Představení nejzajímavějších hráčů Chorvatska - NK Dinamo Zagreb

30.11.2008, 11:59
Názory a komentáře
Dnešním dnem končíme seriál představování chorvatských hráčů, jak jinak než mistrovským Dinamem. Tento klub vyhrál jedenáctkrát titul, devětkrát domácí pohár. Nejvíce se podílí na zviditelnění chorvatských hráčů v zahraničí, pocházel odtud třeba Robert Prosinečki, v poslední době vyprodukoval hráče evropského formátu: Eduarda da Silvu, Vedrana Čorluku a Luku Modriče.

TOMISLAV BUTINA - narozen 30.03.1974 v Záhřebu
Výška: 191 cm, váha 85 kg.
Stálá opora branky Dinama, pokud je zraněný, je klub minimálně o třetinu slabší. Do Dinama přišel již v roce 1986, ale první start si připsal až v roce 1993. Vzhledem k tomu, že tenkrát měl neochvějnou pozici v brance Ladič, Butina se pohyboval po různých hostováních.

V roce 2003 přestoupil do FC Bruggy, kde se podílel na zisku titulu. V té době působil v Belgii i Boško Balaban. Po třech letech přešel zdarma do Olympiakosu, ale tam se neprosadil, takže se vrátil zpět do Dinama, kde má neotřesitelnou pozici. Odehrál v lize třináct zápasů, po zranění z pražské Letné musel několik zápasů vynechat. V letech 2001-2006 odchytal za reprezentaci 28 zápasů.

Brankářovým vzorem je Prosinečki, za nejlepšího hráče ligy považuje Balabana. Butina je ženatý, má dcerku a její narození je pro něj dosavadní nejšťastnější den.

IGOR BIŠČAN - narozen 04. 05. 1978 v Záhřebu
Výška: 190 cm, váha: 83 kg.
Kapitán Dinama a pilíř jeho obrany už má také leccos za sebou. Do klubu přišel již v roce 1988 a působí na hřišti coby defenzivní štít. Jeho slavná éra začala v roce 2000, kdy ho Gepard Houllier koupil do Liverpoolu za 5,5 milionu liber. V tomto klubu působil pět let. Po ukončení spolupráce podepsal přestup do Panathinaikosu, kde vydržel téměř tři sezóny. Pak se vrátil zpět do Dinama, kde po odchodu Modriče převzal kapitánskou pásku.

Rodnou zemi reprezentoval v patnácti zápasech, ve kterých dal jeden gól. Jeho reprezentační kariéru však poznamenal incident v tréninkovém centru, takže s reprezentací v roce 2001 skončil natrvalo.

Podle něj je nejlepší fotbalista všech dob Maradona, nejlepším hráčem chorvatské ligy pro něj zůstává stále Luka Modrič. Je ženatý, také on má dcerku a nechce se ze Zagrebu již nikam přesunovat.

JOSIP TADIĆ - narozen 22.08.1987 ve Đakovu
Výška: 185 cm, váha 76 kg.
Mladý perspektivní útočník, který dostává stále více příležitostí na úkor Balabana. Do Dinama přišel v roce 2006, předtím působil v Osijeku, ale také v Bayeru Leverkusen, kde se však neprosadil a hrával především za rezervu. V letošní sezóně vsítil v chorvatské lize již pět branek.

Je zatím svobodný, nejlepším fotbalistou světa je podle něj Henry, v chorvatské lize to byl Eduardo. Jeho cílem je hrát stále za Dinamo a dát na mistrovství světa gól. Doma mu předpovídají velkou budoucnost a má-li Davor Šuker následovníka, je jím rozhodně Josip Tadič.

MARIO MANDŽUKIĆ - narozen 21.05.1986 ve Slavonském Brodu
Výška: 188 cm, váha 77 kg.
Společně se splitským Kaliničem asi nejlepší útočník, který běhá po chorvatských trávnících. A nejen běhá, on hlavně dává góly, letos jich dal již deset a dvakrát byl vyhlášen hvězdou zápasu. Profesionální kariéru začal v německém Ditzingenu, po návratu do Chorvatska začal hrát v NK Marsonia, odkud ho v roce 2007 koupilo Dinamo za 1,3 milionu eura jako náhradu za odcházejícího Eduarda.

Mandžukič působil ve všech reprezentačních výběrech od 19 let a v současné době nastupuje i za první reprezentaci. Je svobodný, nejlepším fotbalistou podle něj byl Maradona, nejlepším hráčem chorvatské ligy Luka Modrič. Rád by si jednou zahrál za Stuttgart, v jehož blízkosti s fotbalem začínal. Dokáže si také představit trvalý život v Německu.

Tímto uzavíráme seriál představování aktuálně hrajících chorvatských hráčů.

Autor: Ugljan / EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
Tigerinho

Gepard

Reagovat
smazaný uživatel

ne lev

Reagovat
Tigerinho

?

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně nepovedený pokus o "vtip".

Reagovat
georgeo

Reagovat
smazaný uživatel

A je možné očekávat životopisy podobné těmto na EF? (jako Rivera, Baresi, Meazza). Bylo by to určitě fajn lépe poznat hráče jako Šuker, Pršo, Prosinečki...

Reagovat
smazaný uživatel

Profily bývalých chorvatských reprezentantů (včetně aktuálně hrajících v jiných soutěžích) připravuju na vánoční období. Mezitím jdu na operaci pravého lokte (nikoliv z tenisu, ale z myši, protože u toho compu sedím furt), tak jak budu schopen, pustím se do toho.

Reagovat
smazaný uživatel

Já měl kdysi naštěstí jen oteklé a odřené zápěstí. Seriál je u konce, zájem jsi vzbudil, ale popravdě, vyhraněného favorita ještě nemám. Dinamo mi říká nejvíc, ale přifařit se k lídrovi je takové "zbabělé". Definitivní rozhodnutí přijde brzy, díky, že jsi mě navnadil. Přeji rychlé uzdravení.

Reagovat
smazaný uživatel

Neutrálové fandí v Chorvatsku Rijece. Odřené zápěstí je trošku něco jiného než složitá operace v celkové anestezii... Za přání díky

Reagovat
smazaný uživatel

Hajduk je jasná volba......... .....stačí se jen trochu poinformovat o jeho historii, o tom jak to tam funguje a Muzajs je hajduk...

Reagovat
smazaný uživatel

za dom spremni...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

rijeka dufam ze sa nekdo prida

Reagovat
smazaný uživatel

Už sa všetci tešíme....

Reagovat
smazaný uživatel

josip tadič,to je jeden z mých nejoblíbenějších utočníku z chorvatska

Reagovat
smazaný uživatel

Ugljane - fakt dobrá práce.

Je jasné, že občas je těžké vybrat ty správné hráče mezi elitu:

Tak např.:

K Dinamu by mohl být ještě Pedro Morales, Mihael Mikič, Ivica Vrdoljak

k Osijeku: Valentin Babič

k Slawenu: Nikola Šafarič

k Varteksu: Goran Mujanovič

Ale dávám za pravdu, vždy je to jen o názoru.

Budeš připravovat něco podobného např. ze Srbska, Bosny, Slovinska nebo Makedonie? Samozřejmě, až se vyležíš a budeš fit.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky. Morales by tam být jako Chilan nemohl, přece jen je to o Chorvatech (či Bosňanech). Jinak ostatní klidně ano, snažil jsem se vyvážit mládí i stáří, pokud to šlo. Na ostatní ligy (a hráče) z bývalé Jugoslávie se nespecializuji, takže bohužel ne. Ale budou ti chorvatští reprezentanti.

Reagovat
irik

Má Mandžukič na Bayern Mnichov?

Reagovat
smazaný uživatel

jedne Slaven Belupo vydelali mi hodne na tiketech

Reagovat
smazaný uživatel

Oni hrajou vždycky doma super... to je fakt tutovka dávat na ně

Reagovat
smazaný uživatel

za ty krasny kursy......dinamo moc dobry nema

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele