PORUŠÍ BARCELONA TRADICI?

26.09.2003, 12:03
Aktuality
FC Barcelona - fotbalový klub, jenž patří mezi nejúspěšnější a nejslavnější kluby na světě, má svou bohatou historii a tradici. Je ale výjimečný i něčím jiným. Od svého vzniku, který se datuje na rok 1899, hráči "Barcy" nikdy nenosili na svých dresech žádnou reklamu.

Ve světě je to unikát, na který je katalánský velkoklub patřičně pyšný. Již více než třicet let se dresy fotbalových klubů proměňují v reklamní plochy svých sponzorů. Je jasné, že je to velmi lukrativní byznys, kterým se kluby snaží zvýšit svůj rozpočet. Pro sponzora je to skvěla možnost, jak prezentovat svoji firmu, nebo zboží.

Jedině Barcelona se tohoto byznysu stále štítí. Nyní ale přichází velká rána od vedení klubu. Konkrétně od nového prezidenta, Joana Laporty. Ten tvrdí, že v rozpočtu chybí 164 miliony eur. Klub nehraje Ligu mistrů a nebude prý mít na prémie pro hráče. Radost nemají ani fanoušci, protože Laporta část chybějících peněz chce získat zvýšením cen vstupenek až o čtyřicet procent. To ale není všechno. Prezident chce totiž porušit dávné tabu. Chce najít sponzora, jehož reklama by se objevila na dresech hráčů.

Skoro půl století sportovní kluby v Evropě tímto způsobem získávají nemalé peníze. Například kluby v německé Bundeslize si ročně přijdou až na 90 milionů eur. Nejvíce peněz, získaných tímto způsobem, inkasuje anglický Manchester United. Od mobilního kolosu Vodafone dostává ročně kolem 43 milionů eur. Další anglický klub FC Chelsea má reklamní smlouvu s Emirates Airlines na 35 mil. eur, Newcastle United s Adidasem na 30 mil. eur. Německý Bayern Mnichov inkasuje od Deutsche Telekomu přes 20 milionů eur, Borussia Dortmund má výhodnou smlouvu s gigantem E.ON na 12 mil. eur.

Jediná Barcelona si uchovala důstojnost a na dresy dosud nikoho nepustila. Železné pravidlo, že dresy FC Barcelony smí zdobit pouze znak, určil před více než sto lety zakladatel klubu, Švýcar Hans Joan Gamper. Porušení pravidla považuje sto dvacet tisíc platících členů FC Barcelona za špatné znamení. Navíc, když se sponzorem může stát firma stavebního magnáta a bývalého viceprezidenta klubu Enrica Reyny. Ten nabídl 12 milionů eur ročně, pokud se na hrudi fotbalistů slavné Barcelony objeví název jeho společnosti. Právě Reyna spolu s Joanem Gaspartem, bývalým prezidentem klubu, jsou považováni za hlavní viníky současné finanční krize.

Jako první v Evropě se jmény či logy sponzorů přišla Francie. V roce 1968 dovolila federace některým klubům, aby nosily trička s reklamou. Mezi první sponzory patřily Perrier (dnes Nestlé Waters), který měl smlouvu s Olympiquem Marseille, nebo Vichy, sponzor Saint Etienne. V roce 1973 se německý podnikatel a fanoušek Eintrachtu Braunschweig rozhodl podpořit svůj oblíbený klub třemi sty tisíci marek. Za to hráči nosili na tričkách známého jelena a nápis Jägermeister. Před dvaceti lety se reklama poprvé objevila i v Anglii. Nejaktivnějšími v této branži byly japonské koncerny Sharp a JVC, které nosili hráči Manchesteru United a londýnského Arsenalu. Sharp vydržel u Manchesteru až do loňského roku, kdy byl vystřídán firmou Vodafone. JVC v Arsenalu nahradila SEGA a nyní společnost 02.

Jsou ale kluby, které měly kvůli svému sponzoru problémy. Například v Juventusu Turín mužstvo dlouho propagovalo ropný Tamoil, který patřil libyjskému diktátorovi Kaddáfímu. To se ovšem nelíbilo hlavnímu dodavateli oblečení, americké Nike. Nyní se na hrudích hvězd Juventusu objevuje název internetového providera Fastweb.

Jak dlouho ještě Barcelona vydrží vzdorovat tlaku velkých společnosti, se uvidí v nejbližších měsících.

Autor: Igor Mahal

Komentáře (56)

Přidat komentář
HOST*alesh

Real Madrid chtěl taký drezy bez reklam, ale to víte, peníze jsou peníze. Divím se jak dlouho to Barca vydržela. Teď už si ale musí najít pro spolupráci nějakou dobrou společnost. Tradice je tradice, peníze jsou penize

Reagovat
smazaný uživatel

Do p..... s reklamou. Dres nesmí být poskvrněn žádnou sračkou.

Reagovat
PJ

Neuděláš nic, Barca stejně jako ostatní kluby potřebuje prachy a reklama na dresu je snadná cesta k jejich získání...

Reagovat
Mr.Jindros

drobna oprava..... nepotrebuje prachy stejne jako ostatni kluby, ale vice nez ostatni kluby....... ostatni kluby totiz nejsou zadluzene :-))))

Reagovat
PJ

Jo, tak se to dá taky říct :-)

Reagovat
HOST*

Nikdy, nikdy. Barcelona by uz nikdy vice nevypadala jako Barca kdyby se na ni objevila reklama. Podle me reklama zkrasluje vetsinu dresu, ale u Barcy by tohle neslo. Neudelejme takovou chybu a radsi vyhrajme konecne neco velkeho.

Reagovat
antimadrista

Ještě vůbec nic není rozhodnuto, pravda, jedná se o tom, ale i kdyby, tak Laporta řekl, že ta možná reklama bude vůči dresům velmi šetrná. Byli jsme, jsme a budeme vždy 100% Blaugrana!

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím. My máme ty nejhezčí dresny na světě,tak by byla hrozná škoda,kdyby nám to poškodila reklama.

Reagovat
HOST*yarda

Nejhezčí dresy na světě má Brazílie!

Reagovat
HOST*

Kluci a kde má podle vás Barca vzít peníze? Sponzorů má samozřejmě dost ale žádný na dresech. Vím, že ve fotbale nejde jen o peníze, ale co má vedení dělát, když kasa je prazdná, trochu posílílo kadr a nehraje ligu mistrů. Jak bylo napsano v článku, MU má ročně navíc 43 milionů eur. To je slušný ne? Barca o tuhle sumu příchází. Fanoušci chtějí nové hráče, ale nechtěji reklamu na dresech. Jsem na to moc zvědavej, jak to dopadne. Každopadně byl bych moc rád, kdyby Barca "zůstala nahoře bez"

[reagovat]

Reagovat
antimadrista

Jak si řekl, Barca má mnoho sponzorů. Před 2 rokama prorazila na trh v USA a v týhle době se po celým Japonsku otvírají Botigy (klubový obchody), těch příjmů je víc než dost. Akorát sme v minulosti doplatili na špatný přestupy a teď za to pykáme.

Reagovat
HOST*Adam

Kluci a kde má podle vás Barca vzít peníze? Sponzorů má samozřejmě dost ale žádný na dresech. Vím, že ve fotbale nejde jen o peníze, ale co má vedení dělát, když kasa je prazdná, trochu posílílo kadr a nehraje ligu mistrů. Jak bylo napsano v článku, MU má ročně navíc 43 milionů eur. To je slušný ne? Barca o tuhle sumu příchází. Fanoušci chtějí nové hráče, ale nechtěji reklamu na dresech. Jsem na to moc zvědavej, jak to dopadne. Každopadně byl bych moc rád, kdyby Barca zůstala "nahoře bez"

[reagovat]

Reagovat
smazaný uživatel

Barca se z toho určitě do 3 let vpohodě vyhrabe,ale nějaké pořádnější prašule by to chtělo co nejdřív.

Reagovat
HOST*secho

Chci se na neco zeptat. Nevite nahodou, kde v Cechach by se dal koupit dres Barcelony (a nemyslim tim vietnamce na trznici). Koukal sem na netu, ale tam sem nic nenasel. Dik

Reagovat
antimadrista

Tak to zajdi na fcbarcelona.com, najeď si na odkaz "shop" a tam si můžeš koupit co tě jen napadne, ale bude to drahý.

Reagovat
smazaný uživatel

Pořádně drahý. Asi tě zklamu,ale já jsme náš PRAVÝ dres viděl jenom ve Španělsku. V česku ne.

Reagovat
HOST*secho

Toho sem se bal, ze neni mozno u nas kupit dres. Ten shop Barcy, na ten sem uz koukal, no nevim. Ale jinac dik za odpoved.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná se ale něco sehat dá,ještě nebuď tak smutný,ale já o tom nevím. Promiň

Reagovat
antimadrista

Musíš holt šetřit.

Reagovat
HOST*secho

Tak jo, ja o vikendu zajedu do Barcelony. Podivam se na zapas s Valencii, o prestavce si koupim dres a pojedu domu spokojenej :-) No jo no asi si budu muset objednat ten dres pres ten jejich shop, jestli to nejak pude (jestli to poslou do Cech-kde to je). Ale kdy to nevim.

p.s. dalsi moznost je jet do Japonska (vzdyt ono je to jedno)

Reagovat
PJ

Teď mě tak napadá - na Marsu je určitě prodávaji taky :-)))

Reagovat
smazaný uživatel

A na Venuši asi taky. Barca má po celém světě tolik suvenýrů,obchodů a plno jiných věcí.

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, ne nadarmo náš milovaný Joan Gaspart prohlásil, že Barca je největší klub ve vesmíru.

Reagovat
PJ

Fakt by mě zajímalo, kterej klub toho má na světě nejvíc. Ale určitě nebudu kecat, když řeknu, že Barcelona to neni. Největší příjmy ze suvenýrů maji určitě Real a Manchester, jen si netroufnu tipovat, kdo víc...

Reagovat
HOST*secho

Merchandising se tomu myslim rika, tak na tom je nejlip Hradec Kralove. Jinac Barça ma stejne nejhezci dresy. A jedna zajimavost, na adrese www.eckball.de nabizeji dresy ze starych dobrych casu. Muzete si objednat napr. dres Dukly Praha z let sedesatych, DRES BARCELONY ze sedmdesatych let nebo soucasny narodni dres Tibetu.

Reagovat
HOST*yarda

Nechci se opakovat, ale nejhezčí dresy má reprezentace Brazílie, ten barcelonský dres vypada jako prdel mandrila (viz Atlas zvířat). Co je na národním dresu Tibetu? Láma nebo yetti?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi Yeti. Co je na brzilských dresych? My je máme nejlepší!!

Reagovat
smazaný uživatel

Že se vůbec odvážíš to srovnávat, dres Realu už vídám pomalu každý den.

Reagovat
smazaný uživatel

Dres Realu je hnusný. Bílý a skaredý. FUJ.

Reagovat
HOST*secho

Spravne, nechapu jak se nekomu muze libit, nebo nedej boze si koupit ten bily hadr na podlahu.

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, vždyť na něm nic není.

Reagovat
PJ

Když tak o tom přemejšlim... asi máš recht. Ale hodně vám pomoh Beckham, eště loni to asi bylo vyrovnaný...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím,že "dresy" jsou uzavřeny. Závěr je jednoznačný. Barca má nejhezčí dresy na světě. Je tady ještě někdo,kdo si myslí,že to tak nění?

Reagovat
antimadrista

Ne, už nikdo tady takový není :-)

Reagovat
PJ

A co je na nich tak hezkýho? Fakt sorry, ale dresy Barcy jsou obyčejný jako většina ostatních...

Reagovat
antimadrista

Ostatní dresy jsou většinou polepený samou reklamou.

Reagovat
HOST*yarda

Viz mé dva přispěvky výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,Brca na nich nem zádnou reklamu,,jen KRÁSNÝ znak a značku Nike.

Reagovat
PJ

Ha, a Nike je co? To neni reklama? Sice jen reklama výrobce dresu, ale reklama to je. A máte to :-)

Reagovat
antimadrista

Tak to už trochu přeháníš ne? :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně,Nike a podbné značky má uplně KAŽDÝ,to se nepočíta!!

Reagovat
Mr.Jindros

ale pocita........ ma to uplne kazdy, stejne jako normalni reklamu..... :-)

Reagovat
PJ

Jako kdyby ty si nikdy nepřeháněl.... :-))

Reagovat
antimadrista

:-)

Reagovat
HOST*autor

Nečekal jsem, že tento článek zase způsobí souboj mezi fanouškami Barcelony a zbytkem světa. Myslím si, že nové vedení Barcelony si nemůže hned tak dovolit dat na své drezy nějakou reklamu. Alespoň zatím ne. Byla by to sebevražda.

Reagovat
PJ

Tady debatu fanoušků Barcelony proti zbytku světa rozpoutá skoro všechno :-)) Jinak máš pravdu, teď, když jsou fandové Barcy tak nespokojení, tak kdyby jim eště nalepili reklamu na dresy, to by taky Laporta nemusel přežít :-)

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíte. Takže žádná reklama nebude! A je to. Joan je velmi,ale opravdu velmi rozumný. Je ten nejlepší prezident na světě!!!! :-)

Reagovat
antimadrista

Co na světě? Je to nejlepší prezident, který kdy byl! Forca Barca!!!!!!!!!!!

Reagovat
Mr.Jindros

Hm, Barca ma proste vsechno nejlepsi, ale je potopena v dluzich, plichti na Slovensku, lne nulova (minula sezona)..... navic zacala hrat dost obrane, cimz smazala i posledni jeji klad :-/

Reagovat
Mr.Jindros

melo tam byt - v lize je nulova :-)

Reagovat
antimadrista

Při utkání proti Valencii se už začali objevovat pověstný "bílý šátky", Laporta bohužel nemá pevnou půdu pod nohama.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajaj,tak to to je smutné.

Reagovat
PJ

Jestli ono to nebude tim, že Laporta neni zas tak dokonalej jak si myslíte...

Reagovat
smazaný uživatel

Potřebuje chvilku času. Ještě se nazbydlel.

Reagovat
PJ

To jsou jen výmluvy...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nejsou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele