POHÁR UEFA MÁ KVALITU

25.02.2005, 19:59
Aktuality
Bývá zvykem mluvit o Poháru UEFA jako o Balkánském poháru. Tedy v našich končinách a posmívajíc se letitému trápení sešívané Slavie při svých toulkách jihovýchodní Evropou. Ale pohled na sestavu osmifinále nám napovídá něco zcela jiného. Výsledky čtvrtečních soubojů jsou známy, chybí poslední postupující, který vzejde z nedělního souboje Bilbao - Austria. Kdo se utká v dalším kole?

Middlesbrough postoupil přes rakouský Grazer AK. Po remíze na jeho hřišti (2:2) se zdálo vše jasné, ale Rakušané se již v 8. minutě odvety ujali vedení brankou Maria Barziny. Morisson domácí uklidnil o deset minut později a po hodině hry rozhodl definitivně o postupu Angličanů Hasselbaink. Soupeře budou mít ostrované zdatného, portugalský Sporting Lisabon, který dvakrát porazil nizozemský Feyenoord a hned stejným skóre 2:1! Vedoucí branku hostujíciho Sportingu dal v 69. minutě Liedson a prakticky rozhodl. Když v 83. minutě přidal Rochemback druhý gól, Portugalci slavili naplno a závěr vypustili. Také proto se minutu před koncem povedlo Hofsovi snížit, ale to již nikdo z diváků neviděl. Osmifinálová dvojice to bude tedy vyrovnaná, mírným favoritem jsou Angličané.

Sevilla FC v Řecku s Panathinaikosem prohrála (0:1) a doma měla trumfy v rukou. Ale vývoj zápasu ukázal, že tasit ony trumfy bylo pěkně těžké. Až v 83. minutě se podařilo domácím alespoň srovnat výsledek z prvního utkání a stadión Ramón Sánchez-Pizjuán se připravoval na prodloužení. Adrianovi ale byla asi zima, těšil se do tepla domova a tak v 92. minutě, po pasu Antonita, poslal všechny do šaten a Sevillu do osmifinále. Tam čeká AC Parma, která to v Serii A nemá lehké a bojuje o záchranu. Ale v Poháru UEFA by ráda hrála první housle. Doma jí to se Stuttgartem sice moc nevyšlo a byla z toho jen nic neříkající remíza, do Německa se ovšem nachystala připravena lépe. Jak se ukázalo hlavně fyzicky. Po 180 minutách to bylo stále 0:0, prodloužení tedy mělo rozhodnout. V 10. minutě Marchionni a ve 26. Pisanu, a to hráli hosté v deseti! Poslední italský zástupce tedy proti očekávání nevypadl. Ale v dalším kole mu budou chybět Cannavaro a Jorge Bolano Correa... Tipovat postupujícího z této dvojice? Snad ani ne...

Steaua Bukurešť se tady neměla objevit. Nikdo ji nezval, nikdo ji nečekal! Valencia po domácí výhře 2:0 odjížděla do Rumunska snad jako na povinný školní výlet. Andrei Cristea jí ho ale pokazil! V 50. a 71. minutě srovnal skóre a protože ani prodloužení nerozhodlo muselo se jít na penalty. Di Vaio a Baraja nedali a Valencia, mistrovská Valencia, se v ledovém únoru s pohárovou Evropou loučí. S ostudou... Rumuni si ale od Španělů neodpočinou. Valencii se totiž pokusí pomstít Villarreal! Stadión El Madrigal věřil, jásal, zářil! Stejně jako domácí fotbalisté. Ti z ukrajinského Kyjeva přivezli bod za bezbrankovou remizu a brankami Lucha a Cazorla v prvním poločase prodloužili spanilou jízdu Pohárem UEFA minimálně do března. Ale proti Steaue si věří a z rozjetého vlaku směr finále se jim vystupovat nechce! Jsou favority?

Lille, ze sladké Francie, nechalo Basileji zhořknout chuť pravého švýcarského sýru. První utkání, znovu, skončilo bez branek, rozhodovalo se tedy na stadiónu Lille Métropole - Villeneuve d'Ascq a domácí nic neponechali náhodě. Ve 37. minutě Moussilou a v 78. minutě z penalty Acimovič zajistili postup. Proti komu? Čeká soupeř ze stejné ligové soutěže, Auxerre! Ajax si přivezl jednobrankový náskok a věřil, že se mu ho podaří ubránit. Marně! Kalou dal vedoucí gól domácích a bylo po naději. Za pět minut, ve 36. prvního poločasu, se sice Ajax vrátil do hry, když Babel vyrovnal, po přestávce však kralovali Francouzi, nejprve Benoît Cheyrou a v 86. minutě Mathis jim vrátili úsměv do tváře. A Lille, ač je favoritem, se má na co těšit!

Olympiakos z Řecka, země mistrů Evropy, dokázal zabránit dalšímu francouzskému postupu a vyhrál v Sochaux brankou L. Stoltidise ze 67. minuty 1:0. Tím zopakoval výsledek z prvního zápasu a může se těšit na cestu za kanál, do Anglie. Tam čeká Newcastle United, který si dokázal poradit s nizozemským Heerenveenem. A světe div se, i zde oba zápasy skončily stejným skóre, tentokráte 2:1. Breuer si dal vlastní gól a tím rozhodl. Když ve 25.minutě Shearer zvýšil, oslavy mohly vypuknout naplno! Nic na tom nemohla změnit ani penaltová branka Brugginka. Ostrované se již dnes těší na čtvrtfinále, ale pozor! Neříkej hop, dokud nepřeskočíš!

Dněpr Dněpropetrovsk z Ukrajiny doma prohrál s Partizanem Bělehrad 0:1, branku dával Radovič v 87. minutě, a to byla labutí píseň na rozloučenou pro domácí a obrovská radost pro zástupce bývalé Jugoslávie... Po remíze 2:2 se do odvety opravdu dávaly větší naděje Ukrajincům. A tak bude v březnu hrát Partizan v Rusku proti armádnímu CSKA Moskva. To si postup do osmifinále zasloužilo, když vyřadilo portugalskou Benficu celkovým skóre 3:1! Doma 2:0 a v Lisabonu, po vedoucím gólu Ignaševiče, "moskoviti" hru kontrolovali a přes vyrovnávací branku Karadase nikdo o jejich úspěchu nepochyboval. A jsou favoritem na postup do čtvrtfinále. V Moskvě bude i v březnu mrznout!

Šachťar Doněck, jako správný reprezentant horníků, vyrubal pro Ukrajinu osmifinále! A porazil Schalke 04 na jeho stadiónu. Julius Aghahowa je hrdinou, brankou z 22. minuty rozhodl, celkové skóre 2:1 a Němci jen kroutí hlavou. V osmifinále opravdu nebudou mít nikoho! To Nizozemcům zachránil reputaci nenápadný AZ Alkmaar. A víte koho vyřadil? Aby se to nepletlo, tak další německý tým Alemanii Aachen! A že si věřila! Po 0:0 v prvním utkání a vedoucím gólu Meijera v odvetě se tento zástupce pořadatelů MS 2006 viděl pevně na trůnu. Ale byl z něj rychle sesazen. Galen a Mathijsen se o to v druhém poločase postarali a radost nebrala konce. Věří si Nizozemci, věří! A chtějí víc...

Real Zaragoza na soupeře musí čekat až do neděle. Dnes si poradil s Fenerbahce Istanbul, porazil ho 2:1, a postup to byl zcela zasloužený. Již jednogólová výhra v Turecku dávala tušit a domácí zápas to jen potvrdil. Luciano Galletti a Sávio Bortolini to "dali" na 2:0 a radost nemohl pokazit ani Alex čestným gólem v závěru utkání. Kdo bude soupeřem? Bude to Bilbao a dočkáme se po francouzském také španělského derby? Nebo se Rakušanům podaří uhájit jednobrankové vedení? Neděle 27. února nám odpoví i na tuto otázku...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda, že Koeman taky skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*hyperkokot

nikdy nezapomeneme, Ronalde tak bídnou sezonu nejde vymazat z paměti

Reagovat
smazaný uživatel

No tak se mu jednu sezonu nedařilo, kádr byl navíc oslaben, tak se uklidni.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekna prezivka

Reagovat
HOST*

Steaua je super.fandim ji.Walter Zenga je skvělej trenér.škoda že nejsou fanstranky v češtině protože rumunština je hrozná na překlad.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak schválně: Tip na vítěze eventuálně na finále

Reagovat
HOST*yarda

...sám tipy nedávám, ale rád bych viděl hodně vysoko Villareal, Sevillu, Sporting a Auxerre

Reagovat
smazaný uživatel

Villarealu trošku dochází dech, nicméně mu věřím do finále, no a dál? Možná Sporting, ale je to tam dost našlapané.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele