PREMIERSHIP PREVIEW - 23. KOLO (SOBOTA)

12.01.2007, 21:49
Previews
Již 23. kolo má o víkendu na programu anglická Premier League. Oba největší kandidáti titulu, tedy Manchester United a Chelsea, čekají relativně snadné domácí zápasy s Aston Villou, respektive Wiganem. Liverpool cestuje do Watfordu, Arsenal zavítá do Blackburnu a další aspirant na Ligu mistrů, Bolton, změří doma síly s Manchesterem City...

Watford - Liverpool (sobota, 13:45)
Domácí jsou v tabulce zatím poslední a na tom se po tomto kole zcela jistě nic nezmění. Watford zatím sráží především špatná gólová potence, ve dvaceti odehraných zápasech dali "sršni" jenom dvanáct branek. "Hrajeme mnohem lepší fotbal, než na začátku sezóny, ještě nějaký čas ale zabere, než budeme hrát podle mých představ," říká manažer Adrian Boothroyd. Tomu se do sestavy vrací Tamas Priskin a Gavin Mahon, mimo hru jsou naopak Hamed Bouazza (rameno), James Chambers (kotník), Marlon King (koleno) a Clarke Carlisle (stehenní sval), nejistý je pak start Dannyho Shittua (kotník).

V Liverpoolu budou chtít dát zapomenout na poslední dva zápasy s Arsenalem. Reds nejprve ve třetím kole FA Cupu podlehli 1:3 a pak v úterý utrpěli debakl 3:6 ve čtvrtfinále Carling Cupu. Navíc se jim rozrostla marodka. K již dříve zraněným Boudewijnu Zendenovi (koleno), Mohamedu Sissokovi (rameno) a Harrymu Kewellovi (artritida) na ní přibyli Mark Gonzalez a Luis Garcia. Chilský záložník si vinou zranění holenní kosti nezahraje tři týdny, pro Španěla dokonce sezóna již skončila. "Hráči si až teď plně uvědomují důležitost Premier League, proti Watfordu bereme jedině tři body," troubí do boje Rafael Benitez. Liverpool je v tabulce zatím třetí, o bod před Arsenalem a Boltonem.



Chelsea - Wigan (sobota 16:00)
Na Stamford Bridge se v posledních dnech mluví především o Josem Mourinhovi, který údajně hodlá v Chelsea v létě skončit. Do té doby je ale ještě daleko a před londýnským klubem je spousta zápasů. Ten první již v sobotu, kdy Blues hostí Wigan. "Máme hodně problémů, protože vinou karetních trestů jsou mimo hru Ashley Cole a Claude Makelele a hrát ještě nebude ani Terry," vyjmenovává Mourinho absence. Na hřišti se neobjeví ani Joe Cole (zlomená noha) a ze zranění stehenního svalu se stále ještě nezotavil Carlo Cudicini. Do sestavy Chelsea se naopak vrací Ricardo Carvalho, Didier Drogba a Arjen Robben, který svým gólem rozhodl poslední vzájemné měření sil obou týmů. Klub ze Stamford Bridge je v letošní sezóně zatím nejlepší co se střílení prvních branek týče, povedlo se mu to již 17x.

Wigan v Londýně nemá co ztratit, naopak, jeho hráči se chtějí pokusit o další překvapení na účet Chelsea. Pomoci by jim k tomu mohla i jejich gólová potence na hřištích soupeřů, kde zatím skórovali v devíti z deseti odehraných zápasů. Jinak ale Wigan prožívá hodně špatné období, se střeleckou potencí na cizích hřištích kontrastuje jeho série pěti prohraných zápasů v řadě. Také díky tomu se svěřenci Paula Jewella propadli až na sedmnáctou příčku tabulky. Do zápasu na Stamford Bridge nezasáhnou Josep Skoko (lýtko), Paul Scharner (koleno) a Henri Camara (koleno). Pouze na tribuně možná zůstane i Arjan de Zeeuw (pata).



Charlton - Middlesbrough (sobota, 16:00)
Na The Valley zavládla po příchodu Alana Pardewa bojová nálada. Addicks sice naposledy prohráli s Arsenalem, předtím ale doma získali ve dvou utkáních čtyři body a v podobném duchu by rádi pokračovali i dále. V cestě nyní Charltonu stojí Middlesbrough a rovněž špatná činnost obrany. "Máme zdrženlivou partu obránců, potřebujeme zlepšit komunikaci," apeluje Pardew na své zadáky. Hned dva z nich, Osei Sankofa a Luke Young, jsou mimo hru stejně jako nejlepší střelec týmu Darren Bent.

Middlesbrough si do Londýna jede pro tři body, proti němu však mluví bilance na hřištích soupeřů - získalo jenom čtyři ze 33 možných bodů. "Chceme vyhrát a udělat mezi nimi a námi větší mezeru," připomíná manažer Gareth Southgate, že ani jeho tým nemá nic jistého. Zcela jistě do zápasu nezasáhnou Massimo Maccarone, Matthew Bates a Robert Huth, nejistý je start rekonvalescentů Jonathana Woodgata, Raye Parloura a Marka Schwarzera.



Bolton - Manchester City (sobota 16:00)
Hodně zajímavý duel bude k vidění na Reebok Stadium, kde o Ligu mistrů bojující Bolton přivítá na vítěznou notu naladěný Manchester City, který z posledních třech zápasů vytěžil maximální počet bodů. Čtyřikrát v řadě Citizens vyhráli naposledy v roce 1992. Manažer Stuart Pearce se v honbě za dalšími třemi body bude muset obejít bez čtveřice Paul Dickov, Sun Jihai, Dietmar Hamann a Danny Mils, nejistý je poté start Hatema Trabelsiho. Dobrou zprávou pro hostujícího manažera je naopak návrat Joeyho Bartona po odpykání disciplinárního trestu.

Svěřenci Sama Allardyce sice v minulém kole utrpěli debakl na hřišti Liverpoolu, předtím však vyhráli pětkrát v řadě a především díky tomu jim patří pátá příčka. "Tohle bude obtížný zápas. Dokázali se zvednout a vypadají hodně silně," varuje domácí kormidelník. Ve prospěch Wanderers mluví nedávná historie, doma dokázali City porazit již čtyřikrát v řadě. Na cestě za další výhrou tentokráte budou chybět Joey O'Brien a Henrik Pedersen, naopak do týmu se po disciplinárním trestu vrátí Ivan Campo.



West Ham - Fulham (sobota 16:00)
23. kolo Premier League má na programu také jedno londýnské derby, West Ham v něm změří síly s Fulhamem. "Kladiváři" sice po příchodu Alana Curbishleyho dokázali porazit Manchester United, jenomže z dalších čtyř zápasů získali jenom jeden bod a patří jim tak až sestupová 18. příčka. "Bude to pro nás velmi obtížný zápas, Chris Coleman odvádí vynikající práci," pochválil svého kolegu manažer West Hamu, jemuž budou chybět Anton Ferdinand, Lee Bowyer a Dean Ashton.

Fulham si vede o mnoho lépe než jeho městský rival. Cottagers sice v posledních sedmi zápasech vyšli hned čtyřikrát střelecky naprázdno, přesto již šest soutěžních duelů neokusili hořkost porážky. "Mezi Vánocemi a Novým rokem jsme odehráli čtyři derby a jsem velmi rád, že z každého jsme si odnesli minimálně bod," raduje se z výsledků svého týmu manažer Chris Coleman. Tomu se do sestavy sice vrací Franck Queudrue a Phillipe Christanval, ale chybět budou Ian Pearce (třísla), Antti Niemi (krk), Papa Bouba Diop (stehenní sval), Zat Knight (zlomená čelist) a Jimmy Bullard (koleno).



Sheffield United - Portsmouth (sobota, 16:00)
"Žiletky" doma nedávno porazili Arsenal, teď si brousí zuby na dalšího kandidáta Ligy mistrů - Portsmouth. "Harry Redknapp v loňské sezóně odvedl v Portsmouthu vynikající práci a pokračuje v ní i letos," složil poklonu svému sokovi Neil Warnock, jemuž dělá vrásky na čele početná marodka. Mimo hru pro zápas s Pompey jsou Matthew Kilgallon (kotník), Chris Morgan (stop za karty), Paddy Kenny (tříslo), Ian Bennett (prst na ruce), Mikele Leigertwood (kotník) a Li Tie (zlomená noha). Do sestavy se naopak vrací kanonýr Rob Hulse.

V kádru Portsmouthu zatím letos v mnoha ohledech kraluje Nwankwo Kanu, nigerijský útočník je nejlepším střelcem týmu, nejčastěji faulujícím hráčem, ale také nejčastěji faulovaným. Pompey v posledních dvou zápasech neokusili chuť vítězství a ani v Sheffieldu je nečeká nic snadného. "Mají výbornou první sezónu a určitě nám hodně zkomplikují cestu za vítězstvím," ví Harry Redknapp. Ten nemůže počítat s Noe Pamarotem a Dejanem Stefanovičem, chybět možná bude i se stehenním svalem laborující LuaLua.



Manchester United - Aston Villa (sobota, 16:00)
Na Old Trafford podruhé během jednoho týdne zavítá Aston Villa. Ta před týdnem prohrála v "divadle snů" v FA Cupu gólem z poslední minuty, tentokráte by svou snahu chtěla dotáhnout až do konce. "Hráči by si měli vzít příklad z minulého zápasu tady, kdy bojovali a hráli dobře," hledá klíč k úspěchu manažer Martin O'Neill. V Aston Ville zatím, co se střelecké aktivity týče, hraje se 37 pokusy prim Stillian Petrov, který však do sobotního duelu nezasáhne podobně jako jeho spoluhráči Chris Sutton, Craig Gardner, Thomas Sorensen, Martin Laursen, Luke Moore a Mark Delaney. Hrát nemůže ani Phil Bardsley, který ve Ville hostuje právě z Manchesteru, naopak po karetním trestu se do středu opět postaví Olof Mellberg.

V kádru Manchesteru zatím panuje pohoda. United vedou ligu se šestibodovým náskokem před Chelsea a Cristiano Ronaldo sbírá trofeje. Portugalský záložník včera podruhé v řadě získal ocenění pro nejlepšího hráče měsíce a proti Aston Ville by jistě rád položil základ k čistému hattricku. "Naši pozici si zasloužíme, v tuhle chvíli hrajeme nejlepší fotbal v Premier League," prohlásil asistent Carlos Queiroz. "Rudí ďáblové" o svém pohárovém vítězství nad Aston Villou rozhodli až v poslední minutě, manažer Sir Alex Ferguson ale v tom zápase dal šanci několika hráčům z lavičky. Pro ligový duel by měl chybět jenom jeden - nemocný Wes Brown.



Blackburn - Arsenal (sobota, 18:15)
V posledním sobotním utkání přivítá Blackburn v Ewood Parku Arsenal. "Kanonýři" o víkendu dostáli své přezdívce a i s rezervní sestavou rozdrtili Liverpool na jeho hřišti 6:3. Velkou zásluhu na tomto výsledku měl Julio Baptista, který si čtyřmi góly řekl o místo v základní sestavě. "Tým má velkého ducha a už několikrát jsme ukázali, že jsme všehoschopní. Samozřejmě jsme ztratili hodně bodů, ale Premier League končí až v květnu a do té doby se toho může stát ještě hodně," věří v úspěch svého týmu v konečném hodnocení Arsene Wenger. Arsenalu se vyprazdňuje marodka, už na ní zbyli pouze Freddie Ljungberg, Lauren a William Gallas. Rovers si budou muset dát velký pozor na Robina van Persieho, který jim v posledních čtyřech soutěžních zápasech nasázel šest branek.

Blackburn bude chtít Arsenalu jistě oplatit vysokou vánoční porážku 2:6. Paradoxně právě tento výsledek ale Rovers nakopl a od té doby vyhráli tři ligové duely v řadě. "Arsenal je ve vynikající formě, ale z minulé sezóny s nimi máme vynikající bilanci a oni z nás budou mít respekt," myslí si manažer Mark Hughes. Do jeho týmu se vracejí Shabani Nonda, Lucas Neill, Francis Jeffers a Zurab Khizanishvili, chybět naopak budou David Bentley, Jason Roberts, Steven Reid, Peter Enckelman a Ryan Nelsen.

Autor: Tomáš Pavlík / eurosport.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
Shevchenko

13:45 Watford FC - Liverpool 2

16:00 Chelsea FC - Wigan 1

16:00 Charlton - M'brough 10

16:00 Bolton - Man. City 1

16:00 West Ham - Fulham FC 1

16:00 Sheff. Utd - Portsmouth 1

16:00 Man. Utd - Aston Villa 1

18:15 Blackburn - Arsenal FC 02

14:45 Everton FC - Reading 1

17:00 Tottenham - Newcastle 1

Reagovat
smazaný uživatel

Docela dobrý až na

Charlton - Midlesbrough 02

Sheffield - Porstmouth 02 až 2

Jinak souhlasím

Reagovat
HOST*

WATFORD je 1

Reagovat
HOST*Ondras

Ale jo mas dobre tipy,ale s tim Totenhamem nevim nevim.Newcastle je fakt kazdym zapasem lepsi.maji dobry tym...ale tak treba ti to vyjde a budes v baliku,tak good luck kámo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele