Pravidlo 6+5: pro Čechy potřebná diskriminace

12.12.2008, 12:44
Názory a komentáře
Českou ligu zase v zimě čeká exodus nadějných fotbalistů. S nadsázkou se dá říct, že kdo dokázal na podzim v české lize dvakrát za sebou přesně přihrát, zmizí v lednu za hranicemi. Kluby hovoří o ekonomické nutnosti prodávat, ale je to opravdu tak?

I před nějakými deseti lety byl přece mezi českou kotlinou a zeměmi na západ od našich hranic velký rozdíl, jestli ne větší než teď. Přesto ve Spartě i Slavii hráli reprezentanti, nebo minimálně adepti reprezentačního dresu. To samé platilo i pro další přední kluby. Baník, Olomouc, Brno...

Dnes je reprezentantů v Gambrinus lize jako šafránu a "ven" odchází skutečně kde kdo. Slávista Necid odehrál za reprezentaci jeden zápas a dal jeden gól, v pohárové Evropě se netrefil ani jednou, ale co na tom. Je to skutečně nadějný kanonýr. Před zmiňovanými deseti lety by ještě musel v klubovém sešívaném i červeném nebo bílém reprezentačním triku nastřílet spoustu branek. Ve skutečnosti vyrazí za pár dní do Ruska a pak, kdo ví, co s ním bude. Třeba bude následovat stopy Jiřího Jarošíka, který se v rozlehlé zemi neztratil a nakonec si zahrál třeba za Chelsea nebo Celtic. Může ale také dopadnout jako jeho nový spoluhráč Luboš Kalouda, po němž, a tentokrát bez nadsázky, neštěkne ani pes.

Celou dobu ale sleduji jinou pointu. Proč? Proč bylo před osmi lety možné, že Sparta v Lize mistrů remizovala v Portu a hrála alespoň doma vyrovnanou partii s Barcelonou? Nebo ještě před šesti remizovala v Mnichově s Bayernem a doma deklasovala Feyenoord Rotterdam i Spartak Moskva. Proč jsme mohli, při troše štěstí pro Slavii, mít v Lize mistrů dva zástupce, kteří reálně pomýšlejí na postup ze skupiny, možná i dál?

Odpověď se ukrývá ve dvou slovech. Evropská unie. Potažmo omezování počtu cizinců v klubech. Na začátku devadesátých let, kdy ekonomická úroveň českých (nebo československých) zemí byla s tou v západní Evropě neporovnatelná, nemluvě o kvalitě života, hrálo v zahraničí jen málo českých fotbalistů. A že jsme kvalitu doma měli. Vždyť reprezentace došla na MS 1990 do čtvrtfinále a pražská Sparta bojovala o dva roky později do posledního zápasu v semifinálové skupině Ligy mistrů o finále. Jenže vstup Česka do EU byl v té době v nedohlednu a Češi měli všude status cizinců. Ti mohli být v klubu jen tři. Takže kluby si dobře rozmýšleli, kterého hráče koupí a od nás do zahraničí zamířili opravdu jen ti nejlepší, chcete-li, jen ti co na to měli.

Další úspěchy českého fotbalu, jako druhé místo na ME 1996, nebo slávistické semifinále poháru UEFA ve stejném roce, se do odchodů z české ligy samozřejmě také promítly, ale do zahraničí znovu zamířila jen skutečná kvalita. Nedvěd, Poborský, Šmicer, ti všichni zamířili do kvalitních klubů. Žádné Sochaux, nebo Reading.

Díky vstupu Česka do Evropské unie a hlavně díky rozhodnutím soudu v případu Bosman o pár let dřív, našli fotbalisté Eldorádo. V unii platí volný pohyb pracovních sil a jakákoliv omezení jsou posuzována jako diskriminační. Takže bohaté kluby jsou prošpikovány cizinci a z Česka míří ven jeden talentovaný mladík za druhým. Třeba Necid, nebo Kalouda, Roman Hubník, Hable, Mazuch, další mohou být Mišun a Fantiš z Příbrami. Co na tom, že za první tým si třeba nikdy nezahrají. Je lepší mít je pod smlouvou. Kdyby v Česku zazářili, byli by už hodně drazí.

Odolní jedinci se v zahraničí prosadí, jako v případě Jarolíma, nebo Plašila, kteří také odešli v šestnácti. Ale o to nejde. Málokdo dnes sice zná jména Paciorek, Šimr nebo Gögh, kteří byli jejich spoluhráči v úspěšných mládežnických reprezentacích. Kdyby zůstali, možná by stejně zapadli.

Česká liga odchodem těchto mladých hráčů hodně ztrácí, ale to je jen jeden z problémů, které pravidlo o omezení počtu cizinců v klubech svou neexistencí vytváří. Reprezentanti by hráli v zahraničí stejně, to je jasné, s tím je potřeba se smířit. Ale jen těžko by na zahraniční angažmá mohli pomýšlet průměrní ligoví hráči, jako je tomu dnes. Nikoho z těch, kterých se to týká, nemá cenu hanět. Kariéra fotbalisty je krátká a každý chce zabezpečit rodinu. Na jejich místě, bychom z devětadevadesáti procent volili stejně. Ale v případě, že by v Evropě platilo pravidlo 6+5, pak by o fotbalu za hranicemi mohli tito fotbalistů jen snít.

Rusko budiž příkladem. Vedle hromady rublů, dolarů i eur, kterými ruské kluby disponují, stojí za vzestupem tamní Premier Ligy také fakt, že ruští hráči mají na rozdíl od fotbalistů z členských zemí EU status cizinců. Hvězdy jako Aršavin nebo Pavljučenko budou hrát v evropských velkoklubech, ale spousta dalších, relativně průměrných, zůstává doma a spolu s nakoupenými cizinci zvedá prestiž nejvyšší ruské ligové soutěže.

Pro českou ligu, a totéž platí třeba pro Slovensko, je takřka životně důležité, aby navrhované pravidlo 6+5 přes nezájem EU prošlo. Jinak budeme na zápasy českých týmů v evropských pohárech každý rok o něco dřív a v nekonečných předkolech potkávat místo Realu Madrid, Manchesteru United a AC Milán mužstva jako Karvan Jevlach, FH Hafnarfjördur a F91 Dudelange. A když pak dojde na konfrontaci se skutečným gigantem, budeme si přát, aby už byl rychle konec, podobně jako loni slávisté na Arsenalu.

Zmiňovaný návrh 6+5 je bezpochyby diskriminační, o tom se s nikým nehodlám přít. Asi je to celé o pohledu na věc. Někdo vidí fotbal tak, jako prezident UEFA Michel Platini (a že s tímhle pánem v mnoha věcech nesouhlasím) jako něco specifického, co se nedá nacpat do evropských tabulek, někdo zase jako byznys.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (235)

Přidat komentář
Zajda

Doufám, že to projde. Doteď jsem byl proti, souhlasil sjme s tím, že se jedná o čistou diskriminaci. Tento článek mi, ale ukázal druhou stranu věci. A narovinu...pro mě jako pro českého fanouška tu důležitější.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

Davida Gögha je obrovská škoda, když si představím, že mohl hrát za Bayern ...

Reagovat
smazaný uživatel

takový talent a reprezentant a ted hraje okres nekde v Německu.....

Reagovat
irik

Už nehraje, ukončil kariéru .

Reagovat
smazaný uživatel

moc pekný článek ....konečně tu někdo něco napsal o tom jak to v Čechách chodí s mladými hráči kteří odcházejí do zahraničí sotva si kopnou do míče ...pravidlo 6+5 se musí prosadit jinak u nás fotbal špatně skončí

Reagovat
smazaný uživatel

to už pomalu ale jistě skončil...taky jsem jednoznačně pro zavedení tohoto pravidla...je to dobré pro evropský fotbal, ne jen pro ten český...

Reagovat
smazaný uživatel

když si vzpomenu jaká byla třeba Sparta v letech kdy těsně prohrála o gol s Realem Madrid a jaká je Sparta ted? Hraje hrozně a je mi z toho do pláče......pravidlo 6+5 se musí zavést!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

AMEN. S článkem 100% souhlasím, sem pro zavedení 6+5 už dlouho !!

Reagovat
Messiáš

Taky se mi to pravidlo líbí. Končně bych chtěl říct když hraje například Arsenal, že hraje anglické mužstvo, což se říct nedá, ale to pravdilo prostě nemůže projít a když projde tak je jen otázka času, kdy to někdo kvuli diskriminaci zažaluje a soud vyhraje..

Reagovat
smazaný uživatel

Platini má pravdu a myslím si,že to jen prospěje nejen nám,ale budeme moc sledovat kluby složené s domácích výborných hráčů a ne z "cizineckých" legií jak je tomu dosud.A jak už byli jmenování naši tři hráči Paciorek předpovídala se mu velká budoucnost a v Rotterdamu skončil,taktéž se svého času neprosadil v Brně a štace jako je Hulín není bůhví co.Taktéž David Gögh byl v Bayernu Mnichov a jak dopad hraje myslím za FK Mladá Boleslav "B" ČFL.....No jo kluci neutíejte tak brzy.

Reagovat
smazaný uživatel

za bečko už taky nehraje....

Reagovat
r.mrazik

tak pravidlo 6+5 pro mne ma dva vyznamy...jeden ten z clanku a druhy ten,aby se udrzel status tymu dane zeme...a to,ze za spanelsky budou hrat vic mladi spanelove apod...jasne,je to propojeny...na druhou stranu...nemyslite,ze pote budou domaci hraci strasne predrazeni???

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne nekdo uvedl veci na pravou miru a dokazal tak vsem co pochybuji, jak toto pravidlo muze byt pro vyvoj ceskeho fotbalu dulezite.

Reagovat
Xavi

Fotbal není žáná obyčejná práce, má své tradice, svého ducha, je specifická. Jak můžou porovnávat fotbal s jakoukoli prací? U fotbalu fanouškům záleží natom kolik je v jeho oblíbeném týmu domácích hráčů, což se o jiných pracích říct nedá.

Reagovat
r.mrazik

hm,rikej to fajn arsenalu a tak...

Reagovat
Messiáš

Fotbal je práce. Jeden příklad za všechny - případ Bosman..

Reagovat
Xavi

Fotbal je práce, ale není práce jako práce. Samozřejmě, že má s jinými prácemi společné mnoho, ale také se od nich odlišuje a to tak jako žádná jiná práce a nato by měl být brán zřetel.

Reagovat
r.mrazik

sakra...to jsem musel cist 3x nez jsem to dal...koukam,ze slovem prace neplytvas

Reagovat
Xavi

Reagovat
fabec1222

6+5 je moc spis bych dal 4+7

Reagovat
smazaný uživatel

skvělej článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Článek super...pravidlo taky...ale jak pro koho..vemte si bude dělat taková CHelsea,Barcelona,Liverpool??To pak nebudou ty kluby takovými giganti jako jsou dnes...Nvm noo záleží na pohledu..ale jako Čech bych toto pravidlo bral....

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona?

Reagovat
smazaný uživatel

Co nam je do Chelsea, Arsenalu apod tymu?. My musime v prve rade myslet na nas tedy cesky fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak ....musíme myslet napřed na sebe protože pochybuju o tom že Chelsea a Arsenal se zajímá o Spartu a Slavii...

Reagovat
honziss

Pro tvou informaci, Barcelona by byle jedním z mála velkoklubů, možná jediný, který by tohle pravidlo mohl dodržovat ihned.

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia...

Reagovat
honziss

No jo, vy asi taky. Kolik je teď ve vašem kádru vůbec odchovanců? Moc o Netopýrech nemám přehled..

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik zase ne, máme dost hráčů, kteří jsou už nás dlouho, někteří dokonce velice dlouho ( třeba Angulo, Baraja, Marchena, Curro Torres). Z odchovanců Pablo, Guaita, Albelda a velice mladí přišli taky Silva s Albiolem.

Reagovat
smazaný uživatel

Prej Barcelona když i tuto sezonu nastoupilo v jednom zápase až 8 odchovancu!!!!! ....BARCA a její mládežnický systém

Reagovat
smazaný uživatel

Supr článek, souhlasím. Jen bych řekl, že by stačilo 5+6...

Reagovat
Arne

Reagovat
Tomanatura

Jestli se toto neprosadí, tak definitivně přesedlám na NBA

Reagovat
honziss

Nějak tak. Akorát u mne zvítězí NHL.

Reagovat
Tomanatura

To se mi taky líbí, jen tomu moc nerozumím. Ale snažím se učit

Reagovat
honziss

U mne není co řešit, basketbal já tuze nerad a hokej je naopak skoro na srovnatelné úrovni jako fotbal. Samozřejmě pouze ten, který se hraje v Severní Americe.

Reagovat
irik

DEL je náhodou velmi kvalitní soutěž .

Reagovat
honziss

Promiň, ale německý hokej je mi stejně jako ve všech ostatních evropských zemích úplně ukradený.

Reagovat
irik

Náhodou, Německý hokej je na velmi dobré úrovni, ale chápu, že tě to asi moc nezajímá. Jako nikoho ....

Reagovat
smazaný uživatel

No zas bych to s tou kvalitou DEL nepřeháněl. Na naši extraligu výkonnostně nemá, platově už ale jo. Hlavní plus tam jsou fanoušci. Dokážou tam vytvořit nejlepší atmosféru jakou jsem kdy na hokeji viděl. Ale zas na druhou stranu v tomhle směru do nich nemáme tak daleko (teda pokud tím "my" myslím Pardubice ).

Reagovat
smazaný uživatel

NFL, jednoznačně

Reagovat
Tomanatura

Taky dobře

Reagovat
smazaný uživatel

MLS

Reagovat
smazaný uživatel

NBA- skvělá podívaná...jen pro mě trochu nepřijatelný čas...nemůžu si dovolit dívat se do 2 ráno na TV když v 5 vstávám

Reagovat
Tomanatura

Třeba o víkendu je čas

Reagovat
honziss

Jak říká Tomanatura, o víkendu čas na tyhle severoamerické soutěže je. A pokud si to naplánuješ, tak nemusíš ztratit ani minutu tím, že z pátečního nebo sobotního tahu se vrátíš ve správný čas, tzn. se začátkem utkání jež chceš sledovat. Samozřejmě je v tom zahrnuto to, že se neopiješ, abys z toho utkání vůbec něco měl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jn,vrátit se ve 2 ráno a zeblít v TV Kobeho,to by asi rodiče nepotěšilo...

Reagovat
Tomanatura

Když neumíš pít...

Reagovat
smazaný uživatel

Pššt,to nikomu neříkej.. To je tajemství

Reagovat
smazaný uživatel

nebojte kluci.... já mám dobré zažívání...naposledy jsem se poblil asi pře půl rokem a to jsem vypil asi 10 piv a půlku vodky...jinak nebliju

Reagovat
Tomanatura

Oslavovals náš titul?

Reagovat
honziss

Perfektní článek, díky za něj.

Akorát by mne zajímalo kde je těch 1806 uživatelů, kteří nacvakali do ankety na hlavní stránce "jsem proti".. Zatím to vypadá že všichni souhlasí.

Reagovat
Tomanatura

Málem mě kleplo, když jsem to viděl. Zřejmě to bude tím, že těch 1806 uživatelů nedá dohromady IQ 1806

Reagovat
honziss

Já tomu číslu taky nemohu uvěřit. S tím IQ je to pravděpodobně tak jak říkáš.

Reagovat
fantomas

Já třeba byl pro, ale jen v menší míře. Že bude tolik lidí vysloveně proti, to mě taky překvapuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se divim, zda to projde tak to pro Vás bude rychlej konec :\

Reagovat
smazaný uživatel

Jako by jsi nechápal, že existují i jiné typy fandovství, než jen "góól, dali sme góóól, sme nejlepší ve vesmíru, rozstřílíme všechny a až koupíme nejlepšího Quaresmu ze všech nejlepších Quaresmů, tak už nás nikdo nezastaví a všichni budou jen čumět, jak jim nakopáváme prdele a hlavně ať se zaváděj jen ty pravidla, který nás nepoškodí, protože to by jen ukázalo že nám všichni závidí, protože jinak by neměli šanci porazit náš nejlepší tým galaxie všech století všech světů".

Jsou prostě i lidi, pro který je nejpodstatnější fotbal. Maj ho rádi, rádi ho sledují a mimo to jsou taky týmy který mají radši, než jiné ať už je to z jakýhokoliv důvodu. Ale když se rozmýšlejí jestli by se jim určitá změna líbila, tak to berou z celkového hlediska pro fotbal, názor si neutvoří podle toho, jestli to pomůže jejich oblíbenýmu týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Sis spletl reakci?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, snažil jsem se vysvětlit, že fantomas pravděpodobně nechce to nejlepší jen pro Arsenal, ale hlavně pro fotbal. A tak by to mělo být. Opak je ubohost.

Reagovat
r.mrazik

ja treba souhlasim s tim,ze to zastavi uprk ceskych hracu...ale nesouhlasim s tim,ze se omezi moznosti pro kluby,ktere maji finance...dalsi vec je,ze domaci hraci budou totalne predrazeny,temer neprodejny...takze se budou podepisovat kratsi smlouvy a hraci budou pote odchazet za mensi penize...nemyslim,ze 6+5 ma jen same vyhody

Reagovat
Tomanatura

Nemá jen samé výhody, to je samozřejmé. Třeba nastane obrovské šachování s občanstvím, aby se ten a ten hráč mohl podívat na trávník někde jinde a tak dále. Ale s jádrem celého pravidla naprosto souhlasím a jestli se toto neprosadí teď, tak ať zruší celou FIFU, jelikož fotbal půjde tuze do sraček.

Reagovat
r.mrazik

jak rikam,ma to sve pro i proti...navic jak domacim hracum budou koncit smlouvy,tak nabidky od ostatnich klubu dane zeme budou totalne predimenzovane...domaci hraci budou silene drahy a preplaceny a kvalitu na to mit nebudou...na druhou stranu jak pisu,souhlasim,ze to omezi odliv mladych do zahranici...ale,tim mene budou mit kluby penez,co si budem rikat...ono 100 mega za Necku je celkem dost a Slavii to fakt pomuze...

Reagovat
Tomanatura

Já myslím, že třeba v Anglii to je naprosto nutné, pro Česko je to zřejmě taky výhoda, i když možná ne moc velká. Zas ale budou dávat kluby více peněz na mládež, takže je to takový kruh.

Reagovat
r.mrazik

hm,chapu..jenze kde ty penize vezmou,kdyz neprodaji hrace?

Reagovat
r.mrazik

a zrovna anglie...tam to pravidlo pomuze leda tim,ze se uchrani narodni identita...jenze,zase mene cizincu...mene penez z vysilani (si vem,kolik ziskal ManUtd fans,kdyz za ne hral jeden zapas Dong Fangzhuo...)...v anglii to dopadne tak,ze za domaci hrace budou davat sileny castky...ostatne jak se deje uz ted

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze tech 1806 uzivatelu se na tento problem divalo z jineho pohledu....ma to samozrejme sva + i - ale myslim si ze to neprojde protoze precejenom se bude spis brat ohled na anglickou ligu nez na nas

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně napsaný

Reagovat
cubinho

Dlouho jsem nečetl tak dobrý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Diskriminace do toho!

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc půjde nahoru Brazilská liga Po příchodu Ronalda jsem volal, aby nějaká stanice koupila práva na BL... Teď bych to chtěl dvojnásob..

Reagovat
smazaný uživatel

jasně a co takhle zavést pravidlo 9+1 třeba do stavebnictví? přinese to taky výhody, třeba vyšší platy pro podavače cihel. vyšší zaměstnanost atd. jen by mě zajímalo kde seženete dostatek lidí na podobně populární práce. vyjímka vždy vyvolává další vyjímku. smiřte se s tím, že žijeme v jakési federaci. schválně kdo z vás je proti omezení pracovního trhu co proti nám uplatnují "přechodně" některé země? Nedá se dělat nic jinýho než najít jinou cestu jak udržet kvalitní fotbalisty v lize...

Reagovat
Tomanatura

Tohle zavedení je celoevropské.

Reagovat
r.mrazik

zrovna stavebnictvi je v prdeli...ale to jen mimo tema :)) ...sam nevim,co si o tom pravidlu myslet...s necim souhlasim,s necim zas ne... (teda ne,ze by na mne nejak zalezelo :D )...ale cim vic se o tom bude mluvit a vysvetlovat,tim lepe...urcite jsem pro nejake zmeny v legislative...napriklad prestupy 15tiletych deti je sileny

Reagovat
Liquid

10000 pro pravidlo 6+5

Reagovat
smazaný uživatel

6+5

maximálně 3 + 8(cizinců)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj proc V8s by to bylo ideální ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem taky pro zavedení pravidla. Kdyby to pravidlo bylo tak by Kalouda s Mazuchem, Hablem a třeba Pekhartem hráli ted Ligu Mistrů za nějaký český klub ale bohužel stejnak si myslim že to neprojde protože většina evropských gigantů nebude chtít aby nakupovala z ciziny 1 za rok JÁ JSEM PRO ZAVEDENÍ

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rozhodně pro.

Reagovat
smazaný uživatel

S takovou ale půlka českých klubů zkrachuje, protože bude mít minimální zisky...

Reagovat
smazaný uživatel

A proč se tedy české kluby nechovají jako před lety...?

Reagovat
smazaný uživatel

No a nebylo by rovnou lepší, kdyby se vrátila pravidla jako před rokem 1989? Fotbalisté by mohli ven až po třicítce. To by byla silná reprezentace a našlapané české kluby by vládly Evropě ne? Dost české ubrečenosti. Jednou jsme se vydali cestou kapitalismu a nikdo si nemůže na nic stěžovat. Nejlepší čeští lékaři, řemeslníci, spisovatelé, . . . . působí ve Světě. Mají tam více peněz i uznání. Proč by tak nemohli postupovat i fotbalisté? Kvůli oslabení českých klubů či reprezentace? Ale jděte, stejně na tom jsou ve všech chudších i bohatších zemích. Pravidlo 6+5 je další omezení, které brání volné migraci lidí po Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se to pravidlo moc nelíbí...mrzí mi úroveň českých klubů, ale nemaji peníze tak nemůžou mít úspěchy...v tom že si udržeji nadějný hráče to neni..kdyby měli platy srovnatelný se zahraničim, tak by tu zůstali a zahraničí by je tolik nelákalo, alespon ne v mlady věku...To pravidlo poškodí silnější na úkor slabších a neni zárukou, že těm se dařřit bude...a taky to uškodí český repre..dyt tam hrajou hráči co sou v zahraničí a na tu úroven se dostali hlavně díky tomu co se naučili venku a ne v čechách...tyhle zkušenosti by jim chyběli....pravidlo 6+5 je radikální řešení co nepřinese nic dobrýho...možná bude v arsenalu víc anglánů a sparta možná jednou za čas postoupí ze skupiny, ale fotbal nebude tak kavalitní jako ted

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný článek!

Reagovat
smazaný uživatel

Blbost.Je to uplná kravina.Ve fotbale jde o peníze a vždy pude a jenom Platini se to snaží změnit a děla pěknou blbost.Jako naši mladíci to je jejich rozhodnutí že odchází nikdo je k tomu nenutí násilně.A jako že u nás jde fotbal do prd... tak to je kvuli financím.Jako každý hráč se neprosadí to je prostě nemožné to by byl svět samých borců a kdo by je platil??Pokud se tohle ujmme tak to bude veliká škoda hlavně pro týmy které si nakoupily hráče za několik milónů liber tak to bude hrozné

Reagovat
jtbs

Podla mna by sa do toho EU nemala miesat. UEFA je samostatna organizacia...Berme to tak ze ja napriklad vlastnim nejaku firmu. Sice je povoleny volny pohyb pracovnej sily ale ja sa na to vyserem a vsetkych odpalim a dostanu sa ku mne len Slovaci/Cesi. Vybavene, komu sa to nepaci nech si ide...Arsenal by urcite protestoval...ale co by mu to pomohlo? Pokial chce patrit do UEFY musel by toto opatrenie prijat, ak nie, nech si nakupuje koho chce ale nech nehra PL,LM,atd...je to hnusne ale je to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

No musím se přiznat že v anketě jsem hlasoval proti zavedení, protože fotbal je klasifikován jako každá jiná práce a smysl evropské unie je i to aby byl volný trh práce. Po hlubším zamyšlení a přečtení tohoto článku ale musím souhlasit s tím že toto pravidlo by znovu zvedlo český fotbal... nebudu nic opakovat - prostě souhlasím se vším co je ve článku napsáno. Sport obecně by měl mít zvláštní status a omezení cizinců by v něm měla být zavedena. Ale záleží odkud se kdo dívá že.... pro malé kluby a ekonomicky slabší země je to velice pozitivní! Prostě článek mi mluví z duše

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

no podívejme, asi rok jsem na tomto webu prakticky jediným zastáncem tohoto pravdidla. Dneska tady o tom vyjde článek, a jsme rázem součástí místního mainstreamu........kde je teď těch 1800 blbů, kteří nedávno hlasovali proti?

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem pro delší dobu, taky jsem to tady před časem už psal.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, propaganda pořád funguje.

Reagovat
jtbs

"jediným zastáncem"

Reagovat
smazaný uživatel

pokud se takhle vyjadrujes o vsech, kteri maji jiny nazor jako ty, tak by jsi se v prve rade mel zamyslet sam nad sebou, nez nad nejakym pitomym pravidlem...

jelikoz by ses lehce tim blbcem mohl stat i ty sam...

Reagovat
r.mrazik

sorry...ale pokud rehnes tohle : kde je teď těch 1800 blbů, kteří nedávno hlasovali proti? ... tak jsi nejvetsi blb ty...to se na mne nezlob

Reagovat
smazaný uživatel

hlasoval jsem proti, stojím si zatím a nepovažuji se za blba. Blb je podle mě ten, který lidem bere to nejpodstatnější lidské právo. Nejsem zastáncem totalitních režimů a proto jsem proti zákazu volného pohybu lidí, ač je to za účelem získání zaměstnání.

Reagovat
fantomas

Proč ten, kdo hlasoval proti musí být blb? To mi teda vysvětli...

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem to slyšel poprvý přišlo mi to jako blbost, ale pak sem si přečet tvůj koment. Zamyslel jsem se a jsem pro. Takže si mě k tomu vlastně přivedl Ty.

Reagovat
stiba

Fotbal je práce jako každá jiná - a nějaké pravidlo 6+5 je blbost - diskriminace největší. Každej ať si hraje kde chce.

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem proti ... nelíbí se mi to, evropský fotbal by ztratil podle mě kvalitu ... a jak se tady většina lidí diví, proč mladí kluci odcházejí v 15. letech ven, tak já se těm klukům nedivím. Chtěl bych vidět ty, kteří by odmítli nějaký velkoklub typu Man.Utd., Real, Chelsea apod. v tak útlém věku, taková nabídka už nikdy nemusí přijít. A po tom je to jen na něm, jestli tu šanci dokáže využít a nebo se vrátí ve 23 zpět do Čech, kde si z 90% stejně zahraje ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak o tom si necháme zdát. správně investované peníze velkých klubů zařídí to že česká liga bude na blití.

Reagovat
smazaný uživatel

česká liga je na blití už nějakých pár let

Reagovat
Tomanatura

Tady snad už pořádná diskuse ke kvalitnímu tématu být nemůže...

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja si myslim ze by to fotbalu celosvetove jen pomohlo...kouknete jak se fotbal za nekolik MALO let dostal do faze kde uz jde jen o penize...soucasnym trenden takhle fotbal zase za dalsich par let uz takrka nikoho takhle nebude zajimat...myslim si ze je urcite dobre ze s tim chce Michel neco udelat, ikdyz to s nejvetsi pravdepodobnosti je neuskutecnitelny cil...ale urcite by bylo pro ceskeho fanouska lepsi zase koukat na nejaky cesky tym v lize mistru...a urcite by tohle pravidlo zas tolik finance neomezilo ceske kluby neS charakteru...podivejte se kde je a kde predevsim byla Boleslav kdyz napr. vyradila Marseilli...to nebyl ze by meli penize z nejakych prestupu ale ze silneho sponzora...kazdy fanousek ceskeho ligoveho fotbalu musi tuhle snahu ocenit a stat za ni, jinak za chvili nas fotbal bude v totalnich s*ackach...

Reagovat
smazaný uživatel

fakt se chceš zas dívat na trápení sparty nebo jinýho českýho týmu v lize mistrů na úkor toho že by tam kvůli tomu nebyl arsenal, chelsea, inter nebo real?

Reagovat
smazaný uživatel

To se chces koukat na trápení český repre, až nebudeme mít dostatek vhodných hráčů jen kůli tomu, že v 18 letech odejdou do zahraničí a ani si nekopnou?

Reagovat
smazaný uživatel

na to je hodně pohledů, z pozice českýho fanouška máš pravdu, ale v zemích kde se hraje špičkovej evropskej fotbal je jim ukradený kam odešel kalouda nebo mazuch. Nám čechům bohužel ne, vždycky záleží jak se na to díváš

Reagovat
smazaný uživatel

I špičkové evrospké tými dokáží hrát se svými Krajany... viz. Barcelona, Chelsea, AC Milan, BAyern (tim nechci rict, ze pravidlo splnuji, ale ze by prone nebyl problem ho k zapasu poskladat)

Reagovat
DelPiero137

Suhlasim s tymto clankom. Jak na SK tak v CZ velke clanky ako odisiel nadejny mladik do Premiere League alebo Bundesligy, ale to je vsetko. Dalej sa o nom nepocuje, nevie, hrac upadne popriemer. A vacsinou skutocne neodchadzaju do G14 a podobne. Nechapem aka diskriminacia? Co je EU zac aby urcovala krajine koho si chce zamestnat? Ja pridem do Francuzka a ked ma nezoberu na dobre platene miesto poviem ze ma diskriminuju? Maju pravo zamestnat francuza nie mna. A tak je to aj vo futbale. Preco by mali zivit cudzincov a mat nezamestnanots? Ked chce futbalova asociacia danej krajiny zaviest toto pravidlo aj v prospech vlastnej reprezentacie, nemaju sa vytahovat bullshity o diskriminacia. Pojem EU automaticky predurcuje k absolutnej slobode bez previdiel a zasad? To mozme vsetci prejst pod jeden stat a mat vsetci rovnaku statnu prislusnost. Nieco obdobne ako CCCP.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
r.mrazik

hm,mne se zda,ze pletes vic veci dohromady...s necim se da souhlasit,ale...v EU je volny pohyb pracovnich sil...a pokud vezmou nekde nekoho jen kvuli narodnosti,tak je to diskriminace...dalsi vec je,ze kluby jsou ekonomicke subjekty...a kazdy,kdo chce vydelat,chce za danou cenu nejlepsi lidi...a nevim,proc by mi mel nekdo rikat kolik lidi muze ze sve zeme vzit...souhlasim s tim,ze s odchody mladych hracu by se melo neco delat...upravit regule,ci podobne...to,ze kluby postradaji hrace sve zeme je bohuzel obraz dnesniho sveta...ale to je vsude,skodovku taky nevlastni cesi...odchod mladych hracu rozhodne NE...ale jsem proti zavezt 6+5...pokusil bych se to resit jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fanousek Interu Milan s tim nemuzu souhlasit, ikdyby jsem chtel.... hlasim se k tem 1806 co hlasovali v ankete proti

Reagovat
fantomas

Já nevim no. Taky je tu možnost, že si kluby stejně ty 16leté talenty přetáhnou s tim, že stejně hrát zatim nebudou, vypracují se, potrénují s velkými hráči a pak třeba (jistě že ne) nahradí Evropany, kterým mezitím vyprší smlouva nebo skončí s kariérou.

Reagovat
Shevchenko

OT: Nevíte kdy bude los 1/8 finále LM?

Reagovat
fantomas

Příští pátek.

Reagovat
Shevchenko

Dík.

Reagovat
fantomas

Za nic.

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro 6+5

Reagovat
Shevchenko

OT: Baroš se dotáhl na Mehmeta Yildize a je nejlepší střelec turecké ligy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, kdyby mu to tak střílelo taky v repre. Ale jinak Galatasaray mu sedí.

Reagovat
fantomas

Stačí sehnat ekvivalent Kewella, Licolna a naočkovat repre stejnej systém jako praktikuje Galatasaray, a sme doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jasně, to je jen takovej malej, skoro zanedbatelnej detail.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové, asi se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale já jsem principielně proti. Tvářit se, že ve fotbale nejde o prachy, je pokrytectví a intelektuálská namyšlenost. Vždycky jde o prachy, ať chcete nebo ne. Snad jediná vyjímka je péče o zdraví - myšlenka, že kdo nemá prachy, zhebne na chřipku, je prostě nepřijatelná, takže jistá míra solidárního řízení státem je nezbytná, i za cenu všech průserů a bordelu, který všude na světě ve zdravotnictví panuje. Ale zpět j fotbalu, autor pěkně popsal situaci českých klubů. Pokud by Gambáčligu hrálo sedm, devět nebo dvanáct miliardářských velkoklubů a po českých stadionech s návštěvami kolem 40 tisíc se proháněl van Persie, Ronaldo nebo Ibiševič, asi by byly názory na pravidlo 6+5 odlišné. Můj názor je takový, že drtivá většina regulačních a kontrolních nařízení států, komisí, předsednictev a dalších rádobyřídících prvků ve finále vede k tomu, že kdo na to má, ten si zaplatí způsob, jak ono nařízení obejít, kdo na to nemá, má smůlu, čili doplatí na to. UEFA by podle mě měla hledat jiné způsoby podpory "slabých", např. prostřednictvím evropských pohárů - nechtějte po mě teď detaily, jak to udělat, sám nic převratného vymyšleno nemám. Jenže v omezeních opravdu cestu nevidím.

Reagovat
Xavi

Tady nejde o nějakou podporu slabých, ale o to že ty týmy úplně ztrácí svou identitu. Vždyť v Anglii to je jak v cirkusu.

Reagovat
smazaný uživatel

jde tady tako o ochranu těch slabších.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle mám rád - schodíš ze stolu nějaké řešení, ale sám svoje nevymyslíš ...

Pravidlo je dobré, avšak není samospasitelné, samo, že budou tací, kteří tohle obejdou, ale tak je to se vším a pro mě je lepší pravidlo, které vyřeší 70 - 80 % problému, než nedělat nic a říkat, že by se mělo vymyslet něco jiné ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tedy promiň, že jsem si dovolil nevymyslet řešení celoevropského problému peněz ve fotbale. Příště se budu víc snažit.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, muzajsi. Jak vidno, většina uživatelů to pravidlo podporuje s vidinou Svěrkošů či dokonce Nedvědů v Gambrinus lize, ale to je naprosto směšná představa. Hráči odcházeli i se statutem cizinců. Nezůstanou u nás, jen budou muset vzít za vděk horším angažmá, ale míst bude pořád dost. Zkrátka další nesmyslná regulace. To, že Svěrkoš místo do Sochaux přestoupí do Salcburku, českému fotbalu moc nepomůže. Majitelé klubu se nebudou rozhodovat srdcem.

Ruku na srdce: Skutečně si myslíte, že má Sparta / Slávie co dělat v LM?

Navíc za cenu možného "zlepšení" GL nechci přijít o sice leckým nenáviděné, ale marketingově, herně i fanouškovsky nesmírně vděčné "multi - kulti" top týmy.

Reagovat
smazaný uživatel

doteď jsem byl proti , protože jsem to bral jako diskriminaci , ale autor mi to teď osvětlil a já s tím bezvýhradně souhlasím .... tohle se musí prosadit

Reagovat
Bakary3

Jsem pro 6+5, ale hlavně kvůli zahraničním klubům, protože se mi fakt nelíbí, když tam pomalu ani nemaj hráče svý země jinak si ale myslím, že nám to stejně moc nepomůže, protože ta nej kvalita stejně zůstane v zahraničí, ale třeba se trochu zvednem, no ,nechme se překvapit

Reagovat
smazaný uživatel

Prosazovat 6+5 kvůli tomu, že by to mělo pomoct českým klubům je zvláštní. Rozhodovat se o prospěšnosti tohoto pravidla na základě nějakého jeho vedlejšího efektu je blbost.

Za to v jaký situaci jsou český kluby si můžou sami. A taky by se z ní mohly sami pomalu dostávat kdyby se nenechaly hned zlákat vidinou "mraků miliard" milionů, ale myslely víc do budoucna.

Taková Slavie je v situaci kdy by tuhle sezonu nemusela prodat víc jak jednoho dobrýho hráče, možná ani toho ne. A to už vlastně udělala (Necid). Tak schválně kolik jich ještě odejde.

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle článek je hodně výstížny, ale prostě když se nepohybujete v zákulisích klubů nebo nejste ten hráč, který si chce vydělat více peněz v zahraničí, takto se těžko posuzuje.....

fotbal už je byznis všem jde jen o peníze, proto prodávají mladé nadějné hráče např: do ruska a nikoho nezájíma co bude s tím hráčem pak (kromě nás fanoušků).....je to věc názorů

Reagovat
smazaný uživatel

Bohatým klubům ubrat na atraktivitě a hráčům chudých týmů sebrat motivaci zničit kariéru, případně teablovat systém kradení teenagerů, to je zřejmě cíl tohoto pravidla.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaprvé už se kradení talentů děje teď a zadruhé si myslím, že se to v nijak závratné míře nezhorší, protože těch hráčů, co by šlo místo alespoň střední školy tady do zahraničí, moc není, si myslím

Reagovat
smazaný uživatel

6+5 je moc, 6 domácích hráčů v základní sestavě znamená mít za ně ještě aspoň 3-4 hráče jako náhradu, takže nějakých 10 domácích hráčů v jednom týmu. Takže z pohledu Premier League by potřebovaly týmy v PL cca 200 anglických hráčů, tím by šla úroven anglické ligy určitě dolů a zároveň by byli angličtí hráči hodně předražení. Je sympatické že např. Aston Villa jde tímto směrem a zůstává klasickým anglickým klubem ale všechny týmy najednou to těžko dokážou. Hráči jako Adebayor, Essien, Berbatov a další si nezaslouží, aby nedostali příležitost patřit mezi nejlepší hráče jenom kvůli tomu, jaká je jejich národnost.

Reagovat
Tomanatura

Ale o tom to je. Hráči jako Berba, Essien a Adebayor by se dostali do lhůty +5, tady jde hlavně o to, odstranit ty Nani podobné "fotbalisty".

Reagovat
smazaný uživatel

já vím že hráči jako berba, essien a spol by se do +5 dostali, ale neměli by všichni stejnou možnost jenom kvůli národnostem. já sem taky pro aby tam nehráli hráči jako je nani, ale myslel sem to tak že 6+5 je na premier league moc krutý, z těch důvodů který sem už napsal, tj. nedostatek ang. hráčů kteří by byli pak předražení.

Reagovat
Tomanatura

Jenže to, co je v Anglii teď, je opravdu už nesnesitelné. Jestli se toto pravidlo nezavede, tak bude na denním pořádku, že bude hrát v základní sestavě United základní jedenáctka brazilské reprezentace ( ).

možná to bude kruté pro Evropský fotbal v Anglii, ale pravý anglický fotbal by tímto jen a jen vzkvetl.

Reagovat
smazaný uživatel

ALespoň se trošku srovná rivalita anglických klubů... Přeci 6+5 ještě není tak drastické.. Když to dokáží ostatní tými Evropy, tak proč by to nedokázala CHelsea, ManU či Live? Myslím, že samotná CHelsea by v tom problém neměla..

Reagovat
Tomanatura

Ani United, při nejvyšší snaze by to dal i Liverpool, jen u Arsenalu by byl problém.

Reagovat
smazaný uživatel

200 anglickejch hráčů během 4 let si nevyrobíš

Reagovat
smazaný uživatel

Snad každý tým mý svou akademii. Kdyby chtěli není problém za 4 roky zapracovat v každém týmu 2 nové tváře...

Reagovat
smazaný uživatel

cely ten clanek je jenom dalsi hloupost. proc by na tom mela ceska liga tratit? jenom kvuli absolutni neschopnosti nasich funkcionaru a skautu. vzdyt mi nedokazeme ani naplnit limit cizincu mimo eu ktery je ted!!!! natoz pak nejaky aspon prumerny skauting v zemich jako je rumunsko nebo bulharsko. zeme, ktere maji nizsi ekonomickou silu a jejich hraic by dali kdo vi co, aby mohli hrat u nas. pravilo 6+5 je jenom dalsi blabol, ktery ma za cil urchranit neschopne!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, zrovna v Rumunsku není ani jeden místní silný klub, který by si podchytával tamní talenty...

Reagovat
smazaný uživatel

a u nas snad takovy klub neni? je. a neni jich tak malo. a i tak hraci odchazi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, v Česku není ani jeden klub, kterému by se dalo říkat "ekonomicky silný". Cosi přibližně takového byla Sparta v posledním desetiletí minulého století. Bohužel už není. Slavia ještě není a ještě dlouho nebude. Ostrava prodává Svěrkoše za 50 koulí a je to pro ně dobrý obchod. A ti ostatní - snad netřeba mluvit. Tatam je doba, kdy přišlo několik zbohatlíků (Mach, Korbel, Švarc,atd.) a nalili do fotbalu miliony, protože bylo jaksi v módě vlastnit fotbalový klub. Z dlouhodobého hlediska i klub musí fungovat jako jakžtakž vyrovnaný ekonomický subjekt, takže všechno je jinak, než si ti pánové představovali. Jenže já fakt nemám návod, jak vybudovat fungující, silný, prosperující fotbalový klub - kdybych ho měl, koupil bych Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

a protoze zakladem obchodu pro klub ktery neni na spicce bude vzdycky nakoupit lacino a prodat draho, tak prave jakekoliv omezovani obchodu jeste vic povede k chudnuti takovych klubu a i hracu jako takovych. 6+5 je nejenom diskriminacni, ale taky absolutne bezprecedentni vyjimka z nejzakladnejsi podminky jakehokoliv vyssiho ekonomickeho uskupeni

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, to souhlasím, já jsem proti omezování. Já jen chtěl říct, že u nás narozdíl od Rumunska velkoklub třeba typu Steaua neexistuje.

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze co se tyka vysledku za poslednich nekolik let, tak sparta ma lepsi skore. a nebo minimalne srovnatelne. ze se ji posledni...3roky? nedari, je spis dilo nahody a podobnych vlivu

Reagovat
Tomanatura

Tak třeba já bych se strašně divil hráčům z Kluže, nebo Steaua, že bychtěli jít do Brna, Liberce...

Reagovat
smazaný uživatel

No jistě, to, co mají tam, jim v Česku nikdo nedá, nehledě na prestiž.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou porad jenom 2 kluby. kluby, co stejne zacnou nebo uz zacali pretahovat cizince, protoze to je proste phodlnejsi. rumunsko je ale dost velka zeme a hracu vic. krome toho to neni jedina zeme, pouzil jsem ji jako priklad. porad tady je bulharsko nebo zeme na balkane. a i kdyby ty ne, tak porad jeste plati, ze pocet cizincu vv cr je prakticky na nule

Reagovat
smazaný uživatel

jsem pro zavedeni pravidla 6+5, ale jako hlavni pricinu odchodu hracu z CR vidim fotbalovy agenty, kteri prodavaji co muzou, jen aby na tom co nejvic vydelali Zika Paska a spol

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně jsem proti systému 6+5. Podle mne naroste korupce, šachování s hráči, obcházení nářízení a z fotbalu se stane ne odvětví sportu, kde budou fotbalisti předvádět pohledný fotbal, ale bude to místo bitev právníků, kteří budou hledat uličky mezi pravidly, obchodování s občanstvími atd. Samozřejmě některé kluby s tím nebudou mít problém příklad Barcelona nebo AC, ikdyž u AC je to na pováženou, ptž pokud se někdo z domácích hráčů zraní (jako nyní Sandro či Rino) nebo po sezobě odejde(Grande Paolo) tak je to na pováženou.

Prostě se mi ten systém nelíbí. Velkokluby už nebudou velkokluby a celé to bude na nic.

P.S. Co třeba pravidlo 5+6

Reagovat
Tomanatura

Takže tobě se líbí, když v Anglické lize za anglický tým Arsenal nastoupí v základní sestavě 11 cizinců? 6+5 je akorát.

Reagovat
smazaný uživatel

Někomu se třeba nelíbí, že Barcelona má spoustu odchovanců a rád by jí to zatrhl. Co třeba pravidlo 1+10?

Reagovat
Tomanatura

Neznám jediného takového člověka, ty ano?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by se mi to nemělo líbit. Když má arsenal na skupování peníze, tak proč by je nemohli koupit. Poté už je jen na nich jaké budou předvádět výsledky. Ale pokud vím, tak jsem psala, že nechci aby se z fotbalu stalo místo kde místo fotbalistů budou na prvním místě dobří právnici, kteří najdou skulinky mezi pravidly.

Navíc si myslím, že je to vůči fotbalistům třeba z Afriky NO FAIR!!!!!! Oni moc příležitostí nemají, jak opustit chudou zemi a nestát se nějakými loutkami v rukou povstalců apod. Nebo malí kluci z Jižní Ameriky. V celé Jižní Americe je mnoho chudých a pro ty kluky co si před domem kopají s míčem a poslouchají příběchy o takových hvězdách jako Kaká, Dinho, Roberto Carlos, Dida, Robinho atd. a pro něž je Evropa velkým snem, tak těm máme vzít šanci se prosadit, jen proto, aby naše liga netrpěla???

Reagovat
stas87

sry ale ten clanek je napisany zo zamerenim na cesku ligu a nie na ostatne ligy teraz citas same kladne reakcie ja som proti ale keby to bolo 4+7 tak je to OK najprv by mali zatrhnut komedie s obcanstvom a hlavne v taliansku koho zaujima ze si mal svoju babku v 19 storoci nekde v taliansku a cely zivot zijes v argentine a kvoli tomu ze si najdes v rodokmene nieco o svojej rodine ze kedysi davno zila v taliansku a hned dostanes obcanstvo?krasny pripad je inter a jine talianske kluby

Reagovat
stas87

sry ale ten clanek je napisany zo zamerenim na cesku ligu a nie na ostatne ligy teraz citas same kladne reakcie ja som proti ale keby to bolo 4+7 tak je to OK najprv by mali zatrhnut komedie s obcanstvom a hlavne v taliansku koho zaujima ze si mal svoju babku v 19 storoci nekde v taliansku a cely zivot zijes v argentine a kvoli tomu ze si najdes v rodokmene nieco o svojej rodine ze kedysi davno zila v taliansku a hned dostanes obcanstvo?krasny pripad je inter a jine talianske kluby

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak. To pravidlo je dobrý i pro jiné týmy koukni na Premier league dyť ta (myslím big4) pomalu ztrácí identitu. Už pomalu nevidíš ten fyzicky náročnej, neústupnej fotbal. Vidíš hráče, kteří simulujou a přesto jsou nejlepší, stejně jako tým kde není ani jeden Angličan. Kdyby to bylo 4+7 moc by se toho nezměnilo max. 2 týmy v lize by s tim měli trochu problém jinak by to nikomu zase tolik nevadilo.. A pro náš fotbal je to jen a jen dobře, i když zase ne pro platový podmínky hráčů

Reagovat
stas87

no prave ze je to dobre len pre cr a slovensko .ja som tych 4+7 myslel ccelkovo v europe u nas je to vacsinou 9+2 atd vynimka je snad len DS kde nastupuje snad len novota v branke a neaky obranca s tym ruskom to autor dobre vystihol ten priemer by mal ostat v ceskej ci na slovensku a nechodit von na co ide von necid?preco nepocka este 2-3 roky doma?vsetko je to len v kupnej sile tych danych klubov preto tie zahranicne bohate kluby na toto nikdy nepristupi toto pravidlo sa uplatni len v malych zemich

Reagovat
smazaný uživatel

Co je DS??

Reagovat
stas87

dunajska streda pre dost cechov sympaticky klub pre rozumne uvazujuceho slovaka zkaza

Reagovat
smazaný uživatel

Jo aha Tak to by mělo být pro všechny státy, který jsou v UEFĚ, takže tím pádem by Necid těžko šel jinam, když by neměl opravdu velkou šanci hrát v základu... Tím by se právě udělal krásný postupný vývoj hráče. Třeba Necid ten hrál výborně v Jablonci, pak po úspěchu s Under19, svými góly táhnul Slavii, kdyby se uplatnilo to pravidlo, tak by ho chtěl nějaký průměrný německý klub, ve kterým by byl koupený téměř jako hvězda (viz. Fenin) a u trenéra by dostal čas, tam by se chytil a šel by dále, pak znovu dále atd. Prostě je nesmysl, aby ho klub koupil jen, aby si ho vychoval. To moc mladíků nezvládne

Reagovat
stas87

ja som chcel len napisat ze toto pravidlo je pre kluby zo zapadnej europy varovanim ktore sa vsak nikdy nepresadi ved ako je v clanku pre 12 rokmi tiez behali kvalitny hraci v domacej lige lenze boli cilevedomy a chceli na sebe dalej pracovat aby raz mohli hrat vo velkoklube(nedved)a nie ako dnes ked ride bohaty klub(CSKA)ktory ani nieje velkoklub ponukne ti 100 mega a ty to prijmes lebo vies ze ta to moze zabezpecit na rok ci dva a uz je ti jedno ci sa tam ten hrac presadi ved uz ked bolo euro 96 tak boly agenti hracov a vtedy este robili kvalitnu robotu tiez to bolo zavinene tym ze zastupovali hviezdy ako smicer nedved poborsky a iny a nie ako dnes ked ma agenta pomaly kazdy hrac a agent ti ho preda kamkolvek len aby mal proviziu

Reagovat
smazaný uživatel

Mezi tím šel fotbal finančně strašně nahoru.. V té době jsme na sebe upozornily tím Eurem a Slavií v Uefě, jinak se do tý doby tohle vůbec nedělo. Jejich úspěch pak zvýšil zájem dalších klubů, aby chytili další Bergery, Poborský, Nedvědy atd. Pak se to zvyšuje kterýmkoliv úspěchem jak mládeže tak seniorů.. Přece nepřestanem vyhrávat jen proto, aby se u nás ti hráči udrželi.. Nad penězma se dá vítězit jen takovými nařízeními jako je tenhle... Já jsem jednoznačně pro

Reagovat
stas87

financna stranka veci je ina piesen...v tedxy hrala lm len sparta a sparta v europe nieco znamenala ked si zahranicny skaut povedal cesko tak mal na mysli hlavne spartu slavia v tedy bola zebrackym klubom stejne ako banik snad len sigma sa dostala do povedomie zapadu zober si zostavu z 20 a kolko tych chalanov hrava pravidelne vo svojom klube?fenin?ostatny nehraju v tomto sa zaspala doba ty hraci nemuseli za kazdu cenu odchazat a tie peniaze uz vtedy roztocil korbel a svarc a iny oni to nastartovali a teraz to pokracuje treba matusovic tenkrat bola ina doba a v ceskom futbale chyba niekkto ako je hopp ktory ma peniaze ale ide vlastnou cestou a nesnazi sa byt nieco ako abramovic

Reagovat
smazaný uživatel

proto je důležitý uplatnit tohle pravidlo.. Pak bysme za pár let mohli na dobrej fotbal jít i na ligu. Třeba na divizi chodim mnohem raději

Reagovat
stas87

ja chodim na 1:B triedu sa pobavit futbalom na ligu nechodim lebo to mam 50 kilakov a ani sa mi tam nechce chodit za to vstupne a za ten vykon hracov ktory je nekdy k keby niektore kluby co hraju ohavne by zaplatili cestu fanusikom na vyjazd von

Reagovat
smazaný uživatel

jo to je fakt já se chodim koukat i na žáky, nebo dorostence Prostě tady nevymyslíš nic jinýho, když chceš koukat na bojovný, rychlý zápas. To bys musel vyjet do Němec

Reagovat
stas87

ja tiez chodim na ziakov a dorastencov neni to tak dlho co som hraval za dorast len ma mrzi ze sa futbalu venuje stale menej deti ved u nas na dedine uz nedame do kopy ani mladsich a starsich ziakov

Reagovat
smazaný uživatel

Hele to je skoro v každý vesnici. podle mně to není, že by bylo jenom málo fotbalistů ono spíš je čím dál míň dětí Přibývaj akorát důchodci a těch důchodců co si čutaj do balonu je pramálo

Reagovat
stas87

no ta porodnost je v dnesnej dobe katastreoficka a dalsi dovod precu nechodi su treba komp televizia atd...dozijeme sa toho ze za ziakov budu hrat poliaci ukrajinci vietnamci

Reagovat
smazaný uživatel

No kamaráde, u nás běhá jeden asiat.. fakt obrovskej talent, ještě do toho má český občanství.

Reagovat
stas87

sry blbne mi net malo to byt len jednou

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud to nic nezmění, pak není potřeba to zavádět. Pravidel, která nic nezmění, máme myslím dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem proti.

Kdyby cesky kluby uvazovali vice ekonomicky a meli by propracovanejsi skauting mohli by ze soucasne situace mnohem vice vydelavat. Necid za 100 mega do Ruska, zatimco mene nezli 100 mega stal Tavares, Belaid, Keric a Silvestr dohromady.

Zvysovat kvalita GL se da i prostrednictvim cizincu. Sila ekonomicky slabych klubu je v tom, ze muzou dobre "prehrabovat odpad" ekonomicky silnejsich klubu, z nehoz stale mohou vytahnout kvalitni hrace.

Souhlasim s tim, ze repre pak bude stat ovsem za hovno.... i kdyz zase zvysena kvalita domaci ligy by mohla se podilet na zlepseni urovne nasich nekopu v GL.

Reagovat
smazaný uživatel

Původně jsem neměl v plánu publikovat zde svůj názor na hojně diskutované pravidlo 6+5, ale po krátké úvaze jsem se rozhodl, že některé myšlenky zkrátka musí ven.

Už samotná myšlenka, která bude nařizovat klubům, jaké mají mít složení své základní jedenáctky, je naprosto chybná. Teď tedy národnostní. Za pár let si nějaký pán vymyslí, že by bylo fajn, kdyby v základní sestavě nastupovalo co nejvíce mladých hráčů. Udělá se tedy např. pravidlo 3+8, kdy 3 hráči budou muset být mladší než třeba 21 let. Na tomto příkladu chci znázornit, že naprostá většina regulací je naprosto hloupých. Jediný subjekt, který má právo si rozhodnout, koho chce za svého zaměstnance, je ten, kterého se to nejvíce týká, tedy v tomto případě KLUB.

Všeobecně navíc platí čím lepší klub, tím více cizinců. Víte kolik z 16 klubů, které postoupili do osmifinále LM by s tímto pravidlem mělo problém. 14, ano 14. Pouze Juventusu a Sportingu Lisabon by toto pravidlo neublížilo. Tedy nejlepší kluby, na které se nejlépe kouká, se omezí. Tyto kluby mají zkrátka úspěch i proto, že si koupí nejlepší hráče z celého světa. Takže se pokusíme regulací ublížit nejlepším, abychom údajně pomohli slabším. Právě nejsilnější, nejznámější, nejúspěšnější kluby udělají vše, aby toto pravidlo neprošlo, případně se změkčilo, nebo nejvíce zpozdilo.

Poukazuje se na případy mladých hráčů, kteří by neodešli. Pokud se podíváte na statistiky Fiorentiny (Mazuch, Hable), CSKA Moskva (Kalouda, Necid), či Celticu (možná ti chlapci z Příbrami), tak zjistíte, že tyto kluby by se zavedením pravidla 6+5 neměli vážný problém. Tudíž přestupu by nic nebránilo, stejně jako teď.

Kluby z méně fotbalově vyspělých zemí (tedy i z ČR) naopak potřebují, aby mohli prodat i některé průměrné hráče. Naše kluby nenaplní rozpočet ze vstupného, prodeji propagačních předmětů. V současné době nemohou ani počítat se silnými sponzory, protože jak jistě všichni víte, dnes si každá firma dobře rozmyslí kolik peněz dá do sportu. Nedávno funkcionář jednoho českého klubu řekl: „Každý klub z ČR čeká na zahraniční nabídku na svého hráče.“

Navíc žádnému hráči nikdo nedrží pistoli u hlavy, aby přestoupil. Je to jeho SVOBODNÉ rozhodnutí. Třeba se neprosadí a za pár let se vrátí zpět. Přesto si za těch pár měsíců, nebo let vysedávání na tribuně vydělá více peněz (kterými zajistí sebe a svoji rodinu), než potulováním se v Gambrinus lize.

Někdo zase poukazuje na to, že především z anglických klubů se staly celky až neskutečně národnostně pestré. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se na hřišti objevovalo více domácích hráčů, ale ne za cenu nechutných regulací z vyšších míst. Navíc nestala se náhodou i díky vysokému počtu kvalitních hráčů ze zahraničí Premier League nejsledovanější (záměrně nepíšu nejlepší) ligou na světě.

Navíc i v případě zavedení tohoto pravidla se může stávat, že v klíčových zápasech budou hned ve 2. minutě střídáni domácí hráči těmi kvalitnějšími ze zahraničí. Toto by bylo mnohem horší pro fotbal, než když pod panem Wengerem pobíhá ta neanglická směska.

Tento návrh zkrátka nemá šanci i kvůli zákonům EU. EU zavedla také mnoho výživných regulací a nařízení. EU si sama o sobě myslí, že se nemýlí. Dokonce i Irům bylo vysvětleno, že jejich zamítavý postoj k Lisabonské smlouvě je špatný. Proto si referendum zopakují. Což je výsměch všemu. Proto je jasné, že s nějakým Platinim si byrokrati z EU poradí také.

Také bych byl raději, kdyby bylo ve všech klubem co možná nejvíce domácích hráčů. Jen si myslím, že to musí přijít přirozeně. A NE regulacemi.

Reagovat
stas87

no tak taka barca by nemala tiez problemy s komenarom suhlas snad len ze iri su tvrdohlavy narod ktory na toto dufam nepristupi a zachovaju si svoju hrdost

Reagovat
smazaný uživatel

Vedeš to k absurditě.. Každý nápad má svý pro a proti.. Říkáš, že by se tím ztratila svoboda výběru klubů, to je samozřejmé, ale alespoň se ten výběr neuplatní na průměrné hráče, kteří jsou koupení jen "na lavičku". Říkáš, že by kluby měly problémy, protože neprodají hráče a nenabyde jim rozpočet, jenže tímhle pravidlem by se jednak posléze zvýšila sledovanost menších lig, tím pádem by tam byl boj o televizní práva, který by zvyšoval cenu. Taky by prodávaly jen to nejlepší což by znamenalo, že dostanou mnohem větší obnos, při přechodu do zahraničí, a tak by velké kluby (Sparta, Slavia) mohli celkem draho nakupovat i ve svých luzích a hájích.. Pohledný fotbal zůstane akorát zůstane v různých ligách taková ta jejich identita, přece jen, když já jako fanoušek se budu chtít podívat na technický fotbal, tak zabrosím do Španělska, taktika SerieA, rychlost Anglie, zarputilost Německo.. Takhle se z toho stává jen všehochuť. Navíc země jako my bohužel nikdy nebude mít bezednou studnici talentů a pohřbívat je takhle by znamenalo, že při reprezentačních akcí bude téměř jasné obsazení semifinále...

Reagovat
stas87

tak ja bych radsi 11ku slozenu zo slovakov a na lavke treba 3 cesi zvysi sa sledovanost?to nemyslis vazne nie?televizne prava?ked sa nedohodne otik(slavia)s nikym na cene...to najlepsi?co je vo slavii ci vo sparte v sucasnej dobe to najlepsi?co by sa presadilo vonku?

Reagovat
smazaný uživatel

Sledovanost se tím zvýší určitě, když nadprůměrný hráči nebudou nikam chodit, tak se zvýší kvalita a tím pádem i sledovanost.. Jinak ve Ota to ve svých rukou nemá, když bude GL chtít vysílat Nova dá ČMFS víc peněz, když na úkor Novy Prima, tak dá zase víc než Nova to je tržní hospodářství. Hlavně naše liga by šla zkvalitnit i zahraničními hráči dyť tu kvótu nenaplníme ani za 10 let

Reagovat
stas87

ty myslis ze keby slavia mala vela reprezentantov a nemal eden ale hrala by zasa na strahove ze by chodili ludia??

Reagovat
smazaný uživatel

To je něco jinýho. Myslim, že kdyby měla Slavie víc reprezentantů i s Edenem, tak chodí víc lidí než teď.

Reagovat
smazaný uživatel

Běžte už všichni do háje s nějakou identitou, v dnešním globálním světě je to prostě přežitek. Nemusím z toho být nadšený - a taky nejsem - ale blíží se doba, kdy Anglie nebo Německo budou jen zeměpisné útvary. Státoprávně bude jedna spojená Evropa, chcete-li Spojené státy evropské. To je realita a celá evropská politická nomenklatura se snaží, seč může, aby toho docílila - nelíbí se mi to, raději bych byl pro přirozené především ekonomické slučování evropského prostoru, jenže je to tak. Zakazovat místo práce kvůli místu narození ve spojené Evropě je stejné, jako zakazovat Frantovi Vomáčkovi z Moravy kopat za Slavii, aby neutrpěla pražská identita.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč tomu alespoň ve fotbale nezabránit??

Reagovat
smazaný uživatel

A proč tomu nezabránit v zemědělství, stavebnictví, sklářství... Byl bych moc rád, kdyby národnostní identita nezanikala, ale sami vidíte, co se děje třeba kolem Lisabonské smlouvy. Socialisti z Evropy to prostě zpaktují, protože idiotský evropský národ jim ve volbách požehná. Bohužel na základě demokratických principů. Můžu tak maximálně řvát z okna. Zkrátka je funkčnější se alespoň jakžtakž smířit s realitou a vůlí evropského národa a nedělat z fotbalu nějaké vyjímečné superodvětví, už jen proto, že každá vyjímka je zárodek svinstva, problému, machinací, korupce a špíny. Ale to jsem se dostal jinam, než jsem chtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně no. Jiná věc je to, že by se u toho dělali levárny, jenže to už pak není nic lehčího než tu regulaci vysadit. Víš asi těžko se něco udělá s těmi odvětvími co povídáš, ale to už se bavíme o Národním hospodářství a ne o "obyčejným" fotbale. Takže znovu se ptám. Proč to nezměnit alespoň ve fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak znova: Zkrátka je funkčnější se alespoň jakžtakž smířit s realitou a vůlí evropského národa a nedělat z fotbalu nějaké vyjímečné superodvětví, už jen proto, že každá vyjímka je zárodek svinstva, problému, machinací, korupce a špíny.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby ve stavebnictví byla možnost změny taky bys to vzal i kdyby se třeba na zdravotnictví nedostalo ne? Ty mluvíš ze zkušeností, jenže kdyby všichni mluvili ze zkušeností, tak by se nedělo téměř nic nového a všechno by zůstalo při starym. Když to nevyjde co se změní?? Jedna sezona?? Když se to nezmění, tak už nebude úniku zpátky. Mohli bysme pak litovat, že jsme nic nezkusili...

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stavařiny týče, občas dělám v Rakousku (navíc tam občas pomáhám ve vinařství, ale to je jen bokovka). Ačkoliv to mám ze Znojma blíž, než spoustu jiných prací v ČR, vždycky je to trochu jiné - ne kvůli jazykové bariéře nebo měně, ale kvůli papírování. Ještě pořád je potřeba pracovní povolení, sice ho člověk dostane, ale jsou to starosti navíc, obavy z toho, že se něco nestihne před vypršením povolení a pokud jsou nějaké problémy, tak se dost dobře kvůli povolení nedá "nahnat" na to víc lidí. Všechno jen kvůli jakémusi diskriminačnímu nařízení. To jsou moje zkušenosti. Ale nejsou to jediné důvody, proč nemám rád rádobyregulační nařízení seshora, to by bylo na dlouho.

Reagovat
stas87

lenze byrokracie bude a aj pribude

Reagovat
stas87

ak sa ty zmieris s uniou tak je to tvoj boj ale ja som jednoznacne proti ved unia uz pomaly zlikvidovala zemedelstvo a tych veci sa znici cim dal tym viac ale to uz je ina pesnicka

Reagovat
stas87

neuskodilo by znovu urobit hranice zrusenim hranic dostala zelenou detska pornografia a ine nekalosti

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ne, ty narážíš na jednotlivosti, které by existovaly i jinak, jen jiným způsobem. Tady je řeč hlavně o tom, že jednotlivé státy EU začínají postupně zanikat - jenže nikoli přirozeným prolínáním, ale cíleným politickým tlakem. Přinese to tolik problémů, že to pravděpodobně vyústí v občanskou válku v EU - ti papaláši si ve své namyšlenosti a víře, že právě oni vědí, co je pro Evropu nejlepší, jaksi nedokážou přiznat, že společný stát se nedá nařídit a odhlasovat, ten se musí vyvinout na základě občansko-ekonomických vztahů. A to chce čas. Situace se zatím vyvíjí tak, že dřív nebo později, ať už přirozeně nebo jakkoli motivovaným politickým rozhodnutím dojde ke ztrátě významu státních útvarů, tak jak je známe dnes. Ve fotbale konkretně ztratí význam jednotlivé fotbalové svazy. EURO se změní na zápas Spojené Evropy proti Rusku. Nevím, jak skončí LM, ale zcela určitě se bude hrát 1. evropská extraliga. Tyhle změny jsou v podstatě neodvratné, je jen otázkou, kdy a za jakých okolností k nim dojde.

Reagovat
stas87

ten cileny politicky tlak robi len velke zeme na male stat na zaklade obcansko-ekonomickych vztahov?to tazko ked nemcov nema rada polovica europy za vojny co boly predsa z bruselu nemozu rozhodovat co bude v tej danej krajine na co vlastne chcu sjednotit europu?pozri na rusko to ma sve zdroje je to velka zeme a uniu nepotrebuje mne to spis v poslednej dobe pride ze eu chce dostat pod svoje kridla aj ukrajinu a chceju tym oslabit vplyv ruska a zacinam si mysliet ze eu chce dostat pod kontrolu vsetky zeme ako kedysi rusko chcelo dostat vsetky pod sssr

Reagovat
stas87

narodnostna identita zanikne ked budu mat vietnamci ceske obcanstva tiez v nemecku su turci vo francuzsku su marocani tunisani a iny...eu je totalny chaos su v tom financne zaujmy zeme ako cr alebo slovnesko holt musi drzat hubu a pocuvat nariadenie frantikov nemcov spolocna europa nikdy nebude fungovat eu ani nema jasne pravidla ¨v obycajnych vecoch a srat sa do futbalu?

Reagovat
stas87

no tak princip EU je dohonit ekonomiku USA lenze ako si zabudaju ze v amerike nebola vojna a europa bola po vojne totalne zdevastovana hlavny problem eu su francuzsko a nemecko ioni by chceli vsetkemu vladnut spolocna europa je totalna kravina kazdy rozumny clovek toto chape

Reagovat
smazaný uživatel

Za chvilku budeš psár pro EF články

Reagovat
stas87

kto?ja??

Reagovat
smazaný uživatel

Spatna reakce, myslel jsem chandlera

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá úvaha, souhlasím, 6+5 ničemu moc nepomůže, spíš na něj doplatí ti chudí.

Reagovat
stas87

doplatili by na to vsichni at bohati ci chudi ked sa to zavede tak sa cudzinci vrati domov a budu zaberat miesto zasa inym cudzincom a tak to bude stale do kola tiez sa mi nepaci ze v repre su treba hraci ako olisadebe ktory okolo polska snad v zivote nesel najprv by platini mal zamezit komediam s obcanstvom

Reagovat
smazaný uživatel

Komedie s občanstvím je jen jedna z desítek možností, jak pravidlo obejít. A zase pro ty bohaté nebude problém to zařídit, za peníze každej rád změní občanství, zvlášť ve spojené Evropě, kde občanství začíná ztrácet význam.

Reagovat
stas87

no ved hej keby stanovili prisne pravidla pre obcanstvo tak by vsichni ti camoranesiove a iny skoncili zasa nekde v argentine a interu by vypadla skoro polovica zostavy mne vazne sere ze niekto mal kedysi babku v taliansku ktora sa odstahovala do juznej ameriky a ked sa ten futbalista vyda do talianska tak dostane talianske obcanstvo a taliansko pred tym videl snad en z pohladnice

Reagovat
Tomanatura

Neznáš Barcelonu?

Reagovat
stas87

???

Reagovat
Tomanatura

1. Nebylo to na tebe

2. Reaguju na toto:

- Všeobecně navíc platí čím lepší klub, tím více cizinců. Víte kolik z 16 klubů, které postoupili do osmifinále LM by s tímto pravidlem mělo problém. 14, ano 14. Pouze Juventusu a Sportingu Lisabon by toto pravidlo neublížilo.

Reagovat
stas87

aha tu barcelonu uz som spominal skor ako ty

Reagovat
smazaný uživatel

Z 11 nejvytěžovanějších hráčů Barcelony je 5 Španělů, ze 17 nejvytěžovanějších 7 Španělů, v posledním ligovém zápasě proti Valencii v základu 3 Španělé. Myslím si, že v případě zavedení 6+5 relativní problém.

Reagovat
Tomanatura

Barcelona v sestavě, ve které by nebyla slabší, než je teď.

Valdes - Puyol, Pique, Marques, Alves - Xavi, Busques, Keita - Messi, Eto, Iniesta

Myyslím, že v případě zavedení pravidla 6+5 naprosto bez problému.

Reagovat
stas87

pedrito alebo bojan ti tam chybaju

Reagovat
smazaný uživatel

v případě zranění 2 Španělů?

Reagovat
stas87

v najhorsom niekto z juniorky

Reagovat
smazaný uživatel

neznámý junior nastoupí v základu, na lavičce sedí mnohem lepší (ale zahraniční) hráči. Kdo bude 1. střídajícím hráčem? Předpokládám, že ten chudák junior, který na to ještě kvalitativně nebude mít.

Reagovat
stas87

a ty si pred toto sezonou pocul o busqetsovi ci pedritovi?to pochybujem ale bavime sa v rovine keby a zatial je to este daleko to zavedenie

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš, tihle domácí hráči dostali šanci. Ale postupně. Pedrito zatím 6 zápasů většinou jakou střídající hráč. Má šanci se postupně zlepšovat. A ne ho dát každej zápas do základu, protože prostě lepší Španěl není.

Reagovat
Tomanatura

Jenže ono jde taky o to, že kdyby se před sezonu toto pravidlo zavedlo, tak týmy se tomu přizpůsobí. Takže nemůžeš povědět, že teď tam hraje tolik a tolik cizinců a při 6+5 by tak hrát nemohli.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že by se všichni museli přizpůsobit. Já jsem bral v potaz současné sestavy.

Reagovat
stas87

tak jasne ze nie ze by zaklad nehraval keby to fakt proslo tak by to mali oznamit 2 roky dopredu aby sa na to tie kluby mohli pripravit co myslis kolko spanelov hra v athleticu?

Reagovat
Tomanatura

Krkič, Vazquez... Mají jich tam víc, ale toto by spíš věděl nějaký fanoušek Katalánců.

Reagovat
smazaný uživatel

Až se to pravidlo zavede, Barcelona s ním nebude mít žádný problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Jak by byla ta sestava?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagoval jsem na chandlera.

Reagovat
Tomanatura

Jaá vím, jen se ptám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nějak, jako ty, bych to viděl. Snad jen místo Keity bych dal Yayu.

Reagovat
Tomanatura

Mně se zdálo, že Busques hraje podobně jako Yaya, tak jsem nechtěl házet ty dva vedle sebe. V pohodě tým.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Špidla dává červenou kartu pravidlu 6+5

Povšimněte si úrovně francouzštiny a projevu Za tohle by mi nedali ani DELF A2

Ale jinak celkem výstižně uvádí důvody, proč NE.

http://www.youtube.com/watch?v=fvB-C9uIO5g

Vpodstatě říká, že fotbal je zaměstnání, a že volný pohyb osob atd. musí být zachován. Bosmanovo pravidlo se mu (komisi) zdá ok, 6+5 jasně diskriminační z hlediska národnosti, což je nepřijatelné pro komisi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele