PREMIERSHIP PREVIEW - 25. KOLO

30.01.2007, 09:56, aktualizováno 31.01.2007, 14:16
Previews
Fanoušci anglické kopané si neodpočinou ani v týdnu, kdy má Premier League na programu již 25. kolo. Manchester United bude svůj šestibodový náskok před Chelsea hájit doma proti Watfordu a měl by mít snadnější úlohu, než jeho nejbližší konkurent, který hostí Blackburn. Liverpool se ve West Hamu pokusí potvrdit svou vynikající formu. Nepředstaví se Arsenal, ten čeká odveta semifinále Carling Cupu proti Tottenhamu.

Portsmouth - Middlesbrough (úterý 20:45)
Pompey mají před vlastním publikem co napravovat a proti lepšícímu se Middlesbrough budou jistě chtít odčinit blamáž s Charltonem. "Chceme skončit do šestého místa, to je náš cíl a nic jiného nás nezajímá. Proti Middlesbrough to bude velmi těžké, jsou zápas od zápasu lepší, ale hraje se ve Fratton Parku a my chceme vyhrát," říká manažer Harry Redknapp. Toho čeká jubilejní stý ligový zápas na lavičce Portsmouthu. Chybět budou Noe Pamarot a Sean David.

Middlesbrough vyhrálo poslední tři zápasy a dalo v nich jedenáct branek. Především díky tomu se klub vedený Garethem Southgatem dotáhl do středu tabulky. "Jsem s týmem velmi spokojený, musíme ale být realisty a nedávat si žádné přehnané cíle," nepřeceňuje druhý nejmladší manažer v soutěži poslední výsledky. Důvod mu k tomu dává i překvapivá pohárová remíza s Bristolem City a možná absence Marka Viduky.


Sheffield United - Fulham (úterý 20:45)
Jedinečnou šňůru drží Fulham, který si z posledních šesti zápasů odnesl vždycky bod. "Je před námi ještě čtrnáct zápasů a to je dlouhá doba. Na desáté místo nám v tuto chvíli chybí jenom dva body, takové postavení bych před začátkem sezóny bral," tvrdí manažer Chris Coleman. Fulham na půdě "Žiletek" nevyhrál 22 let, k prolomení této série by mu měly pomoci čerstvé posily Alexei Smertin a Simon Davies.

Manažer Neil Warnock se v zimě rozhodl přebudovat mužstvo a do týmu vodí jednu posilu za druhou. Na Brammal Lane přišli například Kilgallon, Seck nebo Fathi, jehož v úterý zřejmě čeká ligová premiéra. "Neprohráli již deset zápasů v řadě a Chris udělal během ledna několik kvalitních obchodů. Především Vincenzo Montella se zatím vyplácí," pochválil svého protějška Neil Warnock. Tomu budou chybět Kilgallon, Gillespie, Morgan, Leigertwood a možná také Alan a Stephen Quinnovi, jimž v minulém týdnu zemřel člen rodiny.


West Ham United - Liverpool (úterý 20:45)
Liverpool se může pochlubit fantastickou formou, vyhrál osm z posledních devíti zápasů, naposledy jasně přejel Chelsea a svou formu bude jistě chtít potvrdit i v Upton Parku. "Vyhrát proti špičkovému týmu vždycky potěší, vedle dobrého pocitu z toho ale máte jenom tři body. Můžete porazit mistra a potom prohrát s West Hamem, tenhle zápas je stejně důležitý," varuje manažer Rafael Benitez. Reds, jimž budou chybět Harry Kewell a Luis Garcia, se mohou pyšnit skvělou obranou - v posledních dvanácti zápasech hned jedenáctkrát udrželi čisté konto.

West Ham se i napříč několika posilám trápí, stále je 18. a o víkendu dokonce vypadl z poháru s Watfordem. "Posledních několik týdnů bylo hodně těžkých. Každý tady prochází složitým obdobím a na každém je vidět frustrace. Jediný způsob, jak ji zahnat, je začít vyhrávat, ale to se nám nyní nedaří," smutní Alan Curbishley, který by se jistě rád pokusil o stejné podobné překvapení jako při svém debutu na lavičce londýnského klubu proti Manchesteru United (1:0). Pro West Ham a Liverpool to bude jubilejní sté ligové měření sil, na domácí straně do něho nezasáhne čerstvě zraněný Lucas Neill, otazník visí nad starty Carlose Teveze, Marlona Harewooda a Caluma Davenporta.


Reading - Wigan (úterý 21:00)
Wigan loni překvapil celou Premier League, letos je jedním z největších zklamání. Prohrál již sedm zápasů v řadě a v tabulce spadl až na 17. příčku. K ukončení nepřiznivé série by Latics měla pomoci čerstvá posila Caleb Folan. "Pokud budu dostávat šanci hrát, budu každý zápas hodnotit pozitivně. Vždy jsem si věřil a nejinak tomu bude i tady ve Wiganu," těší se Folan na nové angažmá. Manažer Paul Jewell má velkou marodku, na které jsou David Cotterill, Fitz Hall, Henri Camara, Arjan de Zeeuw a Paul Scharner. Pokud Wigan prohraje, vyrovná klubový rekord v počtu porážek v řadě.

Působení Readingu v Premier League hodně připomíná loňskou nováčkovskou sezónu Wiganu. Royals se nemusejí obávat boje o záchranu a mohou dokonce pomýšlet na boj o evropské poháry. "Chceme získat co nejvíce bodů. Wigan nemůžeme podcenit, ale nic jiného než tři body nebereme," říká manažer Steve Coppell. Tomu se do sestavy vrací Shane Long, naopak mimo hru jsou Kevin Doyle, Brynjar Gunarsson a volno možná dostane Dave Kitson.


Chelsea - Blackburn (středa 20:45)
Blues čeká první ze čtrnácti klíčových zápasů k zisku mistrovského titulu. "Sebevědomí je zpět a lidé okolo jsou opět šťastní. Ještě před měsícem se moji obránci báli hrát s míčem, teď si o něj říkají, dokáží ho podržet a jdou jim i přihrávky," raduje se z pokroku svého týmu manažer Jose Mourinho. Tomu by se co nevidět měli do sestavy vrátit kapitán John Terry a Arjen Robben. Mimo hru pro utkání s Blackburnem jsou Joe Cole a Khalid Boulahrouz.

Rovers přijedou na Stamford Bridge v hodně zdecimované sestavě. Hrát určitě nebudou Robbie Savage, Andre Ooijer, Steven Reid a Andy Todd, nejisté jsou pak starty Jasona Robertse, Ryana Nelsena, Francise Jefferse a Davida Dunna. "Nejedeme na Chelsea s žádnými obavami. Nejlepší týmy často zápasy se slabšími podcení, i když dle mého názoru do této kategorie již nepatříme. Blackburn je jeden z těch větších klubů a s těmi nejlepšími navíc letos máme dobrou bilanci," domnívá se manažer Mark Hughes.


Bolton - Charlton (středa 21:00)
Prosinec vyšel Boltonu náramně, vyhrál pět ze šesti zápasů, po Novém roce se však poněkud zadrhl - ze tří duelů má jen bod a skóre 1:8. Po debaklu 1:5 na půdě Middlesbrough sice uhrál remízu v FA Cupu na hřišti Arsenalu, ale kouč Sam Allardyce s výkonem spokojen nebyl: "Snad na nás ten strašný výkon na Arsenalu nezanechal následky. Musíme se v lize pokusit znovu chytit." Bolton tak má co napravovat a domácí souboj s trápícím se Charltonem by mohl být ideální příležitostí. Letos však s tímto soupeřem už dvakrát prohrál, venku v lize a také v Carling Cupu, navíc mu bude chybět suspendovaný autor pěti branek El-Hadji Diouf. Mimo hru jsou také dlouhodobě zranění O'Brien a Fortune, naopak se po zranění lýtka vrací obránce Tal Ben Haim, nad ním však stále visí otazník možného odchodu do Chelsea.

Charlton prožívá svou nejhorší sezónu v Premier League, ale minulý víkend se postaral o největší překvapení - uloupil tři body v Portsmouthu. "Takové výsledky mě utvrzují v tom, že můžeme věřit. V týmu je dobrá nálada, i když všichni víme, že to bude těžká sezóna. Myslím, že máme na Reebok Stadium šanci," věří manažer Alan Pardew. Ten včera udělal jeden důležitý krok k posílení šancí na záchranu - nepustil nejlepšího střelce týmu Darrena Benta do West Hamu, který nabízel slušných 18 miliónů liber. Boltonu dal v této sezóně ve dvou utkáních všechny tři góly, další ale zřejmě nepřidá, trápí jej totiž poraněné koleno a Pardew jej zřejmě bude šetřit na nadcházející souboje s Chelsea a Manchesterem United. Podobně jako Bent je na tom i kapitán Luke Young, zranění trápí také novou posilu Bougherru, naopak vrací se Andy Reid.


Manchester Utd - Watford (středa 21:00)
Na Old Trafford se chystá souboj prvního s posledním, Manchester United hostí Watford a cokoli jiného než jednoznačné vítězství by bylo ostudou. "Po utkání s Arsenalem už nebudou žádná další varování. Musíme vyhrát a pokračovat k dalšímu zápasu. Nebude to však snadné, Watford bude bojovat, musíme hrát naplno," je si povinnosti vyhrát vědom manažer Sir Alex Ferguson. Lednová posila Henrik Larsson má své místo v sestavě jisté, po jeho boku opět stane Wayne Rooney, Louise Sahu do hry nepustí poraněné koleno. Do týmu se po krátké dovolené vrací nejlepší střelec Cristiano Ronaldo, autor třinácti ligových gólů. Celý Watford nastřílel ve 23 utkáních jen o gól víc...

Sršni prožívají velmi těžkou sezónu, v roli ligového nováčka zřejmě míří k rychlému sestupu. Momentálně se však nachází v nejlepší formě od začátku sezóny - před týdnem v ligové dohrávce zdolali Blackburn a o víkendu v FA Cupu šokovali West Ham, když vyhráli 1:0 na jeho hřišti. A do zápasu s United mohou jít v klidu - nemají co ztratit. "Nemohu mluvit za všechny, ale já se nebojím žádného soupeře. Všichni ví, že je to skvělý tým a že to bude velmi těžké, ale každý má slabiny, těch se musíme pokusit využít," říká kapitán Jordan Stewart. Watford se bude muset obejít bez gólmana Bena Fostera, jenž je v klubu na hostování právě z Manchesteru a proti svému mateřskému klubu nemůže nastoupit, nahradí jej Richard Lee. Dále chybí zranění Shittu a Mahon, Henderson s Mackayem by měli být fit.


Newcastle - Aston Villa (středa 21:00)
V Newcastlu si určitě představovali lepší umístění, než střed tabulky, ale velké problémy se zraněními nedovolují Glennu Roederovi stavět ideální sestavu. Přesto Straky stoupají tabulkou, a pokud Aston Villu porazí, dostanou se na desáté místo - tak vysoko ještě letos nebyly. Svůj podíl na tom má i útočník Obafemi Martins. Nigerijská letní posila se během zimy rozstřílela a s osmi trefami je nejlepším střelcem týmu. "Lidé nepochopili, jak je těžké přijít z jiné země, a začali jej brzy kritizovat. Nyní najednou slýchám, že je za deset miliónů velmi dobrý hráč," prohlásil Roeder. Tomu pro zranění chybí hned osm hráčů, včetně gólmana Givena, což znamená šanci pro Steva Harpera a místo na lavičce pro Pavla Srníčka. Hrát nebude ani suspendovaný Solano, nejistý je start Sibierskiho, dobrou zprávou je návrat dlouho zraněných Duffa a Brambla.

V Aston Ville se po vydařeném úvodu sezóny vrací zpátky na zem. Jen šest bodů z posledních deseti zápasů znamená propad do dolní poloviny tabulky. Z Villa Parku po dlouhém trápení odešel Milan Baroš a na jeho místo přišly hned dvě nové posily - výměnou z Lyonu John Carew a z Watfordu Ashley Young. "Oba do týmu zapadli dobře, ale ani nákup pár hráčů nám přes noc nezaručí lepší formu a neznamená to, že budeme najednou hrát o Ligu mistrů," přijímá realitu Martin O'Neill. Chybět mu bude Jlloyd Samuel s poraněným kolenem, nejistý je start Gardnera, Suttona, Delanayho a i Carewa, ten si z Lyonu přinesl drobné potíže s třísly. Fit už je Stilian Petrov.


Zápasy Everton - Tottenham a Arsenal - Manchester City byly odloženy.


Autor: Tomáš Pavlík, Petr Starý / bbc.co.uk, eurosport.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele