POHÁR UEFA: PREVIEW (ČTVRTEK)

15.02.2007, 12:44
Previews
Posledních deset týmů dnes vstoupí do jarní části Poháru UEFA. Obhájce trofeje Sevilla se představí v Bukurešti, Spartak Moskva přivítá Vigo, Braga hostí Parmu, belgický Waregem vyzve Newcastle a Lens změří síly s Panathinaikosem.





17:00 Spartak Moskva (RUS) - Celta Vigo (ESP)

Spartak Moskva sice bude do třetího kola Poháru UEFA naskakovat nerozehraný, neboť ruská liga odstartuje až během března, ale domácí souboj s Celtou Vigo by mohl být tím správným pro rozehrání. Zima, umělá tráva a nekoncentrovaný soupeř, to vše by mělo Spartaku hrát do karet. Celtu Vigo totiž po krátké vánoční pauze potkal velký pokles formy, ze šesti zápasů získala jediný bod a v tabulce se propadla na sestupové pozice. Kritickou situaci si dobře uvědomuje kouč Fernando Vázquez a přiznává, že liga je pro jeho tým to hlavní. "Každý hráč, který nastoupí proti Spartaku, už bude myslet na další zápas s Osasunou, který bude v této fázi důležitější. Chci, aby se všichni soustředili hlavně na víkend," prohlásil před odletem do Moskvy.

Spartak by mohl mít šanci si vylepšit svou bilanci se španělskými týmy, zatím má na svém kontě sedm vítězství, pět remíz a deset porážek. Celta se s ruským týmem potkala zatím jen dvakrát, ve finále Poháru Intertoto hrála se Zenitem Petrohrad 2:2 venku a 2:1 doma.

Tip na výsledek: 1


19:30 Steaua Bukurešť (ROM) - Sevilla FC (ESP)

Na loňského vítěze Poháru UEFA, španělskou Sevillu, nečeká ve třetím kole vůbec lehký úkol - změří síly s rumunskou Steauou Bukurešť. Ta se v minulé sezóně probojovala do semifinále a byla blízko finále, ještě minutu před koncem odvety na hřišti Middlesbrough držela postupový výsledek. Zatímco pro Sevillu bude dnešní utkání první zkušeností s rumunským soupeřem, a tedy i první vzájemný zápas těchto týmů, Steaua už má bohaté španělské zkušenosti. Ze 22 zápasů však má zápornou bilanci 6-5-11, nepomohla jí ani letošní Liga mistrů, v níž dvakrát podlehla Realu Madrid. Historický úspěch si ale Steaua připsala právě na úkor španělského týmu - v sezóně 1985/86 ve finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí porazila na penalty Barcelonu. Shodou okolností na stadiónu Sevilly...

Šance rumunského týmu na postup do dalších bojů výrazně poklesly už před měsícem, kdy přišel o jednoho ze svých klíčových hráčů. Nicolae Dica, autor čtyř branek v Lize mistrů, se podrobil operaci kolene a do konce sezóny už si nezahraje. Mimo hru jsou i další zranění hráči - Oprita, Nesu, Afonso a Bostina. V devatenáctičlenném kádru Sevilly přicestovala také poslední posila, argentinský obránce Julian Fazio, seznam zraněných je však o poznání delší - chybí Javi Navarro, Renato, Jesus Navas, Ivica Dragutinovič a Fernando Sales.

Tip na výsledek: 02


20:00 Sporting Braga (POR) - FC Parma (ITA)

Parma zatím prožívá velmi rozporuplnou sezónu. Zatímco základní skupinou Poháru UEFA prošla jak nůž máslem a až v posledním utkání, kdy už jí o nic nešlo, prohrála s Osasunou, v Serii A se krčí na předposledním místě. Vedení klubu proto sáhlo ke změně trenéra a úkolem zachránit tým v první lize pověřilo někdejšího kouče Valencie nebo Chelsea Claudia Ranieriho. Dnešní utkání s Bragou bude jeho prvním u kormidla Parmy. Ta má s portugalskými týmy lehce pozitivní bilanci 3-1-2, Braga se s italským soupeřem potkala poprvé v prvním kole letošního Poháru UEFA, přes Chievo Verona postoupila po výsledcích 2:0 a 1:2.

Pozice Parmy v domácí soutěži předurčuje jasnou prioritu pro jarní část sezóny - záchranu. Pohár UEFA je jen něco navíc a dá se očekávat, že Claudio Ranieri postaví kombinovanou sestavu, šanci by mělo dostat několik mladíků. To pro Bragu znamená problém s odhadováním taktiky soupeře, ale kouč Rogerio Goncalves je přesvědčen, že to pro jeho hráče nebude znamenat žádný problém. Nemůže počítat se zraněnou čtveřicí Andres Madrid, Andrade, Victor Castanheira a Maciel, Ze Carlos a Nem sice v nominaci k zápasu jsou, ale jejich start je nejistý.

Tip na výsledek: 1


20:45 Zulte-Waregem (BEL) - Newcastle United (ENG)

Provinční belgický Zulte-Waregem pokračuje svou překvapivou pouť Pohárem UEFA, na níž porazil i pražskou Spartu, další krok však bude mít velmi těžký. Poprvé v historii se utká s anglickým soupeřem, Newcastlem United, který můžeme směle považovat za jednoho z kandidátů na tisk trofeje. Proti belgickým týmům se Newcastlu daří, vyhrál všechny čtyři zápasy a nastřílel dohromady 15 branek.

Newcastle do Gentu, kde se utkání bude hrát, neboť Waregem nemá na svém hřišti umělé osvětlení, přijel v nejsilnější možné sestavě. O víkendu je v Anglii na programu je páté kolo FA Cupu, ale z toho už jsou svěřenci Glenna Roedera venku a mohou se tak plně soustředit na zápas v Belgii. "Nikdo nebude odpočívat, postavím to nejlepší. Nemusíme myslet na víkend, můžeme se plně soustředit na Pohár UEFA. Bylo by hezké odvézt si z Belgie příznivý výsledek," prohlásil Roeder.

Nejsilnější sestava rozhodně není sestavou optimální, Newcastle má stále velmi početnou marodku. Given, Krul, Carr, Ramage, Emre, N'Zogbia, Moore, Ameobi a Owen, to je seznam zraněných. K nim na poslední chvíli přibyl ještě kapitán Scott Parker, jenž má potíže se stehenním svalem a pásku by od něj měl převzít Nicky Butt. Ovšem ani ten není zdravotně zcela fit. Hrát nebude ani poslední posila Oguchi Onyewu, jenž v Poháru UEFA nastoupil na podzim za Standard Lutych.

Tip na výsledek: 2


20:45 Racing Lens (FRA) - Panathianikos Atény (GRE)

Racing Lens ústy svého trenéra vyhlásil útok na Ligu mistrů, má však ještě šanci ukázat se v méně prestižní evropské pohárové soutěži. Hostí Panathinaikos Atény a přestože ten má bohaté zkušenosti, na hřištích souperů se mu v pohárových zápasech nikdy příliš nedařilo - s výjimkou podzimního vítězství v Mladé Boleslavi se venku radoval naposledy v prosinci roku 2003. Jako jediní z dnešních soupeřů se už tito dva v minulosti střetli, v Lize mistrů 1998/99 Lens nejprve doma vyhrálo 1:0 a venku pak stejným výsledkem prohrálo. Lens s jiným řeckým týmem zatím nehrálo, Panathianikos má jednu velmi čerstvou zkušenost - v prosinci prohrál 0:4 na hřišti PSG, Celkovou bilanci pak má 4-2-3.

Domácímu týmu bude chybět srbské duo Kovačevič, Biševac, neboť oba již v Poháru UEFA nastoupili v úvodních kolech v dresu CZ Bělehrad. Kouč Gillot naopak již může počítat s uzdravenými Ramosem a Chabbertem. V útoku hostí by se vedle kanonýra Salpigidise, nejlepšího střelce týmu, mohl objevit teprve 16letý Sotirios Ninis, jenž se nedávno stal nejmladším střelcem řecké ligy.

Tip na výsledek: 1


Autor: Petr Starý / football365.com, goal.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Myslim si, že zapas Bragy s Parmou je typicky remízoví. Podle mě bude X a under.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele