PREMIERSHIP PREVIEW - 30. KOLO

17.03.2007, 10:18, aktualizováno 18.03.2007, 09:51
Previews
Tahákem sobotního programu Premier League bude zřejmě severoanglické derby mezi Manchesterem United a Boltonem, domácí hrají o titul a hosté o naději na účast v Lize mistrů. Na Chelsea přijede Sheffield, šlágrem nedělního programu bude souboj Evertonu s Arsenalem, Aston Villa přivítá Liverpool.





Arsenal FC - Middlesbrough FC (sobota 00:00)
Manchesteru United se trochu začíná komplikovat boj o titul. Svěřenci Sira Alexe Fergusona sice ještě vedou o šest bodů, značně se jim však zaplňuje marodka. Na dlouho opuštěném místě jsou nyní Patrice Evra, Louis Saha, Darren Fletcher, Mikael Silvestre a Ole Gunnar Solskjaer, pro utkání s Boltonem je navíc nejistý start Edwina van der Sara. "Tohle je pro nás obrovsky důležitý zápas, vedeme před Chelsea o šest bodů a máme vynikající skóre, nesmíme se však ohlížet na ostatní, všechno si musíme uhrát sami," říká Ferguson.

Velká oslava o víkendu čeká Sama Allardyce, utkání na OPld Trafford bude jeho jubilejním 300. na lavičce Boltonu. "Pořádně nevím, co mám od svých hráčů očekávat. Je pro mě hodně nezvyklé přemýšlet takto, jednu nebo dvě noci jsem ani nespal," prohlásil kormidelník Wanderers po dvou posledních porážkách. Bolton má stále šanci na účast v Poháru UEFA, proti lídrovi tabulky bude chybět Joey O'Brien a možná také Abdoulaye Meite s Kevinem Daviesem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Derby County - Manchester United (sobota 00:00)
Chelsea v týdnu v dohrávce porazila Manchester City a jeho městskému rivalovi United se přiblížila na šest bodů. Zásluhu na tom měl i konečně zotavený John Terry, o němž se společně s Frankem Lampardem mluví v souvislosti s možným odchodem ze Stamford Bridge. "Byl bych pochopitelně velmi rád, kdyby zůstali a pokud zde budu až do roku 2010, chci, aby tu byli se mnou. Oba dva patří do historie Chelsea," dal své stanovisko jasně najevo Jose Mourinho. Blues vyhráli již pětkrát v řadě, tentokráte se budou muset obejít bez Mikela, Bridge, Joa Colea a zrejmě také Essiena.

"Žiletky nemají na Stamford Bridge co ztratit a nikdo od nich nebude nic očekávat. Tím spíše, když se z posledních pěti výletů pokaždé vrátily s prázdnou. "Motivovat hráče s tak vysokými platy a vytvořit týmového ducha není jen tak. Nevyhráli dvakrát po sobě ligu jenom pro to, že mají ty nejlepší fotbalisty," vysekl manažer Neil Warnock poklonu svému kolegovi Mourinhovi. V sestavě Sheffieldu United se neobjeví Keith Gillespie, Chris Lucketti, Mikele Leigertwood a Matt Kilgallon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.00 - 13.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Birmingham City - Newcastle United (sobota 00:00)
Ta tam je vynikající obrana z úvodu sezóny, Manchester City prohrál posledních pět zápasů v řadě, dal jenom jednu branku a propadl se až na první nesestupovou příčku. "Má práce u reprezentace do 21 let mě nijak nelimituje, tohle je fantastický klub a já chci zůstat co nejdéle," prohlásil manažer Stuart Pearce. Citizens se budou muset obejít bez Dannyho Millse, na Roverside nevyhráli již 17x v řadě, naposledy se jim to podařilo v roce 1977.

Boro se po vynikající šňůře opět trochu zadrhli, přesto jsou na tom o mnoho lépe než jejich sobotní soupeř. Nemusejí se obávat sestupu a i z 12. místa mohou zaútočil na Pohár UEFA. "Čeká mě spousta rozhodnutí, liga i FA Cup jsou pro nás hodně důležité a já cítím, že v obou před sebou ještě máme pár zápasů," vzpomíná manažer Gareth Southgate blížící se opakovaný zápas proti Manchesteru United. Middlesbrough doma v tomto roce ještě neprohrálo, jediným absentérem bude Matthew Bates.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip eurofotbal.cz: 1
Portsmouth FC - Aston Villa (sobota 00:00)
JJB Stadium uvidí souboj sousedů v tabulce, který hodně napoví o rozložení sil v záchranářských pracích. Nad Wiganem se dlouho stahovala černá mračna, z posledních třech domácích zápasů si však svěřenci manažera Paula Jewella odnesli plný počet bodů. "Nebylo to pro ně jednoduché, tím spíše, když tým nevyhrával. Snad se po posledních zápasech zlepší atmosféra a fanoušci nás přijdou podpořit," věří Jewell, kterému budou chybět Lee McCulloch, Leighton Baines, Fitz Hall a Chris Kirlkand, do týmu se naopak vrací Arjan De Zeeuw.

Fulham se propadá až nebezpečně blízko k sestupové propasti a případná porážka ve Wiganu by byla dalším krokem zpět. "Pokud nemáte vysoké cíle, potom nechcete využít svůj potenciál. Proto chceme skončit do desátého místa. Naše fanouškovská základna se rozrůstá a příští rok bude naším sedmým v Premiership," nebojí se sestupu Chris Coleman. Ten se bude muset obejít bez Vincenza Montelly, Marka Pembridge, Simona Elliotta, Ahmada Elricha a Jimmyho Bullarda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.15 - 3.15
Tip eurofotbal.cz: 1
Wigan Athletic - Bolton Wanderers (sobota 00:00)
Skvělé období prožítá Tottenham, "Kohouti" postoupili do čtvrtfinále Poháru UEFA a v lize vyhráli tři zápasy v řadě. Teď si brousí zuby na čtvrtý zářez, v městském derby zavítá na White Hart Lane Watford a očekává se jednostranná záležitost. "Byl bych rád, kdybych ho mohl postrádat, ale já prostě nemůžu," pochválil manažer Martin Jol kanonýra Dimitara Berbatova. Spurs kombinují vynikající útok s děravou obranou, výsledkem čehož jsou zápasy bohaté na góly. Souboj s Watfordem může být podobný, Tottenham neudržel čisté konto v již 19 po sobě jdoucích zápasech, k Leyleymu Kingovi se navíc teď zranil další stoper Gardner. Mimo těchto dvou jsou mimo hru ještě Murphy a Assou-Ekotto.

Watford stále živí naději na záchranu a už se dostal z posledního místa. Nováčka soutěže sráží především tragický útok, ve 29 zápasech dali "Sršni" pouhých 18 branek. "Mají spoustu vynikajících hráčů, ale nesmíme zapomínat na to, že hrají Pohár UEFA a v pondělí je čeká FA Cup proti Chelsea, to by mohla být naše výhoda," říká manažer Alan Boothroyd, který nemůže počítat s Kingem a Stewartem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 7.85
Tip eurofotbal.cz: 1
West Ham United - Blackburn Rovers (sobota 00:00)
Reading si v posledních týdnech zkomplikoval boj o pohárovou Evropu, podlehl Middlesbrough a Arsenalu a jeho náskok před pronásledovateli se smrkl. I přesto bude v sobotu jasným favoritem. "Já a moji hráči jsme byli hodně znepokojeni výkonem v Portsmouthu. Hráli dobře a zadlouženě vyhráli, teď jim to chceme oplatit," burcuje svůj tým manažer Steve Coppell, jehož trápí rozsáhlá marodka. V sobotu určitě nenastoupí Bobby Convey, Ibrahima Sonko, Aaron Brown, Peter Mate, John Halls a Michael Duberry, otazník visí nad startem Greama Murtyho. Royals doma neporazili Portsmouth již sedmkrát v řadě, v posledních pěti duelech navíc nevstřelili ani jednu branku.

Portsmouth se trápí, v roce 2007 zaznamenal jenom jednu výhru a Liga mistrů zůstane jenom utopií. Pompey jsou v současné době až devátí a pro zbytek sezóny se budou soustředit o boj o šestou příčku. "Týmy okolo nás se na to šesté místo budou chtít protlačit, šanci stále mají i ta mužstva, na jejichž kontech je nějakých 35 bodů," ví Harry Redknapp, že jeho tým nečeká nic snadného. V Readingu si nezahrají Pedro Mendes, Lauren a Sean Davis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip eurofotbal.cz: 1
Liverpool FC - Reading (sobota 00:00)
West Ham bude mít v Blackburnu poslední šanci na oživení nadějí na záchranu v soutěži. Situace "Kladivářů" je tragická, jsou až na posledním místě a na 17. Manchester City ztrácejí deset bodů. Návrat na místo činu čeká obránce Lucase Neilla, který do West Hamu zamířil v zimě právě z Blackburnu. United letos venku ještě nevyhráli, celkově čekají na vítězství již 12 utkání.

To Rovers jsou na tom o mnoho lépe. Neprohráli již šestkrát v řadě a z posledních dvou duelů si odnesli šest bodů. "Jsme teď mnohem silnější než v lednu. Dobře se zapracoval Warnock, velkou posilou je i Samba," naznačuje manažer Mark Hughes, že prodej Neilla žádnou ztrátou nebyl. Za domácí nenastoupí Aaron Mokoena, Andy Todd, Robbie Savage, Andre Ooijer a Steven Reid, hostujícímu týmu budou chybět Dean Ashton a Matthew Upson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.25 - 5.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Manchester City - Tottenham Hotspur (sobota 00:00)
Newcastle v týdnu zažil velké zklamání, "Straky" v osmifinálové odvetě proti Alkmaaru nedokázaly udržet dvoubrankový náskok a po porážce 0:2 se se soutěží rozloučily. "Do konce chybí devět zápasů, musíme uhrát co nejvíce bodů, abychom skončili co nejvýše," říká manažer Glen Roeder. Získat hodně bodů se jeho týmu poslední dobou vůbec nedaří, Newcastle z posledních deseti zápasů vyhrál jenom tři. Radost kormidelníkovi United jistě dělá zdravotní stav jeho hráčů, marodka se již vyprázdnila, chybět by měl jenom potrestaný Nicky Butt.

Addicks by v neděli odpoledne rádi umazali tři body z jejich sedmibodové ztráty na 17. příčku, na kterou se po sobotních utkáních propadl Sheffield United. "Zlepšujeme se. Tento týden jsme poctivě trénovali, neměl jsem však k dispozici všechny klíčové hráče, někteří z nich totiž mají drobné šrámy," prohlásil Alan Pardew. Charlton dvakrát v řadě neprohrál a především vysoká výhra nad West Hamem dodala týmu potřebné sebevědomí. Zdravotní problémy nepustí na trávník Jimmyho-Floyda Hasselbainka a Andyho Reida, nejisté jsou starty Hermana Hreidarssona, Bena Thatchera a Madjida Bougherry.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.65
Tip eurofotbal.cz: 1
Sunderland AFC - Chelsea FC (sobota 00:00)
Aston Villu čeká podruhé během několika dní konfrontace s klubem z velké čtyřky, po Arsenalu do Villa Parku zavítá Liverpool a domácí budou bojovat proti pro ně hodně nepříznivé sérii - Reds nedokázali porazit již desetkrát v řadě. "Potřebujeme ještě vyhrát pár zápasů, abychom se zachránili. Můžete přijít s mnoha statistikami, výhra v tomto utkání ale není zase tak nereálná," věří manažer Martin O'Neill. Tomu budou chybět Martin Laursen, Mark Delaney a Chris Sutton, brankáře Thomase Sorensena čeká jubilejní 150. zápas za Villans.

Liverpool vyhrál jenom jeden z posledních čtyř zápasů a propadl se na čtvrté místo. Navíc si bude muset dát pozor na smečku chrtů, která je dopředu hnána vidinou účasti v předkole Ligy mistrů, především Tottenham ještě zdaleka nic nevzdává. "Má k dispozici úplně jiný kádr, než když sem přišel. Je to zkušený a dobrý manažer a my jeho tým nesmíme podcenit," složil poklonu svému kolegovi v manažerském křesle Rafael Benitez. Liverpool do Birminghamu přijede bez Harryho Kewella, Luise Garcii a Petera Crouche, který za sebou má operaci zlomeného nosu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.15 - 1.95
Tip eurofotbal.cz: 2
Fulham FC - Everton FC (sobota 00:00)
Arsenal v týdnu zvládl dohrávku proti Adton Ville a posunul se na třetí příčku tabulky. Navíc má stále ještě k dobru utkání s Manchesterem City, se zajištěním účasti ve třetím předkole příštího ročníku Ligy mistrů by tak neměl mít problém. "Máme před sebou tři zápasy na hřištích soupeřů, po nich už může být rozhodnuto," ví moc dobře manažer Arsene Wenger. "Kanonýři" produkují pohledný fotbal a už 46x v řadě jejich zápas neskončil bezbrankovou remízou. Thierry Henry, Robin van Persie, Theo Walcott, Emmanuel Eboue a Emmanuel Adebayor si v Goodison Parku nezahrají určitě, otazník pak visí nad startem Clichyho. Po odpykání disciplinárního trestu se do sestavy vrací Kolo Toure.

Everton letos drží na dohled pohárovým příčkám především vynikající obrana. V sedmi z posledních jedenácti zápasů Toffees neinkasovali, celkem nedostali gól ve třinácti zápasech, což je po Liverpoolu a Chelsea třetí nejlepší bilance. Tým vedený Davidem Moyesem je po sobotních zápasech na osmé příčce arád by se jistě vrátil na tu šestou, tedy pohárovou. Velkou ztrátou je absence Tima Cahilla, mimo hru jsou také Andy van der Meyde a James McFadden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.15 - 2.10
Tip eurofotbal.cz: 2

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

west ham musí vyhrááát

Reagovat
HOST*rb

...myslím si, že Charlton nad Newcastle nevyhraje...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele