Premier League: tým sezony 2010/2011

23.05.2011, 10:50
Názory a komentáře
Některé hvězdy posledních let prožily z individuálního hlediska méně povedené ročníky. Jejich místo na výsluní zabraly nové tváře. Kteří hráči byli na svých pozicích v této sezoně nejlepší?

Hodnocení hráčů je vždy individuální záležitostí. Mnohdy jsou rozdíly ve výkonnosti jednotlivých fotbalistů tak drobné, že rozhodují opravdu jen maličkosti. Nejprve chci nastínit, jak jsem k následujícímu výběru došel. Do nejlepšího týmu soutěže podle mého názoru patří především ti hráči, kteří mají velký pozitivní vliv na výsledky svého týmu.

Základem je, aby byli na hřišti co nejčastěji. Stanovil jsem tedy maximální limit 8 vynechaných ligových zápasů, což představuje lehce přes jednu pětinu sezony. Do výběru se tak nevešel například Robin van Persie. Nizozemský útočník má v kalendářním roce 2011 úžasnou střeleckou bilanci (18 gólů v 17 ligových zápasech), ale faktem je, že v prvních pěti měsících soutěže se netrefil ani jednou. Tým by také měl být funkční a neměli by být preferováni pouze ofenzivní hráči. Ideální jedenáctku ročníku 2010−11 si představuji následovně:

GK: Edwin van der Sar
Tento 40letý golman ukončí v létě kariéru, i když by klidně mohl pokračovat dále. Van der Sar byl opět výborný. Jeho chyba proti WBA všechny šokovala, protože jinak byl ztělesněním jistoty. Světový fotbal přijde o velkého hráče. Těchto řádek bych rád využil k připomenutí toho, že nizozemský brankář po výhře v Lize mistrů s Ajaxem a angažmá v Juventusu odešel v nejlepších letech do týmu nováčka anglické soutěže Fulhamu. Dnes mi přijde jen těžko uvěřitelné, že Edwin van der Sar u Cottagers vydržel čtyři roky. Během 21 let v profesionálním fotbale vyhrál nespočet trofejí, ale ani působení v menším klubu nebylo pod jeho úroveň.

RB: Bacary Sagna
Na místě pravého obránce toho Premier League moc nenabízí. Kde jsou ty časy, kdy ve stejný čas v anglické lize hráli Gary Neville a Lee Dixon? V minulém ročníku byl v sestavě roku podle PFA Branislav Ivanović. Letos se tam objevil Bacary Sagna, s čímž souhlasím. Nedá se říct, že by zářil jako při své debutové sezoně, ale i tak si drží solidní formu. Arsenal se na něj může po celý rok spolehnout. To se o jeho konkurentech na této pozici z různých důvodů říct nedá.

CB: Vincent Kompany
Belgický hráč konečně začíná zcela naplňovat svůj potenciál, který ukázal jako mladíček v Anderlechtu. Kompany je dokonalý obránce: rychlý, silný, výborně čte hru. Díky zkušenostem ze zálohy si také rozumí s míčem. V Manciniho defenzivním pojetí hry je ústřední postavou. Patří přitom mezi nejlevnější hráče v sestavě. 6 milionů liber? Tento nákup se opravdu povedl.

CB: Nemanja Vidić
Sir Alex Ferguson moc dobře věděl, proč kapitánskou pásku předal srbskému obránci. Vidić byl nejstabilnějším prvkem obranné čtveřice, která během sezony zažila mnoho změn. Vidić byl takový, jak ho známe z předchozích let. Včetně minel a prohřešků nepostřehnutých rozhodčími. Vzhledem k jeho skvělé defenzivní práci lze občasné chyby tolerovat, navíc když jsou vyváženy důležitými góly do sítě soupeře.

LB: Leighton Baines
Patrice Evra a Ashley Cole zažili z individuálního hlediska i lepší ročníky, moje volba proto padá na výborného Leightona Bainese. Zklamání z nenominace na mistrovství světa přebolelo a levý obránce na klubové úrovni všem ukázal, v čem je silný. Za takovou bilanci by se nemusel stydět i lecjaký záložník: 5 ligových gólů a 11 asistencí. Baines je hrozbou pro soupeře ze hry i ze standardních situací. Pro hru Evertonu je nepostradatelným hráčem, klub bude muset v létě bojovat o jeho udržení.

DM: Nigel de Jong
Z hlediska nebezpečnosti zákroků kontroverzní hráč, jinak vynikající defenzivní záložník. Manchester City má opravdu dobře složený tým. Techničtí hráči potřebují někoho, kdo jim bude jistit záda. De Jong je excelentní rozbíječ útoků soupeře, navíc se jako zlý muž stará o to, že se Citizens nenechají nikým zastrašit. Jeho vliv na tým nejlépe dokumentuje následující bilance. Při De Jongově absenci Manchester City vyhrál pouze jednou (s WBA), jinak remizoval s Blackburnem a Fulhamem a prohrál s Wolves a Manchesterem United. Při třígólové prohře s Liverpoolem nastoupil až do závěru utkání, kdy už bylo dávno rozhodnuto.

DM: Scott Parker
Velký bojovník ve středu pole prožil nejproduktivnější sezonu v kariéře. Z individuálního hlediska se mu velmi dařilo, Fabio Capello s ním začal počítat a od novinářů získal cenu pro hráče roku. Scott Parker dosáhl vrcholu až ve 30 letech. Slušně rozjetou kariéru zbrzdil jeho přestup do Chelsea, kde se v nabité konkurenci neprosadil. Poté prožil dva nevýrazné roky v Newcastlu. Až ve West Hamu naplno ukázal, jak může být platný. Jeho zranění definitivně pohřbilo naději, že by se West Ham mohl zachránit.

RW: Nani
Tento Portugalec nikdy nebude populární postavou. Dokonce i vlastní fandové ho v prvních letech angažmá často kritizovali. Zdá se ovšem, že Nani fotbalově dospěl. Ano, jeho teatrální výstupy jsou k smíchu. Jinak je třeba uznat, že když byl Rooney z formy a zranil se Valencia, tak právě Nani na sebe převzal zodpovědnost a stal se tahounem týmu. Kromě připravování gólů pro spoluhráče se začal střelecky sám prosazovat. V závěru ročníku už zářili jiní hráči Manchesteru United, ale i tak má Nani výraznou zásluhu na zisku titulu.

AM: Charlie Adam
V Rangers se stal nepotřebným, a tak ho Ian Holloway koupil za pouhých 500 000 liber. Do Premier League vtrhl jako velká voda a přinesl s sebou plno gólů a asistencí. Velmi kreativní záložník, schopný vytvářet vyložené šance ze hry i standardních situací. Není náhodou, že dal gól přímo z rohového kopu. V létě pravděpodobně změní působiště. Z Adama může být jeden z těch hráčů, kteří v malém klubu zažili pouze jednu výjimečnou sezonu a poté upadli v zapomnění. A nebo s lepšími spoluhráči vynikne jeho kvalita ještě více? Uvidíme.

LW: Gareth Bale
Cenu pro hráče roku podle PFA dostal Bale i díky tomu, že se o vítězi hlasuje na začátku března. Přispěly k tomu také jeho výkony na evropské scéně, kde udělal větší průvan než v Premier League. Anketu nejspíše měl vyhrát někdo jiný, ale za to samotný hráč nemůže. Ačkoliv na něj v lize byly týmy dobře připravené a ne vždy se dokázal prosadit, tak Gareth Bale do výběru sezony patří. Jeho hlavní zbraní je rychlý únik po lajně a centr do vápna. Útočníci Tottenhamu zapomněli střílet góly, schopnosti velšského hráče tak mnohokrát skončily nevyužity. Bale ukázal, že má v záloze ještě další triky, protože dal tři góly hlavou. Sezonu mu narušily tři pauzy kvůli zranění. První dvě mohly být důsledkem toho, že mu Harry Redknapp nedopřával oddych. Třetí mu způsobil nešetrným zákrokem Charlie Adam. Doufejme, že se Gareth Bale brzy uzdraví a opět bude děsit obrany soupeře.

ST: Carlos Tévez
Argentinský útočník nás můře iritovat svými prohlášeními o tom, že ho hraní fotbalu v Evropě nebaví. Jeho statistiky ovšem hovoří jasně: Tévez vstřelil 35% gólů Manchesteru City v této sezoně Premier League. Ostatní útočníci zaostali za očekáváními, a tak hlavní zodpovědnost ležela na Tévezovi. Tým si mohl dovolit hrát defenzivně, protože věděl, že jeho hvězda je schopná se individuálně prosadit. Jeho nízké těžiště a spojení síly s technikou jsou noční můrou pro všechny obránce. Výrazně přispěl k tomu, že si Manchester City prorazil cestu do první čtyřky.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (574)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele