PREMIER LEAGUE - 9. KOLO

21.10.2006, 15:56, aktualizováno 22.10.2006, 19:07
Komentáře a souhrny
Manchester United v šlágru kola porazil Liverpool 2:0 a drží první příčku, ale Chelsea zůstává jen o skóre zpět, když zdolala Portsmouth. Wigan rozstřílel Manchester City 4:0 a téměř po dvou měsících okusil chuť vítězství, Villa jen remizovala s Fulhamem. Arsenal nadělil čtyřku Readingu a je stylově čtvrtý. Derby o krále sevrovýchodní Anglie vyhrálo Boro, Newcastle je smutný. Blackburn nedal dvě penalty a prohrál s Boltonem. Dál se trápí West Ham.

Ve znamení červené se neslo nedělní odpoledne v Premier League. Na Old Trafford totiž na sebe narazili v ostře sledovaném utkání Manchester United a FC Liverpool. Jediné, co v souboji Red Devils a The Reds chybělo (a nikomu to nevadilo), byla červená karta. I tak se ale bylo na co dívat. V tradičních barvách nastoupil domácí Manchester a tak hosté museli do žlutého. Přesto Liverpool začal nečekaně zostra, ale Kuyt hlavičkval jen do náručí svého krajana van der Saara. V 39. minutě se vytáhl Paul Scholes hrající svůj pětistý zápas za United. Giggs odcentroval skrze nohy Finnana a našel na malém vápně Scholese. První pokus se ještě podařilo Reinovi napůl zlikvidovat, ale bývalý anglický reprezentant pohotově zareagoval a dorážkou otevřel skóre. O tři minuty později to mohlo být 2:0. Saha napřáhl z dálky, jenže Reina mu bravurním zákrokem radost překazil. Po přestávce mohli vedení zvýšit Saha i Scholes, ale oba pálili mimo tyče. Dvoubrankového náskoku se tak United dočkali až v polovině druhé půle. Giggsův roh obrana Liverpoolu napoprvé odvrátila, velšan si tedy centr zopakoval, míč doputoval až k Ferdinandovi, který si pravačkou míč připravil a levačkou ho poslal nechytatelně za Reinova záda. Byla to jeho první trefa od zápasu s Liverpoolem v minulé sezóně, který svou brankou tehdy rozhodl. Až po druhé brance se Benitéz rozhodl poslat k osamocenému Kuytovi na hrot Crouche. Ten se však neprosadil a upoutal pozornost jen ostrým střetem s van der Saarem, za nějž uviděl žlutou kartu. V samém závěru se snažili liverpoolští alespoň výsledek zkorigovat, ale Gerrardova hlavička skončila nad brankou.

Už v sobotu se hrál další šlágr kola na londýnském Stamford Bridge. Chelsea chtěla proti Portsmouthu navázat na vítězství proti Barceloně v Lize mistrů. Událostí dne byl první gól Andreje Ševčenka na Stamford Bridge i v Premier League. V 55. minutě protrhl ukrajinský kanonýr trápení své i celého týmu, který držel dlouho na nule famózními zákroky brankář hostí James. Hned dvě minuty po Ševčenkovi se prosadila další letní posila Blues Michael Ballack, který taktéž zaznamenal první branku v nejvyšší anglické soutěži. Pak rozhodčí neuznali branku Drogbovi, který z ofsajdu dorážel Ballackovu střelu z dálky. Zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže dvacet minut před koncem se po závaru v šestnáctce Chelsea prosadil Benjani a Chelsea měla nakonec s udržením výsledku plné ruce práce.

Pouhé dva body za vedoucím tandemem je stále Bolton. Allardycovi hoši tentokrát přivezli tři body z Blackburnu a mohou za to vděčit především svému gólmanovi Jäskelainenovi. Ten několikrát podržel svůj tým už v prvním poločase, avšak vrchol jeho galapředstavení přišel až na konec utkání, kdy už Bolton vedl zásluhou Ivána Campa. V 87. minutě fauloval domácího Robertse Fortune a kopala se penalta. Jäskelainen ji však McCarthymu chytil! Za pouhou minutu se na Blackburn usmálo štěstí znovu a po Speedově faulu měli domácí výhodu druhé penalty. Jenže ani Roberts fantastického Fina nepřekonal!!! V nastavení pak ještě Bolton přišel o vyloučeného Nolana, ale i tak cenné vítězství udržel, ač byl prakticky po celý zápas horším týmem.

Jestliže fotbalisté Chelsea nebudou na utkání v Readingu neradi vzpomínat, pak u hráčů jejich londýnského rivala o tom nemůže být ani řeč. Arsenal začal přímo pohádkově a už v první minutě otevřel střelecký účet Henry. Ještě do pauzy zvýšil na 2:0 pro hosty Hleb a když pět minut po změně stran přidal další branku van Persie bylo definitivně rozhodnuto. Na konečných 4:0 pak z pokutového kopu upravil v 70. minutě brilantní Henry. Arsenal se už vyšlphal na čtvrté místo a přitom má stále ještě zápas s Wiganem k dobru. Na vedoucí duo ztrácí Gunners v současnosti pět bodů.

Potřetí za sebou remizovala v lize Aston Villa. Domácí, s Milanem Barošem v základní sestavě, šli do vedení zásluhou proměněné penalty svého kapitána a nejlepšího hráče Garetha Barryho. Za hostující Fulham vyrovnával v nastavení první půle mladý německý obránce Volz.

Katastrofické odpoledne zažili ve Wiganu fanoušci i hráči Manchesteru City. Loňská štika ligy si na svěřencích bývalého skvělého reprezentačního obránce Stuarta Pearce smlsla jako ta skutečná na planktonu. První dvě branky vtěsnali domácí do úvodních čtyř minut a City se už nevzpamatovali. První branku si do vlastní sítě vstřelil Dunne, druhý gól přidal Heskey. Také ve druhé půli se Athletics radovali ze slepených gólů. V rozmézí 65. a 67. minuty znásobili vedení Henri Camara a Antonio Valencia. Blues tedy i nadále pokračují v sérii mizerných představení na hřištích soupeřů. V roce 2006 se venku radovali z vítězství jen jedinkrát.

Zatímco Liverpool kapituloval v Manchesteru jeho městský rival Everton si v Goodison Parku připsal tři body za vítězství nad Sheffieldem. Ve 13. minutě posadil Tofees do sedla Arteta, ale byla to 33. minuta, jež rozhodla o osudu zápasu. Kanonýr Evertonu Andy Johnson se po kombinaci Daviese a Artety řítil sám na branku, když ho fauloval hostující Claude Davis. Rozhodčí poslal Davise pod sprchy a Beattie domácí do dvoubrankového vedení. V deseti lidech už potom Sheffield na zvrat neměl.

Middlesbrough je zpátky. V severovýchodním derby s Newcastlem vyhráli domácí 1:0 a mají jedenáct bodů stejně jako například Liverpool. Garethu Southgatovi se muselo mocně ulevit, když pět minut před koncem poslal nigerijský forvard Yakubu do sítě Downingův roh. Smutno je naopak v Newcastlu. Tradiční klub z "Toonu" klesá níž a níž a sestupové pozice jsou už nebezpečně blízko.

Další derby viděl Londýn. Tottenham přivítal trápící se West Ham. Díky egyptskému útočníkovi Midovi si čárku za vítězství mohli udělat domácí. Bývalý hráč AS Řím, který už dříve v Tottenhamu hostoval a natrvalo se vrátil letos v létě, se prosadil na konci prvího poločasu, když po přihrávce Davidse obešel Ferdinanda a s pomocí tyče překonal brankáře soupeře.


Tabulka:
1. Manchester United971119:522
2. Chelsea FC971115:522
3. Bolton Wanderers962110:420
4. Arsenal FC852115:417
5. Portsmouth FC951313:516
6. Everton FC944115:816
7. Aston Villa936011:615
8. Fulham FC934211:1413
9. Reading94149:1213
10. Blackburn Rovers93339:1112
11. Liverpool FC93249:1111
12. Middlesbrough FC93249:1311
13. Tottenham Hotspur93246:1011
14. Manchester City92346:139
15. Wigan Athletic822411:118
16. Newcastle United92167:137
17. Sheffield United91354:126
18. Watford FC90547:135
19. West Ham United91266:135
20. Charlton Athletic91176:154

Příští kolo
20.10.2007
West Ham United - Sunderland AFC
Arsenal FC - Bolton Wanderers
Everton FC - Liverpool FC
Blackburn Rovers - Reading
Manchester City - Birmingham City
Fulham FC - Derby County
Newcastle United - Tottenham Hotspur
Middlesbrough FC - Chelsea FC
Wigan Athletic - Portsmouth FC
Aston Villa - Manchester United


Autor: Jiří Fišara

Komentáře (9)

Přidat komentář
Shevchenko

Manchester - Liverpool 3:1 (Saha,Solskjaer,Ronaldo-Crouch)

kdy se bude hrát zápas Arsenal - Wigan ???

Reagovat
PJ

Kéž by ti ten tip vyšel... Jinak zápas Arsenal - Wigan byl odložen na 10. února, ale kdo ví, jestli se to v ten den bude opravdu hrát, protože to se hrajou poháry, takže je docela možnej další odklad...

Reagovat
PJ

Btw kompletní rozpis Arsenalu v lize najdeš tady: http://www.eurofotbal.com/home.php?page=klub&k_id=1&main=liga

Reagovat
Shevchenko

jj diky

Reagovat
HOST*chinaski

Haha! To jsme jim to dali!

Wigan FOREVER!!

Reagovat
HOST*Ja

Nemohli byste sem nekdo ve strucnosti napsat jak probihal tento zapas(kdo byl lepsi, jak padly goly apod.) Dik

Reagovat
jenage

chachaa liverpool dostal a manutd je opet v cele

Reagovat
smazaný uživatel

Sheva konečně ses probudil výborně Arsenal vyhrajete určitě titul jste borci

Reagovat
exmafie

Moji oblíbenci třetí, to vypadá na LM nebo snad se štěstím titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele