PREMIER LEAGUE - 1. KOLO

19.08.2006, 15:44, aktualizováno 20.08.2006, 19:00
Komentáře a souhrny
Skvělý vstup do sezóny má za sebou Manchester United - rozstřílel Fulham 5:1, už po 20 minutách vedl 4:0. Napodobila jej Chelsea, s Manchesterem City si poradila bez potíží 3:0. Další favorité zaváhali - Liverpool ze hřiště nováčka Sheffieldu United veze jen bod za remízu 1:1, stejný výsledek se zrodil i na Emirates Stadium, kde Arsenal nedokázal porazit Aston Villu.

Na Old Trafford, stadiónu, jemuž se přezdívá Divadlo snů, to bylo opravdu prvotřídní představení. Manchester United na soupeře z Fulhamu vlétl jak se patří a už po 19 minutách to po brankách Sahy, Rooneyho, Ronalda a vlastní Pearce bylo 4:0. Ve třech gólech měl prsty Louis Saha. Vlastní gól si pak dal i Ferdinand a pokazil Van der Sarovi čisté konto, na konečných 5:1 pak pečetil opět Rooney. Ten měl o důvod víc se dnes pořádně předvést - další tři zápasy totiž společně s Paulem Scholesem budou sledovat z tribuny, kam je za vyloučení v přípravném zápase "posadila" anglická fotbalová asociace (FA).

Také mistrovská Chelsea v úvodním kole splnila roli favorita. Manchesteru City nedala moc šancí, už po půlhodině vedla 2:0, trefili se hlavou John Terry a tečovanou střelou Frank Lampard. Hosté brankáře Carla Cudiciniho, jenž zaskakoval za zraněného Petra Čecha, ohrožovali jen sporadicky, prakticky všechny naděje pak svému týmu v 63. minutě zmařil Bernardo Corradi, když se nechal zbytečně vyloučit. Na 3:0 pak po Bridgově centru pečetil Drogba. Při svém ligovém debutu se trefil i Andrej Ševčenko, radost mu však zkazil odmávaný ofsajd.

Do Sheffieldu se liga vrátila po dvanácti letech a hned na úvod se United utkali s favorizovaným Liverpoolem. Přestože byli téměř stále pod tlakem, dostali se do vedení a až proměněná penalta Robbieho Fowlera je obrala o vítězství. Podobně si vedla i Aston Villa na hřišti Arsenalu. První gól v soutěžním zápase na novém Emirates Stadium totiž po ojedinělé akci Villy vstřelil Olof Mellberg. Arsenal sice svého soupeře doslova drtil, dočkal se však jen vyrovnání - bod pro domácí šest minut před koncem vystřelil Gilberto Silva.

Velkou a především povedenou premiéru má za sebou další nováček, Reading. Ve svém vůbec prvním prvoligovém utkání v historii sice po dvaceti minutách prohrával s Middlesbrough už 0:2, ale dokázal se zvednout, ještě do přestávky vyrovnal a ve druhém poločase o vítězství domácích rozhodl Leroy Lita. Vývoj skóre otáčel i West Ham, prohrával s Charltonem, jež hrál tři čtvrtiny zápasu v deseti. Po přestávce se hrdinou stal Boby Zamora, kdy se během čtvrthodiny trefil dvakrát.

S velkými ambicemi vstupoval do nové sezóny po loňském úspěchu Tottenham, tvrdý dopad na zem jej však čekal hned po čtvrthodině utkání v Boltonuu. To už domácí vedli 2:0, skóre už se do konce zápasu nezměnilo. Velmi dobře sezónu zahájil Portsmouth, porazil jasně 3:0 Blackburn, který dohrával dokonce v devíti. Nejvýraznější postavou byl někdejší střelec Arsenalu Nwankwo Kanu, dal dva góly a v závěru ještě nedal penaltu. Vítězství domácích se zrodila i na dalších dvou stadiónech, Everton porazil 2:1 Watford a Newcastle si stejným výsledkem poradil s Wiganem.


Bolton Wanderers - Newcastle United   1:3
Branky:  50. Nicolas Anelka - 11. Charles N'Zogbia, 21. Obafemi Martins, 27. Obafemi Martins

Tento duel měl pro manažera Newcastlu Sama Allardyce velmi zvláštní příchuť. Před touto sezónou trénoval Bolton osm let a nyní se poprvé postavil proti němu. Z tohoto souboje vyšel vítězně, celý zápas v podstatě rozhodl první poločas.

Newcastle před sezónou výrazně posílil a proti Boltonu jasně ukázal, že by měl být schopen konkurovat těm nejlepším týmům Anglie. Magpies začali velmi aktivně a už v páté minutě vypálil tvrdě Mark Viduka, ovšem Gerald Cid naštěstí pro Bolton dokázal míč vyrazit na roh. Zanedlouho zahrával Newcastle přímý volný kop z větší vzdálenosti, ale i přesto z něj padla branka. N'Zogbia centroval míč do pokutového zhruba ze třiceti metrů a balón nikým netečován prošel až za záda překvapeného Jääskeläinena. Parádním způsobem dokázal zvýšit náskok Strak Obafemi Martins, který si střihl nádherné nůžky. Ovšem ani to nebyl konec. Ve 27. minutě se k míči dostal opět Martins a pozemní střelou z větší vzdálenosti se s přispěním obránce Wanderers, který změnil směr střely, radoval již podruhé. Bolton působil první poločas dost nesehraně, narozdíl od Newcastlu, který defenzívu domácího celku zaměstnával téměř neustále.

Úvod druhého dějství se Boltonu náramně povedl. Nejenom, že Magpies téměř k ničemu nepustili a sami si vytvořili několik šancí, ale především dokázali alespoň snížit. Nolan vyslal do rychlého protiútoku Anelku, který unikl Carrovi a prostřelil brankáře Harpera. Vstřelený gól dal šanci Boltonu ještě něco s výsledkem udělat a proto se snažil co nejvíce útočit, ovšem už bezvýsledně. Sam Allardyce se tak nakonec mohl radovat z výhry svého mužstva 3:1.


Aston Villa - Liverpool FC   1:2
Branky:  85. Gareth Barry (pen.) - 31. Martin Laursen (vl.), 87. Steven Gerrard

Střetnutí Aston Villy a Liverpoolu nabídlo velmi dramatický závěr, po kterém se nakonec radovali hosté, jenž zvítězili v poměru 2:1. Manažer Rafael Benítez využil také schopností svých nových posil, od začátku utkání hrál pouze Fernado Torres, jehož vystřídal v 79. minutě Andrej Voronin. Do hry se dostala i třetí posila útočných řad – Ryan Babel, který vystřídal patnáct minut před koncem Pennanta.

První šanci před vyprodaným stadionem si vypracoval domácí mladík Craig Gardner, ovšem jeho střelu z 27 metrů si Reina pohlídal. O pár okamžiků později ukázal svou extratřídu Jamie Carragher, když podvědomě zastavil střelu Johna Carewa. V 17. minutě pálil nepřesně z velkého úhlu Fernando Torres. Gólman Aston Villy Taylor musel poprvé vážně zasahovat až při pozemní střele od Stevena Gerrarda. Rostoucí tlak Reds vyvrcholil vlastním gólem v 36. minutě. Taylor sice skvěle zneškodnil tutovku Torrese, odražený míč ovšem ještě stihl doběhnout Kuyt a jeho zpětnou přihrávku poslal do vlastní sítě nešťastník Laursen. Aston Villa se postupem času vytrácela ze hřiště a jedním z mála světlých okamžiků se stala střela Petrova, která ovšem mířila přímo do Reinovy náruče.

Do druhého poločasu už nenaskočil dosud jediný střelec zápasu Laursen, který musel být vystřídán po ráně, kterou inkasoval v prvním dějství. Velmi blízko gólu byl Steven Gerrard, jenže jisté brance zabránil svým obětavým zákrokem Gardner, který nahradil na brankové čáře Taylora. Villa mohla vytěžit z utkání alespoň bod, když se jí podařilo pět minut před koncem vyrovnat z penalty, kterou proměnil kapitán Barry. Jenže vedení domácímu celku vydrželo pouze dvě minuty. Gerrarda srazil několik metrů před pokutovým územím Petrov a samotný postižený proměnil následný přímý kop krásnou střelou do šibenice.


Arsenal FC - Fulham FC   2:1
Branky:  84. Robin Van Persie (pen.), 90. Alexander Hleb - 1. David Healy

Nečekaně těžko se rodilo vítězství Arsenalu, jenž už od první minuty prohrával po hrubé chybě gólmana Lehmanna. Gunners se podařilo vyrovnat pět minut před koncem z penalty a v nastaveném čase rozhodl svou trefou Bělorus Hleb.

Utkání začalo velmi překvapivě, když už po 52 vteřinách se prosadil útočník Fulhamu Healy. Tomu jeho premiérový gól za Cottagers doslova daroval zkušený německý brankář Arsenalu Jens Lehmann. Ten totiž při odkopu nastřelil právě reprezentanta Severního Irska, od kterého se míč odrazil do prázdné brány. Gunners mohli vyrovnat už v 10. minutě, kdy byl v pokutovém území tvrdě faulován Hleb, ovšem rozhodčí tento faul jako penaltový neposoudil. Svou fatální chybu z úvodu zápasu alespoň trochu zmírnil Lehmann při střele Davies, kdy se vyznamenal svými rychlými reakcemi. Dobrou příležitost měl také Tomáš Rosický, ovšem jeho dělovku vytáhl na roh gólman Fulhamu Warner.

Další tutovku spálil český reprezentant v barvách Arsenalu hned v úvodních minutách druhé půle a i přesto, že byli domácí ve druhém poločase mnohem aktivnější, vyrovnat se jim podařilo až v samotném závěru zápasu. Carlos Bocanegra fauloval v pokutovém území Kola Tourého a následnou penaltu bez problémů proměnil Robin van Persie. Tato vstřelená branka nažhavila Arsenal ještě k větší aktivitě, kterou zúročil na začátku nastavení svou střelou Hleb a zařídil svému vítězství a zisk cenných tří bodů. Výborné utkání odchytal gólman hostů Warner, jenž nahradil zraněného Niemiho.


Chelsea FC - Birmingham City   3:2
Branky:  17. Claudio Pizarro, 31. Florent Malouda, 50. Michael Essien - 15. Mikael Forssell, 36. Olivier Kapo

Velmi nečekaně se vyvíjel duel mezi Chelsea a Birminghamem City. Hosté se dostali již v 15. minutě do vedení, ovšem během patnácti minut se povedlo domácím stav utkání otočit. Jenže ani ten dlouho nevydržel, a proto odcházely oba týmy do kabin za stavu 2:2. Rozhodující branku vstřelil v úvodních minutách druhého dějství Michael Esssien.

Oba týmy na začátku utkání nijak výrazně nehrozily, až do 15. minuty. Gary McSheffrey zahrával standardní situaci a míč dolétl až na hlavu bývalého kanonýra Chelsea Mikaela Forsella, který nedal Petru Čechovi šanci. Vedení vydrželo Birminghamu pouhé dvě minuty. Shaun Wright–Phillips připravil svou přihrávkou dobrou palebnou pozici pro novou posilu Claudia Pizarra a ten se nemýlil. Domácí pokračovali ve své útočné hře a druhý gól přidali po půlhodině hry. Malouda s Kalouem zahráli chytře akci 2 na 1 a prvně jmenovaný byl v koncovce přesný. Pro Maloudu to byl premiérový gól v týmu Joseho Mourinha. Jenže ani vedení Chelsea nevydrželo dlouho a v 36. minutě se radoval z gólu Oliver Kapo. Stav 2:2 už vydržel do konce prvních 45 minut.

Ani ve druhém poločase nemuseli diváci na gól dlouho čekat. Už po pěti minutách totiž vymyslel šanci Wright–Phillips pro reprezentanta Ghany Essiena, a ten zamířil svou střelu přímo pod břevno, gólman Doyle si na míč sice sáhl, ale vytěsnit ho již nedokázal. Trenér Mourinho poslal do zápasu také Didiera Drogbu, který se před duelem necítil stoprocentně fit. Střídání Pizarra doprovázel hlasitý potlesk tribun. Také Drogba se chtěl zapsat do listiny střelců, ovšem s jeho střelou z poloviny hřiště neměl Doyle žádné problémy. Utkání nakonec skončilo výhrou 3:2 ve prospěch Chelsea, ale Birmingam se rozhodně za svůj výkon stydět nemusí.


Manchester United - Reading   0:0

Úřadující mistr nevstoupil do nové sezony právě nejlépe. Manchester United sice byl v utkání s Readingem lepším týmem, nedokázal ale najít recept na vynikajícího brankáře Hahnemanna a musel se spokojit pouze s remízou 0:0.

Na Old Trafford všichni veřili, že se jim povede stejný vstup do prvního utkání nové sezony, jako před dvanácti měsíci. Tehdy United nasázeli Fulhamu během úvodních dvaceti minut čtyři branky a zápas nakonec vyhráli 5:1.

Hned v úvodu utkání se připomněla ofenzivní trojice Rooney, Giggs, Ronaldo, ani jeden z nich však nedokázal vážněji zaměstnat Hahnemanna. Giggs se poté dostal ještě do jedné, tentokráte již větší příležitosti, ovšem štěstěna mu opět nepřála. Neuspěl ani Rooney, jehož ke skórování vyzval Carrick. Domácího útočníka následně stihl trest, při střetu s Duberrym si poranil nárt a během poločasové přestávky musel střídat.

Po Roneyho odchodu padla ještě větší zodpovědnost za ofenzivní činnost na bedra Cristiana Ronalda. Portugalský záložník dostal po několika minutách druhé půle nového parťáka, to když manažer Sir Alex Ferguson vysunul dopředu Johna O'Shea. Irský univerzál se následně dostal sám před Hahnemanna, ten se ale překonat nenechal. V 73. minutě se do dějin utkání zapsal Dave Kitson. Zrzavý útočník Readingu u postranní čáry sestřelil Evru a po 37 vteřinách pobytu na hřišti byl vyloučen. Ani početní převaha nakonec domácím ke vstřelení branky nepomohla a když v závěru spálil tutovku Fletcher, rozešly se oba kluby smírně 0:0.


Sunderland AFC - Tottenham Hotspur   1:0
Branka:  90. Michael Chopra


Everton FC - Wigan Athletic   2:1
Branky:  26. Leon Osman, 75. Victor Anichebe - 80. Antoine Sibierski


Derby County - Portsmouth FC   2:2
Branky:  5. Matt Oakley, 84. Andy Todd - 27. Benjani Mwaruwari, 83. John Utaka


Middlesbrough FC - Blackburn Rovers   1:2
Branky:  31. Stewart Downing - 63. Roque Santa Cruz, 79. Matt Derbyshire


West Ham United - Manchester City   0:2
Branky:  18. Rolando Bianchi, 87. Deiberson Geovanni



Tabulka:
1. Manchester United11005:13
2. Portsmouth FC11003:03
Chelsea FC11003:03
4. West Ham United11003:13
5. Bolton Wanderers11002:03
6. Reading11003:23
7. Newcastle United11002:13
Everton FC11002:13
9. Sheffield United10101:11
Liverpool FC10101:11
Aston Villa10101:11
Arsenal FC10101:11
13. Middlesbrough FC10012:30
14. Wigan Athletic10011:20
Watford FC10011:20
16. Charlton Athletic10011:30
17. Tottenham Hotspur10010:20
18. Manchester City10010:30
Blackburn Rovers10010:30
20. Fulham FC10011:50


Příští kolo
14.08.2007
20:45Tottenham Hotspur - Everton FC
15.08.2007
20:45Blackburn Rovers - Aston Villa
20:45Manchester City - Derby County
20:45Fulham FC - Bolton Wanderers
20:45Newcastle United - Arsenal FC
20:45Liverpool FC - West Ham United
20:45Portsmouth FC - Manchester United
20:45Birmingham City - Sunderland AFC
21:00Reading - Chelsea FC
21:00Wigan Athletic - Middlesbrough FC



Autor: Petr Starý

Komentáře (44)

Přidat komentář
HOST*ondroslav

Zasranej arsenal .....jak jinak volove ....mam padnej duvod proc na ne nadavat....posrali mi tiket ...... pro zivot mne to vubec nesere ale jako....... .......

Reagovat
smazaný uživatel

Až budeš starší, tak ti dojde, že jinak než prací prachy nezískáš

Reagovat
smazaný uživatel

To jo volové,taky mi posrali tiket měl sem si radši vsadit na Alkmaar ti vyhráli nad Bredou 8:1.

Reagovat
HOST*ondroslav

ja tam alkmar mnel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

hahaha...

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Mam rad liverpool ale po tomto vykone ich tipujem na take 7-8...

Ach boze niektore tie posili co kupili...druhotriedne...

A ten kromkamp so zendenom...to neslo...

normalne slabota..

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpoolu taky moc nevěřim, sázel sem na neprohru shefildu, ale že by měli skončit na 7-8? to dost přeháníš,

podlě mě to bude na konci sezóny vypadat takhle:

1) Chelsea

2) MU

3) NUFC

4) Arsenal

5) Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

No tak takhle rozhodně tabulka vypadat nebude.

Reagovat
Shevchenko

1) Arsenal

2) Manchester

3) Chelsea

4) Tottenham

5) Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna charlton skonci este pred liverpolom aj ked prve kolo tomu nenasvedcuje...

posilnily sa na dobrych postoch a len co sa rozohraju budu ciernym konom...

Reagovat
Shevchenko

podle mě hlavně Portsmouth a Tottenham

Reagovat
smazaný uživatel

tak s tym tottenhamom mas cistu pravdu...ale z portsmouthu odysli vela hracov a take vyznamnejsie prichody ani nesu akurat johnson na hostovanie s chelsea...no neviem co bude este s anelkom..utocnik by sa im zisiel..ale nevidim to tuto sezonu pre nich ruzovo i ked toto kolo ma dost prekvapilo

Reagovat
Shevchenko

a co Cambell a Kanu ??

Reagovat
Shevchenko

SRY *Campbell

Reagovat
smazaný uživatel

no hej tak aj oni som na nich zabudol...ale aj tak take odchody bolo tam aspon 10 hracov...s toho takych 5 hralo...

Reagovat
Shevchenko

19' Manchester U. [3 - 0] Fulham

7' [1 - 0] L. Saha

14' [2 - 0] I. Pearce (o.g.)

16' [3 - 0] W. Rooney

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem na to čuměl jak puk.. Ale hlavně mě nejde do hlavy, že skóroval Rooney, když se všude tvrdilo, že on a Scholes nemůžou kvůli vyloučení v přátelském zápase hrát první 3 zápasy..

Reagovat
Shevchenko

za 20 minut 4:0 to je fuška! škoda toho vlastňáku Ferdinanda. V tiplize jsem na ně dal 3:1.

Reagovat
Shevchenko

Už 5:1 ...

Reagovat
smazaný uživatel

trest plati kym sa neposle oficialna odozva cize nabuduce uz hrat nebude....

Reagovat
smazaný uživatel

Taky sem se divil, ale prej mu to začíná 23.8.

Reagovat
Shevchenko

Jinak by bylo super ten týdeník o jihoamerickém fotbale už na tak dobrém webu a asi nejlepším na českém internetu

BTW: Nevíte proč nepřestoupil Appiah do Arsenalu a kam se chystá ??

Reagovat
Shevchenko

No tak to vypadá, že tento rok to nebude zrovna vyrovnané, Alkmaar 8:1 !!! Ajax 5:0 (A to bez Huntelaara!), Groningen a Heracles 3:0 (Groningen nad Feyenordem!). A ještě můj největší favorit PSV 3:1 ...

Pořadí Eredivisie

1. Ajax (Huntelaar jim to vystřílí)

2. PSV (bude se hodně prát o titul)

3. Alkmaar

4. Heerenveen

5. Tilburg

6. Kerkrade

7. Groningen

Reagovat
smazaný uživatel

hej hej ten huntelaar je nenormalny hrac...striela goli s nenormalnou lahkostou...skoda ze nebol na MS ho tam nenominovali...to bola velka skoda ja som sa len cudoval ze comu ho tam nedali..

Reagovat
Shevchenko

nechápu van Bastena, a to měl už takový mladý tým ...

Reagovat
smazaný uživatel

akoze ked som zistil ze ho nenominoval a ked nominoval nejakeho utocnika z psv ci skade co dal nejak 4 goli za sezonu(bolo to v novinach)tak som len cumel na tu telku...nechapavo

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax: Maarten Stekelenburg; John Heitinga, Jaap Stam ©, Zdenek Grygera, Urby Emanuelson; Gabri, Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder; Mauro Rosales, Klaas Jan Huntelaar, Ryan Babel.

Reagovat
smazaný uživatel

Grygera asi ne, buď odejde nebo prosedí celej rok na lavce.

Reagovat
smazaný uživatel

To je sestava z dnešního zápasu, Grygera hrálv základu, pže Vermaelen pykal za karty ještě z minulýho roku..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tááák, tak to jo. Imho si ale stejně moc nezahraje...

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že nechce prodloužit smlouvu, tak souhlasím, že si moc nezahraje, spíš skoro vůbec..

Reagovat
Shevchenko

Rosales je křídlo nebo útočník ??

Reagovat
HOST*

a co keneth peréz a angelos charisteas ? můj typ 1-AJAX

2-FEYENOORD

3-PSV

4-ALKMAAR

5-HEERENVEEn

Reagovat
Radin

No ani v jednom zápase nepadly míń jak 2 góly,tomu se říká liga,ne jak ta naše

Reagovat
smazaný uživatel

FAPL

Reagovat
jenage

manutd jasny titul letos

Reagovat
smazaný uživatel

Come on Chelsea titul bude zas náš!!!

Reagovat
HOST*

W. H. U. letos postoupi dp poharu UEFA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele