Předčasně ukončený kvalifikační zápas Belgie - Švédsko se dohrávat nebude

19.10.2023, 15:04
Aktuality
Vyděšení fanoušci Švédska (© AFP)

Zápas kvalifikace mistrovství Evropy mezi Belgií - Švédskem, který byl v úterý za stavu 1:1 v poločase předčasně ukončen po teroristickém útoku v Bruselu, se dohrávat nebude. Informovala o tom UEFA s tím, že výsledek je považován za konečný.

Střelba, při níž zemřeli dva švédští fanoušci, se odehrála pět kilometrů od stadionu, kde utkání přihlíželo asi 35 tisíc příznivců. Policie posléze útočníka vypátrala a při zásahu postřelila. Muž následně v nemocnici zemřel.

"Oba svazy zcela jasně vyjádřily přání, že zápas dohrávat nechtějí. Proto výkonný výbor na základě jejich žádosti a dohody rozhodl, že zápas se dohrávat nebude a poločasový výsledek je považován za konečný," uvedla UEFA.

"Vzali jsme také v potaz, že výsledek zápasu (1:1) nemá vliv na situaci ve skupině F, protože Belgie už měla spolu s Rakouskem postup matematicky zajištěn a Švédsko bylo naopak matematicky bez šance," přidala UEFA.

Belgický a švédský svaz dnes také informovaly o tom, že při ligových zápasech o víkendu uctí minutou ticha památku zastřelených fanoušků. "Zápas byl ukončen, ale smutek zůstává," uvedl výkonný šéf Belgické fotbalové asociace Manu Leroy.

"Proto o víkendu ukážeme, že stojíme za našimi švédskými přáteli a pomůžeme jim nést břímě jejich ztráty. O tom přesně fotbal je. O spojování lidí bez ohledu na hranice," dodal.

Generální sekretář švédského svazu Hakan Sjöstrand gesto ocenil. "Plánovanou minutou ticha Belgičané ukazují, že myslí i na oběti a jejich příbuzné," prohlásil.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Lemond Laws

Nemůže to mít nějaký negativná vliv třeba na Azerbajdžán, který by se mohl dostat na 3.místo a tím pádem třeba baráž?

Nebo z téhle skupiny baráž nehrozí? Nechce se mi to hledat a nevyznám se v tom

Reagovat
Shevchenko

Do baráže se jde pouze skrz LN, ve skupině je jedno jestli skončíš třetí nebo poslední.

Reagovat
Lemond Laws

Děkuji,

Reagovat
Salfovic

Škoda, že už v tom zápase o nic nešlo, jinak by mě to řešení zajímalo.

Jinak Švédsko v té skupině parádně vybouchlo, to Švédsko, které nám vystavilo stopku v baráži na MS a podle veřejného mínění bylo na nás až moc kvalitní.

Reagovat
Kucka

Tam to měl Havel trefit a urvali bychom to, ve finále věřím, že bychom Pšony sekli.

Reagovat
Salfovic

Cesta na MS byla snadnější, než se tehdy zdálo.

Reagovat
Kucka

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
fenixLFC

tak vybuchlo. stratilo vlastne len s rakuskom a svedskom, teda s dvomi vyssie nasadzovanymi timami (aj ked len podla LN). realne v dobe zrebu boli belgicania svetovymi jednotkami a rakusania so svedmi boli na plus minus rovnakom mieste. plus teda to porovnavanie s ceskom nedava zmysel, rakusania aj belgicania maju trochu inu kvalitu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele