Přestupové tajemství: Proč je Balotelli stejně drahý jako Sánchez

07.01.2015, 09:56
Názory a komentáře
S příchodem nového roku se tradičně rozbíhá nekonečný kolovrátek spekulací o lednových nákupech. Padají částky v řádech jednotek až desítek milionů liber, ale kluby přitom až tolik nezajímá, za kolik hráče kupují. Takový Sánchez stál Arsenal přes třicet milionů, Balotelli Liverpool ani zdaleka ne dvacet, ale přitom je jejich aktuální cena velice podobná. Kde je zakopaný pes?

Pro fanouška a všechny, co fotbal sledují, jsou při otevřených přestupových oknech určující především ceny, za které hráči přestupují. Určuje se podle nich jejich hodnota a zpravidla platí, čím lepší hráč, tím dražší. Stejně tak platí, že přestupová částka obvykle prosákne na veřejnost, zatímco o výši platu se většinou jen spekuluje.

Přestupová částka sice skutečně může ukazovat na tržní hodnotu hráče, ale pro klub, který daného hráče kupuje, je pouze jedním z několika faktorů, kterým se při nákupu řídí. Po finanční stránce jsou totiž neméně důležité také sjednaná délka kontraktu a plat hráče. Když se pak vše sečte dohromady, vyjde výsledná suma, kterou klub do hráče reálně investuje.

Rozhodně tak neplatí zdánlivě snadná matematika, že hráč, který klub A stál 35 milionů, je ve skutečnosti mnohem dražší než hráč, za kterého klub B zaplatil 20 milionů. Může to tak být, ale není nijak ojedinělé, že ve finančních záznamech obou klubů pak hráč za 35 milionů i hráč za 20 milionů vyjdou jako stejně nákladné jednotky.

Dokonalý příklad představují již zmínění Alexis Sánchez a Mario Balotelli. Oba loni v létě zamířili ze Španělska, respektive Itálie do anglické Premier League a při pohledu na přestupové částky bychom mohli udělat závěr, že Sánchez byl pro Arsenal mnohem dražší posilou než Balotelli pro Liverpool. Závěr to je ale unáhlený a předčasný, byť částky 33,5 milionu, respektive 16 milionů liber naznačují opak.

Pokud oba transfery rozebereme tak, jak to učiní finanční ředitelé, zjistíme, že Mario Balotelli v tuto chvíli stojí Liverpool po přestupu z AC Milán pouze o 2,4 milionu liber méně, než kolik za Sáncheze platí po jeho příchodu z Barcelony Arsenal. Ve skutečnosti se za vším skrývají základy účetnictví a fakt, že v předních šesti evropských ligách kluby každý nákup amortizují a následně odepisují.

Účetnictví klubu reflektuje každý nákup tak, že pořizovací částku automaticky rozloží po dobu délky kontraktu, jaký s klubem hráč podepíše. To znamená, že pokud hráč stojí 20 milionů a uzavře smlouvu na pět let, každý rok stojí tento hráč nového zaměstnavatele 4 miliony. K tomu se navíc vždy musí připočítat také plat, opět podle stejné formule rozložený na délku hráčova kontraktu, a částka vyplacená agentovi.

Při určování, kolik skutečně hráč klub stojí, je situace u těchto dvou částek složitější, protože platové podmínky se zpravidla nezveřejňují a kolik dostal agent už vůbec ne. O výši platu je ovšem podle informací různých insiderů obvykle (alespoň orientačně) jasno a podle UEFA částky putující k agentům představují průměrně dalších 12,6 % z přestupové částky.

Nyní prakticky: Arsenal za Sáncheze zaplatil 33,5 milionu liber, podepsal s ním pětiletou smlouvu, během které by měl pobírat 150 tisíc liber týdně. Z přestupové částky tak Arsenal každý rok (po dobu pěti let) odepíše 6,7 milionu a roční výplata činí 7,8 milionu liber. Pokud nezahrneme bonus pro agenta, stojí Alexis Sánchez londýnský klub 14,5 milionu liber ročně.

Balotelli sice stál Liverpool pouze 16 milionů liber, ale podepsal tříletý kontrakt na 130 tisíc liber týdně. Stejnými výpočty jako výše dojdeme k tomu, že Liverpool stojí italský útočník 12,1 milionu liber ročně.

(Přestupové částky se postupně odepisují jen pro potřeby účetnictví, ve skutečnosti je obvykle celá částka uhrazena ze strany kupujícího klubu okamžitě nebo v několika málo splátkách.)

Jiný finanční pohled na věc pochopitelně mají kluby, co prodávají. Vinou amortizace to ale ani pro prodávající stranu neznamená, že když prodá hráče za 30 milionů liber, může si do finančních výsledků připsat stejně vysoký profit.

Rozdíl při prodeji je v tom, že ve chvíli, kdy je hráč prodán, celá získaná částka se započítává do aktuálních účtů uzavíraných každou sezonu. Odečíst se však musí tzv. "účetní hodnota", tedy zbývající amortizovaná částka, kterou ještě klub nesplatil. Jako příklad poslouží loňský přestup Ángela Di Maríi z Realu Madrid do Manchesteru United.

Real Madrid argentinského záložníka koupil v roce 2010 z Benfiky za 28,5 milionu liber a podepsal s ním smlouvu na pět let. Jeho částka tak byla rozdělena na pětkrát 5,7 milionu.

O dva roky později Real Madrid prodloužil Di Maríovi smlouvu, v tu chvíli byla účetní hodnota 17,1 milionu liber (28,5 - 5,7x2). Jakmile pak hráč podepíše nový kontrakt, je ona účetní hodnota automaticky přepočítána na novou délku smlouvy, v Di Maríově případě šest let. Po podpisu nové smlouvy tak stál Argentinec Real Madrid už jen 2,85 milionu ročně.

Minulý rok v létě putoval Di María do Manchesteru United, který za něj zaplatil 59,7 milionu liber. Hráčova účetní hodnota v tu dobu byla pro Real Madrid s ohledem na zbývající čtyři roky ze smlouvy ještě 11,4 milionu (4x2,85), takže si mohl španělský velkoklub zapsat zisk ve výši 48,3 milionu liber.

Na příkladu Di María nebyly vzaty v potaz platové výdaje, protože ty s prodejem hráče pro jeho původní klub automaticky odpadávají. Zároveň Di Maríův příklad dokládá, že pro klub bývá výhodné prodlužovat hráčům smlouvy, protože to vede ke snížení jejich celkové ceny, a to obvykle i za předpokladu, že dostane hráč přidáno.

Finanční stránka věci je tak jeden z důvodů, proč kluby prodlužují smlouvy se svými klíčovými hráči dlouho předtím, než jim stávající smlouvy vyprší. Jednak tím odradí případné zájemce, ale také tím sníží celkovou cenu hráče a zároveň si ho mohou hýčkat zvýšeným platem. Ve chvíli, kdy v Evropě platí tzv. finanční fairplay, kdy kluby mohou utratit jen to, na co si vydělají, je podobné ekonomické smýšlení klíčové.

Autor: Ondřej Holzman / WSJ

Komentáře (397)

Přidat komentář
Jardin

Reagovat
smazaný uživatel

Dočetl jsem to do slova amortizují, pak sem zjistil že to pro mě nemá cenu

Reagovat
matZz

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já se na to vysral mnohem dřív, ale jinak souhlasím

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nepřekvapil :D

Reagovat
cetto

Tím se vše vysvětluje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

na tomhle článku se oddělí zrno od plev

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby jsi si to přečetl až dokonce tak to i možná pochopíš co to znamená...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Co je WSJ?

Reagovat
smazaný uživatel

Wall Street Journal

Reagovat
terry

Reagovat
fantomas

Hah (stejně by možnáááá stálo za to to rozepsat )

Reagovat
terry

Tak jelikož tady Eurofotbal neumí linkování, je to stejně trochu k ničemu.

Reagovat
fantomas

No furt mi přijde lepší odkázat na http://online.wsj.com/ , než jenom tak nahodit (nijak zvlášť běžnou podle mě) zkratku. Ale dobře, byl to jen návrh, možná sem to nepochopil jen já. :))

Reagovat
terry

Hele, jestli neni WSJ běžná zkratka, tak teda už nevim, co je.

Každopádně jestli napíšu WSJ, nebo online.wsj.com mi přijde jako prašť jako uhoď, když by se správně mělo odkazovat rovnou na konkrétní článek. Takhle je to stejně každýmu k ničemu.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
fantomas

OSN je

Ani ne, protože online.wsj.com tě aspon hodí přímo na tu stránku. Anebo se to samozřejmě dá udělat tak - jak to děláme my s domingem většinou např. -, že ten danej článek hodíš jako klikatelnej odkaz někam nahoru do textu a pak ho dál česky rozvíjíš.

Reagovat
fantomas

Aneb udělejme to čtenáři co nejjednodušší.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasny, WSJ asi neni obecne znama zkratka, ale to neni ani NHL. Ale vzhledem k povaze clanku a dostupnosti kouzelneho googlu to podle me nevadi, kdyz prvnich 10 odkazuje na tu stejnou vec. To nebude nahoda

Reagovat
fantomas

Odkazuje? Já tam žádnou zmínku o Wall Street Journal nevidim, nikde...

Reagovat
smazaný uživatel

Prvních 10 odkazů na google, zřejmě...

Reagovat
terry

Jo, to jsem mohl. Ostatně mi teď došlo, že jsem tam celý WSJ a Jaka Cohena zapomněl zmínit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Neznáš...? otevři google.

Reagovat
cetto

Rozhodně to není prašt jak uhod. www.wsj.com bych označil a zkopíroval a otevřel. Když je tam jen wsj, tak nemám šajnu a ani mě nenapadne to hledat na netu..

Reagovat
terry

Jakej je rozdíl, když do řádku zkopíruješ www.wsj.com, nebo když do něj napíšeš WSJ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejdřív jsem si myslel, že je ten článek od tebe, ale nějak brzo skončil

Reagovat
Puskas

Třeba je to úvod

Reagovat
smazaný uživatel

Perex.

Reagovat
Darren Fletcher

dobrá práca autor

Reagovat
SIRBRANIKE

Pekne

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek, díky

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Hodně zajímavý článek

Reagovat
afc

Este vacsi for bude nahradnik Bony za 38m

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sandstorm

Na hrot to bude jednička. Aguero/Jovetič podhrot a Bony/Džeko hrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Na hrot je jednicka Aguero a cokoliv jinyho je kravina.

Reagovat
Mindas

Klasické řešení ala City. Potřebujeme beka, křídlo... koupíme hrota.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou fakt hrozny vemena. A hlavne zase hrac, co prijde "za hubicku" a pritom ten tym nikam neposune. Nechapu to.

Reagovat
Mindas

Panika ze zraněných útočníků. Přitom bych řekl, že je to jen shoda okolností a i uspěchání, že je Džeko teď dvakrát krátce po sobě mimo. On je jinak schopný vydržet sezónu v kuse. Samozřejmě, že u Kuna a JoJa je ta situace jiná, to jsou sklenice, ale řešit to dalším útočníkem? Naprosto zbytečné, když evidentně hra na jednoho hrota týmu svědčí. Bony je za pálku, pro City pravděpodobně nedostatečný hráč a stejně to nějak nikoho z vedení netankuje. Kdyby raději upnuli pozornost na Reuse, který by vyřešil problém s křídelním(kvalitním!) hráčem, případně by mohl zaskočit i na tom hrotu, tak raději se to řeší zase takhle. Boha mu!

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, vsak jsme se o tom uz bavili. Tohle je nejhorsi moznej scenar. Asi je moc slozity ty penize utratit za potrebny a zaroven kvalitni hrace. Jinak pokud nekdy budes mit cas, koukni na Valencii a sleduj Andre Gomese. Super zaloznik.

Reagovat
Mindas

Ok, zkusím. Trochu mi ho popiš, ke komu by si ho přirovnal?

Reagovat
smazaný uživatel

Rekl bych, ze ma docela blizko k Touremu. Takovej mix Yaya/Redondo. Je vyssi, ale kontrolu balonu a techniku ma neskutecnou, k tomu dlouhej rychlej krok, 1v1.. ta podoba tam proste je, k tomu prehled, dobra kombinace a prihravky taky super (dlouhej balon neda), ale neni to (zatim) vylozene TOP playmaker. Kazdopadne hru se snazi casto zrychlovat, takze zadna brzda. Je jasny, ze je lepsi v ofenzive nez v defenzive, na druhou stranu v soubojich je diky telu ok Zas tolik jsem ho nevidel, ale proti Barcelone i Realu byl jeden z nejlepsich, a to je velka znamka kvality, i kdyz na druhou stranu lonsky finale EL se mu fakt nepovedlo. Za Vale ale zaujal na prvni pohled.

Reagovat
Mindas

Takže v současné chvíli spíše Box-to-box s potenciálem pro deep-lying playmakera? To by nebylo zlé.

Reagovat
smazaný uživatel

Ho omrkni a pak napis.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
galacticosi

načo beka? na kraj máte Clichyho, Kolarova, Zabaletu a Sagnu. A do stredu Kompany, Demichelis, Mangala a Nastasić.. krídlo by som chápal, keďže na tú pozíciu je len Navas a Sinclair

Reagovat
Mindas

No asi to bude tím, že mít na jedničku zleva Clichyho nebo Kolarova není úplně ta představa o top klubu, že? A jako dvojka na pravé straně v podobě drahého Sagni je také shit.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ti malo?! Nevim, jak se letos prezentujou, ale prijdou mi jako typove odlisni spickovi hraci. Coz muze davat trenerovi peknou variabilitu..

Reagovat
smazaný uživatel

Clichy je na hristi mozna tak picka.

Reagovat
Mindas

Pro ambice klubu typu City to zkrátka málo je. Kolarov je boží alternativa pro zápasy, kde se musí bušit do plných. Má možná nejlepší střílený centr v Anglii a možná i v Evropě, ale není to zkrátka volba do všech zápasů. Proti brejkovým, rychlým krajům často nestíhá, přesněji se zapomíná. Je dost ofenzivní, takže to z toho plyne. Clichy je zase jistější v obraně, ale v útoku je téměř nepoužitelný. Jeho centr je typický pro Arsenal, takže úplně k hovnu. Jenže jistější v obraně neznamená, že je skvělý. Nemá problém s tím, aby měl zápasy, kdy ho krajní hráč motá téměř neustále. Má dost nestálé výkony. Takže abych to shrnul, tak jako první volba pro City je nekvalitní a je to často dost vidět. Kolarov sice ty kvality má, ale bohužel jen jedním směrem a ne vždy zásadním.

Reagovat
smazaný uživatel

Dle meho nazoru Bony v klidu strci Dzeka do kapsy a bude to on, kdo bude utocnik #2 po Kunovi. V zapasech se City delal Kompanymu snad nejvetsi potize z utocniku v PL a taky nam jiz peknej pocet golu nasazel. I proto jsem rad, ze snad prijde. I kdyz ta castka je prehnana, ale potencial na top utocnika urcite ma. Jinak co se tyce beku, tak si myslim, ze leva strana je v pohode jeste tak na 1-2 sezony. Na prave strane je skoda Richardse, ktery byl porad zranenej, jinak by tam byl.. a Sagna neni drahej, kdyz prisel zadarmo a svuj standard si odehraje. Jinak mam takove tuseni, ze v klubu se chysta na Messiho, ale tezko rict, jestli by se dal udelat i s temi restrikcemi..

Reagovat
Mindas

Jéé, tady zase vzniká hype kolem nové posily. Jen pro ujasnění, Džeko hraje na top úrovní už asi šest let. V každém klubu, co hrál, tak střílel vždy branky, a to i proti týmům jako United nebo Real. Reprezentace to samé. Minulou sezónu téměř sám vystřílel titul, pokud bych to měl říct hodně odlehčeně, takže na nějaké názory o tom, že Bony by ho měl strčit do kapsy je fakt dost brzy.

Sagna je drahý, stačí si zjistit, jaký má plat na náhradníka/obránce.

Reagovat
smazaný uživatel

Dzekovo vykony jsou nestaly, vice nez casto na top utocnika podprumerny, o drzeni balonu nebo udelani klicky protihraci radsi vubec nemluvim. Moc dobre vim kolik sagna bere. Takze kdyby prisel za £ 4m. a bral 50k. tak ti prijde drahy? Myslim, ze kdyz prisel +/- zadarmo, tak tich 150k. co bere nikomu zily nevytrha, to podobne lze rict o lampardovi.

Reagovat
Mindas

Od kdy je Aguero podhrot?

Reagovat
Sandstorm

Řikam Vám, že s příchodem Bonyho bude hrát Pelle na dva útočníky Aguera a Bonyho

Reagovat
smazaný uživatel

KundA by mu překážel..

Reagovat
ouninpohja

To se mi líbí. To by se mohlo taky uvádět "cena za rok".

Reagovat
Hai

Si děláš prdel Blboteli 130k týdne?? Doufám ze ho střelu už tedkom v lednu trageda

Reagovat
Hai

Se pak nedivím ze takovej sterling chce 100k

Reagovat
Sandstorm

A to tady řikal Lolkac nebo někdo podobný, že má mít 70k nebo ještě méně a kolik bude mít se bude odvíjet především podle jeho chování.

Reagovat
JacksLFC

bylo to zveřejněno zde v ANglii všude aj on to potvrdil v rozhovoru. Má 90k základ ne 70k ale ani 130k to je s bonusama, což každej zde bere jako základ

Reagovat
smazaný uživatel

ma i bonusy za navleceni rozlisovaku do 10 minut?

Reagovat
matZz

nechtěl by někdo podobným článkem rozbít, nebo vyvrátit ten mýtus o prodeji dresů?

Reagovat
terry

Ten ti vyvrátim hned. Prostě se ten hráč nikdy nezaplatí.

Reagovat
Inzaghi

Např. u AC stačí jeden prodaný dres a hráč je zaplacen, pokud si Galliani při obědu s agentem vybral z denního menu.

Reagovat
jany kozak

Reagovat
Arbiter

Nepřijde mi, že by ten článek něco rozbíjel, jen dává některé věci do souvislosti a je komplexnějším pohledem na danou problematiku.

Reagovat
FC Porto FC

Já tomu věřím že hráčova cena se může vrátit z dresu. Podle mě se za ty roky se Ronaldo z dresů vrátit prostě musel

Reagovat
terry

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

neboj,z toho vyrostes

Reagovat
Puskas

A ještě z něho měli užitek i Vietnamci...

Reagovat
FUnk

ti hlavne

Reagovat
smazaný uživatel

a Turci a Bulhari určite tiež.

Reagovat
janinho

neviem co sa tu dilina rehlia...

staci sa opytat uctovnikov Realu kolko zarobil klub v prvy tyzden po prestupe Jamesa na jeho dresoch. a pri vsetkej ucte k Rodriguezovi, tak CR je trosku ina marketingova znacka.

Auditorske spolocnosti zverejnili, ze Real na Beckhamovi za 4 sezony zarobil vyse 300 mill. dolarov. na CR klub urcite nezaraba o nic menej.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, "Real zarobil", no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
janinho

zvlastne... mne na tom nepripada nic vtipne. ci na kazdom predanom drese prerobili?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Real ty dresy vyrábí. Ty jsi strašnej případ lidský demence.

Reagovat
janinho

to mozes hovorit tomu co ti kazde rano snurky zavazuje na topankach blbecku!

povedz mi tu svoju odbornu predstavu kolko podla teba stoji vyroba takeho dresu adidas (ktory sa vyraba niekde v <> v Azii) + logisticke naklady a ja ti poviem ako velmi si naivny. dodam ze ten dres sa predava za nejakych 85 eur/ks.

Reagovat
smazaný uživatel

jj a 100% z toho ide Realu, však? Adidas má predsa dosť, tí nechcú zarábať, čo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nojo, tak nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Adidas si koupil vetsinu procent za dresy od Realu, takzen Real ma cash hned, a Adidas ma pak zisk z prodeju, ktery je vyssi. K tomu Real si ponechal nejaka procenta, takze ma taky nejake poenize z prodeju.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stačí trochu porozmýšľať, ja ti verím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
j_mrazik

Záleží na tom, komu jdou peníze z marketingu. Není to jenom o dresech.

Reagovat
r.mrazik

jenze tech 300 mega nebylo z dresu ze jo (ono zalezi kdo drzi margetingovy prava na hrace...)

Reagovat
janinho

no sak prave o to ide. viem ze real ma u vsetkych hracov urcity percentualny podiel na marketingovych pravach. v 1.ronaldovom kontrakte to tusim bolo 50%, neviem ci si v tom poslednom Cristiano nevyrokoval nejaky vacsi podiel, ale urcite stale Real na tom nepreraba ci mu plati 15 mil. rocne alebo 25 mil.

Reagovat
smazaný uživatel

No sak prave o to ide. A však právě o to jsi úplně mimo.

Reagovat
janinho

vzdy si rad vypocujem tvoj j***uty nazor, ktory ma zjavne vacsiu vahu nez to co povie Deloitte...

Reagovat
smazaný uživatel

Mně je u prdele co povie Deloitte. Řeší se prodej dresů a ty do toho zamícháš podíly z marketingových práv. Pokud mezi tím nevidíš rozdíl, tak bys měl z diskuze rychle vycouvat. Protože takhle jsi prostě mimo.

Reagovat
janinho

aha, takze ked sa povie "predaj dresov" tak ty tym rozumies len dresy, hej? tak neviem jak ty, ale ja pod tym chapem aj ostatne artikle ktore sa tykaju Ronalda... odporucam ti zajst niekedy do obchodov Realu v Madride (tusim su tam 3 velke, vratane Bernabeu) a budes prekvapeny co vsetko sa tam predava s CRkom.

a presne o tom som hovoril v suvislosti s Jamesom

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2717968/James-Rodriguez-s-Real-Madrid-shirt-sales-figure-exaggeration-say-adidas.html

za 48 hodin klub predal 345 tisic jeho dresov! tak si spocitaj kolko asi predavaju kazdorocne Ronaldovych a odporucam ti pozriet kolko tie oficialne repliky stoja. lebo klub asi neberie do uvahy dresy ktore si ty kupujes za 200 kacek niekde na trhovisti.

cize nie ze je ti u prdele ale prestan rozmyslat prdeli!

Reagovat
r.mrazik

kdyz nekdo napise "prodej dresu" tak si pod tim predstavim cock magic...nechapu,jak to nekdo muze mit jiny...

Reagovat
janinho

aha, takze nabuduce sa bude spominat nie len predaj dresov, ale specialne pre teba sa bude menovat aj predaj trenirok, mikin, triciek, salok, slipov, atd... lebo ked klub kupi hraca tak zaraba len na tom co sa vola oficialne dres, zisk zo vsetkeho ostatneho ide rovno na charitu.

Reagovat
r.mrazik

ted uz to delas schvalne ze jo?

dres je dres...jestli je nekdo vul a napise dres a pritom si pod tim predstavuje neco jineho,tak je to hlavne jeho osobni problem a nemel by kopat nesmyslne kolem sebe za svoji pokrivenou pravdu

a jo...nabuduce sa vyjadruj lepsie a budes min menej problemov

Reagovat
janinho

ja ziadny problem nemam ale to co robis ty tak je akurat tak chytanie za slovicka.

keby som mal zaujem robit to co ty tak v kazdej diskusii najdem 50 prispevkov kde by som mohol takto slovickarit a riesit nepodstatne veci. este ti to velmi rad pripomeniem.

a toho vola si laskavo nechaj pre nejakych svojich kamosov, oukej?

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký chytání za slovíčka? Když se budeme bavit o prodeji aut, tak do toho taky nebudu počítat motorky, kola a lodě. ... Tohle je snad otázka jasnýho vymezní pojmů a ne slovíčkaření

Reagovat
janinho

pokial sa tie motorky, kola, lode atd. budu predavat pod jednou strechou a budu vsetky jednej znacky. tak si myslim ze sa to bude moct pocitat dohromady, pretoze som este nevidel jediny fanshop kde by predavali vylucne dresy a keby som chcel sal alebo mikinu tak by ma poslali do susedneho shopu. aj ked samozrejme ze uznavam ze ten tvoj nazorny priklad je hodny akurat tak osobitnej skoly.

Reagovat
r.mrazik

ono jde ale o to,ze vzhledem k tematu to neni chytani na slovo...proste jsi napsal kravinu a ted se snazis nejak zahrat misto toho,aby rekl,ze to byla blbost a nechal to byt

Reagovat
janinho

no schvalne by ma zaujimalo kolko % ludi si pod tym "predajom dresov" predstavuje aj predaj dalsich poloziek ktore sa tykaju jednotlivych hracov...

lebo nazor niekoho kto sa tu vie akurat tak lapat za hlavu ma teda na rit asi tazko posadi.

nepotrebujem sa tu na nic hrat, ak poviem kokotinu tak si to viem uznat, ale v tomto pripade je to akurat tak tvoj nazor.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Prodej dresů, je prodej dresů. Když to chceš pojmout všechno, používá se obecně merchandise

Reagovat
janinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

netvrdili nahodou jen to, jaka je prodejnost jeho dresu? To ze se proda x replik neznamena, ze mluvi o vlastnim zisku, ze jde vse jim

Reagovat
Error

Jestli se přes něco zaplatí, tak přes sponzorské smlouvy, jejichž výši Ronaldova přítomnost dost zásadně ovlivňuje, ne? Jednou z nich je i smlouva s Adidasem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
janinho

ty si tu toho zatial okrem blbych smajlov moc nevypotil, vsak rozumbrado?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam důvod, jen se bavim.. Ta hláška o dresech Rodrigueze je zatim top

Reagovat
janinho

ja ti to len chvalim ze sa dokazes zasmiat bez priciny. v dnesnom svete je to chvalihodne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a co taky Torres, co prisiel zadarmo a jeho dresy sa predavaju vo velkom, ten zaraba Atleticu krasne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cervo

Jeho dresy by mali rozdavat zadarmo

Reagovat
Infi

další 2 posily se zaplatí z Torresových dresů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to bych nerekl, vytahnou 10 let stare dresy ze skrine. Kdo by kupoval nove dresy, kdyz jsou bez prace, a Torres jim asi moc radosti nezajisti behem zapasu

Reagovat
SunFells

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
J0EL

Not this shit again.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

na to zapomen. Sice Real dostava asi nejvic penez z dresu ma asi 30%, ale konkretne u Ronalda jde 50% CRonaldovi, protoze prodal jen polovinu osobnostnich prav

Reagovat
JacksLFC

Prodejnost Maria dresů je v liverpoolu minimální. Větší prodejnost má i Lallana. On je asi na srovnání s Emre Canem.

Reagovat
jany kozak

takze miliony turkov

Reagovat
king23

On to není mýtus. Zatím pozoruji pouze blbé smajlíky pod tvým komentem od "rádoby odborníků". Samozřejmě, že to není tak jednoduché, že vezmu počet dresů krát průměrná cena dresu a budu si myslet, že tolik na tom klub vydělá. Je jasné, že čát této částky spolkne daň a většinu spolkne výrobce dresu (Nike, Adidas...), ale jsem přesvědčen o tom, že jsou hráči, kteří se z dresů skutečně zaplatili. Beckham určitě.

Reagovat
r.mrazik

85 euro za dres realu...z toho muze mit real kolik?15euro? becks prestoupil za 37,5 mega euro..takze by se muselo prodat 2,5 mega dresu ciste s jeho jmenem...hmm

Reagovat
pobody's nerfect

a ještě je k tomu nutno započítat fakt, že díky tomu se prodalo méně dresů s jinými hráči, ale to je obtížně vysledovatelné

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Někde jsem četl v lepších případech lehce nad 10€.

Reagovat
r.mrazik

aha,tak to jsem trochu pridal...fakt netusim,kolik to muze byt...kazdopadne pak tech 3,75 mega dresu je uz opravdu dost

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

hah...slusny...tak to bylo tak leda na becksovo koule

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

rozdělení nákladů na dres německé fotbalové repre: (cena 80 eur)

15,30 eur výrobce, 12,77 eura DPH, práce 7,75 eura, poplatek pro DFB 4,80 eura, 2,25 eura marketing, logistika 1,9 eura, 35,23 eura prodejce (většinou eshop)

Reagovat
smazaný uživatel

Z 80ti euro je najednou 5.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle bude platit leda pro bezvýznamné kluby a ne pro Real nebo Barcelonu. Přece nemůže dostávat z jednoho dresu stejně Eibar a Real? Navíc co bude dražší? dres jen Adidasu, nebo dres vyrobený bezvýznamnou firmou autorizovaný Realem? vsadím se, že ten Realu. Tak proč potom má mít Real míň, když je na tom dresu cennější než Adidas? Nikdo si nekoupí dres Realu proto, že ho vyrobil Adidas, to je těm lidem jedno.

Reagovat
r.mrazik

hm...ale musis preci brat v uvahu,ze takovy adidas plati realu/mu rocne neskutecny prachy,aby ty dresy mohl vyrabet...

proc by jim pak daval velky procenta z toho prodeje?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si to spočítej. Real dostává od Adidasu za rok 50 mega eur, prodejnost dresů je cca 1,5 mega za rok a pokud má Adidas z jednoho 50 procent při ceně 80 e/ks, tak to dělá pro něj 60 mega, a Real při těch 10 má 65.

Pokud by dostávali stejně jako Účka tak to pro ně má smysl i za těch 10 eur ale takhle moc ne.

Reagovat
r.mrazik

jen...prodejnost dresu je 1,5 milionu za 5 let...tedy podle odkazu nahore (beru,ze te to muze byt jinak)

ale ok...budu to brat teoreticky a s cislama,ktery tu budu strilet od boku

1,5 mega dresu za rok - dres 85 euro (65 pro adidas, 20 pro real...uff uff)

z pochybnych cisel ma adidas z prodeje rocne 97,5 mega euro a real 30 mega euro...kdyz k tomu prictes tech 50 mega rocne od adidasu,tak je to pomerove 97,5 ku 80 pro adidas...ktery ale musi platit vyrobu,delniky,rozvoz atd atd atd...

navic pro real je lepsi mit jistou rocni castku,nez se strachovat jak adidas,aby neco prodal...

jen jsem tim chtel rict,ze to tak nelogicky neni,aby i real a barca dostavali podobne jak jine kluby...samozrejme svym jmenem dostavaji asi vice,ale tezko rict o kolik...

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2738568/Manchester-United-Real-Madrid-continue-replica-shirt-sales-charts-selling-average-1-5m-year.html

Mě těch 300 000 za rok přišlo málo.

Náklady jsou hezký, ale nic nemění na tom, že Adidas je sponzor a těžko v Realu přistoupí na to, že jim smlouva zajistí míň než Adidasu. A můžu tě ujistit, že se nikdo v Adidasu neklepe, oni to mají spočítané velmi dobře, stejně tak ekonomové v Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to ale tak, tých dresov sa toľko nepredáva. od sezóny 07/08 po 11/12 predal Real a MU najviac, a to cca 1,4 mega dresov.

Reagovat
smazaný uživatel

A podíval ses na ten odkaz? tady máš zkopírovaný titulek článku

Manchester United and Real Madrid continue to top replica shirt sales charts by selling an average of 1.5 million each year

Reagovat
smazaný uživatel

oh wait... hlavne som nechcel reagovať na teba

Reagovat
smazaný uživatel

A tady máš odkaz, že článek z fotbalportalu je špatný překlad, zapoměli na slovíčko average.

http://www.sportingintelligence.com/2012/10/08/exclusive-manchester-united-and-real-madrid-top-global-shirt-sale-charts-081001/

Lidi co věří, že Real prodá za rok 300 000 dresů, proboha.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to našiel na googli tak ono hej, keď sa pozrieš iba na ten obrázok a vidíš tam že 1,4 a 5 ročníkov, tak ako prvé človeka napadne toto Ale sranda, že jedno slovíčko dokáže narobiť toľko nepresnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to sou experti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

2,5 mega dresů s jeho jménem se prodalo učitě...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš místní rádoby odborníci to počítaj stylem "prodalo se 500 000 dresů, jeden stojí 80€, to znamená Real zarobil 40 milionov ".. Proto na ně ostatní reagují jen smajlíkama.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nieje to mýtus ale nezmysel.

Reagovat
iamek

OT : Behem dnesni noci uniklo na net - Big eyes, Americký sniper, Selma, Birdman, V čarovném lese, Unbroken, the Imitation game

Reagovat
smazaný uživatel

aha, a já si zrovna stáhnul asi deset filmů, co chci vidět

Tak to asi rozšířím

Reagovat
Arbiter

kvalita?

Reagovat
iamek

DVDscr. Klasicky unik od akademiku. Jako kazdy rok.

Reagovat
iamek

A jeste vcera vysel Whiplash, pred par dny Foxcatcher ( Titulky uz jsou ) a Kis uykusu je taky venku. Trosku zne :).

Reagovat
patas92

Už by těm akademikům konečně mohli posílat ty filmy na blu-ray

Reagovat
iamek

Aspon BR Ripy :). Ale jsem rad i za tohle :).

Reagovat
Sandstorm

Reagovat
TopinB

Reagovat
Sandstorm

Tak už byl čas, aby vyšly DVDscr na oskarové filmy Btw. Hobit pořád nic jo?

Reagovat
iamek

Nestras Hobitem.

Reagovat
Sandstorm

Aha tak vyšel i Hobit The.Hobbit.2014.Battle.Of.The.Five.Armies.DVDScr.XVID.AC3.HQ.Hive-CM8

Reagovat
iamek

Reagovat
iamek

Titulkari berte volna, bulejte skolu a jedem

Reagovat
smazaný uživatel

Hobbit oskarový film? nedostane ani za triky letos

Reagovat
Sandstorm

Tak vyšly filmy, který jsou nominovaný na oskara.... A Hobit je mezi nima.

Reagovat
iamek

Dostal se do zuzene kategorie. I tyhle filmy musi posoudit akademie. Big eyes pravdepodobne taky bude bez nominace.

Reagovat
smazaný uživatel

No ještě, aby za ty triky něco dostali.. vždyť i skoro o čtvrt století starší Jurský Park je má lepší.

Reagovat
Dawon

hlavne 3. dil byl neuveritelne zklamani, misty jsem fakt cumel s otevrenou pusou, jake digitalni zvratky se tam odehravaji

Reagovat
FUnk

aspon to bylo srandovni

Reagovat
Dawon

Jo to zase jo ikdyz to tvurci takhle zrejme nezamysleli

Reagovat
fenixLFC

sklamanie to zas nebolo

Reagovat
FUnk

Reagovat
r.mrazik

ale jen osklive screenery ne?

Reagovat
Sandstorm

Tak dnes už i ty screenery budou kvalitní pokud jsou v x264 kontejneru a v mkv nebo mp4

Reagovat
Sandstorm

ale záleží samozřejmě na jak velký obrazovce se na to budeš dívat

Reagovat
fantomas

Screenery sou uplně v pohodě (pokud se samozřejmě nejedná o blockbustery).

Reagovat
iamek

Reagovat
patas92

Reagovat
iamek

A to jsi nevidel kvalitu filmu na ktere se delaji titulky

Reagovat
Sandstorm

titulky na CAM z odposlechu

Reagovat
iamek

Da se rict, ze kvalita neni o moc lepsi :).

Reagovat
r.mrazik

prej jsou prekladatele obcas radi,ze vubec ten film k tem titulkum maji a kdyz uz,tak obcas tem postavam nejde videt do obliceje pres tu kvalitu a texty..viz fukovo clanky

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Sandstorm

Reagovat
r.mrazik

tak kdyz na to koukas na velky fullhd televizi,tak je to tak k pohodlnymu bliti...

jasne,ze na notebooku to je celkem jedno

Reagovat
smazaný uživatel

Chem sa len opýtať kde na nete sa dajú zohnať ?! díky

Reagovat
fantomas

Torrenty

Reagovat
Sandstorm

Reagovat
smazaný uživatel

kostarický piratebay

Reagovat
Sandstorm

jakou má koncovku?

Reagovat
patas92

.cr

Reagovat
db18

.cr

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné, díky. Akurát som čakal, že to už bude v Top 100 ... thx

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát teď nevím, co si dřív pustit.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Sandstorm

Ona je vůbec prekérka, co začít stahovat jak první.

Reagovat
fantomas

Selma a Sniper ještě nejsou otevřený k hodnocení na ČSFD, takže minimálně ty počkaj. A na Into The Woods se sice těšim strašně, ale s tim bych si zrovna možná radši počkal na Bluray (Unbroken detto).

Reagovat
Sandstorm

Dobrý nápad. Začít tím, co je otevřené na ČSFD a co není moc trikové.

Reagovat
r.mrazik

proc to cekani na nejake cfd?

Reagovat
j_mrazik

Asi aby věděli, jak moc se jim to má líbit.

Reagovat
r.mrazik

ja to nemyslel rejpave...fakt me to zajimalo,proc to csfd

Reagovat
SunFells

Aby ostatním dali najevo, že už to viděli. A takhle nedaj, nebožátka

Reagovat
fantomas

Reagovat
vodka

sniper

Reagovat
REPLIKATOR

Interstellar ne?

Reagovat
Dawon

Tak zrovna na interstellar se divat doma ve screeneru je docela zhovadilost

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
J0EL

Reagovat
patas92

Interstellar měl premiéru před 2 měsíci. Tady se jedná o filmy teď z přelomu roku, které jsou posílány porotě kvůli nominacím na Oscara.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

Titulek je "jemně" zavádějící, ono Balo stojí v daném roce Pool o dvě mega méně než Alexis. Jenže za tři roky to bude rozdíl přes šest mega, nehledě na možnost, že Pool smlouvu s Máriem prodlouží atp...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, tak jak to tam je napsaný se to úplně brát nedá..

Reagovat
terry

Je to spíš jen o tom, jak se na to podíváš. Samozřejmě že je tam hodně proměnných, který v knihách ty částky dokáží výrazně proměnit, a samozřejmě že Alexis bude stát nejspíš Arsenal víc. Ale když Liverpool s Mariem neprodlouží, což není tak nepravděpodobné, bude ta realita trochu jiná.

Reagovat
Arbiter

Pokud Alexis ukončí kariéru v Arsenalu a nebo mu i klidně po dalším prodloužení skončí smlouva a on odejde bez jakékoliv finanční náhrady, pořád bude stát Arsenal třicet mega. Pořád. Stejně jako Balo bude pořád po ukončení smlouvy stát Pool těch 16 či kolik. Záleží jen čistě na tom, jak moc dobře tu počáteční investici klub využije. Jediná možnost, jak tyhle částky změnit, je hráče se ziskem prodat. Tahle optika, kterou nabízíš, by se pak totiž dala krásně zneužit při různých argumentacích. Ale i tak samozřejmě dobrá práce, přináší to prostě další pohled

Reagovat
terry

Já chápu, že z toho článku asi někomu může vyjít, že ten hráč nakonec nestojí tolik, kolik opravdu stál, ale není to tak. Celé je to bráno z pohledu účetnictví, ale nakonec i to tam snad píšu. Ani jsem se na to nechtěl dívat nějakou optikou, jak koho oceňovat, ale spíš jak to funguje. Jen na začátku jsem to trochu zasadil do "reálného" kontextu, aby si to lidi financemi nepolíbení, dokázali trochu představit, byť to není úplně odraz reality.

Reagovat
janinho

ak Lpool s Mariom predlzi zmluvu tak ich vsetkych do jedneho urcite zavru do blazinca... aky dalsi dokaz by potrebovali?

Reagovat
Arsenalista

celkově je to zvláštní, protože pochybuju, že je pro klub výhodné snižovat roční odpisy. Pokud vím, odpisy zvyšují náklady, tudíž snižují daňový základ potažmo celou daň. Proto mi trošku nesedí to, co je v článku.

Reagovat
GORANGA

Jestli jsem to správně pochopil, tak se snižuje náklad kvůli FFP a rozepisují tedy nižší náklady na delší dobu

Reagovat
smazaný uživatel

účetní odpisy se nerovnají daňovým odpisům

Reagovat
Swarley

u nás, ale podle mezinárodních účetních standardů to je jinak a podle nich jedou dle všeho i v Anglii

Reagovat
smazaný uživatel

V celkovém úhrnu se odpisy = pořizovací ceně, takže to zkrácení/prodloužení odepisovací doby jen ovlivní, jestli si ty náklady "vystřílíš" brzy a pak už je mít nebudeš, nebo si je naopak lehce pošleš do budoucnosti. A u fotbalového týmu si umím představit, že stabilita (delší odepisovací období) je mírně výhodnější, než náhlé snížení zisku.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujimavy clanok takze potom napr taky ramos stoji rocne zopar eur alebo rooney

Reagovat
Arbiter

nooo, zopar. Furt je tu plat a furt se ty přestupové částky za ty hráče tak jako tak utratily

Reagovat
TopinB

Plat se zaplati z dresu

Reagovat
Zaschrona

Nadpis clanku i uvodni odstavec jsou dost zavadejici. Chapu, ze snahou je vysvetlit, jak funguje amortizace prestupu z hlediska prestupu v ucetnictvi, ktera se pouziva i pro pocitani FFP, nicmene realne je pravda trochu jinde. Ano, z hlediska amortizace prestupu stoji Sanchez i Balotelli hodne podobne, z hlediska garantovanych penez, ktere Sanchez i Balotelli na svem platu v tuhle chvili maji, a castky za prestup se dostavame na pomer 74 a 36 milionu liber, coz uz je rozdil mnohem vetsi. Jinymi slovy, jedna vec je ucetnictvi, druha vec je celkova realna hodnota prestupu. Nicmene, clanek to je pekny, spouste lidi to pomuze objasnit, jak ucetne system fotbalovych prestupu funguje.

Reagovat
terry

Tam souhlasím, že do prvního odstavce asi nemělo být "reálná cena", ale spíš "aktuální" nebo něco podobného. Na tom, že Balotelli a Sanchez stojí stejně, jsem spíš chtěl jen pro ilustraci pro všechny podtrhnout, jak to funguje, samozřejmě ve finančním světě. Ostatně to není ani tak moje práce, jako že jsem si jen vypůjčil výpočty Jaka Cohena. Ale celý článek je o fotbalovém účetnictví, to jo.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
r.mrazik

ono i ta rocni "ucetni stranka" tech prachu se da brat,pokud si clovek uvedomi,ze ten sanchez se musi platit o dva roky tou castkou dele

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Puskas

Když je řeč o přestupech - http://www.fcb.cz/aktualita/banik-odmita-spekulace-o-stronatim/5320/#.VKz_Fnx0xjo

Takže můžeme čekat, že ještě v lednu odejde.

Reagovat
iamek

Podepise. Odejde v lete.

Reagovat
Puskas

Hm. Bude ho škoda.

Reagovat
iamek

Kdo by to rekl. Ja ho bral za nehorazne tele a letos se mi libil vic, nez Baran.

Reagovat
Puskas

Vyrostl, kéž by mu to vydrželo. Má takový srandovní styl běhu i hlavičkování, ale na podzim byl skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

A co říkáš na dnešní rozhovor s Hadamczikem o Baníku a Bazalech?

Reagovat
iamek

Link ?

Reagovat
Puskas

Hmmmm, jak by řekl Čapek...

Zajímavé je, že současný "nevstup" do klubu nevysvětluje Šafarčíkem, ale Palyzou... Šafarčík odstoupil od dohody, na to má sice právo, ale asi tak Baník ztratil možnost být životaschopný.

Reagovat
smazaný uživatel

A těch Bazalů je škoda, navíc pokud už to bylo domluvené i s Peltou...

Reagovat
FUnk

Reagovat
iamek

Hmm to znelo dobre. Palyza je hlupak. Nechapu jak muze mit funkci jakou ma. Neuveritelne tohle. Hdamczik vzdycky sice ma za kloboukem, ale verim, ze by prachy do Baniku nejak sehnal.

Reagovat
Puskas

Bylo 30 let od smrti Evžena, bral by to citově.

Reagovat
patas92

Mně taky připadal jak strašný kopyto (což furt víceméně je ), ale hrou hlavou a pozičně dokáže ty nedostatky v rozehrávce nahrazovat. Mohl by z něj vyrůst nový Bolf

Reagovat
smazaný uživatel

Ucetnictvi 101.

Reagovat
r.mrazik

arsenal a isco?

Reagovat
smazaný uživatel

je nespokojny ze sedi na lavicke ako Varane

Reagovat
iamek

Jak realny je Varane do United ? . Bral bych ho vic nez Hummelse

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně málo, je pod smlouvou do 2020 a Real takové hráče prakticky nepouští.

Reagovat
iamek

2020 . No tak to je scifi :).

Reagovat
smazaný uživatel

jinak Hummels je super, ten by tu vaši rozehrávku posunul do jiné galaxie

Reagovat
iamek

To urcite ano, ale zapadne spise po strance zdravotni.

Reagovat
smazaný uživatel

To snad nemyslis vazne ?

Reagovat
smazaný uživatel

By musel sam chtit. Prej mu docela dost vadi kazdej zapas na lavce, s tou rotaci Carla se ani nedivim. Rekl bych, ze pokud ve stejne pozici bude i za rok, tak by to pak mohlo byt realny. Ted ale ne.

Reagovat
janinho

http://www.real-madrid.cz/muzstvo/2014120010-statistika-ancelotti-nasadil-v-sezone-uz-26-hracu-nejvytizenejsim-je-james-rodriguez.html

clanok zo zaciatku decembra a odvtedy prakticky stale hra v zaklade. nemam pocit ze by "sedel na lavicke"

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to myslel ironicky logika Daily

Reagovat
janinho

tak sorrac

Reagovat
r.mrazik

to asi taky...ale hlavne dalsi hrac relativne typu ozila?

Reagovat
smazaný uživatel

Oni dvaja nemaju spolocne nic .

Reagovat
r.mrazik

utocny hrac nejlepe doprostred te utocne trojky v 4231?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie skor LCM On je univerzalny hral uz vsetko okrem obrancu . 4-3-3/4-4-2 .

Reagovat
smazaný uživatel

tak on byl hráč jako Ozil když přišel z Malagy, akorát narozdíl od něho když mu Ancelotti řekl, že musí bránit tak nepřestoupil jinam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

. Ale hlavne ked porovnam ich herne vlastnosti tak to je uplny opak .

Reagovat
smazaný uživatel

teď možná jo, předtím ne

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
r.mrazik

diky

Reagovat
vladis271

na čo vám panenka skákavá bude Odegaard?

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytocne zaberat miesto Medranovi .

Reagovat
Ed_Hazard

what? ja som zachytil niečo také že do Realu ísť nechce pretože chce harť pravidelne kvalitnú súťaž a nie Segundu ( ), takže skôr čakám nejaký Southampton než Real

Reagovat
Feind

81mega euro jo? :D

Reagovat
smazaný uživatel

máme málo AM

Reagovat
smazaný uživatel

a za 60 mega... jak zadarmo

Reagovat
r.mrazik

ale musi se nechat,ze wenger je na tyhle utocnej zalozniky dost zatizeny a dost rad je kupuje poslednich dost let a pak je staci i na hraje

vlastne wiltord byl stredak ne? pires ve francii spise taky...pak hled,rosa...z akademie mu prisel wilshire,pak koupil cazorlu,ozila...

ujizdi na tech hracich slusne,takze by vlastne isco ani moc neprekvapil

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je to tak, ale aby bol Isco ešte o tretinu alebo viac ako o tretinu dražší než Ozil, to je strašná cypovina. Možno by mu našiel uplatnenie (i keď to by musel asi odísť Cazorla), ale riešiť to vôbec je hlúposť, lebo je príliš drahý.

Reagovat
smazaný uživatel

dražší

Reagovat
r.mrazik

jj...to souhlas,ta cena je mimo a ze byste zrovna takovyho hrace potrebovali...

Reagovat
afc

Je pravda,ze na takych hracoch ujizdi,ale 81mega je obrkokotina.Hlavne musi vyriesit teraz obranu a v lete DM.

Reagovat
vodka

Wiltord hrával na hrotu s Henrym, případně vlevo, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

j

Reagovat
smazaný uživatel

jinak.. ty chodíš na stavárnu v Brně?

Reagovat
r.mrazik

ja mel wiltorda z francie jako utocnika a v arsenalu ho mam jako hrace,co hraval dost z prava...ale je to uz davno,treba se pletu

Reagovat
j_mrazik

"utocnej zalozniky dost zatizeny a dost rad je kupuje poslednich dost let a pak je staci i na hraje"...

A v tuhletu dobu jsme hráli asi nejlepší fotbal a drtivá většina Evropy měla z naší zálohy vítr. Pak přišli na kraje sprinteři místo fotbalistů (i já jsem to bohužel tak chtěl) a šlo to do prdele.

Reagovat
r.mrazik

jak tenkrat byla ta zaloha? rosa,cesc,flamini,hled???

misto hleba prisel kdo? theo?

Reagovat
smazaný uživatel

místo Hleba nevím..

ale tohle byla ta záloha, co dokázala uhranout Anglii.. a to doslova.

+ ještě Nasri tam byl.

Reagovat
r.mrazik

od nich vlastne tenkrat dostala slavie v LM tu sedmicku co?

Reagovat
smazaný uživatel

jj. tady je video.. který jen dokazuje, jaká skvělá parta tam musela bejt..http://www.dailymotion.com/video/x4b9jr_arsenal-7-0-slavia-prague_sport

- kvalita videa teda hrozná.

Jinak jsem kecal, jako náhrada Hleba přišel právě Nasri a Theo už začínal tu sezonu kvalitními výkony.. a taky se do povědomí všech začal dostávat Lord. a v záloze se objevil Song..

Reagovat
r.mrazik

pravda...za hleba nasri

Reagovat
smazaný uživatel

ono je to trošku daný wengerovou celkovou filozofii na fotbal jako takový. když byl mladší (03/04,04/05), tak uměl do hry narvat pár "tvrďáků"(možná přísný pojem pro hráče, které teď napíšu) - Silva, Parlour, Vieira (kterej nebyl zrovna málo kreativní), ale i tak to bylo labutí jezero prostě ofenzivní a technicky laděná nádhera.. postupem času Wenger začal trošku žít ze starých časů a chce na ten fotbal navázat (na fotbal s kterým prakticky dobil svět..). čili: zaměřil se na 4-5-1 s tím, že by nejradši postavil 5 dokonale nadaných individualistických hráčů, kteří dokáží (každej z nich) vzít utkání sami na sebe (že to nemusí dělat dobrotu asi tušíme všichni), absolutně vynechává čistá křídla (jedinej pořádnej křídelník je v týmu Walcott, Ox je pro mě taky možná spíš AM). A nejsem si zrovna nějak extra jistej, že je Wengerův sen mít na hrotu kladivo v podobě Girouda. Henry taky nebyl žádná skála (vysokej, mohutnej, nekompromisní zabiják do vápna, což koneckonců vlastně Giroud taky není ).

Sečteno podtrženo.. Ani bych se příchodu Isca nebo alespoň úsilí o něj nedivil. leč je to asi pořádná kravina, Real takovýho hráče nemůže pustit.

Na druhou stranu je zajímavej fakt, že Wenger prostě kupuje jen hráče, kteří buď doplní kádr: Kallstrom , talenti: Diaby, Ramsey, nebo hráče, kteří patří se svým talentem k nellepším na světě a jsou na odchodu ze svých klubů: Ozil, Sanchez. Pak přibude a to asi u všech další kolonka a to Angličan za slušnou cenu: Wellbeck a nejlíp ještě naserem konkurenta .

Reagovat
Ángel di María 22

Tyhle spekulace, kor v zimě, jsou fakt unikátní

Reagovat
r.mrazik

jsou skvely...driv to bylo jednoduchy,clovek si precetl,ze nekdo nekam prestoupil a hotovo...

ale ted v dobe twitteru a podobne to nabralo slusny grady

Reagovat
smazaný uživatel

tady nejde o to, že by to někdo bral nějak moc vážně. prakticky to není ani možný.. leda za 2 až 3 roky s tím, že by do Realu přišel Reus, Oscar a nevím kdo ještě..

jde spíš o to, že většina lidí se shodne, že by Wenger byl schopnej Isca koupit a i ne zrovna levně.. "levně"..

Reagovat
smazaný uživatel

podla tej logiky si mozes odovodnit aj prestup CR7 do Arsenalu . A vychadzas iba s pretupu Ozila do Arsenalu .O 2 roky bude kluckovy hrac Realu . A naviac je to Spaniel a podporu fanusikov neuveritelnu . Perez nemoze predavat spanielov ktori su velmi cenni ( snad az taky kkt to neni ) .

To je to iste ako keby si teraz napisal ze Ramos ide v lete do Arsenalu .

Reagovat
smazaný uživatel

zas to neber tak vážně... jde mi o čistě o stranu Arsenalu. opakuji, že vím, že je to nereálné a v Realu by se museli zbláznit, aby to dopustili..

Jo a zapomněl jsem tam jedno slovo a to perspektivní, takže Cristiano padá .

Reagovat
SunFells

Reagovat
Ed_Hazard

túto zimu je na vrchole romantický thriller - Messi, Chelsea a 250 mil € klauzula ktorá je proti tomuto vzťahu

Reagovat
j_mrazik

Tohle jsou FFP počty "Chelsea style", takhle normální finanční ředitel přemýšlet moc nebude. Tyhle pravidla jsou pro něj trochu vedlejší, pokud klub hospodaří normálně a nechce jít nějaký rok do mínusu. On si nebude mnout ruce, že prodloužil hráči smlouvu za dvojnásobek, protože mu fakt musí ten dvojnásobek (+ teoreticky nějaký jiný zdanění) zaplatit. Že hráč je levnější z pohledu nějaký sexy tabulky pro FFP, drtivou většinu asi moc zajímat nebude.

Reagovat
terry

Jestli už je to něčí "style", jak říkáš, tak je to spíš Manchester City, který s tím bude mít (a prakticky už má) obrovské problémy. Chelsea se z černých dob Kenyonových již dokázala vymanit a nyní zvládá FFP hravě. A jde o to, o jaký drtivý většině mluvíš. Jasně že FFP zajímá hlavně ty top týmy, co utrácí každý léto desítky milionů liber.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale on nebude levnější jen pro sexy tabulku pro FFP, ale i účetně, takže nemáš pravdu - finanční ředitel přesně takhle uvažuje. Naopak - finanční ředitel je kouzelník, který tyhle kličky musí vymýšlet, aby předkládal takové výsledky, které se mu hodí dle toho, komu jsou výsledky předkládány. Tedy - pro finanční úřad musí mít podnik hospodářský výsledek co nejnižší. Pro majitele nebo podílníky musí reportovat zase co nejvyšší HV.

S účetnictvím se dá krásně manipulovat.

Reagovat
j_mrazik

Já to bral tak, že můžeš prodávat jedny výsledky samozřejmě dvojmo. Sám to znám moc dobře. Ale pokud máš hráče pořídit, tak musíš koukat na cashflow, kdy a jak vydat peníze. Jestli si to můžeš dovolit apod. Daně a další věci okolo jsou spíš taková pomocná síla na zmenšení dopadu na finance, ale ten základ je podle mě trochu jinde. Ta částka pořízení se pořád platí jední způsobem, pokud protistrana trvá na cashi okamžitě a rozložení do let je nezajímá. Máš prachy, dáš. Nemáš? Koupíš Balotelliho.

Reagovat
smazaný uživatel

C-F je výkaz, který se nikde neudává a vlastně ani nikoho (kromě toho finančního ředitele) nezajímá.

A pokud se kluby kasají svými hospodářskými výsledky, tak mi přijde tenhle článek jako hodně přínosný, aby lidi pochopili, jak se do jednotlivých let projevují jednotlivé výnosy a náklady. Proto se i pousmívám, když někdo napíše, že nepostoupili do LM, tak budou muset prodávat, aby zalepili ztrátu ... On se jim ten prodej do toho HV projeví, ale jen omezeně. Klidně se může stát, že prodej hráče může mít do hospodářského výsledku záporný dopad. Zářným příkladem byl prodej Zlatana.

Reagovat
Arsenalista

Dotaz na autora.. Proč je pro klub výhodné podepisovat smlouvu a tím snižovat roční odpisy? Pokud vím, odpisy zvyšují náklady, tudíž snižují daňový základ potažmo celou daň. Proto mi trošku nesedí to, co je v článku.

Reagovat
terry

Jak je to s daněním u fotbalových klubů, to upřímně nevím. Co se týče rozkládání na delší časové úseky po menších částkách, to se dělá zejména kvůli FFP. Každý tým musí být minimálně na nule.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud je klub v zisku, tak to opravdu výhodné není. To jen v případě, kdy jsou na hraně a potřebují náklady snížit, aby nebyli v přílišné ztrátě (kvůli FFP)

Reagovat
smazaný uživatel

Článek je naprostý nesmysl, respektive je to napsáno opravdu zavádějícím způsobem.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímal by mě tvůj odborný příspěvek na danou problematiku, kdy bys mohl třeba článek doplnit o informace z oblasti oceňování hráčských kontraktů a vliv inflace, časových preferencí, časové hodnoty peněz, oceňovacích metod jako DCF atd., synergických efektů nebo vliv rizika na jejich oceňování. Jen do toho! Očividně na to ale nemáš a jsi jen nula

Reagovat
smazaný uživatel

1. zhodnotit do prodejů/nákupů veškeré makroekonomické faktory by vytvořilo enormní článek, který by si přečetlo 20% návštěvníků a z toho 10% by tomu rozumělo

2. finanční matematika - ve formě "časové hodnoty peněz" není na místě, protože peníze bereme pouze jako prostředek směny. Ideálně by ten obchod měl být vyjádřen ve směně kus za kus

3. oceňovací metoda DCF se používá primárně při hodnocení podnikatelského subjektu a nevím, zda by se dala aplikovat na investici ve formě nákupu hráče

Neobhajuji ho, ale nesouhlasím s pár věcmi co si napsal. Aspoň ti dám za adekvátní reakci na toho vola.

Reagovat
JacksLFC

Naprostá kund..... jako sorry, ale hráč který stojí o víc jak 10milionu míň a bere menší mzdu je součtem blbostí na stejný finanční hodnotě jako hráč, který šel do týmu o 17mega víc a má větší plat.... Nesmysl. Navíc Balloteli měl jasně stanovenou smlouvu, kde má základ 90k ne 130k, to má až za spokojenost s výkony. Ano Mario byl kurevskej přešlap a myslim si, že i Andy Carroll v době kdy přišel a uzdravil se byl více potřebný a kvalitnější než je momentálně Balotelli.... Ale nelze splácávat jablka s hrušky a dělat z toho závěr jaké je pro tebe ovoce zdravější

Reagovat
JacksLFC

spokojenost s výkony=bonusy, goly zápasy a tak podobně

Reagovat
r.mrazik

precti si to jeste jednou...je to napsano dost logicky...neboj...dej tomu jeste sanci...treba se to dostavi

Reagovat
kiciN

Reagovat
smazaný uživatel

četl jsi článek? nebo se držíš fenoménu "něco pod to napíšu a seru na to"

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

"O vic jak 10 milionu min"

Reagovat
Harakan

Co takhle se se k tomu psaní naučit i číst?

Reagovat
smazaný uživatel

[Transfers] Víctor Valdés set to accept an 18-month-contract from Manchester United.

Takže čau Lindegaarde

Reagovat
Feind

neverim, ze by sel valdes delat nekam edvojku, navic pekne drahou

Reagovat
smazaný uživatel

A proč ne? Na jedničku už není nejmladší

Reagovat
Feind

to neni dost dobry duvod. lepsi otazka by byla proc jo? a jedina moznost je ze uz ho nikde nechteli, ale to si moc nedovedu predstavit

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Zrovna u brankáře je věk irelevantní

Reagovat
smazaný uživatel

On ji nejde dělat někam. Ale do Manchesteru United.

Reagovat
Feind

i tak je to z pozice jednicky v barcelone docela sesup, se vsi ucotou k mu

Reagovat
pobody's nerfect

opravdu kluby odepisují částku hráče až na nulovou hodnotu? já osobně bych volil odepisování přinejmenším se zůstatkovou hodnotou na 20%

Reagovat
pobody's nerfect

ještě bych podotkl, že článek je dost zavádějící, sanchez vyjde o 36,2 milionu více než mario a to z toho důvodu, že ve čtvrtém a pátém roce (za předpokladu, že ani jeden nebude prodlužovat smlouvu) bude mezi nimi roční rozdíl 14,5 M a nikoli pouze 2,4

Reagovat
smazaný uživatel

Mají rozdílnou délku kontraktu. Pokud to bereš pouze za první 3 roky, tak máš pravdu.

Reagovat
pobody's nerfect

za první tři roky ano, ale pokud budeme sledovat celkové náklady, což je za celou dobu kontraktu, tak je prostě alexis nesrovnatelně dražší

Reagovat
Feind

ale liverpool bude za 3 roky muset sehnat jineho hrace, zatimco arsenal bude zrejme porad mit alexise

Reagovat
smazaný uživatel

Celková doba kontraktu se liší, proto si musíš vytvořit právě tyto "roční náklady", abys je mohl porovnávat.

Reagovat
pobody's nerfect

to ano, ale já nechci porovnávat, kdo je jak dražší v jednom roce, ale chci porovnat celkové náklady a z nich prostě jednoznačně plyne, že alexis je mnohem dražší

Reagovat
Feind

ty rocni naklady mi teda prijdou mnohem vice vypovidajici, nez jednorazova prestupova castka

Reagovat
pobody's nerfect

já neporovnávám jednorázovou částku, já porovnávám celkové náklady na angažmá

Reagovat
Feind

ty ale nemuzes porovnat, protoze jeden hrac ti vydrzi 5 let a jeden 3 roky, takze za toho jednoho stejne budes muset shnaet na 2 roky nahradu a az potom to muzes porovnavat. a je obvykle vyhodnejsi mit hrace s delsi smlouvou, protoze potom ty naklady prumerne rocne klesaji, nez kupovat 2x. dokonce o tom pisou v clanku.

ale je to celkem fuk, myslim ze autor se vyjadril jasne a kdo chce, tak si z toho neco odnesl, kdo si to chce myslet jinak, po svem, at si to tak klidne dela dale

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě porovnáváš neporovnatelné. Nemůžeš srovnávat hráče s rozdílně dlouhou smlouvou, to prostě nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Na kolik procent vidíte příchod toho Bonyho do MC? Prý má brát až sem mega týdně, jako upříměn si myslím, že tohle kabinu City rozdělí

Reagovat
Mindas

7 mega týdně? Kde si to vzal? Má brát 100k v librách týdně, takže těžko může kabinu rozdělit.

Reagovat
smazaný uživatel

Deník The Sun píše, že požaduje týdenní mzdu 200 tisíc liber, což je zhruba 7 milionů korun.

Reagovat
Mindas

TheSun. To zaprvé a zadruhé je celkem jedno, co požaduje, protože platová politika City je nyní nastavená jasně.

Reagovat
smazaný uživatel

Víc takových článků, je pěkné spojit svůj obor s fotbalem

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Účetnictví Ještě teď z něho seru maggi, co jsem to absolvoval na VŠE.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Pokud si chcete zahrát staré MS-DOS hry zadara, našel jsem stránku snad se všema. https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games/v2 Nemusíte děkovat

Reagovat
Whitemedia

Prehistorik <3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
iamek

Reagovat
Ritchie

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

aj Titus <3

Reagovat
hefy

Theme Hospital nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Wiganistům nic, Chazy to ví moc dobře.

Reagovat
hefy

Proč trápit i fanoušky, kdy už tým je v prdeli?

Reagovat
smazaný uživatel

Craig Norwood ‏@CraigNorwood 47 spřed 47 sekundami

Víctor Valdés signing for Manchester United a great addition as a number two at the club. 18-month contract.

Craig Norwood ‏@CraigNorwood 6 min.před 6 minutami

Valdés purchased a 7-seater people carrier for his family just before Christmas, who will also move to Manchester.

Currently staying at the Lowry Hotel, Valdés is now looking for property in the same street/area as De Gea, Mata & Herrera.

Reagovat
Sandstorm

Už by mohli odhalit jeho plat. To by mě celkem zajímalo.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Studuje tu někdo na http://www.akaz.cz/ ??

Reagovat
Wat

Pěknej článek, díky za něj.

Reagovat
danielfc

Uzavrieť s Balom zmluvu na 5 rokov? Tak to by bola iná ruleta? aj tie 3 roky je až až a to pochybujem, že ich v LFC prežije.

Reagovat
smazaný uživatel

Však hraje dobře. Sranda až v tomhle týmu nebude dávat goly už ani Sturridge.

Reagovat
fff

Však hraje dobře.

Uz to fakt prehanas miestami s tym obhajovanim Balotelliho.

Reagovat
robbik

Hmm... zajímalo, jak daleko tohle funguje i Čr

Reagovat
smazaný uživatel

Tunguje to přesně takhle a říká se tomu "odpisy".

Reagovat
j_mrazik

Takže oni hráče odpisují do doby, kdy mu končí kontrakt? Tohle si fakt dávají do daňových nákladů?

Reagovat
smazaný uživatel

Daňové náklady zajímají i někoho jiného, než finančního ředitele a finančák?

Reagovat
Murtago

"po přestupu z AC Milán pouze o 2,4 milionu liber méně, než kolik za Sáncheze platí po jeho příchodu z Barcelony Arsenal. Ve skutečnosti se za vším skrývají základy účetnictví"

Co že za tím stojí? základy účetnictví?

Reagovat
smazaný uživatel

Hdně dobrej článek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele