalisté z Jadranského moře. Právě na Srby mají úctyhodný a pohodlný náskok devíti bodů, sesadit je z druhé pozice je vlastně tři kola před koncem nemožné. Jenže hosté by samozřejmě rádi postoupili z prvního místa a netrápili se baráží.

Vše jim ovšem zkomplikovala dost nečekaná ztráta. Remíza z půdy vedoucí Belgie může vyjít vniveč, porážka s do té doby posledním Skotskem zapsala aktuální deficit tří bodů na první příčku. I proto by mužstvo Igora Štimace z Bělehradu potřebovalo vítězství. "Musíme zamést ten negativní dojem," burcoval Mario Mandžukič.

Aktuální vítěz evropského superpoháru se bouřlivé atmosféry Marakany nebojí. "Jasně, že to bude horká půda. Ale myslím, že to vytvoří větší tlak na soupeře než na nás. Vím, jak nám bylo v Záhřebu," říkal útočník Bayernu pro Sportske novosti. "Mě to jen více motivuje. Nesesypu se, když na mě někdo řve z tribuny, soustředím se na hru."

Pro domácí je současní kvalifikace velkým zklamáním. Z úvodních pěti klání vytěžili jen jednu remízu a vítězství a už v tu chvíli bylo prakticky po nadějích. "Pořád máme matematickou šanci postoupit. A i když je malá, věřte, že se o ní maximálně popereme i ve Walesu i Makedonii," uvedl trenér Siniša Mihajlovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.25 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Skotsko - Belgie  (pátek 21:00)
Velmi nepříjemný soupeř čeká na Belgičany, kteří přijíždějí do Glasgow s nelehkým úkolem okrást Skotsko na domácí půdě o všechny body.

Svěřenci Marca Wilmotse zatím kvalifikací proplouvají jako nůž máslem, v sedmi zápasech ztratili pouze remízou s Chorvatskem a inkasovali všehovšudy dvě branky. Ve skupině A tak mají rázně nakročeno k postupu, avšak ani Chorvaté ještě nemusí házet flintu do žita - také jim se totiž poměrně daří, zaostávají pouze o tři body a vypadá to, že boj o první místo s definitivní platností rozetne až říjnový vzájemný souboj obou soků na Balkáně.

Skotové naopak už pěknou řádku let nepřipomínají tým, který by mohl zamíchat postupovými kartami, a ještě na začátku června měli na kontě vedle čtyř porážek pouze dva body za domácí remízy se Srbskem a Makedonií. Poté se však výběr Gordona Strachana, který nahradil v rozjeté kvalifikaci Craiga Leveina, nečekaně zvedl, zaznamenal první kvalifikační výhru v Záhřebu, a v přátelském utkání ve Wembley prohrál s Anglií po statečném výkonu pouze 2:3. Dokáže Skotsko zatopit také lídrovi skupiny?

Strachan se bude muset obejít bez služeb několika hráčů - zraněného gólmana Allena McGregora doplnili George Boyd, Graham Dorrans a James Morrison. V nominaci navíc stále chybí i záložník a kapitán Darren Fletcher z Manchesteru United, wiganský Gary Caldwell, a nově také dlouholetá opora Kenny Miller, který ukončil reprezentační kariéru. Zatímco v brance se nejspíše objeví David Marshall (Cardiff), oslabenou zálohu pomohli vyztužit Craig Bryson (Derby), Chris Burke (Birmingham) a Kevin Thomson (Hibernian). Marshall nevyužil možnosti povolat Stevena Fletchera ze Sunderlandu, který v sobotu nastoupil po zranění letos poprvé.

I přes oslabení se však Belgičané mají podle všeho na co těšit - jejich oponent hraje pod vedením nového kouče výrazně lépe než v předchozích měsících, v žebříčku FIFA poskočil na padesáté místo (Belgie je desátá), a zlepšenou atmosféru si pochvaluje i křídelník Robert Snodgrass. "Je to vidět na každém tréninku," vyzdvihuje forvard Norwiche Strachanovu práci. "Říká nám, že jsme dostatečně dobří na to, abychom to zvládli - jinak by nás nebyl býval povolal. Věří nám. Jsme připravení mentálně i fyzicky, víme, že máme na dobrý výsledek. Bez sebevědomí se úspěch uhrát nedá." Snodgrass navíc tuší, že jeho tým má v rukávu ještě jeden triumf: "Jsme přesvědčeni, že Skotsko na velké týmy umí."

Řeč čísel však hovoří jasně pro hosty - Wilmotsův tým naposledy prohrál před sedmi zápasy, v přátelském utkání v Rumunsku (1:2) loni v listopadu. Proti Skotům navíc nepadli Rudí ďáblové už třikrát v řadě, poslední dvě střetnutí pak skončila jejich triumfem. V Hampden Parku, kde se dnešní utkání odehraje, nastoupili naposledy v roce 2001 a uhráli remízu 2:2.

Nicméně i Wilmots má důvody k obavám vzhledem ke stavu kádru - kvůli zdravotní indispozici totiž chybí dva klíčoví obránci. Thomas Vermaelen (Arsenal) laboruje od začátku sezony s poraněnými zády, a nejlepšího stopera Vincenta Kompanyho (Manchester City) zradilo pro změnu tříslo. Do týmu se však vrací Jan Vertonghen (Tottenham), a záložní řada byla navíc posílena o nováčka Zakariu Bakkaliho z Eindhovenu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie761013:219
2.Chorvatsko751110:416
3.Srbsko72149:97
4.Wales62046:146
5.Skotsko71244:95
6.Makedonie61143:74
Skupina B
Česko - Arménie  (pátek 18:00)
Jedině vítězství z pátečního kvalifikačního utkání s Arménií udrží české fotbalisty v reálné hře o postup na mistrovství světa. Pokud by už popáté ze sedmi zápasů ztratili body, byly by jejich šance na cestu do Brazílie minimální. Proto dělají vše pro to, aby v pražské Eden Areně zopakovali jarní výhru z Arménie 3:0.

"Hned na pondělním srazu jsem klukům říkal, že nás čeká finále. Poslední čtyři zápasy, ze kterých potřebujeme minimálně tři vyhrát. Ztratili jsme hodně bodů, což nás stálo lepší postavení. Ale já mužstvu věřím, že má kvalitu na to, aby to zvládlo," prohlásil trenér Michal Bílek.

Také hráči si uvědomují, že právě zápas s Arménií rozhodne o tom, v jakém rozpoložení půjdou do závěru kvalifikace. "Rozdělili jsme si to na zápas s Arménií a pak na zbylá tři utkání. Arménie rozhodne, jestli budeme mít šanci. Když vyhrajeme, nakopne nás to," řekl brankář Petr Čech.

Český výběr si je však vědom toho, že Arménie nebude jednoduchý soupeř. Zvláště když je stále ještě v boji o postup. "U nich jsme sice vyhráli 3:0, ale zápas to byl těžší, než napovídá výsledek. Navíc venku hrají lépe než doma," připomněl Čech výhry Arménie 4:0 na Slovensku a také v červnovém kvalifikačním zápase v Dánsku, což skupinu B zamotalo.

Arménie se opírá zejména o výkony ofenzivního záložníka Henrika Mchitarjana, který zářil v Šachtaru Doněck a od nové sezony obléká dres finalisty Ligy mistrů Dortmundu. Minulý týden dal dva góly v bundeslize.

"Byl zraněný, ale teď ukázal, že je znovu ve formě. Arménie ale má i další hráče, kteří jsou v ofenzivě velmi silní. Česká veřejnost jejich sílu moc neuznává, ale podle mě je jejich ofenzivní síla obrovská a jejich herní styl budí respekt," dodal Bílek.

Český kouč má navíc starosti se skládáním sestavy, ze které vypadli oba střední záložníci. Tomáše Hübschmana trápí oko a Vladimír Darida stojí kvůli žlutým kartám. Navíc kvůli zranění chybí i Matěj Vydra, který dvěma góly rozhodl o jarní výhře v Arménii. Ani při jeho absenci však trenér Bílek nehodlá ustoupit od sestavy se dvěma útočníky.

"Vydra se v Arménii prezentoval výborně a počítal jsem s ním. Je to rychlostní typ hráče, který se dokáže prosadit, takže nám bude chybět. Musíme najít jinou variantu," dodal Bílek.

Dá se však očekávat, že zápas bude veden hodně takticky, jelikož největší síla Arménie spočívá v brejcích, proto Češi nemohou příliš otevírat obranu. "Když musejí hrát do plné obrany, tak mají problémy. Nesmíme je nechat využívat jejich rychlost a velmi dobrou hru jeden na jednoho," varoval Bílek.

Český tým doufá, že ho v utkání bude podporovat zaplněná Eden Arena v Praze, zvláště když jde o poslední utkání kvalifikace na domácí půdě, jelikož poslední tři duely odehrají Češi venku. "Chceme, aby přišlo co nejvíce diváků. Je to poslední domácí zápas, budeme je potřebovat, aby potáhli kluky dopředu," burcuje Bílek.

Utkání začne v 18:00 v přímém přenosu ČT Sport. Hlavním rozhodčím bude Francouz Antony Gautier, který má na kontě 30 mezistátních zápasů.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Rosický, Hušbauer, Plašil, Jiráček - Lafata, Kozák.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Hovhanisjan, Arzumanjan, Harojan, Hajrapetjan - Mkrtčan, Artur Edigarjan - Özbiliz, Mchitarjan, Kazarjan - Movsisjan.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Dánsko  (pátek 20:00)
Pro českou reprezentaci důležitý zápas, který bude zajisté sledovat. Dánsko by se nemělo na Maltě dopustit nějakého překvapení, ovšem pozor, nedávná vysoká porážka 0:4 s Arménií upozornila na velké nedostatky týmu Mortena Olsena. Pokud totiž i na jihu Evropy zaváhá, s jeho šancemi na vstupenky do Brazílie bude téměř amen.

Domácí jsou ve skupině na posledním místě, hosté na tom ovšem nejsou o moc lépe. Vlastně jen o příčku výše a se třemi získanými body navíc než soupeř. Horší je že, Olsenův výběr má o poznání větší ambice. A doposud ze šesti odehraných utkání pouze jednou zvítězil, k nemilosti českých fanoušků v Olomouci.

Dánsko si samozřejmě nepřipouští nic jiného než plný počet bodů. "Jsme si vědomi toho, že nás čekají čtyři finále do konce kvalifikace. V pátek to první," hezky pojmenoval situaci hostující stratég. "Když bude existovat možnost rozhodnout utkání v 85. minutě, bude to jen dobře. Prostě jen musíme vyhrát."

Po historickém ostudném debaklu s Arménii se dánská média pořádně opřela do národního týmu. Nikdo si na nic nehrál, stal se obrovský průšvih. "Všichni hráči musí mít na Maltě pocit, že chtějí vše odčinit, že chtějí odvetu. Pro fanoušky musíme ukázat, že se to stalo jednou a naposled," dodával Olsen.

Právě v úterý na Dány čeká zápas v Arménii, v říjnu pak Itálie a znovu, tentokráte na domácí půdě, Malta. "Itálie s ní sice v březnu nehrála nejlépe, Balotelli dal ale dva góly a to je důležité. My nemůžeme očekávat, že nás jeden hráč zachrání. Nemáme Zlatana nebo někoho podobného," uvědomuje si Olsen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 19.00 - 8.00 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Itálie - Bulharsko  (pátek 20:45)
Italy čeká v "naší" skupině souboj s těžkým soupeřem - do Palerma zavítají druzí Bulhaři. Ti by se případným vítězstvím přiblížili snu o baráži, k němuž mají v současné chvíli nejblíže. Třetí Česko, které hraje svůj duel s Arménií, ale ztrácí jen jediný bod. Italové by na druhou stranu rádi potvrdili svou formu i roli favorita.

Cesare Prandelli může doufat v neporazitelnost v celé kvalifikaci, jeho tým dosud neprohrál ani jednou. Obdobně je na tom ale i jeho soupeř - ani Bulhaři ještě nepoznali hořkost porážky. Případná výhra nad Bulhary a v úterý nad Čechy by Azzurri nasměrovala přímo do závěrečné fáze šampionátu. Zásadnější průnik do této fáze by Italům velmi prospěl, vzpomínky z posledního účinkování na velkém turnaji v Africe ještě nejsou zcela zapomenuty.

Trenér Prandelli proto má hned několik důvodů k obavám. Zkušený elegán z Toskánska nebude moci využít schopností tria Mario Balotelli - Pablo Daniel Osvaldo a Riccardo Montolivo - všichni mají stop na jedno utkání kvůli kartám. Prandelliho sužuje také myšlenka na fyzickou připravenost, neboť domácí liga začala o několik týdnů dříve, než jak tomu bylo v rámci Serie A.

Na tiskové konferenci Prandelli přiznal: "Mám strach především o fyzickou připravenost mých hráčů v porovnání se soupeřem. Bulhaři jsou ve velmi dobrém rozpoložení a v minulém zápase nám také způsobili řadu potíží. Nyní to bude ještě horší. Musíme našeho protivníka přehrát kvalitou i rychlostí po stranách," vidí Prandelli klíč k úspěchu. "Historicky pro nás září nikdy nebylo dobrým měsícem, měli jsme plno výkyvů a nevyrovnaných utkání. Proto nám mohou Bulhaři způsobit celou řadu problémů," uvědomuje si Prandelli.

Ve svém kádru má však Cesare Prandelli několik velmi zkušených hráčů, z nich někteří se dají zařadit mezi světovou špičku na svém postu. Jedním z nich je přirozeně brankář Gianluigi Buffon. Dlouholetý strážce svatyně Juventusu Turín se v nedávném interview rozhovořil o svých plánech i pocitech ve chvílích, kdy nastupuje za národní mužstvo. V utkání na stadionu Renza Barbery by si Buffon mohl připsat svůj start s pořadovým číslem 136, čímž by vyrovnal historický rekord. O zkušenostech a úspěších nelze pochybovat, svůj debut Buffon odehrál již v roce 1997!

"Vyběhnout na trávník v dresu Itálie pro mne osobně byla vždy velká čest a velmi si toho vážím. A vážíte si toho stále více, to přichází s věkem, dospělostí. Každý zápas v italském dresu, v dresu své země, to není jen zápas - vždy jde o něco mnohem víc. Nikdy bych neodmítl případné povolání od trenéra reprezentace, to je jako kdybyste chtěli plivnout do tváře Štěstěně. Mám tu kolem sebe mnoho skvělých lidí a vždy se něco přiučím," zakončuje své doznání brankářská legenda.

V porovnání s ní, hostující trenér Ljuboslav Penev povolal do zápasu brankáře Kitanova, který ještě za reprezentaci Bulharska nenastoupil ani jednou. Bulharsko je sice druhé, ale výhry mu moc nevycházejí - na svém kontě má již čtyři remízy. Bulharům se povedlo utkání s Maltou, v němž nastříleli šest branek, poslední utkání ale skončilo opět remízou. Penevův výběr remizoval na půdě Dánska 1:1. Připíše si dnes ambiciózní tým první velkou výhru, nebo Italové potvrdí roli favorita?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie642012:414
2.Bulharsko624011:410
3.Česko62316:49
4.Arménie62046:86
5.Dánsko61326:96
6.Malta61052:143
Skupina C
Kazachstán - Faerské ostrovy  (pátek 17:00)
Čistě jen souboj o poslední místo ve skupině C nabídne páteční zápas na hřišti Astana Areny, kde domácí Kazachstán bude hájit nejtěsnější možný náskok proti Faerským ostrovům. Obě strany dosud shodně zaznamenaly jen dvě branky.

Právě ofenziva a konkrétně střílení gólů je poslední dobou "Achillovou patou" Kazachů, kteří za posledních šestnáct kvalifikačních zápasů zaznamenali jen osm tref do černého (!), což je oproti dřívějšku razantní propad (Kazachstán pravidelně překonával i desetibrankovou hranici). Ztracenou kvalifikaci poté může vylepšit alespoň "přátelská" výhra nad Gruzií (1:0).

Také souostroví z Atlantického oceánu odehrálo na začátku srpna tradiční přátelské utkání, ovšem Island přeci jen dokázal větší kvalitu a hosté tak na kýžené vítězství nadále čekají (naposledy se Faerské ostrovy zaradovaly při kvalifikaci na ME 2012, když porazili Estonce). Skromné mužstvo tím jen plní tradiční roli "otloukánka" evropských kvalifikačních bojů.

Historie vzájemných duelů nenabízí žádný záznam a pro obě strany tímto půjde o žhavou premiéru, přičemž Kazachstán bude před Faerskými ostrovy hájit minimální odstup.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Rakousko  (pátek 20:45)
Druhý velmi zajímavý mač ve skupině C uvidíme na stadionu úřadujícího německého mistra z Mnichova, kde Nationalelf vyzve souseda z Rakouska. To má svému "velkému bratrovi" co vracet, když prohrálo posledních pět vzájemných utkání!

Německo jako tradičně pod vedením Joachima Löwa proplouvá kvalifikací jako nůž máslem a po šesti zápasech ještě nepoznalo hořkost porážky, přičemž má na svém kontě šestnáct bodů a před tlupou svých pronásledovatelů (kromě Rakouska ještě Švédsko a Irsko) potom drží úctyhodný pětibodový odstup. Případné další vítězství by tak Němcům výrazně přiblížilo postup.

Varováním ale musí být pro domácí stranu poslední tři přátelské zápasy, během kterých DFB-Team inkasoval hrozivých devět branek! Něco podobného se nyní rozhodně nesmí opakovat, chce-li Löwova družina pomýšlet na výhru. "Defenzivní práce musí začínat od útočníků," nabádá svoje ovečky Löw, jenž si je zároveň dobře vědom kvalit soupeře. "Rakousko hraje dobrý ofenzivní fotbal. Musíme si dávat velký pozor na protiútoky," dodal 53letý kouč.

Jižní soused SRN se poslední roky neustále zlepšuje, čemuž z velké části vděčí právě hráčům působícím na německé klubové scéně, účast na závěrečném turnaji je však pro Rakousko stále nedostupná. Změnit by se to mohlo právě nyní, kdy má hostující tým situaci nadále plně ve svojí režii a stále tak může pomýšlet na brazilskou účast.

K tomu je však potřeba bodovat, neboť Švédsko a Irsko jsou na tom na chlup stejně, a byť jen sebemenší zaváhání tak může být pro Rakušany konečnou. "Němci jsou jasný favorit, ale předem nic nevzdáváme," prohlásil Marcel Koller. "Potřebujeme hlavně výsledky. První vzájemné utkání jsme odehráli dobře, ovšem přesto jsme nezískali ani bod," vrací se myšlenkami zpět Koller.

Domácí před zápasem trápí obsazení středu pole, odkud vypadli zranění Bastian Schweinsteiger (kotník) a Ilkay Gündogan (záda), přičemž fit není ani případná další náhrada v podobě Larse Bendera, kterého pro změnu zastavilo zranění kyčle. Vedle Khediry se tak představí jeden z dvojice Sven Bender - Toni Kroos. Před Mertesackerem by měl dostat přednost Boateng.

Na druhé straně barikády jsou kompletní. Drobné zdravotní problémy sice hlásilo hned několik hráčů, ovšem do zápasu by přesto měli bez větších problémů normálně zasáhnout.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Schmelzer - Khedira, T. Kroos - T. Müller, Özil, Reus - Klose
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Almer - Garics, Dragović, Pogatetz, Fuchs - Kavlak, Alaba - Harnik, Junuzović, Arnautović - Weimann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Švédsko  (pátek 20:45)
Jeden z nejvíce vzrušujících zápasů probíhajícího kola můžeme shlédnout na irské půdě, konkrétně v Dublinu, kde domácí ekipu vyzvou Švédové. Právě oba jmenovaní, společně s Rakouskem, usilují o druhé postupové místo za suverénními Němci.

Svěřenci velezkušeného Giovanni Trapattoniho se od výbuchu na nedávném mistrovství Evropy poměrně rychle vzchopili a od začátku další kvalifikace se znovu plně zapojili do boje o postup na závěrečný turnaj do Brazílie. Jedna z nejvyrovnanějších skupin však nenabízí pro Irsko zrovna snadnou práci, neboť zde není ani ten sebemenší prostor na případné zaváhání.

To samé v bleděmodrém platí i pro skandinávské mužstvo, které jako tradičně okupuje postupové příčky a právě zkušenosti mohou hrát v rozhodujících momentech pro Švédsko. Rakousko ani Irsko totiž nemají ani zlomek zkušeností ze závěrečných bojů a takovýto fakt může být tím pomyslným "jazýčkem na vahách". Do karet pak Švédům ve vzájemném srovnání s Irskem hraje i lepší skóre (o dvě branky), ovšem naprosto bezkonkurenční je v tomto stejně Rakousko.

Poprvé od památného ME se za domácí pravděpodobně představí ostřílený Richard Dunne, vedle kterého by se měl ve středu obrany představit další matador John O'Shea. Oproti předchozímu kvalifikačnímu zápasu nemůže hrát zraněný Aiden McGeady, kterého by mohl nahradit Anthony Pilkington z Norwiche. Do nominace se vrátili i Ford nebo Wilson.

Eric Hamrén bude na druhé straně postrádat zraněného Rasmuse Elma a připraven nebude ani Andreas Granqvist, kterého pro změnu zastavil disciplinární prohřešek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo651022:716
2.Rakousko632115:511
3.Švédsko632111:711
4.Irsko632112:1011
5.Kazachstán60152:151
6.Faerské ostrovy60062:200
Skupina D
Rumunsko - Maďarsko  (pátek 20:00)
Nizozemsko stále okupuje první příčku skupiny D a nehodlá se jí jen tak vzdát. To ale neznamená, že by vývoj ve skupině byl předem rozhodnutý. Naopak, velmi zajímavé klání nás čeká v Bukurešti, kam přijede druhé Maďarsko. To je o bod právě před Rumunskem, což dává souboji ještě větší náboj.

Pokud se jeden z týmů chce kvalifikovat do Brazílie, nebo se alespoň vzdáleně podívat na její účinkování v rámci baráže, musí nyní vydat vše ze svého arsenálu a zvítězit. Výsledek pátečního klání hodně napoví o schopnostech a šancích obou rivalů. Vraťme se na začátek roku - v březnu se oba týmy utkaly na domovské půdě Maďarů. Na stadionu slavného Ference Puskáse se jako první radovali domácí, jejichž vedení prosadil po čtvrthodině obránce Vilmos Vanczák. V rámci druhého poločasu však ledovou vodou polil domácí fandy Adrian Mutu, který proměnil nařízenou penaltu. Nicméně, domácí nelenili a také oni díky Balázsi Dzsudzsákovi penaltový kop proměnili. Body se ale nakonec dělily, neboť pár minut před koncem utkání stanovil konečnou podobu výsledku Alexandru Chipciu, který využil chvilkové nepozornosti obrany Maďarů a ve druhé nastavené minutě srovnal.

Tentokrát čeká Rumuny zápas na jejich domovském území, v Aréně Națională, kde jsou tradičně silní. Takže i výkon na hřišti by měl být o poznání lepší, než tomu bylo v Maďarsku. Rumuni dobře začali, když v úvodním zápase kvalifikace porazili Estonce 2:0. na to navázali ještě lépe, protože si o čtyři branky poradili s Andorrou. A velký úspěch slavili také v Turecku, kde díky brance mladého záložníka Gheorgha Grozava vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem.

V porovnání s Rumuny, i Maďaři začali dobře, ale pokračování jejich mise již tak úspěšné nebylo. Nejprve sice na úvod porazili Andorru vysoko 5:0, poté ale přišlo vystřízlivění z euforie v podobě kruté porážky 4:1 od Nizozemska. Také proto se výsledek tohoto utkání jen těžko tipuje, za všechny milovníky nejoblíbenější hry pod sluncem však doufám, že uvidíme mnoho fotbalových momentů a vývoj ve skupině zůstane nadále otevřený.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turecko - Andorra  (pátek 20:00)
Fotbalisté Turecka nepředvádějí tak dobré výkony jako v předchozích kvalifikacích a cestu za postupem na světový šampionát si v první polovině značně zkomplikovali. Po šesti zápasech mají na kontě pouze sedm bodů a za suverénním Nizozemskem si to o druhé barážové místo rozdají s Rumunskem a Maďarskem. Nyní v domácím prostředí přivítají trpaslíka z Andorry, který doposud nebodoval a nevstřelil ani branku.

Andorra v šesti utkáních inkasovala hned sedmnáctkrát, největší debakl utrpěla na úvod s Maďarskem, kdy mu před vlastními fanoušky podlehla vysoko 0:5. Nejblíže k bodům měla naopak v domácím prostředí s Estonskem, které nakonec vybojovalo tři body po nejtěsnější výhře 1:0. Turecko doposud porazilo pouze Andorru a právě Estonsko, dva papírově nejslabší účastníky skupiny a rozhodně nemá situaci pod kontrolou.

V ostatních zápasech nestačilo na Nizozemsko, doma podlehlo Rumunsku, žádný bod si nepřivezlo ani z Maďarska a naposledy se stejným soupeřem remizovalo v odvetě 1:1. V tuto chvíli ztrácí na druhé místo Maďarska čtyři body a dotáhnutí tohoto manka rozhodně nepřipadá v úvahu bez plného zisku proti outsiderovi skupiny. Na jeho půdě nepředvedlo nijak zvlášť excelentní výkon a nakonec bylo rádo za hubené vítězství 2:0.

Trenér favorita Fatih Terim uznává, že jeho výběr není zrovna v lehké situaci. "Budoucnost v této kvalifikaci nevypadá nijak příznivě, především vzhledem ke kvalitě soupeřů a závěrečného losu. My ale máme sen a rádi bychom ještě dosáhli na náš cíl, což je postup na MS. O Andoře se často říká, že je v mnoha ohledech neškodná, my však máme před soupeřem respekt. V následujících dvou zápasech se chceme vrátit zpátky do hry a opravdu věřím, že jsme toho schopni," řekl Terim odhodlaně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 26.00 - 101.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estonsko - Nizozemsko  (pátek 20:30)
Nizozemce od postupu na nadcházející mistrovství světa dělí poslední dva krůčky, a ten první hodlají udělat už v duelu s předposledním Estonskem. Asi netřeba dodávat, že i tentokrát budou jednoznačným favoritem...

Nizozemsko prochází nynější kvalifikací jako nůž máslem. Po šesti odehraných zápasech se vyhřívá na čele skupiny D s těžko dostižitelným náskokem sedmi bodů. A vezmeme-li v potaz také prostý fakt, že všechny předešlé duely Oranjes ovládli s lehkostí jim vlastní, asi těžko je někdo zastaví.

Estonsko je posledním celkem, který může Nizozemsko alespoň částečně přibrzdit, jeho šance jsou ale pochopitelně hodně malé. Spíše mizivé. Srovnávat kvality obou výběrů je zkrátka zbytečné. Nejlepším příkladem budiž přesvědčivé vítězství z prvního vzájemného měření sil, které v březnu letošního roku domácí Nizozemci ovládli bez větších problémů 3:0 a jasně tak ukázali, že kromě ničivé ofenzivní síly (20 vstřelených gólů v 6 zápasech) se kouč Louis van Gaal může spolehnout také na výborně pracující defenzívu. Oranjes dosud inkasovali pouze dvakrát, z toho jednou z penalty.

Do Estonska ovšem odcestuje rozjetá oranžová mašina notně oslabena. Vinou zranění bude chybět především levý bek Daley Blind, hrát ale nemohou ani Georginio Wijnaldum, Jordy Clasie nebo Rafael van der Vaart. Posledně jmenované záložníka Hamburku by měl v základní jedenáctce nahradit v minulosti klíčový muž Nizozemska Wesley Sneijder, pro něhož to bude první start v zahajovací jedenáctce po více jak roce.

"Momentálně je Wesley nejlepším hráčem na pozici tvůrce hry," prozradil Van Gaal, proč se rozhodl dát šanci právě 29letému Sneijderovi, kterého ještě před několika měsíci kritizoval za mizernou kondici.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 7.50 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko660020:218
2.Maďarsko632113:811
3.Rumunsko631210:1010
4.Turecko62137:77
5.Estonsko62043:96
6.Andorra60060:170
Skupina E
Norsko - Kypr  (pátek 19:00)
Norové si posledními dvěma zápasy s Albánií hodně zkomplikovali situaci. Aktuálně jsou na čtvrtém místě, k tomu druhému ale nemají vůbec daleko. Kypr je přitom ve skupině poslední, na jeho hřišti ho navíc v říjnu loňského roku porazili. Domácí potřebují naplno bodovat, aby před finální fází kvalifikace měli dobrou pozici.

Nečekanou porážkou o jeden gól před vlastními fanoušky a následnou remízou v Tiraně, kterou navíc zachraňoval v 87. minutě Hogli, se seveřané dostali do problémů. S takovou ztrátou určitě nepočítali. Kypr je sice v žebříčku FIFA až na 123. místě za Novou Kaledonií či Malawi, rozhodně však nechtějí nic podcenit.

Mužstvo kouče Egila Olsena by si mělo dát největší pozor především na Vincenta Labana, hráče rumunské Astry Giurgiu, a Kostase Charalampidise, který má na kontě ze 70 reprezentačních startů celkem 11 gólů. "Ne, nemáme z nich strach," uvedl suše útočník Blackburnu Joshua King.

Hosté sice na žádný evropský ani světový šampionát nikdy v historii nepostoupili, v kvalifikačních bojích už však několikrát pozlobili - své o tom ví třeba Portugalci, na jehož hřišti sehrál Kypr fantastické střetnutí s konečným výsledkem 4:4. V sehranosti nemá problém, vždyť v nominaci je sedm hráčů APOEL Nikósie.

Norsko následně v úterý čeká v Oslu bitva s vedoucím Švýcarskem a Olsen moc dobře ví, jak klíčová je táhle předposlední část hry. "Vím, jak těžké bude proti Kypru uspět. Pokud ale z tohoto dvojutkání získáme šest bodů, budeme jednou nohou alespoň v baráži," přál by si zkušený jednasedmdesátiletý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Albánie  (pátek 20:30)
Slovinsko má i přes čtyři porážky ve skupině stále šanci dosáhnout ještě druhého místa. Možná trochu překvapivě ho nyní okupuje právě soupeř z Albánie, jenž však třikrát z posledních čtyř zápasů bude hrát venku. Domácí kouč Srečko Katanec hlásí, že jeho tým nemá před klíčovým kláním žádné problémy.

Možná že Slovinci nyní spíše žijí basketbalovým mistrovstvím Evropy, nicméně právě fotbalový tým by potřeboval v Lublani rovněž velkou podporu fanoušků. Tři body nejenže budou znamenat ve vyrovnané éčkové tabulce prakticky udržení se ve hře o Brazílii, ale také notné oslabení Albánie, které by se přiblížil na rozdíl jednoho bodu.

V Mariboru přitom při nedávné odvetě play-off Ligy mistrů s Plzní panovala celkem slušná atmosféra, a to i přes konečný neúspěch. "Když budeme hrát dobře, lidé půjdou s námi. To je samozřejmě druhá strana mince - potřebujeme prostě podporu, i když se nám dařit nebude," přál by si Katanec.

Otazník visel tak trochu nad důležitým článkem sestavy Josipem Iličičem, záložníkem Fiorentiny, podle slov slovinského lodivoda ale jeho vynechání středečního tréninku kvůli poraněnému kotníku nemá vliv na jeho plnou výkonnost. "Kluci jsou připraveni. Budeme mít ještě trénink a já myslím, že Josip bude v pořádku," ujišťoval.

Albánie zatím prokazuje, že doma se jí daří proti komukoli. Jenže teď jí čeká šňůra venkovních střetnutí. Třeba v minulé kvalifikaci získala bez svých diváků jen jeden bod. "Soupeř hraje agresivně, útočí se čtyřmi až pěti fotbalisty," všiml si Katanac. "Ideální by bylo vstřelit rychlý gól a pak číhat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Švýcarsko - Island  (pátek 20:30)
Domácí lídr tabulky skupiny E hostí Island. Ten na druhou Albánii ztrácí pouhý jeden bod, takže sen o baráži není zas tak vzdálený. Utkání v Bernu by mohlo hodně napovědět o dění v posledních zápasech této skupiny, takže o motivaci budou mít oba týmy rozhodně postaráno.

Nový favorit na postup se nerodil snadno, zato však vtrhl na scénu s o to větším důrazem. Švýcarsko pod železnou vládou nesmlouvavého a disciplinovaného Ottmara Hitzfelda válcovalo jednoho soupeře za druhým celkem zajímavým stylem - inkasovalo jen jedinkrát a v poklidu vede tabulku. Že se nejedná o náhodu, to potvrdilo přátelské utkání Švýcarů s Kanárky z Brazílie. Basilej pravděpodobně nečekala výhru domácího celku, přesto se díky vlastnímu gólu Daniho Alvese stala skutečností. A na ni by domácí hráči rádi navázali dalším úspěchem.

"Až doteď jsme se s úlohou favorita vypořádali slušně. Teď je sice kolem nás stále více ruchu a rozptylujících vlivů, ale stejně jsem přesvědčen, že můžeme uspět," optimisticky uvádí Hitzfeld.

Poslední vzájemný zápas zvládlo lépe hostující Švýcarsko, které v Reykjavíku vyhrálo 2:0. Do utkání coby střídající hráč zasáhl také mladý obránce Timm Klose, který se na tiskové konferenci k pátečnímu soupeři vyjádřil jasně: "Naše výhra v Reykjavíku nám dala hodně práce, soupeř byl velmi nepříjemný a organizovaný. Island skvěle bránil a jeho brejkové situace jsme někdy bránili jen stěží. Nemůžeme hrát stále jen pohledný fotbal, někdy se musíme dívat také na výsledky."

Švýcarům bude chybět hvězda záložní řady, střelec Gökhan Inler. Toho by měl nahradit debutující Steven Zuber z CSKA Moskva. Ofenzivní záložník možná nemá mnoho zkušeností, jeho trenér mu ale věří: "Je ten správný čas nasadit ho. Již jsme ho párkrát využili a na tréninku vidím jeho zlepšení," uvádí bývalý trenér Bayernu Mnichov.

Pochvalná slova má pro svého soupeře také kouč domácího Islandu, Lars Lagerbäck. "V takových zápasech je potřeba se neustále soustředit jen na sebe, ani na chvíli nepolevit v dobré organizaci a disciplíně. I kdybychom zápas prohráli, pořád existuje šance na play-off. Zbývají nám tři zápasy, dva z nich hrajeme doma. Takže naše šance rozhodně nejsou mizivé," poukazuje Lagerbäck.

"Když bude každý hráč zdravotně v pořádku, pak máme velmi silný tým, který se může měřit s kýmkoli. Možná nakonec překvapíme Švýcary tím, koho vybereme a jaký styl hry ukážeme. Na fotbale je skvělé, že i podceňovaní mají vždycky šanci hrát o zázrak. Nikdy nezačínáme zápas s myšlenkou na bod, vždy chceme všechny tři," připomíná Lars Lagerbäck. Dodrží své sliby, nebo si Švýcaři poradí s Islandem i napodruhé?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko64208:114
2.Albánie63127:610
3.Island63038:99
4.Norsko62227:78
5.Slovinsko62048:106
6.Kypr61144:94
Skupina F
Rusko - Lucembursko  (pátek 16:30)
Jako první přijde z evropské větve na řadu utkání Ruska proti Lucembursku, teda druhého s posledním celkem ve skupině F. Hostující družina má favoritovi dlouhodobě co oplácet, když s ním prohrála již osm kvalifikačních zápasů!

Svěřenci Fabia Capella úvodní čtyři mače vyhráli a byli rázem považováni za jasného favorita na postup, ovšem následně nezvládli obě červnová utkání (porážka na hřišti Portugalska a Severního Irska) a před ruskou sbornou se okamžitě dostal právě tým z Pyrenejského poloostrova. O pouhopouhý bod zpátky je navíc další hladový vlk z Izraele a domácí tak potřebují chtě nechtě zabrat.

Druhá strana barikády je dlouhodobě jedním z nejslabších kvalifikačních týmů, přesto však své výkony postupem času konstantně zlepšuje, což je vidět i na právě probíhajících bojích, kdy si Lucembursko "vykoledovalo" už tři remízy. Sotva půlmilionový stát se jistojistě pokusí obrat svého protivníka i tentokrát, přestože se mu proti Rusku dlouhodobě vůbec nedaří...

Zmíněných osm kvalifikačních porážek shodně patří do snažení o Mistrovství světa a plynule se rozkládá do let 1992 až 2005. Lucemburčané navíc ve vzájemných zápasech dosáhli jen pouhých dvou branek a jedna z nich je zároveň z posledního moskevského mače (5:1).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.03 - 26.00 - 67.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Portugalsko  (pátek 20:45)
Hodně důležité klání čeká na domácí stranu, která se proti rozjetým Portugalcům ještě pokusí zabojovat o postup na závěrečný turnaj. Na svého soupeře už přitom ztrácí celých osm bodů a další zaváhání tak nepřichází do úvahy.

Ostrovní tým dlouho patřil k pověstným černým koňům kvalifikačních zápasů, ovšem poslední dobou se maličkému státu nedaří a na každý bodík se skutečně nadře. Tak tomu ostatně bylo i nyní, kdy už to po pěti zápasech, během kterých domácí mužstvo zapsalo pouhé tři body za stejný počet remíz, vypadalo na další nezdar, ale těsná výhra nad Ruskem ještě vrátila naději.

To Portugalsko má na rozdíl od svého protivníka situaci zcela ve svých rukou a k potvrzení letenek do Brazílie už svěřencům Paula Benta skutečně mnoho neschází. Souboj s Izraelci dost možná rozhodne, neboť celek z Blízkého východu má na hosty pouze tříbodové manko a navíc jedno utkání k dobru. Také skóre, které při bodové rovnosti jako první rozhoduje, má momentálně středomořský tým mírně aktivnější.

První vzájemné střetnutí na portugalské půdě už máme za sebou a vítěze jsme v něm nepoznali, když si oba týmy rozdělily po bodu za remízu 1:1. Opakování remízového výsledku by nyní ani pro jednu stranu nic zvláštního neřešilo a zejména Severní Irové musejí hrát jednoznačně na tři body, pokud chtějí ještě oživit ustupující postupové naděje (šestibodová ztráta).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 5.25 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Portugalsko742112:614
2.Rusko64028:212
3.Izrael632115:811
4.Severní Irsko61324:76
5.Ázerbájdžán70433:94
6.Lucembursko60333:133
Skupina G
Lotyšsko - Litva  (pátek 20:10)
Fotbalisté Lotyšska ani Litvy už nemají příliš šancí na postup mezi světovou smetánku, ovšem rádi by se ještě poprali o třetí místo se Slovenskem. Nicméně právo na tento souboj bude mít pravděpodobně pouze vítěz tohoto pobaltského střetnutí, případná remíza tuto situaci příliš nevyřeší. Domácí výběr se nachází na předposledním pátém místě se ziskem čtyř bodů, Litva je na tom o jednu příčku lépe a má o bod více.

Lotyšsko v šesti zápasech dokázalo porazit pouze Lichtenštejnsko v domácím prostředí, na jeho půdě získalo bod. Jinak dvakrát vysoko podlehlo favorizované Bosně a těsně nestačilo ani na Řecko se Slovenskem. Litva si vedla o něco lépe. Porazit dokázala Lichtenštejnsko a dvakrát uhrála remízu 1:1 se Slovenskem, ovšem už nestačila dvakrát na Řecko ani jednou na Bosnu. S Lotyšskem se naposledy utkala loni v červnu a podlehla mu vysoko 0:5.

Trenér domácích Marian Pahars dobře ví, že navázat na více než rok starý úspěch bude hodně náročné. "Rádi bychom zopakovali stejný výsledek, proti dobře organizované obraně soupeře to nebude nic jednoduchého. My jsme v kvalifikaci zatím nepředvedli nic navíc a i v utkáních s Lichtenštejnskem jsme se trápili, naopak Litva dvakrát vybojovala bod proti Slovensku. Pozor si musíme dát na její brejky, ty jsou hodně nebezpečné," uvedl Pahars.

Brankář Andris Vaņins působící ve švýcarském Sionu si myslí, že na stadionu Skonta bude potřeba k cestě za vítězstvím předvést podobný výkon z úvodu kvalifikace. "Abychom dosáhli na body, tak musíme hrát téměř stejně jako proti Řecku či Slovensku," řekl krátce.

Pahars, který zhruba před dvěma měsíci nahradil po šesti letech končícího Aleksandrse Starkovse, bude nejvíce spoléhat na záložníka Aleksandrse Cauņu z CSKA Moska a útočníky Mārise Verpakovskise z Ergotelisu či Artjomse Rudņevse z Hamburku. Hosté budou v obraně spoléhat opět na kvality kapitána Mariuse Stankevičiuse působícího v italském Laziu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bosna a Hercegovina - Slovensko  (pátek 20:15)
Zenica uvádí souboj pro Slováky maximálně důležitý - slovenský výběr totiž zavítá na hřiště domácího lídra skupiny. Bosně a Hercegovině se nebývale daří a skupinou zatím prochází bez větších problémů. Na Slovensku se Bosně také dařilo, nyní by stejně tak rádi Slováci vyhráli v Zenici.

Slovensku chybí na druhé Řecko čtyři body, které nebude snadné získat. O to složitější bude přehrát domácí výběr, který je v rámci možností nabitý hvězdami. Ofenzivně laděný celek trenéra Safeta Sušiće suverénně vede tabulku skupiny G, druhé Řecko ztrácí na rivala tři body. Nyní mají hráči Bosny a Hercegoviny výhodu domácího prostředí, které by rádi využili.

Slovenský kádr prochází rekonstrukcí především po trenérské stránce. Nově jmenovaný Ján Kozák převzal národní mužstvo po odvolané dvojici Hipp - Griga a bude se snažit jej znovu pozvednout do mezinárodního povědomí. Osud mu ale neulehčil úvod angažmá, domácí hráči budou velmi motivovaní. To si uvědomuje i Ján Kozák, který v Zenici odpovídal na otázky žurnalistů.

"Tabulka hovoří za vše, očekávám kvalitní duel před zaplněnými tribunami. Když budou diváci odcházet spokojení a my k tomu přispějeme, i já budu spokojený. Nepřijeli jsme ale jen bránit, před silou domácího výběru v ofenzívě se nedá jen bránit. Každý, kdo hraje fotbal, nerad prohrává - já nejsem výjimkou. Víme, co nás v Zenici čeká," nebojí se Kozák.

Slovenský reprezentační tým odletěl z Bratislavy s dvouhodinovým zpožděním, což ale podle slov trenéra Kozáka nebude mít větší vliv. "Máme v týmu mnoho zkušených hráčů. Věci, které se nedají ovlivnit, jim nijak plány na utkání nenaruší. Co očekávám od domácích? Budou útočit, domácí tribuny jim ani nic jiného nedovolí. Jejich přechod do útoku, finální fáze, všechno skvěle natrénováno. A mají v týmu mnoho výborných individualit," zhodnotil Kozák soupeře.

Ke Slovensku se ale neopomněl vyjádřit ani jeho přímý konkurent, trenér Safet Sušić. Kormidelník reprezentace Bosny a Hercegoviny má jasno - věří svým svěřencům. Přesto českého souseda uznává: "Slovensko jako soupeře velice respektuji - mají mnoho dobrých hráčů. Ale já očekávám naši výhru," netají se plány bývalý ofenzivní hráč.

Ten má v kádru mnoho skvělých hráčů, za mnohé jmenujme Miralema Pjaniće, Edina Džeka nebo Vedada Ibiševiće. Sušić proto nastaví takový styl, který jeho svěřencům bude nejlépe vyhovovat. "Budeme hrát velice ofenzivně, atraktivní fotbal. Naší výhodou může být i domácí prostředí. Očekávám, že proti Slovensku potvrdíme naši příslušnost ke světové špičce. Toho můžeme dosáhnout jen pokud budeme důslední v napadání, pokud se budeme dobře pohybovat a ani na minutu nepropadneme zdání výhry. Musíme bojovat proti všem soupeřům. Když to dodržíme, nebudeme mít problém," uzavírá Safet Sušić.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Řecko  (pátek 20:45)
Fotbalisté Řecka bojují srdnatě o postup na světový šampionát, nicméně v souboji o první místo musejí zvládnout své zbývající čtyři zápasy ve skupině a čekat na zaváhání největšího konkurenta z Bosny. Vzhledem k losu by měli odrazit nápor Slovenska, protože mají náskok čtyř bodů. K tomu je čeká dvojzápas s papírově nejslabším protivníkem skupiny Lichtenštejnskem, v domácím prostředí přivítají Slovensko i Lotyšsko.

Řekové tyto protivníky dokázali na jejich půdě porazit, zvládli též oba duely s Litvou, jenže po domácí remíze s Bosnou nestačili na její půdě po výsledku 1:3 a situaci rozhodně nemají pod kontrolou. Teď budou na půdě outsidera skupiny z Lichtenštejnska jasnými favority a nic jiného než výhra je nemůže zajímat. Hosté ale také bojují o umístění a chtějí se poprat o čtvrté místo s Litvou a Lotyšskem.

V předchozích šesti zápasech sice ani jednou nevyhráli, ovšem remíza s Lotyšskem a senzačně se Slovenskem se určitě počítá. Portugalský trenér řeckého reprezentačního výběru Fernando Santos rozhodně nemá lehkou pozici a navázat na úspěchy předchůdce Otta Rehhagela se zdá být téměř nemožné. Nicméně třetí účast Řecka v historii světových šampionátů až zase tak daleko není. "Stát se může všechno a šance na přímou účast tu je, už si ale nesmíme dovolit zaváhat," řekl Santos.

Santos dále doufá, že si jeho svěřenci konečně s chutí zastřílí. V tomto ohledu totiž výrazně zaostávají právě za Bosnou. Zatímco jejich soupeř skóroval už třiadvacetkrát, Řekové se trefili v šesti duelech pouze sedmkrát. "S defenzívou musíme být spokojeni, neuhlídali jsme pouze střelce Bosny. Jenže směrem dopředu to není zcela ideální a i přes množství střeleckých příležitostí nedáváme branky. To se musí změnit, pevná obrana ovšem zůstává základem k úspěchu," dodal Santos.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina651023:316
2.Řecko64117:413
3.Slovensko62317:59
4.Litva61234:85
5.Lotyšsko61146:144
6.Lichtenštejnsko60243:162
Skupina H
Ukrajina - San Marino  (pátek 20:00)
Fotbalisté Ukrajiny rozhodně nehrají v této kvalifikace druhé housle a pravděpodobně se utkají o první místo ve skupině s Anglií, Černou Horou a Polskem. V tuto chvíli mají na kontě jedenáct bodů a pokud porazí trpaslíka ze San Marina, tak se o jejich osudu pravděpodobně rozhodne až v posledních duelech. San Marino tradičně zakončuje kvalifikační skupinu s nulou a jeho skóre po šesti zápasech činí 0:29.

A to je i na tento výběr poněkud vysoké číslo. Nejvíce branek inkasovalo od Anglie, ve dvou duelech mělo míč v síti hned třináctkrát. Ukrajina v dosavadních šesti duelech pouze jednou prohrála a na vedoucí Černou Horu ztrácí tři body, ta mák tomu o jeden odehraný zápas více. Domácí výběr má v poslední době skvělou formu, včetně přátelských utkáních dokázal hned šestkrát vyhrát a pouze jednou remizovat.

Začátek kvalifikace neprobíhal zrovna podle jeho představ. Remíza v Angli věstila dobrý začátek, jenže následná remíza s Moldavskem byla velkou ztrátu a domácí porážka 0:1 od Černé Hory se taktéž nečekala. Od té doby ale dokázal vyhrát v Polsku, doma zdolat Moldavsko a naposledy naprosto senzačně vyplenit stánek v Černé Hoře v poměru 4:0.

Trenér Michael Fomenko nepochybuje v pokračování vítězné série. "Museli jsme si pár věci vysvětlit a do zápasu se San Marínem jdeme jako do každého jiného s cílem zvítězit. Uvědomujeme si, že vzhledem k závěrečnému losu jsme blízko k velkému úspěchu, stále ale nesmíme ztrácet koncentraci. Nemůžeme si dovolit podcenit soupeře a bereme utkání stoprocentně vážně," odmítá lehkovážnost Fomenko.

Ten bude mít k dispozici kompletní výběr. Hrát budou Rotan s Kučerou, kteří byli v předchozích dnech lehce zranění. Hostující stratég Giampaolo Mazza dobře ví, v jaké pozici se jeho svěřenci nacházejí. "Chceme soupeře překvapit a pokusit se využít jeho slabých míst, konečně bychom chtěli též skórovat," uvedl krátce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 34.00 - 101.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Černá Hora  (pátek 20:45)
Lídr z Černé Hory přijíždí do Polska za jediným účelem - naklonit štěstěnu na svou stranu a pokusit se upevnit si svou pozici na čele skupiny H. Pro domácí Poláky se při konkurenci ve skupině otevírá možná poslední šance, jak zlepšit své dosavadní čtvrté místo a pokusit se postoupit.

Černé Hoře se nepodařil důležitý zápas s Ukrajinou, s níž prohrála vysoko 0:4. Proto její hráči dobře vědí, že případný další neúspěch by pořádně zamíchal postupovými kartami v neprospěch Černohorců. Ti sice jsou stále na prvním místě, ale jejich nejbližší oponenti (Anglie a právě Ukrajina) mají k dobru jeden zápas. Prohra s Polskem by tedy při nejhorší variantě mohla seslat Černohorce až na třetí místo.

Trenér Branko Brnović si je dobře vědom rizika, které na sebe hráči berou. "Potřebujeme sedm bodů z posledních tří zápasů, pokud se chceme dostat do Brazílie nebo alespoň do play-off. Nemůžeme si dovolit ve Varšavě prohrát. Jsme první ve skupině a na cestu do Brazílie máme stejné šance jako silní Angličané nebo fotbalové národy typu Ukrajiny a Polska. Ve zbývajících 270 minutách musíme odevzdat své maximum, všechny síly," nabádá své svěřence bývalý hráč Partizanu nebo Espanyolu Barcelona.

"Nebude to konec světa, pokud se nám nepodaří vyhrát a získat místo v závěrečné fázi. Možná nevyhrajeme nad Anglií ve Wembley nebo nad Poláky ve Varšavě. Není to nutnost, vyhrát ve všech utkáních. Proti Ukrajině se nám ale nepovedl jen jeden poločas a takhle to dopadlo. Takže jeden špatný zápas, i jeden špatný poločas může ukončit naše naděje. A to bychom neměli dovolit," říká odhodlaně Brnović.

Toho budou trápit starosti ohledně složení základní jedenáctky. Marko Šimić je zraněný, dvojice Savo Pavićević - Vladimir Volkov nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu. "Jsem si jistý, že odvedeme dobrou práci, protože hodně záleží i na naší defenzívě. Jsme zvyklí, že vše nejde podle plánu, ale to nás nesmí zastavit. Vidím i pozitiva - klíčoví záložníci jako Nikola Drinčić a Simon Vukčević jsou po dlouhém zranění zase fit a připraveni."

Když se naposledy tyto dva týmy setkaly, utkání v Podgorici skončilo remízou 2:2. Za domácí skórovali Mirko Vučinić a právě zmiňovaný Nikola Drinčić. Kromě této dvojice bude připravený také střelec Dejan Damjanović, který se postaral například o klíčový vyrovnávací gól proti Anglii. Hráč, který nyní působí v korejském týmu FC Soul, by rád přidal do své sbírky další zásahy.

"Jsme schopní překvapit jakéhokoli soupeře. V Kyjevě jsme vyhráli, překvapili jsme i Anglii. Myslím, že nyní je pro nás zásadní utkání, poslední vlak na cestě do Brazílie. A pokud se nám podaří jej stihnout a vyhrajeme, opět budeme favority na první místo. Nesmíme zapomínat na to, že Anglie a Ukrajina budou hrát vzájemný zápas, navíc se utkají i s Polskem. Takže pokud se nám podaří vyhrát, budeme mít ze všech týmů tu nejlepší výchozí pozici před závěrečnými rozhodujícími zápasy," uvědomuje si Damjanović.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Anglie - Moldavsko  (pátek 21:00)
Tu lehčí část zářijových kvalifikačních povinností si anglická reprezentace odbude hned v pátek, kdy doma hostí předposlední Moldavsko. Přesto nejde do utkání s bůhvíjakou chutí; předzápasové přípravy se nesly ve znamení hektického škrtání jednoho důležitého jména za druhou.

A ve výsledku je z toho zbrusu nové rozestavení i nezvykle stařecký "look". Roy Hodgson již s předstihem oznámil svou jedenáctku vyvolených - a na ní nechybí jména jako Lampard, Gerrard či dokonce Richie Lambert. Což není dáno ničím jiným než absencí Rooneyho, Welbecka a Sturridge, kteří byli svorně na poslední chvíli odvoláni zpět do péče klubových lékařů. Všem se stalo osudným horlivé zápolení v rámci tradičního derby mezi ManUtd a Liverpoolem, stejně jako Philu Jonesovi či Glenu Johnsonovi.

Před bitvou s Moldavskem to asi zrovna není nic, co by mělo fanoušky zvláště trápit. Moldavané sice doma obrali o body Poláky i Ukrajince, na cestách už ale zvládli oškubat akorát slaboučké San Marino (a to ještě na gól čekali do 72. minuty). V prvním vzájemném měření sil potom Hodgsonova parta slavila úspěch bez nejmenších potíží - v Kišiněvě domácí deklasovala 5:0.

Albion si teď tedy potřebuje co možná nejsnáze - a hlavně bez dalších zranění - odbýt povinnost před mnohem těžším testem. Hned záhy totiž cestuje na Ukrajinu, která momentálně číhá pouhý bod za Ostrovany.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 15.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Černá Hora742114:714
2.Anglie633021:312
3.Ukrajina632110:411
4.Polsko623112:79
5.Moldavsko71244:115
6.San Marino60060:290
Skupina I
Gruzie - Francie  (pátek 20:15)
Ve velmi těžké a sledované skupině se utká tým Galského kohouta s domácí Gruzií. Na stadionu v Tbilisi však Francouze rozhodně nečeká nic jednoduchého. Motivovaný soupeř bude chtít mimo jiné odvetu za poslední vzájemné utkání, v němž Francie udolala Gruzii o dvě branky.

Minulý zápas ale pro Francii nedopadl nejlépe - s úřadujícími mistry ze Španělska prohrál Deschampsův tým o jednu branku, čímž naklonil misky vah postupu ze skupiny právě na stranu svého hlavního rivala. Španělsko se tak záhy ocitlo před Francouzy, kteří nyní musí potvrdit své ambice a porazit Gruzii, chtějí-li se dostat Španělům blíže. K postupu ze skupiny jim nezbývá mnoho kroků, uklouznout ale nesmí. Šanci na druhé místo v sobě totiž neustále živí také Finové.

Tým trenéra Temuri Ketsbaii neprožil úplně špatnou část kvalifikace, když vezmeme náročnost dané skupiny. Nicméně, z pěti zápasů, které má Gruzie za sebou, získala jen čtyři body. Konkrétně těžila z těsné výhry nad Běloruskem a cenného bodu proti Finům. Proti Deschampsovu výběru budou mít Gruzinci šanci na domácím hřišti zabojovat. Takže favorizovaný tým nečeká nic snadného.

Gruzínci budou samozřejmě odčinit porážku, kterou jim Francouzi v Paříži uštědřili. Branky Oliviera Girouda, Mathieua Valbueny a Francka Ribéryho stačily nasměrovat Les Bleus k výhře, což nezměnil ani pozdní gól z kopaček Aleksandra Kobachidzeho. Právě o formu kanonýra Arsenalu se budou chtít Francouzi opírat - Giroud vstřelil ve třech utkáních Premier League stejný počet gólů a hodlá si tuto bilanci přenést i do reprezentačního výběru.

A tak zatímco Francouzi se utkají se Španěly o první příčku, Gruzie by se zase ráda vyhnula poslednímu místu. Nechtěnou pozici zatím drží Bělorusko, pouze však kvůli rozdílu ve skóre. Zopakují Francouzi své domácí vítězství a vyzvou tak Španěly, nebo se Gruzie dočká dalšího velkého výsledku a překvapí?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Finsko - Španělsko  (pátek 20:30)
Při posledním vzájemném zápase celků ze Španělska a Finska jsme se na hřišti v Gijónu dočkali jen remízy 1:1, nyní by se oba soupeři mohli pokusit vstřelit více gólů. Přeci jen, oběma jde o hodně - Španělé budou soutěžit s nebezpečnými Francouzi o prvenství ve skupině, Finsko má svou hrdost a stále je v dohledu za Francií.

Španělé na domácím hřišti dominovali, ale inkasovali v závěru zápasu z jednoho z mála protiútoků. Vicente Del Bosque si uvědomuje, že se podobný průběh nejspíš opakovat nebude, důležitost zápasu ale jasně vidí. Na tiskové konferenci před zápasem se s vybranými novináři podělil o své názory.

"Nemyslím si, že budeme tak dominovat, jako se nám to dařilo v Gijónu. Vítězství by Finy velice přiblížilo prvním dvěma celkům, takže o motivaci budou mít postaráno. V obraně jsou velmi dobří, většina hráčů je až za míčem, takže je složité je nějak překonat. Ale jejich přechod do útoku a držení míče je velmi nebezpečné, jak jsme sami viděli. Také standardní situace by mohly být velkou výhodou spíše pro Finy," vidí nebezpečí zkušený trenér.

Případné vítězství by Španělům dalo jistotu postupu do play-off, Del Bosque ale dobře ví, že ani následná utkání nebude z jednoduchých. Francie vytváří na Španěly neustálý tlak, takže Del Bosqueho svěřenci musí odvést stoprocentní práci. "Musíme vyhrát všechny tři zápasy, protože ze zkušeností vím, že jednoduchý soupeř neexistuje. Měli jsme problémy proti Finům i Gruzii, ale nesmíme polevit ani v případě úspěchu," říká Del Bosque.

Když se podíváme na dlouhou řadu absencí, Španělé před sebou opravdu nemají snadné klání. Chybí jim celá kostra týmu, především záložní řada. Hodně budou scházet Xabi Alonso se Sergiem Busquetsem, místo nichž byli povoláni Javi Garcia z Manchesteru City a Koke z Atlétika Madrid. Mnoho spekulací míří také k brankářskému postu, který dlouhou dobu hájil Iker Casillas. Ten ale o svou jednoznačnou pozici pomalu přišel, navíc se na jeho místo tlačí řada dalších gólmanů.

"Ohledně postu brankáře máme už jasno. Máme v týmu tři skvělé brankáře, ale chytat z nich může jen jeden. Neprozradím, koho jsem vybral. Stejně jako v záloze, kde už máme větší problémy. Zranění naší dvojice bych ale nedramatizoval, ve Španělsku je mnoho dobrých záložníků, kteří si zaslouží šanci. V každého člena svého výběru ale plně věřím, odvede svou práci. Konečnou sestavu oznámíme až v den utkání," tají Del Bosque.

Navzdory všemožným absencím bude Španělsko stále favoritem zajímavého klání, čehož si je vědom i finský trenér Mixu Paatelainen. "Jsme skromný tým a čeká nás zápas proti nejlepšímu týmu světa. Brazílie je sice porazila, ale já myslím, že Španělé jsou stále nejlepší na světě. Mají ve výběru samé prvotřídní hráče, hvězdy světových kvalit. Hráči, kteří ani nejsou na lavičce Španělska, by u nás zářili a byli jasnými volbami," skládá Paatelainen hold svému konkurentovi. Překvapí Finové i tentokrát, nebo si Španělé pohlídají první příčku?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 7.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko53208:211
2.Francie53118:410
3.Finsko51314:46
4.Gruzie51133:74
5.Bělorusko61144:104

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Miguel19

1 pro dnešní výhru Belgie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

velmi horko v Bělehradě?ani v Bukurešti nebude zima...,maďaři do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

100. postup Ukrajiny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No co ne. 2x výhra ze San-Marinem, remíza s Anglii a výhra s Polskem. A dá to 1. nebo 2. místo, záleží jak odehraje Anglie svoje zápasy

Reagovat
OtecJaJ10

tak mi zkus logicky vysvětlit, proč si tam napsal tu stovku. A nechci slyšet, že to tak píše každý..

Reagovat
smazaný uživatel

Protože na 100% to tak bude, aspoň já si to myslím

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko-Chorvatsko

1 Výhra domácích 2.66 Vyřadit sázku z tiketu

Polsko-Černá H.

1 Výhra domácích 1.95 Vyřadit sázku z tiketu

Slovinsko-Albánie

1 Výhra domácích 1.80 Vyřadit sázku z tiketu

Irsko-Švédsko

0 Remíza 3.14 Vyřadit sázku z tiketu

Skotsko-Belgie

0 Remíza 3.54 Vyřadit sázku z tiketu

Česko-Arménie

Padne 3 a více gólů 1.82 Vyřadit sázku z tiketu

Celkový kurz 188.88

Reagovat
smazaný uživatel

Němci dnes pomohou svým...

Reagovat
blaugrana

1 9506 Kazachstan - Faerské ostrovy - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) 1 1,47 06.09.2013 17:00

2 9522 Nórsko - Cyprus - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) 1 1,28 06.09.2013 19:00

3 3461 Bosna a Herceg. - Slovensko - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) 1 1,50 06.09.2013 20:15

4 9530 Gruzínsko - Francúzsko - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) 2 1,31 06.09.2013 20:15

5 9505 Taliansko - Bulharsko - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) 1 1,37 06.09.2013 20:45

6 9507 Írsko - Švédsko - zápas

Futbal | Kvalifikácia MS (Európa) X2 1,43 06.09.2013 20:45

Reagovat
smazaný uživatel

Joe Hart; Kyle Walker, Ashley Cole, Phil Jagielka, Gary Cahill; Steven Gerrard (c), Frank Lampard, Jack Wilshere; Rickie Lambert, Theo Walcott, Danny Welbeck Anglie prostě nemá lepši střed zálohy než toto

Reagovat
SunFells

Dnes fandíme Mesutovi

Reagovat
fantomas

Aby se nezranil.

Reagovat
smazaný uživatel

tos trefil!!!!

Reagovat
fantomas
Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Tipy Eurofotbalu jsou někde docela odvážné, to je dobře. Přesto si myslím že Švýcaři doma vyhrají a ani Srbové podle mě doma neprohají, ikdyž jsou v posledních třech letech v těžký krizi, ale proti Chorvatům doma se určitě enormě vybičují a když nezapomenou na to, že existuje něco jako mozek můžou překvapit.

Reagovat
domingo

Rakousko

Reagovat
Tomanatura

Österreich

Reagovat
smazaný uživatel

Uplně nejvíc bych si přál kdyby rozhodl Marko :-))

Reagovat
smazaný uživatel

Ireland

Reagovat
smazaný uživatel

island

Reagovat
cristiano.K.

Bosna,Belgie a Němci over

Reagovat
smazaný uživatel

Iker!!!!

Reagovat
fantomas

Nothern Ireland fans singing, "You're just a cheap Gareth Bale" to Cristiano Ronaldo

Reagovat
mithro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C0br

Ronaldo zamotal hošíka

Reagovat
C0br

Postiga kokot

Reagovat
smazaný uživatel

Miro vyrovnal Gerda ...Nevím čím to je, ale prostě Kloseho mám hrozně rád a z každé jeho branky se raduju jak malej kluk.

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně 35 let, 67. minuta, ztratí míč, hodí čtyřicetimetrovej sprint, udělá čistej skluz, zvedne se, rozehraje, sprintuje do vápna a nabízí se na centr...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Toniiii Kroooos

Reagovat
smazaný uživatel

Island

Reagovat
C0br

Cristiano

Bude článek o tom, že překonal Eusebia, nebo takové jsou vyhrazeny jen pro Messiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, vsetci sme teraz videli preco si vlastne tento prispevok napisal, dufam ze ti odlahlo ako si si mohol zapi*ovat, gratulujeme ti

Reagovat
smazaný uživatel

to je kkt ten Löw, tam radši dá Bendera..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele