Premier League souhrn - 4. kolo

25.08.2007, 15:49, aktualizováno 26.08.2007, 19:39
Komentáře a souhrny
V čele Premier League dochází ke střídání stráží, tabulce po vítězství 1:0 nad Portsmouthem vévodí Chelsea. Vystřídala Manchester City, který stejným výsledkem podlehl Arsenalu. Poprvé naplno bodoval Manchester United, porazil 1:0 Tottenham, Liverpool veze všechny body ze Sunderlandu.





Sunderland AFC - Liverpool FC   0:2
Branky:  37. Mohamed Sissoko, 87. Andrij Voronin

Manažer Roy Keane dává v Sunderlandu znovu dohromady kdysi nejúdernější útočnou dvojici na světě, své někdejší spoluhráče z Manchesteru United Dwighta Yorka a Andyho Cola, druhý jmenovaný však proti Liverpoolu ještě nenastoupil.

Reds byli v utkání na půdě nováčka favority a dokazovali to od samého začátku, hned v první minutě se po chybě obrany dostal do gólové šance Voronin a mířil těsně vedle. V další šanci Liverpoolu přestřelil Xabi Alonso, ve 24. minutě mohl z ojedinělého útoku na druhé straně otevřít skóre Stokes, překonal gólmana Reinu, toho však ještě před prázdnou brankou zastoupil Agger. Neproměněná příležitost domácí zamrzela ve 37. minutě. Aktivní Voronin na hranici šestnáctky přenechal míč Sissokovi a reprezentant Mali střelou k tyči překonal Gordona - 0:1.

Druhý gól v domácí síti se zdál být jen otázkou času, na Craiga Gordona se valil jeden útok za druhým. Bývalý brankář Hearts však prokazoval, že devět miliónů liber, které za něj Sunderland zaplatil, nebyly peníze vyhozené oknem a přiváděl útočníky Liverpoolu k zoufalství, hned třikrát vychytal Fernanda Torrese. Sunderland na zvrat neměl sílu, s asi jedinou nebezpečnou situací, centrem do vápna, si poradil Reina. Povedený zápas si v závěru ještě osladil Andrij Voronin, jednu šanci mu sice Gordon zlikvidoval, ale v další, tři minuty před koncem, už ukrajinský reprezentant nezaváhal a pojistil vítězství Liverpoolu.


Arsenal FC - Manchester City   1:0
Branka:  80. Francesc Fabregas

Manchester City poprvé v sezóně kapituloval a poprvé prohrál, nestačil na Arsenal. K bodům mu tentokrát už nepomohl výborný výkon Kaspera Schmeichela, syna slavného otce, mezi tyčemi.

V dresu Arsenalu nastoupili uzdravení Adebayor s Rosickým, poprvé v sezóně se objevil i Gilberto Silva. Domácí podle očekávání diktovali tempo hry, Citizens ale dobře bránili, stoperská dvojice Richards - Dunne se zdála být neprostupná. Van Persie to tedy zkusil zdálky a jen těsně přestřelil. Větší šance měli hosté, Petrov mířil mimo, Mpenza v dobré pozici nezpracoval míč a Elano, zřejmě v největší šanci první půle, místo přihrávky lépe postaveným spoluhráčům odevzdal míč do rukavic Manuela Almunii, zaskakujícího za zraněného Jense Lehmanna v brance Gunners. Na druhé straně zahrozil Fabregas centrem, na který jen těsně nedosáhl Van Persie.

První šance druhé půle měli domácí Adebayor a Rosický, ale střely obou dvou zblokovali obránci, na druhé straně Petrov minul a Mpenzu vychytal Almunia. Volání hostí po penaltě poté, co Touré ve vápně srazil Johnsona, rozhodčí Foy nevyslyšel, později na druhé straně však na radu asistenta penaltu po zákroku na Hleba odpískal. K míči se postavil Van Persie, ale pálil doprostřed a Kasper Schmeichel držel šance hostí na bodový zisk. Ty držel i dál, když vychytal Van Persieho a Fabregase, další vzájemný souboj se španělským záložníkem už ale prohrál. Fabregas deset minut před koncem trefil přesně pod víko a rozhodl o třech bodech pro Arsenal. Nic na tom nezměnil už ani Schmeichelův výlet do vápna soupeře v nastaveném čase, po rohu se sice k zakončení dostal, ale Almuniu nepřekonal.


Chelsea FC - Portsmouth FC   1:0
Branka:  31. Frank Lampard

Co by si Chelsea počala bez Franka Lamparda. Anglický záložník se letos trefil už potřetí a podruhé svou trefou zajistil zisk bodů. V minulém kole zařídil svou proměněnou penaltou alespoň remízu v utkání s Liverpoolem a dnes rozhodl zápas proti Portsmouthu, který jeho tým nakonec vyhrál 1:0. Petr Čech se konečně díky dnešní nule stal členem Klubu ligových brankářů, do kterého se dostal vůbec jako nejmladší brankář historie.

Blues začali velmi ofenzivně a už v první minutě byl blízko gólu Claudio Pizarro, jenže výborný zákrok předvedl James a pozemní střelu peruánského reprezentanta vychytal. V 10. minutě se po kombinaci s Pizarrem dostal k zakončení Malouda, ale jeho střela letěla pouze do boční sítě. V 23. minutě vyzkoušel dělovku z hranice pokutového území Mathew Tayllor, ovšem mířil nepřesně. Jediný gól zápasu padl ve 31. minutě. Drogba přihrál Lampardovi a ten střelou pod Jamesem poslal Chelsea do vedení. Domácí zbytek prvního poločasu kontrovali hru a Portsmouth už k ničemu nepustili.

Nejblíže vyrovnání byli hosté v 58. minutě, kdy se dostali do brejku, ale koncová střela O'Neila byla nepřesná. Portsmouth byl po celé druhé dějství mnohem aktivnější a několikrát to před brankou Chelsea hodně jiskřilo, jako při střele Muntariho. Domácí zachránil tři minuty před koncem normální hrací doby Ashley Cole, který na brankové čáře vyrazil hlavičku Hreidarssona.

Blues se tak dostali do čela tabulky, kde vystřídali Manchester City.


Bolton Wanderers - Reading   3:0
Branky:  32. Gary Speed, 55. Nicolas Anelka, 90. Daniel Braaten

Bolton se konečně poprvé v nové sezóně může radovat ze zisku tří bodů. Domácí od začátků zápasu udávali tempo a prvního gólu se diváci dočkali v 32. minutě, kdy se prosadil zkušený Gary Speed, jenž dopravil míč za Hahnemannova záda hlavičkou po rohu Dioufa. Na 2:0 zvýšil Nicolas Anelka, pro kterého to byl už třetí gól v sezóně. Reading se ani po tomto gólu nepoučil a Bolton pustil do několika vyložených šancí. Výborné utkání sehrál především kapitán Kevin Nolan, jenže neustále zaměstnával defenzívu hostů a deset minut před koncem byl blízko gólu, jenže mířil nepřesně. Pohodlné vítězství dokonal ve třetí minutě nastaveného času Braaten, který do brány doklepl centr Anelky. Wanderers se díky plnému bodovému zisku odpoutali od sestupových příček minimálně do neděle, kdy Manchester United hostí Tottenham. Readingu po dnešku patří třinácté místo.


Derby County - Birmingham City   1:2
Branky:  51. Matt Oakley - 1. Cameron Jerome, 63. Cameron Jerome

Duel nováčků nakonec dopadl lépe pro hosty z Birminghamu, kterým vítězství zařídil dvěma vstřelenými brankami kamerunský útočník Jerome. Z té první se radoval hned v úvodním minutě zápasu. Jerome dostal v pokutovém území přihrávku od Mikaela Forssella a svou křižnou střelou poslal hosty do vedení. S Derby tento vývoj utkání hodně zacloumal a celé utkání tahalo za kratší konec provazu. Největší šanci měl Teale, ale jeho střelu ze 22 metrů Maik Taylor se štěstím zlikvidoval. Vyrovnání přišlo na začátku druhého poločasu, kdy se střelecky prosadil Matt Oakley. Ovšem ani nerozhodný stav nevydržel domácím moc dlouho. Sebastian Larsson, jenž byl na hřišti pouhé dvě minuty, hned při svém prvním dotyku s míčem vytvořil palebnou pozici pro Jeroma, a ten se nemýlil. Derby se po této prohře propadlo na poslední místo, Birmingham si drží prozatím jedenáctou příčku se čtyřmi body na kontě.


Middlesbrough FC - Newcastle United   2:2
Branky:  28. Mido, 80. Julio Arca - 22. Charles N'Zogbia, 77. Mark Viduka

Newcastle v Middlesbrough dvakrát vedl, ale pokaždé inkasoval a nakonec veze z Riverside Stadium pouze bod, díky kterému se dostal na 7. místo, ovšem stále má zápas k dobru. Middlesbrough bude až do příštího týdne patřit příčka třináctá.

Hosté začali velmi aktivně a Middlesbrough pořádně zatopili. První branka přišla ve 22. minutě, kdy se prosadil krásnou dalekonosnou střelou záložník Charles N’Zogbia. Ovšem Boro zanedlouho odpověděli stejnou mincí. Mido si skvěle zpracoval přihrávku Fabia Rochembacka, zbavil se Stevena Taylora a následně obešel také gólmana Harpera a zakončil do prázdné brány. Pro egyptského útočníka to byl po přestupu z Tottenhamu už druhý gól ve druhém zápase. Boro tento gól nažhavil k větší aktivitě a brankář Newcastlu musel ještě několikrát zasahovat. Ve 44. minutě se penalty dožadoval po faulu Davida Wheatera záložník Milner, ale rozhodčí Dean i s pomoci postranního rozhodčího rozhodl o nevinně zadáka domácího celku.

V 61. minutě Viduka v koncovce selhal, ale za patnáct minut se už z gólu radoval. Australský reprezentant si zpracoval centr N’Zogbii, obtočil se kolem Woodgata a poslal Newcastle do vedení. Nicméně, vedení hostům vydrželo tentokrát pouhé tři minuty. Na Arcovu střelu byl Harper krátký. Do utkání zasáhl také Michael Owen, ale gólově se opět neprosadil.


Manchester United - Tottenham Hotspur   1:0
Branka:  68. Luis Nani

Až ve svém čtvrtém zápase se konečně dočkal Manchester United zisku tří bodů. Proti Tottenhamu to ovšem neměl vůbec lehké a o výsledku rozhodl až ve druhém poločase, kdy zaznamenal svůj premiérový gól v Premier League Portugalec Nani.

Utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak, kdyby se z dobré šance prosadil už v první minutě Robbie Keane. Irský reprezentant ovšem nastřelil pouze břevno. To byla zřejmě největší příležitost prvního poločasu, ve kterém měl mírnou převahu Tottenham. Red Devils to zkoušeli především z dálky, Michael Carrick jednou dokonce nastřelil tyč, jenže to bylo všechno.

Hodně horko bylo domácím zadákům při velké příležitosti Berbatova, který nejprve odešel Vidiče, potom prostřelil Van der Sara, ovšem na brankové čáře míč odvrátil Ferdinand. O minutu později zahrozil po skvělém pasu od Steeda Malbranka opět bulharský útočník, v pokutovém území zřejmě nastřelil ruku Browna, ale rozhodčí nechal pokračovat ve hře.

Tottenhamu se tyto nevyužité šance vymstily v 68. minutě, kdy z 25 metrů napřáhl Nani, brankář Robinson si sice na jeho prudkou střelu konečky prstů sáhl, ovšem míč už zastavit nedokázal. Portugalský mladíček svůj první gól v novém dresu oslavil stylově – povedeným saltem, přestože mu tento nebezpečný kousek před začátkem sezóny zakazoval manažer Alex Ferguson. Spurs se ještě v posledních deseti minutách snažili s výsledkem něco udělat, ale třetí porážce ze čtyř zápasů už zabránit nedokázali.


Aston Villa - Fulham FC   2:1
Branky:  51. Zat Knight (vl.), 90. Shaun Maloney - 6. Clint Dempsey


West Ham United - Wigan Athletic   1:1
Branky:  81. Lee Bowyer - 78. Paul Scharner


Everton FC - Blackburn Rovers   1:1
Branky:  78. James McFadden - 15. Roque Santa Cruz



Tabulka:
1. Chelsea FC43107:410
2. Manchester City43014:19
3. Wigan Athletic42116:37
4. Liverpool FC32105:27
5. Everton FC42116:47
6. Arsenal FC32104:27
7. Newcastle United31205:35
8. Portsmouth FC41216:55
9. Blackburn Rovers31204:35
10. Manchester United41212:25
11. Aston Villa31113:34
12. Birmingham City41126:74
13. Middlesbrough FC41125:64
14. West Ham United31112:34
15. Reading41122:54
16. Sunderland AFC41123:74
17. Tottenham Hotspur41035:53
18. Bolton Wanderers41036:83
19. Fulham FC41035:73
20. Derby County40133:91

Příští kolo
01.09.2007
16:00Newcastle United - Wigan Athletic
16:00Bolton Wanderers - Everton FC
16:00Liverpool FC - Derby County
16:00Fulham FC - Tottenham Hotspur
16:00Middlesbrough FC - Birmingham City
16:00Reading - West Ham United
18:15Manchester United - Sunderland AFC
02.09.2007
14:30Arsenal FC - Portsmouth FC
16:00Blackburn Rovers - Manchester City
17:00Aston Villa - Chelsea FC

Autor: Petr Starý

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

s tím Voroninem jsem asi neměl zas tak pravdu, když jsem ho kritizoval.. ještě než se ukázal na hřišti..

Reagovat
HOST*CeceFCB

Andy, dlzim mu ospravedlnenie zato, ze si ho podcenil

Reagovat
HOST*españa

Andy Cole a Dwight Yorke opět spolu v jednom týmu

Reagovat
HOST*Heretic

Sunderland = Stara garda Manchester United Uz tomu chybi jenom Beckham a Cantona!

Reagovat
HOST*bohy

Reagovat
HOST*El_Cid

a duch george besta

Reagovat
smazaný uživatel

a trénovat je bude keane

Reagovat
HOST*

Sunderland je zhraloej na padaka, doufam, ze sestoupej

Reagovat
HOST*

zralej

Reagovat
Shevchenko

S Crouchem se nepočítá?

Reagovat
HOST*mysman

byli spatny povetrnostni podminky,on jak je vysokej tak mu zakazali hrat ve vetru kerej je rychlejsi jak 5m/s

Reagovat
smazaný uživatel

asi si čekal že se nekdo zasměje že?

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

mysman --> dmntni decko

Reagovat
HOST*mysman

a co si ty?radsi to sem nebudu psat

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*CeceFCB

ManU vs Tottenham 0:1

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

no typ.. jaký asi? agresivní a rychlý fotbal

Reagovat
Slejdy

man utd opet nevyhraji .. muj nazor

Reagovat
HOST*

jj ja si to i preju , Chelsea je uz pomalu mistr

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik golmanů chtěj v tom ManC?

Reagovat
HOST*miki

rychla oprava to cumim

Reagovat
HOST*CeceFCB

oät nic moc, uvidime co predvedu v druhom polcase.

Reagovat
Shevchenko

Tak to byl fantastický Góóóĺ !!

Reagovat
HOST*

hmmmmmmmmmmmmmmmmmm borec nani

Reagovat
HOST*CeceFCB

Reagovat
HOST*

tjn

Reagovat
HOST*spurs

rozhodci je piica. podlamna jasna pencle ked vidic sa mi vidi povalil a potom sa postavil a supol to van der sarovi medzi nohy. ruka tam nebola aspon mne sa videlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož v sobotu odpoledne žádný fotbal v televizi nevysílali(kromě reprízy páteční bundesligy) a internet mi nešel,viděl jsem 2 zápasy PL.Tentokrát jsem neutekl po 30 minutách jako minule,i když to žádný zázrak nebyl.Potěšilo mě to,že jsem se nemýlil ve Voroninovi,který se zatím ukazuje jako jasně nejlepší posila Liverpoolu a myslím si,že liverpoolští nejsou bez šance na titul.Z druhého zápasu mi vyplynulo poučení pro Spartu: nepustíme do gólovky Fabregase=nemůžeme dostat gól.Jinak Van Persie je nejenom tragický fotbalista,ale taky totální vypatlanec a za to,co udělal Schmeichelovi by měl dostat nejmíň 10 zápasů.

Reagovat
HOST*Taborak

Podle mě nejlepší 11ka za první měsíc PL: Schmeichel-Arbeola, Dunn, Richards,Sagna-Lampard, Fabregas, Pennent-van Persie,Anelka

Reagovat
HOST*Mrazík

Nechci ti do toho kecat, ale máš tam 10 jmen... někdo asi hraje tak dobře, že ho počítáš za dva.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele