PREMIERSHIP PREVIEW - 28. KOLO

23.02.2007, 18:40, aktualizováno 24.02.2007, 14:40
Previews
Víkendový program Premier League bude ochuzen hned o dva duely. Arsenal a Chelsea totiž v neděli čeká finále Carling Cupu, a tak má Manchester United ideální příležitost dočasně zvýšit náskok na čele tabulky na devět bodů.

Fulham - Manchester United (sobota 13:45)
Lídr tabulky zajíždí na Craven Cottage a nic jiného než zisk tří bodů se nepřipouští. United v týdnu dokázali v Lize mistrů porazit Lille a vytvořili si tak dobrou pozici do odvety. Před utkáním proti Fulhamu visí otazníky nad starty Cristiana Ronalda a Ryana Giggse, jinak je mužstvo kompletní. "Hráči vědí, že ještě nemáme vyhráno. Teď přichází rozhodující fáze. Každý týden můžeme našim soupeřům sebrat jeden zápas," říká manažer Sir Alex Ferguson. Do známého prostředí se vrací Louis Saha, který letos vynechal již čtrnáct utkání, což je z prvního týmu Manchesteru nejvíce.

Fulham půjde do zápasu s vědomím, že proti Manchesteru nemá co ztratit. "Zápasu proti United před vyprodaným Craven Cottage se nic nevyrovná. Bude to velký zápas," tuší manažer Chris Coleman. Tomu budou vinou nejrůznějších důvodů chybět Vincenzo Montella, Jimmy Bullard, Mark Pembridge, Simon Elliott, Ahmad Elrich a Franck Queudrue. Fulham doma neprohrál již šest ligových duelů v řadě, před týdnem však v FA Cupu utrpěl debakl 0:4 od Tottenhamu.


Middlesbrough - Reading (sobota 16:00)
Boro měli skvělý start do roku 2007 a vyhráli tři zápasy v řadě, pak ale přišel útlum a tým manažera Garetha Southgatea teď na vítězství stejnou dobu čeká. Ke změně situace by nyní měl přispět Lee Dong Gook, jehož čeká premiérový start. "Skvěle se pohybuje, je to úplně jiný typ útočníka, než jaké jsme zatím měli," chválí Southgate zimní posilu. Middlesbrough budou jistě chtít odčinit porážku od Readingu v prvním kole, kdy ztratili vedení 2:0. Chybět jim v tou budou Huth s McMahonem a možná také Riggott a Parnaby.

Fantastické období prožívá Reading, nováček soutěže vyhrál již čtyři zápasy v řadě a v tabulce se vyhoupl na šesté místo. "Máme před sebou teď tři zápasy v jednom týdnu, nečeká nás nic lehkého," připomíná manažer Steve Coppell, že jeho tým se v týdnu v opakovaném zápase FA Cupu střetne s Manchesterem United a za týden ho čeká utkání proti Arsenalu. Mimo hru pro duel na Riverside jsou Bikey, Sonko, Convey, Doyle a Mate.


Liverpool - Sheffield United (sobota 16:00)
Reds ve středu dobyli Nou Camp, zápas s nováčkem by pro ně tak neměl být žádným neřešitelným rébusem. "Musíme i nadále pokračovat v hledání chyb. Řekl jsem hráčům, aby na Barcelonu zapomněli. Teď se musíme soustředit na Sheffield United," varuje manažer Rafael Benitez, jemuž jako již tradičně budou chybět Kewell a Garcia. Hrát možná nebudou ani Sissoko, Fabio Aurelio a Mark Gonzalez. Pokud Liverpool neprohraje, zaokrouhlí svou domácí ligovou neporazitelnost již na třicet zápasů.

"Žiletky" jsou v tomto kole ve stejné situaci jako Fulham, ani od nich se nejaké velké věci nečekají. "Proti Barceloně ukázali odhodlanost a soudržnost. Výhra je určitě ještě více sjednotí," říká hostující kormidelník Neil Warnock, který nemůže počítat s Brombym, Gillespiem, Kilgallonem a Leigertwoodem. Sheffield United na Anfield Road naposledy zvítězil 2. dubna roku 1994, tehdy se o jeho obě branky postaral norský dlouhán Tore Andre Flo.


Charlton - West Ham (sobota 16:00)
The Valley bude svědkem jedné z klíčových bitev o záchranu v soutěži, v souboji dvacetibodových zde Charlton přivítá West Ham. Případný vítěz si udrží naději na záchranu, šance poraženého hodně klesnou. Do sestavy Charltonu se po zranění kolenních vazů konečně vrací Darren Bent a o tom, jak důležitá je to pro manažera Alana Pardewa zpráva, svědčí statistiky. Anglický útočník je i přes téměř dvouměsíční absenci jediným fotbalistou Addicks, který má na svém kontě více než dvě ligové branky. Do zápasu zcela jistě nezasáhne Gibbs.

Duel Charltonu s West Hamem bude hodně zvláštním pro oba manažery, jak Alan Pardew, tak jeho jmenovec Curbishley totiž ještě nedávno seděli na opačné straně. V souboji o záchranu mohou hrát velkou roli i zkušenosti a těch starší z obou manažerů příliš nemá. "Pod takovýmto tlakem jsem ještě nikdy nebyl. V minulosti jsem se koukal na své kolegy, jak tyto situace zvládali, snad to bude stačit," přiznává Alan Curbishley, jenž se bude muset obejít hned bez čtyřech hráčů základní sestavy - Reo-Cokera, Spectora, Neilla a Upsona. West Ham v letošní sezóně ještě nevstřelil branku po trestném kopu.


Watford - Everton (sobota 18:15)
"Sršni" i "Toffees" v týdnu dohrávaly ligové zápasy a ani v jednom táboře nemůže panovat spokojenost. Watford pouze remizoval s Wiganem, Everton dokonce podlehl Tottenhamu. Londýnský klub vedle bodové ztráty utrpěl i jednu hráčskou - brankář Ben Foster si poranil nohu a jeho sobotní start je hodně nejistý. Pokud se nakonec stihne dát do pořádku, postaví se proti sobě dva brankáři Manchesteru United, kteří zatím hostovali v jiných klubech. Svatyni Evertonu hájí Tim Howard, ten ale v průběhu týdne změnil hostování v Goodison Parku v trvalý přestup. "Od posledního setkání s Evertonem jsem toho změnil hodně. Hráči jsou zcela jiní, hodně jsme se toho naučili," věří Adrian Boothroyd, že jeho tým bude proti Evertonu konečně bodovat. Poslední dva vzájemné zápasy vždy skončily výhrou liverpoolského celku 2:1.

David Moyes se ve středu musel obejít bez ofenzivní páteře týmu - chyběli distancovaný Cahill a zraněný Johnson. "Měli jsme málo možností v útoku, to nás stálo prohru s Tottenhamem," domnívá se lodivod Evertonu. Australský záložník již může hrát, s Johnsonem je to o něco horší, anglického reprezentanta stále trápí bolavé koleno a nad jeho návratem do sestavy visí velký otazník. Vedle Johnsona jsou určitě mimo hru Valente, Van der Meyde a McFadden.


Wigan - Newcastle (neděle 14:00)
"Straky" se zlepšují zápas od zápasu, což potvrdily i postupem do osmifinále Poháru UEFA. V tabulce jsou již na devátém místě, velkou zásluhu na tom má probuzený střelec Obafemi Martins. "Je to rozený kanonýr," chválí nigerijského útočníka manažer Glenn Roeder. Směrem dopředu to Newcastlu jde, horší je to v obraně - tým neudržel čisté konto již 13 ligových zápasů v řadě. Do zápasu na JJB Stadium nezasáhnout Charles N'Zogbia, Shola Ameobi, Emre, Stephen Carr, Peter Ramage a Michael Owen, otazník visí nad starty Shaye Givena, Celestina Babayara a Craiga Moora.

Wigan už sice dal zapomenout na dlouhou šňůru porážek, i nadále je však jedním ze žhavých kandidátů sestupu. Zatím mu patří 17. místo se šestibodovým náskokem před dvojicí chrtů Charlton, West Ham. "V minulých třech týdnech jsme se hodně zlepšili, ty výkony nám opět dodaly sebevědomí," říká manažer Paul Jewell, který se bude muset obejít bez Fitze Halla, Chrise Kirklanda, Arjana de Zeeuwa a Paula Scharnera. Latics vyhráli jenom jeden z posledních dvanácti zápasů.


Tottenham - Bolton (neděle 16:00)
"Kohouti" v týdnu bez práce postoupili do psmifinále Poháru UEFA, teď je čeká nepříjemný Bolton. Tottenham v týdnu překvapivě vyhrál v Evertonu a ukončil tak šestizápasové čekání na tříbodový zisk. "Bez něho nejsme tak kreativní. Byl na něm vidět hlad po fotbale," pochválil manažer Martin Jol navrátilce do sestavy Aarona Lennona. Neřešitelným rébusem pro Spurs se zdá být udržení čistého konta - to se Tottenhamu letos podařilo jenom třikrát, naposledy 28. října. I tentokráte bude chybět zraněný dirigent zadních řad Ledley King.

Pět výher, pak čtyři zápasy bez vítězství a teď zase dvě výhry, taková je bilance Boltonu posledních měsíců. Wanderers už pomalu ztráceli kontakt se čtvrtou příčkou zajišťující účast ve třetím předkole Ligy mistrů, teď jim ale na Arsenal chybějí pouhé dva body a protože "Kanonýry" v neděli čeká finále Carling Cupu, může se změna právě na čtvrtém místě konat. "Našim hlavním cílem je Pohár UEFA a jsme v dobré pozici, abychom ho dosáhli," nemyslí na Ligu mistrů manažer Sam Allardyce. Tomu budou na White Hart Lane chybět Ben Haim, Thompson a Davies.


Blackburn - Portsmouth (neděle 16:00)
Rovers se svým fanouškům budou jistě chtít revanšovat za vyřazení z Poháru UEFA. "Nemyslím si, že se nám dostává takového respektu, jaký si zasloužíme, ale možná jsem paranoidní," myslí si manažer Mark Hughes, jemuž se v roce 2007 řádně rozrůstá marodka. Hrát nemohou Ooijer, Savage, McCarthy a Reid, nejisté jsou starty Dunna, Derbyshira, Enckelmana a Pedersena, který si proti Leverkusenu obnovil poraněnístehenního svalu. S takto početnou marodkou Blackburn prohrál tři z posledních čtyřech zápasů.

Podobně jako Blackburn, tak ani Portsmouth neoplývá zázračnou formou. Pompey se pomalu mohou rozloučit s vidinou účasti v Lize mistrů, v minulém kole sice porazili Manchester City, jenomže to byla jejich první výhra po šesti zápasech a čtvrtý Arsenal jim tak odskočil již na osm bodů. "Letošní sezóna nám vychází, hlavním důvodem jsou příchody zkušených hráčů Davida Jamese a Sola Campbella, jsou prostě vynikající," hledá manažer Harry Redknapp vysvětlení, proč jeho tým i nadále figuruje na sedmém místě. Kormidelník Pompey se v Ewood Parku nebude moci spolehnout na služby Andyho Colea, Dejana Stefanovice a čerstvě zraněného Laurena.

Autor: Tomáš Pavlík / eurosport.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele